Connect with us

ANUNȚURI PUBLICE

Iulia a deschis propriul magazin vintage în Gherla, după 2 ani de vândut haine online: „Nu ar fi nimic fără familia din spate.”

Publicat


whatsapp image 2023 03 14 at 20.24.56

Iulia, o tânără din Cluj, iubitoare și reseller de haine vintage, și-a transformat pasiunea în afacere, ducând magazinul online, Veschminte, la un nou nivel. La 24 de ani, aceasta e soție și mamă, iar împreună cu soțul ei, a deschis luni, 13 martie, un magazin fizic în Gherla, unde vinde piese vestimentare rare.

„Îmi umplusem podul casei cu marfă, dar din cauza job-ului full time nu mă prea puteam concentra pe shop-ul online. Știam că o afacere cu îmbrăcăminte este ceea ce îmi doresc, dar era destul de riscant să las un job stabil <<doar pentru a vinde niște haine online>>, așa că am cochetat cu ideea de a deschide și un second hand/vintage shop fizic.

Nu prea găseam spații, chiar dacă financiar eram pregătită pentru acest pas. După o vreme am renunțat și am redirecționat bănuții pregătiți în alt proiect. După încă 3-4 luni, prietena unei mame, care știa de planul meu, ne-a anunțat că nu mai dorește să continue propria ei afacere și dorește să <<își vândă>> magazinul cu totul.

Asta a picat la fix pentru mine, deoarece era din nou un moment în care mă îndoiam de jobul meu de la vremea aceea și voiam să plec, doar că nu știam ce aș face fără job. Și răspunsul a venit fără să caut prea mult, prin prietena mamei mele. Problema era că nu mai aveam bani pregătiți pentru această investiție. Cumva am mai strâns cureaua, am mai cerut ajutorul familiei și astfel am reușit să deschidem magazinul.”, povestește Iulia, pentru Cluj24.

Încă de când și-a plantat în minte ideea unui shop fizic, știa clar că dorește un spațiu aerisit, luminos și într-o locație cât mai centrală. Suprafața căutată a fost de sub 20 mp deoarece, ca afacere la început de drum și fără angajați, un spațiu mai mare ar fi fost mult prea greu de gestionat singură.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @iuliamagdas

Înaintea magazinului din Gherla a fost, și este încă, un magazin online

Totul a început în luna mai, în 2021, când i-a venit ideea de a deschide o pagină de Instagram, asemenea unui magazin second hand, dar online, dat fiind că era de câțiva ani cumpărătoare fidelă la alte shop-uri vintage pe rețeaua de socializare. Și-a dat seama că iubește să caute comori și prin magazinele fizice din Cluj, dar nu îi ajungea timpul să se ocupe de pasiunea ei, deoarece avea un job full time.

În martie 2023, Iulia are propriul magazin fizic în Gherla, pe strada Bobâlna 29, căruia se dedică 100%, după ce a renunțat la fostul loc de muncă. Cu trecerea timpului, a făcut progrese, s-au schimbat multe în viața ei, dar un lucru a rămas la fel: dorința de a avea un stoc cât mai diversificat.

Citește și EXCLUSIV. FOTO. Iulia e soție, mamă și reseller de HAINE RARE din Cluj, la 23 de ani. A vândut o rochie VERSACE

whatsapp image 2023 03 14 at 20.24.55

Un magazin vintage, dar și second hand

Dacă într-un interviu anterior pentru Cluj24, a precizat că încearcă să posteze câte ceva pentru fiecare, fără să fi stabilit un stil anume referitor la hainele comercializate, 2 ani mai târziu, viziunea a rămas aceeași.

„Magazinul fizic va fi unul atât vintage, cât și second hand, vreau câte ceva pentru toată lumea. Eu una prefer și iubesc marfa vintage, dar trebuie să văd ce anume cere și clientela din oraș. Totodată, nu pot neglija ce se cere aici, pe Instagram, unde am început tot proiectul.”, a punctat Iulia, într-un răspuns public la o întrebare de la un cumpărător.

Pregătirile au durat 3 luni, pentru că era angajată în altă parte, dar a încheiat acel capitol din viața sa la sfârșitul lui februarie, pentru a lucra mai mult la visul ei. A primit ajutor și din partea soțului, în zilele în care era liber de la muncă.

„Pentru noi pregătirile au fost într-un ritm foarte, foarte lent. Dacă am pune toate zilele în care am lucrat full time pentru deschidere împreună, nu cred că ar fi durat mai mult de două săptămâni.

whatsapp image 2023 03 14 at 20.24.55 (2)

Ajutor de la soț: „Veschminte nu ar fi nimic fără familia din spate.”

Soțul meu a fost stâlpul meu de sprijin pe toată perioada pregătirilor, este genul de om care știe să <<meșterească>> orice, pune mâna pe mop, freacă geamuri, repară pereți, laptopuri, casa de marcat, dacă are probleme, și așa mai departe.”, indică ea.

De aceea, consideră magazinul ca fiind o afacere de familie, dar și un pas curajos spre viața de adult.

„Chiar dacă doar eu sunt prezentă fizic zilnic la magazin și eu îmi pun fața la înaintare în postări, Veschminte nu ar fi nimic fără familia din spate: soțul, care a făcut de toate (de la bătut șuruburi până la călcat haine), mama și tatăl meu, care au avut grijă de băiețelul nostru când noi ne pregăteam intens de deschidere (și chiar și acum îmi mai aduc gustări la magazin când eu plec în grabă la muncă), sora mea care m-a susținut psihic pe tot parcursul…

Veschminte reprezintă pentru mine un pas îndrăzneț înspre viața de adult. Da, sunt mamă, soție, am avut nenumărate joburi serioase, dar cumva eram mereu în bula mea de comfort. Deschiderea propriei mele afaceri (cu toată nebunia și demersurile care sunt necesare în deschiderea ei) înseamnă o oportunitate de a mai scăpa de frici (sunt o persoană destul de introvertită și rușinoasă, acum sunt cumva obligată să interacționez cu oameni și să îmi rezolv singură problemele – la diferite instituții de exemplu), de a deveni mai independentă, de a gusta din viața de tânăr antreprenor.”, împărtășește tânăra.

whatsapp image 2023 03 14 at 20.24.54

Un nou început: „Lucrez de 4 ori mai mult, dar și satisfacția că faci ceva pentru tine este pe măsură.”

Totodată, magazinul fizic înseamnă mai multe piese și postări pe contul de Instagram. Pentru ca acest lucru să fie posibil, a trebuit să plece de la job-ul precedent.

„De când am renunțat la un job full time pentru altcineva, lucrez de 4 ori mai mult pentru mine. Este un salt mare de la a face mereu doar ce ți se spune sau ce este așteptat de la tine, la a fi propriul tău șef. Cele câteva zile între job-ul meu vechi și deschiderea magazinului au fost absolut necesare pentru psihicul meu și pentru a mă odihni, dar cu siguranță mă simțeam puțin ciudat să nu am absolut nimic în agendă. Pe scurt, aș putea spune că acum lucrez mai mult și munca e de 4 ori mai intensă, dar și satisfacția că faci ceva pentru tine este pe măsură.”, completează ea.

Pe termen lung își dorește să ajungă la un echilibru frumos între vintage și second hand.

În timpul săptămânii, Iulia poate fi găsită la magazin de la 9 la 17, iar sâmbăta de la 9-14.

„Pentru cei foarte matinali, sunt acolo chiar înainte de 9, dar înainte de <<deschiderea oficială>> în fiecare zi, îmi place să îmi iau câteva zeci de minute sau o oră pentru a face conținut pentru rețelele de socializare a magazinului.”, conchide iubitoarea de vintage.

Citește și Fenomenul HAINELOR retro. Vânzătoarea de la un SECOND-HAND din Cluj: „Studenții vin des pe aici, le plac hainele vechi”

whatsapp image 2023 03 14 at 20.24.55 (1)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Clujeanca Alisia Perșa (17 ani), locul 1 la cel mai mare festival de fitness din Europa

Publicat

De

Alisia Perșa

Clujeanca Alisia Perșa (17 ani) a participat zilele trecute la Koln, în Germania, la KIBO, cel mai mare festival de fitness din Europa și a reușit să obțină locul I pentru România.

Tânăra a concurat alături de fete din Bulgaria, Franța, Slovacia, Brazilia și Hong Kong și a reușit să impresioneze jurații cu o combinație de excepție.

Finalul, ca în povești

”Nu m-am dus la această competiție cu aşteptări foarte mari deoarece ştiam că nu sunt în cea mai bună formă, dat fiind faptul că de abia a trecut iarna. Dar se pare că finalul a fost unul ca în poveşti.

Sunt fericită că am reușit să câştig această competiție la care anul trecut am luat locul 2.

Susținătorul numărul 1

Dar sunt si mai fericită că am cunoscut şi petrecut timpul cu persoane minunate din toată lumea.

Îi mulțumesc mamei mele, susținătorul meu numărul unu, care joacă un rol foarte important în reuşitele mele, fiind acolo la bine şi la rău.

Fără ea, totul ar fi mult mai greu”, a spus Alisia pentru Cluj24.

Alisia Perșa este campioană mondială la Street Workout și Calisthenics, titlu obținut în august 2023 în Letonia.

Alisia Perșa

Citește mai departe

CULTURA

Artista Ada Milea semnează un nou spectacol-concert la Teatrul Național Cluj-Napoca

Publicat

ada milea

Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca prezintă joi, 18 aprilie 2024, de la ora 19:00, în Studioul Euphorion, premiera spectacolului-concert ”Cântece de speriat frica”, realizat de Ada Milea după idei din textele Hertei Müller.

Reconstituind prin cântece parcursul biografic al autoarei româno-germane, Ada Milea explorează o lume fracturată sub presiunea războiului, a dictaturii și a dezrădăcinării, în care iubirea și prietenia își demonstrează constant vulnerabilitatea, dar și puterea.

Scenografa Alexandra Mureșan schițează un spațiu intim, menit să îl reflecte pe cel interior, al conștiinței aflate în luptă pentru propria libertate. Acest univers la scară redusă, de o profuzime tainică, este însă populat de umbre, ca niște reverberații ale memoriei.

Interpreții Anca Hanu, Radu Dogaru, Cristian Rigman, Mihnea Blidariu, Adriana Băilescu și Miron Maxim, cu contribuția Mădălinei Mânzat și a lui Vlad Negrea, dau voce personajelor dintr-o istorie recentă, dar tot mai străină, personală și universală în simultaneitate, exorcizând prin muzică fricile, regretele și nostalgia unor vremuri în care victimele își împărțeau deseori viața cu propriii călăi.

Nobel pentru Literatură

Născută în 1953 în Banat, într-o comunitate germană, romanciera, poeta și eseista Herta Müller a cunoscut de timpuriu nedreptățile și persecuțiile regimului comunist, pe lângă povara trecutului nazist al propriului tată.

Sub supravegherea constantă a Securității ceaușiste și supusă la varii șicane pentru activitatea sa literară și pentru asocierea cu societatea disidentă Aktionsgruppe Banat, autoarea a părăsit România în 1987, stabilindu-se la Berlin.

Opera sa, indiferent de genul în care se încadrează, este marcată de o poezie a fragilității, ce devoalează suferința oprimării și a exilului.

Herta Müller a primit premiul Nobel pentru literatură în anul 2009.

Următoarele reprezentații ale spectacolului vor avea loc duminică, 21 aprilie 2024, ora 19:00 și vineri, 26 aprilie 2024, ora 19:00.

Cântece de speriat frica

Ada Milea

După idei din texte de Herta Müller. Sspectacol-concert de: Ada Milea, scenografia: Alexandra Mureșan, consultant: Ernest Wichner, reglaj sunet: Victor Panfilov, asistent scenografie: Cate Cherecheș.

Distribuţia:

Ea: Anca Hanu

Prietenul de la chitara electrică: Radu Dogaru

Prietenul de la tobe: Cristian Rigman

Prietenul de la clape și bas: Mihnea Blidariu

Mama: Adriana Băilescu

Securistul: Miron Maxim

Prietena de la lumini și de la regia tehnică: Mădălina Mânzat

Securistul de la sunet: Vlad Negrea

regia tehnică și lumini: Mădălina Mânzat

sonorizare: Vlad Negrea

 

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

CORECTAREA digitalizată la Bacalaureat și Evaluarea Națională provoacă NEMULȚUMIRI în rândul elevilor

Publicat

corectare

Corectarea digitalizată a examenului de Bacalaureat și a Evaluării Naționale reprezintă noua metodă de corectare pentru lucrările elevilor absolvenți. Această metodă a fost deja pusă în practică în cadrul simulărilor care au avut loc în luna martie.

Însă problemele nu au întârziat să apară. La nivel național s-au semnalat diferite nereguli, în principal legate de platforma utilizată cu scopul trimiterii lucrărilor către corectori, scrie Alba24.ro.

CORECTAREA digitalizată la Bacalaureat și Evaluarea Națională provoacă NEMULȚUMIRI în rândul elevilor

Rezultatele simulării examenului de Bacalaureat cât și a Evaluării Naționale i-au intrigat pe elevii din anii terminali, fiind mai scăzute decât s-ar fi așteptat aceștia.

După depunerea contestaților, au fost remarcate schimbări substanțiale ale notelor. Când corectorii au fost confruntați în legătură cu punctarea eronată a lucrărilor, aceștia au dat vina pe platforma națională de corectare, care se blochează și trimite note sau punctaje greșite.

Pe lângă problema platformei, au fost întâmpinate probleme și în ceea ce privește scanarea lucrărilor.

Nu doar că scanarea foilor de examen ia un timp îndelungat și necesită o muncă suplimentară, ci și este efectuată, de multe ori, într-un mod defectuos. Din această cauză, au existat lucrări care să fie anulate din cauza faptului că nu au fost scanate corespunzător.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident între o motocicletă și o mașină în Deușu. Motociclistul nu avea permis

Publicat

Clujean arestat violențe

Un accident rutier s-a produs, luni, pe DJ109A, la ieșirea din localitatea Deușu, după ce un bărbat de 37 de ani, care se deplasa cu o motocicletă în direcția localității Panticeu, a intrat în coliziune cu autoturismul care îl preceda, la volanul căruia se afla o femeie de 53 de ani.

Polițiștii clujeni au afimat că în urma impactului a rezultat rănirea bărbatului, iar testările celor două persoane cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.

”Totodată, s-a constatat faptul că bărbatul în cauză nu deținea permis corespunzător categoriei.

În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul fara permis de conducere”, arată IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax