Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Liberalii clujeni nu încap unii de alţii la realizări pe hârtie. Alin Tişe: „Am purtat discuţii”. Cristina Burciu „Am votat”

Publicat


Alin Tișe

Doi liberali clujeni, Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, şi deputatul Cristina Burciu se laudă cu vorbe. Amândoi au trimis azi comunicate, separat, despre marile lor realizări în legătură cu proiectul Spitalului Pediatric Monobloc din Cluj. Unul zice că a vorbit, celălalt că a votat. Ca să facem şi noi publicitate realizărilor lor, redăm integral comunicatele celor doi. Al Cristinei Burciu este printre primele pe această temă. Al lui Alin Tişe este al N-lea despre Spitalul Pediatric Monobloc. Pentru exactitate, poate că o să precizeze domnia sa al câtelea comunicat este. Între timp, aşteptăm şi mult şi demult promisul Spital Regional de Urgenţă! Că la comunicate stăm foarte bine şi în privinţa lui.

Vorba lui Tişe

„Astăzi, 30 iunie 2020, Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a purtat discuții cu miniștrii sănătății și fondurilor europene, domnii Nelu Tătaru și Ioan Marcel Boloș.

Solicitarea făcută de către președintele Alin Tișe a fost una clară: includerea de către Ministerul Fondurilor Europene a proiectului „SPITAL PEDIATRIC MONOBLOC CLUJ-NAPOCA” între obiectivele pe care ministerul le negociază în aceste zile cu Comisia Europeană, pentru finanțare integrală. De asemenea, Ministerului Sănătății i s-a solicitat includerea de urgență a Spitalului Pediatric Monobloc în Strategia Națională pentru Sănătate 2021 – 2027.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean: “Domnii miniștri au înțeles importanța construirii noului Spital Pediatric Monobloc din Cluj-Napoca. Am insistat asupra faptului că județul Cluj și întreaga regiune nu mai sunt în situația de a amâna ridicarea noului spital, pacienții și familiile acestora având nevoie de un act medical de calitate, nu de promisiuni sau proiecte rămase la stadiul de hârtii”.

În sensul solicitărilor formulate de către președintele forul administrativ al județului Cluj, au fost trimise deja toate documentațiile necesare. Consiliul Județean Cluj a reușit promovarea în Parlament a Legii prin care se obține terenul necesar construirii noului Spital Pediatric Monobloc. De asemenea, instituția a demarat procedurile pentru realizarea studiilor de fezabilitate și a proiectului tehnic”.

Votul miraculos al deputatului Cristina Burciu

Primii paşi în construcţia unui nou spital pentru copii la Cluj-Napoca, legiferaţi de Parlament

Am votat împreună cu colegii din Camera Deputaţilor un proiect de lege extrem de important pentru viitorul sănătăţii clujene, în scopul construirii unui spital pentru copii în sistem monobloc. În vederea realizării acestui deziderat ambiţios, parlamentarii liberali au iniţiat un act normativ ce prevede trecerea unui imobil din domeniul public al statului şi din administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară CIuj-Napoca pentru Staţiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca, în domeniul public al Judeţului Cluj.

Viitorul Spital pentru copii în sistem monobloc va dispune de secţii dezvoltate la standarde europene: chirurgie pediatrică, ATI, ORL, nefrologie, neurologie, pediatrie generală, imagistică, laborator analize medicale, laborator anatomie patologică şi sector administrativ. Este vorba de un teren intravilan, cu o suprafaţă de 169.700 mp, de pe Calea Moţilor din Cluj-Napoca, care se pretează pentru construcţia unei unităţi spitaliceşti de nivel european. Potrivit documentului adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 311 voturi pentru, unul contra şi o abţinere, predarea-preluarea imobilului se va face pe bază de protocol încheiat între părţi, la valoarea de inventar al acestuia, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest (Transilvania de Nord) se confruntă cu importante discrepanţe în ceea ce priveşte accesul la serviciile medicale, existând judeţe destul de slabe la acest capitol, precum Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Satu Mare. Este bine ştiut că municipiul Cluj-Napoca este centru regional de excelenţă în domeniul medical, deservind aproape toate judeţele din Transilvania din acest punct de vedere. Judeţul Cluj va fi în 2050 cea de-a doua regiune din România, după Bucureşti şi Ilfov, din perspectiva dezvoltării, şi cel mai important pol economic, medical şi educaţional, în teritoriul delimitat de principalele capitale central şi est-europene, Bucureşti şi Budapesta.

Necesitatea construirii unui nou spital pentru copii la Cluj-Napoca este perfect motivată de situaţia din prezent. Statistica ultimilor ani arată faptul că numărul copiilor din judeţul Cluj a crescut cu aproximativ 2000 copii/ an, ajungând la un total de 100.042 copii (0-14 ani), în 2018. Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca este un spital pavilionar, care îşi desfăşoară activitatea în nouă locaţii diferite, având în structura actuală 11 secţii, două compartimente, staţie de dializa, UPU, distribuite în 14 clădiri din oraş, cu o distanţă medie de aproximativ patru kilometri între ele. Dintre acestea, zece sunt clădiri revendicate, care nu pot fi reabilitate şi reamenajate, iar unele sunt vechi de 100 de ani.

Activitatea medicală evidenţiază un număr de aproximativ 70.000 de cazuri/an asistate în Spitalul de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca. Aceste rezultate cantitative sunt completate de activitatea medicală de vârf care se desfăşoară în spital, având în derulare 15 studii clinice, ceea ce poziţionează Spitalul de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca în topul spitalelor de pediatrice la nivelul naţional. De altfel, Spitalul Pediatric din Cluj-Napoca prezintă caracteristicile clare ale unui spital regional pediatric, cu aproape 20.000 de copii spitalizaţi anual din toată Transilvania.

În concluzie, realizarea unui nou Spital pentru copii în sistem monobloc la Cluj-Napoca va avea ca efecte pozitive reducerea cheltuielilor, un control şi o supraveghere sporită a secţiilor, o colaborare mai uşoară între secţii, funcţionalitate net superioară, inclusiv pentru situaţiile epidemiologice grave, precum şi dezvoltarea unor structuri medicale noi, adaptate patologiei actuale.

Deputat PNL Cluj CRISTINA BURCIU”

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Mașină în flăcări pe Centura Apahida-Vâlcele

Publicat

Pompierii din Cluj-Napoca au intervenit, sâmbătă dimineață, pe Centura Apahida-Vâlcele, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață pentru a stinge un incendiu care s-a manifestat la un autoturism aflat pe centura Apahida-Vâlcele.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață pentru a stinge un incendiu care s-a manifestat preponderent la compartimentul motor al unui autoturism aflat pe centura Apahida-Vâlcele. Solicitarea a venit în jurul orei 06.50, iar incendiul a fost stins în limitele găsite. Din fericire, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale, flăcările izbucnind, cel mai probabil, din cauza unei defecțiuni electrice”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un nou COD GALBEN de vreme rea pentru Cluj. Ploi, vijelii și grindină în zona montană, până duminică

Publicat

De

Vijelii la Cluj

Vremea instabilă persistă la Cluj, în zona de munte.

Sunt așteptate ploi torențiale, vijelii, dar și căderi de grindină.

Un nou COD GALBEN de vreme rea pentru Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou Cod Galben de instabilitate atmosferică pentru zona montană a Clujului. Avertizarea este în vigoare începând de sâmbătă, 26 aprilie, ora 10.00 și până duminică, 27 aprilie, ora 10.00.

Potrivit meteorologilor, în această perioadă vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (viteze de 50-70 de kilometri pe oră, vijelii și căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-30 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 50 de litri pe metru pătrat.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

STUDIU. Sistem de ESCROCARE la scară largă a cumpărătorilor de mașini rulate din Europa

Publicat

Înșelătorii vânzare mașină rulată

Un sistem de escrocare la scară largă a cumpărătorilor de mașini rulate face ravagii în Europa. Vânzătorii necinstiți au folosit bucăți de țesătură în loc de airbag-uri.

Aproximativ 16.000 de mașini – numărul de vehicule pe care gruparea infracțională le-a adus din Statele Unite și Canada în țările europene începând cu 2020. Evaziunea fiscală se ridică la peste 31 de milioane de euro, iar mașini care au suferit daune atât de importante încât pun în pericol viața șoferilor și a pasagerilor au fost vândute în diferite țări europene.

STUDIU. Sistem de ESCROCARE la scară largă a cumpărătorilor de mașini rulate din Europa

Autoritățile din  Lituania și Germania și-au unit forțele și au identificat o metodă la scară largă de a escroca cumpărătorii de mașini rulate din Europa.

Escrocii operau în multe țări europene

Autoritățile din Lituania aduc la cunoștința publicului că gruparea infracțională activează în mai multe țări europene printre care și Germania, Lituania, Letonia, Estonia, România, Ungaria, Ucraina, Portugalia, Țările de Jos și Belgia.

Potrivit oamenilor legii, a fost declanșată o anchetă preliminară pentru evaziunea fiscală comisă de un grup infracțional. În cadrul anchetei s-a descoperit și că mașinile importate erau reparate foarte slab, resturi de țesături sau îmbrăcăminte fiind „instalate” în locul airbag-urilor. Câteva dintre aceste vehicule au fost deja identificate în Germania și scoase de pe drumuri, dar numărul exact de mașini de acest fel care sunt încă în uz rămâne necunoscut.

Daunele ascunse sunt încă o problemă răspândită în Europa de Est

Informațiile carVertical, companie de date istorice auto, arată că în cadrul tranzacțiilor transfrontaliere cu mașini second hand – reprezentând 1 din 20 de vehicule vândute în Europa – sunt șanse deosebit de mari să se comită fraude. Cercetările anuale ale carVertical pentru calcularea Indicelui de Transparență a Pieței au arătat că țările cele mai puțin transparente sunt Ucraina, Letonia, Lituania, România și Estonia.

O proporție mare de mașini care au kilometrajul dat înapoi și care au suferit daune, un parc de vehicule învechit și rate ridicate de import fac ca aceste piețe să fie considerate extrem de netransparente și riscante.

Consumatorii est-europeni au de obicei o putere de cumpărare mai mică în comparație cu cei din Europa de Vest. Prin urmare, există o cerere ridicată pentru mașini mai ieftine, cele rulate fiind deseori preferate în detrimentul celor noi. Importatorii și dealerii profită de acest tip de cerere aducând vehicule mai vechi sau deteriorate din țările europene mai bogate sau din SUA și vânzându-le la prețuri mai mici.

Datele carVertical evidențiază și faptul că aproximativ 7,2 % dintre mașinile importate în Europa provin din Statele Unite ale Americii. O parte semnificativă dintre acestea sunt vehicule avariate care au fost achiziționate la licitațiile susținute de companiile de asigurări, vehicule care sunt adesea reparate și revândute la prețuri atractive.

„Sunt dese cazurile în care o mașină este deteriorată într-o țară, reparată ieftin și apoi vândută în alta”

Statisticile și numărul cazurilor depistate de fraudă subliniază faptul că este esențial să verificați istoricul oricărei mașini rulate pe care vreți s-o achiziționați deoarece acestea v-ar putea pune viața în pericol din cauza daunelor suferite în trecut.

„Sunt dese cazurile în care o mașină este deteriorată într-o țară, reparată ieftin și apoi vândută în alta. Multe vehicule care au fost implicate în accidente majore în SUA sunt importate în Europa. Un raport care prezintă istoricul mașinii vă permite să aflați ce părți ale vehiculului au fost avariate și la cât au fost estimate costurile reparațiilor. Puteți împărtăși aceste informații cu un mecanic profesionist ca acesta să poată inspecta cu atenție modul în care au fost reparate zonele afectate”, spune Matas Buzelis, expert auto din cadrul carVertical.

Țările din Europa de Vest se confruntă cu pierderi mai mari

Ascunderea daunelor nu este singurul tip de înșelătorie pe care samsarii de mașini o folosesc pentru a profita de pe urma cumpărătorilor de vehicule second hand. În martie 2025 carVertical a estimat că fraudele care implică falsificarea kilometrajului costă țările europene în jur de 5,3 miliarde EUR anual, chiar și într-un scenariu conservator. Impactul real poate fi mai mare având în vedere că multe cazuri rămân nedetectate.

Chiar dacă modificarea odometrului este o problemă serioasă care costă economiile europene miliarde de euro în fiecare an, deciziile luate de guvernele anumitor țări sunt mai favorabile vânzătorilor de mașini necinstiți decât cumpărătorilor de mașini second hand. Acest lucru se datorează implementării fragmentate a GDPR, drepturilor de acces ale persoanelor vizate, dificultăților de schimb transfrontalier de date și altor dificultăți care complică în mod semnificativ accesul cumpărătorilor de mașini rulate la istoricul mașinilor pe care vor să le cumpere.

„Astăzi, informațiile esențiale din istoricul vehiculelor cum ar fi kilometrajul, accidentele, înregistrările de proprietate și numerele VIN rămân captive în bazele de date ale corporațiilor private sau în bazele de date naționale, creând condiții perfecte pentru comiterea de fraude în cadrul tranzacțiilor transfrontaliere”, spune Rokas Medonis, CEO al carVertical.

Cele mai recente cercetări au mai arătat că, deși fraudele care implică modificarea odometrului sunt o problemă larg răspândită, impactul lor financiar este mai mare în Europa de Vest comparativ cu țările din Europa de Est.

Evaluând numărul de mașini verificate de carVertical, valoarea lor medie de piață și rata de fraudă din fiecare țară, studiul estimează că Regatul Unit pierde anual în jur de 1,4 miliarde de euro din cauza manipulării odometrelor, Franța pierde 1,15 miliarde de euro, iar Germania 1,1 miliarde de euro.

Citește mai departe

EVENIMENT

Mașină răsturnată între Băișoara și Iara. Un bărbat transportat la spital

Publicat

SMURD

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit, vineri seara, la un accident rutier petrecut între localitățile Băișoara și Iara. În accident a fost implicat un singur autoturism care, din primele date, s-a răsturnat.

”În interior s-a aflat încarcerat un bărbat de aproximativ 28 de ani, pe care echipajul de la Garda Băișoara l-a extras în siguranță.

Acesta a fost în permanență conștient și cooperant, prezentând multiple traumatisme. Victima este transportată în aceste momente la spital. La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și un echipaj SAJ.”, arată ISU Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate