Connect with us

EVENIMENT

IPS Andrei, despre împărtășirea cu o singură linguriță! „De o mie de ani s-a procedat tot aşa!”

Publicat


IPS Andrei

Înalt Prea Sfinţitul Andrei, mitropolitul Clujului a declarat pentru Cluj24.ro că începând de luni, bisericile se vor închide complet. IPS Andrei a spus că nu nici un credincios care s-a împărtășit nu s-a îmbolnăvit de coronavirus.

Părinte mitropolit, şi acum preoţii îi împărtăşesc pe credincioşi cu o singură linguriță. Biserica a trasat ordine clare dar se pare că nu sunt ascultate! Reporterii Cluj24.ro au surprins azi, la Catedrala Ordotoxă din Cluj Napoca, acest lucru!

IPS Andrei: Aşa s-a procedat de o sută de ani, ca oamenii care vin la biserică, credincioşii noştri să fie împărtăşiţi cu o singură linguriţă. Nu îi obligă nimeni pe credincioşii să vină să se împărtăşească. Până acum nu ne-am gândit la aşa ceva.

Înalt Prea Sfinţia Voastră, molima ne bate la uşă, şi suntem obligaţi să avem grijă de semenii noștri mai în vârstă. O linguriţă de plastic, de unică folosinţă sau o bucată de prescură dată în mână, sunt soluţii simple.

IPS Andrei: Trebuie să fim atenţi, asta e clar, molima asta e periculoasă. Eu cred că credincioşii pot evita să se împărtăşească.

Cum, dacă preoţii sunt cei care nu respectă minimele norme de igienă. în Italia au murit deja 17 preoţi din cauza coronavirusului! Știți asta? Și au contactat virusul la ultima împărtășanie dată celor aflați în suferință!

IPS Adrei: Aveţi drepate. Eu zic că se vor căuta soluţii. Până acum nu a fost necazul ăsta. Nu sunt cazuri de oameni infectaţi cu coronavirus, care să se fi împărtăşit.

Nu sunt, pentru că autorităţile au luat măsuri, şi încă controlează epidemia. Dar Biserica încă nu s-a adaptat. Şi asta este evident din imaginile filmate de reporterii noştri.

IPS Andrei: Da. Din nouă vă spun că aveţi dreptate. Noi trebuie să avem grijă de părinţii şi bunicii noştri. Suntem primii chemaţi să le spunem că trebuie să se ferească. Găsim soluţii.

Părinte mitropolit spuneaţi că slujbele vor fi transmise la radio şi pe facebook.

IPS Andrei: Am dat deja o circulară bisericească în care am comunicat că preoţii nu mai pot face slujbe în prezenţa oamenilor. Doar preotul şi cantorul vor fi în biserică. Unde se poate le-am spus slujitorilor să transmită pe facebook. Noi de exemplu vom transmite la radio Renaşterea iar Patriarhia, la televizor, pe TV Trinitas.

A consemnat Mihai ŞOICA



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj – Unirea Dej 1-0, în meci amical

Publicat

De

Echipa de fotbal CFR Cluj a învins formaţia de ligă secundă Unirea Dej cu scorul de 1-0 (0-0), sâmbătă, într-un meci amical.

Unicul gol al partidei a fost înscris de Daniel Bîrligea (55), potrivit paginii de Facebook a clubului.

Nu mai puţin de şase jucători de la academia clubului din Gruia au debutat la prima echipă în acest meci, Radu Alexandru, Alberto Cimpoeşu, Paul Ciupei, Răzvan Gligor, Alex Nădăşanu şi Darius Salak.

Antrenorul Adrian Mutu a început partida cu echipa: Cimpoeşu – Kresic, Boben, Camora – Fică, Tachtsidis, Aussi, El Kaddouri, Avounou – Falco, Michael.

 

Citește mai departe

CULTURA

E ziua ta. Scriitorul Constantin Zărnescu, 75. Nepotul lui Virgil Ierunca

Publicat

De

Scriitorul clujean Constantin Zărnescu împlineşte, în 24 martie, 75 de ani. La mulţi ani!

Prozatorul Constantin Zărnescu, nepot al scriitorului Virgil Ierunca, s-a remarcat ca autor de proză de un realism magic, mitic şi simbolic, dar şi ca dramaturg (jucat pe scene franceze), fiind totodată un vestit brâncuşolog. Preocupat, în romanele sale, mai ales de lumea interioară a eroilor săi, preferă tehnicile evocării, cărora le subsumează procedee ale prozei moderne, de la expresionism la faulkne-rianism, în variante temperate, potrivit https://www.autorii.com, https://uzpr.ro şi https://www.uniuneascriitorilor-filialacluj.ro.

S-a născut la 24 martie 1949, la Lăpuşata, judeţul Vâlcea. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj (1972).

A debutat în revista Tribuna, în anul 1971, cu un fragment de roman. Editorial, a debutat cu romanul „Clodi Primus” (1974), urmat de „Meda, mireasa lumii” (1979), „Ieşirea la mare” (1985), potrivit https://www.uniuneascriitorilor-filialacluj.ro.

Colaborator la Echinox, Steaua, Luceafărul, este autor al unui volum cuprinzând Aforismele şi textele lui Brâncuşi (1980). Ca dramaturg optează pentru tragedia politică.

Între scrierile sale amintim: „Regina Iocasta”, tragedie politică (1981), „Teii înfloresc pentru Irina”, roman (1992), „Brâncuşi şi Transilvania” (2001), „Dracula în Carpaţi”, operă dramatică în trei acte (2002); „1 Decembrie 1918 – Ziua Zilelor”, roman (2003); „Revoluţia română din 17-22 decembrie 1989, la Cluj-Napoca” (2005); „Codul operei lui Brâncuşi”, eseuri (2007); „Aforismele şi textele lui Brâncuşi”, ediţia a V-a revăzută şi adăugită (2007); „Revoluţia română la Cluj”, ediţia a II-a revăzută şi adăugită (2007), „Ţara lui Urmuz”, Editura-Fundaţia Scrisul Românesc, Craiova (2014), potrivit potrivit www.uniuneascriitorilor-filialacluj.ro şi https://www.autorii.com.

A primit Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România (1975).

Constantin Zărnescu este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj şi cetăţean de onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea.

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu pe 10 hectare în Dumbrava. Intervine ISU Cluj

Publicat

De

Mai multe incendii de vegetaţie au izbucnit pe raza localităţii Dumbrava.

„Echipajul de la Garda Gilău intervine în aceste momente pe raza localității Dumbrava, unde sunt raportate mai multe incendii de vegetație uscată. Mai exact, există diferite focare pe mai multe dealuri. Din fericire, focul nu se poate extinde la case. La o primă estimare, suprafața afectată ar fi de 10 hectare”, informează ISU Cluj.

Citește mai departe

ECONOMIE

UBB, în Consiliul Consultativ al Curţii de Conturi

Publicat

De

ubb cluj

Curtea de Conturi a găzduit, la sediul central din Bucureşti, prima reuniune a Consiliului Consultativ  format din reprezentanţi ai mediului academic, societăţii civile şi mediului de afaceri. Consiliul este iniţiat la nivelul instituţiei supreme de audit a României şi are rolul de a sprijini Curtea în calitate de expert consultativ şi ca sursă de cunoaştere, informaţii, date şi analize de înaltă calitate şi credibilitate, care ar putea fi utilizate în luarea unor decizii strategice şi în identificarea unor potenţiale teme de audit. 

La prima întrunire a Consiliului, prezidată de preşedintele Mihai Busuioc, au participat  reprezentanţi de prestigiu ai mediului academic, ai societăţii civile şi sectorului privat din România. În cadrul întâlnirii, preşedintele Curţii a prezentat principalele obiective ale Consiliului şi modul de funcţionare a acestuia, iar membrii forului consultativ au expus aşteptările pe care le au cu privire la această formă de colaborare.

Este deosebit de util pentru noi, ca instituţie supremă de audit, să cunoaştem aşteptările părţilor interesate cu privire la activitatea Curţii de Conturi în următorii ani. Ne dorim ca în cadrul dezbaterilor pe care le vom avea în cadrul Consiliului Consultativ să identificăm împreună oportunităţi, tendinţe şi teme relevante, cu impact major pentru România, care ar putea fi abordate în activitatea de audit – a subliniat preşedintele Mihai Busuioc.

UBB, în Consiliul Consultativ al Curţii de Conturi

Din Consiliul Consultativ fac parte: din mediul academic – rectorii Universităţii din Bucureşti, Academiei de Studii Economice, Universităţii Politehnica din Bucureşti, Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca, Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universităţii de Vest din Timişoara, Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”; din societatea civilă – reprezentaţi ai conducerii Expert Forum, Funky Citizens, Institutului Aspen Romania, Institutului pentru Politici Publice, Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile; din mediul de afaceri – reprezentanţi ai conducerii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

Într-o primă fază pilot, timp de un an, Consiliul se va reuni semestrial, iar întâlnirile consultative vor fi prezidate de Preşedintele Curţii. Pe lângă cele două întâlniri anuale, Curtea de Conturi îşi propune o comunicare şi o interacţiune continuă cu membrii Consiliului Consultativ, pe orice problematică şi iniţiativă de interes comun.
Înfiinţarea Consiliului Consultativ este prevăzută în cadrul planului de implementare a Strategiei de dezvoltare instituţională a Curţii de Conturi 2023-2028, aprobată anul trecut de către Plenul instituţiei.

Este de menţionat faptul că o mare parte din instituţiile supreme de audit (SAI) dezvoltate, din cadrul comunităţii EUROSAI  şi a INTOSAI, se consultă cu principalii lor stakeholderi (părţi interesate – n.n.) prin mecanisme de acest tip sau similare.

De altfel, EUROSAI subliniază, într-un document dedicat bunelor practici ale SAI-urilor pentru managementul calităţii în audit, faptul că „un comitet sau un consiliu consultativ extern poate fi instituit pentru a consilia instituţiile supreme de audit cu privire la aspecte profesionale. Consiliul (…) ar putea fi format din profesionişti recunoscuţi din diferite domenii de expertiză şi experienţă care reprezintă principalele părţi interesate”.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax