Connect with us

ACTUALITATE

INTERVIU VIDEO/ Viorel Băltărețu (USRPLUS): Deviza mea în această campanie electorală este că cea mai bună protecție socială este locul de muncă (PE)

Publicat


Viorel Băltărețu, ocupantul locului doi pe lista USRPLUS Cluj pentru Camera Deputaților, își propune reducerea declarațiilor depuse de firme, reformarea ANAF și transparentizare în administrația publică.

Viorel Băltărețu a acordat un interviu pentru Cluj24.ro

Toată lumea vrea să se schimbe ceva bine în România

Rep: Dle Băltărețu, cum a trecut prima săptămână de campanie?

V.B.: E o experiență nouă pentru mine, pot să spun că m-am descurcat mai bine decât m-am așteptat, au fost multe interviuri, multe interacțiuni cu alegătorii. Din păcate, nu am avut șansa să avem întâlniri față în față pentru că pandemia nu ne permite dar am avut câteva live-uri pe Facebook, comentarii, cu încurajări sau înjurături.

Din păcate, trăim în România iar decența este un lucru mai puțin cunoscut pentru unii. Dar, per total, a fost o experiență bună. Am descoperit oameni care ne susțin și de la care nu mă așteptam să o facă. A fost o experiență bună.

Rep: Ce mesaje ați primit de la alegători, e nevoie de o schimbare a clasei politice, de o înnoire?

V.B.: Eu cred că toată lumea din România, nu doar o parte a populației sau numai votanții noștri, toată lumea vrea să se schimbe ceva bine în România. Și atunci tot mai mulți văd oamenii de la alianța USRPLUS ca o șansă la schimbare.

Suntem oameni care nu am mai făcut politică, care ne-am dovedit capacitățile profesionale în mediul privat, lucru care cred că spune ceva despre noi, că putem să dovedim că am făcut lucruri în privat pe care sperăm să le facem și la stat, în administrație, în Parlament până la urmă.

300 de parlamentari, semnal de eficientizare

Rep: Care este punctul de vedere al USRPLUS față de reducerea numărului de parlamentari la 300 și de ce?

V.B.: Alianța USRPLUS are printre primele angajamente luate prin programul de guvernare această modificare a Constituției, să reducem Parlamentul la 300 de parlamentari. Face parte din programul nostru de reducere a birocrației și de optimizare și eficientizare a administrației.

Dacă vrem să optimizăm statul român și tot ce înseamnă administrație, trebuie să începem cu vârful. Parlamentul este tot parte a administrației și 300 de parlamentari este un semnal pe care îl dăm tuturor administrațiilor că vor să fie eficientizate.

Schimbarea sistemului de vot

Rep: Oamenii ce v-au spus legat de acest subiect? Sunt de acord cu reducerea numărului de parlamentari?

V.B.: Da, susțin, dar am avut o întrebare care mi s-a părut foarte interesantă, practică dar și filosofică. Dacă vor fi 300 de parlamentari în loc de 465 câți vor fi în viitorul Parlament, n-o să ne trezim că vor fi oameni incompetenți, care vor mai puțini și mai ușor de controlat în loc de 465 în care ar putea să intre și câțiva competenți?

Gândim în paradigma de astăzi în care parlamentarii sunt aleși din pix în partidele vechi de către șefii de partid. Noi sperăm să schimbăm și sistemul de vot.

Statul român să fie mai eficient

De exemplu, avem în programul nostru trecerea la liste deschise, ceea ce înseamnă să votezi o listă de partid, dar să poți bifa, de exemplu, poziția a 10-a de pe listă. La Cluj ar fi 10 deputați, să spunem, tu îl bifezi pe al 10-lea iar acesta va primi votul tău în lista Alianței USRPLUS.

În acest fel, alegătorii vor putea face un fel de vot uninominal pe lista de partid, e o combinație între cele două. E un lucru interesant care va trebui testat. Pentru asta avem nevoie de infrastructură, avem nevoie de vot electronic, de mai multe lucruri ca să putem implementa un asemenea sistem.

