ACTUALITATE
Invitați din 8 țări la cea de-a VIII-a ediție a Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) Cluj-Napoca

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) revine în Piața Unirii din Cluj-Napoca în perioada 15-18 septembrie 2022 cu peste 40 de evenimente și 12 invitați speciali, din 8 țări, scriitori de renume internațional și nu numai.
„Deoarece este cea de-a VIII-a ediție, avem invitați din 8 țări. Anul acesta, scriitorii invitați provin din diferite segmente literare: literatură polițistă, poezie, jurnalism etc.
Am optat pentru scriitori care sunt cunoscuți pe plan internațional, dar mai puțin la noi în țară. Considerând că aduc un plus de valoare literaturii universale, am dorit să îi aducem la FICT și să îi facem cunoscuți și pentru publicul din România. De asemenea, din țara noastră am decis ca anul acesta să invităm un pasionat de sport, deoarce la FICT promovăm cartea, lectura, sportul, sănătatea mintală”, a declarat Gabriel Bota, directorul festivalului.
Invitații speciali:
Thomas Enger
Thomas Enger s-a născut în 1973 la Oslo, unde trăiește și acum împreună cu familia. A studiat jurnalism, sport și istorie. Timp de un an a fost profesor de sport iar ulterior s-a angajat la prima publicație online din Norvegia – Nettavisen, unde a lucrat timp de nouă ani. Este de asemenea un compozitor pasionat. https://soundcloud.com/thomasenger)
A debutat în 2010 cu primul roman din seria Henning Juul, romane care s-au tradus în 30 de limbi. Seria are cinci volume, iar primul dintre ele, „Arts” a fost tradus în România.
Acum lucrează la o nouă serie Mystery & Thriller, împreună cu alt celebru autor norvegian, Jørn Lier Horst.
A câștigat „uPrisen” de două ori – în 2014 și a doua oară în 2019 pentru romanul „Instinct criminal”, care a fost publicat în limba română la editura Tritonic.
Lars Saabye Christensen
Prozator, poet, scenarist, Lars Saabye Christensen este unul dintre scriitorii reprezentativi pentru spaţiul literar norvegian contemporan. Născut în 1953, în Oslo, Lars Christensen a debutat cu poezie, dar este cunoscut în special ca prozator, cel mai mare succes avându-l cu romanul Fraţi pe jumătate (2001, tradus în 2013 la Editura Univers), tradus în peste douăzeci de ţări şi obţinînd Premiul pentru Literatură al Consiliului Nordic şi Premiul Brage.
Erwin Messmer
Născut în 1950 la Staad SG am Bodensee. A studiat filosofie şi literatură germană la Universitatea din Fribourg. Orgă şi pian la Conservatorul din Fribourg şi cel din Bratislava. Pe lîngă numeroase volume de poezii, a înregistrat CD-uri cu concerte pentru orgă şi pian. Din 1992 este redactor la revista de literatură „orte”. Concertează ca organist pe numeroase scene muzicale internaţionale. Volumele publicate pînă acum îl plasează în plutonul de frunte al poeţilor elveţieni contemporani de expresie germană. Trăieşte în Berna ca muzician, scriitor şi jurnalist liber profesionist. Are doi copii, o fată şi un băiat.
Andreas Saurer
Născut în 1963 în Andeer, cantonul Graubünden. Este poet, istoric (Universitatea din Berna) şi publicist. Între 1995 şi 2017 a lucrat la cotidianul „Berner Zeitung”. În prezent face parte din echipa de producţie a redacţiei Tamedia (Zürich). Locuieşte în Berna şi Basel. A publicat mai multe volume de poezii, printre care şi Berg mit Madonna/ Munte cu Madonna (ediţie bilingvă, trad. Radu Ţuculescu, postfaţă Vasile Igna) Biblioteca Revistei Familia, 2003 – premiul de debut la Festivalul Internaţional de poezie Sighetu Marmaţiei 2005. Finalist open-mike-Literaturwettbewerb der literaturWERKstatt Berlin 1995. Poeziile sale au fost traduse în română, slovacă, maghiară, retoromană, ucraineană. A publicat studiul Modernizare şi tradiţie: Satul românesc între 1918-1989 (Gardez!-Verlag,2003) şi Rumänische Helden – Pop-Verlag, Germania, 2019. Colaborator la revistele literare din România, Slovacia, Ucraina şi Republica Moldova.
Akira Mizubayashi
Akira Mizubayashi (n. 1951) este un scriitor nipon de expresie japoneză și franceză, profesor universitar specializat în literatura franceză a secolului XVIII. Și-a făcut studiile universitare la Universitatea Națională de Limbi și Civilizații Străine din Tokyo, la Universitatea Paul-Valéry din Montpellier, la Universitatea Paris VII și la Școala Normală Superioară de pe strada Ulm, la Paris. A predat limba și literatura franceză la Universitatea Meiji, la Universitatea Națională de Limbi și Civilizații Străine din Tokyo și la Universitatea Sophia (Tokyo). În 2015, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Stendhal din Grenoble. Aceeași distincție i-a fost acordată în 2017 din partea Universității Paul-Valéry din Montpellier. Dintre publicațiile sale recente în franceză, menționăm Petit éloge de l’errance (Gallimard, 2014), Un amour de Mille-Ans (Gallimard, 2017), Dans les eaux profondes – Le Bain japonais (Arléa, 2018). În 2019, a apărut la editura Gallimard romanul Âme brisée, (tradus în limba română la Humanitas Fiction de Mădălina Ghiu), urmat de Reine du cœur, tot la Gallimard (2021). A fost distins cu mai multe premii literare, printre care, în 2011, Prix du Rayonnement de la langue et de la littérature françaises (Premiul pentru difuzarea limbii și literaturii franceze) pentru volumul Une langue venue d’ailleurs, tradus în limba română de Rodica Baconsky și Alina Pelea (Casa Cărții de Știință, 2019).
Patrick Deville
Patric Deville (n. 1957), o figură aparte în peisajul literar francez actual. Atras de efervescența creată în jurul editurii Minuit, tânărul licențiat în literatură comparată va scrie cinci romane în spiritul atmosferei straniu contestatare, cu tendințe minimaliste, care îl înconjoară pe Jérôme Lindon: Cordon-bleu – 1987; Longue vue – 1988; Le feu d’artifice – 1992; La femme parfaite – 1995 și Ces deux-là – 2000, reeditate în 2017 sub titlul generic Minuit (Seuil, „Points”).
Deținător al Premiului Femina și Prix des Prix littéraires pentru Ciuma & Holera (2012), al Marelui Premiu pentru Literatură al Academiei Franceze pentru întreaga operă (2021) și al Premiului Joseph Kessel (2022), director literar al cunoscutei Maison des écrivains étrangers et des traducteurs de la Saint-Nazaire, traducător el însuși, la fel de acasă în literatura latino-americană ca și în cea europeană, Patrick Deville, își înțelege epoca (largo sensu) în dimensiunile ei contradictorii și o scrie, restituind-o mai permeabilă și deloc anodină într-o proză plină de neprevăzut, cu imagini și ritmuri inedite.
Mario Bojórquez (Mexic)
Mario Bojórquez, un important scriitor mexican, va discuta în acest an cu publicul FICT.
Născut în Los Mochis, Sinaloa, Mexic în 1968, Mario este poet, eseist și traducător. A studiat limba și literatura hispanică la Universitatea Națională Autonomă din Mexic, UNAM.
A publicat opt colecții de poezie printre care Hablar Sombras (2013), Memorial de Ayotzinapa (2016), Aquí todo es memoria (2016), Memoria de lo vivido (2019) și El fuego es mi nombre exacto (2021). A fost distins cu cele mai prestigioase premii de poezie, cum ar fi Premiul de poezie Abigael Bohórquez (1996), Premiul Național pentru Eseu Literar José Revueltas (2010), Premiul Alambra pentru Poezie Americană din Granada, Spania (2012), Distincția Prinț și Poet Tecayehuatzin de Huexotzinco (2012), Medalia Ignacio Rodriguez Galván (2015), Premiul Fara Frontiere al Festivalului de Carte Transilvania, România (2016) și Medalia Klísthenes de la Demos Aigaleo, Grecia (2017). Este editor al revistei literare online www.circulodepoesia.com și director al Festivalului de Poezie din Mexico City, Valparaíso México, Visor Libros México și Círculo de Poesía Press. Este membru al Sistemului Național al Creatorilor de Artă, SNCA, Mexic (2007-2023) și are bursă pentru traducerea în portugheză a lui Fernando Pessoa la Instituto Camões da Cooperação e Lingua Portuguesa, Portugalia (2020-2022).
Andrea Rivas
Poet, traducător și cercetător. Are un master în literatură hispano-americană. Poezia ei a fost publicată în chineză, arabă, italiană și engleză. Este autoarea colecției de poezie Pertenecerme entera (Círculo de Poesía Ediciones, 2020). A fost distinsă cu premiul de poezie Punto de Partida (2017), a fost, de asemenea, laureată a Premiului Internațional de Poezie Boao (2019) și a fost numită Poeta de Argint de către Asociația Scriitorilor din Beijing (2018). În prezent, ea face un doctorat despre poezia femeilor hispano-americane.
Daniel Calabrese (Chile)
Daniel Calabrese (Dolores, Argentina, 1962). Prima sa carte de poezie, La faz errante (Mar del Plata, 1990), i-a adus Premiul Alfonsina. Au urmat Futura ceniza (Barcelona, 1994), Escritura en un ladrillo (Kyoto, 1996), Singladuras (Fairfield, 1997), Oxidario (Buenos Aires, 2001, Premio del Fondo Nacional de las Artes) și Ruta Dos (2013 și 2017), care a câștigat Premio Revista de Libros din Chile și a fost publicat în colecția Visor din Madrid, cu o prefață de Raúl Zurita. Versiunea italiană a fost nominalizată la Premio Camaiore Internazionale în cadrul premiilor pentru cele mai bune opere străine. Compás de espera (Córdoba, 2022) este cea mai recentă carte a sa. Antologii ale poeziei sale au fost publicate în mai mult de zece țări, iar o parte din opera sa a fost tradusă în italiană, engleză, franceză, portugheză, bulgară, chineză și japoneză. Este fondator și director al revistei Ærea, Revista Hispanoamericana de Poesía, și membru al Consiliului Internațional al Fundației Vicente Huidobro.
Mijail Lamas (Mexic)
Mijail Lamas (Culiacán, 1979) este un poet, editor, traducător și critic mexican. Are un master în creație literară de la Universitatea din Texas din El Paso. A publicat cărțile de poezie Contraverano (2007), Tyler Durden’s Notebook urmate de Fundación de la casa (2008) publicată la editura argentiniană El Suri Obstinate în 2014; O relatare parțială a incendiilor, selecție de poezii (2009), Trevas. Song of the navigator ofself (2013) și El canto y la piedra (2017) publicate recent în Spania. A editat două colecții de poezie internațională pentru editura Valparaíso Mexic: În buricul lunii și O singură dată aici pe pământ. A fost redactor-șef la Rio Grande Review. Este unul dintre redactorii revistei Círculo de Poesía (https://circulodepoesia.com/). A fost inclus în Canonul deschis. Ultima poezie în spaniolă (1970-1985) de la editura spaniolă Visor Libros. Recent opera sa poetică a fost publicată în Australia, România, Italia și Macedonia.
Paul Kenyon (Marea Britanie)
Paul Kenyon este autor și jurnalist laureat al Premiului BAFTA pentru cel mai bundocumentar. A făcut reportaje din zone de război periculoase din întreaga lume pentru BBC,realizând peste 50 de documentare despre experiențele trăite. A transmis corespondențăjurnalistică din Ucraina în 2014 și în 2022 și din Războiul Civil Libian pe tot parcursul anului2011. A călătorit pe cea mai periculoasă rută de migrație din lume, din Africa subsahariană înEuropa, pentru a arăta modul în care tineri africani riscă totul în căutarea unei vieți mai bune.
Pe lângă Africa, Kenyon a călătorit mult în Europa de Est și descrie România drept căminulsău spiritual, aici întâlnindu-și soția la scurt timp după Revoluția din 1989.
Ioan Ovidiu Sabău (România)
Ioan Ovidiu Sabău (n. 12 februarie 1968, Câmpia Turzii) este unul dintre cei mai mari sportivi ai României. A jucat pe postul de mijlocaș pentru mai multe echipe între care Dinamo București și Echipa națională de fotbal a României, alături de care a participat la Campionatul Mondial de Fotbal din 1990.
În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute la turneele finale din perioada 1990-2000 și pentru întreaga activitate.
Debutul în fotbal a avut loc alături de Universitatea Cluj, în 1985, alături de această echipă jucând în premieră în Divizia A un an mai târziu. După jumătate de sezon la ASA Târgu Mureș, face pasul spre fotbalul mare, semnând pentru Dinamo București, cu care câștigă și primul titlu de campion din carieră, în 1990.
Prezența la Campionatul Mondial de Fotbal 1990 atrage atenția cluburilor importante din Europa și după turneul final semnează cu echipa olandeză Feyenoord Rotterdam. În tricoul acestei echipe câștigă două Cupe ale Olandei, iar în 1992 acceptă oferta venită de la fostul antrenor de la Dinamo, Mircea Lucescu, de a face din nou echipă, de această dată în Italia, la Brescia Calcio, formație proaspăt promovată de tehnicianul român în Serie A. În 1996 îl urmează pe Lucescu la Reggiana, apoi după un alt sezon la Brescia, revine în țară, la Rapid București, unde cucerește al doilea titlu de campion al României, în 1999.
Este singurul român care a apărul pe coperta unui joc din seria FIFA, FIFA 96
Despre Festivalul Internațional de Carte Transilvania
Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) este un festival de anvergură internațională care susține cultura română. În fiecare an, în cadrul festivalului sunt prezente cele mai importante edituri naționale și au loc zeci de lansări de carte, sunt prezenți invitați de onoare din diferite țări, au loc întâlniri cu scriitori români urmate de sesiuni de autografe și lecturi publice, recitaluri de poezie, conferințe, colocvii, spectacole de teatru. Festivalul Internațional de Carte Transilvania reunește astfel an de an diverse laturi ale artei într-un proiect unic european, contribuind direct la stimularea interesului pentru cultură și lectură.
FICT are un caracter educativ, științific, cultural și social, având scopul promovării cercetării științifice, a culturii române, a spiritului civic, susținerii publicațiilor științifice de specialitate, a materialelor de popularizare, organizării de manifestări științifice și expoziționale, cointeresării opiniei publice în activitatea de ocrotire a patrimoniului transilvănean și național.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
VIDEO FOTO. Primele insule ecologice cu CARTELĂ, inaugurate la Cluj. Emil Boc, avertisment către Supercom: „Gata haiducia!”

Municipiul Cluj-Napoca face un nou pas spre un oraș mai curat și mai verde. Primele insule ecologice digitalizate, care permit colectarea selectivă a deșeurilor pe cinci fracții, au fost inaugurate în oraș.
Un nou sistem de colectare selectivă
Primarul Emil Boc,prezent la inaugurarea unei astfel de insule ecologice pe strada Iugoslaviei, a subliniat avantajele acestui nou sistem.
„Suntem pe strada Iugoslaviei, unde am pus în aplicare unul dintre primele puncte gospodărești ecologice și digitale, așa-numitele insule ecologice digitalizate. Sunt varianta modernă a punctelor gospodărești vechi, sunt mult mai curate, sunt ecologice, sunt digitale și putem să ținem o evidență mai clară a modului în care depunem și colectăm deșeurile. E una din primele locații din Cluj. În acest moment, avem amplasate în Cluj-Napoca 55 de insule ecologice, pe cinci fracții: rezidual, biodegradabil, plastic, hârtie și sticlă”, a declarat edilul.
În prezent, Clujul are deja 55 de astfel de insule funcționale, iar până la finalul anului vor fi instalate 245, urmând ca până la mijlocul anului viitor să se ajungă la 350.
„Am amplasat aceste puncte gospodărești moderne pentru a avea un oraș mai curat, un oraș mai verde, pentru a avea o colectare selectivă eficientă și pentru a intra în rândul lumii civilizate. Colectăm selectiv mult mai ușor, pentru că avem fracțiile foarte bine definite. Reducem astfel povara de pe gropile de gunoi, acolo unde se depozitează tot, până acum. Faptul că noi vom colecta selectiv înseamnă că vom elimina presiunea de pe CMID, care va avea o viață mai lungă, iar orașul va fi mai curat”, a explicat Boc.
Acces pe bază de cartelă și monitorizare video
Noile insule ecologice pot fi accesate cu o cartelă distribuită asociațiilor de proprietari sau direct de pe telefonul mobil, printr-o aplicație dedicată. Toate cartelele pentru punctele gospodărești vor fi distribuite asociațiilor de proprietari până cel târziu la data de 10 aprilie, a precizat primarul.
Pentru a preveni depozitarea ilegală a deșeurilor, primăria va instala camere de supraveghere la toate punctele de colectare, costurile fiind suportate de administrația locală.
„Ieri, în consiliul local, am stabilit ca la toate aceste puncte noi să amplasăm camere video, pe cheltuiala Primăriei, pentru a fi siguri că nimeni nu aruncă gunoiul lângă aceste puncte noi, pentru a fi siguri că nici alții, din altă parte, nu vin să arunce gunoiul aici, ci doar cei care au cardul de la asociația de proprietari. Fiecare familie, prin administratorii și președinții asociațiilor primesc un card cu care pot accesa aceste puncte gospodărești digitalizate. De asemenea, ei vor avea posibilitatea să deschidă aceste puncte gospodărești moderne cu telefonul mobil”, a mai arătat edilul.
Avertisment pentru Supercom: „Dacă mai amestecați gunoiul, ați încurcat-o definitiv!”
Primarul Emil Boc nu a menajat deloc firma de salubritate Supercom și a transmis un avertisment ferm directorului acesteia, Mirel Țâgorean. Edilul a subliniat că de acum înainte, fiecare trebuie să-și asume responsabilitatea: cetățenii trebuie să colecteze corect, Supercom trebuie să respecte fracțiile, iar cei care nu respectă regulile vor fi sancționați fără excepție.
„Oameni buni, gata. Dacă mai vine mașina și ia toate și le pune în aceeași mașină, ați încurcat-o definitiv. Nu mai avem scuză, avem pe categorii, și cetățenii dacă vin și aruncă pe lângă, avem camere video și îi identificăm. Haiducia s-a terminat. Trebuie fiecare să aibă responsabilitate la ceea ce face: cetățeanul să colecteze selectiv, dumneavoastră să colectați pe fracții, cei care încalcă legea să fie pedepsiți. Numai așa putem pune lucrurile în ordine”, a declarat răspicat Emil Boc.
În viitor, fiecare gospodărie va plăti în funcție de cât gunoi produce
În prezent, sistemul permite măsurarea cantității de deșeuri aruncate de întreaga asociație de proprietari. Pe termen mediu, primăria vrea să implementeze un sistem prin care fiecare apartament să plătească doar pentru cantitatea de deșeuri pe care o generează.
„Obiectivul nostru este ca, pe termen mediu, fiecare apartament să plătească doar pentru cât aruncă. Acest lucru va fi realizat în parteneriat cu asociațiile de proprietari în etapele următoare”, a explicat Emil Boc.
Investiția, realizată cu fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), va continua până la înlocuirea în totalitate a celor circa 800 de puncte gospodărești din municipiu cu insule ecologice digitalizate.
Centre speciale pentru deșeurile textile, electrice și voluminoase
Primăria le reamintește clujenilor că deșeurile voluminoase pot fi depuse gratuit la centrele de colectare de pe strada Bucium (Mănăștur) și Fabricii (sub pod). De asemenea, Supercom ridică deșeurile voluminoase direct de la domiciliu, însă contra cost.
Deșeurile textilele pot fi aruncate în cele 40 de containere speciale din oraș, iar becurile și bateriile pot fi duse la punctele de colectare din supermarketuri. Electrocasnicele mari pot fi predate la unul dintre cele cinci puncte de colectare din municipiu.
Alte deșeuri care nu pot fi aruncate la punctele gospodărești, inclusiv cadavrele de animale, vor putea fi predate la unul dintre cele două centre de aport voluntar, primul dintre ele urmând să fie funcțional vara aceasta.
EDUCATIE
Daniel David merge în SUA, în plin scandal al vizelor. Întâlniri cu diaspora românească: „E o vizită planificată mai demult”

Daniel David, ministrul clujean al Educației, va face săptămâna viitoare o vizită în SUA, în plin scandal privind ridicarea vizelor pentru românii care vor să viziteze America.
Daniel David spune că această deplasare a fost programată cu ceva timp în urmă și că va vizita și câteva universități puternice din SUA.
Daniel David merge în SUA și se va întâlni cu diaspora românească
Daniel David a anunțat că va face o vizită în SUA și că avea discuții cu diaspora românească. “Este o călătorie planificată mai demult. Scopul principal este să mă întâlnesc cu diaspora românească, cu alumini, să înțeleag nevoile educaționale acolo și modul în care doresc și pot să se implice în a ajuta educația și cercetarea din România, ei acolo fiind, sau poate având ideea că peste câțiva ani, poate, doresc să se întoarcă în țară”, a declarat Daniel David.
De asemenea, ministrul Educației spune că va vizita câteva universități puternice din SUA, pe care le-a văzut și înainte, dar acum o va face dintr-o “perspectivă administrativă”. “Pe lângă acestea, voi avea câteva întâlniri în zona unor instituții care se ocupă de politici cu impact în componenta educațională și de cercetare”, a mai spus Daniel David, care a studiat în Statele Unite ale Americii.
ADMINISTRAȚIE
O nouă companie aeriană va opera ZBORURI directe Cluj – Istanbul pe Aeroportul „Avram Iancu”, începând din sezonul de vară 2025

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, Consiliul Judeţean Cluj şi compania aeriană Pegasus Airlines anunță operarea de noi zboruri directe spre Istanbul începând cu sezonul de vară 2025, respectiv din 20 mai 2025.
Operatorul aerian Pegasus Airlines va oferi zboruri directe spre Istanbul, de pe Aeroportul Internațional Sabiha Gökçen – al doilea ca mărime din Istanbul, tranzitat de peste 30 de milioane de pasageri anual – pe Aeroportul Internaţional Cluj, cu o frecvenţă de 3 zboruri pe săptămână, în zilele de marţi, joi şi sâmbătă.
O nouă companie aeriană va opera ZBORURI directe Cluj – Istanbul pe Aeroportul „Avram Iancu”, începând din sezonul de vară 2025
Aceste noi zboruri vor facilita conectivitatea pasagerilor cu cele peste 150 de destinații din rețeaua de rute globale ale Pegasus Airlines, aflate în nu mai puţin de 53 de ţări şi aceasta deoarece vor răspunde cererii tot mai mari din partea pasagerilor care aleg Istanbulul atât ca destinație finală, cât și ca hub de conexiune către multiple destinaţii din Turcia dar şi destinații intercontinentale din Orientul Mijlociu, Egipt sau spaţiul CSI, facilitând călătorii convenabile și eficiente.
Aeroportul Internațional Sabiha Gökçen din Istanbul (SAW) servește ca hub principal pentru operatorul aerian low-cost Pegasus Airlines. Situat în partea asiatică a orașului, aeroportul oferă acces facil către centrul Istanbulului prin diverse mijloace de transport, inclusiv metrou, autobuze publice, taxiuri și servicii de transfer.
Pegasus Airlines și-a consolidat poziția ca una dintre principalele companii aeriene private din Turcia, având baze operaționale pe mai multe aeroporturi turcești. Compania operează o flotă modernă, incluzând modele precum Airbus A320, Airbus A321 și Boeing 737.
Programul zborurilor directe Cluj-Napoca – Istanbul Sabiha Gökçen:
Viorel Federiga, Președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj: „Felicităm compania Pegasus Airlines pentru decizia de a-şi extinde operaţiunile de pe Aeroportul Internaţional Cluj şi suntem onorați să fim parte din această etapă de creștere care aduce beneficii considerabile pasagerilor, mediului de afaceri şi turistic din întreaga regiune.”
David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, a precizat următoarele: „Prin intensificarea prezenţei pe aeroport a acestei importante companii aeriene private din Turcia şi anume Pegasus Airlines, care va opera zboruri regulate spre Istanbul, pasagerii vor avea acum acces mai facil la unul dintre cele marile hub-uri aeriene din Orientul Apropiat, cu multiple posibilități de conexiune spre toate continentele. Totodată, compania Pegasus Airlines va opera de pe aeroportul clujean şi zboruri charter spre Antalya, în sezonul de vară S25, mai exact în perioada aprilie-octombrie a acestui an.”

Un miting regional de susținere a candidatului Alianței electorale “România Înainte” la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, va avea loc sâmbătă, 29 martie, la Cluj-Napoca.
Lideri naționali și regionali ai celor trei partide care formează coaliția vor fi prezenți la Cluj.
Lideri PNL, PSD și UDMR, alături de Crin Antonescu la Cluj
Mitingul de susținere are loc sâmbătă, începând cu ora 13.00 în Piața Unirii din Cluj-Napoca, iar alături de candidatul Alianței se vor afla vicepremierul și președintele PNL Cătălin Predoiu, Kelemen Hunor, președintele UDMR, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, din partea PSD, dar și Emil Boc, primarul Clujului. De asemenea, la mitingul de la Cluj vor fi prezenți și alți lideri importanți regionali și locali.
Președintele PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda, a anunțat la podcastul ”Contraste” de pe Cluj24, realizat la Bruxelles de Florin Danciu, că la acest miting vor participa 15.000 de persoane.
Acesta este primul miting de susținere pentru Crin Antonescu, care candidează din partea celor trei partide la alegerile prezidențiale din luna mai a acestui an.
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale începe oficial vineri, 4 aprilie.