ACTUALITATE
Investiție după investiție: Clujul va avea un cimitir nou-nouț cu peste 5000 de locuri de veci

Cimitirul de pe Strada Moș Ion Roată prinde contur. Proiectul va fi finalizat în această toamnă. Noul cimitir va dispune de 5500 locuri de veci, 1500 urne și o capelă.
„Cimitirul de pe Moș Ion Roată va fi gata în toamnă, termenul este cred în septembrie și cu siguranță va fi gata, bineînțeles dacă constructorul își respectă angajamentele”, a declarat Emil Boc la Ziua LIVE.
Alte informații și facilități la finalizarea lucrărilor:
Suprafața terenului: 201.000 mp;
Spații verzi amenajate: 80.735 mp;
Circulații: 55.396 mp;
– semicarosabile: 21.806 mp;
– pietonale: 20.990 mp;
– parcaje: 12.600 mp;
Amenajări morminte: 55.894 mp;
Nr. morminte simple: 5429;
Nr. morminte duble: 17;
Nr. cavouri: 53;
Nr. urne columbar: 1500;
Suprafață construită clădiri: 575 mp;
Suprafață desfășurată clădiri: 919 mp;
Stadiu fizic: realizat în proporție de 43%;
Valoarea totală a contractului de execuție: 47.785.831,22 lei (fără tva).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
Aproape 24.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri vor acţiona, zilnic, în perioada minivacanţei


Un accident rutier a avut loc, vineri, pe raza localității Topa Mică. A fost implicată o singură mașină. O femeie a fost dusă la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Topa Mică. La fața locului s-a deplasat echipajul de la Garda de Intervenție Aghireșu, iar în accident a fost implicat un singur autoturism. Din fericire, nu au existat victime încarcerate.
FOTO. ACCIDENT la Topa Mică, în Cluj. O femeie dusă la SPITAL
O femeie a primit îngrijiri medicale și a fost transportată la spital cu o ambulanță SAJ, fiind conștientă și cooperantă”, a transmis ISU Cluj.

Cluj24 a lansat podcast-ul ”Contraste”, primul din proiectul Cluj24tv, care lărgește oferta pentru cititorii noștri și le oferă dialoguri incitante cu invitați diverși.
„M-am prins ce face Ovidiu Pecican în ultimii ani. Se refugiază în Cantemir, în documente de acum 500 de ani”. Așa începe podcastul de astăzi. Veți avea ocazia să cunoașteți detalii importante din viața lui Ovidiu Pecican.
VIDEO. Podcast Cluj24: Contraste. Ovidiu Pecican, un om cu minte
Ovidiu Pecican e scriitor, istoric și publicist. Este absolvent al Facultății de Istorie-Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1985). Doctorat în istorie (1998). În prezent, este profesor universitar la Facultatea de Studii Europene, precum și cercetător la Institutul de Antropologie Culturală din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. Este unul dintre membrii grupului Provincia, care îi include pe intelectualii ardeleni români și maghiari care militează pentru regionalizarea României.

Vineri, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare cod roșu de inundații pe mai multe râuri din județele Cluj, Bihor și Alba.
Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Someşul Cald – bazin amonte Ac. Fântânele (judeţele: Bihor şi Cluj), Drăgan – bazin amonte Ac. Drăgan şi afluenţii aferenţi sectorului aval Ac. Drăgan, Săcuieu, Călata – afluenţi ai râului Crişul Repede (judeţele: Cluj şi Bihor), Arieş – bazin amonte S.H. Câmpeni (judeţul Alba).
Cod ROȘU de inundații pe mai multe râuri din județele Cluj, Bihor și Alba
Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare între orele 15:00 – 20:00 pe unele râuri din bazinele hidrografice: Săcuieu şi Arieş – bazin amonte S.H. Scărişoara.