Connect with us

CULTURA

L-am cunoscut pe duhovnicul Prinţului Charles

Publicat


File de poveste

Despre prinți și prințese suntem deprinși încă din copilărie, prin frumoasele povești ale părinților și mai ales ale bunicilor. Ele ne-au marcat copilăria și ne-au rămas, într-o ”nișă” a memoriei care, cel puțin pentru mine și soția mea, s-a reactivat după ce am devenit și noi bunici. Chiar dacă mai târziu, Harry Potter și bagheta sa magică ne-au făcut concurență, nu ne-am îndepărtat (nici noi și nici nepotul nostru) de la frumusețea idilică a poveștilor princiare.

În ultimile zile, prin media românească s-au transmis, din nou, știri și informații despre prințul Charles și slăbiciunea lui pentru frumusețea meleagurilor transilvane. S-a reactivat informația despre descendența sa românească, prin domnitorul Vlad Țepeș, dar nu s-a mai spus că prin regina Maria a României și prin tatăl său, Filip duce de Edinburgh (din casa regală a Greciei), prințul de Wales are o deschidere sentimentală și spre ortodoxie!!!

Desigur, ca moștenitor al tronului Regatului Unit nu poate fi decât anglican, fiind botezat la 15 decembrie 1948 de către episcopul de Canterbury, Geoffrey Fisher, cu apă din râul Iordan. Mi-am adus aminte de toate acestea printr-o conexiune involuntară a gândurilor, activate, desigur, de noile informații și mesaje ale prințului.

În învălmăşeala acestor gânduri mi-am amintit de pelerinajul meu la Muntele Athos și de întâlnirea cu părintele Dionisie, duhovnicul prințului Charles. Așa am hotărât să părăsesc, pentru o clipă, ”filele poveștilor istorice și economice” și să scriu despre Muntele Athos și întâlnirea cu părintele Dionisie de la schitul Sfântul Gheorghe de la Colciu.

Sus, sus la munte sus…

Mărturisesc, în buna tradiție a mărturisirilor duhovnicești, că au trecut de atunci aproape două decenii, iar memoria mea s-a aglomerat cu multe altele, deși mi-am reactivat experiența athonită, prin ceea ce am povestit cu regretatul meu prieten, părintele profesor Dorel Man (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Universitatea ”Babeș-Bolyai”), dar și cu mulți alții. M-au ajutat și lecturile unor cărți, despre sanctuarul ortodoxiei din peninsula Chalcidice, nord-estul macedonean al Greciei. Cele văzute, cu cele citite s-au amalgamat în mintea mea, dar trăirea sufletească rămâne.

Pentru prima oară am aflat de muntele Athos, în copilărie, din romanele lui Alexandre Dumas. Era pseudonimul unuia din mușchetarii săi. Am reușit să-l localizez pe hartă, fără a ști că era un Munte Sfânt. Abia mai târziu am aflat de realitatea spiritual-ortodoxă  a Athosului, dar nu am deslușit-o în întreaga sa profunzime, și nu știu dacă poate cineva să izbândească vreodată. Chiar și trăitorii Sfântului Munte, așa cum a fost și părintele Dionisie, sunt destul de cumpătați în acestă privință. Pentru că Muntele își păstrează și-și apără măreția și ”smerenia” sa izvorâtă din secole de istorie, penitență și iubire pentru oameni și Dumnezeu.

În acest sanctuar am ajuns în iulie 2001. A fost inițiativa bunului meu prieten Dorel Man, care mi-a spus la telefon: ”Trebuie să urcăm la Munte, sus, sus la munte sus!”. Nu am prea înțeles, dar după explicațiile firești, am acceptat și am plecat, împreună cu el, cu Gheorghe Benea și cu fiul acestuia, student în acea vreme la Teologie,  acum părintele Grigore, preot-călugăr la Mănăstirea „Sfinţii 40 de Mucenici” și Memorialul din Gherla, loc de cinstire a victimelor comunismului din temuta închisoare de pe Someș.

Fascinația Muntelui și interogațiile mele

Oricine pune piciorul pe pământul Sfântului Munte rămâne cu fascinația, interogațiile și frământările firești. Nu vreau să intru în istoria, prezentarea și imagistica Muntelui. Internetul este generos și cu acest subiect. O consistentă literatură, virtuală și tipărită poate fi oricând consultată.

Prima imagine care i se deschide vizitatorului/pelerinului este cea a îngemănării muntelui (în sens geografic și spiritual) cu construcțiile monahale: mănăstiri, schituri, chilii, colibe. Unele au fost ridicate pe piscuri, stânci, pante și platouri mai mult sau mai puțin primitoare.

De departe, de pe mare, parcă sunt din turtă dulce sau din mici piese ale unui puzzle în culori vii și atrăgătoare, dominate de alb și roșu, pe fundalul verdelui crud al vegetației mediteraneene și al stâncilor colțuroase. Cel puțin aceasta a fost prima mea impresie. Pe măsură ce te apropii de destinație și debarcare în micul port Daphne rămâi cu imaginea unei ”rânduieli invizibile” și distincte a Bizanțului de altădată.

Această imagine m-a copleșit în toate zilele petrecute la Muntele Athos. Totul amintea de marele Imperiu de la Răsărit: arhitectura, călugării, ceremonialul religios, vorba cumpătată, credința nestrămutată în valorile creștine ale ortodoxiei și, mai ales, puterea de viețuire a celor care s-au contopit cu Muntele Sfânt în marea credință pentru Hristos.

Celebra sintagmă a lui Nicolae Iorga ”Bizanț după Bizanț” este cel mai bine reprezentată aici. Numai, tot așa cum spunea marele istoric, frumusețea Bizanțului este conferită de unicitatea diversității, prin influențele și amprentele grecești, rusești, bulgărești, sârbești și românești.

De la demnitatea sud-dunăreană la măreția imperială rusă, spațiul athonit generează sentimente și întrebări multiple. Ca mirean nu poți să nu te întrebi ce i-a determinat pe trăitorii Muntelui pentru o astfel de viață și ce resorturi lăuntrice o susține. Răspunsurile le-am aflat, atunci, doar parțial. Pe măsură ce timpul a trecut, mi-am dat seama de covârșitoarea putere și speranță a celor care au optat pentru viața monahală, întru deschiderea și cinstirea către Dumnezeu.

I-am admirat și îi admir și acum pe cei care au avut și au această uriașă putere lăuntrică. Le-am mărturisit că pentru mine, deprins cu tumultul vieții cotidiene și a vieții familiale, ar fi mai grea o astfel de opțiune. Răspunsul cel mai chibzuit l-am găsit, însă la părintele Dionisie: ”Nu se poate să fie toți călugări și nu se poate să fie toți căsătoriți”.

Întâlnirea cu Gheronda Dionisie

După peregrinările de o săptămână prin Munte, cu dorința de-a vedea cât mai multe așezăminte monahale, în ultima zi, atunci când reveneam spre casă, părintele Man îmi spune: ”Ne oprim pe la Gheronda Dionisie”. Despre starețul Dionisie de la Colciu mai auzisem, mai ales că mi se spunea că este duhovnicul prințului Charles.

Obosit și cu încâlceala gândurilor din acele zile, aglomerate și nerânduite, am fost tentat să refuz. Dar, aproape fără să-mi dau seama, am ajuns sub chiparosul din curtea schitului. Primiți cu căldură de mica obște monahală formată din călugări români, am așteptat să vină și părintele Dionisie. Era unul dintre cei mai vârstnici și vechi călugări din Athos (avea atunci 92 de ani) și venise în Sfântul Munte la 17 ani, în 1926. De atunci nu a mai părăsit Muntele, ci doar pentru a merge la alte așezăminte din Grecia sau de la Ierusalim.

De la început m-a surprins acuratețea vorbirii sale în limba română, fără poticneli și ”influențe străine”, cum se exprimă unii români, care erau de puțină vreme prin străinătățuri. Apoi, era extrem de bine informat cu ceea ce se întâmpla în țară. Avea un radio și asculta posturile românești, atunci când nu era legat de programul monahal.

Deși bătrân și cu durerile vârstei (nu mai vedea și se deplasa cu ajutorul bastonului și cu sprijinul unui frate mai tânăr), participa cu bucurie și osteneală la traiul de zi cu zi al obștii, dar mai ales la împlinirile duhovnicești prin rugăciunile zilnice și slujbele din mica biserică de la Colciu. Când a venit spre noi am văzut și unde viețuia, într-o mică chilie semi-îngropată,  care îi asigura liniștea și împlinirea sufletească. Părăsea mica sa ”gură de rai” doar pentru pelerini. Ni s-a spus că făcea aceasta cu vocația și sârguința mângâierii și împlinirii duhovnicești.

Discuția cu noi a fost cumpătată și plină de înțelepciune. Nu degeaba călugărilor bătrâni li se spune Gheronda (din grecescul ”kalo gheros” – bătrân bun), adică cei buni, bătrâni și înțelepți.

În scurta  noastră întâlnire am aflat foarte multe. Poate, chiar esența credinței străbune. Credința ortodoxă se îngemăna cu mândria de a fi român. ”Sunt mândru că sunt român și creștin ortodox. Acestea două sunt legate. Deodată românul s-a trezit creștin-ortodox, cu propovăduirea Sfântului Apostol Andrei”.

Pentru părinte, Ortodoxia era esența vieții creștine, iar ”Dumnezeu este dragoste. Cine are dragoste este în Dumnezeu. Dumnezeu este pace. Trebuie dragoste de aproapele, dar nu numai de cei prieteni, ci și de vrășmași”.

Privea Ortodoxia ca singura credință adevărată, care urmează cu fermitate cuvântul Domnului. Era și este un contrafort al creștinătății în această parte a lumii. Îi admira pe domnii români iubitori și sprijinitori ai ortodoxiei. Pe  Ștefan cel Mare îl considera un mare apărător al acestei și al neamului românesc. Se mândrea că este din Moldova lui Ștefan cel Mare, fiind născut în comuna Vorniceni, județul Botoșani. Nu ne-a pomenit, sau poate nu-mi mai aduc eu aminte, de sprijinul domnilor români pentru mănăstirile ”închinate” de la Muntele Athos. De fapt, este un subiect delicat în Munte, datorită actului de secularizare al lui Alexandru Ioan Cuza din 1863.

Egoismul și trufia sunt cei mai mari dușmani pentru oameni și societate. Pentru a le învinge, oamenii trebuie să-și găsească în interiorul lor forța răspunsului și întărirea cugetului. Maica Domnului, protectoarea Muntelui Athos -fiind numit și Grădina Maicii Domnului-, era pentru părintele Dionisie găsirea și regăsirea în fața greutăților vieții, bătrâneții și bolii: ”Sunt un bătrân orb. M-am rugat la Maica Domnului să-mi dea un dar: să nu mai cârtesc (cu orbirea) și s-a milostivit spre mine. Acum mi-a dat să înțeleg că, așa cum sunt, îmi este de folos. Și acum sunt în pace. Mi-a fost și-mi este de folos să fiu așa”.

Desigur, se referea la puterea de-a fi aproape de cei care-i treceau pragul și-i sorbeau învățăturile. Ni s-a spus că frații de la Colciu, pentru a-l proteja, uneori, închideau porțile schitului. Pelerinii ajunau totuși la el, iar părintele le era ”de folos”. De cele mai multe ori, le spunea el, ”să te rogi pentru moșneagul ăsta nenorocit”. Era modestia/smerenia întruchipată și era răspunsul suprem la cei care îl considerau Sfânt!

Mă bucur că am avut marea cinste să-l întâlnesc. Prin profesia mea am întâlnit și am cunoscut foarte mulți oameni, aflați în poziții sociale, economice, politice, militare, diplomatice, academice, ecleziastice și culturale interesante, mai mult sau mai puțin înalte. Dar, poate omul cel mai prețuit rămâne părintele duhovnic Dionisie de la Colciu. A trecut la cele veșnice la 11 mai 2004. Se spune că la slujba de înmormântare a participat și prințul Charles.

Astăzi, 15 august 2020, de ziua Adormirii Maici Domnului!!!

Prof.univ. dr. Ioan Lumperdean

foto: doxologia.ro



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

AUR: Disperarea sistemului! Încă un pas spre DISCREDITAREA proceselor democratice (PE)

Publicat

aur von der Leyen

Rezultatul votului de duminică nu a fost o surpriză pentru cei care au înțeles suferința poporului român. A fost o revoltă a demnității românești împotriva celor care ne-au umilit timp de 35 de ani.

Românii au spus clar: DESTUL! Destul cu minciuna, cu trădarea, cu alianțele făcute în spatele ușilor închise pentru a păstra puterea cu orice preț.

AUR: Disperarea sistemului! Încă un pas spre DISCREDITAREA proceselor democratice (PE)

Contracandidații noștri refuză să accepte însă realitatea. Sunt derutați, lipsiți de idei, dominați pe rețelele sociale, iar în disperarea lor ajungă să depășească anumite linii roșii care nu trebuie încălcate în democrație. Cer închiderea TikTok-ului, platforma unde poporul român și-a făcut vocea auzită, pentru a reduce dreptul la liberă exprimare, președintele Iohannis a convocat CSAT pe tema alegerilor, de parcă votul vostru ar fi un pericol pentru securitatea națională, iar acum CCR-ul condus de PSD-PNL-UDMR a dispus renumărarea voturilor în toate secțiile de votare, deși cei care au contestat au făcut referire doar la un număr limitat de secții.

Dar unde era CSAT când țara noastră era furată sistematic? Unde era când industria ne-a fost distrusă, iar resursele ne-au fost înstrăinate? Timp de 35 de ani, niciun CSAT nu a fost convocat pentru a proteja interesele poporului român, ci doar interesele băieților șmecheri de la butoane care vă îndeamnă acum pe voi să le protejați oligarhia.

CCR în loc să fi constatat abuzurile repetate ale partidelor aflate la putere, PSD și PNL, de-a lungul timpului se transformă într-un pion pe scena politică.

„Se tem de noi, pentru că nu ne pot controla”

Este rușinos și revoltător atacul pe care îl vedem zilele acestea la adresa democrației românești!

De unde toată această disperare a sistemului încât a activat toate mecanismele pentru a înfrânge votul românilor? Din cauză că au venit sondajele și Elena Lasconi, această Kamala de Câmpulung, pierde turul 2 în fața candidatului suveranist, Călin Georgescu. Și atunci, au convocat Curtea Constituțională pentru a încerca să repete alegerile.

Astăzi, cei care se autointitulează „apărători ai democrației” ne contestă votul și ne acuză că nu am votat „cum trebuie”. Au ieșit în stradă să conteste voința poporului, să nege tocmai esența democrației: dreptul suveran al românilor de a-și alege liderii. Se tem de noi, pentru că nu ne pot controla.

Pe 1 și 8 decembrie, să arătăm lumii întregi că românii nu mai pot fi cumpărați, nu mai pot fi manipulați!

CMF: 11240014

Citește mai departe

EVENIMENT

George Simion (AUR): Un nou ÎNCEPUT pentru România! Puterea suveranității (PE)

Publicat

simion

Poporul român și-a spus cuvântul. În acest moment de răscruce, se conturează o nouă direcție pentru țara noastră – una în care suveranitatea, demnitatea și voința cetățenilor devin pilonii fundamentali ai viitorului. Am spus mereu că România merită mai mult decât compromisuri și jocuri politice, iar rezultatele acestor alegeri ne arată că românii sunt pregătiți pentru schimbare.

Poporul român a vorbit și este timpul ca poporul român să fie ascultat. PSD-ul și PNL-ul vor dispărea din configurația viitoare a României.

George Simion (AUR): Un nou ÎNCEPUT pentru România! Puterea suveranității (PE)

Aceasta este o victorie a celor care au crezut că România poate fi o țară cu adevărat suverană, condusă de oameni care pun interesele națiunii mai presus de orice. Este începutul sfârșitului pentru vechile structuri care au ținut România pe loc timp de peste trei decenii.

Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniți și să privim cu încredere spre viitor. Este timpul ca să facem ce trebuie, îndemn pe toată lumea să meargă la vot pe 1 și pe 8 decembrie și să lăsăm poporul român să decidă în continuare. Este nevoie de calm și este nevoie să slujim românii.

În ultimii ani, mulți au încercat să discrediteze suveranismul, să ne acuze că am fi parte dintr-un joc al marilor puteri sau că am face compromisuri pentru a ajunge la putere. Dar românii au văzut adevărul. Sunt bucuros că suveranismul a ieșit pe primul loc. Sunt bucuros că acuzațiile acelea, că noi am fi făcut aranjamente cu unii și alții, se dovedesc a fi false.

Acum este momentul să construim România pe care ne-o dorim cu toții. Și, sunt bucuros că după 35 de ani România are o șansă imensă. Hai să nu o irosim!

Această șansă nu este despre mine sau despre AUR. Este despre fiecare român care vrea să rămână în această țară, să își construiască un viitor aici și să fie mândru de identitatea sa. Este despre tinerii care vor să se întoarcă acasă, despre seniorii care merită respect și despre familiile care vor un trai decent.

Să mergem înainte, cu credință și curaj!
România are șansa de a-și regăsi calea, iar împreună o vom transforma într-o țară demnă, suverană și prosperă!

CMF: 11240014

Citește mai departe

EVENIMENT

CCR a solicitat Biroului Electoral Central RENUMĂRAREA voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale

Publicat

Alegeri prezidențiale

Curtea Constituţională a României a cerut, joi, Biroului Electoral Central renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CCR.

De asemenea, sursele citate au arătat că judecătorii constituţionali au respins solicitarea lui Sebastian Constantin Popescu, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur, pe motiv că ar fi fost formulată tardiv.

CCR a solicitat Biroului Electoral Central RENUMĂRAREA voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale

Totodată, Curtea Constituţională a amânat pentru vineri discuţiile pe cererea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin, şedinţa urmând să aibă loc la ora 14,00.

În prezent europarlamentar, Cristian Terheş a candidat din partea Partidului Naţional Conservator Român şi a obţinut 95.782 voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, reprezentând 1,04%.

După soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor, CCR validează rezultatul din primul tur.

Comunicat oficial

„În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și având în vedere art.146 lit.f) din Constituție, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și art.37 și 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a dispus:

1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).

Totodată, în Dosarul nr.3670F/2024, a stabilit termen pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.

*

Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, a transmis Compartimentul relații externe, relații cu presa și protocol al Curții Constituționale.

Citește mai departe

EVENIMENT

De ce votul crucial din 1 decembrie este pentru continuarea investițiilor în spitale, nu despre energii paranormale (PE)

Publicat

o nouă licitație pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

Pentru prima dată după 35 de ani, în România se construiesc spitale regionale, se modernizează sute de secții la standarde internaționale, iar angajații din sistemul medical vor ajunge la salarii comparabile cu cele din alte state ale UE.  Doar în programul de guvernare al PSD, investițiile în Sănătate rămân prioritare.

Cele trei spitale regionale la care au început lucrările sub mandatul PSD vor fi terminate în 2028, iar inaugurarea primului centru de mari arși de la noi din țară este prevăzută anul viitor. Pentru ca aceste proiecte să continue, este nevoie de investiții masive și alocări bugetare consistente în Sănătate.

PSD, pilon al investițiilor în sănătate

România a intrat în ultimii 3 ani într-o perioadă a investițiilor masive pe toate domeniile cheie, precum infrastructură, sănătate sau educație. În acest moment se derulează proiecte de investiții în 119 spitale din țară, însă toate acestea s-ar putea opri brusc, dacă noul guvern nu prioritizează acest domeniu, așa cum a făcut PSD.

”Vrem să renunţăm la toate acestea şi să alegem un experiment, să alegem austeritatea, să facem contabilitate bugetară? Cum am mai făcut pe vremea lui Boc, cum am mai făcut-o pe vremea lui Câţu, când am fost închişi în case, când ne înmormântam rudele în saci, când economia era închisă. Sau vrem să avem o protecţie pentru PSD asta a făcut totdeauna, i-a protejat pe români, a protejat economia României. De fiecare dată când PSD a fost la guvernare s-a văzut un echilibru în societatea românească. Trebuie ca duminică toţi oamenii să înţeleagă că aleg între un viitor sigur sau aleg un experiment”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu.

Continuarea investițiilor, la un vot distanță

În afară de social democrați, niciun alt partid nu are o viziune clară asupra investițiilor din Sănătate. Cu PSD la guvernare, 33 de miliarde de lei sunt alocați pentru investiții în 4 ani, împreună cu o abordare nouă a fondurilor Sănătății, prin bugetare multianuală.

CMF 11240017

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax