ACTUALITATE
LISTA căminelor de vârstnici licenţiate. Clujul e în topul naţional. Unde îţi poţi trăi bătrâneţile
Numărul căminelor pentru persoane vârstnice licenţiate la 3 ianuarie 2022 era de 694, cele mai multe (peste 80%) fiind private, conform datelor centralizate de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale.
Din totalul căminelor licenţiate, 123 erau publice şi 571 private.
Cel mai mare număr de cămine pentru persoane vârstnice se înregistra în Bucureşti (100, din care şapte publice) şi în judeţele Ilfov (55, din care două publice), Cluj (45, din care trei publice), Timiş (41, din care cinci publice), Bihor – 32 (toate private) şi Bacău (32, din care cinci publice).
La polul opus, judeţele cu cele mai puţine cămine licenţiate erau Ialomiţa – trei (toate publice), Tulcea – trei (unul public), Covasna – patru (din care două publice), Gorj – patru (toate private) şi Vaslui – patru (trei publice).
În judeţele Vrancea, Mehedinţi şi Ialomiţa erau licenţiate la data de 3 ianuarie doar cămine publice pentru persoane vârstnice, iar în Bihor, Gorj şi Satu Mare doar private.
Vezi lista căminelor de vârstnici AICI. Pentru județul Cluj de la poziția 291.
Sursa: Agerpres
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Bărbat de 35 de ani din Florești, REȚINUT după ce a produs un accident în Cluj. Avea și permisul ANULAT
Un bărbat de 35 de ani din Florești, a fost reținut de polițiști după ce a produs un accident în Cluj. Acesta avea și permisul anulat.
„În cursul zilei de astăzi, 11 decembrie a.c., polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au reținut pentru 24 de ore un bărbat de 35 de ani, din comuna Florești, după ce acesta ar fi fost implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale, produs la data de 6 decembrie a.c., în jurul orei 21.00, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din municipiu.
Bărbat de 35 de ani din Florești, REȚINUT după ce a produs un accident în Cluj. Avea și permisul ANULAT
În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că bărbatul ar fi condus autoturismul, deși avea permisul de conducere anulat ca urmare a unor fapte penale anterioare comise la regimul rutier.
Mai mult, bărbatul se afla sub măsura controlului judiciar, fiind cercetat pentru două infracțiuni similare săvârșite în luna octombrie 2024.
Cu toate acestea, la data de 6 decembrie, bărbatul ar fi condus un autoturism în municipiul Cluj-Napoca, unde nu ar fi adaptat viteza la condițiile de drum și ar fi derapat, părăsind partea carosabilă.
Totodată, bărbatul nu a rămas la locul accidentului, fiind identificat de polițiști în urma verificărilor.
Pe numele său a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.
Cercetările sunt continuate sub coordonarea procurorului de caz, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor producerii faptei”, a comunicat IPJ Cluj.
EVENIMENT
Arhimandritul Iustin Miron de la Mănăstirea Oașa din Alba este noul STAREȚ al Mănăstirii Nicula
Arhimandritul Iustin Miron de la Mănăstirea Oașa, județul Alba, este noul stareț al Mănăstirii Nicula, acesta urmând să fie instalat în funcție în 29 decembrie. Părintele Miron va ocupa funcția în urma decesului fostului stareț, Nicolae Moldovan.
Arhimandritul Iustin Miron de la Mănăstirea Oașa din Alba este noul STAREȚ al Mănăstirii Nicula
„Părintele Iustin Miron a fost numit stareț al Mănăstirii Nicula din Cluj dar va fi instalat doar pe 29 decembrie”, a declarat pentru Cluj24 Cornel Coprean, purtător de cuvânt al Mitropoliei Clujului.
Slujba de instalare a noului stareț de la Nicula va fi oficiată de un sobor de preoți în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, un apropiat al părintelui Iustin de pe vremea când era episcop și arhiepiscop de Alba-Iulia.
EDUCATIE
Încep înscrierile pentru COMPETENȚE la examenul de BAC 2025. Când are loc susținerea probelor
O săptămână vor avea la dispoziție candidații să se înscrie pentru susținerea probelor de competențe la BAC. Atenție, potrivit Inspectoratului Școlar Cluj, acest anunț este valabil și pentru absolvenții din promoțiile anterioare.
Probele se vor susține începând cu finalul lunii ianuarie a anului viitor.
Încep înscrierile pentru COMPETENȚE la examenul de BAC 2025. Când are loc susținerea probelor
Potrivit IȘJ Cluj, în perioada 16 – 20 decembrie 2024, se înscriu pentru competențe toți candidații, inclusiv cei din promoții anterioare. Susținerea probelor de competențe pentru toți candidații înscriși va fi în perioada 27 ianuarie 2025 – 7 februarie 2025.
”În cazul în care candidații din serii anterioare au de susținut doar probe scrise, în perioada 16 – 20 decembrie 2024 depun doar solicitarea de recunoaștere a probelor de competențe”, au transmis reprezentanții IȘJ Cluj.
Calendarul examenului de bacalaureat
Calendarul examenului național de bacalaureat, sesiunea iunie 2025 este următorul:
- 16 – 20 decembrie 2024 – Înscrierea candidaților pentru susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat
- 27- 29 ianuarie 2025 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
- 29 – 31 ianuarie 2025 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
- 3 – 5 februarie 2025 – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
- 5 – 7 februarie 2025 – Evaluarea competențelor digitale – proba D
- 30 mai – 4 iunie 2025 – Susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate, care nu pot participa la probele în perioada 27 ianuarie – 7 februarie 2025
- 2 – 6 iunie 2025 – Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
- 6 iunie 2025 – Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
- 10 iunie 2025 – Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 11 iunie 2025 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 13 iunie 2025 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 16 iunie 2025 – Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
- 20 iunie 2025 – Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00—18.00)
- 23 – 24 iunie 2025 – Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 30 iunie 2025 – Afișarea rezultatelor finale.
Foto: Arhivă
EDUCATIE
Daniel David, despre candidatura la alegerile prezidențiale 2024: În acest moment NU este vorba despre mine
Marți, numele rectorului UBB Cluj, prof. Daniel David, a apărut printre mai mulți eventuali candidați la președinția României, propuși de președintele UDMR, Kelemen Hunor. Miercuri, Daniel David a ținut să-și exprime poziția vis-a-vis de această nominalizare.
„Am văzut că în spațiul public circulă și numele meu, din zone mai formale sau mai informale, ca unul dintre potențialii candidați proeuropeni la alegerile prezidențiale din 2024. Probabil că numele meu a apărut ca urmare a angajamentelor mele publice constante pentru România euroatlantică, accentuate în perioada alegerilor din 2024, care să fie a tuturor, nu doar a unora! Dar aceste angajamente pentru România euroatlantică nu au fost pentru o potențială candidatură de acest fel, ci reprezintă ceea ce am ca valoare cardinală și care rămâne astfel pentru mine indiferent de această situație punctuală.
Daniel David, despre candidatura la alegerile prezidențiale 2024: În acest moment NU este vorba despre mine
La solicitarea mass-mediei și a multor oameni fac următoarele comentarii (sincer, am încercat în această fază să am o atitudine de „no comment”, dar, din respect pentru întrebările insistente și probabil justificate în această situație, fac totuși câteva comentarii succinte):
În acest moment nu este vorba despre mine (și îndrăznesc să spun că nici despre alți potențiali candidați), ci despre ce doresc oamenii și cum văd situația și partidele politice (într-o democrație funcțională, totuși, acestea trebuie să fie vehiculele normalității politice).
Cred că partidele proeuropene, în colaborare strânsă cu societatea civilă și cu atenție la nevoile și mesajul oamenilor, trebuie să facă o listă preliminară de aproximativ 5 potențiali candidați, veniți din mediul politic, socio-economic și cultural-academic (și alte medii relevante, dacă mi-au scăpat în enumerare).
Acești candidați trebuie analizați rațional politic (ca partidele implicate să tragă în aceeași direcție) și riguros sociologic (pentru a vedea ce doresc oamenii), inclusiv partidele să analizeze variantele un candidat vs. doi candidați proeuropeni (pe direcția stânga-dreapta).
Apoi, când va fi momentul, fără orgolii, cei care vedem o Românie euroatlantică, ne angajăm în susținerea candidatului care este cel mai bine poziționat.
În paralel, este fundamentală organizarea funcțională a Parlamentului și propunerea unui Guvern cu oameni competenți și cu atenție la cetățeni, care să dea speranțe oamenilor și care să organizeze cât mai repede și în siguranța legalității și a statului de drept alegerile prezidențiale”, a transmis Daniel David.