Connect with us

ECONOMIE

Leul mai are o săptămână de liniște. Scenarii sumbre în cazul în care vom avea un președinte izolaționist

Publicat


Salariul mediu net la Cluj

Leul mai are cel puțin încă o săptămână liniștită, până în momentul în care vom afla care este noul președinte, unul pro-european sau un altul izolaționist, pro-Rusia, spune analistul finaniar Radu Georgescu.

BNR va continua să monitorizeze cu atenție piața valutară și va lăsa euro să se tranzacționeze în culoarul 4,976 – 4,977 lei.

Cursul euro a scăzut marginal

La începutul acestei săptămâni, cursul monedei unice a scăzut marginal de la 4,9771 la 4,9769 lei.

Alegerea unui președinte extremist, antisistem, arată Radu Georgescu, ar putea oferi guvernarea partidelor care fac parte din același spectru politic, va provoca o explozie a piețelor valutară și monetară, o depreciere rapidă a euro.

Pentru a apăra moneda națională, BNR are la dispoziție o rezervă valutară consistentă. Ea era la sfârșitul lui noiembrie de 61,174 miliarde euro, față de 62,841 miliarde euro, la finalul lui octombrie.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) erau la sfârșitul lunii trecute de 69,573 miliarde euro, faţă de 71,361 miliarde euro în 31 octombrie.

Indicii ROBOR au crescut după anunțarea rezultatului la primul tur al alegerilor prezidențială

Creșterea puternică a indicilor ROBOR, provocată de rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, s-a temperat la începutul acestei săptămâni, după ce a fost anunțată componența noului Parlament, arată analistul Radu Georgescu.

Astfel, indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a revenit de la 5,93 la 5,92%, față de 5,55%, la începutul lui septembrie.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut de la 5,97 la 5,96%, comparativ cu 5,59% în urmă cu aproape trei luni, iar cel la 12 luni s-a oprit la 5,99%, față de 5,64% în prima parte a lunii septembrie.

Trezoreria vrea să împrumute 5 miliarde de lei

Trezoreria și-a propus să se împrumute luna aceasta cu 5 miliarde de lei, la care poate adăuga alte 600 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, față de 6,495 miliarde de lei, în noiembrie.

Dolarul a crescut

Euro s-a depreciat la 1,0496 – 1,0574 dolari, evoluție la care contribuie situația politică încordată din Franța, unde extrema stângă și dreaptă sunt pregătite să voteze o moțiune de cenzură împotriva guvernul condus de Michel Barnier, pe tema bugetului Securităţii Sociale.

În piața locală, cursul dolarului a crescut de la 4,7129 la 4,7307 lei.
Media lirei sterline a crescut de la 5,9807 la 6,0111 lei, la doar 0,01 bani de maximul istoric atins în 7 martie 2022. În schimb, cursul francului elvețian a scăzut de la 5,3526 la 5,3412 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut la început de decembrie la 400,8676 lei, după ce metalul galben s-a depreciat la 2.621,20 – 2.650,60 dolari/uncie.

În regiune, media monedei poloneze s-a întărit la 4,2923 zloți/euro. În schimb, cursul celei maghiare s-a depreciat la 414,10 forinți/euro.

Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane, a ridicat prețul bitcoin în noiembrie cu circa 40%. La începutul acestei săptămâni, principala monedă digitală a scăzut până la 94.853 dolari. Ethereum se tranzacționa între 3.572 și 3.760 dolari, arată analistul Radu Georgescu.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Mesajul lui George Simion pentru românii din diaspora, înainte de Paște: Sună-ți mama. Spune-i că ți-e dor

Publicat

Simion

Președintele AUR, George Simion, a transmis un mesaj românilor din diaspora înaintea sărbătorilor de Paște și le-a transmis: Sună-ți mama! Fă-i o bucurie de Paște!

”Ați plecat, dar o parte din voi ați rămas aici. În voce, în amintiri, în privirea mamelor când deschis telefonul când văd apel video de la copilul ei.

Știu că mulți dintre voi, românii din diaspora, nu veți ajunge acasă nici de Paștele acesta. Dar știți ce puteți face? Să vă sunați mamele chiar acum. Sună-ți mama. Spune-i că ți-e dor. România te așteaptă. Și ea la fel”, a spus Simion.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Slujbă de Înviere pentru pacienții Spitalului de Urgență Cluj-Napoca. Părintele Cozma pregătește pachete cu ouă roșii și cozonac

Publicat

De

pacienții

Pacienții internați și personalul medical de gardă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca primesc și în acest an, prin grija părintelui paroh Ioan Cozma, pachete cu ouă roșii, cozonac și pahar cu Sfintele Paști. Acestea sunt distribuite în dimineața primei zile a marelui paznic, odată cu micul dejun, prin grija blocului alimentar și al serviciului de transport.

Părintele Cozma oficiază sâmbătă noaptea slujba de Înviere în biserica din incinta spitalului, care are hramul Sfântulul Evanghelist Luca, la care participă și pacienții deplasabili internați în spital. Cei care participă la slujbă primesc Sfintele Paști.

”În acest an vor fi pregătite 500 de pachete, cu ajutorul oamenilor de bine și prin contribuție proprie. Aceste pachete vor fi păstrate în condiții de siguranță blocul alimentar până la distribuirea în spital”, au precizat pentru Cluj24 reprezentanții unității medicale.

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO Sute de clujeni la coadă la Catedrala Mitropolitană să ia pahare cu Sfintele Paști. Mitropolitul Andrei a împărțit iconițe

Publicat

De

Paști

Sute de clujeni stau la coadă, sâmbătă dimineață, pentru a lua pahare cu Sfintele Paști pregătite de Mitropolia Clujului, pentru a mai sta după ele la noapte, după slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Distribuirea paharelor cu Sfintelor Paști a început la ora 10:00 la Muzeul Mitropoliei, situat la subsolul Catedralei Mitropolitane.

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andrecuț, s-a aflat în mijlocul credincioșilor cărora le-a împărțit iconițe sfințite.

Acesta îi așteaptă pe clujeni în număr cât mai mare la slujba de Înviere de la Catedrală, dar și duminică dimineață la Sfânta Liturghie când va citi Pastorala intitulată ”Să ne curățim simțirile”.

Mitropolia a pregătit 15.000 de pahare cu Sfintele Paști care se vor distribui pe tot parcursul zilei.

Citește mai departe

EVENIMENT

VREMEA pentru următoarele patru săptămâni. Temperaturi peste normal și DEFICIT de precipitații în mai multe regiuni

Publicat

soare

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, prognoza pentru următoarea lună, cu vești mixte. Se anunță temperaturi peste normalul perioadei în mai multe regiuni, dar și deficit de precipitații în unele zone ale țării.

Săptămâna 21-28 aprilie

Valorile termice vor depăși mediile obișnuite pentru această perioadă pe întreg teritoriul României, cu o încălzire mai accentuată în regiunile nordice. Precipitațiile se vor situa în general în jurul valorilor normale, cu posibile excedente în zona Carpaților Meridionali, Occidentali și în sud-vest, în timp ce în extremitatea nordică a țării s-ar putea înregistra un ușor deficit.

VREMEA pentru următoarele patru săptămâni. Temperaturi peste normal și DEFICIT de precipitații în mai multe regiuni

Săptămâna 28 aprilie – 5 mai

Meteorologii prognozează temperaturi în limitele normale pentru această perioadă în toate regiunile. În schimb, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de normal doar în sud-est, în rest fiind așteptat un deficit, mai ales în vestul și nord-vestul țării.

Săptămâna 5-12 mai

Temperaturile vor fi din nou ușor peste mediile multianuale în majoritatea regiunilor. Regimul pluviometric va rămâne normal doar în sud-est și vest, restul teritoriului urmând să se confrunte cu un deficit ușor de precipitații.

Săptămâna 12-19 mai

Valorile termice vor depăși ușor mediile obișnuite în cea mai mare parte a țării. Precipitațiile vor fi deficitare în regiunile intracarpatice, în timp ce restul teritoriului va avea cantități normale de ploaie.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate