Connect with us

EVENIMENT

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Un palat episcopal

Publicat


Episcopii transilvăneni își aveau reședința principală la Alba Iulia. Pe lângă aceasta însă, aveau încă un palat la Gilău, la doi pași de Cluj. El a fost construit după 1439, din ordinul episcopului Gheorghe Lepes (1427 – 1442) în stil gotic.

Totuși, o reședință episcopală era pomenită acolo încă din anul 1428, semn că înaintea palatului gotic episcopia romano-catolică din reședința voievodală transilvană avea deja în partea locului un conac. Mai târziu, către 1500, un alt episcop, László (Ladislau) Geréb (1475 – 1501), verișor al regelui Matia Corvin, a inaugurat ample lucrări de refacere ale ansamblului deja existentîn stilul Renaşterii toscane.

Firește că pentru ca acest scop să fie atins, au fost aduși prin partea locului pricepuți meșteri pietrari italieni…

Un adevărat castel

În 1456 frumoasa și armonioasa construcție era desemnată drept „domus habitationis”, „casă de locuit”, dar peste aproape un deceniu, în 1465, apărea deja în hrisoave ca „pallacium”, palat adică, fie pentru că fusese mărit la dimensiunile unui adevărat castel, fie în semn de recunoaștere a demnității de castelan a episcopului proprietar.

Nu era un lucru singular pe vremea aceea ca o episcopie să dețină mai multe palate. Omologul orădean al episcopului romano-catolic al Transilvaniei deținea, la rândul lui, pe lângă reședința oficială din cetatea de pe Crișul Negru, și o alta, secundară, în cetatea de la Finiș, din Bihor.

Stil renascentist

În forma modificată în care s-a păstrat până astăzi, castelul din Gilău este modelat în stil renascentist. El se înalță pe două niveluri, accesul la catul superior se faceprin cinci șiruri de scări, trei dintre ele fiind exterioare şi două interioare.

Curtea acestei reședințe este dreptunghiulară și are dimensiuni impresionante. În fiecare colţ al domeniului clădirea etalează câte un turn, fiecare diferind de celelalte, atât ca formă, cât şi ca mărime.

În parc au fost descoperite ruinele unui castru roman, dar nu este deloc clar dacă episcopii din vremurile evocate știau de aceste vestigii ale antichității păgâne.

Activitatea episcopilor

În Gilău înaltul prelat aflat în scaun venea mai cu seamă vara, când ziua lungă și vremea bună îi promitea o ședere mai tihnită în preajma Clujului decât în proximitatea palatului princiar din cetatea de scaun transilvană.

Multe lucruri s-au pus la cale în sălile construcției renascentiste cu donjoane din Gilău. Erau vremuri când autoritatea episcopiei albaiuliense depășea simpla sferă de interese a Bisericii și interfera cu politica.

Cu toate acestea, nimeni nu s-a gândit încă să adune într-un volum actele publice și private păstrate până astăzi prin arhivele lumii, date în palatul din Gilău sau în care se vorbește despre activitatea episcopilor desfășurată aici. Odată studiate acestea, destule ițe ale vieții de curte și ecleziastice s-ar putea întrezări… Cine știe?…

Alți proprietari

Palatul a aparținut episcopilor de Alba-Iulia până în 1556.

La puțină vreme după dispariția Regatului Maghiar, când Transilvania și-a început existența istorică de principat autonom sub protecția otomană a celui de-al zecelea sultan, Soliman Cuceritorul (1520 – 1566), castelul din Gilău a intrat în posesia altor proprietari decât episcopii de odinioară.

Erau de-acum timpurile convertirii nobilimii maghiare la calvinism și a sașilor ardeleni la luteranism, când Biserica Romano-Catolică avea de înfruntat provocări grele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Colonelul dr. Valeriu Gheorghiță a vaccinat o tânără venită la TIFF 2021 Cluj

Publicat

De

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a fost prezent vineri seară la deschiderea Festivalului Internaţional de Film Transilvania TIFF 2021.

Valeriu Gheorghiță a fost însoțit de primarul Clujului, Emil Boc, și de soția acestuia, Oana Boc. Înainte de deschiderea festivalului internațional de film, colonelul Gheorghiță a vaccinat o tânără.

Medicul militar a făcut apel la români sa se vaccineze și a cerut ca oamenii să se informeze doar din surse oficiale în ceea ce privește imunizarea.

„Fenomenul dezinformării face victime, face să crească numărul celor care se îmbolnăvesc. Trebuie să avem încredere în medici, în personalul medical”, a spus Gheorghiță.

La rândul său, Emil Boc i-a mulțumit colonelului Gheorhiță pentru prezența la Cluj și i-a transmis un episod pe care l-a văzut, vineri seara, în timp ce medicul militar vaccina. „O familie de români care trăiește în Elveția au venit la Cluj și fiica lor, de 16 ani, s-a vaccinat aici. Au fost foarte mulțumiți și au spus că în Elveția e mult mai greu să se ajungă la vaccinare decât în România. Încă o dată vă felicit pentru faptul că ați făcut accesibil acest proces și sper să înțeleagă cât mai mulți oameni că dacă vrem viață normală, trebuie să facem vaccinare. Nu este altă cale, restul e poveste!”, a declarat Emil Boc.

Citește mai departe

CULTURA

GALERIE FOTO TIFF 2021/ A început cea de-a 20 ediție a festivalului internațional de film de la Cluj. Mii de clujeni au măști

Publicat

Ediția cu numărul 20 a TIFF a început, vineri seara, la ora 21:00, în Piața Unirii din Cluj. Mii de spectatori cu măști asistă la filmul spaniol „Dineu cu vecinii de sus” la gala de deschidere a TIFF.

Gala a fost deschisă de un show al trupei Amadeus, urmat de performance-ul „A riveder le stelle” al companiei Corona Events. Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, a declarat că față de acum 20 de ani Clujul arată altfel și festivalul arată altfel.

„Pentru mine acești 20 de ani înseamnă că am reușit să schimbăm niște destine. Au trecut prin festival copii care au făcut facultăți de film, de media. Clujul are azi un profil diferit față de prima ediție a TIFF”, a spus Giurgiu.
Potrivit acestuia, anul acesta a fost cel mai greu în condițiile în care s-au creat o situație cu efect asupra finanțării festivalului.

„Finanțarea din partea Ministerului Culturii a fost tăiată cu 65%, lucru care nu s-a mai întâmplat în 20 de ani”, a precizat Giurgiu care a precizat că situația s-a rezolvat în urma unor intervenții la nivelul Guvernului.
TIFF se desfășoară la Cluj-Napoca în perioada 23 iulie – 1 august.

În deschidere, președintele festivalului, Tudor Giurgiu, a făcut o scurtă parabolă, amintind că fetița de 5 ani a colegului său de la Organizare, Cristi Hordilă, i-a spus că e supărată pentru că n-a putut să organizeze serbarea la grădiniță așa cum tatăl său o face la festival.

„Încercăm să ne iasă cât mai bine an de an. Dedic ediția asta tuturor copiilor și tinerilor!”, a transmis Tudor Giurgiu.

 

TIFF 2021. Dacii de la Terra Dacica Aeterna Cluj. Foto: Vasile Măgrădean

TIFF 2021. Irina Margareta Nistor. Foto: Vasile Măgrădean

TIFF 2021. Președintele festivalului, Tudor Giurgiu, printre invitați. Foto: Vasile Măgrădean

Citește mai departe

EVENIMENT

Un motociclist de 21 de ani a fost accidentat pe Calea Turzii, în urma unei ciocniri frontale cu un autoturism

Publicat

Conducătorul unei motociclete, care se deplasa pe strada Calea Turzii, a intrat, vineri seara, în coliziune frontală cu un autoturism care se deplasa pe sensul opus.

Potrivit reprezentanților IPJ Cluj, în urma impactului, conducătorul motocicletei a fost transportat la o unitate medicală în vederea acordării îngrijirilor de specialitate.

Motociclistul rănit are 21 de ani și este din municipiul Reghin.

Cei doi conducători au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Citește mai departe

EVENIMENT

Poliția clujeană încearcă să identifice un șofer de TIR care a refuzat să oprească la indicațiile unui drumar

Publicat

Într-un filmuleț care circulă pe rețelele de socializare se vede cum șoferul unui TIR refuză să oprească autovehicululul, în apropiere de benzinăria OMV din Apahida, deși în zonă aveau loc lucrări la carosabil, iar circulația era dirijată de un drumar.

Ba mai mult, în filmulețul distribuit de Info Trafic Cluj, se vede cum șoferul respectiv îl șicanează pe drumar.

„În urma imaginilor apărute în spațiul public, în care se observă conducătorul unui ansamblu de vehicule care se deplasează pe DN1 C, fără a respecta indicațiile persoanei desemnate pentru dirijarea circulației pe sectoarele de drum pe care se execute lucrări de abilitare, polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Apahida efectuează verificări în vederea stabilirii identității conducătorului auto, față de acesta urmând a fi luate măsurile legale în conformitate cu art. 29, alin. 2 din OUG 195/2002R”, se arată într-un comunicat al Poliției Cluj, remis presei vineri seara.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate