Connect with us

EVENIMENT

INVENTIVITATEA hoților continuă să surprindă. Poșta Română a reintrat în „hora” ÎNȘELĂCIUNILOR

Publicat


posta romana

Cluj24 trăgea un semnal de alarmă acum câteva zile referitor la metodele prin care hoții încearcă să fraierească oamenii de bună credință. Atunci era vorba  despre mesaje telefonice de la bănci. Azi ne referim la Poșta Română care a reintrat și ea în „hora” înșelăciunilor.

Metoda la care au recurs hoții este cea de a trimite un SMS în numele Poștei Române prin care vi se solicită să dați click pe un link anume pentru a confirma adresa de livrare a unui pachet.

INVENTIVITATEA hoților continuă să surprindă. Poșta Română a reintrat în „hora” ÎNȘELĂCIUNILOR

Hoții sunt atât de „amabili” încât îți dau mură-n gură pașii de urmat, pentru a nu avea probleme. Iar cireașa de pe tort este mesajul de final în care Poșta Română vă urează Sărbători Fericite, cu două luni înainte de Paști.

Iată mesajul în cauză, primit joi de un clujean:

„Poșta Română: Pachetul dvs. a ajuns la depozit, dar este reținut din cauza informațiilor neclare despre adresă și nu poate fi livrat. Vă rugăm să confirmați adresa din link în termen de 12 ore.
https://roptsa.top/posta

(Vă rugăm să răspundeți cu Y. Apoi, opriți mesajul text și redeschideți linkul de activare SMS sau copiați linkul către Safari și deschideți-l)

Echipa Poștei Române vă urează sărbători fericite!”, sună mesajul primit prin SMS.

„Am primit mai multe sesizări legate de acest fenomen. Știm că am fost „luați în vizor” de către cei care practică asemenea înșelăciuni. Departamentul nostru de IT se ocupă pentru rezolvarea acestor probleme. Sfătuim cetățenii să nu dea curs unor asemenea mesaje”, a transmis Florin Gliga, director sucursală Poșta Română Cluj, pentru Cluj24.

Atenție la numerele de telefon sau, cum a fost în cazul de față, adresa de mail de pe care primiți mesajul. Marile companii nu au adrese de mail pe Hotmail, Yahoo sau Gmail. Gândiți-vă de două ori înainte de a acționa. Vorba englezului: „Better be safe than sorry!”.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Clujeni de SUCCES. De la Cluj la Monaco, via Paris. Paula Păduroiu: Realitatea mi-a depășit VISUL

Publicat

paula paduroiu

„Un învingător e un visător care nu a renunțat niciodată la visul lui”, spunea Nelson Mandela. Câți dintre noi am visat să ajungem departe și am rămas cu visul? Câți am învins, câți am reușit în viață? Nu e greu să visezi, greu este să-ți împlinești visul. Are Clujul oameni de succes, care și-au împlinit visul? 

Paula Păduroiu este unul dintre acești oameni. A început de jos și a ajuns acolo unde visul ei din copilărie nu îndrăznea să se avânte.

paula paduroiu

S-a născut în Alba Iulia, doar datorită faptului că mama ei s-a aflat la momentul acela acolo. A crescut la Podeni, în Cluj, la casa bunicilor, până la 7 ani. „Mi se pare un avantaj enorm pentru copiii care au șansa să crească la țara, într-un mediu sănătos”, spune Paula.

VIDEO FOTO. Clujeni de SUCCES. De la Cluj la Monaco, via Paris. Paula Păduroiu: Realitatea mi-a depășit VISUL

A venit în Cluj împreună cu sora ei și a urmat clasele gimnaziale la Generală 4. A urmat liceul „Mihai Eminescu” la secția de limbi clasice. „Am făcut latină, greacă, dar și engleză și franceză. Din italiană am dat la Bac. Dintotdeauna am fost pasionată de limbi străine”, spune Paula.

paula paduroiu

După liceu i s-a ivit oportunitatea de a pleca din țară, la Paris. A lucrat acolo 6 luni, la un McDonalds, pe Bon Nouvelle. „A fost o experiență foarte interesantă. Pentru prima dată singură, departe de casă, obligată să mă descurc într-o țară străină”, mai spune ea.

paula paduroiu

„Am început să studiez PR și comunicare”

La revenirea în Cluj, în 2005 a început facultatea. „Eram la Științe Politice și Administrative, la UBB. Am început să studiez PR și comunicare”, spune Paula. În aceeași perioadă s-a angajat la Banca Transilvania. După doi ani, a vrut să se specializeze în partea de finanțe-bănci și a renunțat la PR. Așadar, a început cursurile la „Spiru Haret”. După un an, a pus pușca jos, din cauza lipsei de timp.

„La BT am lucrat vreo 6 ani, ani în care am învățat foarte multe. Eram consilier corporate și mi-am făcut foarte multe cunoștințe. După ce am plecat de acolo mi-am deschis o agenție de evenimente. Îmi plăcea mult domeniul și mi-am zis de ce nu? Mă ocupam mai mult de evenimente corporate și de artă”, mărturisește Paula.

paula paduroiu

Șansa vieții s-a materializat într-un concurs pentru tineri antreprenori care a avut loc la Bruxelles. „Am trimis un business plan pentru un brand de fashion, pentru că întotdeauna mi-a plăcut moda, Bunica m-a învățat să cos la mașină și să desenez croiuri. Răsfoiam câte un Paris Match sau Vogue, reviste greu de găsit în vremea aceea și mă visam lucrând în domeniu. Vedeam vedete îmbrăcate cu creațiile mele… Una peste alta, am câștigat concursul și mi s-a oferit o bursă antreprenorială de trei luni la Paris”, spune Paula.

paula paduroiu

„Am fost angajată de Victoria’s Secret”

Așadar, în 2012, Paula a luat lumea-n piept și s-a întors la Paris. După cele trei luni a decis să rămână acolo. Mama ei a fost printre puținele persoane care au susținut-o. „Un vis l-am bifat: să locuiesc la Paris. Mi-am zis dacă nu acum, atunci când? La scurt timp am găsit un job, asistent stilist. Lucram cu un designer turc, Serkan Kura, care făcea piesele pentru catwalk-ul de la Victoria’s Secret din New York. Lumea asta mă fascina. Am fost angajată de Victoria’s Secret ca să fiu asistenta lui în studio dar mă ocupam și de partea de comunicare și marketing”, spune Paula.

paula paduroiu

După un an a început colaborarea cu un alt designer. În paralel, a început să urmeze cursurile unei școli de modă în Paris și să lucreze la fashion brand-ul propriu care se numea Velvet. Prima colecție și-a prezentat-o la Sibiu, într-un show de fashion. „Am avut cam 30 de piese… Nu erau foarte multe pentru că am început cu economiile mele, produceam în Paris la costuri foarte mari. Am fost mândră că mi-am prezentat prima colecție în țara mea”, mai spune Paula.

paula paduroiu

Imediat a fost contactată de niște concept store-uri din București și Constanța care i-au propus să intre cu piese ale colecției. În același timp a intrat cu pop-up store-uri în mall-uri din Paris și făcea și vânzări private. Și-a amenajat un apartament mare în care își expunea creațiile, accesorizate cu bijuterii și alte obiecte de modă ale unor designeri cunoscuți. „Era un fel de cocktail, cum se practică acum, la care invitam prieteni care la rândul lor veneau cu alți prieteni”.

paula paduroiu

„Așa am ajuns să cunosc oameni care lucrau pentru branduri mari de lux, Chanel, Dior, Bulgari”

După doi ani încheie colaborarea cu Victoria’s Secret, pentru că brandul ei luase amploare. „A fost o provocare pentru mine. Înainte de a vinde toată colecția, trebuia să am deja în vedere elemente din ceea ce urma să vină”, spune Paula.

paula paduroiu

Inevitabil, această creștere a venit la pachet cu necesitatea creșterii notorietății iar aceasta se putea face doar printre creatorii de modă, ca urmare a creat un grup de MeetUp, Paris Fashion Network. „Pui online și anunți că organizezi un eveniment în data respectivă la locația respectivă și cine vrea, vine. La prima întâlnire am fost 6 persoane, toți lucram în fashion. Apoi se strângeau din ce în ce mai mulți, astfel încât a trebuit să închiriez părți din restaurante. Așa am ajuns să cunosc oameni care lucrau pentru branduri mari de lux, Chanel, Dior, Bulgari”, mai spune Paula.

Încet, a început să se ocupe de evenimente de lansări de colecții sau deschideri de buticuri, ca atare și-a deschis o agenție de comunicare și marketing. Ulterior, în urma unor recomandări, i s-a propus să prezinte o emisiune, Paris Fashion Week, la o nouă televiziune de modă, Fashion News Lifestyle Network, un fel de Fashion TV dar mai mare.

paula paduroiu

În aceeași perioadă, i s-a propus să scrie în revista „Expatriates Magazine” articole de modă și lifestyle. „După un timp mi s-a propus să coordonez întreg domeniul de fashion, eram un fel de redactor-șef. Țineam legătura cu toți colaboratorii”, spune Paula.

paula paduroiu

„Art Life TV îi propune să colaboreze la o emisiune numită My Bucket List”

Lucrând în domeniu, decide că nu i-ar strica să facă jurnalism, așadar se întoarce la UBB. După trei ani, revine în business, după ce și-a pus brand-ul în așteptare, pentru că se simțea nevoia unui sponsor pentru pasul următor. Se concentrează pe agenție și își propune s-o ducă la un alt nivel.

paula paduroiu

Art Life TV îi propune să colaboreze la o emisiune numită My Bucket List. „Eram ca peștele în apă pe formatul acesta. După un timp, din rațiuni economice, postul și-a restrâns activitatea, ca atare am băgat din nou cărbuni la agenție. În 2018 mi-am zis stop… Nu mai am momente cu mine, zile libere, seri liniștite, trebuie să pun Parisul deoparte și să mă reorientez. Cum sunt realmente îndrăgostită de mare, am pus ochii pe sudul Franței. Voiam Nisa sau, de ce nu, Monaco. Așa că am început să tatonez oportunitățile din zonă”, spune Paula.

paula paduroiu

A găsit un job la o agenție de PR și comunicare în Monte Carlo, o agenție de lux. „Aveam în portofoliu Bentley Motors, Riva Yachts și unul dintre cele mai luxoase restaurante din Monaco, cu stea Michelin, Rampoldi. După 7 luni în care am avut grijă să-mi fac contacte în lumea asta, mi-am creat o altă agenție, Qhuiz și am luat pe cont propriu campaniile de marketing și comunicare pentru firme din acest domeniu al luxului”, spune Paula.

paula paduroiu

„Lucrez cu echipe de freelanceri pe evenimente, nu am angajați”

A avut o campanie de PR pentru Bentley, în care firma a dat pentru nunta lui Vincent Cassel două mașini, una pentru el și alta pentru mireasă, ca automobile oficiale ale evenimentului. Apoi l-a adus la Rolex Tennis Masters pe celebrul tenismen Henri Leconte, eveniment care a culminat cu o cină la unul dintre cele mai bine cotate restaurante din principat, la care a participat și prințul Albert de Monaco.

paula paduroiu

„Lucrez cu echipe de freelanceri pe evenimente, nu am angajați. Ne cunoaștem foarte bine și știu care unde se potrivește, pentru că se întâmplă să trebuiască să manageriez mai multe proiecte simultan.

paula paduroiu

Pe perioada pandemiei, Paula a trebuit să se reconfigureze. Ca atare s-a reorientat pe clienți care aveau nevoie mai mare de campanii digitale. Din punct de vedere al business-ului, acest lucru nu s-a resimțit dramatic în cifra de afaceri. „Aveam un client, Planet of Finance, un fel de social media pentru investitori și consilieri financiari. Ideea era să-i punem pe toți la aceeași masă. Un fel de Tinder financiar”, mai spune Paula Păduroiu.

paula paduroiu

„În 2021 s-a apucat de golf”

În 2020 începe o colaborare cu Universitatea Internațională din Monaco. „M-au contactat și mi-au propus să predau un curs de PR și comunicare pentru masteruri și MBA-uri. M-a ajutat foarte mult experiența, sunt mai mult niște cursuri practice pentru că și eu am învățat din practică, mai puțin din cărți. Îi implic în proiecte reale și ei apreciază foarte mult asta”, spune Paula.

În 2021 s-a apucat de golf și în 2022 înființează Monaco Golf Association, care funcționează ca un club privat pentru golferi. „Avem foarte mulți membri care participă la evenimentele noastre, pe partea de golf. Deasemenea, s-au implicat companii și bănci private care solicită organizarea unor evenimente dedicate, personalizate pentru angajații care practică sportul ăsta, Eu le organizez de la A la Z. Consider că este o oportunitate extraordinară ca să fac ceea ce-mi place și să și câștig bani din asta”, spune Paula.

paula paduroiu

Prezentul este cel care-i conturează viitorul. Cum s-ar spune, cu un ochi ancorat în realitate și cu celălalt atent la oportunități. „Intenționez să dezvolt un proiect împreună cu trei asociate, este vorba de un club de business și golf internațional situat în Dubai sau în Abu Dhabi. De asemenea, vreau să organizez unul dintre cele mai mari evenimente de golf, tot în Dubai.

paula paduroiu

Un proiect de suflet pe care îl susțin, Rokethon, reprezintă cursa pentru sensibilizarea populației în privința abandonării câinilor și pisicilor. Va avea loc pentru prima dată anul acesta, în octombrie, la Monaco. Câinele meu e un câine abandonat, din Sicilia. Orice proiect care susține astfel de cauze e foarte important pentru mine.

„Când mă uit în spate sunt extrem de mândră și satisfăcută de ceea ce am realizat”

Am făcut și un shooting recent cu câinele meu, pentru un alt proiect la Monaco în care va fi lansată o carte în curând iar profiturile din vânzarea cărții vor fi donate la SPA (Asociația pentru Protecția Animalelor din Monaco). Cam astea ar fi planurile mele de viitor apropiat”, spune, zâmbind, Paula.

paula paduroiu

Cum își imagina viața Paula Păduroiu în copilărie? „Când mă uit în spate sunt extrem de mândră și satisfăcută de ceea ce am realizat. Copil fiind, am avut la ce visa. Astăzi realizez că realitatea mi-a depășit visul. Îmi plac provocările și Monaco ține ștacheta foarte sus din acest punct de vedere. Ceea ce mi se potrivește…”, mai spune Paula Păduroiu.

Dorul de Cluj ajunge și pe Riviera franceză. Știți cum se spune, once varză a la Cluj, always varză a la Cluj. „Mi-e dor de Cluj, cum să nu, aici am crescut și m-am format ca om. Abia aștept să vin să-mi văd familia, prietenii și locurile unde mi-am petrecut mare parte din viață. Îmi iubesc țara și o promovez ori ce câte ori am ocazia, pentru că, din păcate, imaginea ei în străinătate este de multe ori denaturată. Locul meu este acum în Monaco dar nu uit niciodată de unde am plecat”, mărturisește Paula.

paula paduroiu

„Succesul nu se întâmplă peste noapte. Succesul se întâmplă atunci când în fiecare zi devii mai bun la ceea ce faci față de ziua precedentă. Totul se adaugă”, a spus Dwayne ”The Rock” Johnson. Aveți curajul să-l contraziceți?

Foto: Arhiva personală

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Prima conferință de tip Moot pentru liceenii din Transilvania, organizată de elevi din Cluj-Napoca

Publicat

De

Moot

Trei eleve de clasa a XI-a de la un liceu din Cluj-Napoca au pus bazele Transylvania Moot, o conferință de dezbateri din domeniul Dreptului, având ambiția de a aduce o schimbare reală în lumea din jur, mai ales în ceea ce privește educația tinerilor.

Două dintre ele își doresc să își construiască o carieră în acest domeniu, iar viziunea lor a inspirat o echipă de tineri la fel de pasionați să se li alăture în acest demers. Prin implicarea lor și cu sprijinul comunității, elevele speră să aducă schimbări semnificative.

Simularea audierilor de la tribunal

”Un eveniment Moot simulează audieri la tribunal (de obicei, o contestație împotriva unei decizii finale), în care participanții analizează o problemă, cercetează legea relevantă, pregătesc observații scrise și prezintă argumente orale.

Procedura o imită pe cea respectată în tribunal: participanții pot avea rolul de avocat, procuror sau judecător”, spune Miruna Ursache, una dintre eleve.

Aceste tipuri de evenimente au crescut în popularitate printre elevii de liceu, ajungând recent și în inima Transilvaniei, în Cluj-Napoca. Astfel, prima conferință Transylvania Moot va avea loc în perioada 17-19 mai, la aceasta fiind așteptați 120 de elevi.

Dezvoltarea aptitudinilor

Cele trei eleve de la Colegiul Național ”Emil Racoviță” își propun să le ofere colegilor care doresc sa își continue studiile în domeniul Dreptului, și nu numai, ocazia de a își dezvolta aptitudini esențiale precum: dezbaterea și argumentarea, angajarea în discuții profunde legate de probleme juridice și muncă în echipă.

Participantii au ocazia sa se înscrie accesând rețeaua de Instagram a evenimentului, @transylvaniamoot, unde pot completa formularul.

Aceștia pot alege rolul de avocat, procuror sau judecător în unul dintre cele trei comitete disponibile.

Comitete de dezbateri

Două dintre acestea, susținute în limba engleză, dezbat cazuri internaționale, iar al treia abordează un caz național.

Primul comitet, International Court of Justice (ICJ), are ca tema cazul dintre Paraguay si Statele Unitele ale Americii si Convenția de la Viena cu privire la relațiile consulare.

Cel de al doilea comitet, International Criminal Court, va delibera cazul lui Maxime Jeoffroy Eli Mokom Gawaka.

În cele din urma, cel de al treilea comitet, Înalta Curte de Casație și Justiție, va discuta cazul Piedone în lumina responsabilității penale.

Astfel, participantii au ocazia sa descopere lumea juridică, sa participe la discuții productive si sa întâlnească specialiști din domeniul dreptului.

Cine sunt inițiatoarele conferinței

Cele trei eleve care au inițiat conferința Moot sunt în clasa a XI-a Colegiul Național ,,Emil Racoviță” Cluj-Napoca: Clara Bob – profilul matematică-informatică, engleză intensiv, Maria Ficior – științele naturii, engleză intensiv, și Miruna Ursache – științele naturii.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Povestea lebedelor de pe Lacul Chios. Un vis devenit realitate

Publicat

De

Povestea lebedelor de pe Lacul Chios

Povestea lebedelor de pe Lacul Chios a început în urmă cu opt ani, când câțiva prieteni și-au propus să își transforme visul în realitate.

Lebedele de pe Lacul Chios din Parcul Central sunt adevărate atracții în sezonul cald, atât pentru clujeni, cât și pentru turiști.

De la vis la realitate

Povestea acestora a început în urmă cu opt ani, când doi frați s-au decis să aducă lebedele înapoi în oraș, fascinați de poveștile mamei despre frumosul Cluj de odinioară.

„Fiecare poveste începe cu un vis. La fel și povestea faimoaselor lebede din Parcul Central „Simion Bărnuțiu” a pornit de la visul a doi frați care au copilărit în Cluj-Napoca. Copii fiind, mama fraților le povestea despre lebedele care trăiau cândva în oraș și cât de frumos era Clujul de odinioară.

Fascinați de imaginea lebedelor, cei doi – Andrei Miclăuș, inginer IT într-un program de cercetare în Germania și Alexandru Miclăuș, student la facultatea de Automatică și Calculatoare din Cluj-Napoca – și-au dorit să transforme visul în realitate și să aducă lebedele înapoi în Cluj. În 2016, celor doi frați li s-au alăturat alți trei prieteni: Marius Muste, medic veterinar, Daiana Prodan, medic stomatolog și dr. Alexandru Stermin, șef lucrări la Facultatea de Biologie și Geologie UBB Cluj.

Lebedele, oaspeți de seamă ai Clujului de opt ani

Împreună, cei cinci tineri și-au împărtășit visul și dorința cu Primăria pentru a readuce lebedele în Cluj pentru ca întreaga comunitate să se poată bucura de această poveste.

Opt ani mai târziu, lebedele încă se întorc în fiecare primăvara pe lacul din Parcul Central. Ceea ce a început cu un vis, acum a devenit o tradiție mult așteptată pentru copii, visători și clujeni. Lebedele sunt găzduite în sezonul rece la Grădina Zoologică din Târgu-Mureș”, arată adminsitrația locală.


Citește mai departe

CULTURA

Trupa Altar, concert de rock simfonic la Filarmonica Transilvania, la aniversarea a 33 de ani de existență

Publicat

De

Trupa Altar marchează 33 de ani de existență printr-un concert de rock simfonic susținut alături de Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

O tradiție începută sub bagheta dirijorului Paul Mann alături de legendara trupă Deep Purple continuă la Filarmonica de Stat „Transilvania”. După Vița de Vie și Subcarpați, este rândul băieților de la Altar să urce, în premieră, pe scena din Auditorium Maximum (Colegiul Academic), alături de dirijorului Andrei Tudor și de Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, într-un concert extraordinar care marchează 33 de ani de existență a trupei.

Evenimentul va avea loc marți, 30 aprilie 2024, orele 19.00 la Colegiul Academic, din program făcând parte piesele, special orchestrate pentru un concert de rock simfonic, de pe albumele Born Again și Rapsodia românească.

În cadrul evenimentului aniversar vor răsuna „toate piesele preferate de fani, orchestrate și interpretate live, așa cum nu au mai fost prezentate vreodată, într-un show audio-vizual spectaculos, care îi va purta pe spectatori într-o altă dimensiune”, promit cei de la Altar.

Andrei Tudor

Andrei Tudor a început să cânte și să studieze pianul în 1987, la vârsta de patru ani.

Este membru al Consiliului Artelor din CREDIDAM și membru al UCMR-ADA din România. Din 2008 este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (U.C.M.R.). El deține titlul de Doctor în Artă Muzicală și este lector în cadrul Departamentului de Compoziție al Universității Naționale de Muzică București.

De-a lungul timpului, Andrei Tudor a avut plăcerea de a lucra în calitate de compozitor, aranjor, pianist și/sau dirijor cu nume importante ale muzicii clasice și ușoare din România sau de peste hotare. El s-a aflat la pupitrul dirijoral a Bucharest Pops Orchestra, a Orchestrei Naționale Române, a Big Band-ului Radio România, a orchestrelor Filarmonicilor din țară precum cele din București, Sibiu, Brașov, Pitești și Cluj-Napoca. De asemenea, a colaborat în calitate de dirijor cu Camerata Regală, cu Opera Comică pentru Copii București, cu Opera Națională Română Cluj-Napoca, cu Budapest Primarius Orchestra, cu Filarmonica din Praga, cu Royal Philharmonic Orchestra și cu Saarbruken Radio Symphony Orchestra.

În ceea ce privește discografia sa, aceasta include cântece sau aranjamente apărute pe peste 20 de albume și compilații lansate – Angela Gheorghiu – Eternamente, Angela Gheorghiu – Guardian Angel, Andra – Vis de iarnă (Gold Record), ș.a.

Andrei Tudor este deținătorul a peste 30 de premii și distincții internaționale și naționale în domeniul compoziției sau al interpretării muzicale.

Trupa Altar

Fondată în 1991 la Cluj-Napoca, formația Altar s-a impus încă de la primele apariții live ca fiind una dintre cele mai prodigioase trupe rock românești, promotoare a muzicii de atitudine în România, cu un puternic impact social și priză la public, datorită concepției muzicale deosebite, mesajului și aparițiilor scenice efervescente.

În repetate rânduri, Altar a fost desemnată drept cea mai bună trupă rock românească, iar activitatea formației reprezintă probabil cea mai importantă pagină din istoria scenei rock  autohtone de după anii ’90. Altar se numără printre puținele formații cu o activitate susținută de peste 33 de ani în prima linie a rock-ului românesc, rămânând în continuare una dintre cele mai îndrăgite și apreciate trupe de gen din România.

În formula actuală a grupului se regăsesc Andy Ghost – vocal, Teo Peter – chitară bass, Toni Dijmărescu – chitară, Damian Donca – chitară și Eugen Tăbăcaru – tobe.

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax