Connect with us

ACTUALITATE

LIVE VIDEO/ Consiliul Local Cluj-Napoca adoptă bugetul orașului pe 2021

Publicat


Miercuri de la ora 14 are loc ședința Consiliului Local Cluj-Napoca, ședință în care se va adopta bugetul orașului pe anul 2021.

Toți cei 27 de consilieri locali sunt prezenți la ședință.

Emil Boc: La nivelul municipiului suntem la 4,51 incidența COVID, o scădere constantă. Oamenii aici sunt responsabili, și încet, dar sigur, suntem pe o traiectorie care ne duce către o revenire cât mai aproape de normalitate. Nu mai este mult până departe, dar nu trebuie să luăm piciorul de pe accelerarea vaccinării și respectarea măsurilor. S-a dovedit că se poate coborî rata de infectare și fără carantină. Cheia sunt clujenii. Clujul e pe primul loc în România la vaccinare, cu peste 30% persoane vaccinate.

De luni avem și alte noi 5 centre deschise pentru vaccinare. De azi vom avea și un centru drive thru, adică mergi cu mașina, ca la McDonalds, și te vaccinezi. Pe platoul de la Sala Sporturilor vom avea de luni un asemenea centru funcțional.

Am fost la o dezbatere privind mediul educațional clujean. Prin orice mijloc pe care îl au clujenii la dispoziție trebuie să se promoveze vaccinarea. E calea directă și sigură pentru transformarea acestui virus într-o gripă obișnuită. O spune directorul de la Pfizer.

Repet mesajul dedicat tuturor festivalierilor de toate vârstele: vrem să avem deschise evenimente precum TIFF, UNTOLD, Jazz in the Park, vaccinați-vă! doar așa putem redeschide aceste activități.

E o scădere bună a cazurilor noi depistate pe zi. Se poate, și haideți să salvăm sănătatea clujenilor și locurile de muncă.

În  Gheorgheni au apărut informații privitoare la retrocedarea unui teren verde în zona Bizușa.

Aici în planurile urbanistice scrie VA, adică spațiu verde. Indiferent cine vinde și cumpără în oraș – pentru că nu putem opri asta, nici procesul de retrocedare – dimensiunea verde a orașului este nenegociabilă.

Să fie liniștiți locuitorii de acolo, zona este verde și va rămâne verde.

Proiectul de buget pe anul 2021

Are în esență ca priorități stăpânirea pandemiei și salvarea locurilor de muncă. Dimensiunea verde și digitală e o dimensiune esențială. Mă refer nu doar la spațiul verde, ci și la mobilitate, să nu ne mai îmbolnăvim din cauza poluării, să avem alternative la mașină – tren metropolitan, metrou și bicicletă. Suntem primul oraș din Europa Centrală și de Est care a aderat la Acordul privind orașele verzi.

Este anul cartierelor: parkinguri, parcuri, creșe, fiecare colț al orașului să aibă modernizare pe toate capitolele.

Fără educație orașul n-ar fi ceea ce este. 20% din buget merg către Educație, concomitent cu fondurile europene. La fiecare leu adus de clujeni prin impozite și taxe aducem 3 lei fonduri europene. E o rezervă de aur acești bani europeni.

Nimeni nu este uitat și abandonat. În acest oraș ne pasă unii de alții. E fundamentală această dimensiune incluzivă.

Dorim susținerea sectoarelor cheie: sănătate, cultură, sport, cel puțin la nivelul anului trecut.

Dezvoltarea metropolitană este următoarea cheie de dezvoltare a Clujului. Toate proiectele le-am gândit în dimensiune metropolitană. Colaborăm de la Spitalul regional, la Centură, la punerea în acord a PUG-urilor pentru culoarul verde pe malul Someșului. Indiferent unde vei locui, să ai aceleași condiții.

Este un exemplu Planul integrat de creșă. Se face acum Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană. Ne va spune unde trebuie să se realizeze aceste creșe la Florești, în cartierul Europa, în Gilău, în Baciu. Neavând șansa de a colabora, presiunea era pe Cluj-Napoca. Ne ajută și PNRR, care are o componentă importantă pe creșe. Indiferent unde locuiești, să ai acces la aceeași infrastructură de bază, pe educație, sănătate și mobilitate. Iar studiul realizat cu Banca Mondială ne va arăta exact aceste direcții.

Bugetul este de 433 mil. euro, creștere cu 20% față de anul trecut. Jumătate merg către dezvoltare și jumătate către secțiunea de funcționare.

Aș accentua și digitalizarea. Trecem la transformare digitală și inovare.

Sunt și proiecte care se continuă precum bursele pentru elevi, transportul gratuit, sprijin pentru pensionari, 50 de ani de căsătorie etc.

Baza sportivă La Terenuri, Pădurea clujenilor, planul de la Sopor, Turnul Pompierilor, skate-park-ul Rozelor, 10 noi troleibuze și 10 noi tramvaie, creșa de pe Meziad, modernizarea colegiului ”Ana Aslan”, modernizarea Liceului Ghibu, locuințele sociale de pe str. Ghimeșului, reabilitarea termică a 23 de blocuri, modernizarea străzilor Cardinal Iuliu Hossu, Coșbuc, Sindicatelor, Vasile Alecsandri, se vor finaliza în acest an.

Mai multe detalii despre BUGETUL pe anul 2021 pot fi citite AICI.

Emil Boc: Am adoptat și o serie de amendamente depuse de colegii de la USR PLUS.

Rețele de monitorizare a calității aerului în școli, oprimizarea aplicației My Cluj, construire creșe în toate cartierele (SIDU ne va spune în toată zona metropolitană unde să construim creșe – avem în vedere acum un spațiu în Iris), la fel este valabil și pentru parkinguri, pentru multe sunt prinși deja banii în bugetul pentru 2021.

Tot ce ține de pădurea Hoia este securizat în Cluj-Napoca. Am contactat și Agenția de Mediu și comuna Baciu.

Vom realiza și un culoar pietonal la Baza Sportivă Gheorgheni, vom realiza și modernizarea sistemului burselor pentru elevi.

Am deschis o colaborare cu Universitatea Tehnică pentru încălzirea imobilelor pe bază de hidrogen.

Proiectul de buget a fost adoptat cu 27 de voturi ”pentru”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Luni, alegeri pentru rectorul UMF Cluj-Napoca. Anca Buzoianu candidează pentru un nou mandat

Publicat

De

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca organizează luni, între orele între orele 8-20 alegeri pentru funcția de rector și pentru membrii Consiliilor Facultăților de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie, dar și pentru membrii Senatului Universității. Scrutinul se va desfășura în clădirea rectoratului de pe str. Victor Babeș nr. 8.

Actualul rector, Anca Buzoianu, candidează singură pentru un nou mandat.

Buzoianu a prezentat comunității academice o sinteză a celor patru ani de mandat de rector al UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, un bilanț al activității sale, cu realizările și provocările întâmpinate.

”De asemenea, am dezbătut viziunea și obiectivele cuprinse în planul managerial de candidatură la o nouă funcție de rector al universității noastre. Acest plan se bazează pe valorile și principiile care m-au ghidat în timpul primului meu mandat și care ne-au permis să dezvoltăm, împreună, o universitate puternică și valoroasă.

Continuitate pentru proiecte

Îmi doresc ca noul mandat pentru care candidez să se definească prin continuitate, echipa de conducere a UMF ”Iuliu Hațieganu” propunându-și optimizarea actului managerial în baza experienței acumulate în mandatul anterior.

Continuitatea ne va permite să ducem la bun sfârșit proiectele de anvergură deja începute care, în mod firesc, necesită timp pentru finalizare: Centrul de Simulare, Training și Cercetare și Centrul de Chirurgie Experimentală, o nouă Bibliotecă, preluarea Spitalului CFR și aducerea lui la standarde moderne de îngrijire și dotare, reabilitarea clădirii Anatomie, o nouă biobază și o bază sportivă a universității, grădinița universității etc”, a spus Anca Buzoianu.

Citește mai departe

EVENIMENT

Fiul Doinei Cornea, acuze la adresa Romfilatelia. Refuză emiterea unui timbru omagial în memoria fostei disidente

Publicat

De

Fiul Doinei Cornea, fosta disidentă a regimului comunist, Leontin Iuhas, reclamă modul în care Compania Națională Poșta Română a ales să omagieze 100 de personalităţi ale rezistenţei anticomuniste din România, dar și refuzul Romfilatelia de a emite un timbru omagial în memoria mamei sale.

”Spre surprinderea noastră, alături de Elisabeta Rizea şi Radu Filipescu şi alte câteva personalităţi marcante ale luptei împotriva comunismului nu şi-au găsit loc fraţii noştri muncitorii care s-au revoltat în 15 noiembrie 1987 la Braşov, muncitorii care au protestat în 1977 în Valea Jiului.

Fiul Doinei Cornea, acuze la adresa Romfilatelia. Refuză emiterea unui timbru omagial în memoria fostei disidentă

Nici vorbă de Doina Cornea, Corneliu Coposu, Vasile Paraschiv, grupul Şuşman şi alte grupuri importante de partizani, Iulius Filip şi mulţi, mulţi alţii.
Neincluzându-i nici in categoria eroi cunoscuţi, dar nici în categoria eroi necunoscuţi, pentru instituţiile statului român ei se regăsesc în categoria eroi inexistenţi”, a spus Iuhas.

Autoritățile statului refuză legăturile cu eroii anticomuniști

Acesta susține că instituţii ale statului român, aflate în subordonarea Parlamentului sau a Guvernului României, s-au ferit întotdeauna de orice legătură cu memoria eroilor neamului morţi în închisorile şi lagărele de exterminare comuniste sau care au fost închişi sau persecutaţi în mod abuziv.

”Au trecut 34 de ani de când putea să o facă, au trecut câţiva ani de când i s-a cerut de câteva fundaţii să o facă, dar Romfilatelia refuză cu obstinaţie să emită un timbru omagial „Doina Cornea”!

La fel cum nu i s-a părut important să emită, atunci când i s-a solicitat acest lucru, un timbru omagial „Memorialul Sighet”.

Cinci ani de la moartea Doinei Cornea

Anul acesta s-au împlinit cinci ani de la plecarea dintre noi a doamnei Doina Cornea.

Dacă Romfilatelia nu a găsit de cuviinţă să strecoare un timbru „Doina Cornea” printre „Ziua paşaportului românesc”, „Păsări de curte” sau „Râşniţe” putea să o facă Guvernul României, acesta având anual la dispoziţie iniţierea emiterii unui număr de serii filatelice”, a mai spus Leontin Iuhas, care conduce și președintele Fundaţiei ”Doina Cornea”.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj-UTA, 0-0. Clujenii au uitat să mai câștige

Publicat

CFR Cluj a întâlnit pe UTA, sâmbătă seara, în Gruia, într-un meci din etapa a doua a returului Superligii la fotbal. Clujenii erau pe locul doi înaintea acestei etape, cu 31p. în timp ce UTA ocupa locul 13 cu 18p. Partida s-a terminat cu un scor alb, 0-0, după un joc în care clujenii au avut posesie, cornere și… cam atât, iar UTA a știut să se apere.

Echipe de start:

CFR Cluj: R. Sava – Mogoș, M. Ilie, Kresic, Morgan – Muhar, Tachtsidis, Cvek – Otele, Juricic, Avounou
Rezerve: Hindrich – Camora, Boben, R. Filip, Lucaci, L. Mihai, C. Deac, Bîrligea
Antrenor: Andrea Mandorlini

CFR Cluj-UTA, 0-0. Clujenii au uitat să mai câștige

UTA: Fl. Iacob – Stolnik, I. Conte, Benga, Căpușă – M. Freitas, Cr. Mihai – R. Pop, Cooper, Micovschi – Luckassen
Rezerve: Kucher – Abeid, Carp, D. Rodrigues, Fabry, Omondi, Stahl, Iurasciuc, Marku
Antrenor: Mircea Rednic

Stadion: Dr. Constantin Rădulescu, Cluj-Napoca
Arbitru: Ionuț Coza / Asistenți: Marius Badea și Ionel Dumitru
Arbitru VAR: Szabolcs Kovacs / Arbitru AVAR: Andrei Moroiță

CFR începe meciul sus, făcând un presing ucigător. Arădenii nu s-au prea apropiat de poarta lui Sava. Prima ocazie vine, însă, abia în min.14, când Avounou ratează incredibil de la 11-12m, șutând pe lângă poartă. Urmează o serie de ratări, în min.15 prin Juricic, apoi în min.19 prin Muhar.

Avantajul că nu joacă Ajeti e că nu-l mai confundă comentatorii pe Juricic cu el. Altfel, croatul e mai lent decât prevede legea și sare mingea din el ca din colțul mesei.

CFR domină însă joacă mai mult de-a latul terenului. Dă senzația că ar conduce cu cel puțin 3-0 și trag de timp. Elocventă deplasarea de un minut a lui Tachtsidis spre colțul terenului ca să execute un corner.

Repriza a doua s-a desfășurat în aceeași notă, cu o posesie zdrobitoare pentru clujeni și cu o apărare ermetică a arădenilor.

Prima mare ocazie a celor de la UTA vine în min.61, când Căpușă trimite în bară. Tot în bară șutează și Tachtsidis în min.73.

Spre final de meci, CFR se precipită și mai ratează câteva ocazii din care de obicei nu rata. Concluzia acestui meci e că ceva e putred în Danemarca. Jocul încântător al clujenilor din primele etape s-a transformat într-un joc chinuit, cu o posesie sterilă și fără acele penetrări în viteză spre poarta adversă. Când joci lent și mai mult de-a latul, nu poți emite pretenții.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Cum pot scăpa clujenii de MOBILA veche? RĂSPUNSUL Primăriei Cluj-Napoca

Publicat

Deșeurile voluminoase constituie o problemă pentru cei care vor să se debaraseze de ele, în Cluj-Napoca. Cluj24 s-a interesat la primăria orașului despre modul în care cetățenii pot scăpa de acestea, în speță de mobila veche.

Conform primăriei, există puncte de colectare a astfel de deșeuri dar și posibilitatea ca acestea să fie ridicate, contra cost, de la domiciliu, de către compania Supercom.

Cum pot scăpa clujenii de MOBILA veche? RĂSPUNSUL Primăriei Cluj-Napoca

„Primăria municipiului Cluj-Napoca, în colaborare cu SC Supercom SA, organizează campanii mobile de colectare a deșeurilor voluminoase, în locațiile centrelor de colectare, astfel:

Astfel, persoanele fizice vor putea preda gratuit deșeurile voluminoase precum: mobilier,
covoare, saltele, obiecte mari de folosinţă îndelungată, în punctele de colectare mobilă, mai sus
menționate.

În baza unei solicitări la SC Supercom SA- operatorul de salubritate care și desfășoară
activitatea pe raza municipiului Cluj-Napoca, deșeurile voluminoase pot fi ridicate de la domiciliu,
contra cost, în ziua și intervalul orar stabilit de comun acord cu operatorul.

Tarifele distincte pentru colectarea selectivă sunt cele aprobate prin HCL 619/2022:
Astfel, tariful pentru colectarea deșeurilor voluminoase la solicitare este: Tvolum = 164,46 lei/tonă
fără TVA”, a transmis Primăria Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax