Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Julia a plecat din Ucraina, acum e make-up artist în Cluj. A vrut să-și vadă lalelele înflorind. аленевстигла

Publicat


whatsapp image 2022 05 26 at 1.38.52 am

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Julia a plecat din Ucraina în a opta zi de război. A ajuns în România pe 6 martie, cu fata ei în vârstă de 7 ani și alți 3 prieteni cu copii. A fost cel mai greu drum din viața lor.

Clujul a primit-o cu bucurie și este recunoscătoare tuturor celor cu care s-a întâlnit de-a lungul timpului, dat fiind că au ajutat-o să își găsească o locuință și un loc de muncă, însă îi e dor de casă, iar melancolia devine din ce în ce mai mare cu fiecare floare pe lângă care trece. A fost prima primăvară departe de grădina ei de acasă.

„Locuiesc aproape de aeroportul din Dnipro, iar soțul mi-a spus că ar fi bine să iau copilul și să plec pentru a rămâne în siguranță. Am făcut un bagaj mic astfel încât să îl pot căra, ținând de mână și fata.

Am călătorit 2 zile pe tren, erau și oameni cu copii mici care stăteau pe holuri. Cei care nu ajungeau primii rămâneau pe coridor, iar mulți aveau copii cu care dormeau pe jos”, relatează aceasta pentru Cluj24.

Un drum lung din cauza unui război care te îngheață, deși nu e rece

Refugiații dormeau pe jos cu copiii și afară, în stații, cu toate că era foarte frig, însă nu existau alternative.

„Nu am dormit 2 zile, a fost foarte obositor. Am mers către Solotvyno, apoi am trecut granița la Sighetu Marmației. În România am fost bineveniți.

O prietenă are o cunoștință în România, așa că ne-a dat datele de contact ale celei care avea să ne ajute. Ne-am întâlnit și am mers în Dej, unde am stat timp de 2 luni. Am fost ajutați la fiecare pas de către vecini, dar și de alți oameni cu care ne-am intersectat. Le suntem recunoscători tuturor”, notează ea.

Timp de 3 săptămâni a mers doar la magazin, din nevoie. Atât Juliei, cât și fiicei le-a fost greu să se adapteze.

„Citeam știrile toată ziua și eram îngrijorată, dar mi-am dat seama că nu vreau să stau pur și simplu și că am nevoie de un job. Am găsit pe internet o fată care face manichiură în Cluj, este tot din Ucraina.

whatsapp image 2022 05 26 at 1.30.05 am

Nu a renunțat la vis, iar visul nu a renunțat la ea: „Mi-a spus că pot lucra și eu”

I-am dat mesaj și am întrebat-o cum și-a găsit de lucru, iar ea mi-a dat numărul de telefon al șefului, care mi-a spus că pot lucra și eu, așa că ne-am mutat în Cluj-Napoca”, spune Julia.

În Ucraina lucra ca make-up artist și ca stilist de sprâncene. A fost ceea ce și-a dorit să facă încă de când era elevă la școală. Ideea că poate face fetele să fie fericite cu felul în care arată o făcea și pe ea fericită.

„Am absolvit cu rezultate excepționale academia, cu diplomă de masterat în Managementul Resurselor Umane și Economia muncii. Dar visul de a deveni un make-up artist, cu un focus pe sprâncene, nu m-a lăsat, așa că am ales calea asta”, indică ea.

whatsapp image 2022 05 26 at 1.29.52 am

Importanța sprâncenelor și a unui loc de muncă pe care să îl iubești

Astfel, în 2008 a început călătoria Juliei în această industrie. Mama îi spunea că nu este o meserie din care să se poată întreține, fiindcă oamenii nu au nevoie de servicii ca acestea.

„Dar nu e adevărat, toate fetele vor să se îngrijească. Sprâncenele ne definesc expresiile faciale, motiv pentru care cred că sunt un element foarte important din aspectul nostru fizic.

În plus, dacă îți iubești meseria, vor fi mereu oameni care să apeleze la tine. Eu n-am început să lucrez pentru bani, ci din plăcere”, precizează Julia.

