EVENIMENT
ISU Cluj, peste 25.600 de MISIUNI în 2022. Cele mai multe au fost pentru prim ajutor MEDICAL. Martie, luna „de foc”
25.614 misiuni au avut salvatorii clujeni în anul 2022. Peste 18.700 au fost pentru acordarea de prim ajutor medical, potrivit bilanțului prezentat marți de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
Numărul intervențiilor salvatorilor clujeni a crescut în anul 2022. Astfel, ISU Cluj au desfășurat cu peste 2.200 de misiuni mai mult decât în 2021.
ISU Cluj, peste 25.600 de misiuni în 2022. Cele mai multe au fost pentru prim ajutor medical. Martie, luna „de foc”
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al Județului Cluj a prezentat bilanțul pentru anul 2022.
„Personalul unității noastre s-a lovit, în anul ce a trecut, de provocări diverse, dificile, pe care colectivul a reușit să le depășească prin muncă asiduă, profesionalism și spirit de echipă”, a spus inspectorul șef al ISU Cluj, general de brigadă Ion Moldovan.
Astfel, în cifre, subunitățile ISU Cluj au desfășurat în 2022 nu mai puțin de 25.614 de misiuni, dintre care 18.761 au fost pentru acordarea prim ajutorului medical și 6.853 pentru alte situații de urgență. Mai mult, s-a înregistrat o creștere a numărului de intervenții față de anii precedenți.
Astfel, salvatorii clujeni au desfășurat cu 2.297 de misiuni în plus față de 2021, acest lucru datorându-se, în principal, misiunilor SMURD și deschiderii Punctului de Lucru la Gherla.
În ceea ce privește numărul intervențiilor lunare, se constată un vârf în luna martie, cu 2.372 de solicitări.
Media timpului de deplasare a fost de 15-16 minute
Totodată, salvatorii clujeni au înregistrat o medie a timpilor de deplasare în jurul valorii de 15 minute pentru intervenții în situații de urgență și 16 minute pentru echipajele medicale.
În 2022, echipajele ISU Cluj au asistat un număr de 22.133 de persoane, cărora li s-a acordat ajutor medical, iar în cadrul dispeceratului integrat I.S.U. – S.A.J. s-au primit 184.643 solicitări, dintre care 24.854 au fost preluate de dispecerii ISU Cluj.
Amenzi de peste 2,3 milioane de lei
De asemenea, ISU Cluj a făcut anul trecut 1.271 de controale de prevenire, în urma cărora au fost aplicate 2.397 de sancțiuni, constând în 2.156 avertismente și 241 amenzi contravenționale în valoare de 2,3 milioane de lei. Au fost executate și 380 de exerciții de alarmare, evacuare și intervenție la locul de muncă.
Pe partea de avizare-autorizare au fost prelucrate un număr de 2.063 de dosare și cereri, fiind eliberate 294 avize de securitate la incendiu, 67 de avize de protecție civilă și 126 de autorizații de securitate la incendiu.
Din punct de vedere al pregătirii pentru intervenție și reziliența comunităților, în anul precedent s-au desfășurat acțiuni de pregătire a personalului, precum și activități de informare preventivă. În 936 de cazuri s-a acordat asistență tehnică de specialitate și s-au executat exerciții cu SVSU și SPSU.
Un alt aspect important pentru ISU Cluj este reprezentat de munca voluntarilor. Peste 500 de tineri se formează în programele special gândite și sunt capabili să ofere o mână de ajutor în situații limită.
„De menționat faptul că, începând cu anul 2021, avem o nouă categorie de personal și anume soldați și gradați profesioniști. În cursul anul trecut au fost încadrați 45 de soldați profesioniști, care au urmat cursul de pregătire și sunt activi pe autospecialele în subunitățile de intervenție.
De asemenea, a fost organizat un nou concurs pentru încadrarea a 47 de posturi de soldați gradați profesioniști, dintre care au fost ocupate 35. Aceștia se vor încadra în perioada 2021-2024, ceea ce ne oferă posibilitatea să ajungem la un stat de organizare alcătuit din peste 900 de posturi”, a mai precizat șeful ISU Cluj, Ion Moldovan.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
Rector UMFIH: Concursul de rezidențiat de la Cluj, fără incidente. Cel mai mare punctaj la Medicină a fost de 931 de puncte
Concursul de rezidențiat organizat, duminică, de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca s-a desfășurat fără incidente, fiind înscriși peste 1.300 de candidați.
”S-a finalizat cu bine concursul de rezidențiat 2024. Ca președinte al comisiei locale, împreună cu colegii mei din Consiliul de Administrație, am organizat desfășurarea în condiții cât mai bune pentru candidați a acestui adevărat test de anduranță pentru absolvenții noștri, în urma căruia își aleg viitoarea specialitate.
Totul a decurs conform așteptărilor, fără niciun incident, astfel încât concurenții s-au putut concentra exclusiv la obținerea unui rezultat cât mai bun, care să le permită alegerea specialității dorite”, a transmis rectorul UMFIH, Anca Buzoianu.
Cele mai mari punctaje
Potrivit acesteia, cel mai mare punctaj obținut pe domeniul Medicină a fost de 931 de puncte, pe domeniul medicină dentară 905 puncte, iar la Farmacie 849 de puncte.
Urmează alcătuirea ierarhiei pe domenii la nivel național, iar apoi alegerea specialității, organizată pentru toți candidații în decurs de 2-3 zile.
”Felicit toți absolvenții pentru rezultatele obținute și le mulțumesc tuturor colegilor implicați în organizarea concursului, care ca de fiecare dată a fost impecabilă: comisiei locale de rezidențiat, șefilor de clădiri, șefilor de sală și colegilor supraveghetori, domnului prorector Nicolae Crișan, domnului director administrativ Liviu Lazea, și doamnei secretar șef al Universității Valeria Meseșan, toți au făcut ca lucrurile să se desfășoare perfect.
Sper ca și în acest an, după centralizarea rezultatelor, să fim printre cei mai buni, așa cum ne-am obișnuit!”, a mai spus Buzoianu.
EVENIMENT
Campanie caritabilă a Studenților Ortodocși din Cluj pentru copiii din medii defavorizate și bolnavii internați în spitale
Asociația Studenților Creștin – Ortodocși Români (ASCOR) filiala Cluj-Napoca, organizează în perioada 24 noiembrie – 12 decembrie campania caritabilă „Dăruind, vei dobândi”, dedicată sprijinirii copiilor din medii defavorizate și persoanelor internate în spitale.
”Campania oferă posibilitatea de a aduce zâmbete celor aflați în dificultate, prin pregătirea unui cadou personalizat. Doritorii pot alege un copil din tabelul pus la dispoziție de organizatori, ținând cont de vârsta și nevoile acestuia, și pot oferi obiecte noi care să fie incluse în pachet. Echipa ASCOR Cluj-Napoca se va ocupa ulterior de livrarea cadourilor.
Pentru a sprijini și pregătirea pachetelor destinate persoanelor internate în spitale, puteți face donații financiare în contul indicat pe pagina oficială de Facebook, ASCOR Cluj-Napoca”, arată reprezentanții asociației.
Pentru mai multe informații și pentru a vă alătura campaniei:
Vizitați pagina de Facebook: ASCOR Cluj-Napoca
Contactați asociația la numărul de telefon: 0787373653
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Nicolae Ciucă, la Cluj: Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I al prezidențialelor
Președintele PNL, candidatul liberal la Președinția României, Nicolae Ciucă, susține că doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I al alegerilor prezidențiale, făcând apel la alegătorii de dreapta să trimită PSD și AUR în opoziție.
Ciucă a declarat, duminică, la Cluj-Napoca, la un miting electoral regional al PNL că de la Cluj se dă semnalul victoriei PNL în alegerile prezidențiale și parlamentare.
Acesta a afirmat că trebuie dezvoltată clasa de mijloc, principalul producător de prosperitate fiind întreprinzătorul privat, iar pilonul central al societății prospere este clasa de mijloc.
”Trebuie să trecem de la statul care dă, la statul care nu ia. Nu ne atingem de cota unică, nu lăsăm să fie naționalizat Pilonul II de pensii”, a explicat Ciucă.
Potrivit acestuia, singurul vot util pentru românii de dreapta este unul pentru PNL în primul tur la prezidențiale.
PSD și AUR, trimise în opoziție
”Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I.
PSD ar trebui să aibă grijă de ce își dorește și să îl retragă la unitate pe Simion pentru că el l-au creat prin planul Hrebenciuc.
Cei de dreapta trebuie să lăsm de-o parte orgoliile și să trimitem PSD și AUR în opoziție.
PSD a sugrumat economia care gâfăie, iar deficitul de 8% este o povară pentru economie”, a spus liderul PNL
Acesta a lansat și alte atacuri la George Simion, spunând că acesta este o țeapă la fel de mare precum cea de la Nordis, pentru că și Simion și Nordis au PSD în spate.
”Fiecare vot contează și mobilizarea e cheia pentru a da un mesaj puternic că România vrea mai mult decât să aleagă între extremiști și nașii lor politici.
PSD este un partid în buzunarul mafiei imobiliare, iar George Simion este visul de aur al celor care vor scoaterea României de pe traseul euro-atlantic.
Cu Simion și Ciolacu, România democratică pierde”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.
Candidatul PNL a avertizat că o coaliție a binomului PSD – AUR ar aduce sărăcie, austeritate, taxe, incompetență. corupție, nepotism, iar România își va pierde credibilitatea economică și politică pe piețele internaționale, după care ”va bate vântul în buzunarele românilor”.
Tișe: Turul 1 la prezidențiale este câștigător, pentru noi nu există turul 2
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a spus că în ultimii 20 de ani, PNL a câștigat la Cluj toate bătăliile electorale și a insistat pe fapte, nu pe vorbe.
”Am atras peste un miliard de euro din fonduri europene la Cluj, dacă noi am putut, se poate în toată țara.
Pentru asta avem nevoie de un proiect de țară, de un președinte liberal, de Nicolae Ciucă președinte al României. România are nevoie de o reformă administrativ – teritorială, de o dezvoltare economică susținută, de un sistem de siguranță și securitate.
Pentru noi nu există turul 2, turul 1 e câștigător, este esențial la prezidențiale”, a spus Tișe.
Boc: Transilvania nu este a binomului PSD-AUR
Primarul Emil Boc a transmis la rândul său un mesaj binomului PSD- AUR: ”Transilvania nu a fost, nu este și nu va fi a voastră, ci a fost, este și va fi liberală și Nicolae Ciucă președinte”.
Acesta a avut și un mesaj pentru mediul de afaceri, spunând că va rămâne nemodificată cota unică, iar România va avea cele mai mici taxe,
”Avem nevoie de un vot rațional și util. Avem o singură soluție, PNL și Nicolae Ciucă președinte”, a subliniat Boc.
Bolojan: Apel la Ciucă, Geoană și Lasconi să nu se fragmenteze voturile
Președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a făcut un apel către candidații la prezidențiale – Nicolae Ciucă, Mircea Geoană și Elena Lasconi să găsească o soluție să nu fragmenteze voturile pentru modernizarea României.
”România merită acest lucru. Dacă se va face o înțelegere, să o respectăm, dacă nu să votați rațional și util cu Nicolae Ciucă președinte”, a precizat Bolojan.
Bogdan: Singurul care îl poate bate pe Marcel Ciolacu este Nicolae Ciucă
Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a cerut liberalilor prezenți să nu dea crezare sondajelor, ci spuselor liderilor partidului.
”Am ultimul sondaj, sunt peste 25% nehotărâți. Dacă PNL ne mobilizăm, iar primarii aduc între 1,7 și 2 milioane de voturi, alegerile vor fi câștigătoare pentru PNL.
Nu există niciun candidat la prezidențiale care să depășească 23-24%, iar candidatul noastru poate să se ducă la 20%.
În diaspora situația nu este cum vă este prezentată de unele trompete ale PSD și AUR, Simion este în cădere, are între 15-16%, și va coborî. Dumneavoastră sunteți cei care ne veți duce candidatul în turul 2.
Singurul care îl poate bate pe Marcel Ciolacu este Nicolae Ciucă”, a menționat Rareș Bogdan.
Buda: Alianța PSD-AUR, mai toxică decât ne închipuim
Gazda evenimentului, liderul PNL Cluj, Daniel Buda, a afirmat că alianța PSD – AUR este mai toxică decât ne închipuim, voturile noastre sunt
”Suntem în fața unui examen pe care nu avem voie să îl cădem, după 24 noiembrie, 1 și 8 decembrie, sunt convins că PNL va fi câștigător, iar Nicolae Ciucă va fi președinte”, a spus Buda.
La mitingul electoral regional al PNL de la BT Arena au participat peste 6500 de membri din județele Cluj, Alba, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Sibiu, Mureș, Harghita, Covasna, Bistrița-Năsăud.
Prim-vicepreședintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, ocupantul locului secund pe lista filialei județene pentru Camera Deputaților, vorbește într-un interviu despre educație și sportul de masă, domenii pe care le susține.
- Domnule Lăpușan, unul dintre punctele importante din programul de guvernare al PSD este reprezentat de educație și sport. Care este viziunea dumneavoastră ca viitor deputat în ceea ce priveștedezvoltarea acestor două domenii în județul Cluj?
Educația și sportul sunt domenii prioritare pentru noi, iar programul de guvernare al PSD, prezentat de Marcel Ciolacu, pune un accent deosebit pe dezvoltarea și modernizarea acestor sectoare, pentru că nu putem crește calitatea vieții fără educație și fără sănătate, iar sportul înseamnă în primul rând sănătate.
În județul Cluj, avem o tradiție academică solidă. Cred că este responsabilitatea noastră să asigurăm resursele și infrastructura necesare pentru ca educația să fie de calitate și accesibilă pentru toți copiii și tinerii, iar sportul să devină o activitate de masă, la îndemâna fiecăruia.
- În ceea ce privește educația, care sunt măsurile concrete pe care PSD și dvs. personal le propuneți pentru îmbunătățirea sistemului educațional din județul Cluj?
Educația de calitate începe cu investiții în infrastructură și dotări moderne. În programul nostru de guvernare, prioritizăm renovarea și modernizarea școlilor din întreaga țară, inclusiv din județul Cluj. În următorii patru ani, vor fi alocate peste 6 miliarde de euro pentru modernizarea școlilor, dotarea sălilor de clasă, oferirea de mese calde, programe before și afterschool, rechizite și burse pentru peste 1 milion de copii.
O masă sănătoasă
De asemenea, susținem extinderea programului „Masă sănătoasă” la nivel național, pentru ca toți elevii să beneficieze de o masă sănătoasă și nutritivă. Avem prevăzut un buget de 560 milioane de euro, bani care provin din fonduri europene și de la bugetul de stat. La Cluj, unde ritmul de dezvoltare economică este rapid, există discrepanțe mari între mediul urban și rural. Vom face eforturi să eliminăm aceste discrepanțe, investind în educația rurală și oferind resurse suplimentare școlilor din zonele defavorizate.
Nu în ultimul rând, vom pune accent pe formarea continuă a cadrelor didactice. Profesorii sunt esențiali în procesul educațional și trebuie să le oferim acces la cursuri de perfecționare, precum și salarii motivante. Ne dorim ca meseria de profesor să fie respectată și apreciată, pentru că de ei depinde viitorul tinerilor noștri.
- Referitor la tema sportului de masă, cum vedeți dezvoltarea acestui sector la nivelul județului Cluj?
Putem încuraja acest comportament de masă de la nivel de politică publică. Este chiar necesar, pentru că ajută la îmbunătățirea sănătății și a stării de bine a locuitorilor, la creșterea coeziunii sociale și inclusiv la stimularea dezvoltării economice locale.
Probleme sunt și în mediul rural, și în mediul urban: la sate ne lipsește infrastructura sportivă, în cele mai multe locuri, iar la oraș – lipsește educația sportivă.
În primul rând, vom sprijini UAT-urile să dezvolte și să modernizeze infrastructura sportivă. Sunt multe locuri în care încă nu sunt terenuri de sport – ar trebui să existe în fiecare comună, nu neapărat pentru că s-ar face performanță cu fotbalul sau cu volei sau baschet, dar am încuraja copiii să înlocuiască device-urile electronice cu o oră-două de mișcare în aer liber. Se pot accesa fonduri nerambursabile pentru construirea sălilor de sport – care iarăși e o problemă în mediul rural. Mai greu să ții orele de educație fizică afară, atunci când condițiile meteo nu sunt favorabile (ori e prea frig, ori e prea cald, ori sunt precipitații…). Și -sigur, pot fi construite inclusiv bazine de înot. La aceste facilități ar putea avea acces persoanele de toate vârstele, nu doar copiii și adolescenții.
De asemenea, avem nevoie de mai multe parcuri – și la sat și la oraș: mai mult spațiu verde amenajat, unde să existe și aparate de fitness în aer liber.
- Spuneați că este vorba și de educație pentru sport…
Da, categoric. Educația joacă un rol cheie în dezvoltarea unui comportament sportiv. Ar trebui să plecăm de la îmbunătățirea programelor de educație fizică în școli pentru a cultiva obiceiuri sportive de la o vârstă fragedă. De la nivel guvernamental, putem lansa campanii de conștientizare a beneficiilor sportului asupra sănătății și bunăstării, utilizând mass-media locală, rețelele sociale și alte canale de comunicare. De asemenea, poate să ofere finanțare și granturi pentru cluburile sportive locale și organizațiile non-guvernamentale care promovează sportul de masă.
Prin implementarea acestor idei de proiecte și programe, putem avea în județul Cluj un mediu propice pentru sportul de masă, promovând astfel un stil de viață sănătos și activ pentru toți locuitorii.
- Cum considerați că vor contribui aceste măsuri la dezvoltarea generală a județului Cluj?
O educație de calitate și accesul la sport sunt fundamentale pentru dezvoltarea unei comunități sănătoase și prospere. Prin investițiile în educație, pregătim tinerii pentru piața muncii și le oferim șansa de a performa și de a contribui la economia locală. Clujul excelează deja la pregătirea forței de muncă pentru domeniul medical; putem face asta și în celelalte domenii. Pe de altă parte, sportul de masă nu doar că îmbunătățește sănătatea, dar contribuie și la crearea unui spirit comunitar, promovând valori ca fair-play-ul, disciplina și colaborarea.
Clujul este un județ cu potențial, iar aceste măsuri vor contribui direct la creșterea calității vieții locuitorilor și la atragerea de noi investitori. Îmi doresc ca județul Cluj să devină un model de succes în educație și sănătate prin sport, și, în calitate de viitor deputat, mă angajez să fac tot posibilul pentru a transforma aceste idei în realitate.
CMF 11240017