ANUNȚURI PUBLICE
Lansare de carte la Cluj. „Inelul cu smarald”, de Olivia Mândruțiu-Rusu, un joc de-a realul și imaginarul. Când și unde are loc
Muzeul de Artă va găzdui, în data de 23 martie 2023, de la ora 17, lansarea volumului „Inelul cu smarald” a scriitoarei Olivia Mândruțiu-Rusu.
„Vor lua cuvântul: Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca; Mircea Petean, directorul Editurii Limes din Cluj-Napoca; Constantina Raveca Buleu, membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj și Ovidiu Pecican, profesor la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Cu această ocazie, vor fi expuse lucrările de pictură realizate de doamna Olivia Mândruțiu-Rusu.”, se arată în descrierea evenimentului.
Conform acesteia, „Inelul cu smarald” (2023) este al treilea roman al Oliviei Mândruțiu-Rusu, după „Pas în trei” (Editura Ardealul, Cluj-Napoca, 2011) și „Mesteceni și rafturi” (Editura Limes, 2020). Devoțiunea autoarei pentru creație se topește în nevoia de reprezentare, concurând zvâcnirile sublime ale artei. Viziunea estetică despre lume și viață concentrează elemente distincte, ce-i conferă prozei prospețime și originalitate.
„Organizate într-o construcție epică riguroasă, evenimentele situate în spațiu și timp țin de edificiul unei narațiuni în care particularitățile artistice se metamorfozează ca un mod propriu de a gândi, a simți și a reacționa, considerând romanul o creație deschisă ca desfășurare a acțiunii – rodul unui spirit inventiv, dominat de o măiestrită intuiție. Fiecare episod aduce elemente esențiale și neapărat necesare pentru firul epic și pentru reliefarea personajelor.
Scriitoarea știe să își țină cititorul tot mai aproape și să îl cucerească, atrăgându-l într-un fel de joc ontologic de-a modalitățile existenței, de-a realul și imaginarul unui fantastic identitar, de-a necesarul și posibilul, de-a metafizica aliată cu estetica, într-o carte vie, sinceră, în care individualitatea imaginii este însăși perenitatea ei.
Olivia Mândruțiu-Rusu excelează în stârnirea și întreținerea interesului pentru exercițiile spiritului, în țâșnire continuă. Arta sa este, în mod deosebit, aceea a unui regizor al ideilor. O seducătoare perspectivă o au nucleele declanșatoare ale jurnalului și ale labirintului, acestea deschizând, prin ramificație, agenții narării: un labirint interior, al frământărilor și al căutărilor, cât și un labirint exterior, amintind curgerea continuă a vieții spre moarte și a morții spre viață.
<<Inelul cu smarald>> ne abate de la principiul ca înțeles epic a unei creații masive, printr-un limbaj capabil să exprime poezia sentimentelor omenești, frumusețea tainică a naturii, farmecul atmosferei create. Esența confesiunilor depășește aparentele revărsări sentimentale, pentru că vocea narativă este amplificată de simțul artistic deosebit de rafinat, stabilind relația: autor-narator, narator-personaj, personaj-mesaj, mesaj-comentator, într-o autentică poetică a povestirii.
Roman al camuflării sacrului în profan, <<Inelul cu smarald>> unește tumultul imagistic al erupțiilor fantastice cu stringența ordonatoare a datului uman. Destinul protagonistei argumentează și întărește semnificația titlului romanului, devenit metaforă și simbol. Eroina își impune tiparul său de existență, pentru că tot ce dă prețul vieții este iubirea.”, notează scriitoarea Nicoleta Milea.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Finalistele Miss Tourism World din China. Clujeanca Ioana Oleleu nu a prins top 5
Finala concursului Miss Tourism World s-a încheiat, sâmbătă, la Shenzhen (China), dar clujeana Ioana Oleleu, reprezentanta României nu s-a clasat, din păcate, între primele 5.
Concursul a fost câștigat de reprezentanta Braziliei, urmată de cele din Polonia, Taiwan, Thailanda și Peru.
Ioana Oleleu a reprezentat România în finală și a purtat, printre altele, o rochie roșie, creația designerului clujean Iulia Sasu, însă nu a prin topul primelor 5 clasate.
Aceasta este fiica unuia dintre liderii PSD Cluj, Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA.
EVENIMENT
FOTO. TIR răsturnat între Poieni și Ciucea, pe DN1 E60. Patru bărbați, evaluați medical de SMURD
Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit sâmbătă seara la un accident rutier petrecut între localitățile Poieni și Ciucea, pe DN1 E60, unde un TIR s-a răsturnat.
”Echipajele noastre au găsit la fața locului un autotren răsturnat, respectiv un autoturism avariat. Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar patru bărbați au fost evaluați de către echipajul SAJ. În cele din urmă, cu toții au refuzat transportul la spital.
La misiune a mai luat parte o autospecială cu modul de descarcerare”, au precizat reprezentanții ISU Cluj.
Și polițiștii clujeni cercetează cum a avut loc accidentul.
Echipa de fotbal CFR Cluj a remizat sâmbătă cu echipa poloneză Legia Varșovia, scor 2-2, într-un meci amical disputat în cantonamentul de la Oliva Nova lângă Valencia (Spania).
Clujenii au condus la pauză cu scorul de 2-1, prin golurile marcat de Tachtsidis, pentru polonezi înscriind Morishita încă în minutul 5.
Polonezii au egalat în minutul 90 din repriza a doua prin Szczepaniak.
Foto: Facebook – Legia Varșovia
EVENIMENT
FOTO. Mașină răsturnată în satul clujean Vânători. O femeie și un bărbat, evaluați de un echipaj SMURD
Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit sâmbătă după-amiază la un accident rutier petrecut pe raza localității Vânători, comuna Ciucea, soldat cu o o mașină răsturnată.
”Echipajele operative au găsit la fața locului un autoturism răsturnat într-un șanț, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un bărbat și o femeie de aproximativ 55 de ani au fost evaluați de către paramedicii SMURD, refuzând ulterior transportul la spital.
La misiune a mai luat parte o autospecială cu modul de descarcerare”, au spus reprezentanții ISU Cluj.