ACTUALITATE
Întreruperi de curent în județul Cluj
DISTRIBUȚIE ENERGIE ELECTRICĂ ROMANIA, Sucursala Cluj-Napoca, anunţă întreruperea alimentării cu energie electrică în Turda şi în Copăceni:
Data întreruperii: 11.02.2021
Adresa/Localitatea: Localitatea Turda,str. Luterniștei, str. Cotită, Incinta CAP Turda Nouă, str. Teglas Istvan, str. Etienne Hajdu, str. Viitorului, str. Constantin Brâncuși, comuna Săndulești, localitatea Copăceni
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
O copilă de 14 ani a plecat joi dimineața la școală și nu s-a mai întors acasă.
Părinții au alertat poliția, care acum o caută.
Copilă de 14 ani căutată de familie. A dispărut de acasă. Sunați la 112 dacă o vedeți
Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată joi, 9 ianuarie, în jurul orei 19:30, cu privire la faptul că, în aceeași zi, în jurul orei 06:30, minora BŰKŐS NICOLETA ALECSANDRA, în vârstă de 14 ani, a plecat voluntar de la domiciliul său din Cluj-Napoca, îndreptându-se spre școală, iar până în prezent nu a mai revenit.
Fata are o înălțime aproximativă 1,65 metri, greutate aproximativă 50 de kilograme, ochii căprui și păr brunet.
La momentul plecării, aceasta era îmbrăcată cu o geacă maro, pantaloni de tip blugi albaștri și cizme albe cu talpă neagră, având asupra sa un ghiozdan roz.
Persoanele care pot furniza orice informații despre minora plecată voluntar sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să apeleze gratuit numărul unic de urgență 112.
CULTURA
VIDEO FOTO. Poetul Ion Mureșan, omagiat la 70 de ani într-un spectacol la Teatrul Național Cluj. Sala i-a cântat ”La mulți ani”
Lansarea antologiei “Poeme” (1982-2023) de Ion Mureșan a avut loc joi seara cu ocazia aniversării a 70 de ani ai poetului. Evenimentul a început la ora 19 în sala mare a Teatrului Național “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.
Poetul a fost în centrul atenției, fiind prezent pe scenă alături de Ion Pop, Al. Cistelecan, Vasile Sebastian Dâncu și Mihai Măniuțiu, directorul Teatrului Național. Aceștia s-au așezat “ ca la un cenaclu literar”, recitând poezii și omagiindu-l pe celebrul poet clujean.
“Teatrul național este onorat că a găzduit acest eveniment de excepție”, a declarat Mihai Măniuțiu
Cartea conține toate volumele lui Ion Mureșan, precum “Cartea de iarnă, 1981”, “Poemul care nu poate fi înțeles, 1993”, “Le mouvement sans coeur de l’image, 2001”, “Paharul / Glass / Au fond de verre, 2007”, Zugang verboten / Acces interzis”, “Alcool”. Începând de astăzi volumul apare și în format tipărit și se poate achiziționa, dar se găsește și sub formă de audiobook și în ediție digitală.
Cel mai premiat poet român
“Ion Mureșan e ,cu siguranță, cel mai premiat poet român, cel mai citit și cred ca cel mai iubit, dacă nu dintre toți pământenii, măcar dintre toți poeții“, a spus Ion Pop, care a adăugat, referindu-se-se la sărbătorit, că “întreaga lui evoluție este de fapt ca o parabolă, de la prima, la ultima; felul în care și-a orânduit volumele demonstrează o parabolă a formării umanității”.
Poetul a primit un cadou din partea cititorilor o lucrare făcută acum 150 de ani de un meșter din Viena (Austria), o pasăre, un animal mitologic ”care se poate transforma în orice”.
“Un fel de memento, să ținem minte cî oricând ai fugi de filosofie, Minerva te găsește oriunde”, i-a transmis eurodeputatul Vasile Sebastian Dîncu.
“Pentru ca un poet să fie mare trebuie să aibă cititori. Tu ești și mare și ai și cititori mari, așadar felicitari!”, i-a transmis și Al. Cistelecan
Poetul Ion Mureșan l-a citat pe Sofocle spunând că: “Pe lumea asta-s mari minuni, dar minuni mai mari ca omul, nu-s. Minuni mai mari ca poezia, nu-s”.
Ce este poezia?
În încheiere, poetul a făcut un mic exercițiu cu publicul.
“Dacă vreti să îmi faceti un mic dar, vă rog să repetați cu voce tare după mine <<ce este poezia?>>. Ani la rând o să căutați o definire a poeziei așa cum și eu am căutat-o în 70 de ani și nu am găsit-o. Este imposibil de găsit“, a spus Ion Mureșan.
Concert ”Alcool”
Lansarea antologiei a fost urmată de concertul “Alcool” interpretat de Ada Milea, Bobo Burlăcianu și Cristian Rigman în cadrul căruia au fost interpretate lucrări bazate pe versurile poetului, care se află în cartea “Poeme”.
La finalul evenimentului, publicul împreună cu echipa Teatrului Național i-a cântat poetului Ion Mureșan ”La mulți ani”.
Evenimentul a avut intrare liberă, sala fiind arhi-plină.
Organizatori au fost Teatrul Național Cluj-Napoca, Uniunea Scriitorilor, Fundația Transilvania Leaders și Editura Școala Ardeleană.
Andreea Paparuș
EVENIMENT
Un clujean de 47 de ani a fost arestat pentru INCENDIERE. Beat fiind, a dat foc casei mamei sale din Cășeiu
Un clujean de 47 de ani a ajuns 30 de zile după gratii, fiind acuzat de incendiere.
Fiind sub influența alcoolului, acesta s-a certat cu mama sa și a dat foc la niște materiale, pornind un incendiu care a mistuit toată casa. O tânără a ajuns la spital din cauza unui atac de panică.
Un clujean de 47 de ani a fost arestat pentru INCENDIERE. Beat fiind, a dat foc casei mamei sale din Cășeiu
La data de 5 ianuarie, în jurul orei 21:15, Poliția Municipiului Dej – Secția 5 Poliție Rurală a fost sesizată prin 112 cu privire la un incendiu produs la o locuință din localitatea Cășeiu.
La fața locului s-au deplasat de urgență echipaje din cadrul ISU Cluj, care au intervenit pentru localizarea și stingerea focului.
Conform verificărilor preliminare, s-a stabilit că sursa probabilă a incendiului a fost folosirea intenționată a unei surse de foc.
Casa a fost complet distrusă
În cadrul cercetărilor, polițiștii au identificat persoana bănuită de provocarea incidentului, respectiv un bărbat de 47 de ani, care, pe fondul consumului de alcool și al unui conflict cu mama sa, în vârstă de 69 de ani, a incendiat materiale într-o încăpere a locuinței, iar focul s-ar fi extins rapid, distrugând întreaga casă.
În urma incendiului, nu au existat victime, însă o tânără de 16 ani a suferit un șoc și a fost transportată la spital pentru evaluarea stării de sănătate.
Bărbatul, internat în spital
Bărbatul a fost internat involuntar la Spitalul Municipal Dej, iar în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere.
Ulterior, la data de 8 ianuarie, a fost sesizată Judecătoria Dej cu propunere de arestare preventivă, iar instanța a dispus arestarea acestuia pentru o perioadă de 30 de zile.
EVENIMENT
Clujeanul care a înjunghiat două persoane în noaptea de Revelion, arestat 30 de zile. Până acum a fost în spital
Tânărul care a înjunghiat o femeie și un bărbat în noaptea de Revelion, la Turda, a fost arestat preventiv, anunță polițiștii clujeni.
Acesta este cercetat și pentru violare de domiciliu.
Clujeanul care a înjunghiat două persoane în noaptea de Revelion, arestat 30 de zile. Până acum a fost în spital
Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Turda au reținut, în 8 ianuarie, un tânăr de 26 de ani, în urma unui conflict sesizat la data de 31 decembrie 2024.
Din cercetările efectuate a rezultat că, pe fondul consumului de alcool, între tânăr și un bărbat de 37 de ani, respectiv o femeie de 39 de ani, a izbucnit un conflict, în cadrul căruia tânărul ar fi devenit violent față de cei doi.
Ulterior, tânărul s-a deplasat la locuința acestora, unde a pătruns fără drept și le-ar fi provocat leziuni cu un cuțit.
Agresorul s-a rănit singur cu cuțitul și a fost internat împotriva voinței
Potrivit polițiștilor clujeni, în timpul altercației, tânărul s-ar fi rănit singur, având nevoie de îngrijiri medicale. Ulterior, a fost internat involuntar într-o unitate medicală pentru evaluare. După externare, la data de 8 ianuariea, în baza probatoriului administrat, polițiștii au dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore.
Miercuri, 9 ianuarie, cel în cauză a fost prezentat Judecătoriei Turda, care a dispus arestarea sa preventivă pentru 30 de zile. Cercetările sunt continuate sub aspectul infracțiunilor de lovire sau alte violențe și violare de domiciliu.