ADMINISTRAȚIE
LIVE VIDEO. Ședința Consiliului Local Cluj-Napoca. Noutăți despre Aquapark și podul Garibaldi

Ședința Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca are loc, luni, de la ora 14, urmând să fie dezbătute peste 50 de proiecte de hotărâri, printre care cele referitoare la excedentul bugetar și proiectele de Aquapark și de reconstruire a podului Garibaldi.
Viceprimarul Dan Tarcea a fost ales ca președinte de ședință pentru următoarele 3 luni.
Infracționalitate în scădere
Șeful Poliției municipiului Cluj-Napoca, comisar șef Ciprian Rus, a prezentat evaluarea instituției pe care o conduce pe anul 2023 și a spus că infracționalitatea este sub control și în scădere.
”A scăzut numărul cazurilor cu autor necunoscut”, a precizat Rus.
Primarul Boc i-a mulțumit acestuia pentru colaborare și a spus că este vorba despre un model de bună practică.
”Prin contribuția Poliției Municipale și a Poliției Locale, Clujul este un oraș de referință în România și UE în materie de siguranță. Investitorii și turiștii vin unde se simt în siguranță, dar și clujenii se simt în siguranță.
Doar în Rai nu vom avea niciun fel de infracționalitate. În acest oraș nimeni nu a fost, nu este și nu va fi deasupra legii”, a spus Boc, care a adăugat că municipiul Cluj-Napoca este unul greu.
Activiștii au cerut ca excedentul bugetar să fie folosit pentru locuințe sociale
Mai mulți activiști locativi au cerut investirea excedentului bugetar al municipiului, de peste 700 de milioane de lei, în locuințe sociale, astfel că ar rezolva 176 de blocuri similare celui de pe strada Ghimeșului cu 2100 de apartamente.
”Dacă ar cumpăra blocuri de pe piața liberă, s-ar putea cumpăra 140 de blocuri cu 1400 de apartamente. Mesajul Primăriei este <<mai bine țin un bloc gol, decât să cumpăr locuințe sociale>>. Primăria a devenit un jucător pe piața imobiliară și ar putea cumpăra apartamente de pe piață, s-ar putea cumpăra, de exemplu, un bloc de pe strada Gării care nu este locuit”, a spus Eniko Vincze de la Asociația ”Căși sociale acum”.
Primarul Emil Boc a afirmat că blocul de pe strada Gării va fi transformat pentru o grădiniță și creșă, unde este cerere mare, proiectul fiind la Ministerul Dezvoltării.
”Un oraș care are proiecte de 4 miliatrde de euro trebuie să aibă o rezervă care să nu blocheze proiectele. Suntem singurii care a atras cele mai mari sume din fonduri europene din România, am avansat banii și acum ne recuperăm banii”, a precizat Boc.
Acesta a precizat că la Cluj-Napoca se construiesc, în continuare, locuințe sociale, dar nu prea sunt terenuri disponibile, astfel că ar trebui ca terenuri care aparțin unor instituții să fie date municipalității în vederea construirea de astfel de locuințe
”500 de persoane din Pata Rât au beneficiat de locuințe cumpărate de pe piață”, a explicat primarul Clujului.
Consilierul PSD Aurelia Cristea a recomandat construirea de locuințe dedicate tinerilor profesori, pentru tinerii medici.
”Programele ANL nu s-au mai continuat, din păcate, poate vor fi realocate fonduri. Nu avem terenuri, căutăm soluții”, a explicat Boc.
Consilierul USR Alexandra Oană a spus că Primăria trebuie să facă mai mult pentru o piață a locuirii mai echilibrată și a sugerat o dezbatere publică pe această temă.
La rândul său, consilierul USR Paul Helmer a spus că este îngrijorat de trendul legat de excedentul bugetar, care apare în fiecare an, și a cerut ca fondurile din 2025 să fie folosite pentru investite, astfel încât să nu mai fie excedent la finalul anului, sumele urmând să fie alocate pentru modernizarea drumurilor.
Emil Boc i-a răspuns că Primăria a prevăzut sume de rezervă pentru a fi alocate unor investiții, mai ales în aceste vremuri tulburi.
Excedentul, pentru unități de învățământ și Spitalul Municipal
La finalul dezbaterilor, Consiliul Local a aprobat cu 19 voturi pentru, 3 voturi împotrivă și 3 abțineri, repartizarea excedentului bugetului local rezultat la încheierea exercițiului bugetar aferent anului 2024 în sumă totală de 706.860.880 lei și care se va utiliza în anul 2025 pentru finanțarea secțiunii de funcționare (suma de 1.610.400 lei) și pentru finanțarea secțiunii de dezvoltare (suma de 705.250.480 lei).
Sumele se vor împărți la 65 de unități de învățământ din Cluj-Napoca și la Spitalul Municipal Clujana.
Proiectele ordinii de zi
Proiectul ordinii de zi al ședinței ordinare a Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, din data de 17 februarie 2025
Evaluarea activității Poliției municipiului Cluj-Napoca în anul 2024. Comisia II și Comisia V.
Proiect de hotărâre privind aprobarea utilizării, în anul 2025, a excedentului rezultat la încheierea exercițiului bugetar aferent anului 2024. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I.
Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice de primă înregistrare – recepție cadastrală și înființare carte funciară a imobilului situat în municipiul Cluj-Napoca, zona străzii Fabricii – mal stâng Someș. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I și Comisia II.
Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice de primă înregistrare – recepție cadastrală și înființare carte funciară a imobilului situat în municipiul Cluj-Napoca, zona străzii Aurel Vlaicu – benzinăria OMV. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I și Comisia II.
Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice de primă înregistrare – recepție cadastrală și înființare carte funciară a imobilului situat în municipiul Cluj-Napoca, zona străzilor Inului – Ialomiței – Fabricii de Zahăr – Papai Pariz Ferenc. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I și Comisia II.
Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice de primă înregistrare – recepție cadastrală și înființare carte funciară a imobilului situat în municipiul Cluj-Napoca, zona Parcul Rozelor, jud. Cluj. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I și Comisia II.
Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice pentru înregistrarea imobilului strada Simion Mușat, din municipiul Cluj-Napoca, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I și Comisia II.
Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice pentru înregistrarea în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a imobilului situat în strada Nicolae Pascaly nr. 2-4, Colegiul Tehnic Energetic din municipiul Cluj-Napoca. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I, Comisia II și Comisia IV.
Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice pentru înregistrarea imobilului Aleea Slănic, din municipiul Cluj-Napoca, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I și Comisia II.
Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice pentru înregistrarea imobilului strada Câmpul Pâinii (tronson 5) din municipiul Cluj-Napoca, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I și Comisia II.
Proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul privat în domeniul public al municipiului a unui imobil cu destinație de drum și însușirea Documentației tehnice pentru înregistrarea imobilului strada Emerson în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I, Comisia II și Comisia III.
Proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul privat în domeniul public al municipiului a unui imobil cu destinație de drum (ce se desprinde din strada Emerson) și însușirea Documentației tehnice pentru înregistrarea imobilului în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I, Comisia II și Comisia III.
Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 379/1999 (concesionarea terenului situat în str. Codrului nr. 7). Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I și Comisia II.
Proiect de hotărâre privind punerea la dispoziția Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a unei cote părți din imobilul situat în municipiul Cluj-Napoca, Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 38, înscris în C.F. nr. 274364 Cluj-Napoca, în vederea punerii în executare a unei hotărâri judecătorești. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I și Comisia II.
Proiect de hotărâre privind punerea la dispoziția Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a imobilului teren în suprafață de 623 mp, înscris în C.F. nr. 302314 Cluj-Napoca, situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Iosif Vulcan nr. 4, în vederea punerii în executare a unei hotărâri judecătorești. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I și Comisia II.
Proiect de hotărâre privind darea în administrare, în favoarea Direcției de Asistență Socială și Medicală, a apartamentelor nr. 44, 48 și 49 din imobilul situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Horea nr. 89-95. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I, Comisia II și Comisia V.
Proiect de hotărâre privind desființarea construcțiilor cu caracter provizoriu și demontabil amplasate pe Dala de acoperire Canalul Morii, str. Argeș f.n., cu asigurarea valorificării celor ce rezultă ca urmare a desființării. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I, Comisia II și Comisia VII.
Proiect de hotărâre privind transmiterea unui imobil din domeniul public al municipiului Cluj-Napoca în domeniul public al Statului român, în vederea dării în administrarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I și Comisia II.
Proiect de hotărâre privind modificarea parțială a Hotărârii nr. 1064/2018, Anexa 2 (aprobarea criteriilor de delimitare a zonelor fiscale și încadrarea în zone fiscale a terenurilor din intravilanul municipiului Cluj-Napoca), în vederea punerii în executare a Sentinței civile nr. 2083/2024 a Tribunalului Cluj, pronunțată în Dosarul nr. 376/117/2023, definitivă. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I, Comisia II și Comisia III.
Proiect de hotărâre privind modificarea parțială a documentației „Actualizare Plan Urbanistic General al Municipiului Cluj-Napoca”, aprobat prin Hotărârea nr. 493/2014, în vederea punerii în executare a Sentinței Civile nr. 2598/2023 a Tribunalului Cluj, pronunțată în Dosar nr. 1483/117/2023, definitivă. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia II și Comisia III.
Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Extindere și mansardare corp C2 (locuință unifamilială), S+P+M, str. Dragoș Vodă nr. 16; beneficiari: Anisorac Vasile și Anisorac Monica-Alina. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia III.
Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Extindere, etajare și reabilitare locuință unifamilială, Sp+P+E str. Tache Ionescu nr. 51; beneficiari: Toth Lorand și Toth Mirela-Adina. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia III.
Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Extindere, modificare și etajare locuință unifamilială, Sp+P+E, str. Inău nr. 24; beneficiar: Negrea Vlad. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia III.
Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire locuință semicolectivă P+E+M, str. Făgetului nr. 34B; beneficiari: Nicoară Petre, Nicoară Ana-Corina și Imreh Katalin. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia III.
Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire 2 locuințe unifamiliale (S)+P+E, str. Fagului nr. 60A; beneficiar: Meseșan Romeo-Laurențiu. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia III.
Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire locuință unifamilială și spațiu servicii profesionale, S+P+E+Er, str. Meteor nr. 46; beneficiari: Chindriș Andrei și Chindriș Ioana-Alexandra. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia III.
Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Amenajare parcaje la sol, amplasare cabină poartă și împrejmuire teren, str. Borhanciului nr. 28; beneficiari: Szilagyi Erzsebet și Szilagyi Iosif. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia III.
Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire locuință semicolectivă cu două unități locative, D+P+R, str. Pablo Picasso nr. 7A; beneficiară: Aursulei Anamaria. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia III.
Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire imobil locuințe colective S+P+2E+M, str. Ștefan Augustin Doinaș nr. 7; beneficiară: S.C. Robacon Impex S.R.L. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia III.
Proiect de hotărâre privind prelungirea valabilității P.U.D. – Construire imobil mixt S+P+5E+R, str. Constantin Brâncuși nr. 134, aprobat prin Hotărârea nr. 117/2023. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia III.
Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.Z. – Dezvoltare zonă rezidențială (locuințe cu regim redus de înălțime), str. Colinei nr. 8; beneficiar: Meseșan Romeo-Laurențiu. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia III.
Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.Z. – Parcelare și construire locuințe cu regim redus de înălțime, str. Kós Károly nr. 11 A; beneficiari: S.C. Buildit S.R.L. și Buigă Adrian-Ilie. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia III.
Proiect de hotărâre privind încetarea aplicării, începând cu data de 1.01.2025, a Hotărârii nr. 919/2019 (majorarea cu 500% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2020, pentru clădirea situată în Cluj-Napoca, str. Samuil Micu nr. 1, proprietatea dnei Lupas Ana, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită). Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I și Comisia II.
Proiect de hotărâre privind repartizarea și numirea reprezentanților consiliului local în consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar de stat și particular de pe raza municipiului Cluj-Napoca. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia II și Comisia IV.
Proiect de hotărâre privind repartizarea și numirea reprezentanților consiliului local în Comisiile pentru evaluarea și asigurarea calității din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și particular de pe raza municipiului Cluj-Napoca. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia II și Comisia IV.
Proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri pentru implementarea Programului național „Masă sănătoasă” de acordare a unui suport alimentar elevilor Colegiului de Servicii în Turism „Napoca”, Școlii Gimnaziale „Emil Isac”, Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga” și Școlii Gimnaziale „Traian Dârjan” începând cu data aprobării prezentei hotărâri până la sfârșitul anului școlar 2024-2025. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I, Comisia IV și Comisia V.
Proiect de hotărâre privind încheierea Acordului de parteneriat între Municipiul Cluj-Napoca și Direcția de Asistență Socială și Medicală, pe de o parte, și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, prin Facultatea de Medicină Dentară, și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, pe de altă parte, în vederea implementării Programului multianual „Promovarea sănătății orale prin creșterea accesibilității populației defavorizate la servicii de stomatologie”, aprobat prin art. 1 al Hotărârii nr. 596/2021. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I, Comisia II și Comisia V.
Proiect de hotărâre privind aprobarea cuantumului beneficiului de asistență socială sub formă de tichet social pe suport electronic, care se acordă în cadrul Programului social „Alimente”, aprobat prin Hotărârea nr. 520/2024, în anul 2025. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I și Comisia V.
Proiect de hotărâre privind aprobarea implementării în anul 2025 a proiectului „Pachet de măsuri de asistență socială pentru SUStenabilitatea proiectelor de desegregare din Pata-Rât (PAS SUS)” al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj. Proiect din iniţiativa doamnei Oláh Emese, consilier local și viceprimar. Comisia I, Comisia V și Comisia VI.
Proiect de hotărâre privind aprobarea componenței nominale a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia II și Comisia III.
Proiect de hotărâre privind modificarea Anexei la Hotărârea nr. 998/2019 (aprobarea atribuirii și încheierii contractului cu S.C. Coral Impex S.R.L., având ca obiect delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a Municipiului Cluj-Napoca – activitatea de dezinsecție, dezinfecție și deratizare), astfel cum a fost modificată prin Hotărârile nr. 62/2022, nr. 81/2023 și nr. 82/2024. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I și Comisia II.
Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației studiu de prefezabilitate pentru obiectivul de investiții „Complex de Agrement Aquapark Ștrand Grigorescu”. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I, Comisia VI și Comisia VII.
Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnice și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Complex de Agrement Aquapark Ștrand Grigorescu”. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I, Comisia VI și Comisia VII.
Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții Modernizare strada Haller Karoly din Municipiul Cluj-Napoca. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I.
Proiect de hotărâre privind însușirea actualizării/revizuirii indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Drum Transregio Feleac TR35-Etapa I Centura Metropolitană TR35 și Drumuri de legătură”, aprobați și eșalonați în Faza I și Faza II prin Hotărârea de Guvern nr. 1315/2022, astfel cum au fost actualizați prin Ordinul de Ministru MTI nr. 1442/27.07.2023 și Ordinul de Ministru MTI nr. 918/9.04.2024. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I, Comisia II și Comisia VI.
Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor legate de proiectul „Pod peste râul Someșul Mic pe strada Giuseppe Garibaldi (pod Garibaldi) din municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj”. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I și Comisia VI.
Proiect de hotărâre privind aprobarea plății cotizației anuale ce revine Municipiului Cluj-Napoca, în calitate de membru al Asociației Municipiilor din România. Proiect din iniţiativa domnului Dan Ștefan Tarcea, consilier local și viceprimar. Comisia I și Comisia VI.
Proiect de hotărâre privind aprobarea participării Municipiului Cluj-Napoca, în calitate de partener, în cadrul proiectului „Climate-resilient reGeneration and renaturing for, by and with vulnerable neighbourhoods, striving towards net-zero”, acronomim ClimaGen, finanțat prin programul Horizon Europe. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I, Comisia II, Comisia VI și Comisia VII.
Proiect de hotărâre privind acordarea „diplomei de aur” și a câte unui premiu în valoare netă de 1.000 de lei, cuplurilor clujene care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. Proiect din iniţiativa primarului. Comisia I și Comisia V.
Raport privind implementarea Programului multianual „Promovarea sănătății orale prin creșterea accesibilității populației defavorizate la servicii de stomatologie”. Comisia I și Comisia V.
Informare cu privire la plângerea prealabilă referitoare la revocarea Hotărârii nr. 792/2024 (majorarea cu 200% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2025, pentru clădirile situate în municipiul Cluj-Napoca, str. Câmpina nr. 38, înscrise în C.F. nr. 288241, nr. cadastrale 288241-C1 și 288241-C2, proprietatea domnului Dumitre Nicolae-Radu și a doamnei Dumitre Diana-Tatiana, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită). Comisia I și Comisia II.
Informare cu privire la plângerea prealabilă referitoare la revocarea Hotărârii nr. 810/2024 (majorarea cu 300% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2025, pentru apartamentele nr. 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 15 și 16, din clădirea situată în municipiul Cluj-Napoca, str. Horea nr. 1, înscrisă în C.F. nr. 263114-C1, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită). Comisia I și Comisia II.
Diverse.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Sondaj prezidențiale: George Simion (AUR) pe locul 1, urmat de Victor Ponta, Nicușor Dan și Crin Antonescu

La comanda RTV
EVENIMENT
Peste 113 milioane de lei a cheltuit Klaus Iohannis pe zboruri externe în 10 ani. Dezmăț în ultimii 2 ani de mandat

Administrația Prezidențială a desecretizat, marți seara, costurile pentru zborurile președintelui Klaus Iohannis, multe cu avioane de lux, din perioada ianuarie 2015-februarie 2025, care au costat, în total, peste 113 milioane de lei. De remarcat că în ultimii 2 ani din cel de-al doilea mandat Iohannis a cheltuit peste 55 de milioane de lei pe zboruri externe.
Klaus Iohannis a avut, în cele două mandate, 193 de zboruri, potrivit documentului trimis MEDIAFAX de Administrația Prezidențială.
Astfel, costurile în 2015 au fost de 6,61 milioane lei, în 2016 de 5,2 milioane lei, în 2017 de 5,6 milioane de lei, 4,9 milioane de lei în 2018, iar în 2019 de 9,34 milioane de lei.
În al doilea mandat Administrația Prezidențială a plătit pentru zborurile cu avioane private folosite pentru deplasările oficiale 3,17 milioane de lei în 2020, 7,04 milioane de lei în 2021, 13,7 milioane de lei în 2022, 36,5 millioane de lei în 2023 și 20,9 milioane de lei în 2024.
În 2025 Klaus Iohannis a avut o singură deplasare, în Belgia, pentru care a cheltuit 685.000 de lei pentru deplasarea cu un avion privat.
Cele mai multe deplasări au fost făcute în 2023, când a avut 26 de deplasări.
Cea mai costisitoare deplasare, în America de Sud
Cea mai costisitoare deplasare a fost în perioada 17-28 aprilie 2023, de peste 7,5 milioane de lei, când Iohannis a efectuat vizite oficiale la Brasilia, Republica Federativă a Braziliei, la Santiago de Chile, Republica Chile și la Buenos Aires, Republica Argentina.
O altă excursie de peste 7 milioane de lei a fost între 4 – 12 martie 2023 care a inclus vizite oficiale și de stat la Tokyo, Japonia şi Singapore, Republica Singapore.
O altă deplasare costisitoare a fost între 13 și 24 noiembrie 2023 – de peste 3,5 milioane de lei, când fostul șef al statului român a efectuat o vizite de stat și oficiale la Nairobi, Republica Kenya, Zanzibar, Republica Unită a Tanzaniei, Praia, Republica Cabo Verde, la Dakar, Republica Senegal.
EVENIMENT
Baroul Cluj a sesizat Inspecția Judiciară. O judecătoare de la Judecătoria Cluj-Napoca a amendat abuziv un avocat

Consiliul Baroului Cluj a primit o sesizare din partea unui avocat din oficiu cu privire la un incident petrecut la Judecătoria Cluj-Napoca în exercitarea dreptului de apărare a unui justițiabil și a deciz sesizarea Inspecției Judiciare.
”Din sesizarea transmisă de domnul avocat către Consiliul Baroului Cluj reiese că în cadrul unei cauze penale aflate pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, unde domnul avocat asista un inculpat, fiind desemnat ca avocat din oficiu, magistratul care prezida ședința de judecată a înțeles ca, in mod repetat, în timpul audierii inculpatului, să interzică domnului avocat să-și sfătuiască clientul prin raportare la exercitarea dreptului la tăcere, drept reglementat legal prin dispozițiile codului de procedură penală. De asemenea, pentru faptul că domnul avocat a insistat în a-și sfătui clientul, prin prisma exercitării dreptului la apărare al acestuia și a dreptului la tăcere, doamna judecător a aplicat avocatului două amenzi judiciare.
Față de aceste aspecte, dovedite de cuprinsul încheierii de ședință pusă la dispoziție de domnul avocat, Consiliul Baroului Cluj dorește să-și manifeste public dezaprobarea totală față de comportamentul nedeontologic pe care magistratul a înțeles să îl adopte.
Este inadmisibil
Considerăm căeste inadmisibil ca în desfășurarea unui proces penal, judecătorul care soluționează cauza, să intervină în exercitarea drepturilor inculpatului, drepturi care se exercită în cazul asistenței juridice obligatorii prin avocat, cu scopul limitării acestora.
Reamintim că, în temeiul art. 109, alin. 2 și 3 din Codul de procedură penală, inculpatul are dreptul să se consulte cu avocatul atât înainte, cât și în cursul audierii și că în cursul audierii inculpatul își poate exercita dreptul la tăcere cu privire la orice este întrebat.
Abuz la adresa avocatului
Consiliul Baroului Cluj apreciază, de asemenea, ca fiind o măsură abuzivă amendarea avocatului pentru că acesta a încercat să-și exercite profesia și să asigure justițiabilului pe care îl reprezenta o apărare efectivă și nu doar formală.
O astfel de încercare de intimidare a avocatului, prin amendarea repetată cu un cuantum total care depășește cu mult onorariul pe care acesta îl va încasa la final din fondurile Ministerului Justiției, este un comportament care nu poate fi tolerat de corpul avocaților din Baroul Cluj.
În considerarea celor sus expuse, Consiliul Baroului Cluj a decis sesizarea Inspecției Judiciare raportat la comportamentul doamnei judecător, prin prisma comiterii abaterii disciplinare, respective a exercitării funcției cu rea-credință sau gravă neglijență”, arată Baroul Cluj.
EVENIMENT
Prețuri razna pentru garsonierele Clujului. Cine își permite să dea 82.000 de euro pe 24 mp?

Prețurile la garsoniere au luat-o razna la Cluj-Napoca, orașul din România în care parcă s-au mutat toți milionarii singuri de pe Coasta de Azur.
O agenție imobiliară oferă spre vânzare o garsonieră de 24 mp la prețul de 82.000 de euro, ceea ce face ca metrul pătrat să se apropie de 3.500 de euro.
Aceasta este situată în cartierul Grigorescu, la etajul 1 al unui bloc construit în 1970.
Garsoniera este compusă din cameră, baie, bucătărie, hol și balcon și vinde cu bucătăria mobilată și utilată. Este dotată cu centrală termică și are certificat energetic clasa B.
Altă garsonieră ”chilipir”
Dar stați, că asta nu e tot. În altă zonă a Clujului, în cartierul Mărăști, este de vânzare o garsonieră, cu 2 mp mai mică, la un preț sensibil redus, de doar 70.500 de euro, ceea ce înseamnă 3200 de euro/mp.
Aceasta are o suprafață de 22 mp, este situată la etajul 4 al unui bloc și este renovată complet cu finisaje premium, mobilată și utilată modern.
Garsoniera are, la fel ca prima, centrală termică proprie.
Garsoniere pe Coasta de Azur
Pe Coasta de Azur în Franța, în localitatea Pernes-les-Fontaines, la 250 de km de Nisa, se vinde un studio de 26 mp, la 130.000 de euro. Acesta este compus dintr-o cameră, bucătărie funcțională și baie.
Un alt studio, de 27 de mp, localizat în Cannes, se poate cumpăra cu 159.000 de euro, acesta având un dormitor, dar și o terasă de 19 mp.
E adevărat și că în Monaco, perla sudului Franței, un studio de 25 mp se vinde cu fabuloasa sumă de 1,7 milioane de euro!