Connect with us

EVENIMENT

Iohannis amendat de CNCD în urma declarațiilor cu Ardealul dat ungurilor

PublicatPreședintele Klaus Iohannis este amendat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu 5.000 de lei pentru declarațiile cu privire la autonomia Ținutului Secuiesc și Ardealul dat ungurilor, constatând că acesta a făcut fapte de discriminare și a încălcat dreptul la demnitate pe criteriul de apartenență etnică/națională.

„PSD dă Ardealul ungurilor”, spune Președintele

„E incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD-ul a ajutat UDMR-ul să treacă prin Camera Deputaților o lege care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, Guvernul, ne luptăm cu pandemia de coronavirus, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor”, a spus Iohannis.

Totodată, președintele UDMR, Kelemen Hunor i-a cerut lui Iohannis să-și ceară scuze pentru declarația făcută, mai mult, afirmând că mesajul președintelui este naționalist și instigă la ură împotriva maghiarilor.

„Klaus Iohannis, isterizat si nervos, a avut o declarație nedemnă pentru un președinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent și periculos: ungurii ne iau Ardealul. Astăzi am fost martorii unui eveniment fără precedent în ultimii 30 de ani: de la microfonul Cotroceniului se dezinformează grosolan și se instigă împotriva maghiarilor. UDMR respinge ferm acest gen de discurs și orice fel de instigare. Președintele trebuie să-și ceară scuze pentru acest derapaj periculos”, este mesajul lui Kelemen Hunor pe Facebook.

„Mai mult respect pentru maghiari” cere Szijjarto Peter

Ministrul de Externe al Ungariei, Szijjarto Peter, îi amintește lui Iohannis într-un mesaj video postat pe Facebook, că maghiarii din Transilvania l-au votat la prezidențiale. Mai spune că: „Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea cererea, mesajul și apelul nostru către președintele României este simplu: mai mult respect pentru maghiari”.

Răspuns acestei ieșiri dă Ministerul Afacerilor Externe al României: „Oficialul ungar deturnează, în mod absolut regretabil, sensul afirmațiilor Președintelui României cu privire la proiectul de lege privind statutul așa-zisului Ținut Secuiesc – o temă care se circumscrie exclusiv unei dezbateri interne din România cu privire la un demers legislativ care contravine Constituției române, partea ungară neavând a se pronunța asupra acestui subiect. Așadar, MAE consideră provocatoare și inadecvate afirmațiile oficialului ungar privind calificarea discursului Președintelui României ca fiind incitare la ură și apreciază că este necesar ca partea ungară să își revizuiască propriile atitudini și acțiuni care denotă lipsă de respect la adresa României și înalților oficiali români”, se arată într-un comunicat.

Citește și: Eckstein Kovacs Peter: Maghiarii, indignați de declarațiile lui Iohannis despre Ținutul Secuiesc. Și-a pus în cap toată suflarea maghiară

Președintele contestă amenda CNCD, numind-o „profund politică”

 

Karla Fanea

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Maria Günther

  mai 22, 2020 la 7:08 pm

  Și totuși eu aș insista să-i luați românului neapărat temperatura!
  Nu că-i Corona, dragii mei, dar chiar că i s-a dus la dracu osatura!
  … S-aveți imaginea reală ce-nseamnă 31 de-ani jucat de-a mija
  Zis, ca la marea brambureală, de “sfinți” azi îi răsar, că-l fute grija!

  Uitați de tot!… Și de păduri, de Ardeal, de exod… De uscături
  C-acum se spală cu lături pe creierul tot în călduri cu dintre craci descărcături
  De-n locul curvelor făcute la marea gaureală, și-a tijelor, știți voi, de-un cot
  Pentru că a vorbit
  … Că, dacă nu ar fi făcut-o o lua la fel și s-ar fi spus și de complot…

  Johannis a încasat-o pentru idiot!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

EP. 2 Un clujean a asistat la un furt de lemne din Valea Gârbăului

Publicat

După ce Călin Roșu a postat ieri faptul că, cel mai probabil, un pădurar clujean a acoperit trei oameni ce exploatau fondul forestier ilegal, acesta s-a dus înapoi la fața locului pentru a analiza ceea ce s-a întâmplat de fapt. El a observat doar urmele exploatării, pare-se ilegale, ale celor trei bărbați menționați în știrea precedentă. El a observat că înrădăcinarea, „cioatele” (chiar dovada exploatării) au fost tăiate cu drujba și scoase din pământ. Cel mai probabil pentru a nu rămâne urme ale furtului. 

Călin a căutat răspunsuri la Direcția Silvică, dar disctuția de acolo va fi publicată într-un alt articol.

Pe aceeași temă: Un clujean a asistat la un furt de lemne din Valea Gârbăului

Pe aceeași temă: Au reînceput defrișările ilegale din Măguri-Răcătău, jud. Cluj

Pe aceeași temă: Control al Gărzii Forestiere Cluj, s-au găsit sute de metri cubi de lemn ilegal!

Context național

În săptămânile trecute, pe internet și în presă, au apărut mai multe imagini în care se poate observa cum cantități imense de lemn sunt transportate ilegal. Cluj24.ro a publicat mai multe știri în care se semnalau tăieri ilegale masive în județul Cluj. Chiar ieri Cluj24 a publicat o știre în care se arată cum s-au furat lemne ( faptă momentan nedovedită) din Valea Gârbăului.

Ce s-a întâmplat ieri, în detaliu

Călin Roșu în timp ce se plimba cu bicicleta a observat cum trei oameni sunt pregătiți de tăiat lemne. I s-a părut că aceștia sunt suspecți pentru că se afala într-o zonă protejată a pădurii (anunțată cu bannere). O căruță trasă de doi cai aștepta să fie umplută cu masă lemnoasă. Totuși, cei trei, deși au fost văzuți de Călin, și-au pornit drujba și au început exlpoatarea forestieră dintr-o zonă protejată și, în același timp, nedeclarată zonă exploatabilă.

După ce a sunat la 112 și a explicat situația, un echipaj s-a deplasat la fața locului și i-a identificat pe doi dintre cei trei (unul plecase deja). La foarte puțin timp, pădurarul responsabil de zona respectivă s-a deplasat acolo cu tot cu actele doveditoare. Problema este că în respectivele acte era menționat un parchet (suprafata de padure in care se efectueaza recoltari de masa lemnoasa in scopul realizarii unei taieri de ingrijire). Acest parchet se afla la cel puțin 950 de m de locul în care polițiștii i-au identificat pe indivizi, declară Călin.

Totuși, firma care apărea în acte a fost contactată, iar reprezentatul acesteia a declarat că ei nu folosesc căruțe pentru a transporta lemnele și că cei trei nu sunt angajați ai acestuia.

Cum și-au acoperit cei trei urmele

Cei trei au tăiat crengi cu toporul si le-au pus peste cioatele pe care le-au scos din pământ. Motivul pentru care cioatele au fost ascunse se află în normele legale de exploatare. Acestea ar fi trebuit marcate de pădurar pentru ca arborele să poată fi tăiat. Ele, după cum se observă în filmări, au fost tăiate din pământ și ascunse pentru a nu se putea vedea dacă acestea au fost sau nu marcate.

Cum un pădurar pare că a acoperit un furt

Povestea s-a terminat repede după apariția pădurarului, dar Călin Roșu crede că a fost martor la un furt de lemne. Acest lucru este dovedit, spune el, de faptul că pădurarul a prezentat acte nepotrivite pentru zona în care se aflau. Totodoată, administratorul firmei care se ocupa de exploatarea din parchet a declarat faptul că el nu avea muncitori acolo și că, în același timp, nu are muncitori care se potrivesc descrierii pe care Călin a furnizat-o. Mai jos se pot observa imagini care atestă verificările făcute ulterior de Călin Roșu.

Despre cum să furi lemn

partea a II-a

După amiază am sunat la Direcția Silvică. Foarte amabile persoanele de acolo,…

Posted by Rosu Calin on Wednesday, 3 June 2020

 

Ștefan Chețan

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Au revenit lebedele pe lacul Chios din Cluj-Napoca

Publicat

Trei perechi de lebede – două perechi albe și una neagră – au fost donate municipiului Cluj-Napoca, în baza unei colaborări între Primăria Cluj-Napoca prin Direcția Ecologie Urbană și Grădina Zoologică Târgu-Mureș.

În ultimii ani, lebedele au devenit o adevărată atracție, prezența lor oferind un aer de poveste lacului Chios.

Astfel, clujenii se vor putea bucura și anul acesta de frumusețea acestor păsări grațioase în timp ce își petrec timpul liber în Parcul Central.

Cristian Lungu

Citește mai departe

EVENIMENT

Calendarul zilei, altfel: 4 iunie (pamflet)

Publicat

În 105, Împăratul Traian părăsește Roma pentru a purta al doilea război împotriva dacilor. Din cauza decolării cu întârziere a zborului, dacii erau pe punctul de a pleca acasă…

În 1919, Congresul american aprobă cel de-al 19-lea amendament al Constituției SUA, care garantează dreptul la vot al femeilor. Mai mulți congresmeni aveau ochii vineți și urme de lovituri cu tigaia în cap, de unde deducem și ce i-a convins să adopte acest amendament…

În 1937 au fost folosite pentru prima oară cărucioarele de supermarket, în Oklahoma City; inventatorul lor a fost Sylvan Goldman. După câteva decenii, niște conaționale de-ale noastre inventează un alt mod de a transporta marfa din supermarket și anume fustele înflorate dotate cu buzunare…

În 1944 are loc eliberarea Romei de către trupele aliaților. Sute de femei și-au ras mustața ca să-i întâmpine pe eliberatori așa cum se cuvine…

În 2004 a fost inaugurat „Water Park” cel mai mare parc acvatic din România (lânga Aeroportul Otopeni). Adevăru-i că atunci când plouă suntem țara cu cele mai multe Water Park-uri din Europa…

Marius Aciu

Citește mai departe

EDUCATIE

UBB Cluj preia Universitatea din Reşiţa! UBB este deja cea mai mare şi mai veche universitate din ţară

Publicat

Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa este în proces de negociere pentru o fuziune cu Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

“Fuziunea dintre Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca rămâne un fapt şi merge înainte. Pe parcursul acestui an, fuziunea a fost aprobată de senatele celor două universităţi, iar mai multe echipe de la instituţia clujeană au evaluat diferitele departamente, astfel încât să fie sigure că o dată cu încheierea procesului instituţia reşiţeană va îndeplini standardele UBB”, spune prorectorul Universităţii din Reşiţa, Christian Chioncel.

El mai spune că UBB a luat deja o decizie favorabilă fuziunii.

UBB Cluj este cea mai veche şi cea mai mare universitate din România. De asemenea, ea este cea mai bine plasată universitate românească în topurile internaţionale.

 

Citește mai departe