ACTUALITATE
EXCLUSIV. FOTO. Iulia e soție, mamă și reseller de HAINE RARE din Cluj, la 23 de ani. A vândut o rochie VERSACE
La doar 23 de ani, Iulia, o tânără din Cluj și-a asumat roluri importante. E căsătorită, are un copil, iar pe lângă jobul principal, se ocupă cu un nou tip de afacere pe internet. Vinde piese vestimentare vintage și retro. De-a lungul vieții, a locuit în mai multe țări, dar a revenit în România, din dragoste pentru Cluj. Diversitatea socio-culturală a ajutat-o să se dezvolte pe plan personal.
„M-am născut în inima Ardealului, la Cluj. Sunt soție și mama unui băiețel de aproape 3 ani. În vara anului 2021, familia și cu mine ne-am retras la țară, lângă Gherla, unde ne petrecem zilele în liniștea satelor românești, în natură, cu animale, jocuri și diferite activități”, spune aceasta, în exclusivitate pentru Cluj24.
La începutul anului 2021, i-a venit ideea de a deschide o pagină de Instagram, unde vinde haine rare.
Magazinul online
„Am fost cumpărătoare fidelă la alte shop-uri vintage pe Instagram ani la rând. Am realizat că iubesc să caut <<comori>> prin second-handurile Clujului, însă un job full-time nu îmi permitea să ajung chiar atât de des pe cât îmi doream la magazinele fizice.
Combinând pasiunea pentru haine vintage cu faptul că mulți alți oameni erau, probabil, în aceeași situație ca mine (nu reușeau să ajungă la magazine, fie din cauza situației actuale, fie din lipsă de timp), am ajuns la concluzia ca vreau să am și eu propria afacere.
Am cautat furnizori, am pus la punct detaliile legale, iar astfel, <<Veschminte>> a luat naștere în mai 2021”, precizează Iulia.
Pentru ea, pagina de Instagram e ca un proiect personal, un hobby de care se bucură în timpul liber.
Haine rare, vândute în câteva minute
Cel mai deosebit articol pe care l-a vândut a fost o rochie Versace din anii 2000.
„Avea spatele gol și niște bretele sexy, un material negru mătăsos și strasuri în forma unor flori. Era absolut minunată. S-a vândut în mai puțin de 5 minute.
Am avut norocul să pot posta pe pagină diferite branduri mari, însă niciodată nu am profitat de nume pentru a cere un preț mai mare”, spune ea.
Cea mai scumpă piesă vestimentară vândută a fost o geacă vintage de piele, care a costat 129 de lei.
Reticența oamenilor și lipsa transparenței vânzătorilor, printre probleme
Cu toate acestea, există și părți neplăcute.
„Cred că marele obstacol al magazinelor vintage sau second hand este că mulți oameni sunt reticenți când vine vorba de a cumpăra îmbrăcăminte deja purtată, se îndoiesc de calitatea materialelor și nu au încredere să cumpere de la o afacere mică, în dezvoltare.
Încerc să lucrez la asta prin a fi transparentă, atât în legătură cu starea articolelor, cât și cu măsurătorile reale, deoarece experiența cumpărăturilor online este mult mai diferită față de experiența celor fizice, unde poți proba articolele și simți calitatea lor”, relatează Iulia.
Ea consideră că un alt impediment ar fi afacerile online neserioase, care promit articole în stare impecabilă, ca ulterior, să livreze piese deteriorate, sau să nu livreze nimic.
„Prin astfel de experiențe, clienții își pierd încrederea de a mai cumpăra online și, inconștient, vor cataloga și alte magazine ca fiind la fel”, adaugă aceasta.
Clienții sunt pe primul loc
Cel mai mult o satisface ideea că poate oferi niște piese de care cumpărătorii să se bucure și care să le aducă zâmbetul pe buze, fiind diferite de ce se găsește momentan în comerț.
„Sunt încă la început de drum, este mult loc pentru îmbunătățiri, dar asta o văd ca pe o oportunitate extraordinară de a învăța”, explică tânăra.
Pentru ea, clienții sunt pe primul loc, fiind conștientă de faptul că, dacă au o experiență neplăcută, vor fi dezamăgiți și nu se vor întoarce.
„Principalul meu scop este să mă asigur că fiecare client în parte primește ce a comandat și că îi sunt depășite așteptările. Un alt scop este să rămân constantă cu postările, sa rămân relevantă într-o piață care oferă mii de opțiuni de a procura îmbrăcăminte, într-o lume focusată pe fast fashion, prețuri cât mai mici și micro-trenduri.
Încerc să postez câte ceva pentru fiecare. Încă nu am stabilit un stil anume pentru hainele pe care le caut și, ulterior, le comercializez, vreau ca oricine să găsească ceva potrivit la mine.
Trebuie, totuși, să recunosc că iubirea mea față de piesele colorate și-a lăsat amprenta și pe pagină.
Am avut multe haine ieșite din comun. Încerc, de asemenea, să ofer toate mărimile, deoarece știu cât este de frustrant să nu găsești mărimi mai mari decât un M-L”, precizează fata.
Veschminte e un proiect de suflet
Ea caută să își formeze o bază de clienți care să revină cu drag și care să aștepte entuziasmați noile postări.
„Consider că, odată ce dobândești loialitatea câtorva clienți, nu ai nevoie de sute sau mii de urmăritori și de validarea acestora. Calitatea oferită este mult mai importantă decât cantitatea vândută.
Mi-ar plăcea ca <<Veschminte>> să rămână, în continuare, un proiect de suflet și să nu devină o afacere bazată doar pe profit, o activitate transformată în rutină”, susține clujeanca.
Probleme din industria modei: poluarea planetei și exploatarea minorilor
Totuși, nu poate spune că e fashionistă. Crede că are multe de învățat la capitolul stilizare și formare ținute.
„Iubesc, însă, când văd o haină frumoasă, o croială diferită, un pattern nebunesc! Din păcate, industria hainelor nu este, momentan, cea mai sustenabilă.
Milioane de tone de îmbrăcăminte ajung la groapa de gunoi, poluând planeta.
Acestea sunt fabricate în condiții inumane, muncitorii fiind, de multe ori, minori plătiți foarte prost, literalmente exploatați. Mi-aș dori să nu mai susținem astfel de afaceri, însă, din nefericire, prețurile sunt tentante și aceste lanțuri de magazine vor avea mereu cumpărători”, explică Iulia.
Ce haine are în șifonier un retailer de 23 de ani
Stilul vestimentar, în ceea ce o privește, i se schimbă constant.
„Am parcurs diferite etape, de la stilul <<Tumblr>> și grunge din adolescență, până la un look mai business și serios, după ce am devenit mamă și m-am întors la birou. În general, prefer piese timeless și statement, pe care să le poți purta în diferite moduri și care nu se vor demoda niciodată.
Am un șifonier format atât din piese simple, cât și din multe piese unice, colorate și cu cele mai îndrăznețe printuri. Mă consider <<a girly girl>> și deja mi-am obișnuit prietenii și familia cu obsesia mea cu orice este roz, bombonicios, cu puf sau pene! Nu sunt eu dacă nu port și ceva colorat”, completează tânăra.
Jobul principal
În prezent, lucrează full-time la o companie românească ce produce și comercializează șemineuri electrice, unde e reprezentant servicii clienți. A cochetat și cu contabilitatea, însă a constatat că multinaționalele și corporațiile nu i se potrivesc.
„Acum mă ocup de contabilitate doar în cadrul propriei afaceri. Cealaltă ocupație full-time este să fiu o soție și o mamă devotată, roluri pe care le-am îmbrățișat cu mare plăcere, de la o vârstă pe care mulți o consideră fragedă, și care îmi aduc o satisfacție enormă”, punctează Iulia.
Traiul în mai multe țări: despre renunțarea la trecut, integrare și nostalgie
A copilărit la Gherla până la vârsta de 11 ani, după care s-a mutat cu familia în sudul Germaniei. Consideră că a avut o copilărie frumoasă, în ciuda veniturilor modeste ale părinților, despre care spune că au oferit tot ce au putut.
„Îmi petreceam zilele jucându-mă la scara blocului, jucând șotron și fredonând A.S.I.A. sau Andre și aducând maidanezi acasă.
În inocența mea de copil, mi se făcea milă de toate animalele de pe stradă și credeam, cu naivitate, că voi putea să îi aduc acasă și să le ofer un cămin.
Bineînțeles că era imposibil să îi găzduim într-un apartament cu 3 camere, însă părinții noștri nu ne-au certat niciodată, erau mereu supportive în ideile noastre copilarești.
Iubesc și acum animalele. Momentan, am 5 câini și 3 pisici”, spune ea.
În Budapesta a locuit o scurtă perioadă, unde a frecventat gr[dinița. A învățat limba maghiară la perfecție, dar cu timpul, simte că a uitat-o.
„Îmi plăcea la nebunie acea metropolă imensă, atât de diferită față de orașul meu micuț din Transilvania. Mergeam la McDonald’s (pe atunci era ceva wow), priveam artificiile de Anul Nou de pe malul Dunării, mă plimbam în mall-uri și exploram pădurea din apropierea casei împreună cu tata și sora mea.
Am copilărit, deci, în două lumi diferite, ambele având avantajele și dezavantajele lor.
La vârsta de 11 ani, timpul parcă s-a oprit pentru o scurtă perioadă. Știam că urmează să las totul în urmă, prietenii, colegii, o parte a familiei, însă nimeni nu îmi putea explica felul în care avea să se simtă aceasă schimbare, de a mă muta din nou într-o țară străină”, povestește Iulia.
Din fericire, s-a integrat repede și a învățat limba în timp record, dar pentru mama și sora ei, integrarea a fost mai dificilă, aspect care a întristat-o. Era, totuși, recunoscătoare pentru eforturile părinților de a-i oferi comfort și o educație bună, chiar dacă asta însemna să părăsească România.
„Acolo am putut vedea cum funcționează o țară în care legea este lege, în care birocrația nu este o glumă proastă, în care punctualitatea și seriozitatea sunt pe primul loc. Îmi era, totuși, dor de haosul și nebunia din România și reveneam cu bucurie cel puțin o dată pe an”, continuă aceasta.
Motivul pentru care a călătorit în diferite părți ale lumii este faptul că, asemenea multor oameni la vremea respectivă, părinții Iuliei au decis să emigreze din România. Joburile erau mai bine plătite în străinătate, iar educația oferită și mentalitatea vestică erau tentante pentru multe cupluri sau familii tinere, conform spuselor sale.
Simte că a rămas cu învățături și amintiri frumoase în urma experiențelor din străinătate. Îi este dor și o cuprinde melancolia când se gândește la copilăria ei din Budapesta.
A vrut ca fiul ei să copilărească în țară: „Iubim Clujul și tot ce are de oferit”
După ce și-a cunoscut soțul și au devenit o familie, Iulia a locuit pentru încă un an și jumătate în Germania.
„Simțeam că ceva lipsește, orașul nostru era mic și <<mort>>, oportunitățile de muncă nu erau nici ele foarte strălucite, viața socială nu se compara cu ospitalitatea și căldura întâlnite în România.
Ne-am dorit ca băiețelul nostru să aibă parte de o copilărie aproape de familie, să crească în natură, cu animale, noroi, tot tacâmul.
Luaserăm decizia de a ne întoarce în România în viitor, dar nu știam exact când. Odată cu pandemia și situația neclară în care ne aflam, am considerat că acum este momentul și am facut-o.
Nu regretăm deloc această decizie, iubim Clujul și tot ce are de oferit”, conchide Iulia.
Cei care vor să îi susțină mica afacere și care sunt pasionați de stilurile vestimentare alternative, sunt așteptați cu un follow pe pagina de Instagram Veschminte.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Premieră la alegerile prezidențiale. STS: Rezultatele votului, în timp real, după închiderea secțiilor de votare
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat lansarea unei noi funcționalități a site-ului prezenta.roaep.ro, odată cu alegerile prezidențiale de duminică. Astfel, pentru prima dată vor fi prezentate centralizarea voturilor și grafice ale rezultatelor provizorii, parțiale și finale, după închiderea secțiilor de vot.
„Astfel, toți cei interesați vor putea urmări centralizarea voturilor și o serie de reprezentări grafice ale rezultatelor provizorii, parțiale și finale, după închiderea secțiilor de votare.
Pe site-ul prezenta.roaep.ro, pentru prima dată, vor fi prezentate grafic, în mod continuu, rezultatele voturilor obținute de către candidați, pe măsură ce președintele și membrii secțiilor de votare transmit digital procesele-verbale cu voturile exprimate”, se arată într-un comunicat al STS, citat de Mediafax.
Hartă interactivă
Cei care vor accesa site-ul vor putea selecta diverse criterii pentru afișarea rezultatelor: în funcție de candidat, județ sau localitate, pe țară sau în străinătate. Este o hartă interactivă ce permite diferite filtre.
De asemenea, la fel ca la procesele electorale anterioare, vor fi publicate în timp real datele statistice cu privire la prezența alegătorilor în secțiile de votare, fotografiile proceselor-verbale și alte date de transparență.
Atât site-ul prezenta.roaep.ro, cât și site-ul voting.roaep.ro vor fi disponibile începând cu deschiderea oficială a votării.
Zeci de mii de persoane instruite
„STS asigură suportul IT&C pentru buna desfășurare a proceselor electorale și a instruit personalul desemnat de către AEP să utilizeze aplicațiile și sistemele informatice.
De asemenea, echipele de specialiști ai STS sunt pregătite să intervină pentru remedierea unor situații de natură tehnică și să răspundă adecvat la evenimente de securitate cibernetică, precum și pentru a acorda asistență personalului din secțiile de votare, premergător și pe timpul alegerilor”, transmite STS.
Instituția a precizat că pentru alegerile prezidențiale și parlamentare a instruit peste 46.000 de persoane care vor face parte din secțiile de votare.
EVENIMENT
Expert în Cybersecurity NTT DATA România: Securitatea cibernetică trebuie IMPLEMENTATĂ, cu sau fără ajutorul AI
La Forumul de Securitate Cibernetică în Energie, desfășurat recent la Cluj-Napoca, specialistul NTT Data, Cătălin Pătrașcu a declarat că trebuie să trecem la acțiune, făcând referire la implementarea măsurilor de securitate cibernetică, mai ales pentru că în ultimii șapte ani au apărut legi care reglementează acest domeniu, atât directive europene, cât și legislație la nivel național.
El recomandă crearea unor noi structuri, mai ales că există deja bugete alocate, astfel că în următoarea perioadă să fie construită o arhitectură de securitate în fiecare companie și denumită o singură persoană care să răspundă atunci când vine vorba de securitate cibernetică.
Expert în Cybersecurity NTT DATA România: Securitatea cibernetică trebuie IMPLEMENTATĂ, cu sau fără ajutorul AI
Pătrașcu a mai observat că în timpul unor audite, care au fost realizate deja, în multe companii nu era clar cine răspunde de securitate. În țările mai avansate, spune el, există răspundere în scris pe orice document, dacă un sistem se implementează sau nu, dacă există un anumit risc, iar cineva din top management semnează pentru securitate.
”Asta ar fi prima măsură, cu sau fără AI, asta ar trebui făcut!”, a declarat Cătălin Pătrașcu.
Orice companie are la îndemână soluții cibernetice pe piața liberă
Reprezentantul NTT DATA a mai declarat că securitatea cibernetică trebuie să pătrundă la toate nivelurile, prin implementarea unor soluții, nu doar prin emiterea unor legi și a unor structuri.
„În ceea ce privește cybersecurity-ul, totul este reactiv”
„Nu se poate cumpăra securitatea cibernetică direct, ci se pot cumpăra niște soluții, care trebuie puse într-un proces continuu. Orice fel de companie, indiferent de mărime, poate să implementeze și are la îndemână soluții cibernetice pe piața liberă, adecvate pentru cheltuieli, ori riscuri. Avem directiva NIS în România, dar multe companii spun că nu și-o permit. Un exemplu ar fi că, există cinci companii care împart un IT-ist, nici măcar un departament întreg, apoi vine directiva NIS, care le spune că trebuie să aibă un responsabil, sisteme, proceduri, iar aceste lucruri nu sunt rezolvate.”, a mai spus Pătrașcu.
Liderul departamentului de consultanță în securitate cibernetică a mai afirmat că AI-ul ajută la rezolvarea acestor lucruri, dar trebuie să construim sănătos, iar asta însemnă că business-ul trebuie să ajungă la o situație similară cu securitatea caselor și familiilor proprii.
„Am văzut că, în ceea ce privește cybersecurity-ul, totul este reactiv. Companiile, odată ce sunt atacate, se grăbesc să investească, dintr-o dată se găsesc bugete, imediat există bani pentru asta, dar până atunci nu! Nu este atât de complicat, nici pentru persoanele fizice. Există soluții, dar trebuie doar gândite și implementate”, a conchis Cătălin Pătrașcu.
EVENIMENT
Senator Răzvan Ciortea (PSD Cluj): Lansez campania „Fii informat. Viitorul îți va mulțumi”, de prevenire a consumului de droguri
Senatorul PSD Cluj, Răzvan Ciortea, organizează joi, 21 noiembrie, la ora 15:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca campania „Fii informat. Viitorul îți va mulțumi”. Această inițiativă este mai mult decât un eveniment- este un angajament comun de a neproteja tinerii și familiile de pericolul tot mai prezent al consumului de droguri.
”Această problemă nu este doar despre statistici, este despre vieți reale, despre familii care au nevoie de sprijin și despre comunități care pot deveni mai puternice prin solidaritate și acțiune.
Adolescența este o perioadă plină de provocări, iar în aceste momente critice, un simplu „sunt aici” poate schimba destine. Nu e nevoie de judecată, ci de sprijin, înțelegere și deschidere. Noi, ca părinți, educatori și membri ai comunității, avem responsabilitatea de a le fi aproape și de a le arăta că există soluții și speranță
Campania „Fii informat. Viitorul îți va mulțumi” vine cu un program concret, structurat în trei direcții esențiale, pentru a răspunde nevoilor familiilor, tinerilor și comunității noastre:
1. Consultanță și terapie gratuită pentru familiile tinerilor consumatori, sesiuni de informare și conștientizare și înființarea unui centru non psihiatric de tratament, în parteneriat cu Narconon Sud Europa și alți specialiști în domeniu.
2. Programe de informare și conștientizare cu privire la pericolele reale ale consumului de substanțe care creează adicții în toate instituțiile de învățământ din țară, programe de sprijin și workshop-uri care au ca invitați persoane cu expertiză profesională recunoscută în domeniul adicțiilor.
3. Sporirea siguranței în școli, printr-un program anti-bullying și prin parteneriate încheiate cu autoritățile publice locale: multe studii demonstrează că există o corelație directă între bulliyng și consumul de substanțe interzise”, a spus Ciortea.
Un viitor mai sigur și informat pentru tinerii noștri
”Dragi clujeni, această campanie nu este doar despre prevenție – este despre speranță, sprijin și construirea unui viitor mai bun. Adolescenții noștri au nevoie de noi, iar noi, ca societate, avem datoria să le oferim șansa de a-și atinge potențialul, fără să fie împovărați de capcanele consumului de droguri.
Astfel, le putem arăta că, indiferent de situație, îi susținem și suntem alături de ei în lupta lor pentru un viitor mai bun. Să ne amintim că, uneori, un simplu „sunt aici” poate face minuni.
Vă invit să fiți alături, joi, 21 noiembrie, la ora 15:00, pentru a găsi împreună soluții și pentru a demonstra că împreună putem face diferența.
„Fii informat. Viitorul îți va mulțumi” este un apel la solidaritate. Este despre a fi acolo pentru tinerii noștri, despre a le oferi instrumentele necesare pentru a-și construi un viitor sigur și așa cum și-l visează”, a transmis Răzvan Ciortea.
EVENIMENT
FOTO. RMN-ul de la RAR Cluj. Verifică mașinile second hand pentru a fi sigure din punct de vedere tehnic pentru șoferii clujeni
Specialiștii de la Registrul Auto Român (RAR) Cluj pun la dispoziția clujenilor care vor să cumpere un autovehicul utilizat și vor să fie siguri că au luat o decizie corectă serviciul RAR eXpert, prin care se asigură o verificare amănunțită.
”Experiența ne-a arătat cât de vulnerabili pot fi unii cumpărători atunci când cred că au găsit autovehiculul mult așteptat și, pentru că nu au pregătirea de specialitate necesară, pot fi ușor păcăliți de cei care, cu rea credință, pun la vânzare mașini cu defecțiuni ascunse, cu kilometrajul modificat sau, și mai grav, cu probleme de identificare. Și uite așa, apar situațiile nefericite în care cumpărați mașini pe care nu le puteți folosi.
Centrul țării este o zonă în care ajung frecvent autovehicule importate din UE, iar acesta este motivul pentru care ne-am asumat și rolul de consultant oficial în materie de achiziții auto și considerăm că sfatul nostru și verificarea pe care o primiți la RAR pot cântări semnificativ la decizia de a cumpăra o mașină”, arată RAR Cluj.
Cum se face programarea la verificare
Pentru a beneficia de aceste servicii, puteți face extrem de simplu programare la RAR, fie telefonic în call-center (021.9672), fie pe site-ul nostru www.rarom.ro, unde trebuie să dați click pe butonul RAR eXpert, aflat pe prima pagină.
Prin efectuarea verificării RAR eXpert puteți afla și dacă mașina pe care vreți să o cumpărați a fost în trecut implicată în accidente ale căror reparații nu au fost făcute ca la carte și nu mai corespunde criteriilor de fabricație, dacă sunt probleme la geometria roților și la sistemele de frânare și direcție, insesizabile pentru necunoscători, dar care neremediate în timp pot face diferența între o manevră sigură și una cu riscuri.
Printre multe altele verificăm elementele de identificare, bazele de date cu vehicule date în urmărire, geometria caroseriei, toate sistemele vitale ale vehiculului și elementele care prezintă deformări, tăieturi sau suduri care ridică semne de întrebare.
Pe scurt, facem o radiografie a mașinii, un RMN și emitem un raport detaliat care poartă ștampila RAR. Testați-l, merită!”, au mai precizat reprezentanții RAR Cluj.
Tarife RAR eXpert
1. Tarif pachet 1 – IDENTIFICARE (elementele de identificare modificate, cazuri de mașini furate sau nepredate la leasing etc) – 270 lei
2. Tarif pachet 2 – STARE TEHNICĂ DETALIATĂ – 400 lei
Pachetele pot fi achiziționate și în mod individual.