Connect with us

CULTURA

Liturghie în limba română la Vatican. Este celebrat Anul Național „Cardinal Iuliu Hossu”

Publicat


Iuliu Hossu

Duminică, 1 iunie 2025, începând cu ora 14:00, în Bazilica „Sfântul Petru” din Vatican, la Altare della Cattedra, va fi celebrată o Sfântă și Dumnezeiască Liturghie în limba română, în rit bizantin, organizată de Arhieparhia de Făgăraș și Alba Iulia și de Eparhia de Cluj-Gherla. Evenimentul are loc în contextul Anului Național „Cardinal Iuliu Hossu”, declarat de Parlamentul României prin Legea nr. 290/2023, ai cărei inițiatori sunt domnii deputați Silviu Vexler și Ovidiu Ganț.

Reprezentanții Eparhiei Greco-Catolice de Ckuj-Gherla au declarat că celebrarea solemnă aduce un omagiu memoriei Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, episcop al Eparhiei de Gherla din 1917, mărturisitor al credinței în timpul regimului comunist și voce a demnității umane.

La 4 aprilie 1969, Papa Paul al VI-lea l-a numit cardinal in pectore, numire făcută public abia în 1973, după moartea sa. După căderea regimului comunist, a fost beatificat alături de alți șase episcopi martiri, recunoscuți ca uciși in odium fidei, în cadrul celebrării prezidate de Papa Francisc la Blaj, în 2019.

PS Claudiu, la Liturghie

”Liturghia de la Vatican reprezintă o întoarcere simbolică a Cardinalului Iuliu Hossu în inima Bisericii universale și este totodată o afirmare a continuității credinței și a mărturiei sale, care rămâne vie în inimile credincioșilor și în istoria Bisericii.

Celebrant principal al acestei Liturghii Arhierești va fi Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, succesor pe tronul episcopal al Fericitului Iuliu Hossu. Vor concelebra: Eminența Sa Cardinalul Claudio Gugerotti, prefect al Dicasterului pentru Bisericile Orientale, Excelența Sa Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop greco-catolic auxiliar de Alba-Iulia și Făgăraș (Blaj),
Preasfinția Sa Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, Preasfinția Sa Ioan Călin Bot, Episcop greco-catolic de Lugoj. Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop romano-catolic de Timișoara, La celebrare vor participa peste 60 de preoți, persoane consacrate din Congregația Maicii Domnului și din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, precum și peste 900 de credincioși din România precum și din comunitățile greco-catolice din diaspora: Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Franța, Spania, Ungaria și Ucraina”, arată reprezentanții Eparhiei.

De asemenea, la eveniment va fi prezent Excelența Sa George Bologan, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, alături de reprezentanți ai autorităților centrale și locale din România, precum și oficiali ai comunităților românești din diaspora, care se alătură acestei celebrări solemne în semn de prețuire pentru memoria Fericitului Cardinal Iuliu Hossu.

6 ani de la beatificarea de la Blaj

Evenimentul are loc în apropierea datei de 2 iunie, când se împlinesc șase ani de la beatificarea celor șapte episcopi martiri greco-catolici români, printre care și Fericitul Cardinal Iuliu Hossu, beatificați de Papa Francisc în 2019, pe Câmpia Libertății de la Blaj.

Înaintea celebrării liturgice, grupul de pelerini va avea ocazia de a trece prin Poarta Sfântă a Bazilicii „Sfântul Petru”, în cadrul Jubileului Speranței proclamat de Papa Francisc pentru anul 2025.

Această celebrare solemnă reprezintă un moment de profundă comuniune spirituală și identitate eclezială, reafirmând curajul credinței și fidelitatea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în inima Bisericii Universale.

Sfânta Liturghie va fi transmisă în direct de postul Maria TV, începând cu ora 15:00 (ora României), oferind astfel tuturor credincioșilor posibilitatea de a se uni în rugăciune cu cei prezenți la Roma, într-un moment de profundă comuniune și celebrare a credinței.

Pe urmele lui Hossu, în inima Bisericii: Un drum de recunoștință și unitate

Peste 900 de credincioși români, din țară și diaspora, pornesc cu emoție și recunoștință spre Roma, pentru a participa la celebrarea liturgică dedicată Fericitului Martir  Cardinal Iuliu Hossu în Bazilica Sfântul Petru. Gândurile lor reflectă o profundă trăire spirituală și o comuniune vie cu Biserica.

„Plecăm cu bucurie, cu gândul că acum 55 de ani episcopul Iuliu Hossu pleca la Domnul. Acum noi mergem să-l cinstim acolo unde inima lui a rămas mereu, la Roma, alături de copiii noștri și întreaga Biserică”, mărturisește Cristina Sechelea.

Pentru sora Cristina, pelerinajul este o „mare, mare bucurie” și o ocazie de a-i purta în inimă și rugăciune pe cei care nu au putut ajunge. Sora Adriana, din Congregația Maicii Domnului, afirmă că „își dorește foarte mult să treacă prin Poarta Sfântă și are intenții speciale de rugăciune în acest An al Speranței”.

„Este o ocazie unică de comuniune și reculegere, zile pe care nu le vom uita niciodată”, spune Dana, în timp ce Andrei Cosmovici, însoțit de soția sa, trăiește cu emoție o promisiune împlinită după 25 de ani: „Am vrut să mergem încă dinainte de căsătorie și acum mergem împreună să ne mărturisim credința”.

Un moment aparte îl evocă Pr. Mesaroș Simeon din Baia Mare, care leagă prezentul pelerinaj de beatificarea istorică din 2019: „La 2 iunie 2019, când Sfântul Părinte Papa Francisc a venit la Blaj și a beatificat pe cei șapte episcopi greco-catolici… Nu îl vom mai întâlni pe Sfântul Părinte Papa Francisc decât la Santa Maria Maggiore, dar plec cu un gând de recunoștință, pentru că a făcut să ne bucurăm de acest eveniment, care cred eu că a fost cel mai important din toate timpurile pentru toți creștinii din România: șapte beatificări, șapte martiri, șapte episcopi. Cu gândul acesta plec eu la Roma.”

Episcopul de Cluj-Gherla, despre mesajul lui Iuliu Hossu

Ps Claudiu Lucian Pop, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla și succesorul Fericitului Iuliu Hossu în tronul episcopal, oferă o perspectivă profundă:

,,Sfânta Liturghie celebrată la 1 iunie 2025 în Bazilica „Sfântul Petru” din Roma e pentru noi momentul probabil central al Anului Național „Iuliu Hossu”.

E celebrată la așa-numitul Altare della Cattedra, acolo unde patru Sfinți Părinți ai Bisericii susțin tronul lui Petru. Ne aducem aminte, așadar, de comuniunea pentru care Iuliu Hossu a murit, comuniunea pentru care Biserica Greco-Catolică a suferit în perioada persecuției comuniste și, în același timp, de nevoia de unitate pe care o simte Biserica. Doi dintre acești Sfinți Părinți sunt orientali, doi sunt occidentali. Și celebrând Sfânta Liturghie acolo, ne aducem aminte de toate aceste lucruri.

Cred că Iuliu Hossu are un mesaj nu doar pentru greco-catolici, ci pentru toți oamenii care îl caută pe Dumnezeu, care caută fericirea, care caută speranța în viața lor — tocmai fiindcă Iuliu Hossu nu vorbește despre el, ci vorbește despre Dumnezeu.

Atunci când noi îl cinstim pe Iuliu Hossu, ne aducem de fapt aminte de lucrurile minunate pe care Dumnezeu le-a făcut în viața lui și ne aducem aminte că același Dumnezeu poate face aceleași lucruri minunate și în viața noastră, dacă noi Îi dăm voie.

Suntem într-o lume complicată, dificilă, din care speranța pare să lipsească, sau în orice caz, cu greu o vedem. Și în aceste timpuri dificile ne putem gândi la felul în care Iuliu Hossu a trăit speranța — în închisoarea din Sighet, la domiciliul forțat de la Căldărușani și așa mai departe. Și dacă el a trăit speranța și nu s-a lăsat biruit de ceea ce vedea în jurul lui, ci tot timpul a găsit tărie și curaj în credința lui, așa cred că trebuie să facem și noi.

Dumnezeu este mai puternic

Oamenilor de astăzi, cărora le lipsește speranța, credința într-un viitor mai bun, Iuliu Hossu le aduce aminte că Dumnezeu este mai puternic decât tot ceea ce vedem în jurul nostru. Și că atunci când suntem în comuniune cu Dumnezeu, nimeni și nimic nu ne poate smulge din această comuniune.”
Această Sfântă Liturghie arhierească la Altarul Catedrei din inima Romei este trăită de întreaga comunitate greco-catolică românească drept un moment de har și de reînnoire. Preasfințitul Cristian, Crișan, episcop greco-catolic auxiliar de Alba-Iulia și Făgăraș  a numit-o „un mesaj de speranță”:

„În jubileul acesta al speranței, în care Iuliu Hossu, apostol al speranței pentru Biserica noastră, pentru țara noastră, putem spune pentru lumea întreagă, aducem un mesaj de împăcare, un mesaj de înnoire sufletească, un mesaj care ne cheamă pe toți să redescoperim că suntem frați și fii ai aceluiași Părinte.”

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Marius Lulea, AUR: România fără Guvern, vid total de conducere! Țara e blocată, iar românii vor plăti prețul haosului politic

Publicat

Marius Lulea, AUR

România a intrat oficial într-un vid instituțional periculos. Astăzi se încheie perioada legală de 45 de zile în care Guvernul putea funcționa în regim de interimat. De azi, țara nu mai are nici Guvern, nici premier, nici vreo autoritate legitimă care să ia decizii pentru români.

În timp ce România se scufundă în incertitudine, PNL, PSD, USR și UDMR își negociază în continuare funcțiile și beneficiile, în spatele ușilor închise. Niciunul dintre aceste partide așa-zis „pro-europene” nu este interesat de stabilitatea națională sau de viața de zi cu zi a românilor.

Mai grav, Nicușor Dan REFUZĂ să desemneze un nou premier, deși suntem în plină criză administrativă, socială și economică. Preferă să tragă de timp pentru a-și păstra influența asupra negocierilor și a împărțelii de putere, spune Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR.

Ce înseamnă asta pentru români?

  • Nu mai există Guvern valid, nici interimar, nici plin. România este condusă de… nimeni.
  • ⁠Facturile la energie vor exploda, iar nimeni nu poate interveni.
  • ⁠ ⁠Prețurile la alimente vor crește.
  • ⁠ ⁠Orice decizie strategică este blocată, nu pot fi emise ordonanțe, nu pot fi luate măsuri economice sau sociale urgente.
  • ⁠ ⁠România este paralizată administrativ, într-un moment în care populația are nevoie de sprijin și protecție.

Această stare de abandon instituțional reprezintă un pericol direct pentru securitatea economică și socială a țării. Riscăm să vedem haos în instituțiile publice, blocaj în plata salariilor sau pensiilor, pierderi de încredere pe plan internațional, tensiuni sociale și proteste spontane.

Trebuie să revenim la votul cetățenilor! Alegerile anticipate sunt singura soluție acum.

Continuarea acestei mascarade ne aruncă în haos și instabilitate. Intrăm în criză cu fiecare zi de blocaj politic, iar singura cale de ieșire este revenirea la cetățeni pentru a debloca situația.

România nu mai poate fi guvernată din culise. Românii au nevoie de decizii, nu de bâlci politic. Cine tace acum devine complice.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Directorul Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, reales în conducerea Airports Council International – regiunea Europa

Publicat

David Ciceo

David Ciceo, director general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj și președinte al Asociației Aeroporturilor din România, a fost reales pentru un nou mandat de 3 ani în Board-ul Airports Council International (ACI) Europe.

Alegerile au avut loc în cadrul Congresului Anual și Adunării Generale ACI Europe, desfășurate la Atena, Grecia, în perioada 18-20 iunie.

David Ciceo, reales în conducerea ACI Europa

Pentru poziția din Board-ul ACI Europe, David Ciceo a concurat cu Gediminas Almantas, președintele Lithuanian Airports, și Adam Sanocki, membru al Board-ului pentru Strategii și Marketing al Polish Airports.

Realegerea lui David Ciceo în conducerea principalei asociații a aeroporturilor din Europa reprezintă o realizare importantă pentru aviația civilă din România. Aceasta recunoaște eforturile depuse la nivel național și internațional, împreună cu întreaga echipă, pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Cluj.

La sfârșitul anului 2021, Aeroportul Internațional Cluj a fost desemnat, în premieră pentru România, cel mai bun aeroport din Europa la categoria sub 5 milioane de pasageri anual, devenind un reper internațional.

Un aeroport regional de referință

Aeroportul Internațional Cluj este cel mai mare aeroport regional din România și a atins în 2024 un trafic de 3,3 milioane de pasageri. Acesta reprezintă un exemplu de bune practici pe plan internațional pentru aeroporturile regionale.

„Sunt onorat să fiu reales în Consiliul de administrație al ACI EUROPE. Competiția a fost puternică în acest an și doresc să mulțumesc comunității aeroporturilor europene pentru încrederea și sprijinul lor. Aștept cu nerăbdare să colaborăm pentru realizarea obiectivelor ACI Europe și pentru a promova interesele aeroporturilor europene”, a declarat David Ciceo, director general Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj.

Despre ACI Europe

ACI Europe este una dintre cele mai importante organizații din industria aviației civile, reprezentând peste 600 de aeroporturi din 55 de țări europene, cu un trafic cumulat de aproximativ 2,5 miliarde de pasageri. Consiliul de conducere al ACI Europe reunește reprezentanții celor mai importante aeroporturi din Europa și se ocupă de elaborarea politicilor pentru dezvoltarea industriei aviatice la nivel continental.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Start festiv în Raliul Clujului, dat cu un tricolor de primarul Emil Boc. Peste 70 de echipaje înscrise

Publicat

De

raliul

Primarul Emil Boc a dat, vineri seara, startul festiv în Raliul Clujului pe esplanada de lângă Cluj Arena, cu un steag tricolor în mână, competiția fiind una aniversară, în condițiile în care se împlinesc 50 de ani de la primul raliu organizat în orașul de pe Someș în anul 1975.

Boc a primit și un cadou din partea organiatorilor, o cască de pilot semnată de mai mulți piloți înscriși în cursă, dar și de către veterani.

”Dragi clujeni, vă felicit că ați venit să vedeți un raliu de calitate, să vedeți profesioniștii din automobilism, care ne vor încânta timp ce două zile. La mulți ani Raliul Clujului încă 50 de ani de aici înainte”, a spus Boc.

După primar, startul a continuat să fie dat de vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu.

La start a luat parte și campionul național la raliuri Simone Tempestini de la echipa clujeană Napoca Rally Academy.

Raliu Clujului Star Lubricants are loc sâmbătă și duminică în județul Cluj, fiind înscrise în competiție 73 de echipaje. Traseul și probele pot fi găsite AICI.

Premierea va avea loc duminică la ora 13,30 tot pe esplanada de la Cluj Arena.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Adolescentă de 18 ani dintr-o comună clujeană, dispărută de acasă. Dacă o vedeți, sunați la 112 sau la Poliție

Publicat

disparuta

Poliția municipiului Dej – Secția 5 Poliție Rurală a fost sesizată, vineri, despre faptul că tânăra Alexandra Lingurar, în vârstă de 18 de ani, a plecat voluntar din localitatea Panticeu la data de 19 iunie a.c., iar până în prezent nu a revenit.

Semnalmentele fetei suntt înălțime aproximativă 1.50 m, aproximativ 60 de kg, păr negru, ochi căprui. Semne particulare: tatuaj pe încheietura de la mâna stângă reprezentând semnul ,,infinit”

Îmbrăcăminte: tricou de culoare neagră, fustă albastră și cercei aurii.

”Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!”, arată IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate