Connect with us

EVENIMENT

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Planurile unei răpiri spectaculoase

Publicat


petru

Presimțind că dizgrația în care intrase risca să se extindă ca o molimă, prilejuindu-i disconforturi din ce în ce mai mari, după ce până atunci cunoscuse cele mai mari onoruri artistice și chiar politice, mutat acum la Cluj, Petru Dumitriu a pus în secret la cale planul de a părăsi țara și, de fapt, tot trecutul proletcultist.

Prilejul s-a ivit odată cu apariția unor traduceri din opera sa în Cehoslovacia. Lăsându-și fetița cu doica surorilor Medrea, dintre care frumoasa Irina îi era soție, pe proprietatea Helwigăi Medrea, urma să aibă grijă de copil și actrița Emilia Croitoru, prietena clujeancă.

De la Praga, cuplul Dimitriu a ajuns la Berlin, iar acolo, forțând punctul de graniță Charlie – Zidul Berlinului încă nu exista –, au trecut cu mașina proprie în Republica Federală Germană.

Părăsirea atât de spectaculoasă și de radicală a „lagărului socialist” de către un mare scriitor ce păruse devotat cu totul regimului a înfuriat autoritățile de la București. Printre măsurile luate – confiscarea manuscriselor romancierului, ducerea fiicei acestuia într-un orfelinat – s-a numărat și proiectul Securității de a o răpi pe soția lui Petru Dumitriu. Acest plan a fost pus la cale prin recrutarea de către serviciul secret a actriței Emilia Croitoru, ale cărei rapoarte au fost semnate cu numele Carpat, aflată în raporturi de intimă prietenie cu Irina Dumitriu. În decembrie 1960 – mai 1961 s-a pus la cale răpirea.

Șantajarea lui Dumitriu

Inițial scrisorile în care Irina Dumitriu afla câte ceva despre fiica ei lăsată în țară, despre cei lăsați acasă au contribuit la crearea unei atmosfere de încredere cât mai deplină.

Mai pe urmă, actrița a pretextat probleme de sănătate, anunțându-și intenția de a se trata la un spital din Berlinul răsăritean. Se spera că soția scriitorului va trece frontiera în Germania Democrată spre a-și întâlni confidenta. Aici, odată ajunsă, ar fi încăput pe mâna mai multor agenți ai Securității, fiind reținută și adusă cu forța în țară.

Astfel, se urmărea șantajarea lui Petru Dumitriu spre a i se inhiba prea impetuoasele dezvâluiri acuzatoare la adresa regimului Gheorghe Gheorghiu-Dej. Se spera chiar că, frământat de pierderea de lângă sine a partenerei de viață, marele prozator să se întoarcă acasă, după un scenariu mitic precum cel atribuit lui Orfeu, plecat în Infern după aleasa inimii lui.

Operațiune de răpire

În mai 1961 Securitatea și Partidul au analizat însă cu luciditate sporită planul operațiunii de răpire. O astfel de acțiune nu era o noutate, faimos fiind cazul turcologului Aurel Decei, preluat discret de Securitate în decembrie 1956 și adus definitiv înapoi în România, de unde nu a mai scăpat spre lumea liberă niciodată. Reușita era deci garantată, existau precedente în acest sens. Totuși, de astă dată s-a considerat că efortul era prea mare față de rezultatele care puteau fi obținute. Nu era deloc sigur că Petru Dumitiriu ar fi revenit în țară.

Deocamdată, Irina Medrea căsătorită Dumitriu pare să fi fost singura clujeancă vizată de o operațiune de acest fel a serviciului secret român din perioada comunistă.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Șoferii băuți sau drogați, lăsați fără PERMIS pentru o perioadă de 10 ani. Modificări la Codul Rutier

Publicat

fiola alcool volan

Modificări la Codul Rutier: Șoferii care vor fi prinși băuți sau drogați în trafic ar putea rămâne fără permis o perioadă de 10 ani, scrie Alba24.ro. Proiectul legislativ a fost depus la parlament.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc anunţă că a depus, joi, un proiect de lege care prevede, printre altele, interzicerea dreptului de a conduce pe o perioadă de până la 10 ani în cazul şoferilor depistaţi sub influenţa drogurilor sau alcoolului.

„Am depus, astăzi, aşa cum am promis public, un proiect legislativ menit să prevină şi să combată cu mai mare fermitate şi eficienţă traficul de droguri, care a luat o aşa amploare în ultimul timp încât am ajuns să asistăm la din ce în ce mai multe drame în societatea noastră, inclusiv la tragedii pe şoselele ţării”, scrie Cazanciuc pe Facebook.

Potrivit acestuia, sunt vizate mai multe legi care operează în domeniul combaterii traficului de droguri.

Senatorul Robert Cazanciuc arată că dreptul de a mai conduce vehicule va fi interzis pe o perioadă de până la 10 ani în cazul depistării şoferilor sub influenţa drogurilor sau alcoolului. În plus, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi amânată.

„Se vor majora pedepsele privind şi finanţarea faptelor ce au legătură cu traficul şi consumul de substanţe psihoactive.

Produsele psihoactive, mijloacele de producere a lor, banii, valorile sau orice alte bunuri dobândite prin valorificarea produselor vor fi confiscate”, precizează senatorul PSD.

De asemenea, folosirea minorilor în derularea de operaţiuni cu substanţe psihoactive va fi o circumstanţă agravantă în săvârşirea infracţiunilor privind traficul de droguri.

„Va fi redusă la maxim durata în care consumatorii vor intra în programe de consiliere pentru a evita tragedia de la 2 Mai, al cărei autor a refuzat, la 17 ani, să urmeze asistenţa de specialitate”, afirmă Robert Cazanciuc.

Se pedepsește și tentativa și susținerea consumului în alte forme

Dacă în forma în vigoare a legii se pedepseau doar faptele menţionate, prin noul proiect, iniţiat de senatorul Robert Cazanciuc (PSD) şi deputata Diana Tuşa (PSD), se pedepseşte şi tentativa.

„Punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive ori tolerarea consumului fără drept în asemenea locuri, precum şi tolerarea consumului, fără drept, de produse susceptibile a avea efecte psihoactive, de către proprietarul, chiriaşul sau administratorul unui imobil aflat în stare de degradare, dezafectat ori în construcţie se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea unor drepturi”, se arată într-o prevedere nou introdusă în art. 19 al Legii 194/2011.

Alte noi prevederi stipulează că „administrarea sau remiterea, fără reţetă medicală, de produse susceptibile a avea efecte psihoactive unei persoane” şi „îndemnul la consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, prin orice mijloace”, se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani, respectiv cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.

Finanţarea în orice mod a săvârşirii faptelor menţionate se sancţionează cu pedepsele prevăzute de lege pentru acestea, limitele speciale ale acestora majorându-se cu o treime.

Dacă faptele prevăzute la art. l6 („fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă) au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani.

Senatul va fi prima Cameră care va dezbate această propunere legislativă.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Expoziție de fluturi exotici vii la Grădina Botanică Cluj-Napoca. Vezi programul

Publicat

flut 2

Grădina Botanică ”Alexandru Borza” Cluj-Napoca organizează în perioada 23.09 ora 10 – 08.10 ora 16 expoziția de fluturi vii ”Petale Zburătoare – Lepkék a levegőben” care include peste 20 de specii exotice de fluturi.

”Orele de vizitare sunt astfel alese pentru ca fluturii să fie în perioada de maximă activitate. De luni până vineri, între orele 10h-13h au prioritate grupurile organizate (15-25 persoane), pe bază de programare în avans cu cel puțin o zi înaintea vizitei, la adresa:
https://calendly.com/fbg_ubb/expo_fluturi
Pentru grupurile organizate perioada de vizitare este de 20 de minute.
Ultima intrare în expoziție se face la ora 15h45”, anunță reprezentanții Grădinii Botanice.

flut 1

Aceștia fac apl la vizitatori să ia în considerare timpul de așteptare la casa de bilete și din fața serei expoziției.

”Intrarea în incinta expozițională se face pentru un număr limitat de persoane. Echipa noastră vă va îndruma în privința vizitei, astfel încât experiența să fie plăcută pentru toți cei care ne calcă pragul, asigurându-se în același timp și binele animalelor vii din expoziție”, mai arată aceștia..

Foto credit: Szőcs Izabella-Szidonia

flut 3

flut 4

 

flut 5

flut 6

flut 6

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Se AJUSTEAZĂ programul transportului de noapte

Publicat

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA informează publicul călător că, începând cu data de 25.09.2023, programul transportului de noapte va fi ajustat conform fluxului de călători, după cum urmează:

Linia 5N (Str. T. Vuia – P-ta Garii)

Plecari T. Vuia: 22:50 – 23:20 – 23:50 – 00:20 – 00:50;

Plecari P-ta Garii: 22:50 – 23:20 – 23:50 – 00:20 – 00:50.

Linia 25N (Str. Unirii – Str. Bucium)

Plecari str. Unirii: 23:00 – 23:30 – 00:00 – 00:30 – 01:00;

Plecari str. Bucium: 23:00 – 23:30 – 00:00 – 00:30 – 01:00.

Linia 54N (Cart. Zorilor – Cart. Grigorescu)

Plecari Zorilor: 23:00 – 23:30 – 00:00 – 00:30 – 01:00;

Plecari Grigorescu: 23:00 – 23:30 – 00:00 – 00:30 – 01:00

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Ursul Baloo din Parcul Național Retezat. Porție zdravănă de scărpinat

Publicat

urs baloo

O porție zdravănă de scărpinat pentru un simpatic Baloo a fost surprinsă într-o filmare realizată în Parcul Național Retezat, cu ajutorul camerei de monitorizare a faunei instalată de specialiștii Romsilva.
”Scărpinatul de coaja arborilor, o imagine amuzantă pentru noi, are un dublu rol pentru urși, în primul rând scapă de paraziți și, în al doilea rând își marchează teritoriul, ceilați urși simțind imediat mirosul lăsat de alți urși pe scoarța arborilor.
Parcul Național Retezat National Park, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara.
Parcul Național Retezat are o suprafață de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare din acestea fiind în zone   de protecție strictă sau integrală.
În parc regăsim 108 specii de păsări și pot fi întâlnite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice. În aria naturală protejată sunt 80 de lacuri și tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din țară, și Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România”, arată Romsilva

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax