Connect with us

EVENIMENT

LIVE VIDEO. Suporterii ”U” Cluj, în Piața Unirii. Se pregătesc să ia Gruia cu asalt. E derby cu CFR

Publicat


Sute de suporteri ai echipei de fotbal ”U” Cluj s-au adunat, luni, în Piața Unirii din Cluj-Napoca de unde vor pleca, pe jos, spre Gruia, unde de la ora 20,30 are loc meciul cu CFR din Superligă.

Întâlnirea ”șepcilor roșii” a început la ora 15.

u cluj (4)

Suporterii au ânceput să se adune în centrul orașului.

u cluj (3)

u cluj (2)

Jandarmii sunt și ei la locul de înâlnire al suporterilor, care au venit purtând însemne ale Universității Cluj.

Suporterii au cântat, acompaniați de tobă și și-au încurajat echipa care va înfrunta marea rivală CFR. Din păcate nu au lipsit nici scandarea **** CFR.

suporteri u (2)

suporteri u (3)

suporteri u (4)

suporteri u (5)

suporteri u (6)

suporteri u (7)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ”Raiul” lalelelor de la Sâncraiu. Comuna plină de flori din județul Cluj

Publicat

Lalele Sâncraiu

Comuna clujeană Sâncraiu este înfrumusețată în această primăvară de zeci de mii de lalele colorate care au răsărit la tot pasul spre bucuria sătenilor, dar și a turiștilor. Lalele au devenit un nou brand pentru comună care, recent, a primit titlul de stațiune turistică de interes local.

Primarul Poka Andrei este mândru de cum arată comuna sa la mijlocul lunii aprilie, iar lalele sunt o atracție în plus pentru turiști.

”Raiul” lalelelor de la Sâncraiu. Comuna plină de flori din județul Cluj

Lalele Sâncraiu

”În cadrul programului <<Comuna înflorită>> am început cu mușcatele curgătoare, din care cumpărăm, annual, 1000 de jardiniere și ghivece pe care le amplasăm pe stâlpii de electricitate și la ferestrele instituțiilor publice, iar pe urmă am amenajat rondouri în care am plantat peste 15.000 de tulpini de trandafiri.

Ultima dată am cumpărat și plantat 60.000 de bulbi de lalele care, anual, ne aduc puțină culoare celor care locuiesc aici, dar și celor care ne vizitează.

Lalelele se găsesc în toate satele comunei, în sensurile giratorii, dar și în alte locuri, și avem de gând să extindem programul.

Recent am obținut și statutul de stațiune turistică de interes local, care ne va permite să dezvoltăm infrastructura turistică, în condițiile în care infrastructura de bază: drumuri, apă-canal, iluminat public, este rezolvată sută la sută în toate cele 5 sate”, a spus Poka.

De asemenea, comuna Sâncraiu participă în acest an, la solicitarea Consiliului Județean Cluj, la concursul din domeniul turismului, ”Destinația anului”, la categoria ”Sate de poveste”.

Pensiune într-o fostă șură de bivoli

Kispal Edit, administratorul unei pensiuni cu 35 de locuri de cazare din Sâncraiu, se bucură de sezonul lalelelor și speră ca tot mai mulți turiști să vină în comună.

Aceasta a amenajat din fonduri europene o fostă șură pentru bivoli într-un spațiu de cazare cu camere moderne, care asigură toate condițiile turiștilor.

”Afacerea am pornit-o în urmă cu 25 de ani și am ajuns la concluzia că trebuie să ne extindem pentru că am avut foarte multe cereri din partea turiștilor.

Astfel, în 2018, am accesat fonduri europene de 200.000 de euro,  cu care am amenajat fosta șură de bivoli cu camere de cazare și sală de mese.

Pensiunea are și un mini-spa, cu ciubăr și saună”, a spus Kispal Edit.

Lalele sunt magice

Lalele Sâncraiu

Aceasta a precizat că turiștilor le place foarte mult mâncarea tradițională, ungurească și românească, condițiile de cazare, ospitalitatea cu care sunt primiți, dar și felul în care arată comuna.

”Lalelele sunt magice pentru turiștii care vin în Sâncraiu, dar și pentru locuitori”, a mai spus reprezentatul pensiunii.

La pensiunea pe care o conduce au venit anii trecuți turiști din România, din Moldova, din județe din sud, chiar din Constanța, dar și din 28 de țări, din Japonia până în SUA.

”Am avut turiști și din Alaska”, a precizat aceasta.

Noua atracție din Sâncraiu

Vincze Ștefan, reprezentantul asociației de turism din Sâncraiu, a început activitatea în anul 1996 și a văzut evoluția din turism. De la 15 pensiuni, numărul acestora a crescut la 40, dar din cauza vârstei înaintate a unor proprietari și a legilor fiscale mai puțin atractive, au mai rămas cam jumătate.

Sâncraiu atrage, anual, cam 10.000 de turiști, de 10 ori numărul locuitorilor, sezonul fiind de la sfârșitul lunii martie până în noiembrie.

”Noul statut de stațiune turistică de interes local sper să ne ajute, mai ales în privința turiștilor din țară.

Lalele ne ajută și ele pentru că mă întreabă toată lumea cum este posibil ca într-un sat așa micuț să avem atâtea lalele și flori care constituie o altă atracție a Sâncraiului”, a conchis Vincze.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Bărbat surprins sub un utilaj la Mărișel, salvat de SMURD și transportat la spital

Publicat

Utilaj

Pompierii din cadrul Gărzii Gilău au fost alertați, vineri după-amiază, pentru a acorda primul ajutor calificat unui bărbat care a fost surprins sub un utilaj, în apropiere de localitatea Mărișel.

”La fața locului s-au alocat o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD. Preventiv, a fost alertat și elicopterul SMURD din Punctul Aeromedical Târgu Mureș.

Bărbatul, ajutat de localnici, a reușit să se elibereze de sub utilaj, iar apoi a fost preluat de un autoturism pentru a fi adus la întâlnire pe traseu cu echipajul SMURD.

Conform primelor evaluări, acesta este conștient și cooperant, a fost preluat de către echipajul SMURD și este transportat în aceste momente la unitatea de primiri urgențe din cadrul SCJU Cluj-Napoca”, a transmis ISU Cluj.

Utilaj

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Drumul Făget – Ciurila a intrat în reparații. Se vor realiza accese către proprietăți în două localități

Publicat

De

Reparații drum Făget-Ciurila

Lucrări pe drumul Făget-Ciurila, unul foarte important, care asigură legătura cu Cluj-Napoca, dar și către Cheile Turzii sau zone căutate de pescari.

Lucrările se vor realiza pe 13 kilometri ai DJ 107R Făget – Sălicea – Ciurila, anunță Consiliul Județean Cluj.

Drumul Făget – Ciurila a intrat în reparații. Se vor realiza accese către proprietăți în două localități

Lucrările de întreținere se fac sectoarele cuprinse între pozițiile 8+300 și 21+350. De asemenea, pe raza localităților Sălicea și Ciurile vor fi realizate accese către toate proprietățile.

„Importanța acestor lucrări e dată de faptul că drumul județean 107R deservește clujenii care trăiesc în arealul Făget – Sălicea – Ciurila din zona metropolitană și asigură legătura directă cu municipiul Cluj-Napoca. În același timp, acesta face legătura cu drumul județean 107L, către Cheile Turzii, lacurile din comuna Ciurila sau alte zone de relaxare preferate de clujeni”, a precizat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Ce lucrări sunt prevăzute

Potrivit reprezentanților CJ Cluj, se vor derula operațiuni constând în:

 • întreținerea părții carosabile prin frezarea zonelor deteriorate,
 • plombări cu îmbrăcăminți asfaltice

 • colmatarea rosturilor,
 • întreținerea platformei drumului prin tratarea burdușirilor și a tasărilor,
 • aducerea la profil a acostamentelor și completarea acestora
 • asigurarea scurgerii apelor prin curățarea șanțurilor, rigolelor și podețelor.

Totodată, vor fi realizate lucrări de:

 • asigurare a esteticii rutiere prin tăierea lăstărișului și a vegetației din zona drumului,
 • întreținerea drumurilor laterale prin reprofilare cu cilindrare,
 • înlocuirea de podețe și refacerea timpanelor la podețe,
 • realizarea a aproximativ 250 de accese la proprietăți pe raza localităților Sălicea și Ciurila
 • operațiuni în vederea asigurării siguranței circulației prin montarea de parapete și butoni reflectorizanți pe stâlpi și parapete.

Foto: Consiliul Județean Cluj

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Proiectul de modernizare a liceului Blaga din Gheorgheni, „extins” de locuitorii din zonă. Discuții de 3 cu Emil Boc

Publicat

De

Dezbatere Liceul Lucian Blaga Cluj-Napoca

Proiectul de modernizare a liceului „Lucian Blaga” din cartierul Gheorgeni a suscitat un interes foarte mare din partea părinților elevilor și a clujenilor care locuiesc în zonă.

Aceștia au venit în număr mare la o dezbatere deschisă cu primarul Emil Boc și alți reprezentanți ai Primăriei, dar și ai proiectantului, și au avut propuneri pertinente care au trecut dincolo de soluția propusă modernizare a școlii .

Proiectul de modernizare a liceului Blaga din Gheorgheni, „extins” de locuitorii din zonă. Discuții de 3 cu Emil Boc

Discuțiile de joi au durat mai bine de 3 ore, iar „gheorgheniștii” din zonă și părinții elevilor liceului au cerut un acces mai facil la școala de pe aleea Băișoara.

Primarul Emil Boc a anunțat după această dezbatere că proiectul va fi adaptat ținând cont și de propunerile oamenilor.

Deschiderea școlii către comunitate

Primăria a organizat un concurs de soluții de arhitrectură pentru extinderea și modernizarea liceului Lucian Blaga unde învață peste 1.000 de elevi.

Ideea a fost găsirea celei mai bune variante de a rezolvarea nu doar problemele școlii, ci și a spațiului urban din jurul acesteia, respctiv aleea Băișoara, aleea Băița, aleea Bizușa și aleea Scărișoara, care sunt cuprinse în proiect.

Cei prezenți la dezbatere au aflat și viziunea echipei de proiect, prezentată de arhitectul Mihai Racu, soluția echipei Arhibox fiind cea desemnată câștigătoare de juriul concursului de arhitectură.

Conceptul propus are ca obiective creșterea calității actului educațional, creșterea accesibilității școlii și a siguranței elevilor și deschiderea școlii către comunitate.

Astfel, se propun soluții prietenoase cu mediul precum panouri fotovoltaice, sisteme de recirculare a aerului, sistem inteligent de management al clădirii și de recuperare a apelor pluviale.

De asemenea, se propune refacerea legăturilor cu parcul Detunata, reorganizarea spațiilor pentru a crea zone de recreere care să poată fi utilizate atât de elevi, cât și de comunitate, cum ar fi piețe volante.

Ce presupun lucrările la liceu

Proiectul propriu-zis vizează extinderea funcțiunilor și spațiilor actuale ale liceului cu 6 săli noi pe amplasamentul de la sud și noi spații pentru dezvoltarea elevilor.

Este vorba de săli de sport, cabinet pentru arte și muzică, laboratoare, bibliotecă, cabinet medical, cabinet stomatologic, zonă de cantină cu o capacitate de 190 de persoane, sală festivă, sală de tratament, grupuri sanitare noi și accesibilizate pentru persoane cu dizabilități.

Pentru curtea școlii proiectul pune accent pe suprafețe verzi cât mai mari și materiale prietenoase cu mediul.

Proiectul nu propune eliminarea împrejmuirii școlii, ci retragerea ei în zona acceselor principale astfel încât în fața școlii să se creeze o zonă de așteptare pentru părinți, după modelul de la Liceul „Onisifor Ghibu”, a arătat primarul Emil Boc.

În ceea ce privește străzile adiacente liceului, se dorește o reamenajare care ține cont de conceptele walkable city – orașul pentru pietoni și smart city – mobilitate inteligentă.

Ce vor oamenii

În urma discuțiilor, a arătat primarul Emil Boc, cei prezenți la discuții au subliniat mai multe nevoi.

Printre acestea, realizarea unei săli de sport, astfel încât copiii de la școală să beneficieze de facilități de cel mai înalt nivel, dar și menținerea împrejmuirii școlii pentru siguranța elevilor, dar reconfigurarea ei într-un mod eficient și fiabil.

De asemenea au cerut creșterea calității spațiilor publice din imediata apropiere, adică mai multe zone verzi, vegetație înaltă, locuri de relaxare și petrecere a timpului liber.

Mai mult, părinții au socilitat reconfigurarea acceselor și a circulației din zonă, având în vedere că acum strada se aglomerează foarte tare când elevii sunt duși la școală, dar și sunt sunt luați de la cursuri.

Boc: Proiectul va fi adaptat

„Având în vedere propunerile venite în cadrul dezbaterii publice, proiectul va fi adaptat pentru a spori gradul de siguranță a elevilor.

Zona de așteptare dedicată părinților va comunica cu o zonă din curtea școlii unde elevii pot aștepta până când sunt preluați de un însoțitor.

De asemenea, am discutat și alte teme de interes pentru cartier și probleme administrative punctuale din zona Băișoara – Băița – Scărișoara, unde primăria intervine pentru ameliorarea situațiilor existente”, a precizat primarul Clujului.

Acesta a mai arătat că o nouă dezbatere va avea loc în Gheorgheni pe această temă, la o dată care urmează să fie anunțată.

Foto: Primăria Cluj-Napoca

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax