Connect with us

EVENIMENT

IPS Andrei, despre împărtășirea cu o singură linguriță! “De o mie de ani s-a procedat tot aşa!”

Publicat


IPS Andrei

Înalt Prea Sfinţitul Andrei, mitropolitul Clujului a declarat pentru Cluj24.ro că începând de luni, bisericile se vor închide complet. IPS Andrei a spus că nu nici un credincios care s-a împărtășit nu s-a îmbolnăvit de coronavirus.

Părinte mitropolit, şi acum preoţii îi împărtăşesc pe credincioşi cu o singură linguriță. Biserica a trasat ordine clare dar se pare că nu sunt ascultate! Reporterii Cluj24.ro au surprins azi, la Catedrala Ordotoxă din Cluj Napoca, acest lucru!

IPS Andrei: Aşa s-a procedat de o sută de ani, ca oamenii care vin la biserică, credincioşii noştri să fie împărtăşiţi cu o singură linguriţă. Nu îi obligă nimeni pe credincioşii să vină să se împărtăşească. Până acum nu ne-am gândit la aşa ceva.

Înalt Prea Sfinţia Voastră, molima ne bate la uşă, şi suntem obligaţi să avem grijă de semenii noștri mai în vârstă. O linguriţă de plastic, de unică folosinţă sau o bucată de prescură dată în mână, sunt soluţii simple.

IPS Andrei: Trebuie să fim atenţi, asta e clar, molima asta e periculoasă. Eu cred că credincioşii pot evita să se împărtăşească.

Cum, dacă preoţii sunt cei care nu respectă minimele norme de igienă. în Italia au murit deja 17 preoţi din cauza coronavirusului! Știți asta? Și au contactat virusul la ultima împărtășanie dată celor aflați în suferință!

IPS Adrei: Aveţi drepate. Eu zic că se vor căuta soluţii. Până acum nu a fost necazul ăsta. Nu sunt cazuri de oameni infectaţi cu coronavirus, care să se fi împărtăşit.

Nu sunt, pentru că autorităţile au luat măsuri, şi încă controlează epidemia. Dar Biserica încă nu s-a adaptat. Şi asta este evident din imaginile filmate de reporterii noştri.

IPS Andrei: Da. Din nouă vă spun că aveţi dreptate. Noi trebuie să avem grijă de părinţii şi bunicii noştri. Suntem primii chemaţi să le spunem că trebuie să se ferească. Găsim soluţii.

Părinte mitropolit spuneaţi că slujbele vor fi transmise la radio şi pe facebook.

IPS Andrei: Am dat deja o circulară bisericească în care am comunicat că preoţii nu mai pot face slujbe în prezenţa oamenilor. Doar preotul şi cantorul vor fi în biserică. Unde se poate le-am spus slujitorilor să transmită pe facebook. Noi de exemplu vom transmite la radio Renaşterea iar Patriarhia, la televizor, pe TV Trinitas.

A consemnat Mihai ŞOICA

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


CULTURA

Primele clădiri electrificate din Cluj! Clinicile Universităţii, anii 20

Publicat

O carte poştală expediată în 1922 cu Clinicile Universităţii (arhiva www.cluj24.ro). Imaginea e de acum circa 100 de ani! Actualmente, în clădirile respective sunt clinicile Medicală I şi Medicală II. Medicala I  este succesoarea Spitalului Carolina.

Construcţiile clinicilor  au fost terminate în 1903 şi atunci erau primele clădiri electrificate din Cluj.

Strada actuală se numeşte Clinicilor, iar odinioară s-a numit strada Fânului Exterioară de Jos şi strada Imre Miko.

(M.A.)

Citește mai departe

EVENIMENT

Ups! Făcură juveții boscoane. CFR Cluj calcă pe bec la Giurgiu

Publicat

Început bun pentru clujeni în meciul de la Giurgiu cu Astra și după 17 minute era deja 2-o pentru echipa din Gruia. Mario Rondon deviază un șut al lui Itu (`12), după care Burcă profită de o respingere a lui David Lazar la o lovitură de cap a lui Damjan Djokovic (`17), astfel s-au înscris cele două goluri care au dus CFR-ul în avantaj.

Și ca să-și treacă și el numele pe lista marcatorilor, Bordeianu îl face pe Arla să dea după muște (31),  deviind un balon centrat de Radunovic în proprie poartă. Clujenii puteau, totuși, să intre la pauză cu un avantaj de două goluri, însă Ciprian Deac ratează din 6m.

La reluare, giurgiuvenii puteau egala după un șut al lui Constantin Budescu, parat de Arlauskis. Egalarea a venit până la urmă! După o incursiune în banda stângă a lui Balaure, pasa ajunge la Denis Alibec, care trimite mingea în poartă pe lângă Burcă și Vinicius, spectatori (`79).

Chipciu și Vinicius nu au reușit să modifice încă o dată tabela, așa că scorul rămâne 2-2 până la final. CFR Cluj rămâne în spatele Craiovei (38 de puncte oltenii, 37 de puncte clujenii).

Astra Giurgiu (4-3-3)
D. Lazar – R. Radunovic, A. Dandea, D. Graovac, M. Pahonțu (M. Răduț 8) – T. Seto (S. Balaure 65), L. Crepulja, G. Simion – C. Budescu (C. Dima 88), K. Fatai (V. Gheorghe 65), D. Alibec / Antrenor: Bogdan Andone

CFR Cluj (4-3-3)
G. Arlauskis – M. Camora (cpt.), A. Burcă, P. Vinicius, M. Susic – D. Djokovic (A. Chipciu 82), M. Bordeianu, C. Itu (A. Păun 46) – V. Costache (Cl. Petrila 75), M. Rondon, C. Deac (C. Golofca 87) / Antrenor: Dan Petrescu

Citește mai departe

EVENIMENT

Winners Open: Halep câștigă amicalul de dublu alături de Tecău

Publicat

Meciul amical de dublu din cadrul Winners Open s-a încheiat în favoarea echipei formată din Simona Halep și Horia Tecău.

Miza nu a fost însă scorul. Sportivii s-au distrat și au făcut show pe terenul de zgură.

SCOR: Simona Halep/Horia Tecău vs. Gabriela Ruse/Marius Copil: 6-3, 6-4.

Foto: Sportsfestival

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Clujul are în plus 2,8 milioane de lei pentru cultură. Banii sunt nerambursabili

Publicat

Primăria Cluj-Napoca anunţă sesiunea a II-a pe 2020 în acordarea de finanţări nerambursabile de la bugetul local pentru proiecte şi acţiuni culturale. Depunerea proiectelor se face între 03 – 20 iulie a anului curent la Registratura Primăriei municipiului.

Decizia va fi publicată în perioada 3-5 august, iar solicitanții vor avea posibilitatea de a depune contestații. Pentru a se deconta cheltuielile în limita finanțării, acestea trebuie cuprinse într-un raport de activitate intermediar sau final.

Evenimentele vizate pentru alocarea banilor

Cei mai mulți bani vor merge către TIFF, 1,4 milioane de lei. Următorul în clasament este Centrul Cultural Clujean, 1,1 milioane și Art in the Street cu 1 milion de lei. Lista completă aici.

Până în momentul de față, evenimentele în aer liber cu mai mult de 500 de persoane sunt interzise, iar cele care ar fi avut loc în spațiu închis, anulate.

Karla Fanea

Citește mai departe