Și fetelor le plăceau rezultatele, motiv pentru care simte că are cea mai frumoasă meserie.

„Vin mereu la mine cu o stare de spirit bună și pleacă și mai fericite”, adaugă ea.

Singura dificultate e să se trezească foarte devreme pentru a se ocupa de machiajul mireselor, dar pentru că iubește ceea ce face, nu i se mai pare atât de greu.

Nu simte o diferență majoră între lucrul cu ucrainencele și cel cu româncele.

„Suntem similare și chiar îmi pare rău că nu putem conversa atât de mult încă, fiindcă nu știu limba suficient de bine”, spune make-up artistul.

whatsapp image 2022 05 26 at 1.30.30 am

O primăvară departe de casă: „Am așteptat tot anul să văd lalelele înflorind”

A exersat mai mult engleza, dar deja a învățat cuvinte în română. Limba nu e cea mai mare piedică, se adaptează, dar dorul de casă rămâne acolo.

„Când am plecat, cel mai greu lucru a fost să mă despart de oamenii pe care îi iubesc. Mă simt bine în Cluj-Napoca, e un oraș foarte primitor și frumos, cu mulți oameni buni, gata să te ajute oricând. Îmi place mult!

Dar îmi e dor de casă. Grădinăritul e un hobby de-al meu. Îmi place să am grijă de plante: flori, legume și așa mai departe. Acasă, în Ucraina, am o grădină.

Acum e primăvară, perioada optimă pentru grădinărit, în care bujorii înmuguresc și lalele deja ofilesc. Am o colecție de lalele acasă, am așteptat tot anul să le văd înflorind. Acum văd oameni cu flori pe stradă, iar asta mă face melancolică”, povestește Julia.

whatsapp image 2022 05 26 at 1.30.45 am

Viața e o grădină

Când era studentă, a lucrat ca operator într-un call center, dar și într-un birou unde activitatea ei se rezuma la documente.

„Datorită acestor două joburi am putut să câștig bani pentru cursurile de make-up și materialele necesare”, menționează make-up artistul.

Până acum, viața ei e ca o grădină cu flori, a ofilit când nu a mai putut sta în Ucraina, dar speră la noi muguri sezonul următor.

„În viitor, vreau să stau în orașul natal, în țara mea prosperă, să fac ce îmi place și să îi am pe oamenii dragi aproape. Sper ca războiul să înceteze curând ca să ne putem întoarce cu toții acasă.

Dar vreau și să mulțumesc tuturor celor care m-au întâlnit în aceste 3 luni, oamenii din România sunt foarte buni și vă mulțumim pentru că ne-ați primit și că ne-ați fost alături în tot acest timp”, conchide Julia.

Fii la curent cu activitatea ei, dându-i un follow pe Instagram cu un click aici, iar dacă vrei o programare, nu ezita să îi scrii.

whatsapp image 2022 05 26 at 1.30.58 am

 

Юліяпоїхала з України, заразвонавізажист у Клужі. Вонахотілабачити, якцвітутьїїтюльпани, аленевстигла.

ЮліяпокинулаУкраїнунавосьмийденьвійни.ВонаприбуладоРумунії 6 березнязісвоєю 7-річною донькоютаще 3 друзями з дітьми.Цебуланайважчадорога в їхньомужитті.Клужприйнявїї з радістю і вдячнийусім, коговоназустрілаподорозі, оскількивонидопомоглиїйзнайтидім і роботу, алевонасумуєзадомом, і їїмеланхоліястаєдедалібільшою з кожноюквіткою.Цепершавеснадалековідрідногосаду.

«Я живубіляаеропорту «Дніпро», і мійчоловіксказавмені, щобуло б добрезабратидитину і піти, щоббути в безпеці.Я зібраланевеликусумку, щобноситиїї, тримаючидівчинузаруку.

Я їздилапоїздом 2 дні, в коридорахтакожсиділилюди з маленькимидітьми.Ті, хтонеприйшовпершим, залишалися в коридорі, а у багатьохбулидіти, з якимивониспалинапідлозі», – повідомляєвона Cluj24.

Довгадорогачерезвійну, яказаморожує, хоча й нехолодно

Біженціспалинапідлозі з дітьми і надворі, навокзалах, хочацебулодужехолодно, алеальтернативинебуло.

«Я неспала 2 дні, цебулодужевтомливо.Миїздили в Солотвино, потім я перетнувкордон у Сігету-Мармація. У Румуніїнамбулираді.

У подруги є знайома в Румунії, тожвонадаланаміїконтакти.Мипознайомилися і поїхали в Деж, депробули 2 місяці.Накожномукроцінамдопомагалисусідитаіншілюди, якихмизустрічали.Мивдячнівсім”, – сказалавона.

3 тижніходилитільки в магазин, попотребі.І Юлії, і їїдочцібуловажкопристосуватися.

«Я читалановиницілийдень і хвилювалася, алезрозуміла, щопростонехочусидітибезділа і щоменіпотрібнаробота.Я знайшлапоІнтернетудівчину, якаробитьманікюр в Клужі, теж з України.

Вонаневідмовиласявідмрії, і мріяневідмовиласявіднеї:«Вонасказаламені, що я тежможупрацювати”

Я написалаїйсмс і запитала, яквоназнайшлароботу, і вонадаламеніномертелефонуіїначальника, якийсказавмені, що я тежможупрацювати, томумипереїхали в Клуж-Напока», – розповідаєЮлія.

В Україніпрацювалавізажистомтастилістомдлябрів.Цимвонахотілазайматися, колибуластуденткою в школі.Ідеяпроте, щовонаможерадуватидівчатсвоїмзовнішнімвиглядом, зробилащасливою і її.

«Я закінчилаакадемію з винятковимирезультатами, дипломомМагіструправліннялюдськимиресурсамитаекономіки і праці.Алемріястативізажистом, з акцентомнаброви, мененепокидала, тому я обралацейшлях», – вказуєвона.

Важливістьбрів і робота, якупотрібнолюбити

Так, у 2008 роціпочавсяшляхЮлії в ційгалузі.Іїматиказала, щоценеробота, щобутримуватисебе, томущолюдямнепотрібнітакіпослуги.

«Алеценеправда, всідівчатахочутьподбатипросебе.Бровивизначаютьнашвиразобличчя, тому я вважаю, щовони є дужеважливимелементомнашогозовнішньоговигляду.

Крімтого, якщовилюбитесвоюроботу, завждизнайдутьсялюди, якізвернутьсядовас.Я почалапрацюватинезарадигрошей, а зарадизадоволення», – розповідаєЮлія.

Дівчатамтакожсподобалисярезультати, томувонавважає, що у неїнайкрасивішаробота.

«Вонизавждиприходятьдомене з гарнимнастроєм і йдутьщещасливішими», додаєвона.

Єдинаскладність – прокидатисядужерано, щобподбатипромакіяжнаречених, алеоскількивоналюбитьте, щоробить, цевженездаєтьсятакимскладним.

Вонаневідчуваєвеликоїрізниціміжроботою з українкамитароботою з румунськаміжінками.

«Мисхожі, і менідужешкода, щомищенеможемотакбагатоспілкуватися, бо я недостатньодобрезнаюмову», — кажевізажист.

Цявеснадалековіддому: «Цілийрік я чекала, щобпобачитицвітіннятюльпанів»

Вонапрактикувалаанглійську, алевжевивчиладекількарумунськіхслів.Мова – ненайбільшаперешкода, вонапристосовується, алетугазадомомзалишається.

«Коли я пішла, найважчебулорозлучитися з людьми, яких я люблю. Я почуваюсядобре в Клуж-Напоці, цедужепривітне і красивемісто, з багатьмахорошимилюдьми, готовимидопомогтивам у будь-якийчас, меніцедужеподобається!

Але я сумуюзадомом.Садівництво – моєхобі.Люблюдоглядатизарослинами: квітами, овочамитощо. Дома, в Україні, у мене є сад.

Заразвесна, найкращапорадлясадівництва, колипівоніїрозквітають а тюльпанивжев’януть.У меневдома є колекціятюльпанів, я цілийрікчекала, щобпобачитиїхцвітіння.Зараз я бачунавулицілюдей з квітами, і відцьогомене я стаюмеланхолійною», – розповідаєЮлія.

Життя – цесад

Коливонабуластуденткою, вонапрацювалаоператором у кол-центрі, а також в офісі, деїїроботаобмежуваласядокументами.

«Завдякицимдвомроботам я змоглазаробитигрошінакурсимакіяжутанеобхідніматеріали», — розповідаєвізажист.

Досіїїжиття, якквітник, зів’яла, колинемоглазалишається в Україні, алесподіваєтьсянановінаросткинаступногосезону.

«У майбутньому я хочузалишитися в рідномумісті, у своїйпроцвітаючійкраїні, займатисяулюбленоюсправою і матиблизькихлюдейпоруч.Я сподіваюся, щовійнаскорозакінчиться, щобмивсімоглиповернутисядодому.

Але я такожхочуподякувативсім, хтозустрівменезаці 3 місяці, люди в Румуніїдужехороші, і мидякуємовамзате, щовинасприйняли і щобули з намивесьцейчас», – підсумовуєЮлія.

Будьте в курсіїїдіяльності, слідкуйтезанею в Instagram, <<<натиснувшитут>>>, і якщовихочетезаписатисяназустріч, несоромтесяписатиїй.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM).Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sistemul de climatizare a blocului operator de la Spitalul de Recuperare Cluj, înlocuit. Probleme cu ventilația

Publicat

De

Sistemul de climatizare a blocului operator de la Spitalului Clinic de Recuperare sin Cluj-Napoca va fi modernizat. Actuala centrală de ventilație este veche și erau probleme de funcționare.

Consiliul Județean Cluj a aprobat indicatorii tehnico-economici ai investiției care vizează modernizarea sistemului de climatizare a blocului operator de la Spitalul Clinic de Recuperare.

Sistemul de climatizare a blocului operator de la Spitalul de Recuperare Cluj, înlocuit. Probleme cu ventilația

Proiectul are o valoare totală de peste 2,3 milioane de lei, cu TVA inclus, iar finanțarea investiției va fi asigurată din bugetul propriu al Consiliului Județean Cluj, dar şi din alte surse legal constituite, începând cu anul 2023.

Operațiunile vor consta în înlocuirea centralei de ventilație și a tubulaturii acesteia, urmând a fi derulate la etajul 9 al corpului C1 din incinta unității medicale.

„Continuăm să acordăm sprijin financiar spitalelor clujene. Această investiție este mai mult decât necesară, având în vedere că actuala centrală de ventilație este veche și întâmpină o serie de probleme de funcționare. Odată cu finalizarea lucrărilor, activitatea din blocul operator se va putea desfășura în condiții optime, de igienă și confort, în conformitate cu cerințele actuale”, a precizat Alin Tișe, președintele CJ Cluj. Spitalul este în subordinea forului administrativ județean.

Ce lucrări se vor face

Astfel, se vor demonta tavanele false existente, se vor desface circuitele instalației electrice aferente actualei centrale de ventilație, se vor monta elementele noii centrale și se vor executa străpungeri pentru tubulatură.

De asemenea, se dorește montarea tubulaturii exterioare și termoizolarea ei, montarea noii instalații electrice, confecționarea măștilor pentru tubulatura verticală de absorbție, montarea noului tavan fals și etanșeizarea acestuia, precum și refacerea finisajelor la pereți și tavane.

Clădirea în care vor fi executate lucrările aparține domeniului public al județului Cluj și se află în administrarea Spitalului Clinic de Recuperare.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

ATENȚIE, clujeni. Marți, ultima zi de depunere a cererilor la Primăria Cluj-Napoca pentru Programul social ”Alimente”

Publicat

primaria cluj napoca 2

Primăria Municipiului Cluj-Napoca a dublat cuantumul tichetelor sociale pe suport electronic în cadrul Programului social „Alimente” de la 200 lei/an/beneficiar la 400 lei/an/beneficiar, după intrarea în vigoare a Hotărârii de Consiliu local a Municipiului Cluj-Napoca nr. 791/2022.

Astfel, pentru cele 7190 de cereri eligibile depuse din aprilie până în 11 octombrie se trimite diferența de 200 lei – pe aceleași carduri (tichete sociale pe suport electronic) eliberate de Primărie și utilizate și în restul anului, iar pentru cele 507 de cereri eligibile depuse din 12 octombrie până în 31 octombrie cardurile vor fi alimentate direct cu suma de 400 lei.

Cererile în vederea eliberării de carduri tip tichete sociale pentru 2022 mai pot fi depuse până în ultima zi lucrătoare a lunii, 29 noiembrie.

Cine se încadrează

”Se încadrează ca beneficiari ai Programului social „Alimente” următoarele categorii de persoane: a) persoane cu handicap grav sau accentuat, neinstituționalizate; b) pensionari, invalizi, veterani, văduve de război, persoane deportate, prizonieri, persecutați politic, eroi martiri ai revoluției, orfani, ale căror venituri nete lunare pentru persoana singură sunt de până la 2053 lei și de până la 1386 lei/membru de familie; c) șomeri înregistrați (cu/fără indemnizație de șomaj) ale căror venituri nete lunare pentru persoana singură sunt de până la 2053 lei și de până la 1.386 lei/membru de familie; d) beneficiari de ajutor social sau de alocație pentru susținerea familiei; e) victimele traficului de persoane; f) victimele violenței domestic”, anunță Primăria clujeană.

De unde se pot ridica cardurile sociale

Locațiile de unde pot fi ridicate cardurile (tichetele sociale pe suport electronic) din Programul „Alimente” al Primăriei muncipiului Cluj-Napoca:

  1. Clubul pensionarilor Mănăștur, str. Arinilor, nr. 11
  2. Clubul pensionarilor Mărăști, str. Aurel Vlaicu, nr. 3A
  3. Clubul pensionarilor Horea, str. Horea, nr. 108
  4. Sediul Direcției de Asistență Socială și Medicală, str. Venus FN (intrarea dintre nr. 20-22 – ghișeul nr. 5)

Program ridicare carduri: – Luni, marți, miercuri între orele 08:30-15:30 – Joi între orele 08:30-16:30 – Vineri între orele 08:30-14:00

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Universitatea Babeș-Bolyai, prima în topul universităților românești. Din 2022, clasamentul e făcut de Centrul Qualitas al UBB

Publicat

De

ubb

Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca ocupă primul loc în clasamentul universităților din România. Alte două instituții de învățământ superior din Cluj-Napoca, respectiv Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu și Universitatea Tehnică se află în top 10.

UBB conduce și în acest an în topul celor mai bune universități din România, potrivit Metarankingului Universitar – 2022.

Alte două universități clujene în top 10

Cea mai mare universitate din țară, în funcție de numărul de studenți, UBB, este urmată în top de Universitatea din București și de Universitatea Politehnica București. Pe locul 4 în top se află Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca. De asemenea, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se află pe locul 8 în clasamentul universităților românești.

În clasament se află și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, pe locul 12.

Clasamentul universităților

top1 univ

top2 univ

top3 univ

De asemenea, Metarankingul Universtar-2022 +, care cuprinde și două rankinguri create în Rusia (RUR/MOSIUR), UBB este tot pe primul loc, urmată fiind de Universitatea din București. Pe locul 3 este Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca

Metarankingul Universitar făcut în paralel cu cel Național

Reprezentanții UBB au făcut și câteva precizări privind Metamarketingul Universitar – 2022. În primul rând, din acest an Metarankingul Universitar va fi publicat sub egida Centrului Qualitas din UBB, cu o echipă de experți interni și externi.

„În 2016, sub egida Ministerului Educației și Cercetării, un grup de experți coordonat de prof. univ. dr. Daniel David, atunci consilierul pentru cercetare al ministrului, a elaborat cu consultanță internațională metodologia Metarankingului Universitar.

Ideea principală era să se combine riguros performanța universităților românești în rankingurile internaționale de prestigiu pentru a se înțelege performanța acestora dincolo de variațiile performanței, unele potențial întâmplătoare, în diferite rankinguri individuale și pentru a se susține apoi politici academice bazate pe dovezi (inclusiv servind ca benchmarks – repere).

Metarankingul Universitar a generat inițial dezbateri pro și contra la lansare, dar în final, de-a lungul anilor, s-a impus ca un mecanism de referință în spațiul academic și public românesc. Între 2017-2021 Metarankingul Universitar a fost publicat de coautori sub egida Asociației Ad Astra a Cercetătorilor Români (copyrightul studiului aparținând, prin angajamentul inițial cu ministerul, coautorilor)”, arată realizatorii Metamarketingului

Din 2019 s-au mai inclus exploratoriu în lista internațională de 9 rankinguri inițiale (ARWU, CWUR, CWTS, NTU, QS, SCIMAGO, THETimes, URAP, US News) două rankinguri create în Rusia (RUR/MOSIUR), rezultând adițional

Metaranking Național, clasamentul Ministerului Educației

În 2021, noul ministru al educației, domnul Sorin Cîmpeanu, a inițiat un metaranking paralel – Metarankingul Național -, cu o metodologie nouă, receptat inițial mai critic sau mai nuanțat de unii experți în domeniu, mai ales prin raportare la clasicul deja Metaranking Universitar.

„Adevărul este că corelația între cele două este una atât de mare, încât este neclar în această etapă dacă informațional Metarankingul Național aduce ceva în plus față de Metarankingul Universitar”, potrivit UBB.

Astfel, având în vedere că UBB a semnat COARA (acordul care stabilește direcția comună pentru reforma evaluării cercetării, care respectă utonomia universităților), Metarankingul Universitar va utiliza în continuare metodologia deja clasică și testată din 2016, dar nu se vor face prezentări sau analize publice detaliate, ca în anii precedenți.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA de sărbători. Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni

Publicat

Meteorologii prognozează o vreme mai rece decât normalul acestei perioade pentru următoarele două săptămâni, scrie Alba24.ro.

Precipitații vor fi puține. Sunt anunțate perioade cu ploi și ninsori în unele zone din țară, în zile din perioadele 28-30 noiembrie, 9-11 decembrie, 12-19 decembrie și în 26 decembrie.

Vremea: săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică negativă ușor mai accentuată în regiunile estice, sud-estice și la munte.

Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice, centrale și la munte.

Temperaturi: maxime între -4 și 9 grade Celsius (mai frig în est, de 1 Decembrie); minime între -6 și 4 grade Celsius (zonele joase)
Precipitații: ninsori/ploi în sud, în 28-30 noiembrie, 1 decembrie; în 29 decembrie, în est

Vremea: săptămâna 5 – 11 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele estice și nord-estice.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Temperaturi: maxime între -2 și 11 grade Celsius (mai frig în est și sud); minime între -8 și 6 grade Celsius (zonele joase)
Precipitații: ploi/ninsori în Transilvania și Banat, în 9-11 decembrie; ploaie înghețată în 5 decembrie, apoi ploi/ninsori în 8-11 decembrie în sud

Vremea: săptămâna 12 – 18 decembrie

Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, posibil ușor mai coborâte în nord-est.

Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Temperaturi: maxime între -2 și 8 grade Celsius (mai frig în 13-15 decembrie); minime între -8 și 2 grade Celsius (zonele joase)
Precipitații: ninsori/ploi în majoritatea regiunilor, aproape toată săptămâna

Vremea: săptămâna 19 – 26 decembrie

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână în majoritatea regiunilor, posibil ușor mai coborâte în nord-estul țării.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Temperaturi: maxime între -2 și 7 grade Celsius (mai frig în 26 decembrie; minime între -9 și 1 grad Celsius (zonele joase)
Precipitații: ninsori/ploi în jurul datelor de 19 decembrie și 23/24 decembrie în Transilvania și Banat; aproape toată săptămâna în Maramureș; în 19 și 26 decembrie în sud.

Sursa: Alba24.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax