EVENIMENT
Kelemen: UDMR sprijină, în Senat, inițiativa USR de organizare a unui referendum privind modificarea Constituției

UDMR va sprijini, în Senat, inițiativa cetățenească USR, ”Fără penali în funcții publice”, care prevede organizarea unui referendum de modificare a Constituției.
Kelemen Hunor a declarat azi la Cluj-Napoca la ședința CRU, că actuala coaliție guvernamentală nu este una simplă, fiind una stabilă și operațională, o coaliție mare care dispune de o majoritate mare în Parlament.
”Atunci când am lansat coaliția, am spus că, având o asemenea majoritate, ar trebui să modificăm și Constituția”, a spus Kelemen.
El a precizat că Uniunea susține modificarea Constituției, dar, în actualul context, cauzat de războiul din Ucraina, nu o prezintă în fiecare zi.
”Nu renunțăm la acest lucru. Oricum se va organiza un referendum de modificare a Constituției pentru că USR are un proiect de modificare a Constituției – Fără penali în funcții publice, care a trecut de Camera Deputaților. Iar când Senatul va include pe ordinea de zi și noi vom sprijini acest referendum și cred că și ceilalți colegi din Senat.
Deci, oricum se va organiza un referendum de modificare a Constituției”, a precizat Kelemen.
Liderul UDMR crede că USR vrea să arunce referendumul în campania electorală deoarece astfel de acțiuni politice au loc înaintea unor alegeri.
”Alegerile următoare vor fi europarlamentarele, în mai 2024. Trebuie să fim în stare să formulăm obiective pe termen lung, nu trebuie să ne concentrăm exclusiv pe rezolvarea problemelor cotidiene.
Oamenii vor spriji partidele politice dacă văd că, pe lângă rezolvarea problemelor zilnice, partidele reprezintă eficient și interesele oamenilor, interesele întregii țării”, a explicat președintele UDMR.
USR a strâns pentru inițiativa cetățenească ”Fără penali în funcții publice” un milion de semnături, proiectul fiind adoptat de Camera Deputaților în iulie 2020.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Greva din Educație continuă marți, 6 iunie, în ciuda faptului că Guvernul a aprobat majorările salariale cerute de sindicate, scrie Alba24.ro.
Presiunea în sistem este foarte mare: pe de o parte profesorii și personalul nedidactic pierd mulți bani, nefiind plătiți în perioada grevei, iar pe de altă parte elevii au de suferit din cauza amânării examenelor naționale (evaluare națională și bacalaureat).
Liderii de sindicat avertizează că nu vor ceda și avertizează Guvernul cu privire la revolta care a cuprins sistemul de educație.
„Colegii noștri și-au asumat răspunderea pentru această acțiune, chiar dacă pierd din punct de vedere salarial.
Revolta este maximă în momentul de față”, a spus Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, într-o intervenție la B1TV.
”Fără supărare, politicienii noștri nu au înțeles absolut nimic: nu este o grevă generală declanșată doar pentru creșterea salarială, discutăm de mai multe aspecte.
Discutăm despre probleme sistemice, cum bine spunea colega care a intervenit mai devreme la dumneavoastră. Sunt probleme existente în sistemul de învățământ” a adăugat acesta.
Veniturile mici din sistem creează o presiune pe dascăli, care nu-și permit să piardă și mai mult la salariu.
De alfel, spun sindicaliștii, pe asta și mizează Guvernul: că oamenii vor ceda până la urmă sub presiunea banilor.
Greva continuă: anunțul sindicatelor
Greva generală din Educație continuă, au anunțat federațiile sindicale într-un comunicat de presă transmis duminică, 4 iunie.
„Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională!
Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!”, au transmis sindicatele în comunicat.
„A fost o pandemie și spre deosebire de alte state care au anulat toate examenele, în România examenele au fost susținute.
În momentul de față vorbim de amânarea examenelor pentru că suntem în această acțiune de protest fără precedent și rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi”, a declarat Marius Nistor, în urmă cu câteva zile, la Digi24.

„U” Cluj nu are încă un antrenor. La lista cu posibilii tehnicieni s-a adăugat numele lui Andrei Prepeliță (37 de ani), liber de contract din octombrie 2022, după plecare de la FC Argeș, echipă la care a avut primul mandat ca antrenor, scrie GSP.
Finalista Cupei României se află în căutarea unui nou tehnician, după ce Neluțu Sabău nu a dorit să mai continue.
Pe lângă Andrei Prepeliță se mai află Toni Petrea (48 de ani) și Adrian Ursea (55 de ani). varianta Viorel moldovan a picat.
Conducerea clubului ardelean va numi săptămâna asta noul antrenor, înainte de 10 iunie, când echipa va pleca în primul cantonament, din Slovenia.
Foto: Facebook

Un mesaj Ro-Alert de vreme severă a fost emis pentru comuna Băișoara din județul Cluj.
Agenșia Națională de Metrorologie a emis un cod portocaliu pentru zona Băișoara
Mesaj Ro-Alert pentru Băișoara. Vreme SEVERĂ. Ploi torențiale, GRINDINĂ și vânt puternic
Avertizarea este valabilă luni, de la ora 14.35 până la ora 15.30
Se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35 – 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină.
Zona montană a Clujului este sub avertizare cod galben de instabilitate atmosferică până luni noaptea, la ora 22.00.
EVENIMENT
Universitatea Olimpia Cluj şi Carmen Bucureşti vor disputa finala Cupei României la fotbal feminin

Universitatea Olimpia Cluj şi Carmen Bucureşti vor disputa finala Cupei României la fotbal feminin, după victoriile obţinute, duminică, în semifinale, transmite Agerpres.
FC Universitatea Olimpia Cluj a dispus de AFK Csikszereda Miercurea Ciuc în penultimul act cu scorul de 3-0, prin golurile marcate de Ioana Bălăceanu, Mihaela Ciolacu şi Carolina Ţabur.
În a doua semifinală, AS CS Carmen Bucureşti 1937 a trecut de CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud cu 5-0 şi va juca prima sa finală în Cupa României. Golurile au fost reuşite de Iuliana Obreja, Ana Maria Stanciu, Lung Galau, Giorgiana Vasile şi Maria Neacşu.
Universitatea Olimpia Cluj are şansa de a realiza eventul, după ce a câştigat şi titlul de campioană.
Finala Cupei României va disputa duminica viitoare, pe 11 iunie, de la ora 13:00, pe Stadionul ‘Arcul de Triumf’ din Bucureşti.