Connect with us

ACTUALITATE

Întreruperi de curent în județul Cluj

Publicat


DISTRIBUȚIE ENERGIE ELECTRICĂ ROMÂNIA, sucursala Cluj-Napoca, DEER – SucursalaCluj-Napoca anunţă întreruperea alimentării cu energie electrică, astfel:

Data întreruperii: 06.05.2021
Adresa/Localitatea: Localitatea Cluj-Napoca, str. Cosaşilor, nr.1-3.
Intervalul orar: 09:00-13:00

Data întreruperii: 11.05.2021
Adresa/Localitatea: Localitatea Cluj-Napoca, zona fostului CAP UNIREA.
Intervalul orar: 09:00-17:00

Data întreruperii: 12.05.2021
Adresa/Localitatea: Localitatea Gherla, str. Andrei Mureşanu, nr.4.
Intervalul orar: 08:00-15:00



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat lovit de tren în zona IRA din Cluj-Napoca. A murit pe loc

Publicat

Un bărbat a murit, sâmbătă, după ce ar fi fost lovit de tren în zona IRA din Cluj-Napoca.

”Două autospeciale și un echipaj SAJ au fost alertate de puține momente cu privire la un incident în apropierea podului IRA unde un bărbat ar fi fost lovit de tren.

În momentul sosirii echipajelor operative bărbatul prezenta leziuni incompatibile cu viața”, arată ISU Cluj.

Traficul feroviar este oprit până la finalizarea cercetărilor.

Ce s-a întâmplat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a precizat penru Cluj24 că trenul privat INTEREGIONAL 10632 a accidentat mortal o persoană între stațiile Cluj Napoca – Cluj-Napoca Est, pe firul II.

”Circulația a fost oprită aproximativ 75 de minute pentru cercetări la fața locului.

Au staționat temporar, din cauza acestui accident, alte 4 trenuri – R 4102, IRN 405, R 4020 si R 3082”, au spus reprezentanții CFR SA.

Citește mai departe

EDUCATIE

Mircea Miclea: Evaluarea Națională poate fi schimbată cu o examinare cu mai multe probe, inclusiv transdisciplinare

Publicat

Mircea Miclea

Fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, consideră că Evaluarea Națională poate fi schimbată cu o examinare cu mai multe probe, inclusiv transdisciplinare, așa cum au cerut recent un director de școală și un lider de sindicat, dacă Legea educației Iohannis-Deca este modificată, dacă se schimbă curriculumul și este înlocuit cu unul hibrid și dacă profesorii sunt formați.

„Pisica putea fi «ruptă» în 2011”, a declarat Miclea pentru Edupedu.ro explicând că Legea statua atunci ca evaluarea să fie susținută la clasa a IX-a (care ar fi trebuit să fie clasă de gimnaziu, nu de liceu) la Limba română, la Limbă străină, la Competențe digitale, Competențe civice și competențe interdisciplinare – prin Științe.

„Era deja din 2011 scrisă legea aceasta, din păcate nu a fost acceptată, a fost printre primele articole boicotate din legea intrată în vigoare și anulate de Guvernul Ponta. Acum, după 13 ani, lumea începe să revină. Este de bun augur, dar nu cred că este masă critică pentru așa ceva”, a precizat Miclea.

Fondator al școlii cognitive în psihologia românească și președintele Comisiei prezidențiale pentru Educație înființată de președintele Traian Băsescu pentru a realiza Legea educației implementată în 2011, Mircea Miclea a explicat pentru Edupedu.ro cum ar putea fi aplicată evaluarea cu elemente transdisciplinare la finalul gimnaziului, în locul actualei Evaluări Naționale cu doar două probe: Română și Matematică.

Nu doar Română și Matematică

”Nu cred că deocamdată cei care susțin schimbarea au făcut masă critică.

Pisica putea fi „ruptă” în 2011, atunci a fost introdusă la clasa a IV-a evaluarea transdisciplinară, dar reamintesc că în articolul 74 al variantei inițiale a Legii [Legea educației nr.1/2011 cunoscută ca Legea Miclea-Funeriu – N.Red.] era propusă ca inclusiv Evaluarea la intrarea în liceu să fie transdisciplinară.

Evaluarea a fost gândită după următoarea logică: tot ceea ce este important trebuie învățat și evaluat. Prin urmare, Evaluarea era stabilită la articolul 74 din Legea 1/2011 la Limba română, limbă străină, competențe digitale, competențe civice și competențe interdisciplinare, prin științe. Era chiar scrisă în lege materia de examen: Științe.

Teoria pe care și-o fac copiii cu privire la învățare este determinată de evaluare.

Dacă noi evaluăm numai Română și Matematică, atunci nicio altă competență nu va fi considerată importantă de elevi.

Și atunci s-a mers pe logica asta la evaluare. Era deja din 2011 scrisă legea aceasta, din păcate nu a fost acceptată, a fost printre primele articole boicotate din legea intrată în vigoare și anulate de Guvernul Ponta. Acum, după 13 ani, lumea începe să revină. Este de bun augur, dar nu cred că este masă critică pentru așa ceva.

Predare hibridă

Pentru a fi aplicată acea evaluare cu elemente transdisciplinare, ar trebui rezolvată următoarea problemă:

întâi trebuie conceput un curriculum transdisciplinar, asta înseamnă că el trebuie să fie o combinație de Științe, separat Fizică, Biologie, Chimie, Matematică și subiecte care se predau transdisciplinar.

Nu cred că trebuie să începem direct transdisciplinar, ci printr-o hibridare de disciplinar și transdisciplinar.

De exemplu, dacă învățăm la Fizică despre lentile și optică, dacă învățăm la Chimie despre substanțe chimice și la Biologie despre părțile componente ale unui organ, putem să predăm apoi transdisciplinar ochiul, pentru că în ochi integrezi elementele de optică de la Fizică, elementele de chimic și biologic.

Deci soluția pe care o văd este o predare hibridă, disciplinară și transdisciplinară pe anumite teme. Îi înveți pe copii atât să dobândească o anumită disciplină, cât și să facă o sinteză în manieră transdisciplinară.

al doilea pas este pregătirea profesorilor pentru o astfel de predare, deci trebuie un program de formare.

Toate lucrurile astea ar fi trebuit începute în 2011, inclusiv Masteratul Didactic era gândit în felul ăsta. Nici Masteratul Didactic nu a fost acceptat [universitățile nu au organizat Masterate Didactice din 2011 și până în urmă cu 3 ani, deși erau în lege prevăzute – N.Red.], nici abordarea transdisciplinară așa cum era scrisă în articolul 74 din varianta inițială a Legii educației nr1/2011.

Dar să sperăm că dacă vor mai fi luări de poziție se va ajunge la așa ceva. Este păcat că pierdem timpul în dispute irelevante”, a precizat Miclea.

Soluție în 3 pași

Acesta a explicat că soluția pentru a aduce o evaluare cu elemente transdisciplinare la final de gimnaziu este în 3 pași:

înseamnă schimbarea legii actuale,

schimbarea curriculumului și eu văd curriculum hibrid, o combinație a predării disciplinare cu elemente transdisciplinare pe anumite teme

iar pasul trei: formarea profesorilor. Pentru că dacă nu ai formarea profesorilor, nu poți să reglezi predarea doar din curriculum. Asta ar fi soluția, în 3 pași.

Cine este Mircea Miclea

Mircea Miclea este psiholog, profesor de științe cognitive aplicate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cercetător.

A fost cel mai tânăr șef de catedră din istoria Universității, cancelar al UBB, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească.

Ministru al Educației în perioada decembrie 2004 – noiembrie 2005, a fost timp de 5 ani președintele comisiei prezidențiale în mandatul lui Traian Băsescu care a realizat Raportul pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării, diagnoză care a stat la baza Pactului național pe educație semnat în 2008 de toate partidele politice și apoi la baza Legii educației nr. 1/2011, schimbată în 2023 cu Legea Deca-Iohannis.

Doctor în psihologie și cu un masterat în administrarea afacerilor, Mircea Miclea este fondatorul Institutului de cercetare-dezvoltare Cognitrom, care dezvoltă produse la intersecția dintre psihologie si tehnologie, două dintre acestea fiind paxonline.net și depreter.ro.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Tinerii nu se înghesuie la Cluj să doneze sânge ca să primească bilete de o zi la Untold și Neversea

Publicat

Untold

Doar 50 de persoane au donat sânge, sâmbătă, în primele două ore de la începutul campaniei de donare de sânge Blood Network a UNTOLD de la Cluj-Napoca, eveniment care are loc în parcarea Kaufland din Mărăști, deși au fost tineri care s-au așezat la coadă încă de la ora 5. 

Spre deosebire de acest an, în 2023 erau cozi încă de la prima oră, după cum puteți citi AICI. Atunci primii tineri s-au pus la coadă la ora 1 noaptea.

Cei care donează sânge la caravana mobilă sâmbătă, 29 iunie, și duminică, 30 iunie, între orele 8:00 și 14:00, și se înscriu pe reteaua.sieudonez.ro, primesc un bilet de o zi pentru prima zi de festival la UNTOLD sau Neversea 2024.

Untold

De asemenea, cei care aleg să doneze sânge în Centrele de Transfuzii trebuie să acceseze site-ul untold.com sau neversea.com, pentru a completa formularul de înscriere, să atașeze o poză cu adeverința de donator, după care vor primi pe adresa de e-mail un voucher, cu care vor putea achiziționa abonamente la prețuri speciale la UNTOLD sau Neversea.

Acțiunea de donare a fost întreruptă la un mopment după ce un șofer neatent a dat cu mașana peste generatorul caravanei mobile instalat în parcarea Kaufland Mărăști.

Untold are loc în perioada 8-11 august la Cluj-Napoca, iar Neversea în 4-7 iulie în Constanța.

Citește mai departe

CULTURA

Movie Nights readuce magia filmelor în Iulius Parc. Începând de vineri, 5 iulie, ne revedem la film, în aer liber

Publicat

Devenit deja tradiție, Movie Nights, evenimentul care reunește cinefili de toate vârstele în Iulius Parc Cluj, reîncepe weekend-ul viitor și readuce serile de film în aer liber.

Întreaga vară, în fiecare zi de vineri, te așteptăm în Iulius Parc, unde vor rula cele mai apreciate pelicule din ultima perioadă.

Lumini, cameră, acțiune!

Movie Nights revine în Iulius Parc, de pe 5 iulie 2024, pentru cea de-a opta ediție, iar clujenii sunt așteptați la serile de film în aer liber. Vara aceasta, te așteptăm alături de prieteni în fiecare vineri seară în Iulius Parc, unde vom monta un ecran gigant pe care vor rula pelicule din diferite genuri cinematografice. Intrarea este gratuită. Toate filmele au fost alese de public, printr-un sondaj făcut de paginile de social media ale Iulius Mall Cluj.

Începem seria Movie Nights cu unul dintre cele mai așteptate filme ale anului – „Dune II”, care va rula vineri, 5 iulie, începând cu ora 21.30. Vino la filmul „Dune II” să descoperim împreună călătoria parcursă de Paul Atreides în drumul său!

Programul complet al Movie Nights

Programul poate suferi modificări, însă ca să fii mereu la curent cu toate noutățile, ne poți da follow pe pagina de Facebook Iulius Mall Cluj-Napoca sau pe Instagram.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax