Connect with us

CULTURA

„Învățăm de la Natură”. Forumul Medierii Culturale are loc la Cluj-Napoca între 29 și 30 octombrie

Publicat


Forumul Medierii Culturale

”Învățăm de la Natură” este tema centrală a celei de-a șasea ediții a Forumului Medierii Culturale de la Cluj-Napoca.

Această ediție explorează modul în care natura poate deveni atât un mediu, cât și un subiect al medierii culturale, pedagogiei, educației și comunicării științifice.

„Învățăm de la Natură”. Forumul Medierii Culturale are loc la Cluj-Napoca între 29 și 30 octombrie

Forumul care are loc la Cluj-Napoca între 29 și 30 octombrie încurajează colaborarea dintre artă, știință și educație pentru a dezvolta practici sustenabile și soluții inovatoare, arată organizatorii.

Artiști, educatori și mediatori culturali, cercetători și manageri culturali vor prezenta modele alternative de educație ecologică și de înțelegere a lumii și vor vorbi despre cum colaborează arta și știința pentru a explora mediul natural și pentru a dezvolta abilități soft.

Va fi explorat modul în care profesioniști din cultură, educație, știință pot lucra împreună pentru a crește gradul de înțelegere și de connștientizare a importanței mediului natural.

Forumului i se alătură în acest an parteneri din programul Studiotopia, o rețea europeană de organizații culturale care dezvoltă proiecte la intersecția dintre artă și știință.

Înscrierile sunt deschise până pe 27 octombrie, iar participarea este gratuită.

Programul forumului

Programul este curatoriat de Corina Bucea (Centrul Cultural Clujean / Academia Schimbării) și Raluca Iacob (consultant în politici și management cultural).

Program Forumul Medierii Culturale 2024:

Miercuri, 29 octombrie

  • 13.00-15.00 – Ce învățăm de la natură? – sesiune care va fi difuzată și online, pe pagina de Facebook a Centrului Cultural Clujean; Invitate: Eva Stein (pedagog și curator, Haus der Kulturen der Welt), Robertina Šebjanič (artistă și cercetătoare), Marlene Herberth (antropolog și arhivator al memoriei, KraftMade Research & Lab). Gazde: Raluca Iacob și Corina Bucea;
  • 15.30-17.30 – Cum își găsește loc natura în contexte culturale și comunitare?
    Invitate: Sabina Baciu (director festivalul CULMEA: Film și educație de mediu), Alina Teodorescu (artist și manager cultural, fondatoare a proiectului In Context Slănic Moldova). Moderatoare: Corina Bucea.

Joi, 30 octombrie

  • 14.00-16.00 – Ce practici bune ne ghidează să ne apropiem de lumea înconjurătoare
    Invitate: Bianca Băilă (grant manager și om de comunicare Științescu Timișoara, Fundația Comunitară Timișoara), Mimi Ciora și Gavril Pop (artiști și mediatori culturali, Asociația Foc și Pară | Indecis artist run), Andreia Bruckner (cercetătoare și manager, Asociația Tandem). Moderatoare: Irina Bălan;
  • 16.30-18.30 – Ce știu și ce nu știu cei care mediază natura dinspre știință sau artă
    Invitate: Orsolya Gal (artistă), Dana Peca (cercetătoare), Maria Balabaș (artistă, co-fondatoare Asociația MINIMORUM), Tibor Hartel (Ecolog, inițiator „Arborii Remarcabili din România”). Moderatoare: Raluca Iacob.

În prima zi a Forumului (29 octombrie, ora 10:00 – 12:00), Asociația REPER21 facilitează atelierul Apreciere și reciprocitate: cum pot relațiile și comunitatea defini starea de bine?, care oferă mediatorilor culturali ocazia să își dezvolte o perspectivă nouă asupra conceptului de bunăstare, născut din matricea culturală occidentală și difuzat astăzi la scară globală.

Înscriere și participare

Forumul este deschis pentru toți cei interesați de modul în care natura poate inspira noi abordări educaționale și artistice.

Participarea la Forum este gratuită, iar înscrierile se pot realiza online prin intermediul formularului disponibil pe Academia Schimbării.

Biblioteca Virtuală Mediere+: O nouă resursă pentru profesioniștii din domeniul cultural

În cadrul celei de-a șasea ediții a Forumului Medierii Culturale va fi lansată oficial Biblioteca Virtuală Mediere+, o platformă digitală dedicată educației continue în domeniul cultural.

Biblioteca va oferi acces gratuit la resurse variate, precum prezentări ale atelierelor, studii de caz, podcasturi realizate în colaborare cu Radio România Cultural, precum și publicații și ghiduri dedicate medierii culturale.

Primele resurse ale acestei biblioteci vor fi create prin intermediul noii serii de ateliere Mediere Culturală+ organizate online, premergător forumului, în perioada în perioada septembrie – noiembrie 2024.

Academia Schimbării și Centrul Cultural Clujean

Academia Schimbării este o platformă de sprijin și creștere a capacității sectorului cultural creată de Centrul Cultural Clujean.

Agenda Academiei include programe de formare și mentorat pentru artiști, manageri culturali și organizații culturale, programe de mediere culturală, programe de rezidențe artistice, programe de acces la burse și resurse pentru cultură, cercetare culturală și acțiuni de advocacy pentru dezvoltarea de politici publice în domeniul culturii.

Centrul Cultural Clujean este o organizație non-guvernamentală de cultură și dezvoltare durabilă care gestionează programe de dezvoltare a sectorului cultural și de creștere a impactului culturii în societate, în domeniile educație, sănătate și well-being, dezvoltare urbană și rurală.

Centrul are 134 de membri: instituții și organizații culturale, universități, asociații ale societății civile și ale mediului de afaceri, administrația locală și județeană din Cluj. Rețeaua Centrului mai include 40 de școli în Comunitatea Școlilor, 12 comune în rețeaua România Remarcabilă, 36 de orașe europene în rețeaua Culture Next și peste 60 de parteneri naționali și internaționali.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Prețuri mai mari pentru ridicarea gunoiului, în Cluj. Consiliul Local a aprobat majorarea tarifelor la salubritate

Publicat

De

Tarifele pentru ridicarea gunoiului vor crește pentru locuitorii din județul Cluj, lotul 1 – Cluj-Napoca/Huedin și comunele învecinate. Este a doua creștere a prețurilor în mai puțin de doi ani, ultima majorare fiind aprobată în iulie 2023.

Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au aprobat, în ședința de vineri, 11 octombrie, majorarea tarifelor pentru serviciile de salubritate prestate de SC Supercom SA la nivelul județului Cluj – lotul 1. Hotărârea va fi votată în cadrul AGA ADI Eco-Metropolitan Cluj.

Care sunt noile tarife?

Tarifele aprobate pentru activitățile de salubrizare prestate de SC Supercom SA (Lotul 1) sunt următoarele:

  • Tarif pentru colectarea deşeurilor reciclabile de la populația din mediul urban – Ture = 637,50 lei/tonă fără TVA, respectiv 2,40 lei/persoană/lună fără TVA (de la 272,66 lei/tonă fără TVA, respectiv 1,32 lei/persoană/lună fără TVA);
  • Tarif pentru colectarea deşeurilor reziduale și biodegradabile de la populaţia din mediul urban – Turez = 386,89 lei/tonă fără TVA, respectiv 5,15 lei/persoană/lună fără TVA (de la 263,69 lei/tonă fără TVA, respectiv 3,25 lei/persoană/lună fără TVA);
  • Tarif pentru colectarea deşeurilor reciclabile de la populația din mediul rural – Trrec = 708,22 lei/tonă fără TVA, respectiv 2,83 lei/persoană/lună fără TVA (de la 633,31 lei/tonă fără TVA, res­pectiv 1,40 lei/persoană/lună fără TVA);
  • Tarif pentru colectarea deşeurilor reziduale şi biodegradabile de la populația din mediul rural – Trez = 455,89 lei/tonă fără TVA, respectiv 6,44 lei /persoană/lună fără TVA (de la 461,80 lei/tonă fără TVA, respectiv 3,01 lei/persoană/lună fără TVA);
  • Tarif pentru colectarea deşeurilor reziduale şi biodegradabile similare (inclusiv de la administratorii de pieţe) – Toprez = 391,28 lei/tonă fără TVA (de la 197,60 lei/tonă fără TVA);
  • Tarif pentru colectarea deşeurilor menajere periculoase la solicitare – Tperic = 922,54 lei/tonă fără TVA (de la 563,29 lei/tonă fără TVA);
  • Tarif pentru colectarea deşeurilor voluminoase la solicitare – Tvolum = 853,81 lei/tonă fără TVA (de la 190,69 lei/tonă fără TVA);
  • Tarif pentru colectarea, transportul, tratarea şi eliminarea deşeurilor de construcții-demolări la solicitare – TC-D = 527,89 lei/tonă fără TVA (de la 99,91 lei/tonă fără TVA);
  • Tarif pentru colectarea, transportul şi neutralizarea deşeurilor de cadavre de animale de pe domeniul public – Tcadanim = 47.514,61 lei/tonă fără TVA (de la 33.513,09 lei/tonă fără TVA);
  • Tarif pentru operarea și administrarea stațiilor de transfer – TST = 494,37 lei/tonă fără TVA (de la 243,83 lei/tonă fără TVA);

Noile tarife pentru deșeurile municipale

Tariful distinct pentru gestionarea deşeurilor de hârtie, metal, plastic și sticlă colectate separat din deşeurile municipale, pentru lotul 1

  • Pentru populația din mediul urban: 1.775,61 lei/tonă fără TVA, respectiv 4,38 lei/persoană/lună fără TVA
  • Pentru populaţia din mediul rural: 1.846,34 lei/tonă fără TVA, respectiv 4,93 lei/persoană/lună fără TVA
  • Pentru agenți economici/instituții/pieţe: 1.972,54 lei/tonă fără TVA.

Tariful distinct pentru gestionarea deşeurilor reziduale, inclusiv a reziduurilor menajere și similare şi al altor deşeuri colectate separat decât cele de hârtie, metal, plastic şi sticlă, pentru lotul 1

  • Pentru populaţia din mediul urban: 1.347,51 lei/tonă fără TVA, respectiv 8,28 lei/persoană/lună fără TVA
  • Pentru populaţia din mediul rural: 1.416,50 lei/tonă fără TVA, respectiv 10,04 lei/persoană/lună fără TVA
  • Pentru agenți economici/instituţii/pieţe: 1.351,89 lei/tonă fără TVA.

Tarifele distincte prezentate mai sus nu se facturează utilizatorilor.

Ultima majorare a prețurilor a avut loc anul trecut

Ultimele tarife au fost aprobate în cadrul Adunării Generale a A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj din data de 14 iulie 2023. Solicitarea ADI Eco-Metropolitan Cluj are la bază cererea SC Supercom SA de modificare a tarifelor aprobate atunci.

ADI Eco Metropolitan Cluj organizează și gestionează serviciul de salubrizare a tuturor localităţilor de pe raza județului, iar compania de salubritate Supercom a câștigat contractul pentru colectarea gunoaielor menajere din tot județul Cluj pentru următorii 10 ani.

Supercom are trei loturi în județul Cluj, fiecare cu comunele din jur, dar și operarea CMID – centrul de management integrat al deșeurilor. Lotul 1 cuprinde Zona 1 – municipiul Cluj-Napoca și 30 de comune: Aghireșu, Aiton, Apahida, Așchileu, Baciu, Bonțida, Borșa, Căianu, Cămărașu, Căpușu Mare, Cătina, Chinteni, Ciurila, Cojocna, Dăbâca, Feleacu, Florești, Frata, Gârbău, Geaca, Gilău, Jucu, Mociu, Pălatca, Panticeu, Săvădisla, Sânpaul, Suatu, Tureni, Vultureni și Zona 2 – orașul Huedin și 13 comune: Beliș, Călățele, Ciucea, Izvoru Crișului, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Mărgău, Mărișel, Negreni, Poieni, Săcuieu, Sâncraiu, Râșca.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Cetățean italian, reținut de polițiștii clujeni după ce a incendiat 2 mașini în Florești

Publicat

politie 4 bun

În data de 10 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au desfășurat trei percheziții domiciliare în comuna Florești, în cadrul unei anchete privind incendierea a două autoturisme.

„Cercetările au fost demarate în urma unei sesizări din data de 9 octombrie a.c., prin care s-a semnalat faptul că, în noaptea de 9/10 octombrie a.c., persoane necunoscute au incendiat două autoturisme, parcate în vecinătatea unui imobil din localitatea Florești.

VIDEO. Percheziții domiciliare în Florești, în cadrul unei anchete privind INCENDIEREA a două autoturisme

Incendiul a provocat distrugeri la nivelul anvelopelor și caroseriei vehiculelor.

În contextul activităților de investigare, polițiștii l-au identificat pe bănuit, respectiv un bărbat de 48 de ani, cetățean străin, care ar fi utilizat substanțe inflamabile pentru a provoca intenționat incendierea autoturismelor.

După finalizarea perchezițiilor, au fost ridicate mai multe bunuri cu valoare probatorie, iar bănuitul a fost condus la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj pentru audieri și măsuri procedurale.

Polițiștii au dispus reținerea preventivă pentru 24 de ore, bărbatul fiind condus și predat unui Centru de Reținere și Arestare Preventivă.

Cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca”, a transmis IPJ Cluj.

Bărbatul respectiv este cetățean italian.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Rețea de 9 traficanți de droguri prinsă la Cluj. Liderul grupului coordona totul din închisoare

Publicat

droguri

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Cluj, au efectuat 17 percheziții, la mai multe persoane, cercetate pentru constituirea unui grup infractional organizat, trafic de droguri de mare risc, efectuare de operaţiuni fără autorizaţie prealabilă cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, deținere fără drept în scopul consumului propriu de droguri de risc și mare risc.

”În sarcina unei persoane s-a reținut și comiterea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a deține permis de conducere.

Din cercetările efectuate a reieșit că, începând cu luna martie 2024, șase persoane cercetate în cauză ar fi constituit, pe criterii familiale, un grup infracțional organizat, care ar fi acționat, până în luna octombrie 2024, în scopul de a efectua trafic cu substanțe interzise.

Persoana cu rol de lider (aflată în penitenciar sub măsura arestării preventive, dispusă într-o cauză similară), împreună cu ceilalți membrii ai structurii de criminalitate organizată, ar fi comercializat, în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, droguri de mare risc pentru prizat, respectiv 3CMC, cunoscut sub denumirea de cristal și 4CMC, precum și substanțe cu efect psihoactiv, către consumatori din județul Cluj, pentru sume cuprinse între 300 și 1.400 de lei.

Cu privire la alte trei persoane cercetate în prezenta cauză, neafiliate grupului infracțional organizat, materialul probator administrat a relevat că, în intervalul martie – octombrie 2024, ar fi procurat, deținut, manipulat și vândut diverse cantități de substanță psihoactivă 2 MMC”, arată Poliția.

Au vândut droguri de mare risc

În sarcina uneia dintre acestea s-a reținut și faptul că ar fi procurat și vândut și droguri de mare risc, respectiv 4CMC, iar, în cursul lunii septembrie 2024, ar fi condus, în mod repetat, pe drumurile publice, din Cluj-Napoca, un autoturism, fără a deţine permis de conducere.

În cursul perchezițiilor domiciliare efectuate au fost descoperite și ridicate mai multe pungi și peste 200 de plicuri tip zip lock conținând substanțe pulverulente din categoria drogurilor de mare risc și a celor psihoactive (3 CMC, 4 CMC și 2MMC) pregătite pentru comercializare, diferite cantități de canabis, fragmente de comprimate MDMA, peste 300 de plicuri ziplock goale, grindere, cântare, 15.800 de lei, precum și alte mijloace de probă.

La data de 10 octombrie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea a 8 persoane, (6 bărbați și 3 femei), cu vârste între 25 și 47 de ani, pentru 24 de ore.

La data de 10 octombrie 2024, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a dispus arestarea preventivă a celor 9 persoane, pentru 30 de zile.

Surse judiciare au declarat pentru Cluj24 că una dintre percheziții a avut loc și în Penitenciarul Gherla.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu Mureș, a serviciilor de combatere a criminalității organizate Sălaj și Bistrița-Năsăud, Secției Regionale Poliție Transporturi Cluj, al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj și al unui echipaj canin al Direcției Regionale Vamale Cluj.

droguri

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT pe Trifoiului, în Cluj-Napoca. Mașină RĂSTURNATĂ în urma unui impact

Publicat

accident

Un accident a avut loc, vineri, pe str. Trifoiului din Cluj-Napoca. Două mașini s-au ciocnit, una dintre ele răsturnându-se pe o parte. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Vom reveni.

FOTO. ACCIDENT pe Trifoiului, în Cluj-Napoca. Mașină RĂSTURNATĂ în urma unui impact

accident

accident

accident

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax