Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Matiaș și celelalte ziduri

Publicat


Prin hotărârile din 1467, 1478 şi 1485, Matiaş Corvin a încurajat aşezarea în oraş şi eliberarea iobagilor care, în prealabil, îşi achitaseră obligaţiile faţă de stăpânii lor. Faptul că regele a revenit în două rânduri asupra primei hotărâri, întărind-o, arată nu numai fermitatea cu care a ținut să își ducă la îndeplinire nobilul plan. Stăruința suveranului mărturisește implicit și îndărătnicia cu care patriciatul clujean a încercat să se opună acestor decizii.

Cu fiecare întărire a primei decizii regale, patricienii erau tot mai neliniștiți și mai nemulţumiţi.

– Regele vrea să îi aşeze pe valahii lui pe aceeaşi treaptă cu noi – murmurară unii dintre orăşenii cei mai bogaţi ai Clujului în 1485, când era deja a treia oară când suveranul Ungariei decidea astfel pentru Cluj.

Era de așteptat ca bogații să nu fie fericiți că li se da unor săraci șansa de a locui în același oraș cu ei.

Cu toate acestea, nu chiar toți au fost de aceeași părere. S-a mai găsit printre ei și câte unul care să cumpănească mai bine noua situație.

– Exemplul bun al îndeplinirii îndatoririlor trebuie răsplătit – observă cu un prilej oficial cel mai bătrân dintre ei, Hans Schneider, om respectat de întreaga urbe. – Nu cred că Huniade s-a gândit la asta. Înmulţind populaţia cetăţii noastre cu oameni care au demonstrat că au simţul datoriei, înţeleptul nostru rege vrea să întărească oraşul în care s-a născut cu alte metereze decât cele ce împrejmuie aşezarea: zidurile trainice ale vredniciei.

Între zidurile orașului de pe Someș nu s-au așezat atunci numai români, ci și maghiari și chiar sași eliberați din șerbie. Regele a avut dreptate, timpul a dovedit-o. Noii clujeni au întărit, nu au slăbit prestigiul și bunăstarea orașului.

Într-adevăr, în decursul vremii Clujul a fost protejat mai curând de oamenii care l-au iubit și slujit decât de zidurile sale. Nu există zid inexpugnabil, dar există oameni de care nu se poate în ruptul capului trece. Ei sfințesc cu adevărat locurile.

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Polițiștii au PERCHEZIȚIONAT domiciliul unor tineri din Cluj și Oradea care au aplicat desene tip graffiti pe vagoane

Publicat

politie 2

La începutul acestei săptămâni, polițiștii de la Transporturi au făcut 4 percheziții domiciliare în Cluj-Napoca și Oradea la persoane bănuite că au aplicat desene tip graffiti pe vagoane de călători și de marfă. Acestea au fost scoase din circulație pentru rescrierea numerelor de identificare, conform Mediafax.

Polițiștii de la Poliție Transporturi Cluj Napoca au făcut luni 4 percheziții domiciliare în Cluj Napoca și Oradea, în dosare penale privind infracțiunea de distrugere prin aplicarea de desene stil graffiti pe vagoanele trenurilor de călători și de marfă aflate în circulație.

Activitatea infracțională a suspecților a fost documentată în perioada mai 2021 – februarie 2023, în mai multe dosare penale în care sunt vizate persoane cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani.

În urma perchezițiilor desfășurate, 4 persoane au fost duse la sediul unităților de poliție, în vederea audierilor.

Prejudiciul total în aceste cauze este de peste 250.000 de lei, iar pentru îndepărtarea desenelor și rescrierea numerelor de identificare și a datelor necesare pentru exploatarea vagoanelor în conformitate cu legislația de specialitate în vigoare a fost necesară retragerea lor din circulație.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujeancă de 27 de ani, SECHESTRATĂ de soț. Aceasta a fost AGRESATĂ fizic. Luptătorii SAS au intervenit în FORȚĂ

Publicat

politia, ipj

O femeie de 27 de ani din Cluj-Napoca a fost agresată fizic și sechestrată de soț. Polițiștii și jandarmii clujeni au intervenit în forță pentru a-l extrage pe soț care se baricadase în locuință, a transmis IPJ Cluj.

„La data de 19 martie a.c., în jurul orei 10.00, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată printr-un apel la SNUAU 112, despre faptul că, într-o locuința situată pe strada Senina, o femeie ar fi fost victima unei agresiuni fizice, existând posibilitatea de a fi sechestrată de soțul acesteia.

În baza sesizării, s-au format cu operativitate echipajele de intervenție, la locație deplasându-se polițiștii Secției 1 Poliție, luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și echipaje medicale.

La momentul sosirii echipajelor de intervenție la locația respectivă, femeia se afla în afara imobilului, însă bărbatul în cauză se blocase în locuință, ulterior în podul imobilului.

După negocierile purtate cu acesta, luptătorii Serviciului pentru Actiuni Speciale au intervenit în forță, bărbatul, în vârstă de 30 de ani, fiind extras din interiorul locuinței.

A fost transportat apoi la o unitate medicală de specialitate.

De asemenea, și femeia, în vârstă de 27 de ani, a primit îngrijiri medicale.

În cauză, au fost demarate cercetări din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe, în cadrul dosarului penal urmând a fi stabilite împrejurările în care s-a produs evenimentul”, se arată în comunicatul IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Procesul de verificare a rovinietei în punctele de control, ÎNGREUNAT luni timp de două ore, anunță CNAIR

Publicat

autostrada sens

Luni, 20 martie 2023, procesul de verificare a rovinietei în punctele de trecere a frontierei și în punctele de control poate fi îngreunat pentru două ore, anunță Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), conform Mediafax.

Conform CNAIR, situația este determinată de efectuarea unor activități de mentenanță la aplicația de tarifare.

„CNAIR informează utilizatorii rețelei de drumuri și autostrăzi că luni, 20.03.2023, în intervalul orar 12.00 – 14.00, ca urmare a unor activități programate de mentenanță a aplicației interne e-Tarifare2, procesul de verificare a rovinietei în cadrul punctelor de trecere a frontierei și a punctelor de control ACI poate fi îngreunat pentru scurte perioade de timp”, a transmis compania.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ANUNȚURI PUBLICE

Tinerii clujeni de la Mustăcioșii fericiți vor să deschidă un CENTRU pentru ANIMALE, la standarde europene. DONEAZĂ și tu

Publicat

314887704 128084863377023 4906972247029972554 n

Tinerii salvatori de animale din Cluj, din cadrul grupului de inițiativă Mustăcioșii Fericiți, derulează o campanie de strângere de fonduri pentru a se extinde. Își doresc ca, peste câțiva ani, să deschidă un adăpost pentru a se putea ocupa de și mai multe animale în nevoie.

„Visul nostru de 2 ani și jumătate, de de când salvăm animăluțe, este de a extinde aria de salvări, iar pentru asta e nevoie de un loc sigur pentru a le caza. În acești 2 ani jumate, peste 200 de animăluțe ne-au trecut pragul și au ajuns la familiile lor, dar, din păcate, spațiul nostru este limitat, raportat la câte animale sunt în nevoie.

Ni s-a dat o idee la care noi, până acum, doar am visat. Nu ne-am gândit să o punem în aplicare, știind că este foarte greu, mai ales pe termen lung. Și anume, să facem de la zero un adăpost pentru pisici și căței. E nevoie de teren, construcție, de preferat la normele UE, să poți să le oferi o viață bună și acces la serviciile veterinare, iar statul nu ajută cu absolut nimic.”, susține Roxana, inițiatoarea proiectului Mustăcioșii Fericiți.

Cu toate acestea, în ultimul timp, s-a întrecut pe sine, preluând mai multe animale în grijă decât de obicei, ajungând la concluzia că un astfel de centru pentru necuvântătoare ar ajuta-o pe viitor.

328916808 1506828729804510 5139826232701183969 n

Un centru de pet sitting, hotel de animale, cu spații de joacă și multe altele

„Dacă am reuși să îl deschidem și să derulăm activități care să genereze venituri – pet sitting, hotel pentru animăluțe, spații de joacă etc. – la un moment dat ar putea să se dezvolte singur ca infrastructură, astfel încât să fie un loc decent pentru animăluțele salvate de pe stradă, fără riscul de a nu găsi relocare în cazul în care proprietarii nu sunt de acord cu animalele în casă.”, explică ea.

Dar pentru a construi un astfel de adăpost, costurile sunt imense, iar munca pe măsură, de la birocrație la construcția propriu-zisă.

„Poate în vreo 5-10 ani am reuși să strângem o anumită sumă ca să ne putem apuca.”, adaugă Roxana.

324847444 473576978097580 4087292777731044381 n

Donații pentru un viitor centru pentru animale, la standarde europene

Observând sprijinul urmăritorilor de pe rețelele de socializare, a decis să lanseze o campanie pentru a strânge fonduri în acest sens.

„Împreună putem duce Mustăcioșii fericiți la un alt nivel, cu standarde europene.”, se arată într-o postare pe pagina de Instagram. Cei care susțin inițiativa tinerilor de la Mustăcioșii Fericiți, pot contribui cu o donație pe rețeaua de socializare, dând un click aici, sau pot trimite o donație, cu precizarea „adăpost”, într-una dintre următoarele variante:

• Revolut/BT Pay : 0773 778 870
• Transfer bancar, IBAN: RO89BTRLRONCRT0351052501, titular Oltean Roxana Ioana

Cu timpul, iubitorii de animale speră să ajungă la suma pe care să o poată investi în adăpost. Altfel, toți banii vor fi redirecționați spre îngrijirea necuvântătoarelor, de la analize la tratamente și intervenții.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax