Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Investiție de 100 de milioane de euro în 100 de hectare pentru Clujul Verde

Publicat


Primăria Cluj-Napoca a prezentat planurile pentru Clujul Verde extinse pe o perioadă de 10 ani. Investiția va fi de 100 de milioane de euro, bani europeni, pentru 100 de hectare de parcuri noi.

„Green, digital, resilience. Acestea sunt cele trei cuvinte de care trebuie să ţinem cont dacă vrem bani de la UE sau calitatea vieţii ca în Europa. Astăzi discuţia este despre green, prioritate top în Parlamentul European. Sper că oraşul nostru a înţeles acest lucru, chiar dacă mă înjură lumea că luăm de la şoferi şi dăm la pietoni”, a declarat primarul Emil Boc, care a prezentat 6 direcţii abordate de municipalitate pe această temă.

Proiectele dezbătute

1. 100 de hectare de noi parcuri în oraş, 100 de milioane de euro investiţie

2. 100.000 de noi arbori plantaţi până în 2030

3. Coridoare verzi – Canalul Morii, Someş, Becaş şi Nadăş

4. Transport verde nepoluant – autobuze, troleibuze, metrou, tren metropolitan

5. Spaţii pietonale şi nu pentru maşini, piste de biciclete

6. Staţii mobile de măsurare a calităţii aerului şi modernizarea celor existente.

Noile parcuri și localizarea acestora

Parcul Între Lacuri

Parcul Tineretului

Baza Sportivă “La Terenuri”

Parcul Est

Bună Ziua

Parcul Zorilor

Parcul Feroviarilor

Parcul Armătura

Parcul I.L. Caragiale

Pădure – Parc Făget

Pădure – Parc Hoia

Proiectele ar urma să fie finalizate până în 2030, spune Ovidiu Cîmpean, director în Primăria Cluj-Napoca, prezentând și stadiul în care se află acestea.

Karla Fanea

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Peste 900 de clujeni rămân fără garaje. Primăria a trimis somații

Publicat

Primăria Cluj-Napoca a trimis somații către peste 900 de proprietari de garaje, prin care aceștia sunt rugați să degajeze spațiul deținut, în vederea demolării. Municipalitatea demarează astfel etapa a doua a demolărilor.

Potrivit viceprimarului Dan Tarcea, orașul are deja demolate peste 1500 de garaje în prima etapă și urmează să mai renunțe la încă 900.

În urma expedierii somațiilor către proprietari, aceștia au termen până în luna martie să elibereze voluntar garajul.

”Apoi vom interveni cu firma de demolări”, a spus viceprimarul.

Un exemplu catalogat drept ”pozitiv” este cel al cartierului Între lacuri, unde deja s-au demolat peste 300 de garaje.

Citește și Incidența cazurilor COVID din Cluj-Napoca a ajuns la 4,10. 11 localități din județ sunt fără infectați în ultimele 14 zile

Demersul este unul necesar mai ales având în vedere că în ultimii 10 ani numărul de mașini a crescut exponențial, iar în anii 60 urbaniștii au prevăzut doar un loc de parcare la zece apartamente.

Astăzi a fost dezbătut noul regulament de acordare a abonamentelor de parcare în parkingurile din Cluj-Napoca.

”Azi fiecare construcție nouă dacă are un apartament sub 100 mp e obligată să amenajeze 1 loc de parcare, iar dacă depășește 100 mp, 2 locuri de parcare per apartament”, a mai spus Dan Tarcea.

Pe amplasamentele intrate în posesia Primăriei vor fi amenajate locuri de parcare pentru mașini și biciclete.

Noi parkinguri vor fi realizate pe străzile Trotușului, Gh. Dima, Albac – Azuga. Printre priorități se are în vedere și construirea unui nou parking în cartierul Grigorescu, zona Donath – Casa Radio.

Citește și IRESPONSABILITATE. Un frigider nou care s-a defectat A DISTRUS 240 de VACCINURI anti-COVID în Cluj

M. M.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Primăria Florești face o „cărare” între strada Stejarului și situl Cetatea Fetei

Publicat

După ce lucrările de reabilitare a străzii Eroilor au eșuat, primăria Florești vine cu un proiect de hotărâre prin care face o o „cărare” între strada Stejarului și situl Cetatea Fetei. Proiectul, din inițiativa primarului Bodan Pivariu, prevede înființarea unui drum cu o lățime de 3 metri.

Potrivit proiectului de hotărâre, drumul se dorește a fi unul pietonal. Va avea o lățime de 3 metri și o lungime de 1.620 m. Din punctul de vedere al traseului, acesta pornește de la Cetatea Fetei (sit arheologic), cu suprapunere pe drumul de exploatare Del453 (621 m), aparţinând Ocolului Sivic Cluj, De 2703 (352 m), De2787 (64 m), teren necadastrat (217 m) şi De2818 (366 m). Traseul se află exclusiv pe raza UAT Floreşti.

„Având în vedere faptul că în momentul de faţă nu există o cale de acces amenajată până la situl arheologic Cetatea Fetei Floresti, pentru a putea pune în valoare acest sit arheologic, se impune în primul rând realizarea unei căi de acces pietonale care să ducă până la ruinele cetăţii începând din strada Stejarului”, spune edilul.

Situl Cetatea Fetei

Cetatea Fetei a fost construită în anul 1241, în apropiere de localitatea Florești. Cetatea a fost gândidă ca punct de pază și observație în fața invaziilor tătarilor.

În clipa de față mai există doar o serie de ruine și o gaură de puț din care pornește un tunel subteran, blocat la câțiva metri de o poartă din fier.

Numele cetății provine dintr-o legendă locală. Se spune că în timpul invaziilor tătare, o fată din sat a fost prinsă de tătari.  Aceasta, în ciuda torturilor, nu a dezvăluit locul în care se ascunseseră oamenii din sat. În amintirea ei, cetatea ar fi fost denumită Cetatea Fetei.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Gata cu ștampila! Aceasta va fi eliminată din semnăturile oficiale, la Ministerul Dezvoltării

Publicat

Cseke Attila a decis, prin ordin de ministru, că în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) nu vor mai fi folosite sigiliul sau ștampila, certificarea autenticității și forța juridică a actelor fiind date de semnătura ministrului ori a persoanei competente.

Ordinul de ministru face referire și la persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum și entitățile fără personalitate juridică care nu mai au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente ori înscrisuri depuse la MDLPA, transmite MDLPA.

Dispozițiile acestui ordin se aplică și la nivelul instituțiilor publice și organelor de specialitate ale administrației publice centrale aflate în subordinea MDLPA, precum și la nivelul unităților care funcționează sub autoritatea MDLPA.

Codul Administrativ prevede că, începând cu 1 ianuarie 2020, ștampila este necesară numai pentru proiectele și actele normative adoptate sau emise de instituțiile sau autoritățile publice enumerate în Constituție. Această prevedere va fi aplicată și pentru actele și documentele folosite în relația cu MDLPA, a precizat ministrul: „funcționarii din cadrul ministerului nu vor mai cere ștampilă pe o cerere sau un contract, de exemplu, iar încălcarea acestei prevederi constituie abatere disciplinară și se sancționează conform legii”.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

PMP Turda acuză că cei din PNL și UDMR țin „la sertar” proiectul privind bursele elevilor

Publicat

Partidul Mișcarea Populară(PMP) Turda a lansat câteva acuzații la adresa alianței PNL-UDMR, declarând public că cele două partide ar ignora voit proiectul privind bursele elevilor, lăsându-l înafara ordinii de zi din cadrul ședinței de Consiliu Local al Turda. PMP mai spune că în loc ca aceștia să se ocupe de bursele elevilor, aleg să își numească „oamenii lor” în Consiliile de la SC Salina Turda SA și SC Domeniul Public Turda SA.

„Asistăm la un abuz grav”

Astfel, într-o postare pe o rețea de socializare, Partidul Mișcarea Populară Turda scrie:

„Proiectul de hotărâre privind stabilirea burselor școlare pentru elevii turdeni, inițiat de consilierii PMP Turda, nu a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Turda, din data de 28 ianuarie 2021. Asistăm la un abuz grav și la o palmă dată principiilor democrației!

Persoane „sprijinite” de PNL-UDMR Turda

În schimb, alianța PNL-UDMR Turda este preocupată de numirea oamenilor lor (pentru ”merite deosebite” și ”servicii aduse partidului”) în Consiliile de Administrație de la SC Salina Turda SA și SC Domeniul Public Turda SA. Proiectele depuse de consilierii PNL-UDMR Turda sunt elaborate la circa o lună și jumătate după cel depus de PMP Turda, cu bursele școlare ale elevilor, însă acela se ține la sertar, fiind promovate interesele PNL-UDMR Turda”.

Totodată, cei de la PMP Turda au scris și câteva nume a câtorva persoane, care ar fi „sprijinite de alianța PNL-UDMR”, cerând totodată, prin intermediul postării, informații suplimentare despre persoanele menționate.

Întreaga declarație a PMP Turda poate fi văzută AICI.

Sursă foto: Facebook/ PMP Turda

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate