Connect with us

ACTUALITATE

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Arhivarul care îl dușmănea pe Mihai Vodă

Publicat


mihai voda

Stefan Zamosius (Szamosközy István) (1570–1612) a fost un umanist și istoric maghiar. El s-a născut la Cluj, într-o familie calvinistă. După ce și-a primit educația de bază, tânărul animat de o vie curiozitate pentru cele vechi și-a completat studiile la Heidelberg și la Padova.

În 1593, pe când avea douăzeci și trei de ani, a revenit în Transilvania, stabilindu-se în reședința princiară a țării. Apreciat în anturajul curții, a fost primit să lucreze la Alba Iulia la arhiva curții princiare, printre hrisoave și acte de importanță politică și juridică. Acolo a început să colecționeze o serie de materiale și, profitând de proximitatea atâtor prețioase izvoare, s-a apucat de scrierea operei sale majore pe tema istoriei Ungariei.

Atunci când a ajuns pe tron, în împrejurările tulburi ale anului 1605, Ștefan Bocskai, el însuși clujean prin naștere, l-a numit istoric oficial al curții pe concitadinul său atât de bine educat. Era, în fine, un moment favorabil pentru arhivarul de la Alba Iulia să își pregătească lucrarea istorică, dând frâu liber resentimentelor pe care i le stârnise scurta domnie a „valahului” Mihai Viteazul.

Accentele antiromânești și diatribele împotriva unicului principe român al Transilvaniei format în sudul Carpaților au ajuns uneori până la invectivă, particularizând printr-un stil agresiv reminiscențele păstrate din opera istoriografică a autorului clujean.

Nu a publicat niciodată lucrarea

Lucrarea lui istorică, niciodată terminată, nu a fost publicată nici în epocă, nici mai apoi, cu vreun alt prilej. Și-a alcătuit-o luând drept model decadele lui Antonio Bonfini, istoricul italian de la curtea lui Matia Corvin. S-au păstrat, totuși, părți extinse din ea în mai multe copii manuscrise.

Farkas Bethlen a transcris din versiunea aflată la dispoziția sa părți mai ample în a sa istorie a Transilvaniei. Istoricul Sándor Szilágyi s-a îngrijit de moștenirea lui Szamosközy, publicându-i operele în patru volume: Szamosközy történeti maradványai (Budapest 1876–1880): Hebdomanes (Sevenths), Pentates (Fifths), Istoria anului 1594 și Analecta lapidum vetustorum et nonnullarum in Dacia antiquitatum. Septimele sau Șeptimile, Pentadele sau Cincimile, istoria evenimentelor din 1594 și colecția de inscripții antice în piatră sunt, așadar, ceea ce s-a transmis până la noi.

A scornit inscripții lapidare romane

Pe când eram student, neuitatul arheolog și istoric Hadrian Daicoviciu a menționat în treacăt prioritatea lui Szamosközy în publicarea unui număr de inscripții lapidare romane printre care oamenii de știință moderni au identificat și unele, nu chiar puține, scornite, după toate aparențele, de mintea isteață a culegătorului și imitând cu destulă iscusință modul de inscripționare antic.

Meritul de a fi adunat mărturiile din vechime nu îi scade astfel, dar faptul arată limitele laxe în care se putea mișca pe atunci un istoric umanist dornic de cât mai multă faimă.

În istoriografia română, de opera lui Szamosközy, cu o analiză specială dedicată fragmentelor referitoare la Mihai Viteazul, despre care Zamosius a scris nu doar în calitate de istoric, ci și ca martor al evenimentelor trăite, s-a ocupat Ioachim Crăciun (1898 – 1971), publicând Cronicarul Szamoskozy și însemnările lui privitoare la români (1566 – 1608) în 1928.

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Clujean, decorat de Custodele Coroanei României, Margareta, cu ”Medalia Regală pentru Loialitate”

Publicat

De

cornel 3
Clujeanul Cornel Jurju, de la Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni, a participat la Palatul Regal din București, în monumentala Sală a Tronului, la ceremonia de decorare oferită de Majestatea Sa Margareta, Custode al Coroanei României.
”Mă bucură și mă onorează deosebit decizia Majestatii Sale de a-mi acorda prețioasa Medalie Regală pentru Loialitate”, a spus Jurju.
Acesta a precuzat că a revăzut în minte o parte dintre multele acțiuni și evenimente pe care în ultimii 10 ani, ”întru cinstirea Coroanei Române”, le-a realizat împreună cu oamenii speciali din Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni: Carmen Vacar, Călin Roșu, Radu Copacean, Leonard Viziteu, Beatrice Banto, Aurora Tarta, Sidonia Grama, Costi Ghitulica, Isaac Kauni etc.

cornel 2

cornel 1

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Ajutor din partea motocicliștilor clujeni pentru sătenii nevoiași din Munții Apuseni. ”Vieți pline de greutăți”

Publicat

moto

Membrii Comunității Moto Cluj – Asociația CMC, a motocicliștilor clujeni, au adus bucurie pe fețele unor săteni nevoiași din Munții Apuseni, cărora le-au adus ajutoare cu sprijinul voluntarilor. 

Au fost ajutate peste 38 de persoane izolate, cu alimente, haine, jucării, dulciuri, medicamente, produse de igienă și menaj, pampersi, telefon mobil cu cartelă, pat de dormit, etc. S-au parcurs în total 330 km în 14 ore atât pe ploaie cât și prin zăpadă iar la livrarea cutiilor cu ajutoare au participat 24 de persoane cu 11 vehicule 4×4

”Oameni de vârsta a treia, familii cu copii mici, care trăiesc în singurătatea muntelui, departe de toate facilitățile care pentru noi, cei din bula urbană sunt de neimaginat, pentru care fiecare zi este, nu un drept, ci o bătălie câștigată în lupta cu viața.

moto 2

La gura sobei, la propriu, nu la figurat, ochii lor spun povestea nerostită a unei vieți plină de greutăți iar cămăruța sărăcăcioasă care le servește drept casă este neîncăpătoare pentru atâta tristețe”, a spus Andi Asandei, voluntar.

Pe lângă voluntarii Comunitatea Moto Cluj, la acțiune au participat un reprezentat ISU Alba in persoana domnului Alin Purda, doi reprezentanți IPJ Alba: Dana Mucea Junc si Paul Mucea care au indicat exact familiile cu greutăți si au oferit sprijinit pe toată durata acțiunii.

Zona vizată a inclus județul Alba – comuna Poiana Vadului-sate Morcănești, Duduieni, comuna Vadu Moților – sat Potionci, comuna Albac, sat Valea Lamasoii, comuna Scărișoara, satele Runc, Purcelesti, Știuleți, Sfoartea, comuna Gârda de Sus- sat Pliști, Ocoale, Cheile Ordăncușei.

Cine au fost voluntarii

moto 3

Voluntari: Dragos Oltean , Bucur Andrei , Mihai Florescu, Bordea Tudor , Rus Andrei, Silviu Serban SF Moto, Szabi Asztalos, Alin Purda, Dana Mucea Junc, Paul Mucea, Ovidiu Contras , Andi Asandei, Marinel Girbicean, Tudor Șerban 2 , Ani SF Moto , Ciprian Sandu , Codruta Roxana Tincau – cadru medical, Diana Cupșa, Radu Bumb, Ana Dascăl, Denisa Maier, Cristian Dragotă, Vasile Buzgaru, Paul Sulek, Paul Abrudan, Ciceu Daniel, Mihaela Sasu Stan, Ciprian Grumaz, Mihai Imihai, Timo Câmpean.

moto 4

moto 5

moto 6

moto 7

moto 8

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Concert caritabil de pricesne cu Georgiana Lobonț și invitații săi la Cluj. Pentru ce se strâng banii

Publicat

pricesne

Cântăreața de muzică populară Georgiana Lobonț organizează vineri, 7 aprilie, concertul de pricesne ”Roagă-te și crede din sufletul Ardealului”, evenimentul având loc la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca de la ora 19.

Pe scenă vor mai urca, printre alții, Paula Seling și Marius Ciprian Pop.

Concertul are loc cu binecuvântarea mitropolitului Clujului, IPS Andrei Andreicuț, toate încasările urmând să fie donate în scop caritabil, pentru proiectul Centrului de îngrijiri paliative pediatrice ”Sf. Hristofor” din Cluj-Napoca.

georgi

”Am primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și suntem onorați că a acceptat și a răspuns pozitiv invitației de a ne fi alături la concertul de pricesne “Roagă-te și crede din sufletul Ardealului”. Vă așteptăm cu drag pe toți!
Biletele se pot achiziționa de pe bit.ly/Concert-Georgiana-Lobont sau din librăriile Cărturești Cluj, Iconic Garden (vis-a-vis de Iulius Mall)”, a spus cântăreața.

Citește și APEL de suflet la Cluj. Copiii ajută și ei. Donați 2 euro pentru Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor

pricesne

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. Nou centru de tratament la Băile Cojocna, după o investiție de 100.000 de euro. Proceduri pentru sănătate

Publicat

De

cojocna

În incinta Băilor Calde Cojocna a început, de vineri, să funcționeze un centru de tratament cu dotări complexe și personal specializat în domenii precum kinetoterapia, fizioterapia, osteopatia și balneologia.

Un principal aspect de dezvoltare a potențialului zonei Cojocna vizează domeniul sănătății. Sunt de notorietate beneficiile pentru sănătate pe care le aduce apa sărată din Cojocna, iar acum, gama de servicii de care se pot bucura și localnicii, dar și cei din împrejurimi devine mult mai generoasă.

”Sunt încântat că am reușit acest parteneriat din care să iasă mai sănătoși și mai relaxați toți cei care petrec timp în Cojocna. Sunt servicii de care se bucură și locuitorii comunei noastre, și ai comunelor învecinate, dar și orășenii.

Atât doamna doctor balneolog Sidea, cât și doamna pofesor kinetoterapeut Chelaru sunt profesioniste cu experiență și cred că putem crește numărul turiștilor care să vină în Cojocna și să găsească un centru de top în privința calității serviciilor de recuperare.

Sper să punem Cojocna pe harta stațiunilor balneare”, a declarat Sorin Ranga, primarul comunei Cojocna, la inaugurarea centrului.

Aparate pentru recuperarea sănătății

cojocna 2

Aripa dreaptă a Băilor Calde a fost amenajata cu aparaturi specifice de recuperare a sănătății, sub coordonarea prof. Hajnal Chelaru, terapeut osteopat și kinetoterapeut de renume în domeniu.

Acestea completează spațiile saline, piscina sărată și camerele saline, din aripa stângă, astfel că, indiferent de sezon, pacienții pot beneficia de o gama complexă de servicii integrate pentru recuperarea stării de bine.

”Faptul că un tratament e abordat integrat e foarte important, mai ales pentru o mai mare eficiență în recuperare. Avem deja programări pe o săptămână, un timp recomandat în medie pentru un set complet de proceduri. Pacienții au rezervări la pensiunea de vizavi, astfel că le e comod și se simt în concediu.

Dar avem și pacienți care vin la Cojocna din Cluj-Napoca pentru că vor să se bucure de toate aspectele de recuperare pe care le găsesc în acest complex. Le e ușor deoarece au aici și cabinet pentru consultații, și aparatură modernă de recuperare, și apa sărată binecunoscută, și specialiști care comunică bine între ei”, a precizat Hajnal Chelaru, terapeut osteopat și profesor kinetoterapeut.

Tratamente de balneologie

cojocna 3

Doctor balneolog Maria Sidea e medic dedicat și cu înaltă calificare, cu peste 15 ani de experiență în consultul de recuperare a pacienților adulți, dar și a celor pediatrici. Ea este prezentă în fiecare zi de luni, la cabinetul din centrul de tratament de la Cojocna, pentru consultații complete de balneologie.

ajnal Chelaru este managerul centrului medical HC Kinetic, profesor asociat UBB și un osteopat pasionat de meseria sa. Această nouă clinică, de la Cojocna, oglindește o creștere naturală a implicării ei în domeniul ameliorării durerii și a regăsirii stării de bine și de sănătate, pe lângă cele două centre pe care le-a fondat în Cluj-Napoca.

Procedurile aplicate

Procedurile care se aplică în centrul de tratament de la Cojocna sunt:

-Magnetoterapie

-Terapie Shockwave

-Băi galvanice

-Masaj subacval

-Lymphastim

-Terapie laser

-SIS (Super Inductive System)

-Electroterapie

-Ultrasonoterapie

Câteva detalii despre aceste proceduri

Magnetoterapiautilizează efectele terapeutice ale câmpului magnetic în aplicații generale sau locale asupra țesuturilor și are ca scop scăderea procesului inflamator articular și abarticular, scăderea contracturii musculare antalgice și creșterea pragului cortical la durere. De asemenea, este utilizată pentru afecțiuni reumatismale (poliartroze, spondiloze, gonartroză sau coxartroză, tendinite, bursite, fibrozite, poliartrită reumatoida, spondilită anchilozantă, artrita psoriazică), în cazul sechelelor posttraumatice (plăgi, contuzii, hematoame musculare, entorse, consolidarea fracturilor), pentru afecțiuni neuropsihice (nevroze și distonii neurovegetative, sindrom spastic, Parkinson, paraplegii, infirmitate motorie), în afecțiuni cardiovasculare (sindrom Raynaud, arteriopatie, ateroscleroză cerebrală, hipertensiunea arterială), în afecțiuni respiratorii (astm bronșic, bronșită cronică astmatiformă), în afecțiuni digestive (ulcer gastroduodenal, gastrite cronice, sindrom de colon iritabil, dischinezii biliare), în afecțiuni endocrine (diabet zaharat în formele insulino-independente), în afecțiuni ginecologice (tulburări menstruale funcționale, metroanexite cronice nespecifice, tulburări de menopauză și perimenopauză).

Terapia Shockwave este o soluție non-invazivă pentru durerea musculoscheletală.

E o terapie cu unde de șoc, utilizată frecvent în fizioterapie, ortopedie și medicină sportivă. Printre cele mai comune indicații se numără: durerile de umăr, de șold, de cot, de genunchi, durerile lombare, tendinita achileană, pintenul calcanean. Beneficiile sale sunt: eliminarea durererii, favorizarea vindecării, creșterea circulațieilocale, îmbunătățind astfel metabolismul tisular, creștea producției de colagen, relaxearea musculaturii, dizolvarea fibroblaștilor calcifiați și creșterea mobilității.

SIS (Super Inductive System, Sistemul Super Inductiv)se bazează pe intensitatea înaltă a câmpului electromagnetic, ce are efecte pozitive asupra țesutului uman. Printre aceste efecte terapeutice se numără ameliorarea durerii, vindecarea fracturilor, miorelaxarea, miostimularea și mobilizarea articulațiilor. Are un spectru larg de indicații, cu efecte pentru: sindromul de tunel carpian, reducerea spasticității, regenerarea nervilor, sindromul de impingement, îmbunătățirea respirației, mobilizarea coloanei toracale, hernia de disc, prevenirea atrofiei musculare, tendinopatia patelară și fractură.

Băi galvanice

Băile galvanice reprezintă un tratament medical care combină acţiunea curentului continuu cu efectul termic al apei, apa devine un mediu mijlocitor între electrozi şi tegument, curentul este repartizat pe o suprafaţă corporală mai mare, astfel că densitatea curentului este mai redusă și nu există pericolul de arsuri la intensitatea aplicată.Tratamentele galvanice utilizează curentul pozitiv, astfel că, prin creșterea sensibilității tactile și dureroase, are efect analgezic, elimină congestia pielii și toxinele adunate adânc în pori, dar și curentul negativ, prin creșterea excitabilității fibrelor motorii, pentru a ajuta substanțele nutritive să penetreze adânc pielea. Se recomandă în cazul afecțiunilor sistemului nervos (nevralgii si nevrite de nerv sciatic,  intercostale, dentare, pareze sau paralizii), al afecțiunilor aparatului locomotor (reumatice și posttraumatice) sau al afecțiunilor aparatului cardiovascular (tulburări de circulație periferică).

Masajul subacval este o tehnică de hidroterapie, care permite realizarea unei asuplizări și tonifieri profunde și este recomandată pentru stări post operatorii, afecțiuni neurologice, afecțiuni ale mușchilor și ale articulațiilor, îmbunătățirea circulației sangvine.Acțiunea lui are loc în funcție de temperatura apei folosite, de presiunea jetului și de forma de aplicare. Obiectivul acestui masaj în apă este să reducă tensiunea de la nivelul mușchilor și al țesuturilor conjunctive și să relaxeze parțial încheieturile. De asemenea, este unul dintre cele mai eficiente tratamente  pentru relaxare.

Lymphastim este un echipament modern pentru drenajul limfatic, format dintr-un costum care îmbracă picioarele și abdomenul, conectat la un sistem de reglare. Costumul de drenaj are în interior mici compartimente independente, care se umflă cu aer în timpul ședinței și presează pe rând diferite părți ale corpului, de la picioare spre partea superioară, în sensul circulației limfei. În acest fel, se stimulează activitatea vaselor limfatice, e ușurată trecerea limfei în locurile afectate și e accelerat metabolismul din țesut.Nu în ultimul rând, elimină toxinele din corp, crește fermitatea și elasticitatea pielii, elimină stresul și oboseala.

Terapia laser

Terapia laser poate trata artrita, durerile coloanei vertebrale, afecțiunile discurilor intervertebrale, sindromul de tunel carpian, fibromialgia, durerile articulare, durerile musculare si durerea miofasciala, nevralgia, neuropatia, fasceita plantară, durerea postoperatorie, degerături, arsuri, ulcere, varice, accidentărilesau leziuni cauzate de miscari repetitive.

Electroterapia lucrează cu o gamă variată de forme de curent de medie și joasă frecvență. Este indicată în cazul afecțiunilor sistemului nervos, al afecțiunilor aparatului locomotor, al reumatismelor inflamatorii și degenerative, al afecțiunilor aparatului cardio-vascular sau al tulburărilor circulatorii periferice.

Ultrasonoterapia este una dintre cele mai populare forme de fizioterapie. Inițial, ultrasunetele au fost folosite în medicină cu scop de diagnosticare imagistică (ecografiile), însă ulterior s-a descoperit că au și efecte terapeutice.Terapia cu ultrasunete calmează durerile, ajută mușchii să se relaxeze, diminuează spasmele, accelerează procesul de vindecare,inclusiv în cazul fracturilor și ameliorează simptomele de poliartrita reumatoidă. Ultrasonoterapia este indicată în cazul artrozei circulației periferice sau a coloanei, în afecțiuni ale tendoanelor sau mușchilor sau în caz de contuzii, entorse, nevralgii, dar și în alte sfere de patologie, conform indicațiilor medicului.

Diagnostic integrat pentru pacienți

În cadrul centrului de tratament de la Cojocna, pacientului i se face o evaluare de specialitate și i se recomandă un program personalizat și cu rezultate vizibile în timp relativ scurt. Aceasta se poate traduce într-o economie de timp pentru a se obține maxime beneficii de recuperare a sănătății.

Pacientul primește un diagnostic integrat, astfel că nu mai trebuie sa meargă la diferite consultații și să caute soluții pentru a merge în diferite cabinete pentru diferite proceduri, deoarece în acest centru de tratament regăsește multitudinea de aparate care lucrează pentru înbunătățirea stării sale de sănătate. În plus, pentru că fiecare pacient e diferit, e firesc ca fiecare program recomandat să fie adaptat nevoilor fiecăruia și să se aplice personalizat.

Zona Cojocna poate reprezenta pentru clujeni atât un sejur de vacanță pentru recuperarea libertății de mișcare, dacă timpul și orarul personal le permite, cât și un loc în apropiere, în care pot merge regulat, pe perioada tratamentului, fără a rămâne peste noapte în sat. În medie, un program de tratament se face zilnic, pe o perioadă de 5-10 zile consecutive, astfel încât rezultatul să fie cel scontat.

Investiție de 100.000 de euro

”Uneori, când se vorbește de o zonă balneoclimatică, există percepția de loc îndepărtat, până la care trebuie sămergi departe pentru a ajunge la băi.

Dar Cojocna, și implicit acest centru de tratament, e aproape de municipiul Cluj-Napoca, astfel încât clujenii nu trebuie neapărat să își ia concediu pentru un tratament, iar programul de proceduri performante poate fi parte din rutină pentru o perioadă, în confortul proximității”, a explicat Hajnal Chelaru

Primăria Cojocna susține acest parteneriat prin oferirea spațiului în care se desfășoară activitatea clinicii si a personalului care aplică procedurile, completând astfel paleta de servicii date de piscina termală sărată, camera salină cu lada de sare de joacă pentru copii și încăperea salină pentru adulți.

Investiția HC Kinetic în acest centru de tratament este de 100.000 de euro, tehnologia regăsită în acest loc fiind de ultimă generație.

Alte entități din comuna Cojocna pot beneficia sau deja beneficiază de pe urma deschiderii centrului de tratament. Ca un exemplu, vizavi de complex există o pensiune care e la îndemână pentru pacienți, atât prin amplasarea foarte apropiată, cât și prin faptul că reprezentanții clinicii se ocupă de demersurile de rezervare a camerelor pentru pacienți, astfel că toate serviciile se pot rezerva printr-un singur telefon.

Deschiderea centrului de tratament a fost salutată de 9 primari din zonă – Cojocna, Cămărașu, Mociu, Căianu, Cătina, Suatu, Palatca, Frata și Ceanu Mare, prezenți la inaugurare.

Sediul centrului de tratament HC Kinetic din Cojocna este pe str. Republicii, nr. 126 (în incinta Băilor Calde Cojocna).

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax