Connect with us

CULTURA

L-am cunoscut pe duhovnicul Prinţului Charles

Publicat


File de poveste

Despre prinți și prințese suntem deprinși încă din copilărie, prin frumoasele povești ale părinților și mai ales ale bunicilor. Ele ne-au marcat copilăria și ne-au rămas, într-o ”nișă” a memoriei care, cel puțin pentru mine și soția mea, s-a reactivat după ce am devenit și noi bunici. Chiar dacă mai târziu, Harry Potter și bagheta sa magică ne-au făcut concurență, nu ne-am îndepărtat (nici noi și nici nepotul nostru) de la frumusețea idilică a poveștilor princiare.

În ultimile zile, prin media românească s-au transmis, din nou, știri și informații despre prințul Charles și slăbiciunea lui pentru frumusețea meleagurilor transilvane. S-a reactivat informația despre descendența sa românească, prin domnitorul Vlad Țepeș, dar nu s-a mai spus că prin regina Maria a României și prin tatăl său, Filip duce de Edinburgh (din casa regală a Greciei), prințul de Wales are o deschidere sentimentală și spre ortodoxie!!!

Desigur, ca moștenitor al tronului Regatului Unit nu poate fi decât anglican, fiind botezat la 15 decembrie 1948 de către episcopul de Canterbury, Geoffrey Fisher, cu apă din râul Iordan. Mi-am adus aminte de toate acestea printr-o conexiune involuntară a gândurilor, activate, desigur, de noile informații și mesaje ale prințului.

În învălmăşeala acestor gânduri mi-am amintit de pelerinajul meu la Muntele Athos și de întâlnirea cu părintele Dionisie, duhovnicul prințului Charles. Așa am hotărât să părăsesc, pentru o clipă, ”filele poveștilor istorice și economice” și să scriu despre Muntele Athos și întâlnirea cu părintele Dionisie de la schitul Sfântul Gheorghe de la Colciu.

Sus, sus la munte sus…

Mărturisesc, în buna tradiție a mărturisirilor duhovnicești, că au trecut de atunci aproape două decenii, iar memoria mea s-a aglomerat cu multe altele, deși mi-am reactivat experiența athonită, prin ceea ce am povestit cu regretatul meu prieten, părintele profesor Dorel Man (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Universitatea ”Babeș-Bolyai”), dar și cu mulți alții. M-au ajutat și lecturile unor cărți, despre sanctuarul ortodoxiei din peninsula Chalcidice, nord-estul macedonean al Greciei. Cele văzute, cu cele citite s-au amalgamat în mintea mea, dar trăirea sufletească rămâne.

Pentru prima oară am aflat de muntele Athos, în copilărie, din romanele lui Alexandre Dumas. Era pseudonimul unuia din mușchetarii săi. Am reușit să-l localizez pe hartă, fără a ști că era un Munte Sfânt. Abia mai târziu am aflat de realitatea spiritual-ortodoxă  a Athosului, dar nu am deslușit-o în întreaga sa profunzime, și nu știu dacă poate cineva să izbândească vreodată. Chiar și trăitorii Sfântului Munte, așa cum a fost și părintele Dionisie, sunt destul de cumpătați în acestă privință. Pentru că Muntele își păstrează și-și apără măreția și ”smerenia” sa izvorâtă din secole de istorie, penitență și iubire pentru oameni și Dumnezeu.

În acest sanctuar am ajuns în iulie 2001. A fost inițiativa bunului meu prieten Dorel Man, care mi-a spus la telefon: ”Trebuie să urcăm la Munte, sus, sus la munte sus!”. Nu am prea înțeles, dar după explicațiile firești, am acceptat și am plecat, împreună cu el, cu Gheorghe Benea și cu fiul acestuia, student în acea vreme la Teologie,  acum părintele Grigore, preot-călugăr la Mănăstirea „Sfinţii 40 de Mucenici” și Memorialul din Gherla, loc de cinstire a victimelor comunismului din temuta închisoare de pe Someș.

Fascinația Muntelui și interogațiile mele

Oricine pune piciorul pe pământul Sfântului Munte rămâne cu fascinația, interogațiile și frământările firești. Nu vreau să intru în istoria, prezentarea și imagistica Muntelui. Internetul este generos și cu acest subiect. O consistentă literatură, virtuală și tipărită poate fi oricând consultată.

Prima imagine care i se deschide vizitatorului/pelerinului este cea a îngemănării muntelui (în sens geografic și spiritual) cu construcțiile monahale: mănăstiri, schituri, chilii, colibe. Unele au fost ridicate pe piscuri, stânci, pante și platouri mai mult sau mai puțin primitoare.

De departe, de pe mare, parcă sunt din turtă dulce sau din mici piese ale unui puzzle în culori vii și atrăgătoare, dominate de alb și roșu, pe fundalul verdelui crud al vegetației mediteraneene și al stâncilor colțuroase. Cel puțin aceasta a fost prima mea impresie. Pe măsură ce te apropii de destinație și debarcare în micul port Daphne rămâi cu imaginea unei ”rânduieli invizibile” și distincte a Bizanțului de altădată.

Această imagine m-a copleșit în toate zilele petrecute la Muntele Athos. Totul amintea de marele Imperiu de la Răsărit: arhitectura, călugării, ceremonialul religios, vorba cumpătată, credința nestrămutată în valorile creștine ale ortodoxiei și, mai ales, puterea de viețuire a celor care s-au contopit cu Muntele Sfânt în marea credință pentru Hristos.

Celebra sintagmă a lui Nicolae Iorga ”Bizanț după Bizanț” este cel mai bine reprezentată aici. Numai, tot așa cum spunea marele istoric, frumusețea Bizanțului este conferită de unicitatea diversității, prin influențele și amprentele grecești, rusești, bulgărești, sârbești și românești.

De la demnitatea sud-dunăreană la măreția imperială rusă, spațiul athonit generează sentimente și întrebări multiple. Ca mirean nu poți să nu te întrebi ce i-a determinat pe trăitorii Muntelui pentru o astfel de viață și ce resorturi lăuntrice o susține. Răspunsurile le-am aflat, atunci, doar parțial. Pe măsură ce timpul a trecut, mi-am dat seama de covârșitoarea putere și speranță a celor care au optat pentru viața monahală, întru deschiderea și cinstirea către Dumnezeu.

I-am admirat și îi admir și acum pe cei care au avut și au această uriașă putere lăuntrică. Le-am mărturisit că pentru mine, deprins cu tumultul vieții cotidiene și a vieții familiale, ar fi mai grea o astfel de opțiune. Răspunsul cel mai chibzuit l-am găsit, însă la părintele Dionisie: ”Nu se poate să fie toți călugări și nu se poate să fie toți căsătoriți”.

Întâlnirea cu Gheronda Dionisie

După peregrinările de o săptămână prin Munte, cu dorința de-a vedea cât mai multe așezăminte monahale, în ultima zi, atunci când reveneam spre casă, părintele Man îmi spune: ”Ne oprim pe la Gheronda Dionisie”. Despre starețul Dionisie de la Colciu mai auzisem, mai ales că mi se spunea că este duhovnicul prințului Charles.

Obosit și cu încâlceala gândurilor din acele zile, aglomerate și nerânduite, am fost tentat să refuz. Dar, aproape fără să-mi dau seama, am ajuns sub chiparosul din curtea schitului. Primiți cu căldură de mica obște monahală formată din călugări români, am așteptat să vină și părintele Dionisie. Era unul dintre cei mai vârstnici și vechi călugări din Athos (avea atunci 92 de ani) și venise în Sfântul Munte la 17 ani, în 1926. De atunci nu a mai părăsit Muntele, ci doar pentru a merge la alte așezăminte din Grecia sau de la Ierusalim.

De la început m-a surprins acuratețea vorbirii sale în limba română, fără poticneli și ”influențe străine”, cum se exprimă unii români, care erau de puțină vreme prin străinătățuri. Apoi, era extrem de bine informat cu ceea ce se întâmpla în țară. Avea un radio și asculta posturile românești, atunci când nu era legat de programul monahal.

Deși bătrân și cu durerile vârstei (nu mai vedea și se deplasa cu ajutorul bastonului și cu sprijinul unui frate mai tânăr), participa cu bucurie și osteneală la traiul de zi cu zi al obștii, dar mai ales la împlinirile duhovnicești prin rugăciunile zilnice și slujbele din mica biserică de la Colciu. Când a venit spre noi am văzut și unde viețuia, într-o mică chilie semi-îngropată,  care îi asigura liniștea și împlinirea sufletească. Părăsea mica sa ”gură de rai” doar pentru pelerini. Ni s-a spus că făcea aceasta cu vocația și sârguința mângâierii și împlinirii duhovnicești.

Discuția cu noi a fost cumpătată și plină de înțelepciune. Nu degeaba călugărilor bătrâni li se spune Gheronda (din grecescul ”kalo gheros” – bătrân bun), adică cei buni, bătrâni și înțelepți.

În scurta  noastră întâlnire am aflat foarte multe. Poate, chiar esența credinței străbune. Credința ortodoxă se îngemăna cu mândria de a fi român. ”Sunt mândru că sunt român și creștin ortodox. Acestea două sunt legate. Deodată românul s-a trezit creștin-ortodox, cu propovăduirea Sfântului Apostol Andrei”.

Pentru părinte, Ortodoxia era esența vieții creștine, iar ”Dumnezeu este dragoste. Cine are dragoste este în Dumnezeu. Dumnezeu este pace. Trebuie dragoste de aproapele, dar nu numai de cei prieteni, ci și de vrășmași”.

Privea Ortodoxia ca singura credință adevărată, care urmează cu fermitate cuvântul Domnului. Era și este un contrafort al creștinătății în această parte a lumii. Îi admira pe domnii români iubitori și sprijinitori ai ortodoxiei. Pe  Ștefan cel Mare îl considera un mare apărător al acestei și al neamului românesc. Se mândrea că este din Moldova lui Ștefan cel Mare, fiind născut în comuna Vorniceni, județul Botoșani. Nu ne-a pomenit, sau poate nu-mi mai aduc eu aminte, de sprijinul domnilor români pentru mănăstirile ”închinate” de la Muntele Athos. De fapt, este un subiect delicat în Munte, datorită actului de secularizare al lui Alexandru Ioan Cuza din 1863.

Egoismul și trufia sunt cei mai mari dușmani pentru oameni și societate. Pentru a le învinge, oamenii trebuie să-și găsească în interiorul lor forța răspunsului și întărirea cugetului. Maica Domnului, protectoarea Muntelui Athos -fiind numit și Grădina Maicii Domnului-, era pentru părintele Dionisie găsirea și regăsirea în fața greutăților vieții, bătrâneții și bolii: ”Sunt un bătrân orb. M-am rugat la Maica Domnului să-mi dea un dar: să nu mai cârtesc (cu orbirea) și s-a milostivit spre mine. Acum mi-a dat să înțeleg că, așa cum sunt, îmi este de folos. Și acum sunt în pace. Mi-a fost și-mi este de folos să fiu așa”.

Desigur, se referea la puterea de-a fi aproape de cei care-i treceau pragul și-i sorbeau învățăturile. Ni s-a spus că frații de la Colciu, pentru a-l proteja, uneori, închideau porțile schitului. Pelerinii ajunau totuși la el, iar părintele le era ”de folos”. De cele mai multe ori, le spunea el, ”să te rogi pentru moșneagul ăsta nenorocit”. Era modestia/smerenia întruchipată și era răspunsul suprem la cei care îl considerau Sfânt!

Mă bucur că am avut marea cinste să-l întâlnesc. Prin profesia mea am întâlnit și am cunoscut foarte mulți oameni, aflați în poziții sociale, economice, politice, militare, diplomatice, academice, ecleziastice și culturale interesante, mai mult sau mai puțin înalte. Dar, poate omul cel mai prețuit rămâne părintele duhovnic Dionisie de la Colciu. A trecut la cele veșnice la 11 mai 2004. Se spune că la slujba de înmormântare a participat și prințul Charles.

Astăzi, 15 august 2020, de ziua Adormirii Maici Domnului!!!

Prof.univ. dr. Ioan Lumperdean

foto: doxologia.ro



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Gheorghe Piperea (AUR): Programe de construcție de locuințe IEFTINE, cu sprijin de la stat, există peste tot în Europa

Publicat

gheorghe piperea

Europarlamentarul AUR, avocatul Gheorghe Piperea, a declarat că acele forțe politice, PNL și USR, care astăzi diabolizează Planul Simion sunt tocmai cele care au susținut de-a lungul timpului programe de construcție de locuințe ieftine, cu sprijin de la stat și cu implicarea statului. Acesta a dat exemplul băncilor pentru locuințe practic și în România de mai multe instituții bancare.

„Programe de construcție de locuințe ieftine, cu sprijin de la stat și cu implicarea statului, există peste tot în Europa și au existat și în România. Nu le-a constestat, nu le blamează nimeni pe motiv că ar fi comuniste, iluzorii, frauduloase etc. Nu le-a torpilat nimeni în presă – dimpotrivă, au fost atât de eficient promovate încât, în hora celor două bănci au intrat 360 de mii de clienți.

Gheorghe Piperea (AUR): Programe de construcție de locuințe IEFTINE, cu sprijin de la stat, există peste tot în Europa

Când s-a descoperit că băncile fură, înșeală consumatorii și fraudează statul, nu numai că nu a fost niciun scandal, dar avocații (ex)politicieni s-au implicat în „optimizări judiciare”, la fel cum au făcut-o și lobby-știi, ambasadele, influencerii și presa plătită să furnizeze știri pozitive. Acest sistem (pervertit prin fraudă de cele 2 bănci austriece) a fost aplaudat de acele forțe politice – PNL și USR – care azi diabolizează Planul Simion. Nimeni nu a făcut meme-uri cu cele 2 bănci de locuințe, nimeni nu a sesizat parchetul”, a afirmat Gheorghe Piperea.

Acesta arată că în Germania și Austria funcționează un sistem de economisire – creditare în vederea construcției sau achiziției de locuințe, denumit bauspar, prin care persoanele fizice majore pot depune progresiv sume de bani într-un cont de economii și, după 8 ani, pot contracta un credit pentru construcția sau achiziția de locuințe. Pe toată perioada celor 8 ani de economisire, statul bonifică o dobândă anuală care se adaugă dobânzii la depozit plătită de bancă.

„Bonificația nu se plătește deponentului, ci băncii”

„Acest sistem a fost implementat și în România, dar a fost pervertit de cele două bănci austriece care l-au pus în practică: Raiffeisen – banca pentru locuințe și BCR – banca pentru locuințe. Când a fost lansat, sistemul a avut un imediat și uriaș succes. Nu mai puțin de 360 de mii de persoane fizice au devenit clienți ai acestor bănci, fără a ști cu exactitate ce anume au contractat.

Deponenții au fost lăsați să creadă că bonificația de la stat, în cuantum de 25% pe an, era o dobândă la depozit. În realitate, așa cum am spus mai sus, bonificația nu se plătește deponentului, ci băncii, ca parte din avansul necesar creditului, care trebuia contractat după minim 8 ani de acumulare, exclusiv pentru construcția sau achiziția unei locuințe. În practică, clienți au fost chiar și bebeluși sau pensionari în vârstă de peste 70 de ani.

Aproape toți clienții (minus câteva sute, din 360 de mii) au pus bani în acele bănci pentru a câștiga 25% pe ani, bani de la stat. Dobânzile și bonificația nu au fost niciodată achitate. Ba, mai mult, nici banii proprii depuși în sistem nu s-au mai încasat înapoi. Încă sunt pe rol litigii cu cele două bănci (aflate acum în lichidare). Cu toate acestea, cele două bănci pentru locuințe au încasat toată bonificația de la stat, deși au fost semnate doar câteva zeci de contracte”, arată europarlamentarul AUR.

„În Parlament s-a încercat schimbarea legii”

Gheorghe Piperea a precizat că, printr-un raport foarte dur, Curtea de Conturi a dispus restituirea acestor sume preluate ilegal de bănci, cu titlu de bonificație de dobândă, fiind vorba de peste 300 de milioane de euro.

„Băncile au contestat raportul și, într-o primă fază, Curtea de Apel București l-a anulat. Apărătorul băncilor, în acest litigiu, a fost profesorul profesorului de optimizare fiscală. Numai că, la ÎCCJ, în recurs, a avut câștig de cauză Curtea de Conturi. Băncile au fost obligate să restituie statului cei 300 de milioane de euro. Executarea obligației de restituire a fost anevoioasă.

Au fost implicate în blocarea executării cele mai „strălucite” minți ale optimizării fiscale, ambasadele, precum și companiile de consultanță și lobby. În Parlament s-a încercat schimbarea legii, în așa fel încât băncile să iasă basma curată. Până la urmă, totuși, cele două banci au achitat suma, după care au intrat în lichidare”, a subliniat eurodeputatul AUR.

Gheorghe Piperea a adăugat că, până la urmă, „Dreptatea a triumfat”. „Aceeași Dreptate care trebuie să triumfe și în plan economic și social printr-un Plan Simion”, a conchis avocatul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Gigi Becali s-a dezlănțuit împotiva UNTOLD: Stadioanele sunt pentru fotbal, nu pentru droguri și sataniști. Vrea lege

Publicat

Festivalul UNTOLD

Gigi Becali, patronul FCSB, a avut o reacție virulentă la adresa Untold, festival care are loc la Cluj-Napoca, și pe care l-a catalogat ca fiind pentru “drogați și sataniști”.

Becali, care spune că stadioanele sunt pentru fotbal și vrea lege care să le interzică.

Gigi Becali s-a dezlănțuit împotiva UNTOLD: Stadioanele sunt pentru fotbal, nu pentru droguri și sataniști. Vrea lege

Festivalul UNTOLD care e pe cale să înceapă la Cluj-Napoca pe stadionul Cluj Arena îl deranjează pe Gigi Becali.

„Să mai facă ei Untold pe stadioane? Stadioanele sunt pentru fotbal! Nu pentru droguri, staniști! Cocaină, marijuana. Ce să facă statul român? Acolo sunt mii și mii! Cocaină și hașiș.

La ăia n-ai ce să le faci. Dacă ei bagă cocaină pe scenă, direct în nas, ce să le mai faci?”, a declarat Gigi Becali, într-o emisiune de la DigiSport, scrie Pro Sport.

Gigi Becali promite o lege care să interzică concerte de acest gen pe stadioane

Becali a continuat și a spus că am adoptat ce era mai rău din Europa, deși susține că e bine că suntem parte a uniunii.

Citește și: Unde se dispută DERBY-ul Clujului? Festivalul UNTOLD blochează Cluj Arena

„Normal ar trebui să nu mai facem concerte de drogangeală, de cocaină. O să fac eu legea asta!”, a mai spus Gigi Becali.

UNTOLD a ajuns la a noua ediție

Festivalul UNTOLD, care are un buget de câteva zeci de milioane de euro, aduce în România „crema” DJ-ilor internaționali și alți artiști în vogă, dar și mii de turiști la Cluj.

Festivalul naște în ficecare an polemici în rândul clujenilor, în special din cauza zgomotului produs și care se aude tare toată noaptea în proximitatea stadionului, dar și în alte zone din oraș.

În acest an, UNTOLD are loc între 8 și 11 august.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cum arată PLAJA din Grigorescu? Copii și adulți se bucură de festivalul Vamos a la Playa

Publicat

plaja

Vineri a început cea de-a șasea ediție a festivalului Vamos a la Playa. Timp de 10 zile, între 26 iulie și 4 august, litoralul se mută pe malul Someșului Mic, pe plaja din Grigorescu.

Copii și adulți s-au bucurat încă din prima zi de momentele de relaxare oferite de vremea frumoasă și răcoarea apei.

plaja

plaja

VIDEO FOTO. Cum arată PLAJA din Grigorescu? Copii și adulți se bucură de festivalul Vamos a la Playa

Sâmbătă, la ora 17 are loc deschiderea campionatului de table, iar de la 18 va urca pe scenă trupa Dean Klooge. De la 20, pe malul Someșului vor cânta cei de la Luna Amară.

plaja

plaja

plaja

Duminică, tot de la ora 17, va avea loc finala campionatului de table, iar atmosfera va fi întreținută de Bogdan Roșca.

De la 20, va avea loc concertul celor de la Om la lună.

plaja

plaja

plaja

Festivalul continuă cu activități interesante și diverse pe parcursul întregii săptămâni. Sunt programate întâlniri, ateliere și dezbateri, iar weekend-ul viitor aduce noi trupe și spectacole pe scena din Grigorescu. Programul integral poate fi vizualizat aici.

plaja

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cine e traficantul de DROGURI prins la Cluj. E un temut MAFIOT italian

Publicat

mafiot

Procurorii DIICOT anunțau, vineri, că un bărbat, cetățean străin, a fost prins în flagrant în timp ce vindea cocaină în Cluj-Napoca. Acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

mafiot

Este vorba de un sicilian, Vito Cocimano, membru al temutei mafii siciliene, care încerca să-și facă o piață de desfacere în România, vânzând cocaină la jumătate de preț.

VIDEO FOTO. Cine e traficantul de DROGURI prins la Cluj. E un temut MAFIOT italian

mafiot

Sicilianul a fost depistat de către un polițist sub acoperire pe când încerca să-și piardă urma la Hunedoara. Din cercetările efectuate a reieșit faptul că italianul a procurat drogul din Italia și l-a introdus în țară prin intermediul unei firme de curierat.

mafiot

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax