Connect with us

CULTURA

Legendele muzicii jazz își dau întâlnire la Cluj. Sunetele revoluționare ale Cymande și Avishai Cohen, la Jazz in the Park

Publicat


Jazz in the Park revine în weekendul 30 august – 1 septembrie la Cluj cu cea de-a 12-a ediție, aducând în Parcul Etnografic un mix electrizant de legende muzicale.

De la reinterpretările retro ale hiturilor contemporane marca Postmodern Jukebox, la legendara trupă britanică Cymande și până la jazz-ul inovator propus de Avishai Cohen Trio, festivalul promite o experiență sonoră fără precedent, în mijlocul naturii.

12 ani de experiențe jazz la Cluj-Napoca

Cea de-a 12-a ediție a festivalului Jazz in the Park va avea loc între 30 august și 1 septembrie în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Această ediție se anunță a fi una memorabilă ce aduce laolaltă un mix captivant de sunete și stiluri muzicale. Cei trei headlineri de excepție promit experiențe muzicale unice: Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox, Cymande și Avishai Cohen Trio.

Jazz contemporan și funk istoric, pe scena Jazz in the Park

Postmodern Jukebox, cunoscuți pentru reinterpretările lor inedite ale hiturilor moderne în stilul retro vor electriza publicul cu aranjamente jazz și swing care transformă melodii contemporane în piese de epocă. Fanii vor fi răsfățați de o călătorie muzicală plină de energie și eleganță.

Cymande, legendara trupă britanică, va aduce pe scenă influențe funk și soul care au definit muzica anilor ’70, dar și un sound distinctiv care continuă să inspire și să captiveze publicul din întreaga lume. Aceștia promit să arate publicului ce înseamnă bucuria de a cânta.

„Clujul nu este străin de concerte cu artiști foarte mari”

„Din punct de vedere muzical, îmi place rolul pe care am reușit să ni-l cream și să ni-l asumăm în comunitate. Clujul a crescut foarte mult în industria muzicală, prin festivalurile și concertele care au loc aici. Clujul nu este străin de concerte cu artiști foarte mari, de renume mondial, care umplu stadioane, ceea ce e fain. Noi ne-am luat însă nișa aceasta de a aduce proiecte muzicale care ni se par foarte importante din punct de vedere muzical, proiecte istorice, proiecte legendare.

Cel mai important nume pe care îl aducem anul acesta este trupa Cymande, o trupă din Mara Britanie cu origini din Caraibe, care au revoluționat muzica. Știu despre Cymande din cărți despre industria muzicală, despre cultura muzicală, unde sunt prezentați ca niște influenceri ai vremurilor lor. Anul acesta am avut posibilitatea de a-i aduce și nu am stat pe gânduri. Nu cred să îi mai vedem vreodată pe Cymande în țară, ceea ce pune o presiune imensă pe noi ca totul să iasă cum trebuie”, a transmis Alin Vaida, fondatorul festivalului Jazz in the Park.

Varietate largă de artiști și stiluri muzicale

Avishai Cohen Trio, condus de renumitul contrabasist israelian Avishai Cohen, nominalizat la două premii Grammy va oferi o demonstrație de jazz inovator și emoționant, combinând influențe tradiționale cu elemente contemporane, creând astfel un spectacol muzical captivant și profund.

La Jazz in the Park Festival, publicul va avea ocazia să îi asculte și pe: Manu Katché, bateristul francez de renume internațional care a cântat cu Peter Gabriel și Sting, Orchestra Baobab din Senegal, cea mai cunoscută trupă africană din lume, Tigran Hamasyan Trio, cu o combinație unică de jazz, muzică armeană și influențe contemporane sau pe Isfar Sarabski Quartet din Azerbaijan, care redefinește jazzul cu un stil modern, combinat cu influențe azere arhaice,  alături de Jazzanova Live, Kinga Glyk, Norzeatic și Qinta Spartă, Jazzbois, Oreglo, Trigon, KRiSPER, Amphitrio, NAUSYQA și Wasted Generation.

„Supradoză” de conținut cultural

În plus, serile festivalului vor fi animate de seturi susținute de DJ-i precum DJ HefeAndi MoisescuMoss Farai, Bully, Bianca Oance și Melomenuții.

„Mi se pare că aceasta este coloana vertebrală a unui festival, abundența de conținut, ideea de a ne face o supradoză de muzică și de conținut cultural. Chiar dacă jazz-ul este o nișă muzicală, încercăm să îi arătăm toate aspectele, toate varietățile, toate subgenurile muzicale și să facem o «tocăniță», tocmai pentru a vedea ce merge, ce prinde în Cluj și în țară, să identificăm subgenurile pe care publicul nostru le preferă”, a mai arătat Alin Vaida.

Linii de autobuz suplimentate, parcare și spații pentru fumat

În cadrul conferinței de presă premergătoare festivalului, organizatorii au făcut apel la participanții la Jazz in The Park să folosească mijloacele alternative de transport pentru accesul în zona festivalului, arătând că CTP Cluj-Napoca va suplimenta liniile de transport public care circulă în zona Tăietura Turcului.

Cei care aleg însă să vină cu mașina la festival vor putea folosi parcarea din Parcul Industrial Tetarom, aflat la baza străzii Tăietura Turcului, la câteva sute de metri de intrarea în Parcul Etnografic.

Totodată, un aspect important subliniat de organizatori este acela că fumatul este permis doar în cinci zone amenajate special în cadrul festivalului, astfel încât riscul provocării unui incendiu să fie minim, ținând cont de prezența caselor expuse aici, multe dintre ele cu elemente din lemn.

Programul concertelor

Vineri – 30 August

  • Hill Stage: 16:40 – Wasted Generation, 18:20 – Oreglo, 20:00 – Kinga Glyk, 22:20 – Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox;
  • Backyard Stage: 17:30 – DAÖUD, 19:00 – Jazzbois, 21:00 – Norzeatic & Qinta Spartă;
  • Friends Stage: 16:00-18:00 Podcast Mix, 18:00-20:00 Văzduh, 20:00-22:00 Moss Farai, 22:00-00:00 Blănilla;
  • Vinyl Stage: 16:00-17:40 MeloMelanj Vinyl Curation, 17:40-19:30 Sugar, 19:30-21:00 Jhu, 21:00-22:40 Musai Soundworks.

Sâmbătă – 31 August

  • Hill Stage: 16:40 – TUMBE, 19:20 – Jazzanova Live, 22:30 – Cymande;
  • Backyard Stage: 15:40 – Krisper, 18:00 – Isfar Sarabski Quartet, 20:40 – Manu Katché – The Scope;
  • Friends Stage: 14:00-15:00 Podcast Mix, 15.00-16:00 Ali Vaida Set, 18:00-20:00 Ludo, 20:00-22:00 DJ Hefe, 22:00-00:00 Digitalove;
  • Vinyl Stage: 14:00-15:00 MeloMelanj Vinyl Curation, 15:00-17:00 Bully, 17:00-20:00 Dubase, 20:00-23:00 Puiu.

Duminică – 1 Septembrie

  • Hill Stage: 16:40 – NAUSYQA, 19:20 – Orchestra Baobab, 22:30 – Avishai Cohen Trio;
  • Backyard Stage: 15:40 – Amphitriō, 18:00 – Trigon, 20:40 – Tigran Hamasyan Trio;
  • Friends Stage: 14:00-16:00 Podcast Mix, 16.00-18:00 Jhu, 18:00-20:00 Bully, 20:00-22:00 Andi Moisescu, 22:00-00:00 Bianca Oance;
  • Vinyl Stage: 14:00-17:00 Rogvaiv, 15:00-20:00 Calibro 45, 2:00-23:00 Wax on Fridays.

Întâlniri pe prispă cu artiști și specialiști din domeniul muzicii și al evenimentelor

„Întâlnirile pe prispă” revin anul acesta la Jazz in the Park cu o a treia ediție. Discuțiile tihnite se vor purta, ca de obicei, într-o ogradă, în jurul unor teme legate de muzică, cultură și evenimente.

Vineri, 30 august

  • 16:30 – 17:30: Primii 10 ani / Invitați: Postmodern Jukebox / Moderator: Horia Ghibuțiu
  • 17:45 – 18:45: O chestiune extrem de serioasă, râsul / Invitat: Andreea Georgescu / Moderator: Diana Popescu
  • 19:00 – 20:00: Geografia izolării și arhipelagul punctelor comune / Invitat: Radu Umbreș / Moderator: Diana Popescu

Sâmbătă, 31 august

  • 15:30 – 16:30: Getting it back / Invitați: Cymande / Moderator: Horia Ghibuțiu
  • 17:00 – 18:00: Lucruri peste care nu putem trece. Cum administrăm „instituția” intransigenței? / Invitat: Răzvan Exarhu / Moderator: Diana Popescu
  • 18:30 – 19:30: Arta la dublu mixt, în „navetă” internațională / Invitați: Carmen Lidia Vidu & Julien Javions / Moderator: Diana Popescu

Duminică, 1 septembrie

  • 15:30 – 16:30: Meet the composer: / Invitat: Tigran Hamasyan / Moderator: Horia Ghibuțiu
  • 17:00 – 18:00: Antreprenoriatul cultural – Prietenie, concurență, sport extrem / Invitat: Andi Daiszler / Moderator: Diana Popescu
  • 18:30 – 19:30: A ce „sună” teatrul? O perspectivă regizorală, personală și extrem de muzicală / Invitat: Gabriel Sandu / Moderator: Diana Popescu

Ridicări cu balonul cu aer cald, ateliere și târguri

Pe lângă concerte, Jazz in the Park 2024 vine anul acesta cu o și mai mare varietate de activități, de la ateliere interactive la experiențe culinare și întâlniri inspiraționale, toate într-o atmosferă relaxată și plină de muzică: Music Lounge & People’s Aftermovie, atelier de pizza, degustări de vin curte dedicată fumătorilor adulți, târg de viniluri, atelier de mixologie, ateliere de percuție cu tobe africane, atelier de tocătoare, curte dedicată copiilor, spațiul creatorilor IARMAROC.com, ateliere de Matcha și degustări de ceaiuri și delicii gourmet, mini-librărie în parc și ateliere de lectură pentru toate vârstele și ridicări cu balonul cu aer cald.

Bilete de o zi la preț redus

Până în data de 30 august cei care vor să vină la festival pot să beneficieze de bilete de zi la preț redus: 199 lei! Pentru a profita de întreaga experiență, abonamentele la festival sunt încă disponibile. Copiii cu vârsta de până la 14 ani au acces gratuit, cu condiția să fie însoțiți de un adult. Jazz in the Park este un eveniment pet friendly, așa că accesul cu animale de companie este permis.

​​Jazz in the Park este un festival manifest care combină muzica bună cu promovarea de valori pozitive în comunitate. Festivalul a găzduit până acum peste 450 de concerte de jazz cu artiști internaționali și este astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei „Best Small European Festival”, la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards. A devenit, astfel, primul festival de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment. De asemenea, festivalul a fost finalist de 5 ori la aceeași categorie, ultima nominalizare fiind chiar pentru ediția de anul trecut.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Asta da MAJORARE! Pentru următoarele luni, va CREȘTE valoarea tichetelor de masă

Publicat

card de alimente

Începând cu 1 octombrie 2024, valoarea maximă a unui tichet de masă se va majora de la 40 de lei la 40,04 lei.

Pentru semestrul II al anului 2024, începând cu luna octombrie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi cuantumul de 40,04 lei, scrie Alba24.ro.

Asta da MAJORARE! Pentru următoarele luni, va CREȘTE valoarea tichetelor de masă

Valoarea nominală stabilită se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2025, respectiv februarie 2025 și martie 2025.

Valoarea tichetelor este stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018.

Proiectul de ordin a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Muncii, din 9 septembrie.

„Tichetul de masă este valabil în anul calendaristic în care a fost emis”

Angajatorii nu sunt obligați să acorde angajaților valoarea maximă a tichetelor. Aceștia pot acorda bonuri de masă care au o valoare nominală sub nivelul stabilit prin ordonanța citată.

Tichetul de masă este valabil în anul calendaristic în care a fost emis, cu excepția tichetului emis în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie a anului următor.

Salariații beneficiază lunar de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate, iar acest număr nu poate depăși numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se acordă tichetele.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Se PRELUNGEȘTE cursa destinată elevilor din Colonia Fânațelor până în Gruia. Vezi pe ce linii se SUPLIMENTEAZĂ cursele

Publicat

bus

Compania de Transport Public Cluj-Napoca va prelungi cursa destinata elevilor din Colonia Fanatelor pana in cartierul Gruia, incepand cu data de 16 septembrie 2024, pe urmatorul traseu:

Plecare – ora 06:50 Colonia Fanatelor (Drumul Radului):

La Blocuri – La Biserici – Giuseppe Verdi – str. Oasului – str. Razboieni (scoala Nicolae Iorga) – str. Maramuresului – str. Giordano Bruno – Piata Garii – str. Fericirii – str. Mecanicilor – str. Gruia (statia Trambitasului – Liceul Teologic Baptist Emanuel);

CTP Cluj: Se PRELUNGEȘTE cursa destinată elevilor din Colonia Fânațelor până în Gruia. Vezi pe ce linii se SUPLIMENTEAZĂ cursele

Întoarcere – ora 12:15 str. Gruia (statia Trambitasului):

Str. Trambitasului – str. Vanatorului – str. Gruia – str. Mecanicilor – str. Fericirii – str. I.L. Caragiale – Piata Garii – str. Caii Ferate – str. Oasului – str. Razboieni (scoala Nicolae Iorga) – str. Maramuresului – str. Oasului – Valea fanatelor – Giuseppe Verdi – Colonia Fanatelor (Drumul Radului ) – La Blocuri– La Biserici.

Totodată, ca urmare a studiilor de trafic realizate in aceasta saptamana, incepand cu data de 16.09.2024, compania suplimenteaza numarul curselor pe liniile de autobuz: 38 – (P-ta M. Viteazul – Str. Vanatorului) si 30 ( Cartier Grigorescu – strada Aurel Vlaicu) si liniile de troleibuze 4 ( strada Aurel Vlaicu – Piata Garii) si 6 ( strada Bucium – strada Aurel Vlaicu).

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Proiect de amenajare a centrelor satelor de munte Mărgău și Răchițele, realizat de Consiliul Județean Cluj

Publicat

Consiliul Județean

Consiliul Județean Cluj, prin intermediul structurii sale de specialitate, a realizat, în colaborare cu Primăria Mărgău, un proiect urbanistic de amenajare a centrelor satelor Mărgău și Răchițele.

Documentația de urbanism, realizată în mod gratuit de Consiliul Județean, urmează a fi dezbătută de membrii Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism CTATU Cluj.

„Nefiind necesară realizarea unui plan urbanistic zonal, am creionat aceste idei de amenajare a zonei centrale pentru două sate, extrem de pitorești, specifice zonei montane a județului Cluj.

În acest fel, am propus primăriei Mărgău o viziune de dezvoltare și amenajare rurală, de care aceasta va trebui să țină cont în momentul în care va solicita autorizația de construire și demararea efectivă a proiectelor de execuție.

Păstrarea caracterului local și uniformizarea urbanistică a patrimoniului construit din zona rurală reprezintă o prioritate și o constantă a activității instituției pe care o conduc”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Părculeț pentru copii

Consiliul Județean

Astfel, în ceea ce privește centrul satului Răchițele, respectiv incinta și accesul la căminul cultural, Consiliul Județean a propus o reorganizare a întregului amplasament, prin utilizarea de materiale naturale, specifice zonei.

Concret, au fost propuse lucrări de refațadizare și acces, de amenajare de locuri cu parcare, accese auto și pietonale, spații verzi și parkinguri velo.

De asemenea, este urmărită și refacerea parapetului ce împrejmuiește Valea Stanciului, din vecinătate. Prin această idee de amenajare, Consiliul Județean urmărește crearea unui punct de plecare pentru un proiect mai amplu care vizează amenajarea sitului „Cascada Răchițele”.

Referitor la centrul satului Mărgău, care cuprinde incinta primăriei și zona de acces, Consiliul Județean a propus sistematizarea întregului amplasament, prin reorganizarea spațiului și utilizarea de materiale naturale, atât pentru organizarea incintei primăriei, cu acces pietonal, carosabil, loc de joacă și părculeț pentru copii, cât și refacerea împrejmuirii existente și a parapetului de la nivelul văii ce traversează satul.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Intervenție la o avarie la rețeaua de canalizare din Florești. O bandă este blocată, iar traficul este îngreunat

Publicat

Trafic îngreunat, vineri după-amiază în comuna Florești, din cauza intervenției la remedierea unei avarii la rețeaua de canalizare.

O avarie a avut loc vineri la canalul colector de pe strada Avram Iancu, nr. 332-334 din Florești, județul Cluj.

Echipele de intervenție de ale Companiei de Apă Someșul au intervenit de urgență la fața locului.

Intervenție la o avarie la rețeaua de canalizare din Florești

Lucrările de remediere a avariei au dus la blocarea unei benzi de circulație, îngreunând astfel traficul în zonă.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax