Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Julia a plecat din Ucraina, acum e make-up artist în Cluj. A vrut să-și vadă lalelele înflorind. аленевстигла

Publicat


whatsapp image 2022 05 26 at 1.38.52 am

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Julia a plecat din Ucraina în a opta zi de război. A ajuns în România pe 6 martie, cu fata ei în vârstă de 7 ani și alți 3 prieteni cu copii. A fost cel mai greu drum din viața lor.

Clujul a primit-o cu bucurie și este recunoscătoare tuturor celor cu care s-a întâlnit de-a lungul timpului, dat fiind că au ajutat-o să își găsească o locuință și un loc de muncă, însă îi e dor de casă, iar melancolia devine din ce în ce mai mare cu fiecare floare pe lângă care trece. A fost prima primăvară departe de grădina ei de acasă.

„Locuiesc aproape de aeroportul din Dnipro, iar soțul mi-a spus că ar fi bine să iau copilul și să plec pentru a rămâne în siguranță. Am făcut un bagaj mic astfel încât să îl pot căra, ținând de mână și fata.

Am călătorit 2 zile pe tren, erau și oameni cu copii mici care stăteau pe holuri. Cei care nu ajungeau primii rămâneau pe coridor, iar mulți aveau copii cu care dormeau pe jos”, relatează aceasta pentru Cluj24.

Un drum lung din cauza unui război care te îngheață, deși nu e rece

Refugiații dormeau pe jos cu copiii și afară, în stații, cu toate că era foarte frig, însă nu existau alternative.

„Nu am dormit 2 zile, a fost foarte obositor. Am mers către Solotvyno, apoi am trecut granița la Sighetu Marmației. În România am fost bineveniți.

O prietenă are o cunoștință în România, așa că ne-a dat datele de contact ale celei care avea să ne ajute. Ne-am întâlnit și am mers în Dej, unde am stat timp de 2 luni. Am fost ajutați la fiecare pas de către vecini, dar și de alți oameni cu care ne-am intersectat. Le suntem recunoscători tuturor”, notează ea.

Timp de 3 săptămâni a mers doar la magazin, din nevoie. Atât Juliei, cât și fiicei le-a fost greu să se adapteze.

„Citeam știrile toată ziua și eram îngrijorată, dar mi-am dat seama că nu vreau să stau pur și simplu și că am nevoie de un job. Am găsit pe internet o fată care face manichiură în Cluj, este tot din Ucraina.

whatsapp image 2022 05 26 at 1.30.05 am

Nu a renunțat la vis, iar visul nu a renunțat la ea: „Mi-a spus că pot lucra și eu”

I-am dat mesaj și am întrebat-o cum și-a găsit de lucru, iar ea mi-a dat numărul de telefon al șefului, care mi-a spus că pot lucra și eu, așa că ne-am mutat în Cluj-Napoca”, spune Julia.

În Ucraina lucra ca make-up artist și ca stilist de sprâncene. A fost ceea ce și-a dorit să facă încă de când era elevă la școală. Ideea că poate face fetele să fie fericite cu felul în care arată o făcea și pe ea fericită.

„Am absolvit cu rezultate excepționale academia, cu diplomă de masterat în Managementul Resurselor Umane și Economia muncii. Dar visul de a deveni un make-up artist, cu un focus pe sprâncene, nu m-a lăsat, așa că am ales calea asta”, indică ea.

whatsapp image 2022 05 26 at 1.29.52 am

Importanța sprâncenelor și a unui loc de muncă pe care să îl iubești

Astfel, în 2008 a început călătoria Juliei în această industrie. Mama îi spunea că nu este o meserie din care să se poată întreține, fiindcă oamenii nu au nevoie de servicii ca acestea.

„Dar nu e adevărat, toate fetele vor să se îngrijească. Sprâncenele ne definesc expresiile faciale, motiv pentru care cred că sunt un element foarte important din aspectul nostru fizic.

În plus, dacă îți iubești meseria, vor fi mereu oameni care să apeleze la tine. Eu n-am început să lucrez pentru bani, ci din plăcere”, precizează Julia.

Și fetelor le plăceau rezultatele, motiv pentru care simte că are cea mai frumoasă meserie.

„Vin mereu la mine cu o stare de spirit bună și pleacă și mai fericite”, adaugă ea.

Singura dificultate e să se trezească foarte devreme pentru a se ocupa de machiajul mireselor, dar pentru că iubește ceea ce face, nu i se mai pare atât de greu.

Nu simte o diferență majoră între lucrul cu ucrainencele și cel cu româncele.

„Suntem similare și chiar îmi pare rău că nu putem conversa atât de mult încă, fiindcă nu știu limba suficient de bine”, spune make-up artistul.

whatsapp image 2022 05 26 at 1.30.30 am

O primăvară departe de casă: „Am așteptat tot anul să văd lalelele înflorind”

A exersat mai mult engleza, dar deja a învățat cuvinte în română. Limba nu e cea mai mare piedică, se adaptează, dar dorul de casă rămâne acolo.

„Când am plecat, cel mai greu lucru a fost să mă despart de oamenii pe care îi iubesc. Mă simt bine în Cluj-Napoca, e un oraș foarte primitor și frumos, cu mulți oameni buni, gata să te ajute oricând. Îmi place mult!

Dar îmi e dor de casă. Grădinăritul e un hobby de-al meu. Îmi place să am grijă de plante: flori, legume și așa mai departe. Acasă, în Ucraina, am o grădină.

Acum e primăvară, perioada optimă pentru grădinărit, în care bujorii înmuguresc și lalele deja ofilesc. Am o colecție de lalele acasă, am așteptat tot anul să le văd înflorind. Acum văd oameni cu flori pe stradă, iar asta mă face melancolică”, povestește Julia.

whatsapp image 2022 05 26 at 1.30.45 am

Viața e o grădină

Când era studentă, a lucrat ca operator într-un call center, dar și într-un birou unde activitatea ei se rezuma la documente.

„Datorită acestor două joburi am putut să câștig bani pentru cursurile de make-up și materialele necesare”, menționează make-up artistul.

Până acum, viața ei e ca o grădină cu flori, a ofilit când nu a mai putut sta în Ucraina, dar speră la noi muguri sezonul următor.

„În viitor, vreau să stau în orașul natal, în țara mea prosperă, să fac ce îmi place și să îi am pe oamenii dragi aproape. Sper ca războiul să înceteze curând ca să ne putem întoarce cu toții acasă.

Dar vreau și să mulțumesc tuturor celor care m-au întâlnit în aceste 3 luni, oamenii din România sunt foarte buni și vă mulțumim pentru că ne-ați primit și că ne-ați fost alături în tot acest timp”, conchide Julia.

Fii la curent cu activitatea ei, dându-i un follow pe Instagram cu un click aici, iar dacă vrei o programare, nu ezita să îi scrii.

whatsapp image 2022 05 26 at 1.30.58 am

 

Юліяпоїхала з України, заразвонавізажист у Клужі. Вонахотілабачити, якцвітутьїїтюльпани, аленевстигла.

ЮліяпокинулаУкраїнунавосьмийденьвійни.ВонаприбуладоРумунії 6 березнязісвоєю 7-річною донькоютаще 3 друзями з дітьми.Цебуланайважчадорога в їхньомужитті.Клужприйнявїї з радістю і вдячнийусім, коговоназустрілаподорозі, оскількивонидопомоглиїйзнайтидім і роботу, алевонасумуєзадомом, і їїмеланхоліястаєдедалібільшою з кожноюквіткою.Цепершавеснадалековідрідногосаду.

«Я живубіляаеропорту «Дніпро», і мійчоловіксказавмені, щобуло б добрезабратидитину і піти, щоббути в безпеці.Я зібраланевеликусумку, щобноситиїї, тримаючидівчинузаруку.

Я їздилапоїздом 2 дні, в коридорахтакожсиділилюди з маленькимидітьми.Ті, хтонеприйшовпершим, залишалися в коридорі, а у багатьохбулидіти, з якимивониспалинапідлозі», – повідомляєвона Cluj24.

Довгадорогачерезвійну, яказаморожує, хоча й нехолодно

Біженціспалинапідлозі з дітьми і надворі, навокзалах, хочацебулодужехолодно, алеальтернативинебуло.

«Я неспала 2 дні, цебулодужевтомливо.Миїздили в Солотвино, потім я перетнувкордон у Сігету-Мармація. У Румуніїнамбулираді.

У подруги є знайома в Румунії, тожвонадаланаміїконтакти.Мипознайомилися і поїхали в Деж, депробули 2 місяці.Накожномукроцінамдопомагалисусідитаіншілюди, якихмизустрічали.Мивдячнівсім”, – сказалавона.

3 тижніходилитільки в магазин, попотребі.І Юлії, і їїдочцібуловажкопристосуватися.

«Я читалановиницілийдень і хвилювалася, алезрозуміла, щопростонехочусидітибезділа і щоменіпотрібнаробота.Я знайшлапоІнтернетудівчину, якаробитьманікюр в Клужі, теж з України.

Вонаневідмовиласявідмрії, і мріяневідмовиласявіднеї:«Вонасказаламені, що я тежможупрацювати”

Я написалаїйсмс і запитала, яквоназнайшлароботу, і вонадаламеніномертелефонуіїначальника, якийсказавмені, що я тежможупрацювати, томумипереїхали в Клуж-Напока», – розповідаєЮлія.

В Україніпрацювалавізажистомтастилістомдлябрів.Цимвонахотілазайматися, колибуластуденткою в школі.Ідеяпроте, щовонаможерадуватидівчатсвоїмзовнішнімвиглядом, зробилащасливою і її.

«Я закінчилаакадемію з винятковимирезультатами, дипломомМагіструправліннялюдськимиресурсамитаекономіки і праці.Алемріястативізажистом, з акцентомнаброви, мененепокидала, тому я обралацейшлях», – вказуєвона.

Важливістьбрів і робота, якупотрібнолюбити

Так, у 2008 роціпочавсяшляхЮлії в ційгалузі.Іїматиказала, щоценеробота, щобутримуватисебе, томущолюдямнепотрібнітакіпослуги.

«Алеценеправда, всідівчатахочутьподбатипросебе.Бровивизначаютьнашвиразобличчя, тому я вважаю, щовони є дужеважливимелементомнашогозовнішньоговигляду.

Крімтого, якщовилюбитесвоюроботу, завждизнайдутьсялюди, якізвернутьсядовас.Я почалапрацюватинезарадигрошей, а зарадизадоволення», – розповідаєЮлія.

Дівчатамтакожсподобалисярезультати, томувонавважає, що у неїнайкрасивішаробота.

«Вонизавждиприходятьдомене з гарнимнастроєм і йдутьщещасливішими», додаєвона.

Єдинаскладність – прокидатисядужерано, щобподбатипромакіяжнаречених, алеоскількивоналюбитьте, щоробить, цевженездаєтьсятакимскладним.

Вонаневідчуваєвеликоїрізниціміжроботою з українкамитароботою з румунськаміжінками.

«Мисхожі, і менідужешкода, щомищенеможемотакбагатоспілкуватися, бо я недостатньодобрезнаюмову», — кажевізажист.

Цявеснадалековіддому: «Цілийрік я чекала, щобпобачитицвітіннятюльпанів»

Вонапрактикувалаанглійську, алевжевивчиладекількарумунськіхслів.Мова – ненайбільшаперешкода, вонапристосовується, алетугазадомомзалишається.

«Коли я пішла, найважчебулорозлучитися з людьми, яких я люблю. Я почуваюсядобре в Клуж-Напоці, цедужепривітне і красивемісто, з багатьмахорошимилюдьми, готовимидопомогтивам у будь-якийчас, меніцедужеподобається!

Але я сумуюзадомом.Садівництво – моєхобі.Люблюдоглядатизарослинами: квітами, овочамитощо. Дома, в Україні, у мене є сад.

Заразвесна, найкращапорадлясадівництва, колипівоніїрозквітають а тюльпанивжев’януть.У меневдома є колекціятюльпанів, я цілийрікчекала, щобпобачитиїхцвітіння.Зараз я бачунавулицілюдей з квітами, і відцьогомене я стаюмеланхолійною», – розповідаєЮлія.

Життя – цесад

Коливонабуластуденткою, вонапрацювалаоператором у кол-центрі, а також в офісі, деїїроботаобмежуваласядокументами.

«Завдякицимдвомроботам я змоглазаробитигрошінакурсимакіяжутанеобхідніматеріали», — розповідаєвізажист.

Досіїїжиття, якквітник, зів’яла, колинемоглазалишається в Україні, алесподіваєтьсянановінаросткинаступногосезону.

«У майбутньому я хочузалишитися в рідномумісті, у своїйпроцвітаючійкраїні, займатисяулюбленоюсправою і матиблизькихлюдейпоруч.Я сподіваюся, щовійнаскорозакінчиться, щобмивсімоглиповернутисядодому.

Але я такожхочуподякувативсім, хтозустрівменезаці 3 місяці, люди в Румуніїдужехороші, і мидякуємовамзате, щовинасприйняли і щобули з намивесьцейчас», – підсумовуєЮлія.

Будьте в курсіїїдіяльності, слідкуйтезанею в Instagram, <<<натиснувшитут>>>, і якщовихочетезаписатисяназустріч, несоромтесяписатиїй.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM).



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro ar putea CREȘTE în septembrie la 5 lei

Publicat

euro 2 ok

De la începutul acestui an volatilitatea cursului euro a fost minimă și s-a menținut în jurul pragului de 4,97 lei.

Miercuri media monedei unice a scăzut marginal de 4,9712 la 4,9710 lei, iar tranzacțiile s-au realizat între 4,969 și 4,972 lei, valori identice cu cele de luni și marți.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro ar putea CREȘTE în septembrie la 5 lei

Majoritatea participanților la sondajul realizat în februarie de către CFA România anticipează o evoluție depreciativă pentru moneda națională. Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni (septembrie 2024) este de 5,0029 lei/euro iar pentru cel de 12 luni (martie 2025) este de 5,0500 lei/euro.

Au existat și voci care anticipează stabilitatea leului, având probabil în gând faptul că BNR folosește cursul drept principal instrument de luptă împotriva creșterii prețurilor. Sondajul CFA România anticipează că rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (martie 2025) va scade marginal la 5,46%, cea mai mică valoare din noiembrie 2021.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%, valoare identică cu cea înregistrată în 6 iunie 2022. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,08% iar cel la 12 luni la 6,09%, valori comparabile cu cele din mai 2022.

Perechea euro/dolar fluctua în culoarul 1,0813 – 1,0839 dolari, iar cursul monedei americane a crescut de la 4,5788 la 4,5892 lei.

„Cotaţia aurului a crescut cu aproape 12%”

Evoluția a fost influențată de aprecierea dolarului față de moneda japoneză la 151,95 yeni, maxim al ultimilor 34 de ani.

Prețul gramului de aur a crescut miercuri la un nou maxim istoric de 323,4240 lei, efect al aprecierii monedei americane, în timp ce metalul galben stagna la 2.176 – 2.197 dolari/uncie.

De la mijlocul lunii februarie şi până în prezent, cotaţia aurului a crescut cu aproape 12%, tendință care s-a amplificat și a ridicat uncia la un record de De la mijlocul lunii februarie şi până în prezent, cotaţia aurului a crescut cu aproape 12%. Tendința s-a amplificat după decizia de miercurea trecută a Rezervei Federale americane de a menține rata de referință la 5,25 – 5,50% iar oficialii ei au afirmat că există perspective pentru mai multe reduceri de dobândă în acest an. Uncia a atins în data de 21 martie un record de 2.222,39 dolari.

În regiune, media monedei maghiare se întărea la 394,87 forinți/euro iar a celei poloneze se deprecia la 4,3153 zloți/euro.

Bitcoin scădea în a doua parte a zilei de miercuri de la 71.689 la 68.642 dolari. Ethereum fluctua între 3.501 și 3.662 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce firme au depus oferte pentru modernizarea Palatului de Justiție Cluj. Valoarea proiectului, peste 70 de milioane de euro

Publicat

De

Palatului de Justiție

Trei asocieri de firme au depus oferte la licitația organizată de Curtea de Apel Cluj pentru proiectare și execuția de reparații capitale și modernizarea clădirii Palatului de Justiție din Cluj-Napoca, proiect cu o valoare estimată de 353.450.340 lei (peste 70 de milioane de euro).

Astfel, până la termenul limită de depunere a ofertelor, 25 martie, au depus oferte trei asocieri de firme de contrucții, unele având în portofoliu lucrări de anvergură desfășurate în Cluj-Napoca.

Ce firme au a depus oferte pentru modernizarea Palatului de Justiție Cluj. Valoarea proiectului, peste 70 de milioane de euro

Prima asociere are ca lider firma MIS GRUP și mai include firmele AQUA SERV, KESZ CONSTRUCTII ROMANIA, SDC PROIECT, KESZ Epito Zrt, M&M DESIGN SRL, IDEA INSTALL, COLUMNA CONSULT, M INSTALL și SDC CONSULTING ENGINEERS S.R.L.

Cea de-a doua reunește firmele BOG’ART, lider de asociere,  și ATHENAEUM CONSTRUCT, POPP & ASOCIATII, ACI CLUJ, UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT, ELECTROPROIECT, SCHINDLER ROMANIA S.R.L., ELECTROPROIECT.

Ultima asociere este formată din CONSTRUCTII ERBAȘU – lider, și firmele CONCELEX, CUBICON INVEST, EURAS, SION SOLUTION, SC CONECO ROMANIA SRL, CSP PROIECT LINE, SCHINDLER ROMANIA S.R.L.

Ofertele urmează să fie analizate, după care se va stabili câștigătorul licitației, urmând apoi să se treacă la proiectare și execuție.

Proiectarea va dura 6 luni, iar lucrările de construcție 30 de luni.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujean ARESTAT după ce și-a agresat soția și i-a furat banii. Femeia avea ordin de PROTECȚIE

Publicat

De

Clujean arestat violențe

Un bărbat de 63 de ani, din comuna Cășeiu, a fost arestat pentru 30 de zile, sub acuzația de tâlhărie și încălcarea măsurilor instituite prin ordinul de protecție.

În 25 martie, polițiștii din Dej au emis ordonanță de reținere pe numele bărbatului, care și-a agresat soția și i-a furat banii.

Clujean ARESTAT după ce și-a agresat soția și i-a furat banii. Femeia avea ordin de PROTECȚIE

Potrivit polițiștilor, în timp ce se afla pe un drum public din localitatea Cășeiu, bărbatul și-ar fi abordat soția, deși avea obligația legală de a nu se apropia de aceasta la o distanță mai mică de 50 de metri și i-a cerut acesteia să-i dea banii din ajutorul social.

Văzând că aceasta refuză să-i dea banii, bărbatul a devenit violent, a îmbrâncit-o și i-a sustras portofelul în care se afla suma de 770 de lei.

Prejudiciul a fost recuperat de polițiștii în proporție de 75%.

Are mai multe dosare la activ

Având în vedere probatoriului administrat în cauză și faptul că bărbatul nu a respectat măsurile impuse prin ordinul protecție emis de Judecătoria Dej în cursul lunii octombrie 2023, în data de 25 martie, polițiștii au dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore.

Pentru faptele anterioare de încălcare a ordinului de protecție, bărbatul a fost cercetat de polițiști în cadrul altor dosare penale.

La data de 26 martie, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Dej a emis mandat de arestare prevenivă pentru 30 de zile pe numele acestuia.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cei care pierd cardul de asigurat NU mai trebuie să ceară adeverință la fiecare trei luni. Inițiativă a CAS Cluj

Publicat

De

Card de asigurat

Veste bună pentru cei care și-au pierdut cardul de asigurat. Începând de miercuri, 27 martie, aceștia nu mai trebuie să meargă la Casa de Asigurări de Sănătate și să ceară adeverințe la fiecare trei luni.

Potrivit unui Ordin al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, adeverința de asigurat este valabilă, începând de astăzi, până la eliberarea unui nou card de asigurat.

Cei care pierd cardul de asigurat NU mai trebuie să ceară adeverință la fiecare trei luni. Inițiativă a CAS Cluj

Ordinul CNAS a fost publicat în Monitorul Oficial, iar inițiativa aparține Casei de Asigurări de Sănătate Cluj.

Practic, până astăzi, cei care își pierdeau cardul de asigurat primeau o adeverință de la CAS, dar aceasta era valabilă timp de trei luni. Astfel, persoana care pierdea cardul era nevoită să meragă la CAS ca să obțină adeverința care atestă calitatea de asigurat din trei în trei luni, în situația în care nu primeau „cardul duplicat”.

Conform modificărilor aduse prin Ordin al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, începând din data de 27 martie 2024, „adeverința este valabilă până la data emiterii cardului duplicat”.

Ce este adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate

În cazul solicitării unui nou card de sănătate, până la primirea acestuia, asiguratul beneficiază de servicii medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate.

De asemenea, pentru asiguraţii care refuză primirea cardului de sănătate din motive religioase sau de conştiinţă, în baza unei cereri în care se expun motivele refuzului, Casa de Asigurări de Sănătate eliberează adeverinţă de înlocuire a cardului de sănătate. În cazul acestora, modificarea nu este valabilă.

Cât costă cardul duplicat

Asiguraţii care au primit carduri naţionale de asigurări sociale de sănătate cu date personale eronate, sau au pierdut/distrus acest document, vor solicita eliberarea unui nou card la Casa de Asigurări de Sănătate în evidenţa căreia se află.

Asiguraţii vor primi cu titlu gratuit noul card de sănătate în situaţia în care acesta conţine date eronate.

Asiguraţii vor plăti contravaloarea serviciilor de producţie şi distribuire prin poştă a noului card, în cazul pierderii sau distrugerii cardului iniţial.

Suma care trebuie plătită este de 15,50 lei, iar plata se va face la sediul casei de asigurări în evidenţa căreia se află asiguratul.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax