Connect with us

CULTURA

L-am cunoscut pe duhovnicul Prinţului Charles

Publicat


File de poveste

Despre prinți și prințese suntem deprinși încă din copilărie, prin frumoasele povești ale părinților și mai ales ale bunicilor. Ele ne-au marcat copilăria și ne-au rămas, într-o ”nișă” a memoriei care, cel puțin pentru mine și soția mea, s-a reactivat după ce am devenit și noi bunici. Chiar dacă mai târziu, Harry Potter și bagheta sa magică ne-au făcut concurență, nu ne-am îndepărtat (nici noi și nici nepotul nostru) de la frumusețea idilică a poveștilor princiare.

În ultimile zile, prin media românească s-au transmis, din nou, știri și informații despre prințul Charles și slăbiciunea lui pentru frumusețea meleagurilor transilvane. S-a reactivat informația despre descendența sa românească, prin domnitorul Vlad Țepeș, dar nu s-a mai spus că prin regina Maria a României și prin tatăl său, Filip duce de Edinburgh (din casa regală a Greciei), prințul de Wales are o deschidere sentimentală și spre ortodoxie!!!

Desigur, ca moștenitor al tronului Regatului Unit nu poate fi decât anglican, fiind botezat la 15 decembrie 1948 de către episcopul de Canterbury, Geoffrey Fisher, cu apă din râul Iordan. Mi-am adus aminte de toate acestea printr-o conexiune involuntară a gândurilor, activate, desigur, de noile informații și mesaje ale prințului.

În învălmăşeala acestor gânduri mi-am amintit de pelerinajul meu la Muntele Athos și de întâlnirea cu părintele Dionisie, duhovnicul prințului Charles. Așa am hotărât să părăsesc, pentru o clipă, ”filele poveștilor istorice și economice” și să scriu despre Muntele Athos și întâlnirea cu părintele Dionisie de la schitul Sfântul Gheorghe de la Colciu.

Sus, sus la munte sus…

Mărturisesc, în buna tradiție a mărturisirilor duhovnicești, că au trecut de atunci aproape două decenii, iar memoria mea s-a aglomerat cu multe altele, deși mi-am reactivat experiența athonită, prin ceea ce am povestit cu regretatul meu prieten, părintele profesor Dorel Man (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Universitatea ”Babeș-Bolyai”), dar și cu mulți alții. M-au ajutat și lecturile unor cărți, despre sanctuarul ortodoxiei din peninsula Chalcidice, nord-estul macedonean al Greciei. Cele văzute, cu cele citite s-au amalgamat în mintea mea, dar trăirea sufletească rămâne.

Pentru prima oară am aflat de muntele Athos, în copilărie, din romanele lui Alexandre Dumas. Era pseudonimul unuia din mușchetarii săi. Am reușit să-l localizez pe hartă, fără a ști că era un Munte Sfânt. Abia mai târziu am aflat de realitatea spiritual-ortodoxă  a Athosului, dar nu am deslușit-o în întreaga sa profunzime, și nu știu dacă poate cineva să izbândească vreodată. Chiar și trăitorii Sfântului Munte, așa cum a fost și părintele Dionisie, sunt destul de cumpătați în acestă privință. Pentru că Muntele își păstrează și-și apără măreția și ”smerenia” sa izvorâtă din secole de istorie, penitență și iubire pentru oameni și Dumnezeu.

În acest sanctuar am ajuns în iulie 2001. A fost inițiativa bunului meu prieten Dorel Man, care mi-a spus la telefon: ”Trebuie să urcăm la Munte, sus, sus la munte sus!”. Nu am prea înțeles, dar după explicațiile firești, am acceptat și am plecat, împreună cu el, cu Gheorghe Benea și cu fiul acestuia, student în acea vreme la Teologie,  acum părintele Grigore, preot-călugăr la Mănăstirea „Sfinţii 40 de Mucenici” și Memorialul din Gherla, loc de cinstire a victimelor comunismului din temuta închisoare de pe Someș.

Fascinația Muntelui și interogațiile mele

Oricine pune piciorul pe pământul Sfântului Munte rămâne cu fascinația, interogațiile și frământările firești. Nu vreau să intru în istoria, prezentarea și imagistica Muntelui. Internetul este generos și cu acest subiect. O consistentă literatură, virtuală și tipărită poate fi oricând consultată.

Prima imagine care i se deschide vizitatorului/pelerinului este cea a îngemănării muntelui (în sens geografic și spiritual) cu construcțiile monahale: mănăstiri, schituri, chilii, colibe. Unele au fost ridicate pe piscuri, stânci, pante și platouri mai mult sau mai puțin primitoare.

De departe, de pe mare, parcă sunt din turtă dulce sau din mici piese ale unui puzzle în culori vii și atrăgătoare, dominate de alb și roșu, pe fundalul verdelui crud al vegetației mediteraneene și al stâncilor colțuroase. Cel puțin aceasta a fost prima mea impresie. Pe măsură ce te apropii de destinație și debarcare în micul port Daphne rămâi cu imaginea unei ”rânduieli invizibile” și distincte a Bizanțului de altădată.

Această imagine m-a copleșit în toate zilele petrecute la Muntele Athos. Totul amintea de marele Imperiu de la Răsărit: arhitectura, călugării, ceremonialul religios, vorba cumpătată, credința nestrămutată în valorile creștine ale ortodoxiei și, mai ales, puterea de viețuire a celor care s-au contopit cu Muntele Sfânt în marea credință pentru Hristos.

Celebra sintagmă a lui Nicolae Iorga ”Bizanț după Bizanț” este cel mai bine reprezentată aici. Numai, tot așa cum spunea marele istoric, frumusețea Bizanțului este conferită de unicitatea diversității, prin influențele și amprentele grecești, rusești, bulgărești, sârbești și românești.

De la demnitatea sud-dunăreană la măreția imperială rusă, spațiul athonit generează sentimente și întrebări multiple. Ca mirean nu poți să nu te întrebi ce i-a determinat pe trăitorii Muntelui pentru o astfel de viață și ce resorturi lăuntrice o susține. Răspunsurile le-am aflat, atunci, doar parțial. Pe măsură ce timpul a trecut, mi-am dat seama de covârșitoarea putere și speranță a celor care au optat pentru viața monahală, întru deschiderea și cinstirea către Dumnezeu.

I-am admirat și îi admir și acum pe cei care au avut și au această uriașă putere lăuntrică. Le-am mărturisit că pentru mine, deprins cu tumultul vieții cotidiene și a vieții familiale, ar fi mai grea o astfel de opțiune. Răspunsul cel mai chibzuit l-am găsit, însă la părintele Dionisie: ”Nu se poate să fie toți călugări și nu se poate să fie toți căsătoriți”.

Întâlnirea cu Gheronda Dionisie

După peregrinările de o săptămână prin Munte, cu dorința de-a vedea cât mai multe așezăminte monahale, în ultima zi, atunci când reveneam spre casă, părintele Man îmi spune: ”Ne oprim pe la Gheronda Dionisie”. Despre starețul Dionisie de la Colciu mai auzisem, mai ales că mi se spunea că este duhovnicul prințului Charles.

Obosit și cu încâlceala gândurilor din acele zile, aglomerate și nerânduite, am fost tentat să refuz. Dar, aproape fără să-mi dau seama, am ajuns sub chiparosul din curtea schitului. Primiți cu căldură de mica obște monahală formată din călugări români, am așteptat să vină și părintele Dionisie. Era unul dintre cei mai vârstnici și vechi călugări din Athos (avea atunci 92 de ani) și venise în Sfântul Munte la 17 ani, în 1926. De atunci nu a mai părăsit Muntele, ci doar pentru a merge la alte așezăminte din Grecia sau de la Ierusalim.

De la început m-a surprins acuratețea vorbirii sale în limba română, fără poticneli și ”influențe străine”, cum se exprimă unii români, care erau de puțină vreme prin străinătățuri. Apoi, era extrem de bine informat cu ceea ce se întâmpla în țară. Avea un radio și asculta posturile românești, atunci când nu era legat de programul monahal.

Deși bătrân și cu durerile vârstei (nu mai vedea și se deplasa cu ajutorul bastonului și cu sprijinul unui frate mai tânăr), participa cu bucurie și osteneală la traiul de zi cu zi al obștii, dar mai ales la împlinirile duhovnicești prin rugăciunile zilnice și slujbele din mica biserică de la Colciu. Când a venit spre noi am văzut și unde viețuia, într-o mică chilie semi-îngropată,  care îi asigura liniștea și împlinirea sufletească. Părăsea mica sa ”gură de rai” doar pentru pelerini. Ni s-a spus că făcea aceasta cu vocația și sârguința mângâierii și împlinirii duhovnicești.

Discuția cu noi a fost cumpătată și plină de înțelepciune. Nu degeaba călugărilor bătrâni li se spune Gheronda (din grecescul ”kalo gheros” – bătrân bun), adică cei buni, bătrâni și înțelepți.

În scurta  noastră întâlnire am aflat foarte multe. Poate, chiar esența credinței străbune. Credința ortodoxă se îngemăna cu mândria de a fi român. ”Sunt mândru că sunt român și creștin ortodox. Acestea două sunt legate. Deodată românul s-a trezit creștin-ortodox, cu propovăduirea Sfântului Apostol Andrei”.

Pentru părinte, Ortodoxia era esența vieții creștine, iar ”Dumnezeu este dragoste. Cine are dragoste este în Dumnezeu. Dumnezeu este pace. Trebuie dragoste de aproapele, dar nu numai de cei prieteni, ci și de vrășmași”.

Privea Ortodoxia ca singura credință adevărată, care urmează cu fermitate cuvântul Domnului. Era și este un contrafort al creștinătății în această parte a lumii. Îi admira pe domnii români iubitori și sprijinitori ai ortodoxiei. Pe  Ștefan cel Mare îl considera un mare apărător al acestei și al neamului românesc. Se mândrea că este din Moldova lui Ștefan cel Mare, fiind născut în comuna Vorniceni, județul Botoșani. Nu ne-a pomenit, sau poate nu-mi mai aduc eu aminte, de sprijinul domnilor români pentru mănăstirile ”închinate” de la Muntele Athos. De fapt, este un subiect delicat în Munte, datorită actului de secularizare al lui Alexandru Ioan Cuza din 1863.

Egoismul și trufia sunt cei mai mari dușmani pentru oameni și societate. Pentru a le învinge, oamenii trebuie să-și găsească în interiorul lor forța răspunsului și întărirea cugetului. Maica Domnului, protectoarea Muntelui Athos -fiind numit și Grădina Maicii Domnului-, era pentru părintele Dionisie găsirea și regăsirea în fața greutăților vieții, bătrâneții și bolii: ”Sunt un bătrân orb. M-am rugat la Maica Domnului să-mi dea un dar: să nu mai cârtesc (cu orbirea) și s-a milostivit spre mine. Acum mi-a dat să înțeleg că, așa cum sunt, îmi este de folos. Și acum sunt în pace. Mi-a fost și-mi este de folos să fiu așa”.

Desigur, se referea la puterea de-a fi aproape de cei care-i treceau pragul și-i sorbeau învățăturile. Ni s-a spus că frații de la Colciu, pentru a-l proteja, uneori, închideau porțile schitului. Pelerinii ajunau totuși la el, iar părintele le era ”de folos”. De cele mai multe ori, le spunea el, ”să te rogi pentru moșneagul ăsta nenorocit”. Era modestia/smerenia întruchipată și era răspunsul suprem la cei care îl considerau Sfânt!

Mă bucur că am avut marea cinste să-l întâlnesc. Prin profesia mea am întâlnit și am cunoscut foarte mulți oameni, aflați în poziții sociale, economice, politice, militare, diplomatice, academice, ecleziastice și culturale interesante, mai mult sau mai puțin înalte. Dar, poate omul cel mai prețuit rămâne părintele duhovnic Dionisie de la Colciu. A trecut la cele veșnice la 11 mai 2004. Se spune că la slujba de înmormântare a participat și prințul Charles.

Astăzi, 15 august 2020, de ziua Adormirii Maici Domnului!!!

Prof.univ. dr. Ioan Lumperdean

foto: doxologia.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO. Lansarea candidaților PNL Cluj la alegeri, în prezența președintelui partidului, Nicolae Ciucă

Publicat

pnl

PNL Cluj își lansează, sâmbătă, candidații la alegerile locale din 9 iunie la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, într-un eveniment la care participă și președintele partidului, Nicolae Ciucă.

La eveniment mai sunt prezenți, secretarul general al PNL, Lucian Bode, și secretarul general al Guvernului, clujeanul Mircea Abrudean.

Cea mai bună echipă

Președintele PNL Cluj, Daniel Buda, a declarat că echipa liberală de candidați este cea mai bună, iar PNL a asigurat stabilitatea guvernării.

”La Cluj am făcut performanță administrativă. Dacă la Bruxelles se dorește să se vadă un oraș exemplu privind absorbția fondurilor europene, acesta este Cluj-Napoca.

Dle primar Emil Boc vă mulțumesc că ați reușit să puneți Clujul pe harta orașelor din UE și ați pus Cluj-Napoca în topul orașelor cu cel mai înalt grad de calitate a vieții.

La Consiliul Județean Cluj, președintele Alin Tișe a dezvoltat județul, comparabil cu oricea regiune dezvoltată din UE, și ați transformat drumurile din județ cu adevărate piste de avioane”, a spus Buda.

PNL

Un miliard de euro pentru Cluj

Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, a lăudat performanța echipei liberale de la Cluj-Napoca și de Consiliul Județean Cluj.

”Din 10 miliarde de euro investiții directe atrase de România, un miliard a venit la Cluj, iar rata de absorbție a fondurilor europene în România este de 97%. Proiectele de dezvoltare ale Clujului sunt de 4,5 miliarde de euro, din fonduri europene, și aici vorbim de metrou, centura metropolitană, spitalul regional de urgență și altele.

Emil Boc este un etalon al performanței și leadeship-ului la nivel european, iar Alin Tișe a dat dovadă de viziune și capacități manageriale de excepție”, a spus Abrudean.

 

 

Realizări datorate primarilor

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat

”Clujul este numărul unu la nivel național la mai mulți indicatori. Am învățat să scriem proiecte europene și apoi să aducem bani europeni. O reformă a administrației publice este obligatorie în România.

Suntem un pol regional de dezvoltare, servicii sau medical, dar este nevoie ca aceste județe să aibă susținerea de la Guvernul central.

Tot ce s-a realizat la Cluj se datorează muncii primarilor, care trebuie recompensați corect și să aibă salarii mai mari”, a spus Tișe.

Acesta a spus că oamenii așteaptă fapte și mai puțin vorbele goale.

”Am realizat 1200 de km de drumuri modernizate, distanța dintre Cluj și Munchen. Ne apropiem în acest an de 100% drumuri județene asfaltate, 4800 de km de rețele de apă și 1500 de km de rețele de canalizare. Am introdus apă potabilă în Apuseni, de care vor beneficia peste 10.000 de oameni.

Cheia dezvoltării noastre este infrastructura în sănătate, astfel că o sumă de  75 de milioane de euro a fost investită în spitale”, a precizat președintele CJ Cluj, care a adăugat că digitalizarea va duce la o revoluție administrativă, iar CJ Cluj va fi prima instituție fără hârtii din România.

”Toate acestea nu se puteau realiza fără echipa PNL”, a conchis Alin Tișe.

 

 

 

 

CMF: 21240015

Citește mai departe

EVENIMENT

Flaviu Udrea, candidatul USR+ARI la Primăria Florești: STOPĂM haosul din trafic

Publicat

flaviu udrea

Problema traficului pe șoseaua care leagă Florești de Cluj-Napoca trebuie rezolvată rapid. Zilnic, zeci de oameni petrec ore în șir în trafic pentru că autoritățile locale nu au găsit încă o soluție.

,,Fluidizarea traficului în interiorul Floreștiului se poate face prin crearea unor sensuri unice, a unor intersecții mai bine semaforizate, prin construirea unor pasaje rutiere și pietonale, pentru care USR a depus și amendamente la bugetul local pe anul 2024”, spune Flaviu Udrea.

Flaviu Udrea, candidatul USR+ARI la Primăria Florești: STOPĂM haosul din trafic

Candidatul Alianței Uniți pentru Florești USR+ARI vine cu soluții concrete.

„În primul rând, trebuie să construim noi drumuri de legătură cu Cluj-Napoca și între microcartierele Floreștiului. Aceste noi șosele vor fluidiza traficul și vor ajuta la deblocarea străzilor din comună. În al doilea rând, trebuie suplimentate autobuzele pe linia Florești – Cluj, în special la orele de vârf, când floreștenii pleacă sau vin de la serviciu. Mulți oameni și-ar lăsa mașina personală acasă și ar merge în Cluj cu autobuzul, dacă aceasta ar fi o alternativă viabilă” , mai precizează Udrea.

Alianța USR+ARI are și alte propuneri care vizează traficul și soluții de mobilitate, precum înființarea unei linii de noapte permanentă de autobuz, transport școlar Florești – Cluj-Napoca sau realizarea de piste de biciclete pe malurile Someșului.

Cod mandatar financiar: 21240009

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP: Cu ocazia Nopții Muzeelor, clujenii au la dispoziție liniile de NOAPTE. Care este ORARUL acestora

Publicat

ctp

Cu ocazia Nopții Muzeelor, clujenii au la dispoziție liniile de noapte care conectează centrul orașului cu principalele cartiere, anunță CTP Cluj.

„Evenimentul Noaptea Muzeelor va avea loc sâmbătă, 18 Mai la Cluj-Napoca in intervalul 15.00 – 24.00.

Vizitatorii vor putea utiliza mijloacele de transport in comun care deservesc liniile de noapte si care conecteaza Zona Centrala cu cartierele: Zorilor, Grigorescu, Manastur, Marasti, Gheorghieni, Piata Garii si Aeroport.

CTP: Cu ocazia Nopții Muzeelor, clujenii au la dispoziție liniile de NOAPTE. Care este ORARUL acestora

Ore de plecare din cartierul Zorilor, L54N: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

Ore de plecare din cartierul Grigorescu, L54N: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

Ore de plecare din cartierul Manastur, L25N: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

Ore de plecare din cartierul Gheorghieni, L25N: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

Ore de plecare din Aeroport, L5N: 22:50, 23:20, 23:50, 00:20, 00:50

Ore de plecare din Piata Garii, L5N: 22:50, 23:20, 23:50, 00:20, 00:50”, a transmis CTP Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Sănătatea SP Cluj câștig detașat acasă cu Victoria Carei, în Liga a III-a de fotbal

Publicat

sanatatea

Sănătatea SP Cluj a câștigat, vineri, partida cu Victoria Carei din etapa a IX-a a play out-ului seriei a 10-a din Liga a III-a. Meciul s-a încheiat cu 3-0 după ce gazdele au reușit să se impună prin dubla lui Dioszegi și golul lui Dorin Goga.

Prima repriză începe cu o ocazie a gazdelor în minutul 6 al partidei, Goga execută un corner, însă mingea este respinsă de jucătorul oaspeților. La scurt timp Sănătatea SP Cluj primește o lovitură liberă executată de același Dorin Goga, însă balonul trece pe lângă poartă.

Penalty pentru gazde

sanatatea

Gazdele beneficiază de un penalty în minutul 45 al partidei, după un henț al oaspeților în careu. Dorin Goga bate penalty-ul care este apărat de portarul Károly Fila. Mingea revine la Goga care încearcă să șuteze din nou, apoi Dioszegi trimite pe lângă poartă și arbitrul fluieră finalul primei reprize.

A doua repriză începe cu golul lui Dioszegi de la Sănătatea care marchează dintr-o lovitură cu capul și reușește să își ducă echipa în avantaj. Oaspeții își creează ocazii și șutează la poarta lui Chindriș, dar șuturile sunt blocate de apărarea echipei gazdă.

Golul lui Goga

Vescan execută o lovitură liberă și trimite spre Dorin Goga, acesta reușind să preia și să înscrie, astfel mărind diferența la 2-0 pentru Sănătatea SP Cluj.

Dioszegi înscrie în minutul 90 al partidei, reușind astfel dubla și meciul se termină cu victoria gazdelor la scorul de 3-0.

Sanătatea SP Cluj este a patra echipă clasată în seria a 10-a din grupa de retrogradare cu 32 de puncte. Victoria Carei este prima clasată, la 8 puncte distanță de Sănătatea Cluj.

Componența echipelor

Sănătatea SP Cluj: Chindriș- Stefan, Stretea, Cimpoeșu, Paul, Vescan, Diomande Cîmpean, Dioszegi, Oltean, Goga. Au mai evoluat și: Mureșan, Saroși, Yuh, Szoloszi.

Victoria Carei: Károly Fila- Ciul, Dunca, Marina E. , Popovici, Barta, Vajda, Marina D. , Hosu, Haiduc. Au mai evoluat: Horvath, Barth, Kinczel.

În următoarea etapă, Sănătatea SP Cluj va juca în deplasare pe terenul celor de la Minaur Baia Mare, iar Victoria Carei va juca pe terenul celor de la SC Olimpia MCMXXI Satu mare.

Timeea Morocoj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax