ACTUALITATE
„Junii satului”. Festival-concurs la Măguri Răcătău. Colindatul de ceată bărbătească de la Cluj, înscris în patrimoniul UNESCO

Cea de a patra ediție a Festivalului-concurs de obiceiuri și tradiții de iarnă „Junii Satului” din în comuna clujeană Măguri-Răcătău, va avea loc în perioada 10-11 decembrie.
Festivalul urmărește redescoperirea valorilor tradiționale, a obiceiurilor de iarnă autentice locale, promovarea și orientarea acestora spre tânăra generație, pentru păstrarea și punerea în valoare a creațiilor populare autentice, a portului popular, a obiceiurilor și tradițiilor românești.
Festival-concurs de obiceiuri și tradiții la Măguri Răcătău. „Junii satului”
Sâmbătă, 10 decembrie, în prima zi a evenimentului, de la ora 12:00, vor evolua în concurs copiii cu vârsta între 6 și 14 ani, iar duminică, a doua zi, de la aceeași oră, vor urca pe scena Căminului Cultural din Măguri-Răcătău adolescenții și adulții.
Cu toții vor prezenta colinde tradiționale, alături de obiceiuri și tradiții de iarnă, precum: ceata junilor, colinda la gazdă, orații etc. Invitații speciali vor fi Ursarii din Leorda-Comănești, județul Bacău.
Un juriu, compus din specialiști în domeniul folclorului tradițional, muzical și coregrafic din cadrul instituțiilor de profil ale județului Cluj, personalități artistice locale, reprezentați ai organizatorilor și ai comunității locale, va aprecia autenticitatea și valoarea obiceiurilor și tradițiilor prezentate în concurs și va acorda premii participanților.
Festivitatea de premiere se va desfășura în fiecare zi, de la ora 16:00, și va fi precedată de spectacolul prezentat de invitații în festival.
„Colindatul de ceată bărbătească”, singurul obicei românesc din perioada Sărbătorilor de iarnă înscris în UNESCO
În judeţul Cluj, în zona de munte, încă se păstrează „colindatul de ceată bărbătească”, acesta fiind inclus în anul 2014 în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO. Este singurul obicei românesc din perioada Sărbătorilor de iarnă înscris pe această listă, arată reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
Obiceiul cetei de colindători, numiţi „Juni”, se mai păstrează la Măguri-Răcătău și în alte sate din zonă deși, în vechime, aria lui de răspândire a fost mult mai mare.
Numărul tinerilor care alcătuiesc ceata este diferit de la sat la sat, aşa după cum şi numărul cetelor diferă după mărimea satelor. Conducătorul cetei, numit taroste sau grăitor, este ales după mai multe criterii, printre care experiența și abilitățile de conducător. Acesta are rolul de a veghea la buna comportare a tinerilor din ceată pe toată perioada sărbătorilor, de a organiza repetiţiile pentru colinde, să vorbească în numele cetei, să „grăiască” sau să „alduiască” colacul și să organizeze jocul.
Festivalul-concurs de la Măguri Răcătău este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al comunei și Asociația „De la lume adunate și-napoi la lume date”.
Foto: Junii de la Măguri-Răcătău/ Arhiva CJCPCT Cluj
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Exproprierile la Parcul Est sunt aproape de finalizare. Clujenii vor primi despăgubirile până în aprilie

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a anunțat că exproprierile pentru Parcul Est, cel mai mare parc din oraș, vor fi încheiate până în luna aprilie.
Potrivit acestuia, mai sunt 10-12 parcele care trebuie clarificate din punct de vedere juridic, iar după finalizarea documentației, proprietarii își vor putea încasa banii.
„La Parcul Est vom finaliza exproprierile până în aprilie, vor fi gata toate exproprierile și oamenii vor putea să își încaseze banii. Mai sunt 10-12 parcele care trebuie să fie clarificate din punct de vedere juridic. Nu putem să facem plățile până când nu sunt făcute toate extrasele de carte funciară și toate planurile parcelare. Avem deja o finanțare de 10 milioane de euro pentru acel habitat pe care să îl păstrăm și vom merge mai departe cu lucrările”, a spus Dan Tarcea, la Ziua Live.
Cetățuia și Expo Transilvania mai așteaptă
În privința lucrărilor la Expo Transilvania și la Cetățuie, viceprimarul a arătat că municipalitatea nu dorește să înceapă proiectele fără a avea siguranța finanțării, pentru a evita situații în care lucrările rămân neterminate.
„La Expo Transilvania și la Cetățuia problema este una financiară, pentru că nu sunt linii de finanțare pentru aceste proiecte încă. Așteptăm să se deschidă și în momentul în care vor fi deschise call-urile, să putem aplica pentru fonduri europene. Doar în Mărăști vorbim de o investiție de 100 de milioane de euro, bani pe care nu îi avem. Nu am vrea să începem un proiect și să rămână în aer. Mai sunt și câteva probleme legislative acolo pe care urmează să le clarificăm în perioada următoare”, a mai afirmat Tarcea.
Deși bugetul municipiului Cluj-Napoca a ajuns la un miliard de euro, viceprimarul atrage atenția că suma este insuficientă pentru toate proiectele aflate în desfășurare: „Pare că bugetul municipiului Cluj-Napoca este mare, și când ne gândim la un miliard de euro, ne gândim la foarte mulți bani, și așa este, dar este în același timp mic pentru proiectele pe care le avem în desfășurare”.
EVENIMENT
FOTO. Incendiu în Jucu de Mijloc. S-au aprins deșeurile depozitate în curtea unui operator economic

Un incendiu a izbucnit vineri la un operator economic din localitatea clujeană Jucu de Mijloc.
Două echipaje din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin pentru a stinge flăcările.
Incendiu în Jucu de Mijloc
Potrivit ISU Cluj, flăcările se manifestă la deșeuri depozitate în exterior, pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați. Nu există persoane care să solicite îngrijiri medicale.

Un bărbat de 56 de ani a fost reținut pentru după ce a incendiat intenționat un autoturism parcat în curtea unui imobil de pe strada Școlii din Cluj-Napoca.
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat bănuit de comiterea infracțiunii de distrugere.
Bărbat reținut după ce a dat foc unei mașini
Bărbatul a dat foc unui autoturism parcat în curtea unui imobil de pe strada Școlii din Cluj-Napoca, cauzând un prejudiciu de 4.500 de euro.
„În fapt, la data de 13 martie, în jurul orei 20:50, polițiștii au fost sesizați prin apel 112 cu privire la incendierea unui autoturism parcat în curtea unui imobil de pe strada Școlii, din municipiul Cluj-Napoca.
Din verificările efectuate, s-a stabilit că, în aceeași seară, în jurul orei 20:30, un bărbat în vârstă de 56 de ani ar fi incendiat cu intenție autoturismul, cauzând distrugerea acestuia în totalitate.
Prejudiciul estimat de persoana vătămată se ridică la aproximativ 4.500 de euro”, a transmis IPJ Cluj.
Reținut pentru 24 de ore
Ca urmare a probatoriului administrat, față de bărbat a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.
Cercetările sunt continuate sub supravegherea procurorului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, faptă prevăzută de Codul penal.
ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Bilanțul furtunii de joi, la Cluj-Napoca: 13 arbori doborâți de vânt, în parcuri și în cartiere

Viceprimarul Dan Tarcea a evaluat astăzi situația din Parcul Feroviarilor, după ce rafalele puternice de vânt au provocat daune în urma furtunii de ieri.
Dan Tarcea a declarat că șase arbori au fost doborâți de vânt în Parcul Feroviarilor, iar constructorul este la fața locului pentru a pune tutori arborilor dărâmați.
„Sunt în Parcul Feroviarilor pentru a evalua situația în urma vântului care a fost ieri am constatat că șase arbori au fost culcați la pământ, iar în acest moment, cei de la Eco Garden sunt prezenți aici pentru a pune tutori arborilor care au fost dărâmați”, a declarat viceprimarul.
Șapte arbori doborâți în Parcul Mare și în cartiere
De asemenea, vântul a provocat pagube și în alte cartiere ale Clujului: „Am mai avut încă șapte arbori la nivelul municipiului Cluj-Napoca care au fost afectați, doi în Parcul Mare și ceilalți în cartierele Mănăștur, Gheorgheni și Grigorescu. Colegii mei, încă de ieri, au intervenit acolo”, a mai arătat Tarcea.
Cluj24 a semnalat joi că mai mulți copaci din Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca au fost doborâți de rafalele puternice de vânt.
535 de arbori, plantați în Parcul Feroviarilor
Viceprimarul Dan Tarcea a adăugat că, în cadrul procesului de revitalizare al Parcului Feroviarilor, au fost plantați 535 de arbori maturi, în plus față de cei deja existenți, și s-au depus eforturi pentru a păstra arborii sănătoși.
„Aici, în Parcul Feroviarilor am plantat 535 de arbori maturi în plus față de cei care au fost plantați și am încercat să păstrăm toți arborii care au fost sănătoși. Acest parc este un model de bune practici la nivel european și a fost nominalizat de către o prestigioasă revistă de arhitectură pentru a fi premiat ca și construcția anului 2025”, a spus viceprimarul.