Connect with us

ACTUALITATE

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Arhivarul care îl dușmănea pe Mihai Vodă

Publicat


mihai voda

Stefan Zamosius (Szamosközy István) (1570–1612) a fost un umanist și istoric maghiar. El s-a născut la Cluj, într-o familie calvinistă. După ce și-a primit educația de bază, tânărul animat de o vie curiozitate pentru cele vechi și-a completat studiile la Heidelberg și la Padova.

În 1593, pe când avea douăzeci și trei de ani, a revenit în Transilvania, stabilindu-se în reședința princiară a țării. Apreciat în anturajul curții, a fost primit să lucreze la Alba Iulia la arhiva curții princiare, printre hrisoave și acte de importanță politică și juridică. Acolo a început să colecționeze o serie de materiale și, profitând de proximitatea atâtor prețioase izvoare, s-a apucat de scrierea operei sale majore pe tema istoriei Ungariei.

Atunci când a ajuns pe tron, în împrejurările tulburi ale anului 1605, Ștefan Bocskai, el însuși clujean prin naștere, l-a numit istoric oficial al curții pe concitadinul său atât de bine educat. Era, în fine, un moment favorabil pentru arhivarul de la Alba Iulia să își pregătească lucrarea istorică, dând frâu liber resentimentelor pe care i le stârnise scurta domnie a „valahului” Mihai Viteazul.

Accentele antiromânești și diatribele împotriva unicului principe român al Transilvaniei format în sudul Carpaților au ajuns uneori până la invectivă, particularizând printr-un stil agresiv reminiscențele păstrate din opera istoriografică a autorului clujean.

Nu a publicat niciodată lucrarea

Lucrarea lui istorică, niciodată terminată, nu a fost publicată nici în epocă, nici mai apoi, cu vreun alt prilej. Și-a alcătuit-o luând drept model decadele lui Antonio Bonfini, istoricul italian de la curtea lui Matia Corvin. S-au păstrat, totuși, părți extinse din ea în mai multe copii manuscrise.

Farkas Bethlen a transcris din versiunea aflată la dispoziția sa părți mai ample în a sa istorie a Transilvaniei. Istoricul Sándor Szilágyi s-a îngrijit de moștenirea lui Szamosközy, publicându-i operele în patru volume: Szamosközy történeti maradványai (Budapest 1876–1880): Hebdomanes (Sevenths), Pentates (Fifths), Istoria anului 1594 și Analecta lapidum vetustorum et nonnullarum in Dacia antiquitatum. Septimele sau Șeptimile, Pentadele sau Cincimile, istoria evenimentelor din 1594 și colecția de inscripții antice în piatră sunt, așadar, ceea ce s-a transmis până la noi.

A scornit inscripții lapidare romane

Pe când eram student, neuitatul arheolog și istoric Hadrian Daicoviciu a menționat în treacăt prioritatea lui Szamosközy în publicarea unui număr de inscripții lapidare romane printre care oamenii de știință moderni au identificat și unele, nu chiar puține, scornite, după toate aparențele, de mintea isteață a culegătorului și imitând cu destulă iscusință modul de inscripționare antic.

Meritul de a fi adunat mărturiile din vechime nu îi scade astfel, dar faptul arată limitele laxe în care se putea mișca pe atunci un istoric umanist dornic de cât mai multă faimă.

În istoriografia română, de opera lui Szamosközy, cu o analiză specială dedicată fragmentelor referitoare la Mihai Viteazul, despre care Zamosius a scris nu doar în calitate de istoric, ci și ca martor al evenimentelor trăite, s-a ocupat Ioachim Crăciun (1898 – 1971), publicând Cronicarul Szamoskozy și însemnările lui privitoare la români (1566 – 1608) în 1928.

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

26 OCTOMBRIE: Sfântul Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir. LA MULȚI ANI clujenilor care poartă numele Dumitru

Publicat

dumitru

Credincioșii ortodocși îl sărbătoresc în 26 octombrie pe Sfântul Mucenic Dimitrie, izvorâtor de mir şi mare făcător de minuni. Acesta este considerat în tradiţia populară, ocrotitorul gospodăriilor şi a căminului familial. Cluj24 urează La mulți ani clujenilor care poartă numele Dumitru.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru

Sâmedru este numele popular al Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Tradiţia orală îl consideră patronul caselor, al păsărilor, animalelor şi deopotrivă garantul soroacelor.

În popor, în noaptea de 25 spre 26 octombrie, se aprindeau focuri în diferite locuri, pentru a alunga spiritele rele, care se considera că bântuie zonele respective.

Cele mai potrivite locuri pentru aceste acţiuni de „purificare”, erau cele din învecinătatea apelor, răspântiile şi în mijlocul satului. Aceste focuri erau cunoscute sub denumirea de „focurile lui Sânmedru”.

Copiii şi tinerii săreau peste vâlvătaia focului, în scop purificator şi de întremare, iar apoi, luau cu ei tăciuni şi-i aruncau prin livezi, pentru a spori rodul pomilor în anul viitor.

În ziua de 26 octombrie, după ce se întorceau de la biserică, femeile văduve  împărţeau daruri dedicate sufletelor morţilor (grâu fiert, colaci rituali, unt, brânză, lapte, nuci, prune uscate) rostind incantaţii şi rugăciuni pentru iertarea sufletelor celor trecuţi dincolo.

Ziua vânzărilor

Sărbătoarea Sfântului Dumitru, are conotaţii importante şi pentru păstori, în această zi, ciobanii puteau afla mersul vremii. Ei îşi aşează dulama în mijlocul oilor şi se uită ce oaie se aşează pe ea. Dacă se va aşeza o oaie neagră, e semn că iarna va fi bună, iar dacă se aşează o oaie albă, iarna va fi aspră.

Sfântul Dimitrie este considerat tutelarul iernii, existând credinţa că în această zi, căldura „intră în pământ” şi gerul începe să-şi facă simţită prezenţa.

În credinţa populară mai există şi ideea  că Sfântul Dimitrie ar fi cel care a dat oamenilor vinul folosit la Sfânta Împărtăşanie.

Ziua Sfântului Dumitru mai era considerată, pe vremuri, ziua în care se tocmeau târguri şi vânzări, precum se şi stricau învoieli făcute pe timpul

Sursa: Alba24

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele evenimente din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele evenimente locale din ultimele 24 de ore:

LIVE VIDEO Ceremonie militară de Ziua Armatei Române în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca

Electric Castle primește statutul de Superbrand. Organizatori: Vom continua să surprindem iubitorii de festivaluri

VIDEO FOTO Coadă la maratonul de VACCINARE de la Spitalul Militar Cluj-Napoca. Zeci de clujeni, la prima DOZĂ

ACCESUL în Primăria Cluj-Napoca se poate face și pe bază de TEST Covid. Cum se eliberează CERTIFICATELE de naștere și deces

Halep: Este foarte trist să jucăm fără SPECTATORI la Transylvania Open de la Cluj. Va lipsi ENERGIA publicului

Citește mai departe

ACTUALITATE

ATENȚIE Marți se ia GAZUL pe câteva străzi din TURDA

Publicat

De

Delgaz Grid a finalizat o lucrare importantă de investiții în municipiul Turda care a constat în înlocuirea conductelor și branșamentelor  de gaze naturale pe o lungime de 3 kilometri, valoarea investiției fiind de 1,2 milioane lei.

Pentru a cupla noile conducte și branșamente la rețeaua de distribuție gaze naturale, compania este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaze naturale marți, 26 octombrie, între orele 09.00-18.00, pe străzile: Tineretului, Armoniei, Mihai Viteazu (parțial), Macilor (parțial), Calea Victoriei (parțial) și George Călinescu (parțial).

 Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie).

Compania regretă disconfortul creat şi mulţumeşte clienţilor pentru înţelegerea şi sprijinul acordat pentru desfăşurarea acestor lucrări.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 23.300 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 82.300 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit circa 1,8 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,5 miliarde de euro.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Moderna afirmă că vaccinul său anti-COVID-19 protejează şi este sigur pentru copiii mici

Publicat

De

Reprezentanții Moderna au declarat luni că vaccinul anti-COVID-19 produs de companie a generat un răspuns imunitar puternic la copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani şi că intenţionează să prezinte în curând datele autorităţilor de reglementare la nivel mondial.

Cei de la Moderna au declarat că vaccinul în două doze a generat anticorpi neutralizanţi ai virusului la copii, iar siguranţa a fost comparabilă cu cea observată anterior în studiile clinice efectuate pe adolescenţi şi adulţi. Aceștia au citat date provizorii care nu au fost încă revizuite de colegi, potrivit Reuters.

Moderna a precizat că, în cadrul studiului său cu 4.753 de participanţi, efectele secundare au fost în cea mai mare parte de gravitate uşoară până la moderată. Cele mai frecvente efecte secundare au fost oboseala, durerile de cap, febra şi durerile la locul injecţiei.

Comunicatul companiei nu a dezvăluit nicio informaţie nouă despre cazurile de inflamaţie cardiacă numită miocardita, un efect secundar cunoscut al vaccinurilor cu ARNm.

Deşi copiii rareori se îmbolnăvesc grav sau mor din cauza COVID-19, unii dezvoltă complicaţii rare, iar cazurile la cei nevaccinaţi au crescut din cauza variantei contagioase Delta. De asemenea, copiii pot răspândi virusul, infectându-i pe cei care nu sunt protejaţi de vaccinuri.

Vaccinul Moderna anti-COVID-19 este autorizat pentru adulţii cu vârsta de peste 18 ani şi aşteaptă un răspuns la cererea sa din iunie pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.

Acesta se află în urma rivalilor Pfizer şi BioNTech, al căror vaccin a fost autorizat pentru copiii de peste 12 ani începând cu luna mai. Un grup de consilieri externi ai Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA se va reuni marţi pentru a decide dacă va recomanda vaccinul Pfizer la copiii cu vârste cuprinse între cinci şi 11 ani.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate