Connect with us

EVENIMENT

Președintele contestă amenda CNCD, numind-o „profund politică”

Publicatiohannis

Amendat cu 5000 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru declarațiile sale referitoare la autonomia Ținutului Secuiesc, președintele Klaus Iohannis va contesta amenda, acuzând o decizie „profund politică”.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de hotărârea de astăzi a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Având în vedere că decizia CNCD este una profund politică, Președintele României va contesta această hotărâre la instanța competentă”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Precizările vin după ce Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a amendat pe președintele Klaus Iohannis cu 5.000 de lei pentru declarațiile referitoare la autonomia Ținutului Secuiesc și Ardealul dat ungurilor, constatând că acestea constituie discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenență etnică/națională.

Potrivit unui comunicat al instituției, votul în Colegiul CNCD a fost 6-1 pentru constatare și 5-1 pentru amendă.

Citește și: Iohannis amendat de CNCD în urma declarațiilor cu Ardealul dat ungurilor

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

În curând, la Cluj, autobuzele vor fi obligate să poarte mască. Distanțarea socială dusă la extrem

Publicat

O „Dispoziție de serviciu” a Companiei de Transport Public Cluj-Napoca a fost făcută publică. În respectiva dispoziție, conducătorii auto din cadrul companiei sunt obligați să respecte distanța socială, de cel puțin 50 de metri, între autobuze. Actul se poate vizualiza mai jos:

Actul oficial emis de CTP oferă o notă hilară situației actuale din România întrucât distanțarea socială a devenit un subiect de amuzament pentru internauții români. Putem puncta faptul că acest act a fost aprobat de consilierul juridic al companiei și, pe lângă asta, a fost semnat de directorul general Liviu Neag.

Foto: Facebook

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Ploi puternice, descărcări electrice și temperaturi scăzute. Când se ameliorează vremea

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie anunță ploi, descărcări electrice și temperaturi scăzute, în cea mai mare parte a țării. La Cluj, joi și vineri vor fi averse puternice, temperatura fiind sub 17 grade Celsius. Minima pe timpul nopții este de 8 grade, iar șansele de ploaie sunt de peste 70%.

Inclusiv în Cluj sunt anunțate averse, cãderi de grindinã, descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului şi vijelii. Totuși, potrivit ANM, sâmbătă vremea se încălzește, dar informarea de vreme rea durează până duminică, 31 mai, ora 23:00.

Sfârșitul săptămânii aduce la Cluj cer însorit, maxima de 20 de grade și precipitații slabe spre zero. Vântul va sufla moderat, iar pe timpul nopții minima va fi de 10 grade Celsius.

Karla Fanea

Citește mai departe

EDUCATIE

BAC-ul și Evaluarea Națională ar putea fi anulate. Cu ce vor fi înlocuite notele

Publicat

Un deputat al PMP a depus un proiect de lege în Parlament în urma căruia ar putea fi posibilă anularea examenelor și echivalarea acestora după alte criterii. Consiliul Legislativ consideră favorabil proiectul, iar cei care nu au promovat bacalaureatul anul trecut ar urma să îl promoveze acum.

Proiectul de lege vizează echivalarea notelor de la examen cu mediile din gimnaziu și liceu sau cu mediile obținute în timpul anului la materiile de examen. Petru Movilă, parlamentar, este inițiatorul acestui proiect care anulează practic examenele.

Consiliul Legislativ a acordat aviz favorabil proiectului de lege, pe 25 mai, deși a precizat în cadrul avizului că „eliminarea unei metode prin care se asigură evaluarea obiectivă a elevilor, prin stabilirea unor subiecte unice la nivel național și a unui barem unic de notare, ar putea ridica probleme și din perspectiva art. 16 alin.(1) din Legea fundamentală, referitor la egalitatea în drepturi a cetățenilor”.

„Totodată, soluțiile legislative propuse nu au în vedere situația absolvenților de liceu din anii anteriori, care nu au promovat examenul de bacalaureat. Astfel, prin luarea în considerare a mediilor obținute la promovarea claselor IX-XII, ar fi înfrântă chiar rațiunea organizării acestui examen, întrucât toți acești absolvenți ar urma să fie promovați”, avertizează Consiliul Legislativ.

Karla Fanea

Citește mai departe

EVENIMENT

Calendarul zilei, altfel: 28 mai (pamflet)

Publicat

În 1588, flota spaniolă Invincibila Armada a ridicat ancora din portul Lisabona îndreptându-se spre Canalul Mânecii cu scopul de a realiza o debarcare în Marea Britanie. A scăpat-o puțin mai încolo și cum era o singura ancora la toată flota, s-au gândit ca n-or sa mai aibă ce arunca atunci când vor ajunge și-or să depășească insula, așa că s-au întors acasă…

În 1940: Al Doilea Război Mondial: Belgia se predă Germaniei. Mai întâi valonii, normal…

În 1968 a fost rejudecat „Procesul Pătrășcanu”; Tribunalul Suprem i-a achitat pe toți membrii „lotului Pătrășcanu”, iar Lucrețiu Pătrășcanu a fost declarat erou național. Asta precis i-a crescut self-esteem-ul…

În 1971 fost lansată stația interplanetară sovietică „Marte-3″; a devenit satelit artificial al acestei planete la 2.XII.1971 și a depus pe suprafața ei primul agregat automat care a comunicat date științifice din mediul marțian. Mă rog, asta dacă nu se încurca utilajul cu un alambic de distilat vodca, care bineînțeles că n-a mai transmis nimic de pe Marte…

În 1975, 15 țări din Africa de Vest semnează Tratatul de la Lagos, crearea Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest. Poate e mult spus „semnează”, mai corect ar fi „au pus degetul”…

În 1987 are loc celebrul zbor al unui avion pilotat de cetățeanul vest-german, Mathias Rust, care a violat spațiul aerian al URSS și a aterizat în Piața Roșie. Asta i-a făcut pe ruși să se îndoiască de eficacitatea metroului moscovit cu care se ajungea până acum cel mai ușor în respectiva piață…

În 1992 a fost semnat, la București, Tratatul româno–american pentru încurajarea și protejarea reciprocă a investițiilor. Ei își protejau investițiile și noi îi încurajam…

În 1998, oficialitățile militare din Pakistan au efectuat primele teste cu arme nucleare. Pentru început le-au testat la spălatul cu detergent de vase…

Marius Aciu

Citește mai departe