Connect with us
Advertisement
Advertisement

CULTURA

Lopată din lemn, veche de 4.000 de ani, descoperită pe traseul Autostrăzii Transilvania

Publicat


autostrada nadaselu zimbor3

O lopată din lemn, veche de peste 4.000 de ani, alături de alte piese arheologice descoperite pe traseul din Sălaj al Autostrăzii Transilvania, fac obiectul expoziţiei temporare „Prezent şi trecut – Infrastructură şi Arheologie”, găzduită în această perioadă de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

„Expoziţia şi-a propus să prezinte o parte din descoperirile cele mai recente efectuate cu ocazia cercetărilor arheologice preventive de pe trei loturi ale autostrăzii Transilvania. Este vorba de două loturi cuprinse între Nădăşelu şi Poarta Sălajului, respectiv lotul de pe valea Bacăului, cuprins între Nuşfalău şi limita de judeţ cu Bihor. Atât prin intermediul unor artefacte descoperite pe autostradă, cât şi prin intermediul informaţiei transmisă pe calea posterelor şi a fotografiilor, am încercat să prezentăm pentru publicul larg rezultatele acestei campanii care a durat câteva luni de zile, din primăvara până pe la începutul toamnei anului 2021, cu specificaţia că am avut parte de săpături şi în anul 2022 într-o zonă unde există morminte tumulare de la începutul epocii bronzului”, a precizat vineri, pentru AGERPRES, Ioan Bejinariu, arheolog în cadrul muzeului din Zalău.

Potrivit acestuia, cele mai spectaculoase descoperiri au apărut într-unul dintre siturile localizate între Sâcraiu Almaşului şi Sutor, arheologii găsind structuri de lemn de aproape 4.000 de ani, aparţinând cel mai probabil unor gropi de provizii, fântâni sau chiar hambare.

„S-a păstrat foarte bine lemnul cu care au fost amenajate aceste structuri. În cazul gropilor de provizii vorbim despre căptuşeala pereţilor cu împletitură, realizate din nuiele de alun, într-o tehnică ce seamănă foarte bine cu cea din care sunt confecţionate coşurile de nuiele din ziua de azi. Această împletitură avea şi rolul de a consolida pereţii gropii, pentru că erau săpate într-un sol destul de afânat, dar şi de a proteja oarecum de asaltul rozătoarelor. Aici am găsit un obiect care înseamnă foarte bine cu o lopată de lemn cu care, în trecut, oamenii de la ţară obişnuiau să vânture cerealele, pentru a le grăbi uscarea. Acesta ar fi un indiciu că avem de-a face cu nişte structuri pentru păstrarea proviziilor. Am avut oportunitatea de a realiza analize de radiocarbon pentru a stabili vârsta aproximativă sau perioada aproximativă când aceste structuri cu lemn au fost realizate. Analizele au fost procesate la laboratorul din Debreţin şi în cazul a două dintre complexe, au fost datate în plină epoca bronzului, undeva între 1918 şi 1621 înainte de Hristos. O altă groapă, tot aşa, cu pereţii amenajaţi cu lemn, are o datare care se plasează undeva între secolele VII-VIII, după Hristos, deci în perioada migraţiilor. La ora actuală lucrăm încă împreună cu colegi de la Cluj-Napoca, pedologi şi specialişti în lemnul fosil, pentru a stabili cu exactitate soiul de lemn care a fost folosit, dar mai mult decât atât, să încercăm să elucidăm ce anume a permis păstrarea în condiţii aşa de bune a lemnului, vreme de aproape 4.000 de ani”, a adăugat Ioan Bejinariu.

De asemenea, în zona localităţii Sutor a fost documentată o întreagă zonă de producţie meşteşugărească ce indică prezenţa, în premieră, a unei comunităţi de factură nord-pontică în zona Sălajului. Este vorba despre purtătorii aşa-numitei culturi Noua, care pătrund în Transilvania venind din zonele est-carpatice, la mijlocul mileniului II înainte de Hristos şi sunt crescători de vite, cu o economie preponderent pastorală, probabil semi-nomazi. Este vorba de o suprafaţă elipsoidală, care însumează circa 180 de metri pătraţi, unde au fost descoperite foarte multe obiecte legate de prelucrare a pieilor şi mai ales piese din os folosite pentru îndepărtarea surplusului de grăsime de carne de pe pieile care urmau a fi prelucrate, apoi o serie de unelte din os dar şi din metal, folosite pentru perforarea pieilor şi pentru coaserea lor.

De asemenea, cu ocazia cercetărilor arheologice desfăşurate pe tronsonul autostrăzii Transilvania, au fost descoperite foarte multe elemente ale aşezării civile adiacente castrului roman de la Sutor, cel mai important fiind drumul roman care trecea prin zonă.

„În acest castru au fost staţionate, de-a lungul stăpânirii romane, două unităţi auxiliare provenite din Nordul Africii şi din Siria. Aceştia satisfăceau un stagiu militar de 25 de ani, iar mai mai apoi erau lăsaţi la vatră, primind cetăţenia romană şi toate drepturile cuvenite. Poate cea mai spectaculoasă descoperire este reprezentată de o porţiune a drumului imperial roman, ‘autostrada’ antică ce străbătea provincia Dacia de la nord, de la Porolissum, până la Dunăre. O ‘autostradă’ ce fusese construită în anul 108 după Hristos, deci la doi ani după crearea provinciei”, a declarat, pentru AGERPRES, arheologul Dan Deac.

Expoziţia „Prezent şi trecut – Infrastructură şi Arheologie” este găzduită, în perioada februarie – martie, de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. AGERPRES



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Peste 750 de clujeni au beneficiat de consultații stomatologice gratuite

Publicat

De

Peste 750 de clujeni cu venituri reduse au beneficiat de servicii stomatologice gratuite în cadrul unui program lansat de Primărie în 2016.

Primăria Cluj-Napoca continuă programul prin care servicii stomatologice gratuite pentru persoane cu venituri reduse. Din 2016 și până în prezent, aproximativ 750 de clujeni au beneficiat de consultații stomatologice gratuite.

Cine poate beneficia?

De programul stomatologic vor putea beneficia:
  • pensionari ale căror venituri cumulate din pensii și alte drepturi de asigurări sociale nu depășesc 1000 lei;
  • persoanele cu dizabilități încadrate în grad de handicap grav și accentuat;
  • șomerii care beneficiază de indemnizație de șomaj de până la 700 lei și șomerii neindemnizați aflați în evidențele AJOFM Cluj;
  • persoanele fără venituri sau cu venituri reduse, aflate în evidențele DASM, beneficiare de venit minim garantat, alocație pentru susținerea familiei sau masă la cantina de ajutor social, în condițiile legii.

Potrivit Primăriei Cluj-Napoca, obiectivele programului vizează:

  • creșterea accesibilității populației defavorizate la servicii stomatologice de calitate;
  • promovarea sănătății orale în rândul persoanelor și familiilor vulnerabile, marginalizate social sau expuse riscului marginalizării și excluziunii sociale;
  • promovarea unui stil de viață sănătos și a unei igiene orale adecvate;
  • prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor stomatologice, reabilitarea orală complexă, personalizată pentru fiecare beneficiar, folosind proceduri, tehnologii și materiale omologate, aprobate de Ministerul Sănătății, în limita unor costuri rezonabile.

Programul multianual „Promovarea sănătății orale prin creșterea accesibilității populației defavorizate la servicii de stomatologie” al Primăriei Cluj-Napoca este realizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Citește mai departe

POLITICA

Claudiu Târziu (AUR): 10 mai – întreit popas aniversar

Publicat

claudiu tarziu

Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, marchează într-un comunicat tripla semnificație a zilei de 10 Mai. 

“Dragi români,

Astăzi, 10 mai, facem un întreit popas aniversar:

Marcăm Ziua Independenței Naționale a României, proclamată de Senatul țării la 10 mai 1877, Ziua Regalității Române, în amintirea faptului că la 10 mai 1881 independența noastră de stat a fost consolidată prin proclamarea Regatului, și, deopotrivă, Ziua Românității Balcanice, spre aducere aminte a recunoașterii oficiale, în 1905, a românilor din Peninsula Balcanică drept națiune distinctă de cea elenă.

Claudiu Târziu (AUR): 10 mai – întreit popas aniversar

În plină epocă a globalismului dizolvant, cele trei semnificații ale zilei de astăzi trebuie subliniate cu înnoită putere.

Independența și suveranitatea de stat a României, precum și caracterul său național, unitar și indivizibil sunt bunuri câștigate cu jertfa de sânge a înaintașilor noștri, de aceea nu pot fi cedate sau limitate după poftele birocraților pseudoeuropeni de la Bruxelles sau ale unor dictatori hrăpăreți din Răsărit. În acest context, reafirm cu tărie idealul nostru legitim de reîntregire națională. Europa nu poate fi întreagă cu adevărat dacă națiunile suverane care o compun sunt divizate.

Vrem o Europă a Națiunilor, nu a bucăților de națiuni. Frontiera Uniunii Europene nu trebuie să taie în două trupul națiunii noastre, provocând o gravă amenințare la adresa securității naționale și europene. Basarabia este, prin tot și în toate, parte istorică inseparabilă a Patriei Române indivizibile. Dovadă stă în inima Chișinăului monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, turnat în București din tunurile turcești luate ca trofeu de glorioasa noastră Armată în Războiul de Independență a României.

„România continuă să fie înconjurată de comunități istorice de români”

Regatul României, proclamat la 1881, a desăvârșit organizarea politică a națiunii noastre, încununând firesc un proces istoric de peste cinci secole de monarhii elective în Principatele Române. Regalitatea a fost abolită abuziv sub presiunea Kremlinului și nu a fost restabilită odată cu prăbușirea dictaturii comuniste tot din cauza oamenilor Moscovei. Un Regat al României după 1990 ar fi adus țării și națiunii noastre un plus de echilibru intern și de prestigiu internațional.

România continuă să fie înconjurată de comunități istorice de români, ale căror drepturi nu sunt respectate la standarde europene și nu sunt asigurate efectiv de guvernele de la Kiev, Budapesta, Belgrad, Sofia, Skopie, Atena și Tirana. Ca stat înrudit, România are obligația morală, constituțională și legală de a interveni activ pentru sprijinirea masivă și exemplară a minorităților române din jurul granițelor și din

Balcani, aflate nemeritat în dificultate culturală și identitară din cauza politicilor și practicilor adesea ostile și contrare spiritului european ale guvernelor respective. Românii balcanici – aromâni, meglenoromâni, istroromâni, dacoromâni și toți ceilalți frați care aparțin filonului cultural românesc –  au nevoie de sprijinul salvator al statului român și trebuie să redevină o prioritate a politicii externe a României, atât în relațiile bilaterale cu statele vizate, cât și în forurile internaționale preocupate de asigurarea drepturilor minorităților naționale.

La mulți ani, România!

La mulți ani, frați români din Balcani!”

Citește mai departe

EDUCATIE

Peste 6.500 de elevi din clasele a II-a din Cluj vor SUSȚINE probele scrise din cadrul Evaluării Naționale, sesiunea mai 2024

Publicat

scoala facebook emil boc (4)

Peste 6.500 de elevi din clasele a II-a din Cluj vor susține probele scrise din cadrul Evaluării Naționale, sesiunea mai 2024.

„În perioada 13-29 mai 2024, la nivelul județului Cluj, 6.588 de elevi din clasele a II-a, dintre care 4.699 de elevi din mediul urban și 1.889 de elevi din mediul rural, vor susține evaluările specifice, la finalul clasei a II-a, desfășurate potrivit calendarului de administrare a evaluărilor naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a, a VI-a, aprobat prin Ordinul Ministerului Educației nr. 3771/9.02.2024.

Peste 6.500 de elevi din clasele a II-a din Cluj vor SUSȚINE probele scrise din cadrul Evaluării Naționale, sesiunea mai 2024

La nivelul municipiului Cluj-Napoca, Evaluarea Națională la finalul clasei a II-a, va fi susținută de către 3512 de elevi, din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și private.

Luni, 13 mai 2024, elevii claselor a II-a vor susține prima probă scrisă, la Limba română/ Limba Maternă, privind evaluarea competențelor de producere a mesajelor scrise.  Marți, 14 mai 2024, se va desfășura proba de evaluare a competențelor de receptare a mesajelor citite, la disciplina Limba română, iar miercuri, 15 mai 2024, va avea loc proba de evaluare a competențelor de receptare a mesajelor citite, la Limba Maternă. Joi,16 mai 2024, elevii claselor a II-a vor susține proba de evaluare a competențelor la disciplina Matematică și Științe ale naturii

„Timpul alocat fiecărei probe este de 30 de minute”

Elevii care studiază în limba minorităților naționale vor susține vineri, 17 mai 2023, proba de evaluare a competențelor de receptare-producere a mesajelor scris-citite în limba română.

Administratorii acestor evaluări naționale standardizate sunt învățătorii claselor a II-a. Fiecare administrator de test este asistat de un al doilea cadru didactic care nu predă la clasa respectivă și care are responsabilitatea de a susține procesul de administrare a instrumentelor de evaluare standardizată la nivelul clasei. Pentru elevii claselor a II-a, timpul alocat fiecărei probe este de 30 de minute.

Rezultatele obținute de către elevi la aceste probe nu se consemnează în catalogul clasei și nu se afișează. Aceste rezultate se comunică individual fiecărui elev și părinte, având drept scop evaluarea competențelor fundamentale la finalul clasei a II-a pentru disciplinele: limba română, limba maternă și matematică.

„Recomand cadrelor didactice și părinților să aprecieze aceste evaluări pentru relevanța lor stadială, în vederea elaborării planurilor individualizate de învăţare, acolo unde acestea se impun, deoarece aceste evaluări permit cunoașterea nivelului competenţelor dobândite de elevi până în acest moment.

Totodată, au un rol diagnostic pentru cadrele didactice, care pot valorifica rezultatele la nivelul unităţii de învăţământ preuniversitar, prin măsuri specifice luate la nivelul fiecărei clase de elevi, scopul fiind acela de a optimiza progresul fiecărui elev”, a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj”, se arată în comunicatul IȘJ Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

Expoziție de artă din provincia chineză Shandong la Cluj-Napoca. Programul include o demonstrație de arte marțiale chinezesti

Publicat

shandong

O expoziție de artă din provincia chineză Shandong, intitulată ”Civilizația fluviului Galben îmbrățișează cultura română” va avea vernisajul duminică, 12 mai, ora 12, la Centrul de Cultură Urbană Casino din Cluj-Napoca. 

În deschidere, va avea loc un program oferit de studenții Institutului Confucius din cadrul Universității ”Babeş-Bolyai” (UBB), muzică tradițională chineză – instrument Guzheng, dans tradițional chinez și o demonstrație de arte marțiale chinezesti.

Organizator este Academia de Pictură din Shandong.

Sponsorii evenimentului sunt Departamentul de Cultură şi Turism al Provinciel Shandong, Institutul Confucius al Universității Babeş-Bolyai și Asociatia de Prietenie România-China.

Provincia Shandong este înfrățită cu județul Cluj din anul 1997 şi are o populaţie de peste 100 de milioane de locuitori.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax