ACTUALITATE
LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Arhivarul care îl dușmănea pe Mihai Vodă

Stefan Zamosius (Szamosközy István) (1570–1612) a fost un umanist și istoric maghiar. El s-a născut la Cluj, într-o familie calvinistă. După ce și-a primit educația de bază, tânărul animat de o vie curiozitate pentru cele vechi și-a completat studiile la Heidelberg și la Padova.
În 1593, pe când avea douăzeci și trei de ani, a revenit în Transilvania, stabilindu-se în reședința princiară a țării. Apreciat în anturajul curții, a fost primit să lucreze la Alba Iulia la arhiva curții princiare, printre hrisoave și acte de importanță politică și juridică. Acolo a început să colecționeze o serie de materiale și, profitând de proximitatea atâtor prețioase izvoare, s-a apucat de scrierea operei sale majore pe tema istoriei Ungariei.
Atunci când a ajuns pe tron, în împrejurările tulburi ale anului 1605, Ștefan Bocskai, el însuși clujean prin naștere, l-a numit istoric oficial al curții pe concitadinul său atât de bine educat. Era, în fine, un moment favorabil pentru arhivarul de la Alba Iulia să își pregătească lucrarea istorică, dând frâu liber resentimentelor pe care i le stârnise scurta domnie a „valahului” Mihai Viteazul.
Accentele antiromânești și diatribele împotriva unicului principe român al Transilvaniei format în sudul Carpaților au ajuns uneori până la invectivă, particularizând printr-un stil agresiv reminiscențele păstrate din opera istoriografică a autorului clujean.
Nu a publicat niciodată lucrarea
Lucrarea lui istorică, niciodată terminată, nu a fost publicată nici în epocă, nici mai apoi, cu vreun alt prilej. Și-a alcătuit-o luând drept model decadele lui Antonio Bonfini, istoricul italian de la curtea lui Matia Corvin. S-au păstrat, totuși, părți extinse din ea în mai multe copii manuscrise.
Farkas Bethlen a transcris din versiunea aflată la dispoziția sa părți mai ample în a sa istorie a Transilvaniei. Istoricul Sándor Szilágyi s-a îngrijit de moștenirea lui Szamosközy, publicându-i operele în patru volume: Szamosközy történeti maradványai (Budapest 1876–1880): Hebdomanes (Sevenths), Pentates (Fifths), Istoria anului 1594 și Analecta lapidum vetustorum et nonnullarum in Dacia antiquitatum. Septimele sau Șeptimile, Pentadele sau Cincimile, istoria evenimentelor din 1594 și colecția de inscripții antice în piatră sunt, așadar, ceea ce s-a transmis până la noi.
A scornit inscripții lapidare romane
Pe când eram student, neuitatul arheolog și istoric Hadrian Daicoviciu a menționat în treacăt prioritatea lui Szamosközy în publicarea unui număr de inscripții lapidare romane printre care oamenii de știință moderni au identificat și unele, nu chiar puține, scornite, după toate aparențele, de mintea isteață a culegătorului și imitând cu destulă iscusință modul de inscripționare antic.
Meritul de a fi adunat mărturiile din vechime nu îi scade astfel, dar faptul arată limitele laxe în care se putea mișca pe atunci un istoric umanist dornic de cât mai multă faimă.
În istoriografia română, de opera lui Szamosközy, cu o analiză specială dedicată fragmentelor referitoare la Mihai Viteazul, despre care Zamosius a scris nu doar în calitate de istoric, ci și ca martor al evenimentelor trăite, s-a ocupat Ioachim Crăciun (1898 – 1971), publicând Cronicarul Szamoskozy și însemnările lui privitoare la români (1566 – 1608) în 1928.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
Spectacol caritabil pentru un angajat al Operei Naționale Cluj-Napoca. Actorii care urcă pe scenă

Opera Națională Română Cluj-Napoca organizează în 9 iunie de la ora 19 spectacolul caritabil ”Împreună pentru Călin” în care va fi prezentată piesa ”Scandal în familie”, în regia lui Răzvan Săvescu.
”Vă invităm cu drag să luați parte la un spectacol caritabil organizat în sprijinul colegului nostru Călin, care în urma unui accident de muncă a suferit mai multe operații chirurgicale maxilo-faciale, aflându-se în continuare într-o perioadă de recuperare, de reconstrucție a feței și de implanturi.
Fiecare bilet cumpărat poate schimba în mai bine viitorul și starea lui de sănătate. Împreună putem face o diferență!
Actori bine cunoscuți precum Adriana Trandafir, Paula Chirilă, Marius Bodochi, Alexandra Apetrei, Răzvan Oprea și Andrei Mateiu vă așteaptă să petreceți câteva ore în compania lor vizionând un spectacol încărcat de umor și bună dispoziție care vă va descreți frunțile transpunându-vă într-o stare de vacanță.
Sumele obținute din vânzarea biletelor, precum și donațiile vor fi oferite colegului nostru pentru plata tratamentul și îngrijirea lui. Haideți să fim alături de Călin și să îi oferim împreună o rază de speranță!”, arată conducerea Operei.
Biletele costă între 60 și 130 de lei.
EVENIMENT
FOTO. A luat decorațiuni de la un magazin de haine din Cluj-Napoca fără să plătească. O recunoașteți?

O femeie cu poșetă verde a luat, vineri, decorațiuni din magazinul de haine din cadrul ReClothing Hub din Cluj-Napoca fără să le plătească. Reprezentanții magazinului așteaptă ca produsele să le fie returnate până luni dimineață, în caz contrar vor anunța Poliția.
”Azi vă spunem o poveste. Una… mai puțin frumoasă. Episodul de azi: femei minunate ne-au trecut pragul. Dar, precum în fiecare pădure cu uscături, s-a rătăcit și o „doamnă ” cu poșetă verde care ne-a dat nițel bătăi de cap. Se pare că i-au plăcut tare mult decorațiunile noastre. Atât de mult… încât a decis să le ia acasă.
Fără să plătească. Fără să spună un cuvânt. Fără să se gândească că și noi le iubim. Că fac parte din povestea noastră, din identitatea acestui loc pe care îl construim cu grijă, zi de zi.
Gesturi care dor
Știm că nu trăim într-o lume perfectă. Dar când deschizi un spațiu mic în care investești timp, visuri, emoții și resurse limitate… astfel de gesturi dor. Mult. Pentru că nu e prima oară. Și pentru că e greu să tot strângi din dinți, să repari, să zâmbești în continuare.
Noi credem într-un Cluj frumos. În oameni buni și sinceri. În comunități care se susțin, nu care se fură.
Dacă o cunoașteți… luni așteptăm înapoi obiectele pâna la ora 11. Dacă nu, vom merge mai departe cu pașii necesari (inclusiv la poliție) + facem și un “wall of fame” drăguț pe vitrină.
Nu e despre valoarea lucrurilor. E despre respect. Hai să-l păstrăm la vedere”, au transmis cei de la ReClothing.
ReClothing Hub, magazinul unde moda sustenabilă prinde viață, a fost deschis în 9 aprilie pe B-dul 21 Decembrie 1989 nr.48 din Cluj-Napoca.
CULTURA
Ultim omagiu la Cluj-Napoca pentru Papa Francisc. Preot greco-catolic: Ne vom uni în rugăciune cu cei prezenți la Vatican

Credincioșii greco-catolici care doresc să îi aducă un ultim omagiu papei Francisc sunt așteptați, sâmbătă, la Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor Secolului XX din Piața Cipariu din Cluj-Napoca.
”Un moment important e programat în ziua funeraliilor – sâmbătă, 26 aprilie 2025, începând cu ora 09:00 – când se va celebra o Sfântă Liturghie la această prețioasă intenție pe Altarul Capelei ”Sf. Iosif”.
Programul va continua cu o veghe de rugăciune in cadrul căreia se vor proiecta mai multe amintiri cu Papa Francisc (inclusiv Predica acestuia pe Câmpia Libertății din Blaj).
Mai apoi ne vom uni în rugăciune cu cei prezenți la Vatican începând cu ora 11.00), urmărind în direct ceremonialul înmormântării pe cele 2 ecrane care animă oficiile liturgice.
Să spunem împreună: drum în lumina și bucuria vieții veșnice iubitului nostru Papă Francisc!”, a transmis preotul paroh Mircea Marțian.
EVENIMENT
Cursă de alergare montană prin Cheile Turzii. Peste 200 de participanți, așteptați la prima ediție

Duminică, 27 aprilie 2025, alergătorii pasionați de munte sunt așteptați la prima ediție a competiției Cheile Turzii Race, un eveniment sportiv dedicat mișcării în aer liber și descoperirii spectaculoaselor peisaje ale Trascăului.
Organizat de Romanian Obstacle Course Racing Association, în parteneriat cu Transylvania Mountains Project și cu sprijinul și asistența de specialitate a Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, entitate aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, evenimentul propune două curse de alergare montană:
- Cros 9 km – cu o diferență de nivel de aproximativ 700 m
- Semimaraton 23 km – cu o diferență de nivel de aproximativ 1400 m.
Curse pentru toate nivelurile de experiență
Traseele sunt tehnice, cu un grad de dificultate de la mediu la avansat, fiind o provocare atât pentru alergătorii experimentați, cât și pentru cei aflați la început de drum. Cursele se desfășoară pe poteci turistice marcate, drumuri forestiere și drumuri publice, semnalizate corespunzător. De-a lungul acestora, alergătorii se vor putea bucura de frumusețea defileului Cheile Turzii, de zona Cascadei Ciucaș, de valea Hășdate și de pădurile care îmbracă spectaculoasele calcare ale Trascăului.
Alergare printr-un peisaj de poveste
Evenimentul are ca obiective principale promovarea Rezervației Naturale Cheile Turzii, încurajarea mișcării în aer liber și a sporturilor montane, educația pentru protejarea mediului, respectiv descoperirea și promovarea peisajelor naturale din zonă.
La această competiție sunt așteptați peste 210 alergători, iar organizatorii pun un accent deosebit pe protejarea mediului, urmând ca întreaga zonă să fie curățată după eveniment, lăsată exact așa cum a fost găsită.