CULTURA
Legendele muzicii jazz își dau întâlnire la Cluj. Sunetele revoluționare ale Cymande și Avishai Cohen, la Jazz in the Park

Jazz in the Park revine în weekendul 30 august – 1 septembrie la Cluj cu cea de-a 12-a ediție, aducând în Parcul Etnografic un mix electrizant de legende muzicale.
De la reinterpretările retro ale hiturilor contemporane marca Postmodern Jukebox, la legendara trupă britanică Cymande și până la jazz-ul inovator propus de Avishai Cohen Trio, festivalul promite o experiență sonoră fără precedent, în mijlocul naturii.
12 ani de experiențe jazz la Cluj-Napoca
Cea de-a 12-a ediție a festivalului Jazz in the Park va avea loc între 30 august și 1 septembrie în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Această ediție se anunță a fi una memorabilă ce aduce laolaltă un mix captivant de sunete și stiluri muzicale. Cei trei headlineri de excepție promit experiențe muzicale unice: Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox, Cymande și Avishai Cohen Trio.
Jazz contemporan și funk istoric, pe scena Jazz in the Park
Postmodern Jukebox, cunoscuți pentru reinterpretările lor inedite ale hiturilor moderne în stilul retro vor electriza publicul cu aranjamente jazz și swing care transformă melodii contemporane în piese de epocă. Fanii vor fi răsfățați de o călătorie muzicală plină de energie și eleganță.
Cymande, legendara trupă britanică, va aduce pe scenă influențe funk și soul care au definit muzica anilor ’70, dar și un sound distinctiv care continuă să inspire și să captiveze publicul din întreaga lume. Aceștia promit să arate publicului ce înseamnă bucuria de a cânta.
„Clujul nu este străin de concerte cu artiști foarte mari”
„Din punct de vedere muzical, îmi place rolul pe care am reușit să ni-l cream și să ni-l asumăm în comunitate. Clujul a crescut foarte mult în industria muzicală, prin festivalurile și concertele care au loc aici. Clujul nu este străin de concerte cu artiști foarte mari, de renume mondial, care umplu stadioane, ceea ce e fain. Noi ne-am luat însă nișa aceasta de a aduce proiecte muzicale care ni se par foarte importante din punct de vedere muzical, proiecte istorice, proiecte legendare.
Cel mai important nume pe care îl aducem anul acesta este trupa Cymande, o trupă din Mara Britanie cu origini din Caraibe, care au revoluționat muzica. Știu despre Cymande din cărți despre industria muzicală, despre cultura muzicală, unde sunt prezentați ca niște influenceri ai vremurilor lor. Anul acesta am avut posibilitatea de a-i aduce și nu am stat pe gânduri. Nu cred să îi mai vedem vreodată pe Cymande în țară, ceea ce pune o presiune imensă pe noi ca totul să iasă cum trebuie”, a transmis Alin Vaida, fondatorul festivalului Jazz in the Park.
Varietate largă de artiști și stiluri muzicale
Avishai Cohen Trio, condus de renumitul contrabasist israelian Avishai Cohen, nominalizat la două premii Grammy va oferi o demonstrație de jazz inovator și emoționant, combinând influențe tradiționale cu elemente contemporane, creând astfel un spectacol muzical captivant și profund.
La Jazz in the Park Festival, publicul va avea ocazia să îi asculte și pe: Manu Katché, bateristul francez de renume internațional care a cântat cu Peter Gabriel și Sting, Orchestra Baobab din Senegal, cea mai cunoscută trupă africană din lume, Tigran Hamasyan Trio, cu o combinație unică de jazz, muzică armeană și influențe contemporane sau pe Isfar Sarabski Quartet din Azerbaijan, care redefinește jazzul cu un stil modern, combinat cu influențe azere arhaice, alături de Jazzanova Live, Kinga Glyk, Norzeatic și Qinta Spartă, Jazzbois, Oreglo, Trigon, KRiSPER, Amphitrio, NAUSYQA și Wasted Generation.
„Supradoză” de conținut cultural
În plus, serile festivalului vor fi animate de seturi susținute de DJ-i precum DJ Hefe, Andi Moisescu, Moss Farai, Bully, Bianca Oance și Melomenuții.
„Mi se pare că aceasta este coloana vertebrală a unui festival, abundența de conținut, ideea de a ne face o supradoză de muzică și de conținut cultural. Chiar dacă jazz-ul este o nișă muzicală, încercăm să îi arătăm toate aspectele, toate varietățile, toate subgenurile muzicale și să facem o «tocăniță», tocmai pentru a vedea ce merge, ce prinde în Cluj și în țară, să identificăm subgenurile pe care publicul nostru le preferă”, a mai arătat Alin Vaida.
Linii de autobuz suplimentate, parcare și spații pentru fumat
În cadrul conferinței de presă premergătoare festivalului, organizatorii au făcut apel la participanții la Jazz in The Park să folosească mijloacele alternative de transport pentru accesul în zona festivalului, arătând că CTP Cluj-Napoca va suplimenta liniile de transport public care circulă în zona Tăietura Turcului.
Cei care aleg însă să vină cu mașina la festival vor putea folosi parcarea din Parcul Industrial Tetarom, aflat la baza străzii Tăietura Turcului, la câteva sute de metri de intrarea în Parcul Etnografic.
Totodată, un aspect important subliniat de organizatori este acela că fumatul este permis doar în cinci zone amenajate special în cadrul festivalului, astfel încât riscul provocării unui incendiu să fie minim, ținând cont de prezența caselor expuse aici, multe dintre ele cu elemente din lemn.
Programul concertelor
Vineri – 30 August
- Hill Stage: 16:40 – Wasted Generation, 18:20 – Oreglo, 20:00 – Kinga Glyk, 22:20 – Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox;
- Backyard Stage: 17:30 – DAÖUD, 19:00 – Jazzbois, 21:00 – Norzeatic & Qinta Spartă;
- Friends Stage: 16:00-18:00 Podcast Mix, 18:00-20:00 Văzduh, 20:00-22:00 Moss Farai, 22:00-00:00 Blănilla;
- Vinyl Stage: 16:00-17:40 MeloMelanj Vinyl Curation, 17:40-19:30 Sugar, 19:30-21:00 Jhu, 21:00-22:40 Musai Soundworks.
Sâmbătă – 31 August
- Hill Stage: 16:40 – TUMBE, 19:20 – Jazzanova Live, 22:30 – Cymande;
- Backyard Stage: 15:40 – Krisper, 18:00 – Isfar Sarabski Quartet, 20:40 – Manu Katché – The Scope;
- Friends Stage: 14:00-15:00 Podcast Mix, 15.00-16:00 Ali Vaida Set, 18:00-20:00 Ludo, 20:00-22:00 DJ Hefe, 22:00-00:00 Digitalove;
- Vinyl Stage: 14:00-15:00 MeloMelanj Vinyl Curation, 15:00-17:00 Bully, 17:00-20:00 Dubase, 20:00-23:00 Puiu.
Duminică – 1 Septembrie
- Hill Stage: 16:40 – NAUSYQA, 19:20 – Orchestra Baobab, 22:30 – Avishai Cohen Trio;
- Backyard Stage: 15:40 – Amphitriō, 18:00 – Trigon, 20:40 – Tigran Hamasyan Trio;
- Friends Stage: 14:00-16:00 Podcast Mix, 16.00-18:00 Jhu, 18:00-20:00 Bully, 20:00-22:00 Andi Moisescu, 22:00-00:00 Bianca Oance;
- Vinyl Stage: 14:00-17:00 Rogvaiv, 15:00-20:00 Calibro 45, 2:00-23:00 Wax on Fridays.
Întâlniri pe prispă cu artiști și specialiști din domeniul muzicii și al evenimentelor
„Întâlnirile pe prispă” revin anul acesta la Jazz in the Park cu o a treia ediție. Discuțiile tihnite se vor purta, ca de obicei, într-o ogradă, în jurul unor teme legate de muzică, cultură și evenimente.
Vineri, 30 august
- 16:30 – 17:30: Primii 10 ani / Invitați: Postmodern Jukebox / Moderator: Horia Ghibuțiu
- 17:45 – 18:45: O chestiune extrem de serioasă, râsul / Invitat: Andreea Georgescu / Moderator: Diana Popescu
- 19:00 – 20:00: Geografia izolării și arhipelagul punctelor comune / Invitat: Radu Umbreș / Moderator: Diana Popescu
Sâmbătă, 31 august
- 15:30 – 16:30: Getting it back / Invitați: Cymande / Moderator: Horia Ghibuțiu
- 17:00 – 18:00: Lucruri peste care nu putem trece. Cum administrăm „instituția” intransigenței? / Invitat: Răzvan Exarhu / Moderator: Diana Popescu
- 18:30 – 19:30: Arta la dublu mixt, în „navetă” internațională / Invitați: Carmen Lidia Vidu & Julien Javions / Moderator: Diana Popescu
Duminică, 1 septembrie
- 15:30 – 16:30: Meet the composer: / Invitat: Tigran Hamasyan / Moderator: Horia Ghibuțiu
- 17:00 – 18:00: Antreprenoriatul cultural – Prietenie, concurență, sport extrem / Invitat: Andi Daiszler / Moderator: Diana Popescu
- 18:30 – 19:30: A ce „sună” teatrul? O perspectivă regizorală, personală și extrem de muzicală / Invitat: Gabriel Sandu / Moderator: Diana Popescu
Ridicări cu balonul cu aer cald, ateliere și târguri
Pe lângă concerte, Jazz in the Park 2024 vine anul acesta cu o și mai mare varietate de activități, de la ateliere interactive la experiențe culinare și întâlniri inspiraționale, toate într-o atmosferă relaxată și plină de muzică: Music Lounge & People’s Aftermovie, atelier de pizza, degustări de vin curte dedicată fumătorilor adulți, târg de viniluri, atelier de mixologie, ateliere de percuție cu tobe africane, atelier de tocătoare, curte dedicată copiilor, spațiul creatorilor IARMAROC.com, ateliere de Matcha și degustări de ceaiuri și delicii gourmet, mini-librărie în parc și ateliere de lectură pentru toate vârstele și ridicări cu balonul cu aer cald.
Bilete de o zi la preț redus
Până în data de 30 august cei care vor să vină la festival pot să beneficieze de bilete de zi la preț redus: 199 lei! Pentru a profita de întreaga experiență, abonamentele la festival sunt încă disponibile. Copiii cu vârsta de până la 14 ani au acces gratuit, cu condiția să fie însoțiți de un adult. Jazz in the Park este un eveniment pet friendly, așa că accesul cu animale de companie este permis.
Jazz in the Park este un festival manifest care combină muzica bună cu promovarea de valori pozitive în comunitate. Festivalul a găzduit până acum peste 450 de concerte de jazz cu artiști internaționali și este astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei „Best Small European Festival”, la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards. A devenit, astfel, primul festival de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment. De asemenea, festivalul a fost finalist de 5 ori la aceeași categorie, ultima nominalizare fiind chiar pentru ediția de anul trecut.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Daniel Buda, despre decizia Curții de Apel Ploiești: „Această hotărâre, juridic vorbind, nu există. Rolul ei e să tulbure apele”

Președintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, critică dur decizia Curții de Apel Ploiești de a suspenda și anula Hotărârea Curții Constituționale nr. 32/06.12.2024, care a anulat alegerile prezidențiale de anul trecut.
Daniel Buda, de profesie avocat, afirmă că această hotărâre nu are niciun impact juridic și consideră că instanța ploieșteană a depășit grav limitele legii.
„Dați-mi voie să fac recurs de data aceasta la experiența mea de jurist, dat fiind faptul că am fost multă vreme avocat, am condus Comisia juridică a Camerei Deputaților și am fost membru în comisia juridică timp de opt ani de zile. Această hotărâre a Curții de Apel Ploiești, pur și simplu, din punct de vedere juridic, nu există”, a declarat Daniel Buda, la Ziua Live.
„Procesul electoral merge mai departe”
Europarlamentarul susține că indiferent de recursul declarat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, procesul electoral își continuă cursul legal, iar hotărârile CCR nu pot fi atacate de instanțele de drept comun.
„Și cu recursul declarat de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, și fără recurs, procesul electoral merge mai departe, deoarece această hotărâre a Curții de Apel Ploiești nu are niciun fel de impact juridic asupra actualului proces electoral, pentru că, pur și simplu, nu există posibilitatea din punct de vedere juridic să fie atacate hotărârile Curții Constituționale de către instanțele de drept comun”, a mai explicat Buda.
Declarațiile vin în contextul în care instanța ploieșteană este singura din țară care a admis o astfel de cerere, din peste 130 depuse la nivel național.
„Nu îmi dau seama cum a trecut testele psihologice”
Daniel Buda a lansat și un atac direct la adresa magistratului care a pronunțat hotărârea.
„Dacă mergem pe acest raționament, te poți trezi oricând că un judecător care probabil a trecut, nu îmi dau seama cum, de testele de psihologie în momentul admiterii în magistratură, pentru că aici discutăm de un caz grav nu doar din punct de vedere al competențelor profesionale, ci și a altor aspecte care trebuie să fie verificate la acest judecător, care mâine poate da o decizie prin care suspendă plata taxelor către stat, pe diverse considerente, sau îți dă o decizie prin care suspendă actualul proces electoral”, a mai arătat liderul liberal.
„Singurul rol pe care îl are această hotărâre este de tulbura apele”
În opinia sa, singurul „merit” al acestei hotărâri este de natură mediatică și speculativă.
„Nu interferăm cu ceea ce înseamnă deciziile instanțelor de judecată, dar aici, în opinia mea, nici nu putem să discutăm de o hotărâre a unei instanțe care să poată să fie luată în considerare, pentru că nu există posibilitatea de a fi atacate hotărârile Curții Constituționale, ele sunt general obligatorii de la momentul publicării în Monitorul Oficial. Faptul că avem această hotărâre a Curții de Apel Ploiești, ea nu poate să producă efecte juridice.
Singurul «merit», singurul rol pe care îl are această hotărâre este de tulbura apele și de a da apă la moară diverselor persoane pe TikTok și nu numai, să își exprime diverse opinii. Dar, trăim într-o democrație autentică, fiecare poate să spună ceea ce vrea, dar cu siguranță nu putem discuta de ceea ce înseamnă o reluare a turului II al alegerilor, deoarece instanța constituțională s-a pronunțat expressis verbis pe această chestiune”, a afirmat europarlamentarul.
„Va spori neîncrederea și va duce la un grad mai mare de absenteism”
Totodată, Buda și-a exprimat îngrijorarea că astfel de evenimente pot alimenta neîncrederea publicului și absenteismul la vot: „Pot să fiu de acord cu Elena Lasconi, care a spus o chestiune care se poate întâlni în practică și anume că va spori neîncrederea și că va duce la un grad mai mare de absenteism, deoarece lumea poate deveni sătulă, ca să nu spun scârbită, de toată această tevatură. Eu cred că această chestiune va cădea, până la urmă, în derizoriu.”
Apel la români să meargă la vot
El a lansat un apel către alegători, subliniind importanța momentului electoral actual.
„Fac apel la conștiința oamenilor să meargă la vot, pentru că este extrem de important să înțelegem că aceste alegeri, în momentul de față, în actualul context geopolitic, nu sunt niște alegeri despre o persoană anume, nu sunt niște alegeri despre Crin Antonescu sau oricare alt candidat, ci despre viitorul României pentru următorii 20-30 de ani, deoarece se setează în mod clar direcția pe care România o va lua în perioada următoare, vizavi de poziționarea în spațiul european și mondial cu privire la direcția pe care dorește să o ia”.
FOTO: Arhivă Cluj24
EVENIMENT
Companie din Cluj, parteneriat cu MSI Defense pentru dezvoltarea unor sisteme avansate anti-dronă și anti-rachetă, bazate pe AI

Compania clujeană OVES Enterprise și MSI Defense Solutions din SUA anunță un parteneriat pentru livrarea de soluții de atenuare a amenințărilor de nouă generație, bazate pe inteligență artificială
Parteneriatul strategic urmărește integrarea capabilităților platformei Nemesis AI, dezvoltată de OVES Enterprise, în sistemele de apărare de generația următoare realizate de MSI, inclusiv aplicațiile EAGLS (Electronic Advanced Ground Launcher System) pentru contracararea dronelor și rachetelor.
Companie din Cluj, parteneriat pentru dezvoltarea unor sisteme anti-dronă și anti-rachetă
OVES Enterprise, companie românească specializată în dezvoltarea de soluții software complexe pentru industriile de apărare, aerospațială și securitate cibernetică, a semnat un memorandum strategic cu MSI Defense Solutions, integrator american de sisteme tactice avansate pentru apărare terestră și navală.
MSI este un partener de lungă durată al Departamentului Apărării al SUA și este recunoscută pentru expertiza sa în platforme de armament stabilizate și soluții de apărare anti-dronă și anti-rachetă, se arată într-un comunicat de presă.
Combinând experiența dovedită a MSI în sisteme de armament stabilizate și C-UAS EAGLS cu expertiza OVES Enterprise în AI și inginerie software, colaborarea răspunde unei provocări globale stringente: chiar și cele mai avansate sisteme de apărare convențională întâmpină dificultăți în a contracara noile amenințări, în special dronele autonome.
Nemesis AI transformă platforma într-o soluție complet autonomă
Zonele de conflict recente, se arată în comunicat, au evidențiat limitele tot mai mari ale tehnologiilor de apărare tradiționale în fața amenințărilor agile, rapide și greu de interceptat, precum dronele autonome. În acest nou tip de câmp de luptă, integrarea inteligenței artificiale cu viteza și precizia cerute de sistemele C-UAS (Counter-Unmanned Aircraft System – sistem de contracarare a dronelor) este esențială pentru eficiența operațională.
EAGLS este proiectat să funcționeze independent sau ca parte a unei rețele de apărare extinse, utilizând componente validate precum radare 360°, rachete ghidate laser și stații de armament telecomandate. Tehnologia Nemesis AI, platforma dezvoltată de OVES Enterpris va fi integrată în EAGLS, al MSI, pentru detectarea, clasificarea și interceptarea automată a amenințărilor Integrarea Nemesis AI transformă platforma într-o soluție complet autonomă de contramăsuri. Nemesis AI procesează volume mari de date în timp real, recunoaște, clasifică și anticipează amenințări complexe, susținând decizii tactice la o viteză inaccesibilă sistemelor tradiționale.
“EAGLS a fost conceput ca un sistem C-UAS ușor, mobil și asistat de radar, însă integrarea Nemesis AI îl duce la un alt nivel. Prin fuziunea dintre radar, recunoaștere vizuală în timp real și decizii AI la bord, permitem clasificarea și adresarea țintelor mai rapid și mai precis.
Este vorba despre scurtarea lanțului de reacție și decizie în neutralizarea amenințărilor, reducerea sarcinii operatorului și livrarea unei soluții autonome, stratificate, la un cost accesibil, capabilă să răspundă mai rapid decât evoluția noilor amenințări cu drone, direct în zonele tactice sensibile”, spune Nguyen Trinh, CEO al MSI Defense Solutions.
Sistem complet controlat de inteligența artificială
Parteneriatul va conduce la dezvoltarea unui sistem complet controlat de AI, capabil să intercepteze amenințări utilizând exclusiv senzori vizuali, fără dependență de radar sau GPS – o capabilitate inexistentă până acum pe piața globală.
OVES Enterprise va implementa o soluție avansată de fuziune de senzori – „super sensor fusion” – care combină camere RGB, termale și neuromorfe pentru a detecta și recunoaște amenințările în timp real. După identificare, Nemesis AI va clasifica amenințarea, va notifica Battle Management System (BMS) și va genera recomandări privind metoda optimă de interceptare în funcție de arsenalul disponibil.
Dronele de nouă generație vor fi interceptate utilizând doar date vizuale și AI
Întregul sistem va fi alimentat de hardware AI dedicat, dezvoltat special pentru acest parteneriat, capabil să proceseze volume mari de date la viteze superioare sistemelor convenționale.
În paralel, platforma va permite control inteligent al turelei, oferind viteză și precizie net superioare mecanismelor tradiționale. Astfel, sistemele MSI EAGLS vor putea intercepta dronele de nouă generație – rapide, autonome și capabile să evite rachetele – utilizând doar date vizuale și inteligență artificială. Într-un domeniu în care performanța este crucială, iar timpul de reacție poate decide succesul unei misiuni, acest sistem stabilește un nou standard tehnologic.
Nemesis AI, aplicabilitate pe drone, pe turele și în sisteme integrate de apărare
„Această colaborare confirmă direcția strategică a OVES Enterprise și maturitatea platformei Nemesis AI. Ne-am propus, încă de la început, să construim o tehnologie care să fie scalabilă și relevantă în cele mai dificile scenarii operaționale, nu numai în testări controlate.
Discuțiile cu partenerii de la MSI au pornit de la o nevoie reală și presantă: aceea de a face față unor tipuri de atacuri care scapă sistemelor actuale. Am reușit să demonstrăm că putem livra mai mult decât o soluție de recunoaștere – putem oferi o platformă completă, care analizează, decide și acționează într-un ritm care răspunde exigențelor reale din teren.
Nemesis AI devine astfel o tehnologie cu aplicabilitate multiplă – pe drone, pe turele, în sisteme integrate de apărare – iar acest parteneriat este un pas esențial în consolidarea poziției noastre internaționale ca furnizor de soluții AI pentru apărare”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise.
Costurile, la jumătate față de soluțiile de pe piață
Sistemul va oferi capabilități avansate de recunoaștere și reacție, menținând totodată un nivel de cost optimizat, estimat la jumătate față de soluțiile similare existente pe piață.
Procesarea AI va fi realizată pe un hardware dedicat, proiectat și livrat de OVES Enterprise, care permite o integrare eficientă și o independență totală față de alte platforme tehnice.
Prin acest parteneriat, OVES Enterprise și MSI Defense Solutions își extind portofoliul de colaborări internaționale strategice, demonstrând aplicabilitatea reală a tehnologiilor proprietare în arhitecturi globale de apărare. Proiectul are, de asemenea, potențial de integrare în sistemele naționale de apărare ale României.
OVES Enterprise, companie înființată în 2015 la Cluj-Napoca
OVES Enterprise este o companie românească de dezvoltare de software, cu expertiză în crearea de soluții software complexe și inovații AI destinate industriilor aerospațiale, de apărare și de securitate cibernetică, înființată în 2015 la Cluj-Napoca.
Începând cu anul 2019, strategia OVES Enterprise a inclus oferirea de servicii mai complexe de software development pentru proiecte din zona automotive, eCommerce, fintech, telecom, instituții guvernamentale internaționale etc., compania devenind partener tehnologic pentru proiecte complexe și sofisticate din punct de vedere tehnologic.
Anul trecut, OVES Enterprise și-a extins activitatea cu o nouă linie de business, axată pe producția de drone. În prezent, mai bine de jumătate din cifra de afaceri a companiei este generată de proiecte din afara României, care integrează tehnologii noi din sfera inteligenței artificiale şi big data. OVES Enterprise are, în prezent, peste 200 de angajați și birouri în România, Germania, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, SUA și Norvegia.
“Suntem singura companie de defense tech care va lucra la cel mai mare nivel pentru sisteme anti-rachetă și anti-dronă. Utilizatorul final este Departamentul de Apărare al SUA”, a declarat pentru cluj24.ro Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, care spune că acest parteneriat va solidifica reputația firmai careare deja contracte în toată lumea.
MSI Defense Solutions implementează sisteme de armament
MSI implementează rapid tehnici inovatoare și cele mai noi tehnologii în programe cu termene de fabricație accelerate, pentru a proiecta, dezvolta și livra capabilități pentru numeroase sisteme – suspensii, design și integrare mecanică, infrastructuri de comunicații, comandă și control, controale electronice, mecatronică și, ca deținător ATF FFL Level 9, sisteme de armament.

Temperaturile vor fi, în luna mai, mai mari decât cele specifice perioadei, se arată în prognoza pentru următoarele patru săptămâni publicată vineri de ANM.
Săptămâna 28.04.2025 – 05.05.2025
Valorile termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, posibil ușor mai coborâte în extremitatea de sud-est a țării, dar și ușor mai ridicate în vest și nord-vest.
VREMEA în luna mai: temperaturi mai mari decât de obicei, PLOI mai puține
Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile intracarpatice.
Săptămâna 05.05.2025 – 12.05.2025
Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar mai ales în extremitatea de vest și de sud-vest a teritoriului.
Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare în regiunile sudice, estice și local în cele vestice și centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.
Săptămâna 12.05.2025 – 19.05.2025
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.
Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.
Săptămâna 19.05.2025 – 26.05.2025
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale această perioadă în majoritatea regiunilor.
EVENIMENT
Avalanșă de dosare împotriva CCR, la Curtea de Apel Cluj. 14 cereri de anulare a deciziei privind alegerile prezidențiale

Nu mai puțin de 14 dosare înregistrate la Curtea de Apel Cluj cer suspendarea și anularea Hotărârii Curții Constituționale nr. 32/06.12.2024, prin care au fost anulate alegerile prezidențiale. Ieri, Curtea de Apel Ploiești a dispus suspendarea și anularea hotărârii, decizie care a provocat reacții puternice în rândul specialiștilor în drept.
Decizia Curții de Apel Ploiești de a suspenda Hotărârea Curții Constituționale nr. 32/06.12.2024, care a anulat alegerile prezidențiale de anul trecut, a stârnit un val de reacții în lumea juridică și a deschis posibilitatea unor scenarii similare și în alte orașe. Curtea de Apel Cluj are pe rol 13 dosare prin care se cere suspendarea și anularea aceleiași hotărâri a CCR, iar unele cereri au primit termene urgente, înainte de primul tur al alegerilor, potrivit portal.just.ro.
O cerere, respinsă ca inadmisibilă
Doar o cerere din cele 14 înregistrate la Curtea de Apel Cluj a fost respinsă ca inadmisibilă, printr-o decizie pronunțată în 23 aprilie, care poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile.
Soluția pe scurt: „Admite excepţia inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată. Respinge, ca inadmisibilă, cererea de chemare în judecată formulată de către reclamanta POP LUIZA LAURA, în contradictoriu cu pârâta CURTEA CONSTITUŢIONALĂ A ROMÂNIEI. Cu recurs, în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Cluj, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată astăzi, în data de 23 aprilie 2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”.
Termene preschimbate pentru șapte dintre dosare
Celelalte 13 dosare au primit termene de judecată între 28 aprilie – 28 mai, majoritatea fiind înregistrate pe 10 aprilie. Pentru șapte dintre acestea, instanța a preschimbat termenul de judecată, astfel încât acesta să fie înainte de primul tur al alegerilor din luna mai. În două cazuri, cererile similare au fost respinse ca nefondate.
Astfel, pentru două dosare în care deja au avut loc ședințe, Curtea de Apel Cluj a respins solicitările de suspendare a hotărârii CCR, stabilind însă data de 28 mai pentru soluționarea cererilor de anulare.
„Stabileşte termen pentru solutionarea cererii de anulare, în data de 28.05.2025, ora 11. Respinge cererea având ca obiect suspendarea actului reprezentat de Hot. CCR nr. 32/06.12.2024. Cu recurs în 5 zile de la comunicare în privinţa solutiei asupra suspendării. În caz de formulare, cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Cluj, Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată în data de 23.04.2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei” , se arată în soluția identică pronunțată în ambele cauze.
Peste 130 de cereri la nivel național
La nivel național, conform presei centrale, au fost înregistrate până acum aproximativ 130 de astfel de dosare, din care circa 50 au fost respinse. Restul se află în diverse stadii procesuale, cu termene fixate între 25 aprilie și 3 iunie.
Un rol important în acest demers l-a avut un formular care a circulat online și care îi îndruma pe susținătorii lui Călin Georgescu să dea în judecată Curtea Constituțională. Potrivit publicației Snoop.ro, în spatele acestui demers s-ar afla fosta vicepreședintă a Tribunalului Botoșani, Lăcrămioara Axinte, în prezent influencer pe TikTok. Aceasta le-ar fi explicat pas cu pas oamenilor cum să completeze plângerile și să le depună până pe 15 aprilie, ora 14:00.
Acțiune orchestrată pe TikTok
Susținătorii lui Călin Georgescu au fost ghidați pas cu pas în redactarea unor plângeri împotriva Hotărârii Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024 printr-un formular publicat pe site-ul https://anulareccr.vercel.app, intitulat „Instrucțiuni pentru turul doi înapoi”.
Cele mai multe plângeri – 30 la număr – au fost depuse la Curtea de Apel București, iar restul la instanțele din țară: Suceava, Ploiești, Constanța, Timișoara, Craiova, Cluj, Alba Iulia, Iași, Bacău, Oradea și Târgu Mureș.
Peste 90 dintre aceste cereri au fost depuse pe 10 aprilie, aceeași zi în care a fost lansat și ghidul online de pe platforma vercel.app, care oferea instrucțiuni clare pentru completarea și trimiterea plângerilor.
Curtea de Apel Ploiești a anulat decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale
Reamintim că joi, Curtea de Apel Ploiești a pronunțat o decizie care suspendă și anulează Hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024, care a anulat alegerile prezidențiale de anul trecut. Este, până acum, singura acțiune admisă dintre cele peste 130 înregistrate la nivel național. Decizia instanței ploieștene a fost atacată imediat cu recurs de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.
Gestul a generat reacții intense din partea experților în drept constituțional, care consideră decizia lipsită de temei legal și fără precedent în jurisprudența românească. De asemenea, Consiliul Suprem al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară pentru a verifica dacă judecătorul de la Curtea de Apel Ploiești a săvârșit o abatere disciplinară.