ADMINISTRAȚIE
LIVE VIDEO. Dezbatere la Primăria Cluj-Napoca pe tema copacilor de pe strada Universității
Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca găzduiește, luni, de la ora 18, o dezbatere publică organizată în urma discuțiilor din spațiul public cu privire la situația copacilor de pe strada Universității în contextul lucrărilor de modernizare a acestei străzi.
La dezbatere vor participa primarul Emil Boc, dar și proiectanții lucrării și firma constructoare care vor prezenta soluțiile urbanistice avizate, iar toți cei interesați sunt invitați să își exprime punctele de vedere cu privire la acest subiect.
”Aveți în mine cel mai mare prieten al copacilor, am crescut în zona de munte”, a spus Boc, în deschiderea dezbaterii, dând asigurări că în Primărie nu este vreun balaur care are ceva cu spațiul verde.
Edilul a precizat că proiectul de modernizare a străzilor Kogălniceanu și Universității a fost avizat de specialiști și nu a fost o soluție dictată de vreun funcționar cu funcție de conducere din Primăria Cluj-Napoca.
”Ptoiectul aduce un plus de 58 de copaci, iar proiectul a trecut de toate avizele”, a mai spus Emil Boc.
Primarul a dat asigurări că nu se vor scoate copacii de pe strada Kogălniceanu și a spus că a fost vorba despre o dezinformare și o informație falsă, combătută de Primărie.
Potrivit lui Boc, pe strada Universității se ia în discuție soarta a 11 arbori și de aceea se va asculta ce spune proiectantul și firma constructoare, dar și vocea societății civile.
Acesta va da cuvântul proiectantului care a câștigat concursul de modernizare a străzilor din centru, Arnold Macalik, lui Petrică Sala de la firma Astor, executantul lucrării, și lui Adrian Cornea manager de proiect.
”Copacii se scot cu un utilaj specializat și se duc la RADP. Am consultat și specialiști de la universități, de la USAMV, în legătură cu relocarea copacilor”, a explicat Boc.
Ce spune un specialist de la USAMV
Profesorul Ioan Petrescu de la USAMV Cluj-Napoca a consideră că prin extragerea copacilor nu va fi afectată viabilitatea arborilor de niciun fel.
”Înlocuirea cu ginko biloba este foarte bună, ar fi un plus de valoare din punct de vedere peisagistic, recomand să nu se scoată copacii care sunt acum, pentru că în această săptămână vine canicula, să fie mutați peste o săptămână-două pentru a fi replantați la toamnă”, a spus Petrescu.
Ce spune proiectantul
Arnold Macalik a spus la rândul său că proiectul este unul de amploare și pe 11 străzi copacii schimbă aspectul acestora, fiind amplasați copaci pe străzi care nu au avut copaci.
”Avem cam 240 de arbori care se vor planta. Primăria a comandat înainte de concurs un studiu peisagistic, arbore cu arbore. Pe strada Universității erau 3 salcâmi și un tei, iar pentru a informa cetățenii am lansat o pagină pe Facebook. În concurs am făcut o analiză iar strada este un scuar urban, surioara Pieței Unirii, unde va reveni statuia Fecioarei Maria.
În proiect am măsurat la milimetru fiecare copac, fiind o identificare de arbori. Am identificat posibilitățile de lărgire a trotuarelor de pe strada Universității, am făcut un buletin fiecărui arbore”, a spus Macalik.
Acesta a precizat că în urmă cu 100 de ani în zonă s-au plantat salcâmi și tei, iar în anii 1940 au fost și ulmi.
În ceea ce privește teiul din fața Bisericii Iezuiților, acesta se va afla doar la 80 de cm de treptele de la intrare, iar coronamentul afectează imaginea acestui lăcaș de cult.
Macalik a explicat că a avut loc o cartografiere a fiecărui copac, în majoritate tei, în colaborare cu Agenția de Mediu, instituție care a dat avize pentru relocarea lor.
”Din 41 de arbori am propus să fie păstrați 8, 21 au dispărut deja în timp. Vrem să plantăm glădițe, o specie înrudită cu salcâmul”, a precizat proiectantul lucrării de modernizare a străzilor Universității și Kogălniceanu, care a susținut necesitatea relocării a 11 arbori de pe Universității.
Macalik a mai spus că dacă rămân copacii pe stradă vor suferi și nu vor putea fi amplasate terase, iar oamenii vor face slalom printre copaci.
”Cu copacii relocați, per total totul capătă o noimă”, a explicat arhitectul proiectului.
Critici la adresa Primăriei
Iosif Pop, din partea Consiliului Civic Local, i-a reproșat primarului Emil Boc că a făcut tot timpul referiri la specialiști, fără să țină cont că mai sunt și alți specialiști în oraș. Acesta i-a cerut să consulte cetățenii nu să betoneze Clujul, dar și să scoată Untoldul din zona centrală.
”Nu ne putem bate joc de clujenii plătitori de taxe”, a spus Pop.
Emil Boc a replicat că el recunoaște toți specialiștii și asta o face în concordanță cu legea.
”Avem de decis asupra a 11 arbori, nu am idei preconcepute”, a spus primarul.
Acesta i-a întrebat pe cei prezenți de ce nu au fost prezenți la dezbateri similare înainte de aprobarea proiectului, pentru că nimeni nu s-a legat atunci cu lanțuri de copaci și nu a avut nicio reacție, nici când s-a votat în Consiliul Local nici la dezbateri anterioare votului.
”Post factum putem corecta doar”, a adăugat primarul.
UPDATE. Dezbaterea durează de peste 5 ore.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Remorca unui camion, încărcată cu porci, s-a răsturnat, luni, pe raza localității Negreni din jud. Cluj.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin intervin în aceste momente pe raza localității Negreni, unde s-a produs un accident rutier. Din primele date, remorca unui autocamion s-a răsturnat.
FOTO. Remorca unui camion cu PORCI, răsturnată la Negreni
Autocamionul transporta porci, iar forțele noastre asigură zona accidentului. În paralel, din dispeceratul integrat ISU-SAJ au fost anunțate autoritățile cu competențe în gestionarea situației”, a transmis ISU Cluj.
ADMINISTRAȚIE
A fost APROBAT Regulamentul de organizare și funcționare a parcării Park & Ride din zona Aeroportului Cluj. Care sunt TARIFELE
În ședința de luni a Consiliului Local Cluj-Napoca a fost aprobat Regulamentul de organizare și funcționare a parcării de tip Park & Ride din zona Aeroportului Cluj.
Proiectul de hotărâre inițiat de primar a primit aviz favorabil din partea comisiilor de buget și juridice și a fost aprobat cu 25 de voturi pentru.
Regulamentul stabilește regulile generale care trebuie respectate de către toți utilizatorii care folosesc parcarea tip Park & Ride, situată pe str. Traian Vuia 149-151, instituită pentru fluidizarea traficului și descongestionarea acestuia pe axa Apahida – Cluj-Napoca.
A fost APROBAT Regulamentul de organizare și funcționare a parcării Park & Ride din zona Aeroportului Cluj. Care sunt TARIFELE
Proiectul este conceput pentru a reduce traficul în oraș și pentru a oferi o alternativă celor care fac naveta spre Cluj-Napoca, astfel încât aceștia să poată utiliza mijloace de transport public sau bicicleta pentru a ajunge în centru.
Park&ride-ul cuprinde 865 locuri de parcare,împărțite în mai multe categorii:
– locuri de parcare pentru autovehicule;
– locuri de parcare destinate încărcării autoturismelor electrice;
– locuri de parcare destinate persoanelor cu dizabilități;
– locuri de parcare pentru „Mama şi copilul”;
– locuri de parcare taxi;
– parcări destinate îmbarcărilor şi debarcărilor aferente autobuzelor, microbuzelor sau autocarelor.
Tarifele propuse sunt de 2 lei pentru 6 ore de staționare, de 5 lei pentru 12 ore de staționare, iar după 12 ore fiecare oră se taxează cu 15 lei.
Tariful este conceput pentru a-i încuraja pe cei care fac naveta la Cluj să își parcheze mașina aici și să își continue drumul spre destinație cu mijloacele de transport în comun sau cu bicicleta.
Începând din data de 23 decembrie, ora 20 și până în data de 25 decembrie, ora 10, zona montană a județului Cluj este sub incidența unei avertizări meteorologice de COD GALBEN ninsoare abundentă, depunere de strat și viscol la altitudini între 800 și 1700 m.
Va ninge și se va depune strat nou de zăpadă local consistent. Cantitățile de apă acumulate vor fi de 20…25 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 60…80 km/h, va fi viscol, condiții în care vizibilitatea va scădea sub 100 m.
Îndemnăm opinia publică să ia act de această avertizare meteorologică și să acționeze cu precauție.
Cod GALBEN de ninsori abundente și VISCOL în zona montană a Clujului
Daniel David, profesor universitar și rector al Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, este propunerea Partidului Național Liberal pentru funcția de ministru al Educației și Cercetării.
Daniel David este născut pe 23 noiembrie 1972, la Satu Mare. Este profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică și psihoterapie (științe cognitive clinice) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent predă și la Icahn School of Medicine at Mount Sinai și este director de cercetare al Institutului Albert Ellis, ambele aflate în New York, SUA.
Cine este Daniel David, propus MINISTRU al Educației, și ce AVERE are
Este președintele și directorul executiv al The International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, un centru de excelență în cercetare al Universității Babeș-Bolyai.
Din 2022 este membru al Academiei Române și al Academiei Europene. De asemenea, începând cu 2021 a fost frecvent inclus între cei mai citați oameni de știință ai lumii, în general și în domeniul de specialitate, pentru toată cariera sau în analize anuale specifice. O astfel de analiză este cea realizată de Elsevier și Universitatea Stanford.
Daniel David a obținut titlul de doctor în psihologie în anul 1999 la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca cu teza „Mecanisme inconștiente de reactualizare a informațiilor”. La Cluj a creat Școala de psihologie clinică și psihoterapie recunoscută ca o Școală de Excelență atât la nivel național cât și la nivel internațional.
Pentru aceste merite și contribuțiile sale științifice a fost decorat cu Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler de Președintele României.
În noiembrie 2017 a fost ales ca președinte al Asociației Psihologilor din România, asociație ce a fost inactivă timp de mai mulți ani. Obiectivele mandatului său sunt de a reporni asociația și de a o restabili ca for profesional și științific care sprijină dezvoltarea practicii profesionale în România.
În martie 2020 a fost ales rector al Universității ”Babeș-Bolyai” pentru un mandat de patru ani și reales în februarie 2024 pentru un mandat de 5 ani.
Ce avere are
Din declarația de avere a rectorului UBB Cluj reiese c-ar avea mai multe terenuri, atât în Cluj-Napoca (1.500 mp), cât și la Someșul Rece (839 mp) și Satu Mare (15.000 mp), de unde se trage.
Mai are două case de vacanță și 3 mașini. În conturi la diverse bănci avea la finele anului trecut aproximativ 60.000 euro, 12.000 dolari și 750.000 lei.
În ultimul an fiscal a încasat din salarii aproximativ 280.000 lei, iar din alte activități independente cca. 190.000 lei, 800 euro și 2.800 dolari.
Sursa: Wikipedia, UBB Cluj