Dar vrem să modernizăm statul român, vrem să îl facem mai eficient și mai flexibil și oamenii să fie aleși într-un fel în care să reprezinte populația, nu să fie doar o simplă listă și atât.

Schimbarea modului de atragere a fondurilor europene

Rep: În această perioadă se construiește bugetul României pe anul 2021. Ce ar trebui schimbat, care e viziunea USRPLUS față de construcția unui buget național?

V.B.: Construcția bugetului ar trebui să se centreze pe nevoile societății și cred că, în momentul de față, și din perspectiva situației economice, legată de situația pandemiei, nu cred că ne vor aștepta niște vremuri foarte bune.

Am avut o discuție cu câțiva antreprenori și ne-am sfătuit puțin ce probleme avem și cum putem să le rezolvăm, pentru că există clar o scădere a cererii pentru noi, ca și companii. Mai repede sau mai târziu înseamnă reorganizarea companiilor și, până la urmă, să dai afară oameni.

Acesta este ultimul lucru pe care eu mi-l doresc, atât pentru angajații mei cât pentru fiecare angajat din România.

Deviza mea în această campanie este că cea mai bună protecție socială este locul de muncă. Întorcându-mă la bugetul României, va trebui să ne gândim cum poate statul român să sprijine mediul privat, pentru că acolo sunt locurile de muncă aducătoare de valoare adăugată pentru a nu ajunge să își reducă numărul de angajați.

Adepții facilităților fiscale

Noi nu suntem adepții unui sprijin financiar, suntem adepții unor facilități fiscale care se pot da antreprenorilor – reduceri de taxe, amânări la plată, facilități fiscale care pot fi folosite pentru a crea spațiu fiscal, tampoane financiare pentru a-și duce mai departe activitatea.

Pe altă parte, va trebui foarte rapid să schimbăm modul în care se atrag fondurile europene. Mă refer aici la birocrație, la modul în care statul tratează antreprenorii, cred că trebuie să îi tratăm cu respect.

Eu de exemplu, sunt antreprenor, nu mă simt tratat cu respect de statul român și va trebui să schimbăm treaba asta.

Antreprenorii știu ce să facă cu banii europeni

Antreprenorii aduc valoare la buget, au grijă de angajații lor cel mai bine și atunci statul român va trebui să ne sprijine prin debirocratizare, prin simplificarea tuturor procedurilor pe care, în momentul de față, le avem de trecut pentru a obține aceste fonduri europene.

Sunt foarte mulți bani europeni care sunt promiși pentru economia românească și este foarte important ca acești bani să ajungă cât se poate de repede la antreprenori. Știu ce să facă antreprenorii cu ei.

Să nu confundăm șmecheriile financiare cu antreprenorii corecți care își fac treaba și care se luptă zi de zi cu blocajele economice și cu tot ceea ce se întâmplă.

Rep: Sunteți compatibili cu liberalii de la PNL, viitorii dvs colegi de Parlament?

V.B.: Eu zic că da. La nivel de compatibilitate, vedem posibilitatea de a colabora cu PNL, poate și cu PMP la guvernare. Cu siguranță nu vom colabora cu PSD pentru că PSD înseamnă pentru noi tot ce înseamnă hoția și partea de incompetență care s-a întâmplat în țara asta în ultimii 30 de ani.

Eu voi merge în Parlament ca deputat de Cluj. Toți ceilalți colegi ai mei, cei 9 deputați și 4 senatori, vom reprezenta Clujul.

Va trebui să trecem, pe proiectele care sunt de interes pentru Cluj, de interesele noastre de partid și tot ceea ce va fi bine pentru județul Cluj și pentru cetățenii județului va trebui să ne dăm mâna și să ne sprijinim unii pe alții pe acele proiecte. Mi se pare un lucru de bun simț.

Coaliție la guvernare în jurul USRPLUS

Noi trebuie să privim lucrurile în felul următor. Alianța USRPLUS a propus un candidat pentru funcția de prim-ministru, vorbim de Dacian Cioloș. Prima opțiune pentru noi este să câștigăm aceste alegeri și să facem o coaliție la guvernare, cu PNL, dar în jurul USRPLUS.

Noi, la consultările pe care le vom avea cu președintele Iohannis, vom merge cu propunerea de prim-ministru Dacian Cioloș. Apoi vom vedea. Asta este, momentan, poziția noastră, vrem ca Dacian Cioloș să fie prim-ministru și să creăm în jurul nostru o coaliție de guvernare.

Diferența dintre candidații USRPLUS și cei ai PNL și PSD

Rep: Cum vedeți competiția locală de la Cluj, ce vă diferențiază pe dvs, candidații USRPLUS, de cei de la PNL, de exemplu.

V.B.: Mă uitam la contracandidații mei și mă uitam la mine și la colegii mei din USRPLUS și am văzut următorul lucru. Majoritatea, dacă nu toți contracandidații noștri, și mă refer la PNL și PSD, sunt oameni care și-au construit cariera politică în cadrul administrației statului.

În tinerețe au intrat într-o poziție la Primărie sau într-un spital și toată cariera lor s-a desfășurat în cadrul administrațiilor de stat. Comparativ cu ei, noi cei care suntem în Alianța USRPLUS, suntem oameni care venim din mediul privat.

Eu știu ce înseamnă stresul de a mă gândi ce fac mâine, am de plătit salariile, de unde fac rost de bani ca antreprenor să îmi plătesc angajații, eu știu ce înseamnă să am un control de la o administrație financiară care vine și îți caută nod în papură și vrea să te pună pe butuci, că asta este, uneori, senzația.

Nu știu în administrația de stat câți au avut genul acesta de stresuri și câți au avut presiunea unor angajați pentru care răspund, pentru ei și pentru familiile lor.

Mie mi se pare că, aparent suntem la fel la prima vedere pentru cetățeni, dar în realitate background-ul este complet diferit și succesul profesional al fiecăruia este complet diferit.

E nevoie de transparentizare

Rep: Dar proiectele pe care le susțineți dvs de la USRPLUS și cei de la PNL?

V.B.: Vorbim de proiectele pentru Cluj, de Spitalul Regional de Urgență, de centura metropolitană, de dezvoltarea zonei metropolitane și apoi de dezvoltarea întregului județ.

Sunt proiecte susținute și de noi și de ei dar diferența majoră este că noi susținem că aceste proiecte se pot dezvolta și se pot implementa numai după ce vom reuși să oprim ceea ce înseamnă corupția, risipa banului public.

Pentru că dacă vom face iar o centură metropolitană care o să ne coste 40 de km cât ar costa o autostradă până la București nu am făcut nimic. Noi trebuie să facem cumva să ne întoarcem la eficientizare. Și aici iar este un punct pe care noi, cei din USRPLUS îl susținem și o să-l implementăm cât se poate de repede ajunși la guvernare, și anume transparentizare.

Cel mai bun critic al unei autorități locale, al unui minister, este cetățeanul român. Odată ce vom transparentiza sută la sută cheltuielile de la Primăria Cluj, gândiți-vă ce înseamnă să vedem care este salariul celor care lucrează acolo, câți oameni sunt angajați, ce sporuri primesc.

Eficientizare în primării

În momentul de față nimeni nu știe de sporuri primesc angajații de la Primăria Cluj, e o problemă.

Ați văzut probabil zilele trecute postarea lui Dominic Fritz de la Timișoara care a descoperit că o parte din angajații Primăriei iau spor de 50% pentru că lucrează cu fonduri europene și Primăria a cheltuit 7 milioane de lei ca să atragă un milion de lei, pe sporuri.

E bătaie de joc, dacă într-o firmă privată s-ar întâmpla treaba asta, directorul de la departamentul respectiv ar zbura dacă nu ar fi retrogradat.

Asta înseamnă eficientizare. Toată lumea spune că nu sunt bani. Ok, nu sunt bani, dar eu cred că sunt dar nu sunt folosiți eficient și corect.

E nevoie de reformă a ANAF

Rep: Vorbeați de eficientizare. Sunteți pentru o colectare constantă și susținută a veniturilor la bugetul de stat? Nu ar fi nevoie de o reformă a ANAF?

V.B.: Este evident că este nevoie de o reformă a ANAF. În programul Alianței USRPLUS avem partea de reformare a statului și când vorbim de stat, vorbim și de partea de reformare a sistemului de colectare a taxelor. Odată cu digitalizarea, cu unificarea tuturor bazelor de date ale instituțiilor, o să ne fie foarte la îndemână să vedem o societate dacă și-a plătit TVA, dacă a plătit taxele, ce facturi a emis.

Zero taxe pe salariu minim

Dacă toate aceste informații sunt într-un singur loc este foarte ușor să urmărești și atunci evaziunea asta fiscală, sau lipsa de colectare, ar fi compensate exact de sistemul acesta digital.

Una din sursele de finanțare a programelor noastre și a programului nostru Zero taxe pe salariul minim, care este un deziderat foarte ambițios, este un lucru realizabil, care se întâmplă în alte țări, în Anglia sau Germania. În Germania au 9500 de euro, în Anglia 11.000 de lire, sume minime care nu se impozitează. Se poate face și în România.

E adevărat, impactul bugetar astăzi este foarte mare, dar dacă vom crește colectarea prin digitalizarea de care spuneam, dacă vom transforma economia din gri și negru în alb, măcar o parte din ea, pentru că e foarte greu să ajungi să ai zero economie gri și neagră, dar trebuie să tinzi către treaba aceasta.

Toate aceste lucruri se vor întoarce apoi cu taxe mai multe adunate la buget care să susțină această Zero taxă pe salariul minim. De ce să mai faci evaziune fiscală dacă nu plătești nici un fel de taxă pe salariul minim?

Reducerea declarațiilor pentru firme

Rep: Care ar fi primul proiect legislativ pe care îl veți depune ca viitor deputat al USRPLUS Cluj?

V.B.: Personal, ca deputat, mă voi concentra pe debirocratizare și pe simplificarea regulamentelor și regulilor pentru antreprenori. Am făcut o analiză a declarațiilor pe care o companie le depune la toate instituțiile statului într-un an de zile.

Și am descoperit, fără să pun la socoteală declarațiile pe REVISAL, la forțele de muncă, că am 155 de declarații pe care le-am depus.

Aici trebuie văzut pentru că de multe ori e fix aceeași informație pe care o dai instituției A, B, C și D și sunt multe care nu au niciun rost pur și simplu. Adică nu se întâmplă nimic cu ele.

Trebuie să oprim treaba asta, și asta înseamnă, de fapt, că ajutăm antreprenorii să fie mai eficienți. În loc să se ocupe să trimită declarații și să adune informații să le scrie într-un format sau într-altul se vor ocupa să își facă business-ul lor, să și-l crească.

Reducerea numărului de declarații va fi unul dintre obiectivele mele principale. Dar pe altă parte, de fapt, dacă ne gândim, în 2016 Guvernul Cioloș a avut comisia de tăiat hârtii, este o continuare a acestui program.

 

 

 

 

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Sabin Sărmaș: Candidez independent la Primăria Cluj-Napoca din partea ”Partidului Clujenilor Invizibili”

Publicat

De

Sabin Sărmaș

Deputatul PNL, Sabin Sărmaș, a anunțat că va candida independent la Primăria Cluj-Napoca din partea ”Partidului Clujenilor Invizibili” și va reprezenta clujenii invizibili care stau cu orele în trafic sau care aleargă după 3 job-uri, cei care duc orașul în spate.

”Candidez la Primăria Cluj-Napoca din partea Partidului Clujenilor Invizibili, care este o stare de fapt și de spirit de câțiva ani. Este un partid al oamenilor nevăzuți și neauziți, care din 2016 erau zeci de mii și care duc Clujul în spate, cu rele sau mai puțin rele.

Sabin Sărmaș: Candidez independent la Primăria Cluj-Napoca din partea ”Partidului Clujenilor Invizibili”

Voi sunteți cei care nu vă permiteți din salariul pe care îl aveți să ieșiți la restaurant în cel mai scump oraș din țară, care alergați după 3 job-uri să vă permiteți un concediuu în Bulgaria, care vă plătiți cu greu iarna facturile, care stați ore în cozi neterminale de mașini, sunteți mamele care navighează cu cărucioarele pe trotuare ieșind pe carosabil.

(…) Și cu toate astea nu plecați, pentru că nu aveți unde pleca, pentru că ați fost aici înainte de bunăstarea lui Boc, care ne-a sărăcit pe toți. Nu aveți de ce să plecați, ei ar trebui să plece, nu voi”, a spus, vineri, Sabin Sărmaș.

”Candidez pentru toți oamenii invizibili”

Acesta a precizat că vrea să candideze pentru un oraș în care jumătate dintre locuitori nu își mai permite să trăiască, iar cealaltă este ignorată complet, chiar dacă ei sunt motorul economic Clujului.

”Candidez pentru toți oamenii invizibili ai Clujului, extrem de tăcuți, care acum au o voce care le va servi interesele în Primăria Cluj-Napoca”, a precizat candidatul la primărie.

Nu pleacă din PNL

Acesta a arătat că este membru în PNL din 2009 și nu va pleca din partid, menționând că a primit mesaje de susținere din partea unor liberali clujeni, arătând că este un curent printre clujeni că este nevoie de altceva după 20 de ani.

”Câtă vreme PNL nu mă exclude, înseamnă că mă susține”, a subliniat Sărmaș.

Acesta a avertizat că orașul se scufundă, fiind unul în care nu se va putea trăi în anii următori.

Candidatul a mai arătat că așteaptă de la Emil Boc o declarație fără echivoc privind candidatura sa la Primăria Cluj-Napoca, nu să lase de înțeles că ar viza o funcție europeană.

”Miza este să fac orașul așa cum îl vor clujenii”, a mai spus Sabin Sărmaș.

Acesta a precizat că mulțumește partidelor care au anunțat că sprijină candidatura sa, dar a ținut să declare că va candida independent la Primăria Cluj-Napoca.

Sabin Sărmaș consideră că, pentru a avea succes un contracandidat cu șanse împotriva lui Emil Boc, ar trebui să fie susținut de toate partidele din opoziție, pentru a nu se risipi voturile.

Sabin Sărmaș

Citește mai departe

Aberații de România

5070 de euro/ mp. Evaluatorul Adrian Crivii: Clujul e nebun

Publicat

De

În ultima vreme au apărut mai multe anunţuri de vânzări imobiliare, în care preţul unui apartament a depăşit pragul de 5000 de euro/mp.

5070 de euro mp

Cluj24 a przentat zilele trecut un astfel de apartament de 59 mp, care era scos la vânzare cu aproape 1,5 milioane de lei.

Aici apartamentul respectiv:

FOTO. Preţul pe mp de apartament în Cluj a ajuns la 5070 de euro. Apartament de 57 mp cu 1,5 milioane de lei

Clujul e nebun

Adrian Crivii, CEO Darian DRS şi preşedintele preşedintele Asociaţiei Mondiale a Organizaţiilor de Evaluatori (WAVO), a declarat, pentru Cluj24, că este posibil să fie şi astfel de preţuri, în funcţie de locul din Cluj şi de finisaje.

„Pot să fie nişte proprietăţi mai speciale, să fie amenajate, făcute cum trebuie. Se poate să existe şi aşa ceva. Dar Clujul e nebun. Acum preţurile sunt la 2500-2800 de euro/mp, la blocurile astea normale.

Dar la un apartament sunt foarte importante două lucruri: locaţia şi nivelul finisajelor. Variaţia e foarte mare de la normal la excepţional”, a spus Adrian Crivii, adăugând că, pe de altă parte, „În principiu, poate să ceară fiecare cât vrea”.

Valoarea locuinţei depinde mult de loc şi de finisaje

Cu referire strict la cazul apartamentului de mai spus, cu preţul de 5070 de euro/mp, Adrian Crivii spune că este, totuşi, cu finisaje exclusiviste.

„Am citit articolul, e un finisaj exclusivist foart scump, opere de artă. Inclusiv designerul a luat o căruţă de bani. Locaţie + FINISAJE şi sunt excepţii. Nu se vând curent, e ceva de excepţie. Nu o să îl vândă probabil la preţul ăsta dar fraierul nu moare niciodată. Eu cred că omul l-a făcut pentru el şi acum vrea sa îl vândă si mai mult testeaza piaţa!”, a spus Adrian Crivii.

În privinţa pieţei imobiliare clujene în general, Adrian Crivii oamenii ar urma să cumpere mai puţin, fiindcă acum e mai greu să facă economii.

„Dacă rămân mai puţini bani la oameni şi din cauza scumpirilor inerente şi a inflaţiei rămân mai puţini bani la oameni, oamenii au mai puţini bani să economisească şi să-şi cumpere apartamente. Apartamentele astea de 5000 de euro/mp nu au treabă cu creditul. S-ar putea să fie nişte apartamente de pretenţioşi şi să fie unii care au făcut bani”, a completat Adrian Crivii.

*Adrian Crivii este doctor în economie, CEO la grupul de firme DARIAN, companie clujeană independentă cu birouri în toată ţara, care este pe piaţă de 30 de ani şi care a lucrat cam cu toate firmele mari din România.

De asemenea, el a fost preşedintele ANEVAR şi, printre altele, este preşedinte al Asociaţiei Mondiale a Organizaţiilor de Evaluatori.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident pe strada Traian Vuia din Cluj-Napoca. Un motociclist rănit, dus la spital

Publicat

accident pe strada Traian Vuia

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit vineri dimineață la un accident rutier petrecut pe strada Traian Vuia, în care au fost implicate o autoutilitară și o motocicletă.

Odată ajunse la fața locului, pompierii l-au găsit pe motociclist sub dubă, acesta nefiind încarcerat.

Accident pe strada Traian Vuia din Cluj-Napoca. Un motociclist rănit, dus la spital

”Totuși, pentru a nu agrava posibilele leziuni, pompierii l-au extras în siguranță. Acesta a fost transportat în cele din urmă la spital.

La misiune au luat parte două autospeciale, un echipaj SAJ și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă”, precizează ISU Cluj.

accident pe strada Traian Vuia

Citește mai departe

EVENIMENT

CTP Cluj-Napoca a suplimentat numărul de mijloace de transport pe mai multe linii

Publicat

De

Autobuze Cluj

Numărul de mijloace de transport în comun a fost suplimentat înceăând de vineri, 1 martie, anunță CTP Cluj-Napoca.

Reprezentanții Companiei de Transport Public au precizat că vor suplimenta numărul de mijloace de transport pe câteva linii și în weekenduri.

CTP Cluj-Napoca a suplimentat numărul de mijloace de transport pe mai multe linii

Astfel, începând cu 1 martie a crescut numărul mijloacelor de transport în zilele lucrătoare pe liniile 30, 24B, 46B, 35, 21, 50, 1, 6, 25 și 102.

Liniile 30, 24B, 6 și 25 vor fi suplimentate și în zilele de weekend.

Noile programe de circulație vor putea fi consultate pe site-ul companiei www.ctpcj.ro și în aplicația gratuită de mobil “Tranzy”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax