ACTUALITATE
Legea privind folosirea dronelor în Ungaria, pumn în gura presei. Nu se mai filmează vilele prietenilor lui Viktor Orban

După publicarea unor fotografii arătând proprietăţi somptuoase deţinute de apropiaţi ai premierului ungar Viktor Orban, acestea fiind imagini realizate cu ajutorul dronelor, guvernanţii de la Budapesta tocmai au adoptat o lege, denunţată ca fiind destinată să obstrucţioneze investigaţiile mass-media, relatează duminică AFP.
Jurnalista maghiară Gabi Horn declară că, după apariţia unuia dintre articolele sale cu privire la averea unui oligarh pe site-ul publicaţiei Atlaszo, a crezut la început că a fost deschisă o anchetă de corupţie, dar „s-a dovedit că de fapt noi am făcut obiectul unei sesizări pentru ‘culegere ilegală de date'”.
În cele din urmă, cazul a fost clasat fără urmări, dar la începutul lunii ianuarie a intrat în vigoare o nouă legislaţie pentru „protejarea vieţii private şi definirea normelor de securitate’, în conformitate cu o directivă europeană, conform argumentaţiei oficiale.
De acum înainte, difuzarea imaginilor cu reşedinţe luate cu dronă fără permisiunea proprietarului poate fi pedepsită cu un an de închisoare.
Grea sarcina procurorilor
Acest text „complică sarcina celor care anchetează corupţia şi deturnarea banilor publici şi a fondurilor europene”, spune jurnalista Gabi Horn. Legea respectivă „vizează în mod clar reporterii curioşi”, adaugă ea.
„Vom continua, dar cu perspectiva puţin încântătoare a unor posibile proceduri penale”, continuă ea, chiar dacă nu crede că judecătorii ar trimite jurnalişti după gratii dintr-un astfel de motiv.
De la revenirea în 2010 la putere a premierului suveranist Viktor Orban, impedimente serioase în calea libertăţii presei au fost constatate în această ţară din Europa centrală, notează agenţia franceză de presă.
Control asupra presei
Organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF) a calificat controlul exercitat asupra mass-media din Ungaria „fără precedent în Uniunea Europeană’.
În acest peisaj cu tot mai multe restricţii, unde „canalele oficiale aproape niciodată nu răspund solicitărilor”, utilizarea dronelor s-a dovedit a fi deosebit de utilă, subliniază jurnalista ungară de 53 de ani.
Site-ul său a publicat mai multe înregistrări video realizate cu drona anul trecut, în special cu proprietăţi ale tatălui şi ginerelui premierului Orban.
Aceste clişee „cântăresc mai mult decât o mie de cuvinte: arată oamenilor obişnuiţi dimensiunea şocantă a prosperităţii celor puternici’, insistă Gabi Horn.
Pentru un articol despre Lorinc Meszaros, un prieten din copilărie şi apropiat al lui Viktor Orban, ea a fost interogată de poliţie, notează AFP. Acesta este astăzi cel mai bogat om din Ungaria, cu o avere estimată la 1,4 miliarde de euro, potrivit revistei Forbes, în timp ce firmele sale câştigă în mod regulat contracte de achiziţii publice finanţate din fonduri de stat şi europene.
Niciun comentariu de la autorități
Ungaria se situează pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte corupţia, conform clasamentului ONG Transparency International, alături de România şi Bulgaria.
AFP a solicitat un comentariu Ministerului Inovării şi Tehnologiei (ITM) de la Budapesta, aflat la iniţiativa textului respectiv de lege, dar nu a primit un răspuns.
„În multe cazuri, libertatea presei prevalează asupra sferei private şi este o eroare să nu se fi ţinut cont de acest element în lege”, comentează avocata Monika Richlach, specialistă în protecţia datelor.
Dincolo de cercul media, piloţi de drone comerciale sau simpli amatori au denunţat această lege, apreciind că ea trece, cu mult, dincolo de normele europene. Bunăoară, noua lege face obligatorie înregistrarea oricărei drone înzestrată cu o cameră, precum şi instruirea proprietarului acesteia, indiferent de greutatea dispozitivului.
Conform textului, cererea pentru solicitarea permisiunii din partea autorităţilor trebuie depusă cu 30 de zile înainte de zbor.
„Este mai strict decât în China!’, exclamă indignat Balazs Kaplar, un fotograf care s-a întors recent de la Beijing, după 15 ani cât a stat acolo.
Doar 10.000 de drone
În prezent, puţini dintre cei aproximativ 10.000 de utilizatori de drone din Ungaria se conformează noilor reguli, spune Zoltan Helmeczi, proprietarul unui magazin din Budapesta care vinde aparate al brandului chinez DJI, o activitate în plină expansiune din 2018.
„O reglementare este necesară, dar aceasta este prea mult”, reacţionează comerciantul, a cărui afacere a fost afectată mai întâi de pandemie, iar apoi de această schimbare legislativă.”Aceasta este tehnologia viitorului care ar trebui încurajată şi nu obstrucţionată’, afirmă el în faţa rafturilor pline de drone strălucitoare, într-un magazin în care nu prea întâlneşti clienţi.
Sursa: Agerpres
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Două persoane, arestate preventiv pentru trafic de persoane la Cluj-Napoca. Două victime, forțate să lucreze la un aprozar

Polițiștii BCCO Cluj-Napoca, împreună cu procurorii DIICOT, au destructurat o rețea de trafic de persoane care exploata victime vulnerabile prin muncă forțată. Două persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, fiind suspectate că au obligat victimele să muncească în condiții abuzive.
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Cluj-Napoca, cu sprijinul polițiștilor Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj și procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a două persoane – un bărbat și o femeie, membri ai aceleași familii – de 48 și 51 de ani, cercetate pentru trafic de persoane.
Persoane neajutorate, forțate să lucreze la un aprozar
Cei doi au obligat o persoană neajutorată, inclusiv prin acte de violență fizică și psihică, să lucreze la un aprozar din Cluj-Napoca.
„Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a reieșit că, în anul 2022, persoanele cercetate, profitând de starea de vulnerabilitate a unei persoane vătămate (situație materială precară și lipsa unor aparținători), ar fi recrutat-o și adăpostit-o după care, în perioada 2022 – 2024, ar fi exploatat-o prin muncă, în scopul obținerii de beneficii materiale.
Cele două persoane ar fi obligat victima având 61 de ani (decedată la acest moment), inclusiv prin acte repetate de violență fizică și psihică, la prestarea unor munci, în mod forțat, în special la un magazin (aprozar), situat în municipiul Cluj-Napoca”, a transmis IPJ Cluj.
De asemenea, în baza aceleași rezoluții infracționale și în aceeași modalitate, acestea ar fi recrutat în anul 2023 și adăpostit în locuința lor o altă persoană vătămată, pe care ar fi supus-o executării unor munci în mod forțat până în luna martie 2025.
Cei doi au fost arestați preventiv
În urma perchezițiilor efectuate au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă.
Ieri, 19 martie, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea celor două persoane, pentru 24 de ore.
Astăzi, 20 martie, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a dispus arestarea preventivă a acestora, pentru 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul specialiștilor criminaliști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și jandarmilor Grupării de Jandarmi Mobile „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca.
Precizăm că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
EVENIMENT
”Ediție de seară”, pe Clujlive TV, în parteneriat cu Cluj24. Invitați Radu Moisin, Viorel Băltărețu, dar și Dan Tarcea

Postul Clujlive TV prezintă, joi, de la ora 18, emisiunea ”Ediția de seară”, realizată în parteneriat cu Cluj24, și care va avea 2 părți.
Jurnaliștii Florin Danciu și Vasile Măgrădean îi vor avea ca invitați, în prima parte, pe deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, și pe fostul deputat USR Viorel Băltărețu, care vor discuta despre alegerile prezidențiale.
În partea a doua, de la ora 19, va fi prezent viceprimarul Dan Tarcea, care va răspunde acuzațiile imobiliarului Dorin Bob despre proiectul de metrou, ale constructorului Cristian Erbași despre centura metropolitană, făcute în cadrul Construction & Infrastructure Summit, eveniment Intelglobalis Consulting prin platform X Party & Networking (XPN).
Emisiunea poate fi urmărită pe Clujlive TV (RCS-RDS – canal 236; Orange – canal 806; Nextgen – canal 215)
ADMINISTRAȚIE
Bugetele unor regii și societăți ale CJ Cluj, amânate pentru absența directorilor în ședința plenului. ”Lipsă de respect”

Consiliul Județean Cluj a aprobat, joi, amânarea bugetelor unor regii și societăți din subordinea forului deliberativ pe motiv că la ședința ordinară nu au fost prezenți directorii, ceea ce a fost interpretat ca ”lipsă de respect”.
Prima regie care s-a trezit cu bugetul amânat din cauza absenței directorului general David Ciceo a fost Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj.
Discuțiile s-au încins după ce consilierul județean Dorel Secară (PMP) a dezvăluit că aeroportul alocă 120.000 de euro pe an pentru cosirea ierbii din zona de protecție de 100 de ha, sumă stabilită în urma unei licitații și considerată exagerat de mare.
”Terenul a fost întreținut prin cosire de trei ori pe an de fermieri, care plăteau o redevență aeroportului, dar începând cu anul trecut acest lucru nu s-a mai întâmplat, fiindcă s-a luat inițiativa organizării unei licitații, iar prin caietul de sarcini fermierii au fost eliminați. S-a decis plata a 120.000 de euro/ an pentru acest serviciu, contract pe 5 ani, ceea ce înseamnă 600.000 de euro. Nu înțeleg cum să renunți la un serviciu care se făcea gratuit de fermieri și să plătești 600.000 de euro în 5 ani.
Cel care a câștigat licitația a cumpărat un tractor și lucrează. Cheltuiala pe an este de circa 6000 de euro an și noi plătim 120.000 de euro”, a precizat Secară.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, și mai mulți consilieri județeni au vrut să afle detalii de la directorul David Ciceo, dar acesta a lipsit de la ședința ordinară a CJ.
Ședință convocată pentru joia viitoare
Tișe a reclamat faptul că sunt directori de regii subordonate care nu dau dovadă de minim de respect și să fie prezenți, măcar o dată pe an în plenul Consiliului Județean Cluj când se aprobă bugetul.
Acesta a propus grupurilor politice din CJ Cluj amânarea, până joia viitoare, a bugetelor regiilor ale căror directori au absentat, iar reprezentanții PSD, PNL, AUR, ADU (USR-PMP-Forța Dreptei) și UDMR au votat ”pentru”.
La viitoarea ședință extraordinară, directorii regiilor și societăților trebuie să fie prezenți fizic și să ofere toate explicațiile solicitate.
Pe lângă bugetul aeroportului au fost amânate cele ale Univers T, Tetarom, și au fost aprobate cele ale Agrotransilvania și Companiei de Apă Someș, ai căror directori au fost prezenți în ședință.
EVENIMENT
FOTO. Dealeri care alimentau consumatorii din Cluj cu cocaină și canabis, REȚINUȚI. Unul a fost prins cu droguri în mașină

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii DIICOT Cluj, au documentat activitatea infracțională a două persoane, de 25 și 33 de ani, cercetate pentru trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Tânărul de 25 de ani a fost prins în flagrant delict, cu 100 de grame de cabanis la el.
Dealeri care alimentau consumatorii din Cluj cu cocaină și canabis, REȚINUȚI
Din cercetările efectuate a reieșit că, în intervalul 2024 – martie 2025, una dintre persoanele cercetate, de 25 de ani, ar fi procurat, deținut și comercializat diferite cantități de substanțe interzise, respectiv cocaină, canabis și 2MMC, către consumatorii din Cluj, fiind depistată în flagrant delict, în seara de 19 martie 2025, în timp ce ar fi deținut, în autoturismul cu care se deplasa, aproximativ 100 de grame de canabis, împărțite în mai multe punguțe, destinate comercializării.
La data de 19 spre 20 martie, în urma efectuării a 3 percheziții, efectuate la locuințele persoanelor cercetate, au fost descoperite și ridicate aproximativ 275 de grame de canabis (drog de risc), 47 de comprimate MDMA și peste 17 grame de fragmente Psilocine (droguri de mare risc), 50 de grame de substanță psihoactivă 2MMC, 12 tăvi din plastic conținând pământ și îngrășământ, obiecte purtând urme de substanță, plicuri autosigilante, aparate de vidat, precum și alte mijloace de probă.
Duși la Tribunal cu propunere de arestare pentru 30 de zile
La data de 20 martie 2025, procurorii DIICOT Cluj au dispus reținerea persoanelor cercetate, pentru 24 de ore, ulterior fiind sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă a acestora, pentru 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj și jandarmilor Grupării de Jandarmi Mobile ,,Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca și ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj.