ACTUALITATE
INTERVIU VIDEO/ Cristian Bordei, candidat USRPLUS Cluj la Senat: Singura metodă de a schimba lucrurile este implicarea directă, nu să așteptăm de la alții (PE)
Cristian Bordei ocupă primul loc la Senat pe lista USRPLUS Cluj pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie. Candidatul este antreprenor, este specializat în relații economice internaționale și a intrat în politică din dorința de a schimba ceva în România.
Rep: Dle Cristan Bordei, sunteți antreprenor. Ce v-a determinat să faceți pasul spre politică?
C.B.: În primul rând exasperarea că m-am săturat să văd cum, de 30 de ani, țara noastră ratează rând pe rând cam toate oportunitățile majore de dezvoltare iar, pe de altă parte, disperarea care m-a cuprins, mai ales în ultimii ani, începând cu 2016, când am văzut ce s-a întâmplat în viața noastră politică și mai ales în perioada așa numitului regim Dragnea când am început să revăd scene din anii 1990 la care sincer nu mai credem că vom mai reveni vreodată.
A fost ca un duș rece pentru mine pentru că mi-am dat seama cât sunt de fragile câștigurile de pe plan democratic pe care le-am obținut foarte greu în acești ultimi 30 de ani și cât de ușor pot fi întoarse.
Practic, am ajuns la concluzia că singura metodă de a schimba lucrurile și a face ca lucrurile să rămână pe făgașul care trebuie este implicarea directă și nu să așteptăm de la alții.
Rep: Să nu lăsați pe alții să decidă în locul dvs…
C.B.: Am participat la protestele care au fost în ultimii ani dar am ajuns la concluzia că protestele sunt foarte importante dar dacă nu ajungi acolo unde se ia decizia, până la urmă nu se întâmplă nimic.
Inspirat de Dacian Cioloș
Rep: Ați mai cochetat până acum cu politica? Cu vreun partid?
C.B.: Am avut o tentativă prin 2011 – 2012 când căutam o alternativă și mă gândeam că ar fi cazul să mă implic. A apărut un partid care se numea Noua Republică, părea la vremea respectivă o alternativă, ceva de perspectivă dar, după câteva luni, s-a dovedit că nu a fost chiar așa. Ulterior, Forța Civică, care tot după câteva luni mi-am dat seama că este tot un fel de vehicul pentru un lider.
Și atunci, din entuziasmul foarte mare pe care l-am avut, am rămas cu o dezamăgire și mai mare și am fost convins că asta a fost implicarea mea în politică.
Rep: Și totuși, ați făcut pasul în politică și ați ajuns la PLUS? De ce la PLUS?
C.B.: Foarte sincer, Dacian Cioloș a fost cel care m-a inspirat și m-a determinat să încerc din nou pe drumul acesta. Mi-a plăcut foarte mult de dânsul în postura de comisar european pentru Agricultură apoi în postura de prim-ministru în Guvernul technocrat când am văzut că se poate și la noi să fie o altfel de guvernare. Și m-am gândit încă de atunci că dacă dl. Cioloș ar vrea să înființeze un partid, atunci asta m-ar determina să ies din zona de confort și să încerc o implicare în ceva ce pare a fi, într-adevăr, ceva serios.
Rep: Deci dacă dl. Cioloș nu ar fi înființat partidul, nici dvs nu ați fi intrat în politică.
C.B.: Nu. În mod cert nu.
Consultant pentru parteneriate între IMM-uri din România și Coreea de Sud
Rep: Fiind mai nou în viața politică, vă rog să vă prezentați alegătorilor.
C.B.: Am 53 de ani, sunt căsătorit, de profesie sunt economist, dar cu specializarea Relații economice internaționale. Mi-am completat studiile și cu un master în Comunicare internațională și în prezent sunt doctorand în Relații Internaționale la Facultatea de Studii Europene a UBB. Din punct de vedere profesional, am 20 și ceva de ani de experiență în domeniul managementului comerțului internațional și în proiecte economice internaționale.
În ultimii ani am fost consultant pentru realizarea de parteneriate între IMM-uri din România și din Coreea de Sud. În rest, sunt un om normal, îmi plac ieșirile cu familia, chiar sufăr din cauza acestor restricții, din cauza pandemiei care ne ține izolați. Îmi plac concertele, festivalurile, ieșirile în are liber, îmi place sportul, să îl și practic și să îl și urmăresc.
Îmi plac foarte mult călătoriile și asta m-a și ajutat foarte mult, călătorind foarte mult și datorită profesiei, am putut observa diverse bune practici care funcționează foarte bine în alte țări și pe care mi-aș dori să le pot implementa și în România. Pentru că noi nu trebuie să descoperim apa caldă, trebuie să aplicăm ceea ce funcționează deja în alte părți.
Educația și sănătatea la pământ
Rep: Ce v-a nemulțumit, ce v-a dezamăgit la partidele vechi? Ce nu au făcut?
C.B.: Vedem care sunt faptele celor 30 de ani de politică de până acum, avem aproximativ 5 milioane de compatrioți care, practic, și-au luat lumea în cap, avem o problem majoră cu infrastructura, adică noi ieșim și tăiem panglica la bucăți de 10 km de autostradă și construim cam 30 și ceva de km pe an în ultima perioadă în timp ce țările din jurul nostru deja au distanțe mult mai mari acoperite cu autostrăzi noi și modern.
Vedem că educația e, practic, la pământ, cel puțin în zona preuniversitară funcționează același sistem ca acum 30-40 de ani, sănătatea e la pământ. În general vedem că ne cam târâim la coada Europei în toate clasamentele pe domeniile esențiale.
Calitate a vieții ”ca afară”
Rep: Ce sperați să schimbați în România din postura de parlamentar?
C.B.: Scopul principal al implicării în politică este de a face în așa fel încât în România să existe o calitate a vieții similară cu cea din țările UE. Până la urmă, la toate protestele s-a strigat ”Vrem o țară ca afară” și cred că în asta s-ar traduce. Și eu, împreună cu ceilalți colegi din grupul parlamentar al USRPLUS asta țintim.
Și cum anume, prin promovarea și adoptarea unui cadru legislativ care să permită să punem România pe acel drum care să ne conducă la acest scop. În principiu, asta este esența implicării în politică. Am ajuns la concluzia că dacă tot lăsăm și tot așteptăm să facă alții, s-ar putea să se implice alții dar de care nu ne place. Soluția este să ne implicăm noi.
Parcuri industriale cu hub de inovare
Rep: Aveți proiecte pe domeniul economic, pentru antreprenori? Cum puteți sprijini mediul de afaceri?
C.B.: Noi, alianța USRPLUS avem un program de guvernare care are un întreg capitol dedicate economiei. Sunt măsuri pe care dorim să le promovăm în ceea ce privește reducerea birocrației și clarificarea și simplificarea legislativă mai ales reducerea acestei birocrații sufocante prin digitalizare, prin informatizarea completă a administrației publice și a tuturor entităților statului.
Avem programe care se referă la o nouă strategie de industrializare bazate pe fondurile europene, atât din fondurile de coeziune cât din fondurile care vor fi disponibile din noul exercițiu financiar și care vizează crearea unei rețele de parcuri industriale și hub-uri de inovare în domenii strategice. Avem iarăși măsuri legate de accesul la finanțare care este o mare problemă pentru companiile nou înființate, pentru IMM-uri, la care stăm extrem de prost în România.
În particular, eu doresc să vin cu o inițiativă legată de această rețea de parcuri industriale care să aibă o abordare nouă. Să fie parcuri industriale combinate cu hub-uri de inovare specializate pe un anumit domeniu și care să ofere mult mai multe servicii decât se oferă în momentul de față în parcurile industriale care există și care va avea ca scop stimularea dezvoltării IMM-urilor cu activități de producție unde, iarăși, stăm extrem de prost.
Stimularea cercetării
Și stimularea cercetării care este extrem de importantă. Iarăși, în domeniul finanțării, mai ales a firmelor nou înființate. Am văzut un model extrem de bun în Israel, Israelul este numit ”the start-up nation”. Ei au avut un program care s-a numit Yozma, care a fost un mare succes în acest domeniu și aș vrea, cumva, să îl copiem și în România, pentru că el a mai fost copiat și în alte țări. Să îl adaptăm la realitățile din România.
Rep: Pentru că spuneați că aveți conexiuni în Coreea de Sud, putem atrage firme din această țară la Cluj?
C.B.: Da, în mod sigur și acesta este unul din țelurile mele. Coreea de Sud este o țară de la care avem foarte multe de învățat și care a aplicat niște politici publice extrem de bune în domeniul stimulării IMM-urilor.
Politici publice pentru cei trecuți de 40 de ani
Rep: Care ar fi primul lucru pe care îl veți face ca viitor senator al USRPLUS de Cluj?
C.B.: Eu, personal, îmi propun să ajung să activez în comisia de politică externă, fie în comisia de economie, industrie și servicii, sau în cea de energie și resurse minerale. Doresc să încep la proiecte despre care am spus care vor avea impact și în Cluj. Eu în Cluj-Napoca văd un loc extreme de potrivit pentru un parc industrial și un hub de inovare în domeniul industriei bio-medicale. Aș vrea să promovez cât de mult se va putea acest proiect.
Mai am un proiect la care mă gândesc de ceva timp legat de o problemă despre care nu prea se vorbește în România și anume problema dificultății de a găsi un loc de muncă pentru persoanele trecute de 40 de ani.
Dacă vedem care este media de vârstă în companiile private și ce categorii de vârstă sunt angajate e undeva foarte îngustă, între 25 și peste 40 de ani. Aici trebuie venit cu o politică publică care să susțină aceste categorii de vârstă mai ales în contextul în care vârsta de pensionare tot crește dar oportunitățile pentru acești oameni sunt destul de puține.
Rep: Ce mesaj le transmiteți locuitorilor din județul Cluj?
C.B.: Dacă au ca scop, ca dorință, schimbarea fundamentală și reală a modului în care este condusă această țară, atunci înseamnă că avem scopuri comune și dacă vor ca acest lucru să se întâmple, atunci îi încurajez să voteze candidații alianței USRPLUS și, implicit, să mă voteze și pe mine la Senat și pe ceilalți colegi la Camera Deputaților.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Vernisajul Vinului, unul dintre cele mai așteptate evenimente atât de către profesioniștii din domeniu, cât și de către publicul larg, va avea loc la Cluj, în data de 11 decembrie.
Evenimentul la care sunt așteptați toți clujenii iubitori de vinuri cu tradiție este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova și reunește 40 de producători de vinuri.
Vernisajul vinului moldovenesc va oferi degustări rafinate la Cluj
“După succesul din acest an al celei de-a patra ediții a Festivalului Vinului Moldovenesc de la București, mergem către Cluj cu un eveniment cu totul special dedicat iubitorilor de vin. Vernisajul Vinului se adresează atât profesioniștilor din domeniu, dar și publicului larg. Profesioniștii din HORECA vor avea ocazia să cunoască producători cu tradiție din Republica Moldova, să deguste numeroase vinuri din soiuri locale, internaționale și să fie inspirați în alegerea celor mai potrivite vinuri pentru paringurile din meniuri. Iar publicul larg va putea avea acces la vinuri de excepție, care fac parte din moștenirea culturală fabuloasă a Republicii Moldova, evenimentul reunind 40 de vinificatori”, a declarat Ștefan Iamandi, Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului din Republica Moldova.
Vernisajul Vinului de la Cluj va face cunoștință profesioniștilor și publicului larg atât cu vinăriile cu tradiție din Republica Moldova, cât și cu cramele mai mici, care vor oferi spre degustare vinuri proaspete, vinuri din soiuri locale, vinuri cu indicația geografică protejată, vinuri de autor, vinuri în ediție limitată.
Vinul Moldovei este exportat în peste 65 de țări
Vinul Moldovei cucerește lumea, fiind exportat în peste 65 de țări ale lumii și reprezintă 85% din volumul total produs în Republica Moldova. Vinul moldovenesc are în palmares peste 6.500 de medalii în ultimii 6 ani, peste jumătate dintre acestea fiind de aur.
“Vinul Moldovei este deja emblematic pentru moștenirea fabuloasă în materie de vinuri a Republicii Moldova. Suntem deja cunoscuți și recunoscuți la nivel global pentru calitate, poveste, gust și terroir cu totul special. Vernisajul Vinului aduce mai aproape de Ardeal toate aceste atribute, în licori unice, oferind oportunitatea de a degusta, de a afla poveștile din spatele fiecărui brand și de a achiziționa vinul direct de la producător. De Sărbători, savorile moldovenești pot fi oricând o alegere inspirată pentru mesele tradiționale”, a adăugat Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului din Republica Moldova.
Vernisajul Vinului va avea loc la Wonderland Resort, Sala Grande Vista, pe tot parcusul zilei de 11 decembrie, între 11:00 și 23:00, având următorul program:
- 12:00 – 16:00 – deschiderea, degustări și întâlniri B2B și cu reprezentanți HoReCa, influenceri, rețele de distribuție, media;
- 17:00 – 23:00 – degustări pentru publicul larg.
”Jazz Lăutăresc” cu Geta Bulacu & Focșa Trio
Evenimentul va fi completat de concertul “Jazz Lăutăresc” în interpretarea Getei Bulacu & Focșa Trio.
Costul biletului de intrare este de 80 de RON până la data de 8 decembrie, iar începând cu 9 decembrie va fi de 90 RON și include 10 degustări de vin.
Biletele pot fi achiziționate accesând acest link.
Cei interesați să participe la sesiunea B2B în intervalul 12:00 – 16:00, sunt rugați să completeze acest formular, pentru a avea acces gratuit.
Despre Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova
ONVV este expertul nr. 1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator, dar și promovarea vinurilor moldovenești prin programul și brandul național „Wine of Moldova”.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Continuă la Cluj PROTESTUL anti-Georgescu. Zeci de persoane demonstrează în fața Prefecturii
Miercuri seara, în fața Prefecturii din Cluj-Napoca, a avut loc al treilea protest anti-Georgescu. De această dată au fost doar câteva zeci de persoane care au ținut să-și exprime apartenența la valorile europene și să tragă un semnal de alarmă cu privire la candidatul independent la prezidențiale, Călin Georgescu.
Protestatarii au scandat lozinci pro Europa și antifasciste. Pe pancartele purtate alături de steaguri tricolore și al UE scria: „Apa=H2O, punct. Până și Elena Ceaușescu știa”, „Mai bine autobuz roz în stație decât T34 la poartă”, „Jos fascismul”, „Schimbăm decorul, trecutul nu ne fură viitorul”, „Avem vocea mai puternică decât platforma electronică” sau „România este europeană în spirit și gândire”.
VIDEO FOTO. Continuă la Cluj PROTESTUL anti-Georgescu. Zeci de persoane demonstrează în fața Prefecturii
S-a scandat „Jos fascismul” și „România, nu uita, noi suntem de partea ta”.
EVENIMENT
O nouă PRELEVARE de organe la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Donatorul, bărbat de 69 de ani aflat în moarte clinică
Astăzi a avut loc o nouă prelevare de organe în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, în acest caz donatorul fiind un pacient de 69 de ani, aflat în moarte cerebrală, menținut în condiții fiziologice. Familia donatorului și-a dat acordul, făcând astfel gestul nobil și creștinesc de a da o nouă speranță la viață unor oameni aflați în grea suferință.
„Prelevarea de organe s-a efectuat în cadrul a Secției Clinice ATI I și reprezintă cea de-a treia prelevare realizată de la începutul acestui an în Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Echipa medicală formată din Conf. Dr. Cristina Petrișor, medicul responsabil cu identificarea și susținerea donatorului la nivel regional (KDP), Dr. Elena Ștefănescu, medic primar ATI și Dr. Dumitru Patraș, medic primar ATI, coordonator de transplant la SCJU Cluj, au prelevat în deplină siguranță ficatul și rinichii pacientului nerecuperabil. Echipa SCJU Cluj a fost ajutată de Dr.Tudor Moisoiu și Avram Mureșan din ICUTR Cluj, alături de Dr. Popa Călin Popa și Dr. Horea Bocșa din IRGH Cluj.
O nouă PRELEVARE de organe la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Donatorul, bărbat de 69 de ani aflat în moarte clinică
În vederea transplantării, rinichii prelevați au fost preluați de echipa ICUTR Cluj, în timp ce ficatul a fost preluat de echipa IRGH Cluj.
Profund respect și recunoștință familiei donatorului”, se arată în comunicatul spitalului.
EVENIMENT
Marcel Ciolacu (PSD): Am fost cel mai afectat. O voi SPRIJINI pe doamna Elena Lasconi în turul 2
Marcel Ciolacu, candidat al PSD la prezidențiale, a declarat, în urma desecretizării documentelor CSAT, că a fost cel mai afectat de modul în care Călin Georgescu și-a mărit artificial expunerea și a decis s-o sprijine pe Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale.
„Am luat act de declasificarea documentelor CSAT care arată că în campania electorală a domnului Călin Georgescu au fost folosite finanțări externe nedeclarate de către acesta și că există tipare de lucru ce arată implicarea unor actori statali!
Nu am putut să vorbesc public despre aceste documente pentru că am respectat legea. Însă, un fapt este cert: în competiția electorală, am fost cel mai afectat de modul în care domnul Călin Georgescu și-a mărit artificial expunerea, eludând cadrul legal. Sper ca, pe baza dovezilor publicate azi, autoritățile statului să-și facă treaba, iar toți cei vinovați să plătească!
Marcel Ciolacu (PSD): Am fost cel mai afectat. O voi SPRIJINI pe doamna Elena Lasconi în turul 2
În fața acestei realități, o voi sprijini pe doamna Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Am demarat deja construcția unei majorități parlamentare și guvernamentale pro-europene, care să o susțină pe doamna Elena Lasconi la votul de pe 8 decembrie.
Trebuie să depășim valul de ură care ne macină de 20 de ani și să ne concentrăm, împreună, pe un mare obiectiv national – continuarea traseului de dezvoltare europeană a României!
Asta așteaptă de la noi atât românii care trăiesc în țară, cât și cei care trăiesc în Occident și care ne-au transmis, prin votul lor recent, că trebuie să continuăm să clădim un stat puternic și demn, capabil să se bată pentru drepturile românilor, oriunde locuiesc aceștia în lume”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.