Connect with us

ACTUALITATE

Liderul SLIPC: Decizia profesorilor din Cluj de a nu se vaccina este una luată în lipsă de cunoștință de cauză

Publicat


Liderul Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean (SLIPC), Lucia Cojocaru, este de părere că numărul redus al profesorilor clujeni care doresc să se vaccineze este cauzat de lipsa unei informări corecte cu privire la vaccinare, iar imunizarea ar putea fi o condiție pentru începerea școlii în format fizic. Lucia Cojocaru îndeamnă ca și părinții să fie vaccinați.

Deoarece vaccinarea în rândul profesorilor reprezintă o alegere personală a acestora, centralizarea la nivel județean realizată de Inspectoratul Școlar Județean(I.Ș.J) Cluj a arătat că doar aproximativ 55% dintre cadrele didactice clujene plănuiesc să se imunizeze în a doua etapă de vaccinare.

Citește și Puțin peste jumătate din profesorii clujeni vor să se vaccineze. Vezi ce spune șeful ISJ Cluj

Astfel, președintele Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean (SLIPC), Lucia Cojocaru, crede că lipsa informării corecte este una dintre cauzele numărului redus de profesori din Cluj care au răspuns afirmativ inițiativei de a se vaccina.

„Decizia trebuie luată în cunoștință de cauză”

„După părerea mea, ar fi posibil ca pentru a putea începe activitatea școlară în mod fizic începând cu 8 februarie, să fie impusă ca și condiție vaccinarea profesorilor.

Sigur că este decizia fiecărui cadru didactic, luată probabil în urma consultării cu medicul de familie, dar eu cred că informația ar trebui să ajungă clar la persoanele din învățământ, iar decizia să fie luată în cunoștință de cauză”, a declarat pentru Cluj24.ro, Lucia Cojocaru.

Conform președintei SLIPC, o modalitate ca profesorii să fie informați corect cu privire la vaccinarea anti-COVID ar fi ca în cadrul fiecărei unități de învățământ să fie organizate dezbateri cu argumente luate din surse sigure, astfel, în urma acestora, cadrele didactice putând decide dacă își doresc să fie imunizate.

Se recomandă și vaccinarea părinților

„Decizia de a nu se vaccina este una luată în lipsă de cunoștință de cauză sau în cazul în care profesorul respectiv are o anumită afecțiune, dar este nevoie de o informare corectă și de conștientizarea faptului că prin acest vaccin, ne protejăm atât pe noi, cât și pe elevi”, a mai spus Lucia Cojocaru.

Totodată, ea este de părere că și părinții elevilor ar trebui să se vaccineze odată cu imunizarea profesorilor, pentru a putea fi astfel asigurată o protecție cât mai eficientă a copiilor.

Centralizarea realizată de IȘJ Cluj a fost trimisă deja Ministerului Educației, iar vineri, 15 ianuarie, urmează să fie realizată centralizarea la nivel național a profesorilor care și-au exprimat dorința de a se vaccina.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Uniunea Europeană dezbate introducerea certificatului de vaccinare pentru călătorie

Publicat

Statele membre ale Uniunii Europene au început luni o dezbatere în jurul ideii dacă persoanele care au primit vaccinul împotriva COVID-19 ar trebui să aibă la vară o libertate de călătorie mai mare decât cei neimunizaţi, relatează Reuters.

Miniştrii pentru afaceri europene ai celor 27 de ţări membre ale UE au avut o videoconferinţă pentru a discuta despre o mai mare coordonare în distribuirea vaccinurilor, urmând ca subiectul să fie discutat joi şi de liderii din UE, care se vor reuni tot în videoconferinţă.

Săptămâna trecută, într-o scrisoare către Comisia Europeană, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a evocat ideea unui certificat de vaccinare în UE pentru a ajuta la restabilirea călătoriilor transfrontaliere care au fost puternic afectate de pandemie.

Duminică, ministrul german al Afacerilor Externe, Heiko Maas, a spus că persoanele vaccinate ar trebui să poată să se întoarcă mai repede în restaurante şi cinematografe, deşi alţi miniştri au criticat această poziţie.

Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a spus că este important să se evidenţieze că vaccinarea este voluntară şi că unele persoane nu pot sau nu vor să se vaccineze.

După discuţia de luni, Sefcovic a declarat într-o conferinţă că drepturile acestor persoane nu ar trebui limitate. Cu toate acestea, vaccinarea ar putea deveni o condiţie pentru a călători, aşa cum sunt actualele cerinţe din multe ţări privind prezentarea unui test negativ pentru COVID-19.

“Vor fi opţiuni diferite privind gestionarea călătoriilor. Ar putea fi adăugată şi posibilitatea unui certificat de vaccinare electronic”, a afirmat el.

Michael Roth, reprezentantul Germaniei la videoconferinţa de luni, a declarat că este vital să se stabilească dacă persoanele vaccinate pot transmite sau nu în continuare virusul.

Executivul european lucrează la asigurarea colectării electronice a datelor legate de vaccinare într-un formular comun

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor va începe din această săptămână să colecteze date despre vaccinurile livrate şi vaccinările din fiecare ţară.

Sefcovic a spus că statele din UE trebuie să fie sincronizate cât de mult posibil pentru a ajuta la menţinerea pieţei unice deschise, permiţând libertatea de mişcare a persoanelor, şi implicit a lucrătorilor.

Multe state din UE spun că primesc mai puţine doze de vaccin împotriva COVID-19 decât se aşteptau şi se plâng de incertitudinea privind viitoarele livrări, au declarat pentru Reuters oficiali ai UE.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Căprioarele au ieșit la joacă prin zăpadă. Imagini amuzante surprinse în Parcul Național Apuseni

Publicat

Imagini inedite au fost surprinse de o cameră de monitorizare amplasată în Parcul Național Apuseni. Aparatul de filmat a surprins un grup de căprioare care se jucau prin zăpada proaspăt depusă.

Imaginile au dat sens activităților de monitorizare în prima zi a anului. Căprioarele se antrenează într-un joc de-a prinselea, nestingherite de prezența camerei de supraveghere.

Parcul Natural Apuseni are o suprafaţă de 76.064 de hectare, în zona Munţilor Apuseni, pe teritoriul judeţelor Cluj , Bihor şi Alba, din care 50.793 de hectare sunt păduri.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vlad Voiculescu: Dacă platforma nu va putea să permită o programare, luăm în considerare o listă de așteptare

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat luni că, în cazul în care platforma pentru vaccinarea anti-COVID-19 nu va permite programarea pentru o anumită dată, una dintre alternative ar fi “să se ia în considerare o listă de aşteptare” în care doritorii să se înscrie, urmând ca aceştia să poată fi contactaţi de autorităţi prin call-center.

Declarația ministrului Sănătății

“Dacă ne uităm la cifre (…), lucrurile nu arată rău, în sensul că peste 75%, adică trei sferturi dintre cei înscrişi, fac parte din aceste două categorii cele mai vulnerabile şi anume vârstnici şi persoane cu boli cronice.

Însă la nivel individual evident că înţelegem frustrarea şi încercăm să îi ajutăm pe colegii specialişti de la STS şi cei de la Comitetul de Vaccinare să remedieze lucrurile cât de repede se poate. (…) Vor exista câteva variante pe care le vom lansa mâine sau poimâine pentru ca toată lumea care vrea să se înscrie să poată să facă acest lucru.

Există câteva alternative pe care le pregătim. Este simplu. Dacă platforma nu o să poată să permită o programare pentru anumită dată, atunci luăm în considerare o anumită listă de aşteptare pe care oamenii să se înscrie, urmând că ei să poată să fie contactaţi ceva mai târziu prin call center”, a explicat ministrul, la o dezbatere organizată de Colegiul Medicilor România, în parteneriat cu TVR.

Potrivit ministrului, problema actuală este cea a insuficienţei cantităţii de vaccin care este disponibilă

“Problema în acest moment nu sunt cei care nu vor să se vaccineze sau diferitele teorii ale conspiraţiei, ci problema cu care ne confruntăm şi noi şi se confruntă o lume întreagă este insuficienţa cantităţii de vaccin pe care o avem disponibilă”, a mai spus Voiculescu.

FOTO: G4media

AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

S-a actualizat lista statelor „galbene”. Carantina este obligatorie

Publicat

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care este necesară carantina de 14 zile la întoarcerea în România. Noua măsură intră în vogoare de sâmbătă, 19 ianuarie, începând cu ora 00. 

Vaccinarea, singurul mod de a evita carantina

Sunt exceptate de la măsura carantinei aplicabilă persoanelor care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat sau persoanelor contact direct ale unei persoane confirmate, acele persoane care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România.

Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doză se va realiza prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării.

Există posibilitatea ieșirii din carantină încă din a zecea zi, în cazul contacților direcți

Pentru persoanele contact direct al persoanelor confirmate cu virusul SARS-CoV-2, măsura carantinei se poate ridica în a 10-azi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8-a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

Documentul oficial

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate