Connect with us
"

ADMINISTRAȚIE

Liberalii clujeni nu încap unii de alţii la realizări pe hârtie. Alin Tişe: “Am purtat discuţii”. Cristina Burciu “Am votat”

Publicat


Doi liberali clujeni, Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, şi deputatul Cristina Burciu se laudă cu vorbe. Amândoi au trimis azi comunicate, separat, despre marile lor realizări în legătură cu proiectul Spitalului Pediatric Monobloc din Cluj. Unul zice că a vorbit, celălalt că a votat. Ca să facem şi noi publicitate realizărilor lor, redăm integral comunicatele celor doi. Al Cristinei Burciu este printre primele pe această temă. Al lui Alin Tişe este al N-lea despre Spitalul Pediatric Monobloc. Pentru exactitate, poate că o să precizeze domnia sa al câtelea comunicat este. Între timp, aşteptăm şi mult şi demult promisul Spital Regional de Urgenţă! Că la comunicate stăm foarte bine şi în privinţa lui.

Vorba lui Tişe

“Astăzi, 30 iunie 2020, Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a purtat discuții cu miniștrii sănătății și fondurilor europene, domnii Nelu Tătaru și Ioan Marcel Boloș.

Solicitarea făcută de către președintele Alin Tișe a fost una clară: includerea de către Ministerul Fondurilor Europene a proiectului „SPITAL PEDIATRIC MONOBLOC CLUJ-NAPOCA” între obiectivele pe care ministerul le negociază în aceste zile cu Comisia Europeană, pentru finanțare integrală. De asemenea, Ministerului Sănătății i s-a solicitat includerea de urgență a Spitalului Pediatric Monobloc în Strategia Națională pentru Sănătate 2021 – 2027.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean: “Domnii miniștri au înțeles importanța construirii noului Spital Pediatric Monobloc din Cluj-Napoca. Am insistat asupra faptului că județul Cluj și întreaga regiune nu mai sunt în situația de a amâna ridicarea noului spital, pacienții și familiile acestora având nevoie de un act medical de calitate, nu de promisiuni sau proiecte rămase la stadiul de hârtii”.

În sensul solicitărilor formulate de către președintele forul administrativ al județului Cluj, au fost trimise deja toate documentațiile necesare. Consiliul Județean Cluj a reușit promovarea în Parlament a Legii prin care se obține terenul necesar construirii noului Spital Pediatric Monobloc. De asemenea, instituția a demarat procedurile pentru realizarea studiilor de fezabilitate și a proiectului tehnic”.

Votul miraculos al deputatului Cristina Burciu

Primii paşi în construcţia unui nou spital pentru copii la Cluj-Napoca, legiferaţi de Parlament

Am votat împreună cu colegii din Camera Deputaţilor un proiect de lege extrem de important pentru viitorul sănătăţii clujene, în scopul construirii unui spital pentru copii în sistem monobloc. În vederea realizării acestui deziderat ambiţios, parlamentarii liberali au iniţiat un act normativ ce prevede trecerea unui imobil din domeniul public al statului şi din administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară CIuj-Napoca pentru Staţiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca, în domeniul public al Judeţului Cluj.

Viitorul Spital pentru copii în sistem monobloc va dispune de secţii dezvoltate la standarde europene: chirurgie pediatrică, ATI, ORL, nefrologie, neurologie, pediatrie generală, imagistică, laborator analize medicale, laborator anatomie patologică şi sector administrativ. Este vorba de un teren intravilan, cu o suprafaţă de 169.700 mp, de pe Calea Moţilor din Cluj-Napoca, care se pretează pentru construcţia unei unităţi spitaliceşti de nivel european. Potrivit documentului adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 311 voturi pentru, unul contra şi o abţinere, predarea-preluarea imobilului se va face pe bază de protocol încheiat între părţi, la valoarea de inventar al acestuia, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest (Transilvania de Nord) se confruntă cu importante discrepanţe în ceea ce priveşte accesul la serviciile medicale, existând judeţe destul de slabe la acest capitol, precum Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Satu Mare. Este bine ştiut că municipiul Cluj-Napoca este centru regional de excelenţă în domeniul medical, deservind aproape toate judeţele din Transilvania din acest punct de vedere. Judeţul Cluj va fi în 2050 cea de-a doua regiune din România, după Bucureşti şi Ilfov, din perspectiva dezvoltării, şi cel mai important pol economic, medical şi educaţional, în teritoriul delimitat de principalele capitale central şi est-europene, Bucureşti şi Budapesta.

Necesitatea construirii unui nou spital pentru copii la Cluj-Napoca este perfect motivată de situaţia din prezent. Statistica ultimilor ani arată faptul că numărul copiilor din judeţul Cluj a crescut cu aproximativ 2000 copii/ an, ajungând la un total de 100.042 copii (0-14 ani), în 2018. Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca este un spital pavilionar, care îşi desfăşoară activitatea în nouă locaţii diferite, având în structura actuală 11 secţii, două compartimente, staţie de dializa, UPU, distribuite în 14 clădiri din oraş, cu o distanţă medie de aproximativ patru kilometri între ele. Dintre acestea, zece sunt clădiri revendicate, care nu pot fi reabilitate şi reamenajate, iar unele sunt vechi de 100 de ani.

Activitatea medicală evidenţiază un număr de aproximativ 70.000 de cazuri/an asistate în Spitalul de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca. Aceste rezultate cantitative sunt completate de activitatea medicală de vârf care se desfăşoară în spital, având în derulare 15 studii clinice, ceea ce poziţionează Spitalul de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca în topul spitalelor de pediatrice la nivelul naţional. De altfel, Spitalul Pediatric din Cluj-Napoca prezintă caracteristicile clare ale unui spital regional pediatric, cu aproape 20.000 de copii spitalizaţi anual din toată Transilvania.

În concluzie, realizarea unui nou Spital pentru copii în sistem monobloc la Cluj-Napoca va avea ca efecte pozitive reducerea cheltuielilor, un control şi o supraveghere sporită a secţiilor, o colaborare mai uşoară între secţii, funcţionalitate net superioară, inclusiv pentru situaţiile epidemiologice grave, precum şi dezvoltarea unor structuri medicale noi, adaptate patologiei actuale.

Deputat PNL Cluj CRISTINA BURCIU”

 

 

 

 

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Investiție de 100 de milioane de euro în 100 de hectare pentru Clujul Verde

Publicat

Primăria Cluj-Napoca a prezentat planurile pentru Clujul Verde extinse pe o perioadă de 10 ani. Investiția va fi de 100 de milioane de euro, bani europeni, pentru 100 de hectare de parcuri noi.

„Green, digital, resilience. Acestea sunt cele trei cuvinte de care trebuie să ţinem cont dacă vrem bani de la UE sau calitatea vieţii ca în Europa. Astăzi discuţia este despre green, prioritate top în Parlamentul European. Sper că oraşul nostru a înţeles acest lucru, chiar dacă mă înjură lumea că luăm de la şoferi şi dăm la pietoni”, a declarat primarul Emil Boc, care a prezentat 6 direcţii abordate de municipalitate pe această temă.

Proiectele dezbătute

1. 100 de hectare de noi parcuri în oraş, 100 de milioane de euro investiţie

2. 100.000 de noi arbori plantaţi până în 2030

3. Coridoare verzi – Canalul Morii, Someş, Becaş şi Nadăş

4. Transport verde nepoluant – autobuze, troleibuze, metrou, tren metropolitan

5. Spaţii pietonale şi nu pentru maşini, piste de biciclete

6. Staţii mobile de măsurare a calităţii aerului şi modernizarea celor existente.

Noile parcuri și localizarea acestora

Parcul Între Lacuri

Parcul Tineretului

Baza Sportivă “La Terenuri”

Parcul Est

Bună Ziua

Parcul Zorilor

Parcul Feroviarilor

Parcul Armătura

Parcul I.L. Caragiale

Pădure – Parc Făget

Pădure – Parc Hoia

Proiectele ar urma să fie finalizate până în 2030, spune Ovidiu Cîmpean, director în Primăria Cluj-Napoca, prezentând și stadiul în care se află acestea.

Karla Fanea

Citește mai departe

ACTUALITATE

Prefectul va fi audiat în Parlament în ancheta cu privire la românii ce au plecat în Germania în timpul stării de urgență

Publicat

Comisia Parlamentară care anchetează cazul în care 2000 de români s-au îmbrâncit unii în alții în parcarea aeroportului din Cluj, îi va audia pe Mircea Abrudean, prefectul de Cluj, și pe Moldovan Alexandru, prefectul de Suceava. Reprezentanții comisiei s-au întâlnit pentru prima oară în 6 iulie când au trimis scrisori instituțiilor responsabile de acel fiasco de la Aeroportul „Avram Iancu” din Cluj-Napoca.

Radu Oprea a spus că instituțiile respective nu au confirmat venirea la audieri. Până acum doar prefecturile din Cluj și Suceava au răspuns, însă motivația nu a fost completă. Ca urmare cei doi reprezentanți vor fi convocați la București.

„Nici răspunsurile pe care ar fi trebuit să le primim nu au sosit. Doar două instituţii dintre cele 11 cărora le-am trimis solicitări au răspuns. Este un fel în care instituţiile din România, Guvernul României înţelege să trateze Parlamentul. Eu solicit Guvernul României, solicit conducătorilor instituţiilor să transmită de urgenţă, cu celeritate, să răspundă la toate întrebările pe care le-am pus în corespondenţa transmisă către domniile lor”, a declarat senatorul.

„Dorim ca această comisie de anchetă să le dea acea încredere că într-adevăr suntem alături de ei şi că demersurile noastre sunt pentru aflarea adevărului şi a felului în care a fost posibil ca 2.000 de români să fie pe Aeroportul din Cluj în aceeaşi zi, în ciuda ordonanţelor militare care ne interziceau să ieşim din casă fără a completa o declaraţie”, a detaliat Radu Oprea.

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: În cartierul Bună Ziua se va deschide prima creșă

Publicat

Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca s-a întrununit astăzi într-o ședință extraordinară pentru a vota dacă imobilul de strada Theodor Capidan nr. 17 din Bună Ziua se va da în administrarea Centrului Bugetar de Administrare Creșe Cluj-Napoca. Proiectul a fost adoptat în unanimitate, iar astfel, 60 de locuri pentru copii vor fi create în noua creșă din Bună Ziua. Creșa va fi deschisă din 15 octombrie.

„Având în vedere dezvoltarea accentuată din cartierul Bună Ziua și prin urmare a numărului de locuitori, precum și faptul că în această zonă nu au fost edificate construcții cu destinația de creșă”, imobilul de pe strada Theodor Capidan nr. 17 din Bună Ziua se va da în administrarea Centrului Bugetar de Administrare Creșe Cluj-Napoca, se arată în proiectul de hotărâre. Emil Boc a mai spus că această creșă va fi deschisă pe 15 octombrie. Lucrările de reabilitare vor începe cât mai curând.

Pe lângă asta, Emil Boc a ținut o prezentare referitoare la cazurile active din județul Cluj. În prezent sunt 78 de cazuri active în Cluj. Primarul a subliniat că distanțarea socială, igienizarea mâinilor și purtarea măștii sunt extraordinar de importante. Emil Boc a mai spus că este adeptul descentralizării și a faptului că în Cluj ar trebui ca măsurile de relaxare ar trebui să vină mai repede, dacă situația permite.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Asociația Societate Organizată Sustenabil (S.O.S) se opune proiectului imobiliar de 13 niveluri de pe strada Parâng din Cluj

Publicat

Deputatul Adrian Dohotaru a postat pe pagina sa de socializare un protest al Asociației Societate Organizată Sustenabil (S.O.S) care se opune proiectului imobiliar de 13 niveluri de pe strada Parâng din Cluj-Napoca.

„Ne opunem prin Asociația Societate Organizată Sustenabil (S.O.S) autorizării de către Primăria Cluj a proiectului imobiliar de 13 niveluri de pe strada Parâng, în vecinătatea zonei „La Terenuri”.

Nu știu niciun vecin din Mănăștur care să vrea blocul într-o zonă deja înghesuită. Ieri a fost dead-line să trimitem observațiile noastre către Comisia de Urbanism.

Tragem un semnal de alarmă și cu privire la raderea unei părți a grădinilor, dar care dispar în întregime în „PUZ construire locuințe mixte strada Parâng”.

Cerem ca grădinile informale de pe domeniul public să fie păstrate și formalizate ca grădini comunitare pentru a nu dispărea asemenea celor învecinate. Crearea de grădini comunitare poate fi facilitată printr-o Hotărâre de Consiliu Local, un draft fiind propus deja de Asociația SOS.

Constat că în ciuda faptului că s-au cerut modificări din partea Primăriei la proiectul imobiliar, acestea au fost minimale. Miza ar fi realizarea unei construcții de dimensiuni mult mai mici, de 4 etaje, astfel încât cartierul să fie cât mai puțin înghesuit.

Bine zice și Silviu Medeșan că se face urbanism de parcelă și nu e studiată îndeajuns de bine relația cu vecinătățile.

Radu Gaciu arată în cartolina de mai jos câte etaje ar trebui să fie tăiate din proiect, dar și că în planșele proiectului grădinile dispar de tot”, se arată în mesajul deputatului.

Citește mai departe