Connect with us

ACTUALITATE

EXCLUSIV. FOTO. Iulia e soție, mamă și reseller de HAINE RARE din Cluj, la 23 de ani. A vândut o rochie VERSACE

Publicat


whatsapp image 2022 02 17 at 12.32.34 pm

La doar 23 de ani, Iulia, o tânără din Cluj și-a asumat roluri importante. E căsătorită, are un copil, iar pe lângă jobul principal, se ocupă cu un nou tip de afacere pe internet. Vinde piese vestimentare vintage și retro. De-a lungul vieții, a locuit în mai multe țări, dar a revenit în România, din dragoste pentru Cluj. Diversitatea socio-culturală a ajutat-o să se dezvolte pe plan personal.

„M-am născut în inima Ardealului, la Cluj. Sunt soție și mama unui băiețel de aproape 3 ani. În vara anului 2021, familia și cu mine ne-am retras la țară, lângă Gherla, unde ne petrecem zilele în liniștea satelor românești, în natură, cu animale, jocuri și diferite activități”, spune aceasta, în exclusivitate pentru Cluj24.

La începutul anului 2021, i-a venit ideea de a deschide o pagină de Instagram, unde vinde haine rare.

Magazinul online

„Am fost cumpărătoare fidelă la alte shop-uri vintage pe Instagram ani la rând. Am realizat că iubesc să caut <<comori>> prin second-handurile Clujului, însă un job full-time nu îmi permitea să ajung chiar atât de des pe cât îmi doream la magazinele fizice.

Combinând pasiunea pentru haine vintage cu faptul că mulți alți oameni erau, probabil, în aceeași situație ca mine (nu reușeau să ajungă la magazine, fie din cauza situației actuale, fie din lipsă de timp), am ajuns la concluzia ca vreau să am și eu propria afacere.

Am cautat furnizori, am pus la punct detaliile legale, iar astfel, <<Veschminte>> a luat naștere în mai 2021”, precizează Iulia.

Pentru ea, pagina de Instagram e ca un proiect personal, un hobby de care se bucură în timpul liber.

whatsapp image 2022 02 17 at 12.32.33 pm

Haine rare, vândute în câteva minute

Cel mai deosebit articol pe care l-a vândut a fost o rochie Versace din anii 2000.

„Avea spatele gol și niște bretele sexy, un material negru mătăsos și strasuri în forma unor flori. Era absolut minunată. S-a vândut în mai puțin de 5 minute.

Am avut norocul să pot posta pe pagină diferite branduri mari, însă niciodată nu am profitat de nume pentru a cere un preț mai mare”, spune ea.

Cea mai scumpă piesă vestimentară vândută a fost o geacă vintage de piele, care a costat 129 de lei.

Reticența oamenilor și lipsa transparenței vânzătorilor, printre probleme

Cu toate acestea, există și părți neplăcute.

„Cred că marele obstacol al magazinelor vintage sau second hand este că mulți oameni sunt reticenți când vine vorba de a cumpăra îmbrăcăminte deja purtată, se îndoiesc de calitatea materialelor și nu au încredere să cumpere de la o afacere mică, în dezvoltare.

Încerc să lucrez la asta prin a fi transparentă, atât în legătură cu starea articolelor, cât și cu măsurătorile reale, deoarece experiența cumpărăturilor online este mult mai diferită față de experiența celor fizice, unde poți proba articolele și simți calitatea lor”, relatează Iulia.

Ea consideră că un alt impediment ar fi afacerile online neserioase, care promit articole în stare impecabilă, ca ulterior, să livreze piese deteriorate, sau să nu livreze nimic.

„Prin astfel de experiențe, clienții își pierd încrederea de a mai cumpăra online și, inconștient, vor cataloga și alte magazine ca fiind la fel”, adaugă aceasta.

Clienții sunt pe primul loc

Cel mai mult o satisface ideea că poate oferi niște piese de care cumpărătorii să se bucure și care să le aducă zâmbetul pe buze, fiind diferite de ce se găsește momentan în comerț.

„Sunt încă la început de drum, este mult loc pentru îmbunătățiri, dar asta o văd ca pe o oportunitate extraordinară de a învăța”, explică tânăra.

Pentru ea, clienții sunt pe primul loc, fiind conștientă de faptul că, dacă au o experiență neplăcută, vor fi dezamăgiți și nu se vor întoarce.

„Principalul meu scop este să mă asigur că fiecare client în parte primește ce a comandat și că îi sunt depășite așteptările. Un alt scop este să rămân constantă cu postările, sa rămân relevantă într-o piață care oferă mii de opțiuni de a procura îmbrăcăminte, într-o lume focusată pe fast fashion, prețuri cât mai mici și micro-trenduri.

Încerc să postez câte ceva pentru fiecare. Încă nu am stabilit un stil anume pentru hainele pe care le caut și, ulterior, le comercializez, vreau ca oricine să găsească ceva potrivit la mine.

Trebuie, totuși, să recunosc că iubirea mea față de piesele colorate și-a lăsat amprenta și pe pagină.

Am avut multe haine ieșite din comun. Încerc, de asemenea, să ofer toate mărimile, deoarece știu cât este de frustrant să nu găsești mărimi mai mari decât un M-L”, precizează fata.

 

Veschminte e un proiect de suflet

Ea caută să își formeze o bază de clienți care să revină cu drag și care să aștepte entuziasmați noile postări.

„Consider că, odată ce dobândești loialitatea câtorva clienți, nu ai nevoie de sute sau mii de urmăritori și de validarea acestora. Calitatea oferită este mult mai importantă decât cantitatea vândută.

Mi-ar plăcea ca <<Veschminte>> să rămână, în continuare, un proiect de suflet și să nu devină o afacere bazată doar pe profit, o activitate transformată în rutină”, susține clujeanca.

Probleme din industria modei: poluarea planetei și exploatarea minorilor

Totuși, nu poate spune că e fashionistă. Crede că are multe de învățat la capitolul stilizare și formare ținute.

„Iubesc, însă, când văd o haină frumoasă, o croială diferită, un pattern nebunesc! Din păcate, industria hainelor nu este, momentan, cea mai sustenabilă.

Milioane de tone de îmbrăcăminte ajung la groapa de gunoi, poluând planeta.

Acestea sunt fabricate în condiții inumane, muncitorii fiind, de multe ori, minori plătiți foarte prost, literalmente exploatați. Mi-aș dori să nu mai susținem astfel de afaceri, însă, din nefericire, prețurile sunt tentante și aceste lanțuri de magazine vor avea mereu cumpărători”, explică Iulia.

Ce haine are în șifonier un retailer de 23 de ani

Stilul vestimentar, în ceea ce o privește, i se schimbă constant.

„Am parcurs diferite etape, de la stilul <<Tumblr>> și grunge din adolescență, până la un look mai business și serios, după ce am devenit mamă și m-am întors la birou. În general, prefer piese timeless și statement, pe care să le poți purta în diferite moduri și care nu se vor demoda niciodată.

Am un șifonier format atât din piese simple, cât și din multe piese unice, colorate și cu cele mai îndrăznețe printuri. Mă consider <<a girly girl>> și deja mi-am obișnuit prietenii și familia cu obsesia mea cu orice este roz, bombonicios, cu puf sau pene! Nu sunt eu dacă nu port și ceva colorat”, completează tânăra.

272492220 461476195682519 6063640693730254702 n

Jobul principal

În prezent, lucrează full-time la o companie românească ce produce și comercializează șemineuri electrice, unde e reprezentant servicii clienți. A cochetat și cu contabilitatea, însă a constatat că multinaționalele și corporațiile nu i se potrivesc.

„Acum mă ocup de contabilitate doar în cadrul propriei afaceri. Cealaltă ocupație full-time este să fiu o soție și o mamă devotată, roluri pe care le-am îmbrățișat cu mare plăcere, de la o vârstă pe care mulți o consideră fragedă, și care îmi aduc o satisfacție enormă”, punctează Iulia.

Traiul în mai multe țări: despre renunțarea la trecut, integrare și nostalgie

A copilărit la Gherla până la vârsta de 11 ani, după care s-a mutat cu familia în sudul Germaniei. Consideră că a avut o copilărie frumoasă, în ciuda veniturilor modeste ale părinților, despre care spune că au oferit tot ce au putut.

„Îmi petreceam zilele jucându-mă la scara blocului, jucând șotron și fredonând A.S.I.A. sau Andre și aducând maidanezi acasă.

În inocența mea de copil, mi se făcea milă de toate animalele de pe stradă și credeam, cu naivitate, că voi putea să îi aduc acasă și să le ofer un cămin.

Bineînțeles că era imposibil să îi găzduim într-un apartament cu 3 camere, însă părinții noștri nu ne-au certat niciodată, erau mereu supportive în ideile noastre copilarești.

Iubesc și acum animalele. Momentan, am 5 câini și 3 pisici”, spune ea.

În Budapesta a locuit o scurtă perioadă, unde a frecventat gr[dinița. A învățat limba maghiară la perfecție, dar cu timpul, simte că a uitat-o.

„Îmi plăcea la nebunie acea metropolă imensă, atât de diferită față de orașul meu micuț din Transilvania. Mergeam la McDonald’s (pe atunci era ceva wow), priveam artificiile de Anul Nou de pe malul Dunării, mă plimbam în mall-uri și exploram pădurea din apropierea casei împreună cu tata și sora mea.

Am copilărit, deci, în două lumi diferite, ambele având avantajele și dezavantajele lor.

La vârsta de 11 ani, timpul parcă s-a oprit pentru o scurtă perioadă. Știam că urmează să las totul în urmă, prietenii, colegii, o parte a familiei, însă nimeni nu îmi putea explica felul în care avea să se simtă aceasă schimbare, de a mă muta din nou într-o țară străină”, povestește Iulia.

Din fericire, s-a integrat repede și a învățat limba în timp record, dar pentru mama și sora ei, integrarea a fost mai dificilă, aspect care a întristat-o. Era, totuși, recunoscătoare pentru eforturile părinților de a-i oferi comfort și o educație bună, chiar dacă asta însemna să părăsească România.

„Acolo am putut vedea cum funcționează o țară în care legea este lege, în care birocrația nu este o glumă proastă, în care punctualitatea și seriozitatea sunt pe primul loc. Îmi era, totuși, dor de haosul și nebunia din România și reveneam cu bucurie cel puțin o dată pe an”, continuă aceasta.

Motivul pentru care a călătorit în diferite părți ale lumii este faptul că, asemenea multor oameni la vremea respectivă, părinții Iuliei au decis să emigreze din România. Joburile erau mai bine plătite în străinătate, iar educația oferită și mentalitatea vestică erau tentante pentru multe cupluri sau familii tinere, conform spuselor sale.

Simte că a rămas cu învățături și amintiri frumoase în urma experiențelor din străinătate. Îi este dor și o cuprinde melancolia când se gândește la copilăria ei din Budapesta.

A vrut ca fiul ei să copilărească în țară: „Iubim Clujul și tot ce are de oferit”

După ce și-a cunoscut soțul și au devenit o familie, Iulia a locuit pentru încă un an și jumătate în Germania.

„Simțeam că ceva lipsește, orașul nostru era mic și <<mort>>, oportunitățile de muncă nu erau nici ele foarte strălucite, viața socială nu se compara cu ospitalitatea și căldura întâlnite în România.

Ne-am dorit ca băiețelul nostru să aibă parte de o copilărie aproape de familie, să crească în natură, cu animale, noroi, tot tacâmul.

Luaserăm decizia de a ne întoarce în România în viitor, dar nu știam exact când. Odată cu pandemia și situația neclară în care ne aflam, am considerat că acum este momentul și am facut-o.

Nu regretăm deloc această decizie, iubim Clujul și tot ce are de oferit”, conchide Iulia.

Cei care vor să îi susțină mica afacere și care sunt pasionați de stilurile vestimentare alternative, sunt așteptați cu un follow pe pagina de Instagram Veschminte.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

272769169 5307446669287663 6412383726834001343 n



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Din ciclul „Clujeanul și PALMIERUL”: Palmierii-morișcă de la Grădina Botanică au trecut cu bine iarna

Publicat

palmier

E de notorietate faptul că românul post-decembrist își satisface nevoia de palmier, de care a fost frustrat atâta și atâta vreme, prin excursii în zone tropicale și mediteraneene. E de ajuns să urmărești paginile de socializare ca să dai peste coloanele nesfârșite de poze ale conaționalilor cu palmierii.

palmier

Noi, clujenii, suntem favorizați, pentru că avem Grădina Botanică. Aici, palmierii se simt ca acasă. Și clujenii ca la tropice…

FOTO. Din ciclul „Clujeanul și PALMIERUL”: Palmierii-morișcă de la Grădina Botanică au trecut cu bine iarna

„Primii palmieri menținuți în exterior au trecut cu bine iarna în Grădina Botanică „A. Borza”!

palmier

Este vorba despre Trachycarpus fortunei, denumit palmier morișcă, care se găsește nativ în regiunile din centrul Chinei de Sud până în nordul Myanmar-ului (Asia de Sud-Est). La noi, indivizii cultivați pot fi admirați lângă turnul de apă, în cadrul „Sectorului Sistematic”, scrie pe pagina de Facebook a Grădinii Botanice.

palmier

Foto: Facebook Grădina Botanică

Citește mai departe

EVENIMENT

L-AȚI VĂZUT? Minor de 14 ani din Cluj, DISPĂRUT de la domiciliu. Sunați la 112

Publicat

csaboi

La data de 16 aprilie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că minorul CSABOI GHEORGHE-IOAN LIVIU, în vârstă de 14 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a plecat la data de 15 aprilie a.c., în jurul orei 18.00, de la locuința sa, iar până în prezent nu a revenit.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.80 m, greutate – 50 de kg, păr șaten închis, ochi căprui.

L-AȚI VĂZUT? Minor de 14 ani din Cluj, DISPĂRUT de la domiciliu. Sunați la 112

La momentul plecării era îmbrăcat cu pantaloni bleumarin, bluză gri cu scris imprimat albastru, pantofi sport gri.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre acesta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO. Mircea Abrudean, la Porțile de Fier, la inaugurarea unei liniii electrice aeriene: O soluție inteligentă și ecologică

Publicat

Mircea Abrudean

CNTEE Transelectrica, companie aflată în portofoliul Secretariatul General al Guvernului, a organizat ieri seară, la sediul SET Porțile de Fier I, Ceremonia de inaugurare a Proiectului de construire a Liniei Electrice Aeriene de 400kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița.

Proiectul reprezintă o investiție de peste 150 de milioane de lei, cu o lungime totală de 117 km și, corelat cu retehnologizarea Stației Electrice de Transformare Reșița care va face posibilă și operaționalizarea Liniei de interconexiune Reșița – Pancevo (Serbia), va consolida sectorul energetic în regiunea Banat și va contribui la stabilizarea tensiunilor și, implicit, la reducerea pierderilor de putere și energie.

Realizare tehnică remarcabilă

Mircea Abrudean

Prezent la inaugurare, secretarul general al Guvernului, clujeanul Mircea Abrudean, a menționat faptul că proiectul nu este doar o realizare tehnică remarcabilă, ci și o dovadă a angajamentului României față de inovație și sustenabilitate, fiind cel mai complex din ultimii 30 de ani.

„Este un simbol al perseverenței în fața provocărilor tehnice și un exemplu al colaborării strânse între sectorul public și cel privat. În spatele acestei realizări impresionante stau ore nesfârșite de muncă, cercetare și inovare.

Această linie electrică aeriană este o soluție inteligentă și ecologică, care va contribui la reducerea emisiilor de carbon și la promovarea unei economii mai curate și mai eficiente energetic.

Este un pas important în direcția unui viitor mai durabil și va spori capacitatea de racordare la rețea pentru noii consumatori de energie electrică care doresc să-și dezvolte activitățile în această zonă”, a spus Abrudean.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Se PRELUNGEȘTE traseul liniei 18. Se înființează 8 STAȚII noi în Borhanci

Publicat

autobuze ctp

Începând de marți, 16.04.2024, autobuzele care circula pe linia 18 vor avea traseu dus-întors pe strada Romul Ladea, modificat față de situația actuală, în care întoarcerea autobuzelor înspre oraș se realiza pe străzile Voievodul Gelu și Borhanciului.

În acelasi timp, traseul actual al liniei se va prelungi cu aproximativ 750m pe strada Veseliei, unde va avea punct de întoarcere în zona numărului 58.

Se PRELUNGEȘTE traseul liniei 18. Se înființează 8 STAȚII noi în Borhanci

Odată cu modificarea traseului liniei 18 și prelungirea acesteia, pe strada Veseliei vor fi înființate stații noi de autobuz, astfel:

– 5 stații pe strada Romul Ladea, pe sensul de venire spre oras în zona numerelor poștale 127, 79, 63, 39 si 23;

– 3 statii pe strada Veseliei, în zona numerelor poștale 26, 28 și 58.

Noile stații de autobuz au fost semnalizate în teren prin indicatoare și marcaje rutiere.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax