Connect with us
Advertisement

EVENIMENT

Jandarmeria Cluj scoate la concurs zeci de posturi pentru recrutare externă

Publicat


Jandarmeria Mobilă Cluj-Napoca face recrutări

Jandarmeria Cluj a demarat o campanie de recrutare din sursă externă pentru 26 de posturi vacante din cadrul inspectoratului județean.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj a scos la concurs 26 de funcții de subofițer, prin recrutare din sursă externă. Termenul limită pentru înscrieri este 31 iulie 2024, ora 23.59.

Jandarmeria Cluj scoate la concurs zeci de posturi pentru recrutare externă

Este vorba despre:

Cum se fac înscrierile?

Dosarul pentru înscrierea la concurs se transmite scanat lizibil, integral, în format PDF, la adresa de e-mail resurseumane@jandarmeriaardeleana.ro .

Mai multe informații AICI.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

„Viața lui Isus în lumina evangheliilor”. Ecranizare inedită, disponibilă în 224 de limbi și în 24 de limbaje ale semnelor

Publicat

„Motor, acțiune!”. Martorii lui Iehova au realizat în studiourile proprii o producție de lungmetraj intitulată Viața lui Isus în lumina evangheliilor, care se estimează că va avea la final 1000 de minute. Trailerul, de 1:33 minute, dar și primul episod, pot fi urmărite gratuit pe site-ul jw.org.

O abordare unică

De-a lungul istoriei cinematografiei mondiale, viața lui Isus Cristos a constituit subiectul multor producții de lungmetraj și seriale. În general, scenariile au urmărit viziunea artistică a producătorilor, fiind mai mult sau mai puțin bazate pe textul evangheliilor.

În acest peisaj divers, Martorii lui Iehova au lansat de curând primul episod al seriei de lungmetraj Viața lui Isus în lumina evangheliilor.

„Materialele produse în trecut au la bază o singură carte biblică ori prezintă doar anumite episoade din viața lui Isus pe pământ. Seria «Viața lui Isus în lumina evangheliilor» va cuprinde evenimente din toate cele patru evanghelii, în ordinea în care s-au desfășurat. În plus, ea va include toate detaliile de care dispunem în urma cercetărilor efectuate până în acest moment.” (jw.org, Prezentarea seriei Viața lui Isus în lumina evangheliilor, februarie 2021)

„Obiectivul nostru e acela de a lua un personaj [din Biblie] și de a-l transforma într-o persoană reală, pe care să o cunoaștem și să o iubim tot restul vieții.” (jw.org, Raport despre stadiul proiectului „Viața lui Isus în lumina evangheliilor – 2023”)

Aspectul unic al ecranizării lansate recent este dat de faptul că textul naratorului și replicile actorilor sunt luate aidoma din Evanghelii, aproape fără nicio adaptare.

Oricine dorește să verifice acuratețea scenelor și conformitatea lor cu textul biblic poate face acest lucru cu ajutorul unui ghid de referințe video, pus la dispoziție online, deocamdată doar pentru primul episod.

Preproducția

Etape. Această fază a durat trei ani, timp în care echipa de producție a coordonat:

  • cercetarea;
  • elaborarea scenariului scris;
  • realizarea desenelor ce urmau să ilustreze atmosfera și acțiunea;
  • realizarea ilustrațiilor digitale și a scenariilor animate, cu narațiune, dialog și muzică de fundal, necesare pentru evaluare și aprobare;
  • pregătirea decorurilor și a costumelor;
  • alegerea locațiilor de filmare în natură, care să fie similare celor din Iudeea secolului întâi, dar și suficient de aproape de zonele locuite, pentru ca echipamentele de filmare să poată fi duse cu ușurință;
  • proiectarea și construirea platoului istoric de filmare în exterior;
  • selecția și instruirea actorilor;
  • repetițiile și realizarea probelor de filmare;
  • producerea fundalului muzical; altele.

Cercetare. Autenticitatea și veridicitatea pretind o muncă de cercetare atentă, intensă și laborioasă. Obiectivul urmărit a fost redarea cu cât mai multă fidelitate a evenimentelor descrise în evanghelii, a atmosferei din Iudeea secolului întâi, a autenticității și veridicității elementelor de arhitectură, îmbrăcăminte, încălțăminte și a multor alte detalii.

„Cei care fac cercetări se asigură că și cele mai mici detalii sunt corecte. De exemplu, poartă un anumit personaj încălțăminte sau umblă desculț?

Când ecranizăm o relatare biblică, ne asumăm o responsabilitate foarte mare. … Cercetarea joacă un rol esențial. Mai întâi, decidem ce relatare să prezentăm. Dar apoi nu ne putem limita la detaliile care apar în Biblie, în relatarea scrisă. Pentru a ecraniza un eveniment avem nevoie de amănunte suplimentare.

Pentru realizarea unei imagini se fac cercetări amănunțite din surse demne de încredere. Dar pentru a-i da viață e nevoie de și mai multe cercetări, astfel încât să surprindem toate perspectivele.” (jw.org, Prezentarea seriei Viața lui Isus în lumina evangheliilor, februarie 2021)

Scenariu. Preproducția a implicat și luarea unor decizii importante referitoare la pregătirea scenariului.

„Ne-am dat seama foarte repede că este necesar să comparăm relatările din cele patru evanghelii. În urma analizei, trebuie să decidem pentru fiecare eveniment în parte în care dintre cărți găsim cele mai multe detalii. Chiar dacă nu putem prezenta toate amănuntele din evanghelii, construim scenariul pe baza unei relatări principale, iar pe celelalte le folosim pentru a completa imaginea.” (jw.org, Prezentarea seriei Viața lui Isus în lumina evangheliilor, februarie 2021)

Platou istoric de filmare în exterior, Australia. La puțin timp după aprobarea proiectului, Australia, țara unde urma să fie realizat platoul istoric de filmare în exterior și studioul de producție, a fost afectată de un dezastru natural după altul.

  • 2019, septembrie: începe un sezon de incendii de vegetație cu focare fără precedent
  • 2020, ianuarie: ploile torențiale produc inundații catastrofale
  • 2020, martie: începe pandemia de Covid-19, cu închiderea granițelor și restricții de circulație

Martorii lui Iehova din Australia au fost nevoiți să acorde prioritate activităților de ajutorare în caz de dezastru, astfel că unele activități legate de proiect au fost amânate. Ulterior, însă, când pandemia de Covid-19 a luat amploare, întregul proiect a trebuit oprit pentru un timp. Când autoritățile au permis reluarea unor activități, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară, proiectul a fost reactivat, iar platoul de filmare a fost în cele din urmă finalizat.

Măsuri de siguranță implementate pe durata pandemiei:

  • toate materialele de construcție achiziționate au trebuit să stea o perioadă în carantină, înainte de a putea fi duse la locația unde se construia platoul de filmare;
  • toți Martorii care se puneau la dispoziție pentru a susține proiectul intrau mai întâi în carantină;
  • toți lucrătorii au purtat măști și chiar costume de protecție, în funcție de munca efectuată.

Provocarea cea mai mare a constat în redarea aspectului învechit al clădirilor din secolul întâi folosind materiale din prezent. În Israelul antic, materialele de construcție obișnuite erau cărămizile din lut, calcarul, bazaltul și alte tipuri de piatră. Orașele arătau diferit, deoarece materialele de construcție disponibile erau diferite de la o zonă la alta.

Lucrătorii au recurs la diverse soluții ingenioase, care să permită atingerea obiectivului.

Detalii interesante:

  • platoul constă în cinci locații istorice: Ierusalim (templul), Ierusalim (zonă de case), Cana Galileei, Capernaum (orașul și porțiunea unui țărm) și Nazaret;
  • lucrările prealabile au fost executate de firme de construcție;
  • toate celelalte lucrări au fost realizate de Martori ai lui Iehova din Australia;
  • au fost construite peste 100 de porți și uși, precum și peste 200 de ferestre, cu toate elementele tehnice de susținere;
  • a fost redat aspectul pereților de piatră învechită și expusă la intemperii sute de ani, pe o suprafață de circa 4 500 m 2 ;
  • a fost aplicată tencuială pe o suprafață de aproximativ 7 000 m 2 .

„Eu vin din Israel și ce văd aici arată exact ca la mine acasă!” (declarație făcută de un furnizor care a văzut platourile de filmare)

Producția

Prima etapă a filmărilor la Episodul 1 s-a încheiat la 12 august 2022. După o scurtă întrerupere, a început a doua etapă, care a fost finalizată în următoarele luni. La început au fost filmate mai mult scene din interior, dar ulterior a putut fi folosit platoul istoric, astfel că au fost filmate și scenele din exterior.

Detalii interesante:

  • pentru redarea fundalurilor, au fost folosite tehnici virtuale de producție, inclusiv un perete video;
  • filmările au fost făcute în timp ce încă se lucra la platouri;
  • au fost folosite multe animale: oi, măgari, cămile, porumbei etc.;
  • unele scene au fost filmate chiar în Israel, în pustiul Iudeei.

Impactul

Ecranizarea te transpune în atmosfera din secolul întâi, dându-ți impresia că ești în mijlocul acțiunii. Iar interpretarea actorilor trezește sentimente și emoții profunde în privitori.

„Nu mai știu de câte ori mi-au dat lacrimile pe durata primului episod. Jocul actorilor, cadrul și fundalurile trezesc emoții profunde, mai ales când cunoști evangheliile și realizezi că tot ce vezi și auzi pe ecran respectă cu fidelitate consemnările biblice. Am văzut mai multe filme cu Isus de-a lungul vieții și multe dintre ele m-au emoționat. Dar acum e prima dată când am certitudinea că tot ce se derulează în fața ochilor este profund autentic.” (Martor al lui Iehova, 56 de ani)

Citește mai departe

EVENIMENT

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj scoate la licitație un spațiu comercial din terminalul de plecări Schegen

Publicat

aeroport cluj mobilier (5)

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj organizează licitație publică pentru închirierea unui spațiu comercial de tip Duty Paid, din Terminalul Plecări Schengen.

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță organizarea unei licitații publice pentru închirierea unui spațiu comercial destinat desfășurării activității de comercializare produse în regim Retail – Tip Duty Paid. Licitația va avea loc pe data de 17 septembrie 2024, la ora 9, la sediul aeroportului.

Spațiu comercial localizat în zona plecări Schengen, scos la licitație

Spațiul comercial este situat la etajul Terminalului Pasageri Plecări Schengen, în zona securizată, în proximitatea traseului walk-through. Suprafața totală disponibilă pentru închiriere este de 160 mp.

Persoanele interesate pot obține documentația de atribuire în format electronic sau pe suport de hârtie de la sediul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, Biroul Achiziții Publice, printr-o solicitare scrisă transmisă pe adresa de e-mail: office@airportcluj.ro. Costul documentației este de 200 de lei (TVA inclus), iar plata se poate face în numerar la casieria aeroportului sau prin ordin de plată.

Data limită pentru solicitarea clarificărilor este 10 septembrie 2024, ora 16:00, iar ofertele trebuie depuse până la data de 17 septembrie 2024, ora 08:50, la sediul aeroportului din Cluj-Napoca, pe strada Traian Vuia, nr. 149. Mai multe detaliii găsiți aici.

Citește mai departe

POLITICA

Gianina Șerban, deputat AUR: Marcel Ciolacu le spune pensionarilor umiliți „să se relaxeze”. Legea trebuie modificată urgent!

Publicat

gianina serban

„Nonșalanța cu care Marcel Ciolacu vorbește despre haosul recalculării pensiilor arată grija de fațadă pe care PSD o are de 34 de ani pentru seniorii țării. Premierul le spune pensionarilor, care s-au trezit cu veniturile tăiate după recalculare, „să se relaxeze”.

Cum se poate relaxa un pensionar care a rămas cu 440 de lei după recalculare, în condițiile în care și așa avea o pensie mizerabilă de 1.200 de lei? Cum se pot relaxa pensionarii cu handicap sau cei care au lucrat în condiții grele de muncă, precum minerii, când văd că în loc să li se facă dreptate, au rămas cu și mai puțini bani în buzunar?

Gianina Șerban, deputat AUR: Marcel Ciolacu le spune pensionarilor umiliți „să se relaxeze”. Legea trebuie modificată urgent!

În loc să convoace o ședință de urgență cu ministrul Muncii, cu șeful Casei de Pensii, în loc să convoace Parlamentul în ședință extraordinară pentru a modifica legea pensiilor publice, astfel încât să fie rezolvate inechitățile create, Marcel Ciolacu a convocat Congresul PSD, în care a fost ales drept candidat la alegerile prezidențiale. Un eveniment fastuos, în timp ce peste 3 milioane de pensionari își vărsau amarul din cauza recalculărilor în minus.

Alianța pentru Unirea Românilor solicită președinților celor două Camere ale Parlamentului să convoace de urgență comisiile de specialitate pentru a modifica articolele din noua lege a pensiilor care au dus la erori majore la recalculare.

AUR îi ajută pe pensionarii umiliți să conteste decizia de recalculare, prin acordarea de asistență juridică, zilnic, la sediile filialelor din țară.”

Citește mai departe

EVENIMENT

Razie în trafic, la Cluj. Mai mulți șoferi au fost prinși beți la volan

Publicat

fiola alcool volan blurat

O acțiune de amploare pentru prevenirea și combaterea consumului de alcool și droguri la volan a fost desfășurată săptămâna trecută de polițiștii rutieri din Cluj.

În perioada 19 – 25 august, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, sub coordonarea Serviciului Rutier, au desfășurat o acțiuni ample de prevenire și combatere a consumului de alcool și substanțe interzise la volan, cu scopul de a crește siguranța participanților la trafic.

Sute de sancțiuni și zeci de permise reținute

Au fost realizate peste 1.500 de testări alcoolscopice și 123 de testări pentru detectarea substanțelor psihoactive.

În perioada menționată, polițiștii au efectuat verificări și controale în trafic, iar pentru abaterile constatate au aplicat 822 de sancțiuni contravenționale, din care 10 persoanelor depistate conducând vehicule sub influența alcoolului.

De asemenea, au fost reținute 73 de permise de conducere și constatate 24 de infracțiuni la regimul rutier.

Bărbat prins conducând beat, pe o stradă din Cluj-Napoca

În data de 25 august, în jurul orei 07.40, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au oprit în trafic, pe aleea Oțelului, un autoturism condus de un bărbat de 45 de ani.

La testarea cu aparatul etilotest a fost indicată o valoare de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice.

În continuare sunt efectuate cercetări în cauză.

Acțiuni în Gherla, cu ocazia Festivalului Zilele Orașului

Totodată, în perioada 23-25 august, în intervalul orar 22.00 – 04.00, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Gherla, cu sprijinul efectivelor din cadrul Serviciului Rutier, au desfășurat acțiuni pentru creșterea gradului de disciplină rutieră, cu precădere pentru depistarea persoanelor care pun în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic, conducând sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise.

În acest context, polițiștii au oprit pentru control în trafic 280 de autovehicule, au legitimat peste 300 de persoane și au efectuat 220 de testări alcoolscopice sau pentru detectarea substanțelor psihoactive.

Astfel, polițiștii au aplicat 23 de sancțiuni contravenționale pentru abaterile identificate, în valoare de peste 16.000 de lei, au reținut 14 permise de conducere și au constatat 12 infracțiuni la regimul rutier.

Șoferi depistați sub influența alcoolului la volan

La data de 23 august, în jurul orei 18.40, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Gherla au oprit în trafic pentru verificări, pe DJ109C, în localitatea Fizeșu Gherlii, un autoturism condus de un bărbat de 52 de ani, din comuna Sânmartin.

În urma verificărilor s-a constatat că acesta nu deține permis de conducere, iar la testarea cu aparatul etilotest a fost înregistrată o alcoolemie de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice.

În baza materialului probator administrat, polițiștii au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele acestuia.

În continuare polițiștii efectuează cercetări.

De asemenea, în data de 25 august, în jurul orei 02:40, polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Gherla au oprit pe DJ109, în afara localității Vultureni, un autoturism condus de un bărbat de 43 de ani, din județul Mureș.

În urma testării cu aparatul etilotest, s-a constatat că acesta avea o alcoolemie de 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, acesta a fost testat cu aparatul pentru detectarea substanțelor psihoactive, reieșind indicii cu privire la posibila prezență a acestora.

Astfel, conducătorul auto a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea probelor biologice necesare în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei și a consumului unor substanțe interzise.

În continuare polițiștii efectuează cercetări.

La data de 25 august, în jurul orei 23.30, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Gherla au oprit în trafic, pe DJ 161E, în comuna Cătina, un autoturism condus de un bărbat, de 42 de ani, din Cluj-Napoca.

La testarea cu aparatul etilotest a fost înregistrată alcoolemia de 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Acesta a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

În continuare polițiștii efectuează cercetări.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax