Connect with us

CULTURA

Lansare de carte la Cluj: “Zămuri – supe, zupe și năcreli. Rețete ardelenești din bătrâni” de Mircea Groza

Publicat


carte z

Marți, 25 iulie, de la 18:30 la librăria Cărturești Platinia va avea loc lansarea volumului “Zămuri – supe, zupe și năcreli. Rețete ardelenești din bătrâni” de Mircea Groza în prezența autorului, a editorului și a unor invitați surpriză. Intrarea este liberă.

Volumul conține 182 de rețete de supe/ciorbe, bogat ilustrate, culese în peste 40 de ani de către Mircea Groza de la bătrânii din satele sălăjene și nu numai.

Rețetele sunt scrise în limbaj regional, o transliterare fonetică, prin care autorul încearcă să conserve atât patrimoniul culinar cât și specificul zonei. Volumul beneficiază și de un glosar cu sute de termeni explicați.
Mircea Groza este unul dintre cei mai renumiți culegători de rețete vechi de la noi, arheolog culinar și mentor pentru mulți bucătari. Activitatea sa a fost remarcată de autoritățile locale și centrale, asociațiile de bucătari naționale și internaționale și ONG-uri fiind recompensat cu zeci de premii de excelență pentru activitate.
Prefața cărții este semnată de Cătălin Ștefănescu căreia îi urmează o scrisoare de la Grigore Leșe. Postfața îi aparține lui Cosmin Dragomir iar, pe coperta IV, Oana Coantă, Adi Hădean și Radu Dumitrescu recomandă acest volum. Fotografia și conceptul copertelor aparțin lui Răzvan A. Voiculescu.

Mentorul Mircea Groza

„Mircea Groza e primul meu mentor în întregul sens al cuvântului. Ne-am întâlnit în 2008 la un târg de mâncare, iar de atunci încoace am avut multe experiențe gastronomice minunate împreună. Cunoștințele lui profunde despre mâncarea tradițională românească, mai cu seamă despre mâncarea transilvăneană, vin dintr-un studiu căruia i s-a dedicat total în ultimele decenii. Ar fi bine să profităm cu toții de această dedicare și să ducem povestea mai departe”. (Adrian Hădean)
„Un Mircea Groza ar trebui sa fie în fiecare regiune a țării și, în felul ăsta, gastronomia românească ar fi scoasă la lumină integral. O parte din rețetele dânsului au ajuns în bistro, rolul bucătarilor fiind de continuatori ai păstrătorilor de rețete. Domnul Mircea Groza ne dă pensula și culorile, misiunea noastră e să arătăm lumii mai departe cât de bogați suntem gastronomic”. (Oana Coantă)

Trăiește pentru mâncare

„Mircea Groza este un personaj care caută mâncare, care trăiește pentru mâncare. Îmi place foarte mult pentru că am învățat limba aia dubioasă, el își scrie rețetele în așa fel încât nu înțelegi nimic, dar mori de poftă. Nu mai știu pe nimeni din România care să scrie astfel. Cât despre cartea aceasta, hai să nu ne fie rușine, noi suntem un popor de ciorbari. Bucătăria românească începe cu o ciorbă. Respect deosebit și sper să îl țină zeul gastronomiei cât mai mult în viață pentru că de la Mircea toți am învățat și avem de învățat”. (Radu Dumitrescu)

Colecție de rețete

„Aveți în fața dumneavoastră o carte document care ilustrează bogăția patrimoniului nostru gastronomic. Imaginați-vă că am selectat doar 182 de rețete din cele aproximativ 400 culese de Mircea Groza încercând să să evităm zămurile care seamănă destul de mult.

Volumul este rezultatul a peste 40 de cercetări, iar o viață dedicată păstrării tradițiilor nu poate fi cuantificată în lei. Colecția de rețete a lui Mircea Groza completează o bibliografie de profil sărăcăcioasă și vorbește despre identitatea culinară românească. Rămâne doar să ne întrebăm de ce majoritatea restaurantelor de la noi se încăpățânează să vândă doar cinci-zece rețete standard”. (Cosmin Dragomir)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

U Cluj a ajuns la un loc de play off şi a ajutat-o pe CFR Cluj să rămână pe locul 2

Publicat

De

u cluj cfr cluj

Echipa de fotbal Universitatea Cluj a reuşit să producă o surpriză luni, învingând o pretendentă la titlu, Rapid Bucureşti, cu 3-2 pe terenul acesteia. Prin acest rezultat, U Cluj s-a apropiat la un singur loc de play off, dar a şi ajutat-o pe rivala sa din oraş, CFR Cluj, să rămână pe locul al doilea în Superliga.

Rezultate

Vineri 24 noiembrie
AFC Hermannstadt – CSM Politehnica Iaşi 0-0, Stadion Municipal – Sibiu
Petrişor Petrescu (FC Hermannstadt) a ratat un penalty în min. 90+5 (şut pe lângă poartă).
Arbitru: Istvan Kovacs (Carei); arbitri asistenţi: Vasile Marinescu (Bucureşti), Ovidiu Artene (Vaslui); al patrulea oficial: Ionela Alina Peşu (Craiova)
Arbitru video: Cătălin Popa (Piteşti); arbitru asistent video: Vlad Bârleanu (Bucureşti)
Observatori: Vasile Bratu (Slobozia) – CCA, Imilian Şerbănică (Bragadiru) – LPF

FC Petrolul Ploieşti – AFC Botoşani 2-1 (0-0), Stadion ”Ilie Oană” – Ploieşti
Au marcat: Gabriel David (autogol, 52), Gheorghe Grozav (55), respectiv Eduard Florescu (81 – penalty).
Arbitru: Viorel Nicuşor Flueran (Craiova); arbitri asistenţi: Daniel Mitruţi (Craiova), Adrian Popescu (Craiova); al patrulea oficial: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe)
Arbitru video: Andrei Florin Chivulete (Bucureşti); arbitru asistent video: Stelian Slabu (Braşov)
Observatori: Cristina Babadac (Reşiţa) – CCA, Marin Petrache (Săbăreni/Giurgiu) – LPF

Sâmbătă 25 noiembrie
FC Voluntari – FCV Farul Constanţa 4-2 (3-0), Stadion ”Anghel Iordănescu” – Voluntari
Au marcat: Robert Popescu (10), Andrei Dumiter (22, 37), Dan Sîrbu (55, autogol), respectiv Rivaldinho (47, 64).
Arbitru: Marcel Bîrsan (Bucureşti); arbitri asistenţi: Mircea Mihail Grigoriu (Bucureşti), Ciprian Florin Danşa (Satu Mare); al patrulea oficial: Horia Gabriel Mladinovici (Bucureşti)
Arbitru video: Sorin Costreie (Voluntari); arbitru asistent video: Cosmin Vatamanu (Bucureşti)
Observatori: Marcel Savaniu (Satu Mare) – CCA, Romulus Chihaia (Bucureşti) – LPF

FC CFR 1907 Cluj – AFC UTA Arad 0-0, Stadion ”Dr. Constantin Rădulescu” – Cluj-Napoca
Arbitru: Ionuţ Coza (Cernica); arbitri asistenţi: Marius Badea (Râmnicu Vâlcea), Ionel Valentin Dumitru (Gherghiţa/Prahova); al patrulea oficial: George Cătălin Găman (Craiova)
Arbitru video: Szabolcs Kovacs (Carei); arbitru asistent video: Andrei Moroiţă (Ploieşti)
Observatori: Nicolae Grigorescu (Timişoara) – CCA, Romolus Gabor (Hunedoara) – LPF

Duminică 26 noiembrie
CS Oţelul Galaţi – Universitatea Craiova 1-3 (1-0), Stadion Oţelul – Galaţi
Au marcat: Alexandru Mihai Pop (20 – penalty), respectiv Alexandru Mitriţă (53, 80, 83).
Arbitru: Horaţiu Mircea Feşnic (Cluj-Napoca); arbitri asistenţi: Valentin Avram (Bucureşti), Alexandru Cerei (Cluj-Napoca); al patrulea oficial: Valentin Porumbel (Olteniţa)
Arbitru video: Cristina Mariana Trandafir (Bucureşti); arbitru asistent video: Cătălin Popa (Piteşti)
Observatori: Sorin Boca (Iaşi) – CCA, Bogdan Buhuş (Bârlad) – LPF

Dinamo Bucureşti – FC FCSB 0-1 (0-0), Arena Naţională – Bucureşti
A marcat: Florinel Coman (52).
Arbitru: Iulian Călin (Ştefăneşti/Argeş); arbitri asistenţi: Ferencz Tunyogi (Zalău), Romică Bîrdeş (Piteşti); al patrulea oficial: Iulian Dima (Bucureşti)
Arbitru video: Sebastian Colţescu (Bucureşti); arbitru asistent video: Mircea Orbuleţ (Bucureşti)
Observatori: Adrian Vidan (Bucureşti) – CCA, Eduard Alexandru (Ploieşti) – LPF

Luni 27 noiembrie
FC U 1948 Craiova – ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 2-1 (1-1), Stadion ”Ion Oblemenco” – Craiova
Au marcat: Vladislav Blanuţă (10), Leo Lacroix (90+2), respectiv Cosmin Matei (31).
Arbitru: Rareş George Vidican (Satu Mare); arbitri asistenţi: Sebastian Eugen Gheorghe (Suceava), Andrei Constantinescu (Bucureşti); al patrulea oficial: Iuliana Elena Demetrescu (Râmnicu Vâlcea)
Arbitru video: Florin Andrei (Târgu Mureş); arbitru asistent video: Florian Alexandru Vişan (Galaţi)
Observatori: Irina Mîrţ (Bucureşti) – CCA, Ion Marin (Bucureşti) – LPF

FC Rapid Bucureşti – FC Universitatea Cluj 2-3 (2-1), Giuleşti Superbet Arena – Bucureşti
Au marcat: Jayson Papeau (14), Alexandru Ioniţă II (25), respectiv Daniel Popa (40), Alexandru Chipciu (55), Ianis Stoica (74).
Arbitru: Radu Petrescu (Bucureşti); arbitri asistenţi: Radu Adrian Ghinguleac (Bucureşti), Mihai Marius Marica (Bistriţa); al patrulea oficial: Cătălin Buşi (Râmnicu Vâlcea)
Arbitru video: Adrian Viorel Cojocaru (Galaţi); arbitru asistent video: Vladimir Urzică (Piatra Neamţ)
Observatori: Augustus Constantin (Râmnicu Vâlcea) – CCA, Mircea Călin (Bucureşti) – LPF

Clasament

loc echipa M V E Î GM-GP P
1 FCSB 17 11 4 2 31-16 37
2 CFR Cluj 17 9 5 3 31-17 32
3 Rapid 17 8 6 3 33-20 30
4 Universitatea Craiova 17 8 5 4 25-17 29
5 FC Hermannstadt 17 5 10 2 24-16 25
6 Petrolul Ploieşti 17 5 10 2 21-17 25
7 Universitatea Cluj 17 5 8 4 25-25 23
8 Farul Constanţa 17 6 4 7 24-28 22
9 Oţelul Galaţi 17 3 11 3 17-17 20
10 Sepsi OSK 17 5 5 7 19-20 20
11 FC Voluntari 17 5 5 7 24-31 20
12 Politehnica Iaşi 17 4 7 6 19-23 19
13 UTA 17 4 7 6 19-25 19
14 FC U Craiova 1948 17 5 3 9 27-31 18
15 Dinamo 17 2 4 11 9-28 10
16 FC Botoşani 17 0 8 9 18-35 8

Citește mai departe

EVENIMENT

Licitație la Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj pentru un spațiu de schimb valutar

Publicat

aeroport cluj facebook

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj anunță organizarea, în 29 noiembrie, a unei licitații publice pentru închirierea unui spațiu comercial destinat desfășurării de activități bancare și de schimb valutar.

Licitație la Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj pentru un spațiu de schimb valutar

Acesta este situat în Terminal Pasageri Plecări, zona publică, parter, și are o suprafață de 10 mp.

Data-limită de depunere a ofertelor este 29 noiembrie, ora 9, când ofertele vor fi deschise.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Focar de infecție pe Valea Gârboului. Se înfundă des canalizarea. Ce aruncă floreștenii

Publicat

De

Mai mulți clujeni care locuiesc pe Valea Gârboului în Florești reclamă mirosul pestilențial degajat după ce se înfundă canalizarea și cer luarea de măsuri susținând că zona este un focar de infecție.

Focar de infecție pe Valea Gârboului. Se înfundă des canalizarea. Ce aruncă floreștenii

”Pe Valea Gârboului între numerele 50 si 52 curg canalele de 2 saptamani. Toata strada e plina de mizeria care curge din ele și care este purtata de masini si intinsă pe toata strada.

De mai bine de un an asta se intampla periodic. S-au facut nenumarate sesizari în urma carora problema s-a solutionat provizoriu, dar la fiecare perioada mai ploiasa canalele curg din nou.

Focar de infecție

În unele locuri iese prin asfalt. Este un focar de infectie prin care suntem obligati sa trecem zilnic. Poate si de data asta o sa faca o lucrare care o sa tina 2-3 zile sau pana la ploaia urmatoare”, a spus o cititoare Cluj24.

Ce se aruncă în canalizare

Reprezentanții Companiei de Apă Someș au declarat pentru Cluj24 că a fost infundata statia de pompare a apelor uzate, dar echipajele au intervenit pentru remedierea problemei.

”Sunt imagini cu servetele umede si alte lucruri care sunt aruncate in canalizare si genereaza infundarea pompelor. Cauza înfundării este utilizarea necorespunzatoare a canalizarii”, au spus reprezentanții companiei.

Citește mai departe

EVENIMENT

Zona de munte a Clujului, vizată de un nou Cod GALBEN de vreme rea. Ninsori și VISCOL. ATENȚIE, vizibilitate redusă

Publicat

De

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de vreme rea pentru zona de munte a județului Cluj. Vor fi ninsori însemnate cantitativ, dar și viscol. Meteorologii avertizează că vizibilitatea va fi mult redusă din cazua viscolului.

Codul galben este valavil de marți, 28 noiembrie și până miercuri, 29 noiembrie, ora 08.00.

Zona de munte a Clujului, vizată de un nou Cod GALBEN de vreme rea. Ninsori și VISCOL. ATENȚIE, vizibilitate redusă

Astfel, în intervalul menționat, la munte, mai ales la altitudini de peste 1.500 de metri, va ninge și se va depune strat nou de zăpadă. Cantitățile de apă vor fi local de 20 – 35 de litri pe metru pătrat.

Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 60 – 75 de kilometri pe oră și vor fi intervale cu viscol și vizibilitate redusă.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax