Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Julia a plecat din Ucraina, acum e make-up artist în Cluj. A vrut să-și vadă lalelele înflorind. аленевстигла

Publicat


whatsapp image 2022 05 26 at 1.38.52 am

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Julia a plecat din Ucraina în a opta zi de război. A ajuns în România pe 6 martie, cu fata ei în vârstă de 7 ani și alți 3 prieteni cu copii. A fost cel mai greu drum din viața lor.

Clujul a primit-o cu bucurie și este recunoscătoare tuturor celor cu care s-a întâlnit de-a lungul timpului, dat fiind că au ajutat-o să își găsească o locuință și un loc de muncă, însă îi e dor de casă, iar melancolia devine din ce în ce mai mare cu fiecare floare pe lângă care trece. A fost prima primăvară departe de grădina ei de acasă.

„Locuiesc aproape de aeroportul din Dnipro, iar soțul mi-a spus că ar fi bine să iau copilul și să plec pentru a rămâne în siguranță. Am făcut un bagaj mic astfel încât să îl pot căra, ținând de mână și fata.

Am călătorit 2 zile pe tren, erau și oameni cu copii mici care stăteau pe holuri. Cei care nu ajungeau primii rămâneau pe coridor, iar mulți aveau copii cu care dormeau pe jos”, relatează aceasta pentru Cluj24.

Un drum lung din cauza unui război care te îngheață, deși nu e rece

Refugiații dormeau pe jos cu copiii și afară, în stații, cu toate că era foarte frig, însă nu existau alternative.

„Nu am dormit 2 zile, a fost foarte obositor. Am mers către Solotvyno, apoi am trecut granița la Sighetu Marmației. În România am fost bineveniți.

O prietenă are o cunoștință în România, așa că ne-a dat datele de contact ale celei care avea să ne ajute. Ne-am întâlnit și am mers în Dej, unde am stat timp de 2 luni. Am fost ajutați la fiecare pas de către vecini, dar și de alți oameni cu care ne-am intersectat. Le suntem recunoscători tuturor”, notează ea.

Timp de 3 săptămâni a mers doar la magazin, din nevoie. Atât Juliei, cât și fiicei le-a fost greu să se adapteze.

„Citeam știrile toată ziua și eram îngrijorată, dar mi-am dat seama că nu vreau să stau pur și simplu și că am nevoie de un job. Am găsit pe internet o fată care face manichiură în Cluj, este tot din Ucraina.

whatsapp image 2022 05 26 at 1.30.05 am

Nu a renunțat la vis, iar visul nu a renunțat la ea: „Mi-a spus că pot lucra și eu”

I-am dat mesaj și am întrebat-o cum și-a găsit de lucru, iar ea mi-a dat numărul de telefon al șefului, care mi-a spus că pot lucra și eu, așa că ne-am mutat în Cluj-Napoca”, spune Julia.

În Ucraina lucra ca make-up artist și ca stilist de sprâncene. A fost ceea ce și-a dorit să facă încă de când era elevă la școală. Ideea că poate face fetele să fie fericite cu felul în care arată o făcea și pe ea fericită.

„Am absolvit cu rezultate excepționale academia, cu diplomă de masterat în Managementul Resurselor Umane și Economia muncii. Dar visul de a deveni un make-up artist, cu un focus pe sprâncene, nu m-a lăsat, așa că am ales calea asta”, indică ea.

whatsapp image 2022 05 26 at 1.29.52 am

Importanța sprâncenelor și a unui loc de muncă pe care să îl iubești

Astfel, în 2008 a început călătoria Juliei în această industrie. Mama îi spunea că nu este o meserie din care să se poată întreține, fiindcă oamenii nu au nevoie de servicii ca acestea.

„Dar nu e adevărat, toate fetele vor să se îngrijească. Sprâncenele ne definesc expresiile faciale, motiv pentru care cred că sunt un element foarte important din aspectul nostru fizic.

În plus, dacă îți iubești meseria, vor fi mereu oameni care să apeleze la tine. Eu n-am început să lucrez pentru bani, ci din plăcere”, precizează Julia.

Și fetelor le plăceau rezultatele, motiv pentru care simte că are cea mai frumoasă meserie.

„Vin mereu la mine cu o stare de spirit bună și pleacă și mai fericite”, adaugă ea.

Singura dificultate e să se trezească foarte devreme pentru a se ocupa de machiajul mireselor, dar pentru că iubește ceea ce face, nu i se mai pare atât de greu.

Nu simte o diferență majoră între lucrul cu ucrainencele și cel cu româncele.

„Suntem similare și chiar îmi pare rău că nu putem conversa atât de mult încă, fiindcă nu știu limba suficient de bine”, spune make-up artistul.

whatsapp image 2022 05 26 at 1.30.30 am

O primăvară departe de casă: „Am așteptat tot anul să văd lalelele înflorind”

A exersat mai mult engleza, dar deja a învățat cuvinte în română. Limba nu e cea mai mare piedică, se adaptează, dar dorul de casă rămâne acolo.

„Când am plecat, cel mai greu lucru a fost să mă despart de oamenii pe care îi iubesc. Mă simt bine în Cluj-Napoca, e un oraș foarte primitor și frumos, cu mulți oameni buni, gata să te ajute oricând. Îmi place mult!

Dar îmi e dor de casă. Grădinăritul e un hobby de-al meu. Îmi place să am grijă de plante: flori, legume și așa mai departe. Acasă, în Ucraina, am o grădină.

Acum e primăvară, perioada optimă pentru grădinărit, în care bujorii înmuguresc și lalele deja ofilesc. Am o colecție de lalele acasă, am așteptat tot anul să le văd înflorind. Acum văd oameni cu flori pe stradă, iar asta mă face melancolică”, povestește Julia.

whatsapp image 2022 05 26 at 1.30.45 am

Viața e o grădină

Când era studentă, a lucrat ca operator într-un call center, dar și într-un birou unde activitatea ei se rezuma la documente.

„Datorită acestor două joburi am putut să câștig bani pentru cursurile de make-up și materialele necesare”, menționează make-up artistul.

Până acum, viața ei e ca o grădină cu flori, a ofilit când nu a mai putut sta în Ucraina, dar speră la noi muguri sezonul următor.

„În viitor, vreau să stau în orașul natal, în țara mea prosperă, să fac ce îmi place și să îi am pe oamenii dragi aproape. Sper ca războiul să înceteze curând ca să ne putem întoarce cu toții acasă.

Dar vreau și să mulțumesc tuturor celor care m-au întâlnit în aceste 3 luni, oamenii din România sunt foarte buni și vă mulțumim pentru că ne-ați primit și că ne-ați fost alături în tot acest timp”, conchide Julia.

Fii la curent cu activitatea ei, dându-i un follow pe Instagram cu un click aici, iar dacă vrei o programare, nu ezita să îi scrii.

whatsapp image 2022 05 26 at 1.30.58 am

 

Юліяпоїхала з України, заразвонавізажист у Клужі. Вонахотілабачити, якцвітутьїїтюльпани, аленевстигла.

ЮліяпокинулаУкраїнунавосьмийденьвійни.ВонаприбуладоРумунії 6 березнязісвоєю 7-річною донькоютаще 3 друзями з дітьми.Цебуланайважчадорога в їхньомужитті.Клужприйнявїї з радістю і вдячнийусім, коговоназустрілаподорозі, оскількивонидопомоглиїйзнайтидім і роботу, алевонасумуєзадомом, і їїмеланхоліястаєдедалібільшою з кожноюквіткою.Цепершавеснадалековідрідногосаду.

«Я живубіляаеропорту «Дніпро», і мійчоловіксказавмені, щобуло б добрезабратидитину і піти, щоббути в безпеці.Я зібраланевеликусумку, щобноситиїї, тримаючидівчинузаруку.

Я їздилапоїздом 2 дні, в коридорахтакожсиділилюди з маленькимидітьми.Ті, хтонеприйшовпершим, залишалися в коридорі, а у багатьохбулидіти, з якимивониспалинапідлозі», – повідомляєвона Cluj24.

Довгадорогачерезвійну, яказаморожує, хоча й нехолодно

Біженціспалинапідлозі з дітьми і надворі, навокзалах, хочацебулодужехолодно, алеальтернативинебуло.

«Я неспала 2 дні, цебулодужевтомливо.Миїздили в Солотвино, потім я перетнувкордон у Сігету-Мармація. У Румуніїнамбулираді.

У подруги є знайома в Румунії, тожвонадаланаміїконтакти.Мипознайомилися і поїхали в Деж, депробули 2 місяці.Накожномукроцінамдопомагалисусідитаіншілюди, якихмизустрічали.Мивдячнівсім”, – сказалавона.

3 тижніходилитільки в магазин, попотребі.І Юлії, і їїдочцібуловажкопристосуватися.

«Я читалановиницілийдень і хвилювалася, алезрозуміла, щопростонехочусидітибезділа і щоменіпотрібнаробота.Я знайшлапоІнтернетудівчину, якаробитьманікюр в Клужі, теж з України.

Вонаневідмовиласявідмрії, і мріяневідмовиласявіднеї:«Вонасказаламені, що я тежможупрацювати”

Я написалаїйсмс і запитала, яквоназнайшлароботу, і вонадаламеніномертелефонуіїначальника, якийсказавмені, що я тежможупрацювати, томумипереїхали в Клуж-Напока», – розповідаєЮлія.

В Україніпрацювалавізажистомтастилістомдлябрів.Цимвонахотілазайматися, колибуластуденткою в школі.Ідеяпроте, щовонаможерадуватидівчатсвоїмзовнішнімвиглядом, зробилащасливою і її.

«Я закінчилаакадемію з винятковимирезультатами, дипломомМагіструправліннялюдськимиресурсамитаекономіки і праці.Алемріястативізажистом, з акцентомнаброви, мененепокидала, тому я обралацейшлях», – вказуєвона.

Важливістьбрів і робота, якупотрібнолюбити

Так, у 2008 роціпочавсяшляхЮлії в ційгалузі.Іїматиказала, щоценеробота, щобутримуватисебе, томущолюдямнепотрібнітакіпослуги.

«Алеценеправда, всідівчатахочутьподбатипросебе.Бровивизначаютьнашвиразобличчя, тому я вважаю, щовони є дужеважливимелементомнашогозовнішньоговигляду.

Крімтого, якщовилюбитесвоюроботу, завждизнайдутьсялюди, якізвернутьсядовас.Я почалапрацюватинезарадигрошей, а зарадизадоволення», – розповідаєЮлія.

Дівчатамтакожсподобалисярезультати, томувонавважає, що у неїнайкрасивішаробота.

«Вонизавждиприходятьдомене з гарнимнастроєм і йдутьщещасливішими», додаєвона.

Єдинаскладність – прокидатисядужерано, щобподбатипромакіяжнаречених, алеоскількивоналюбитьте, щоробить, цевженездаєтьсятакимскладним.

Вонаневідчуваєвеликоїрізниціміжроботою з українкамитароботою з румунськаміжінками.

«Мисхожі, і менідужешкода, щомищенеможемотакбагатоспілкуватися, бо я недостатньодобрезнаюмову», — кажевізажист.

Цявеснадалековіддому: «Цілийрік я чекала, щобпобачитицвітіннятюльпанів»

Вонапрактикувалаанглійську, алевжевивчиладекількарумунськіхслів.Мова – ненайбільшаперешкода, вонапристосовується, алетугазадомомзалишається.

«Коли я пішла, найважчебулорозлучитися з людьми, яких я люблю. Я почуваюсядобре в Клуж-Напоці, цедужепривітне і красивемісто, з багатьмахорошимилюдьми, готовимидопомогтивам у будь-якийчас, меніцедужеподобається!

Але я сумуюзадомом.Садівництво – моєхобі.Люблюдоглядатизарослинами: квітами, овочамитощо. Дома, в Україні, у мене є сад.

Заразвесна, найкращапорадлясадівництва, колипівоніїрозквітають а тюльпанивжев’януть.У меневдома є колекціятюльпанів, я цілийрікчекала, щобпобачитиїхцвітіння.Зараз я бачунавулицілюдей з квітами, і відцьогомене я стаюмеланхолійною», – розповідаєЮлія.

Життя – цесад

Коливонабуластуденткою, вонапрацювалаоператором у кол-центрі, а також в офісі, деїїроботаобмежуваласядокументами.

«Завдякицимдвомроботам я змоглазаробитигрошінакурсимакіяжутанеобхідніматеріали», — розповідаєвізажист.

Досіїїжиття, якквітник, зів’яла, колинемоглазалишається в Україні, алесподіваєтьсянановінаросткинаступногосезону.

«У майбутньому я хочузалишитися в рідномумісті, у своїйпроцвітаючійкраїні, займатисяулюбленоюсправою і матиблизькихлюдейпоруч.Я сподіваюся, щовійнаскорозакінчиться, щобмивсімоглиповернутисядодому.

Але я такожхочуподякувативсім, хтозустрівменезаці 3 місяці, люди в Румуніїдужехороші, і мидякуємовамзате, щовинасприйняли і щобули з намивесьцейчас», – підсумовуєЮлія.

Будьте в курсіїїдіяльності, слідкуйтезанею в Instagram, <<<натиснувшитут>>>, і якщовихочетезаписатисяназустріч, несоромтесяписатиїй.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM).



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Accident pe centura Vâlcele-Apahida. Un bărbat a rămas încarcerat

Publicat

De

Un accident a avut loc sâmbătă dimineață la ieșire din cartierul Borhanci, pe centura Vâlcele-Apahida.

Pompierii au intervenit sâmbătă dimineață la un accident petrecut pe centura Vâlcele-Apahida, la ieșire din cartierul Borhanci.

Din primele informații, ar fi vorba despre un accident cu o singur autoturism, în interiorul căruia se afla un bărbat încarcerat.

Victima este conștientă și cooperantă.

„La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, tip terapie intensivă mobilă. Bărbatul a fost extras de către echipajele de descarcerare și predat echipajului SMURD. Conform primei evaluări acesta era conștient și cooperant”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pro Infrastructură: Licitația tronsonului 2 al centurii metropolitane, ANULATĂ de Primăria Cluj-Napoca

Publicat

De

Asociația Pro Infrastructură a anunțat că licitația pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane a Clujului a fost anulată din nou.

Asociația Pro Infrastructura a arătat, pe rețelele de socializare, că Primăria Cluj-Napoca ar fi descalificat oferta depusă de asocierea condusă de CON A pentru lucrările la tronsonul 2 al centurii metropolitane.

Pro Infrastructură: Licitația tronsonului 2 al centurii metropolitane, ANULATĂ de Primăria Cluj-Napoca

„BREAKING: Anulare-nainte de Săptămâna Mare pe Centura Metropolitană Cluj-Napoca.

Pe 9 aprilie ceream un deznodământ. Acesta a venit astăzi: anularea licitației după 5 luni în care primăria a clocit singura ofertă depusă de către sibienii de la CON-A și bistrițenii de la Dimex în noiembrie 2023.

Este neverosimil felul în care administrația clujeană în frunte cu primarul Emil Boc se chinuie, realmente, să «implementeze» acest proiect: studiu de fezabilitate gestionat din 2017 care trebuia să fie gata în 12 luni dar a durat 4 ani, la prima licitație pornită în februarie 2023 n-a participat nimeni și a fost anulată în mai, iar la a doua au avut nevoie de 5 luni ca să descalifice unica ofertă, deși puteau face asta în 3-4 săptămâni.

Poate a treia oară-i cu noroc”, se arată în postarea Asociației Pro Infrastructură.

Dimex 2000 ar fi primit notificare de anulare a licitației

Potrivit informațiilor Cluj24, firma Dimex 2000, una din asocierea care a depus oferta, ar fi primit o înștiințare de anulare a licitației din partea Primăriei Cluj-Napoca.

Pe platforma SEAP, a licitațiilor publice, licitația de proiectare și execuție a tronsonului 2 al centurii figurează ca fiind „în desfășurare”, dar sprecialiștii Asociației Pro Infrastructura au explicat că schimbarea statusului în „anulată” durează.

Pe de altă altă, Mircea Bulboacă, președintele companiei CON-A din Sibiu, liderul asocierii care a depus oferta, a declarat pentru Cluj24 că nu a primit nicio înștiințare privind anularea licitației și s-a arătat mirat de un asemenea demers al Primăriei clujene.

„Eu nu am fost informat și nu văd de ce s-ar anula”, a spus Bulboacă.

De asemenea, Cluj24 a contactat conducerea Primăriei Cluj-Napoca pentru un punct de vedere, dar nu am primit niciun răspuns.

Costuri mai mari pentru cele două tronsoane de centură

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat recent actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru centura metropolitană. Astfel, valoarea totală a investiției a crescut la peste 8,65 de miliarde de lei cu TVA.

Tronsonul I a ajuns la peste 6,1 miliarde de lei cu TVA, iar tronsonul II, la peste 2,5 miliarde de lei cu TVA.

„E o chestiune tehnică. Se actualizează valoarea de realizare a centurii metropolitane, tronsonul 2, prin actualizarea indicatorilor tehnico-economici cu nivelul inflației, astfel încât să poata fi finalizată procedura de licitație”, a declarat primarul Emil Boc la Napoca Live.

Amintim că licitația pentru tronsoanele 2 și 3 a fost anulată în mai 2023, deoarece niciun constructor nu s-a înscris la start. Ulterior, licitația a fost relansată sub forma unui singur tronson. În cadrul licitației, a fost depusă o singură ofertă, cea a Asocierii CON-A Operations, Dimex 2000, Hydrostroy AD, Concelex si Automagistral-Pivden.

Contractul pentru primul tronson al centurii metropolitane a fost semnat în luna august 2023 cu Asocierea S.C. Viarom Construct S.R.L. – S.C. Electrogrup S.A.

Durată de execuție este de 20 luni, din care 6 luni pentru proiectare și 14 luni pentru execuție.

La începutul lunii aprilie, Primăria Cluj-Napoca a făcut cerere către CNAIR pentru a putea face plata pentru exproprieri, astfel încât să poată începe lucrările la centură.

Citește mai departe

EVENIMENT

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj închiriază spații pentru fumători. Când e licitația

Publicat

aeroport cluj facebook

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj anunță o licitație publică în 16 mai ora 9 pentru închirierea unor spații cu destinația spațiu fumători.

Potrivit anunțului de licitație, un spațiu este situat în incinta aeroportului clujean la Terminalul pasageri Plecări Schengen, parter, zona de Nord, având o suprafață totală de 51,33 mp, iar celălalt la Terminalul pasageri Plecări Non-Schengen, etaj, zona de Nord-Est, având o suprafață totală de 63,60 mp.

Data-limită de depunere a ofertelor este 16 mai ora 8,50, ședința publică de deschidere a ofertelor fiind programată în aceeași zi la ora 9.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Alunecarea de teren de pe str. Uliului, văzută din DRONĂ. Strada e închisă. Viceprimarul Tarcea, la fața locului

Publicat

drona

Craterul apărut pe strada Uliului din Cluj-Napoca în urma surpării de teren de vineri seara a fost surprins de un clujean din dronă, iar imaginile arată dimensiunea sa și faptul că strada este complet blocată pentru accesul mașinilor. Viceprimarul Dan Tarcea a fost la fața locului.

Porțiunea afectată, o lungime de aproximativ 20 m, este îngrădită cu benzi de avertizare și de interzicere a accesului.


Clujenii care locuiesc mai sus pe stradă nu pot folosi mașinile pentru a coborî în oraș, iar accesul se face doar pe jos.

Locuitorii reclamă lipsa de reacție a autorităților și declară că se tem de venirea unei ploi abundente, care ar putea surpa și mai tare drumul.

„Asta e șocant, lipsa de reacție… Genul acesta de calamități se pot întâmpla, dar este o totală lipsă de reacție. Vine Poliția Locală, care nu poate să facă nimic. Avem noroc că nu plouă astăzi, dar ce o să se întâmple dacă mâine sau în următoarele zile o să plouă? Nu vine niciun profesionist din Primărie să ia vreo decizie”, a declarat un locuitor al străzii.

Vom reveni cu detalii despre intervenția autorităților și vom prezenta și soluții tehnice propuse de acestea pentru stabilizarea alunecării.

Viceprimarul Tarcea la fața locului

UPDATE. Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, și directorul Poliției Locale, Marcel Bonțidean, au fost sâmbătă dimineață la locul surpării de pe strada Uliului și au vorbit cu un locuitor al străzii.

Tarcea nu a făcut declarații și a spus doar că autoritățile locale sunt preocupate să găsească soluții pentru rezolvarea situației.

Locuitorii care locuiesc mai sus pe stradă au o cale de acces prin Hoia, un drum neasfaltat, de pământ și piatră.

„Doamne ferește să avem nevoie de ambulanță sau de pompieri”, a spus un locuitor de pe Uliului.

 

Sursa video & foto: Sergiu Răzvan

drona

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax