Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO UPDATE Copil de 15 ani, căzut în râul Someșul Mic, la Gherla, căutat de pompieri. Se droga cu prenandez

Publicat


ISU Cluj a fost alertat în urmă cu puțin timp cu privire la faptul că o persoană a căzut în râul Someșul Mic.

Incidentul a avutr loc în zona municipiului Gherla, potrivit primelor informații.

Echipajele ISU intervin în zonă.

gherlaa 2

UPDATEEste căutat un adolescent de 15 ani, potrivit autorităților.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență participă la căutări cu două autospeciale și o barcă.

Din cauza întunericului, însă, căutările ar putea să fie sistate marți seara și să fie reluate miercuri dimineața.

UPDATE 2 Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Gherla au fost sesizați print-un apel la 112, în jurul orei 19.08, cu privire la faptul că un tânăr ar fi căzut în râul Someșul Mic din municipiul Gherla.

”La fața locului s-au deplasat polițiști, alături de alte efective, care au întreprins activități de căutare. Din verificările efectuate s-a stabilit identitatea acestuia, respectiv un tânăr de 15 ani, din municipiul Gherla, care ar fi căzut în râu în timp ce se afla alături de alți doi tineri pe malul drept, din zona străzii Gârlei”, arată IPJ Cluj.

Surse judiciare au declarat că adolescentul s-ar fi drogat cu prenandez, ar fi amețit și a căzut în râu.

Căutările sistate noaptea

UPDATE 3 ISU Cluj anunță că două autospeciale, o barcă de salvare și un echipaj SAJ au fost dislocate în această seară ca urmare a înregistrării dispariției unui adolescent pe râul Someșul Mic, în apropierea stației de epurare a apei din municipiul Gherla.
”La fața locului s-au efectuat căutări atât pe luciul apei, cât și de pe malurile râului, cu mijloace specifice, în zonele indicate de aparținători.
În aceste momente echipele s-au retras la bază, căutările urmând să fie reluate mâine dimineață în funcție de indiciile de la fața locului”.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Claudiu Târziu: AUR respinge dezinformările lansate de serviciul de SPIONAJ ucrainean

Publicat

claudiu tarziu

Regimul de la Kiev, prin intermediul serviciului său de spionaj militar HUR, se amestecă grosolan în treburile interne ale României, în campania electorală în curs. Totodată, Kievul urmărește și intimidarea românilor din Ucraina, precum și intimidarea Patriarhiei Române.

Presa de la Kiev, citând ca sursă serviciul de spionaj militar HUR, dezinformează, pretinzând că AUR ar realiza în prezent interviuri cu preoți din satele locuite de români din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa. În plus, „propagandiștii” (AUR n.n.) ar intervieva familiile bărbaților (români n.n.) care servesc în prezent în Forțele de Apărare ale Ucrainei.

Claudiu Târziu: AUR respinge dezinformările lansate de serviciul de SPIONAJ ucrainean

Chipurile AUR ar pregăti presupuse operațiuni de propagandă pentru discreditarea Ucrainei, pe motivul opresiunii la care este supusă minoritatea românească. Inevitabil, HUR regurgitează și minciuna că operațiunea ar fi coordonată de Rusia.

1. Dezmințim aberațiile securiștilor ucraineni și ale presei aservite lor de la Kiev. AUR nu întreprinde nicio acțiune pe teritoriul Ucrainei și nici nu are oameni acolo. De ce HUR aruncă minciuni „pe surse” și nu își asumă răspunderea unor asemenea afirmații oficial, prin purtătorul autorizat de cuvânt? De ce HUR nu spune cu nume și prenume, serie și număr de pașaport, care ar fi acei cetățeni români, presupuși membri AUR, care ar activa în Ucraina?

„HUR este continuatorul direct și de drept al criminalului GRU”

Amintim și că publicația Kyiv Post, specializată în defăimarea AUR, nu ne-a cerut niciodată vreun punct de vedere. Kyiv Post este o publicație de limbă engleză, deci publicul țintă ales de HUR pentru defăimarea AUR este comunitatea internațională.

2. HUR este continuatorul direct și de drept al criminalului GRU, serviciul sovietic de spionaj militar, de la care a preluat cadrele și metodele, după dezmembrarea URSS. Din 1991 și până în prezent HUR a întreprins acțiuni ostile și provocări împotriva României, a cetățenilor români și a românilor care trăiesc pe teritoriile anexate la Ucraina, ca urmare a Pactului Ribbentrop – Molotov.

Amintim cazul trădătorului Floricel Achim, recrutat de HUR pentru a divulga secrete militare românești și ale NATO, interdicția abuzivă de intrare în Ucraina a numeroși cetățeni români, ziariști, activiști civici și politicieni sau acțiunile de intimidare la adresa românilor din Sudul Basarabiei pentru a se declara „moldoveni” sau împotriva construirii de biserici românești.

3. Atacul mârșav al HUR asupra preoților ortodocși din satele românești de peste graniță se adaugă atacurilor autorităților locale ucrainene și ale bisericii necanonice ucrainene la adresa Patriarhiei Române și a preoților și credincioșilor români ortodocși de peste graniță.

„AUR respinge dezinformările lansate de serviciul de spionaj ucrainean”

Substratul este acela că, pe 29 Februarie, Sfântul Sinod al Patriarhiei Române a decis „binecuvântarea, încurajarea și susținerea inițiativelor comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”.

Decizia se referă la trecerea parohiilor, credincioșilor și preoților români din subordinea Patriarhiei subordonate Moscovei la Biserica Ortodoxă Română. Această hotărâre a Sfântului Sinod a stârnit furia naționaliștilor ucraineni, a autorităților de la Kiev și a bisericii ucrainene necanonice, care nu se află în comuniune frățească cu Patriarhia Română.

Aceștia ar fi vrut ca parohiile din cele 150 sate românești să treacă la structura necanonică. Presiunile autorităților asupra preoților și credincioșilor români încalcă dreptul la libertate religioasă și dreptul la liberă asociere.

4. Dezinformarea HUR privind închipuitele activități ale AUR din Ucraina are ca scop intimidarea minorității române, pentru a discredita orice revendicare privind respectarea drepturilor sale ca fiind „extremistă” și „pro-rusă”.

AUR respinge dezinformările lansate de serviciul de spionaj ucrainean. De asemenea, facem apel la reprezentanții presei din România și din străinătate să respecte regulile minime ale profesiei de jurnalist și să ne ceară punctul de vedere atunci când preia acuzații la adresa noastră.

AUR susține pe deplin respectarea drepturilor românilor din Ucraina și își afirmă deplina solidaritate cu frații de peste graniță.

AUR susține pe deplin hotărârea Sfântului Sinod din 29 Februarie 2024 de înființare a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina și de binecuvântare și încurajare a preoților și credincioșilor români de peste graniță la această structură religioasă.

AUR cere Guvernului României, tuturor autorităților competente să monitorizeze strict obligațiile asumate de Ucraina privind respectarea drepturilor minorităților, așa cum acest stat s-a angajat prin tratate și acorduri bilaterale și internaționale și să intervină cu fermitate în cazul încălcării acestora!

Citește mai departe

EVENIMENT

Suntem mai aproape de ADMITEREA în programul Visa Waiver. Ce spune Guvernul

Publicat

pasaport

Suntem mai aproape de admiterea în programul Visa Waiver. Acest lucru reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice în acest sens, a informat Guvernul.

Guvernul aminteşte că, pentru scăderea ratei de refuz sub pragul de 3%, este nevoie de sprijinul tuturor cetăţenilor români care deţin sau au deţinut viza SUA de tip B1/B2 – afaceri şi turism, scrie Alba24.ro.

Suntem mai aproape de ADMITEREA în programul Visa Waiver. Ce spune Guvernul

„Reînnoirea acesteia în următoarele şase luni ne poate asigura succesul”, au transmis reprezentanții Guvernului, pe pagina de Facebook.

Potrivit sursei citate, la Palatul Victoria a avut loc o întâlnire pe acest subiect la care au participat oficiali români şi americani.

„Vicepremierul Marian Neacşu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mihai Ghigiu, şi coordonatorul naţional pentru Programul Visa Waiver, consilierul de stat Valentin Vătăjelu, au primit-o joi la Palatul Victoria pe doamna Rena Bitter, secretarul adjunct pentru afaceri consulare din cadrul Departamentului de Stat al SUA, însoţită de ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, doamna Kathleen Kavalec, şi Consulul General John Gimbel”, se menţionează în postarea Guvernului.

Citește mai departe

Editorial Opinii

OPINIE. Mihai Moldovan: Eu cu cine votez? Filcău electoral cu personaje uzate

Publicat

BEC vot

În copilărie, asistam fascinat la un joc de cărți foarte popular al navetiștilor de tren – Filcăul.  Filcăii se jucau îndeobște în patru oameni, mai ales în echipe de câte 2, era destul de antrenant, trecea timpul mai ușor pentru sărmanii șantieriști.

Neparticiparea, neimplicarea ca o țintă electorală. Câștigătorul din primul tur

Setul de 32 de cărți folosite erau frecvent cele ”ungurești” frumos ilustrate cu personaje în costume medievale. Fascinația consta în aceea că jucătorii știau atât de bine cărțile încât de multe ori le împărțeau, se uitau unii la alții si ziceau: ”3-1 pentru voi ( sau cât trebuia să fie scorul), împarte din nou cărțile!”

În alte locuri se auzeau jucătorii certându-se pentru că își fac semne discrete coechipierii între ei pentru a semnaliza partenerului ce cărți au, ce carte să dea.

Se scarpină la nas, are ”roșu”, se scarpină la ureche, are ”verde”, se freacă la ochi ”dubă”, se scarpină în cap, ”ghindă”,  se încruntau, umflau obrajii, scot ușor limba, trag cu ochiul, semnele posibile erau diverse.

Campionii noștri navetiști făcuseră semne discrete și pe dosul cărților pe care în timp ajunseseră să le cunoască toți, de aceea uneori știau scorul dinainte, deși în principiu ar trebui să fie o competiție bazată pe sorți.

Să te menții la putere

Cum ai putea face astfel încât indiferent cât de rău, de greșit ai conduce, ai administra un oraș, o localitate care presupune existența unui primar să rămâi la putere? Mai ales dacă ești ancorat în puterea legislativă!

Să te menții la putere indiferent cât te-au uzat anii de conducere, teatrul, luptele fățișe sau subterane, eforturile de a respecta sau nu legile.

Se poate! În România se poate orice. Cele mai mari partide de la putere au mimat grija față de banul public, mila față de bugetul national și au decretat că primarii vor fi aleși dintr-un singur tur! Așadar, au aranjat cărțile pentru ca primarii în funcție să nu aibă surprize.

Milă față de banul public de la cei care au îndatorat cumplit România? Multe generații vor avea de plătit de acum înainte bătaia de joc față de banul public și viitorul României demonstrate de acești conducători.

Doar în perioada 2017-2023 datoria publică s-a triplat! Datoria publică nu este un termen abstract, ci o realitate care trebuie să înspăimânte!

Dobânzi de 24 de miliarde euro

Doar în 2024 vom avea de plătit dobânzi si rate pentru creditele luate de peste 24 miliarde euro. Adică mai mult decât a plătit România datoria cu care dictatorul a industrializat țara.

S-au temut acum că istoria îi va spulbera ca pe o pleavă și, întrucât beneficiază de un număr semnificativ de votanți clientelari, și-au permis să impună alegerile locale cu un singur tur.

Votanții clientelari sunt aceia care participă sigur la vot și au avut direct sau prin rudenii de beneficiat semnificativ datorită unui primar (chiar dacă prost și corupt și care face rău localității).

Nu contează că poți avea doar 17 la sută din opțiunile exprimate, este esențial ca restul candidaților să facă sub acel 17 sută.

Candidat fantomă, candidat fals, care nu pune problem

Pe lângă faptul că alegerile sunt dintr-un singur tur la dispozitia votanților clientelari sau fanatici, găselnița este să fie niște înțelegeri subterane între mafioții partidelor importante să se negocieze între ei care trebuie să iasă la putere, iar un partid să își pună un candidat fără popularitate care nu are nici o șansă.

Procedeul s-a aplicat și la nivel national, (care a fost rolul Vioricăi Dăncilă?), dar și la nivel local. În plus, se inventează candidați care au rolul doar de a smulge un număr de voturi de la contracandidații serioși.

După cum par lucrurile se pare că rezultatul alegerilor la noi este ca în jocul de cărți unde se cunosc cărțile pe la spate.

Un grad de pericol pentru acești șmecheri mafioți îl poate constitui numărul mare de cetățeni indeciși, care nu știu cu cine votează și nici măcar nu au luat decizia de a participa la vot.

Mesaje de descurajare a participării la vot

Sunt utile atunci mesajele de tip programatic – ”Nu are nici un sens să participi la vot!” ori se transmit aberații ca și citate din personaje istorice ”Dacă votul tău ar conta, nu te-ar mai lăsa să votezi!”, ”Nu contează cine votează, contează cine numără!”, ”Nu te băga în politică pentru că te mânăncă porci!” (lasă să mânânce alții banii tăi și banii țării).

Deci rezultatul alegerilor, cel puțin pentru locale, se cam cunosc pentru că niște votanți clientelari vor învinge votanții nehotărâți sau absenți.

Caragiale și eu am întreba totuși: ”Eu cu cine votez?”

Mai bine du-te la iarbă verde decât să pierzi vremea la un vot decisiv dintr-un singur tur. Nu are importanță oricum importanță cu cine votezi tu!

Dar dacă are? Și dacă totuși vrem să mergem la vot?

NB: Ca bonus de ”patriotism” să mulțumim politicienilor de la putere că au ajuns o sumedenie de primari maghiari în localități unde sunt minoritari, ex. comuna Baciu, din județul Cluj, Târgu Mureș etc. Un efect ușor de anticipat și explicat la niște alegeri dintr-un singur tur.

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Oțelul Galați – „U” Cluj, 1-0. Clujenii RATEAZĂ șansa de a urca pe prima poziție din play-out

Publicat

„U” Cluj și Oțelul Galați s-au întâlnit duminică, pe Stadionul Oțelul din Galați, în etapa a 5-a din play-out-ul Superligii României. Clujenii au fost învinși pentru a doua oară într-o săptămână de gălățeni și ratează șansa de a ajunge pe primul loc din play-out.

Echipele de start

Oțelul Galați: Pap – Adăscăliței, Cisse, Yabre, Zhelev – Cisotti, Zivulic, Lameira -Frederic, Pop, Bodișteanu

REZERVE: Stoian – Jardan, Malle, Neagu, Rus, Rusevic, Silva, Tanasa, Teles

ANTRENOR: Dorinel Munteanu

Oțelul Galați – „U” Cluj, 1-0. Clujenii RATEAZĂ șansa de a urca pe prima poziție din play-out

„U” Cluj: Gorcea – Chinteș, Pițian, Kelven, Chipciu – Bic, Doukoure – Roguljic, Nistor, Gheorghe – Popa

REZERVE: Gertmonas – Roger, Masoero, Oancea, Anselmo, Techereș, Pănoiu, Peteleu, Silaghi, Simion

ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău

ARBITRU: Rareș Vidican

„U” Cluj este învinsă de Oțelul Galați și ratează șansa de a urca pe prima poziție în play-out

Prima repriză a partidei începe cu Oțelul Galați pe atac care în minutul 11 își creează prima șansă de a marca prin Cisotti care a trimis o centrare pentru Pop care trimite o lovitură de cap puțin peste poarta oaspeților.

Primul șut pe spațiul porții al partidei aduce și primul gol, în minutul 40, Oțelul Galați realizează un atac pozițional și balonul ajunge în banda stângă la portughezul Miguel da Silva care trimite o centrare în urma căreia Thalisson respinge mingea greșit și balonul ajunge la Frederic Maciel care a trimis un șut puternic la colțul lung și marchează stabilind astfel scorul primei reprize 1-0 în favoarea gazdelor.

Repriza secundă

În repriza secundă, oaspeții au bifat primul șut pe spațiul porții în minutul 48 când Valentin Gheorghe a trimis un balon cu pământul spre poarta apărată de Pap, dar balonul a fost reținut fără probleme de portar.

Oaspeții arată că își doresc egalarea și au continuat să atace poarta gazdelor două minute mai târziu când Roguljic i-a așezat balonul lui Dan Nistor care a trimis din prima cu interiorul un șut care a căutat colțul lung, dar balonul trece puțin pe lângă poarta lui Pap și scorul rămâne 1-0 în favoarea gălățenilor.

Replica gălățenilor vine în minutul 54 când Joao Lameira face o preluare elegantă prin care îl depășește pe Pițian, dar inițial ratează voleul ca mai apoi să trimită un șut fix pe portarul oaspeților care reține fără probleme.

În minutul 70 gazdele au o nouă ocazie, după ce Zhelev a ajuns în centrul terenului, a pasat decisiv pentru căpitanul Cisotti care trimite cu șiretul pe colțul lung, dar balonul depășește puțin poarta apărată de Gorcea și scorul rămâne 1-0.

În minutul 87 marcatorul golului, Frederic Maciel a primit al doilea cartonaș galben și a fost eliminat, dar cu toate acestea, „șepcile roșii” nu au reușit să își creeze ocazii importante și Oțelul Galați se impune cu scorul de 1-0.

Cosmin Olaru

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax