Connect with us

ADMINISTRAȚIE

LIVE VIDEO. Inaugurarea park&ride de lângă Aeroportul Cluj. Declarațiile primarului Emil Boc

Publicat


Park&ride-ul de lângă Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj este inaugurat, miercuri, de Primăria Cluj-Napoca și dat în folosință pentru cei care vin cu mașinile în oraș și care au posibilitatea de a le parca și a lua mijloacele ce transport în comun.

La inaugurare participă și primarul Emil Boc.

Cel mai mare parking public din Cluj-Napoca

Park&ride-ul cuprinde 889 locuri de parcare în zona aeroportului, împărțite în mai multe categorii: pentru autovehicule, pentru autoturisme electrice, locuri de parcare destinate persoanelor cu dizabilități, locuri de parcare pentru „Mama şi copilul”, stații de taxi și parcări destinate îmbarcărilor şi debarcărilor aferente autobuzelor, microbuzelor sau autocarelor.

„Așa cum am promis, în luna ianuarie, după efectuarea procedurii de recepție, inaugurăm cel mai mare parking public din Cluj-Napoca, cu o capacitate de 889 de locuri. Avem 39 de locuri de parcare pentru persoane cu dizabilități, 30 de locuri de parcare pentru autovehicule electrice și hibride, 32 de locuri de parcare pentru „Mama și copilul”, 756 de locuri de parcare pentru autovehicule, opt peroane pentru autobuze, 24 de locuri pentru taxi. Avem cinci stații de încărcare rapidă pentru mașini electrice, opt stații duble cu încărcare lentă și patru stații simple cu încărcare lentă.”, a declarat primarul Emil Boc.

Transport GRATUIT pe mijloacele de transport în comun pe baza tichetului de parcare

În cadrul inaugurării, primarul a făcut un anunț în premieră: șoferii care parchează în interiorul park&ride-ului pot circula gratuit în Cluj-Napoca pe toate liniile de transport public în comun care deservesc aeroportul Cluj, în ziua respectivă, pe baza tichetului de parcare. Gratuitatea se referă la următoarele linii: 5, 8, M41, M41L, M42, M42L, M43, M44.

De asemenea, edilul a mai anunțat că linia 5 va fi suplimentată și va avea un interval de circulație sub 10 minute pe tot parcursul zilei, iar linia 8, la 15 minute.

Tarifele de parcare

Taxarea pentru staționarea în interiorul park&ride-ului are loc progresv, astfel încât să fie încurajată folosirea acestuia de cât mai mulți clujeni care fac naveta la Cluj cu mașinile din localitățile învecinate la est.

„Primele 10 minute sunt gratis, nu e nevoie să plătești nimic. După 10 minute până la 6 ore plătești 2 lei. Până la 12 ore, adică un interval de timp cât un om normal lucrează și mai stă prin oraș la cumpărături, plătești 5 lei. Între 12 ore și 72 de ore este 10 lei pe oră și peste 72 de ore este 15 lei pe oră. Tarifele au fost stabilite în așa fel încât să încurajeze pe cei care vin în special din zona Dej, Gherla, Apapida să își lase mașina aici și să utilizeze mijloacele de transport în comun”, a mai explicat Emil Boc.

Autogară cu opt peroane pentru autobuze

Tot în cadrul proiectului, au fost amenajate opt peroane pentru autobuze, microbuze și autocare, care pot fi folosite pentru îmbarcarea și debarcarea pasagerilor de pe cursele care intră în oraș din partea estică, pentru a nu mai străbate distanța suplimentară pentru a ajunge la Autogara Beta.

„Tot pe linia descongestionării traficului, aceste peroane pentru autobuze urmăresc ca cei care merg în direcția Bistrița, Baia Mare, Suceava să nu mai meargă la Autogara Beta și să traverseze tot orașul, să piardă timp, ci să vină de aici și să poată merge spre locațiile menționate”, a mai spus Emil Boc.

Automatele pentru comandat taxiuri, din 10 februarie

Edilul a mai afirmat că integrarea sistemului de comandat al taxiurilor din aeroport va fi implementat începând cu data de 10 februarie.

„Avem locuri speciale pentru taximetrie aici, pentru a rezolva problema de la aeroport a discuțiilor pe care le știți că nu sunt cele mai ortodoxe metode de a lua un taxi și de a merge în oraș pentru un turist. Vom implementa un sistem în care când ai ieșit din aeroport, ai posibilitatea să alegi de la automatele din holul aeroportului firma pe care o dorești la preșul pe care ți-l dorești. Se comandă mașina de aici, care în 3-5 minute, maxim, ajunge în aeroport, te-ai urcat în mașină conform numărului de ordine primit pe bilet și te-ai dus și plătești suma scrisă pe bilet”, a mai arătat primarul Clujului.

În cadrul park&ride-ului s-au plantat 280 de arbori.

Investiția în park & ride s-a ridicat la peste 90 de milioane de lei.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Clujul, sufocat de un miros pestilențial puternic: „Se simte un miros insuportabil de gunoi!”. Garda de Mediu face verificări

Publicat

Un val de sesizări privind un miros insuportabil în mai multe cartiere din Cluj-Napoca a apărut marți dimineața, 22 aprilie, pe platforma MyCluj.

Locuitorii din Borhanci, Someșeni și Sopor reclamă un aer irespirabil în oraș, marți dimineață, suspectând că sursa ar fi groapa de gunoi de lângă oraș. Deși autoritățile spun că nu au primit reclamații oficiale, oamenii reclamă că se confruntă cu această problemă de câteva zile.

Miros puternic de gunoi, semnalat în oraș

Mai mulți clujeni au semnalat, prin aplicația MyCluj și către redacția Cluj24, un miros extrem de puternic și neplăcut de gunoi, resimțit în special în cartierele Borhanci, Sopor și Someșeni. Situația a apărut de câteva zile, spun locuitorii, însă marți disconfortul a fost deosebit de acut.

Clujenii suspectează că mirosul provine de la groapa de gunoi din apropierea orașului. De asemenea, unii atrag atenția că situația poate afecta sănătatea celor care locuiesc în zonă:

  • „În zona din apropierea rampei ecologice se simte frecvent un miros puternic de gunoi. Ieri, de exemplu, ne plimbam prin pădurea din apropiere și a trebuit să ne întoarcem de la jumătatea drumului din cauza mirosului foarte puternic – aerul era aproape irespirabil. Situația afectează confortul și sănătatea locuitorilor și vă rog să luați măsurile necesare pentru remedierea problemei. Mulțumesc!”, a transmis un locuitor din Someșeni.
  • „Se simte in aer un miros insuportabil de gunoi. Nu este pentru prima dată când acest lucru se întâmplă, mai ales în urma unor zile de libere”, mai arată altă sesizare.
  • „De azi dimineață, în aer se simte un miros insuportabil de gunoi. Nu este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru. Vă rog să luați măsurile necesare pentru stoparea poluării mediului. Mulțumesc!”, mai arată alt clujean.
  • „Locuiesc în Borhanci, pe Aleea Nicolae Edroiu. Începând de la prima oră a dimineții miroase a gunoi, intens. Vă rog să verificați groapa de gunoi a orașului sau alte puncte care ar putea influența. Mulțumesc”, a mai transmis alt locuitor.
  • „Se simte miros groaznic de gunoaie, acest miros vine de la rampa de colectare / procesare a deșeurilor. Vă rugăm luați măsurile necesare pentru a remedia situația. Mulțumesc!”, se arată în altă sesizare.
  • „Doresc să sesizez problema mirosului neplăcut din zona Colonia Sopor (Aleea Ardealului) Cluj-Napoca, provocat de groapa de gunoi situată în apropierea orașului. Vă rog să întreprindeți demersurile legale necesare pentru a remedia această situație în contextul încălzirii vremii și în peroiada următoare”, a arătat o clujeancă.
  • „Se simte din nou miros de gunoaie in zona Colonia Borhanci, pe Aleea Ardealului unde locuiesc. Au mai fost sesizari legate de acest aspect. Va rugam o solutie definitiva”, a arătat alt clujean.
  • „Mirosul groaznic de la groapa de gunoi este insuportabil și se simte în fiecare zi. Acest miros îl vor simți și copiii care vor merge la hubul educational atunci când va fi functional. Vă rog să luați măsurile necesare pentru remedierea situatiei. Mulțumesc!”, reclamă un părinte.

Garda de Mediu promite verificări

Cluj24 a contactat Garda de Mediu Cluj pentru un punct de vedere. Viorel Pleșa, comisar-șef, a declarat că până în prezent nu au fost primite reclamații oficiale și că nu sunt autorizate acțiuni de fertilizare a solului în această perioadă. El a dat asigurări că instituția va întreprinde verificări cu privire la cele sesizate. Vom reveni cu detalii.

Situația nu este fără precedent. Anul trecut, în lunile martie-aprilie, mirosul a fost atribuit unor acțiuni de fertilizare a solului efectuate de o fermă aflată la circa 15 kilometri de oraș. Deși activitatea era legală și notificată autorităților, a generat un val de nemulțumiri printre locuitori. Garda de Mediu a confirmat atunci sursa, dar nu a aplicat sancțiuni.

Citește mai departe
Publicitate

Editorial Opinii

OPINIE. Alin Tișe: Frica nu este de la Dumnezeu. Nu da vina pe el! 

Publicat

frica

Frica se naște din neîncredere, din uitarea de sine și din pierderea legăturii cu lumina interioară. Frica se naște atunci când noi, oamenii, pierdem contactul cu noi înșine și conectarea cu credința. Când frica pune stăpânire pe suflet, omul uită cine este cu adevărat, se îndoiește de darurile sale și se simte rupt de sursa iubirii divine. Dar, în tăcerea adâncă a inimii, acolo unde liniștea și credința se împletesc, răsare curajul. Și, în acele momente, omul își regăsește esența, și totul devine posibil din nou.

Frica dispare nu când o respingi, ci când o înfrunți cu iubire și acceptare. Ea se destramă atunci când înveți să o privești în față, să o înțelegi și să îți aduci aminte că nu ești singur în această lume.

Dumnezeu nu a creat frica, ci darul libertății de a alege. Alegerea de a merge înainte, chiar și cu pași tremurători, de a crede că lumina din tine este mai puternică decât orice întuneric. În fiecare suflare, în fiecare clipă, există o posibilitate de renaștere.

Așa cum noaptea cedează dimineții, așa și frica, atunci când este înfruntată cu iubire, se transformă în putere. Astfel, omul învață că adevărata tărie nu se măsoară în lipsa fricii, ci în curajul de a merge mai departe, chiar și atunci când inima tremură.

Fiecare pas făcut în lumina credinței este o eliberare, un act de iubire față de sine și față de lumea din jur. Nu este ușor, dar este adevărat – frica nu are putere asupra celui care știe cine este cu adevărat.

Prin această cunoaștere descoperim că tot ce am căutat în frământările lumii, am purtat dintotdeauna înăuntrul nostru:  pacea, iubirea, și, mai ales, speranța.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod GALBEN de instabilitate atmosferică în zona montană a Clujului și în alte județe

Publicat

furtuna

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează, marți, că în zonele montane și submontane, în nordul Olteniei și al Munteniei, în sudul și estul Transilvaniei și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Sub incidență intră și zona montană a Clujului.

„În zonele montane și submontane, în nordul Olteniei și al Munteniei, în sudul și estul Transilvaniei și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat căderi de grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp”, transmite sursa citată.

harta

Cod GALBEN de instabilitate atmosferică în zona montană a Clujului și în alte județe

Astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Meteorologii au emis avertizare de tip Cod galben de instabilitate atmosferică, care va rămâne în vigoare până marți, ora 23:00.

Miercuri, vremea va fi instabilă îndeosebi în vestul, sud-vestul și centrul țării, precum și în zonele montane și submontane.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Începe devierea traficului pe direcția Florești – Cluj-Napoca, pe o distanță de 200 de m. Restricții de viteză

Publicat

trafic
Primăria Cluj-Napoca anunță că, marți, începând cu ora 11, traficul rutier pe direcția Florești – Cluj-Napoca va fi deviat în zona șantierului viitorului Spital Regional de Urgență, ca urmare a lucrărilor necesare pentru construirea pasajului rutier.
”Pe o distanță de aproximativ 200 de metri, circulația va fi deviată ușor, fără reducerea numărului de benzi. Traficul se va desfășura în continuare pe patru benzi, câte două pe fiecare sens de mers, însă pe segmentul deviat se va institui o restricție de viteză de 30 km/h, pentru siguranța participanților la trafic și a personalului din șantier.

Instituirea restricțiilor de circulație reprezintă o necesitate pentru desfășurarea lucrărilor de fundații speciale, în prima etapă, care presupun executarea de piloți forați în amplasamentul actual al DN1.

Pasaj cu acces la Spitalul Regional de Urgență

trafic

Pasajul rutier aflat în execuție va avea două deschideri de aproximativ 58 de metri și va permite traversarea intersecției DN1 cu accesul spre Spitalul Regional de Urgență, asigurând astfel circulația continuă peste viitorul sens giratoriu”, arată Primăria clujeană.
Pe măsură ce lucrările avansează, vor fi impuse noi restricții pe alte sectoare ale tronsonului I, care vor fi transmise publicului în timp util.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate