Connect with us

ACTUALITATE

INTERVIU VIDEO/ Cristian Bordei, candidat USRPLUS Cluj la Senat: Singura metodă de a schimba lucrurile este implicarea directă, nu să așteptăm de la alții (PE)

Publicat


Cristian Bordei ocupă primul loc la Senat pe lista USRPLUS Cluj pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie. Candidatul este antreprenor, este specializat în relații economice internaționale și a intrat în politică din dorința de a schimba ceva în România.

Rep: Dle Cristan Bordei, sunteți antreprenor. Ce v-a determinat să faceți pasul spre politică?

C.B.: În primul rând exasperarea că m-am săturat să văd cum, de 30 de ani, țara noastră ratează rând pe rând cam toate oportunitățile majore de dezvoltare iar, pe de altă parte, disperarea care m-a cuprins, mai ales în ultimii ani, începând cu 2016, când am văzut ce s-a întâmplat în viața noastră politică și mai ales în perioada așa numitului regim Dragnea când am început să revăd scene din anii 1990 la care sincer nu mai credem că vom mai reveni vreodată.

A fost ca un duș rece pentru mine pentru că mi-am dat seama cât sunt de fragile câștigurile de pe plan democratic pe care le-am obținut foarte greu în acești ultimi 30 de ani și cât de ușor pot fi întoarse.

Practic, am ajuns la concluzia că singura metodă de a schimba lucrurile și a face ca lucrurile să rămână pe făgașul care trebuie este implicarea directă și nu să așteptăm de la alții.

Rep: Să nu lăsați pe alții să decidă în locul dvs…

C.B.: Am participat la protestele care au fost în ultimii ani dar am ajuns la concluzia că protestele sunt foarte importante dar dacă nu ajungi acolo unde se ia decizia, până la urmă nu se întâmplă nimic.

Inspirat de Dacian Cioloș

Rep: Ați mai cochetat până acum cu politica? Cu vreun partid?

C.B.: Am avut o tentativă prin 2011 – 2012 când căutam o alternativă și mă gândeam că ar fi cazul să mă implic. A apărut un partid care se numea Noua Republică, părea la vremea respectivă o alternativă, ceva de perspectivă dar, după câteva luni, s-a dovedit că nu a fost chiar așa. Ulterior, Forța Civică, care tot după câteva luni mi-am dat seama că este tot un fel de vehicul pentru un lider.

Și atunci, din entuziasmul foarte mare pe care l-am avut, am rămas cu o dezamăgire și mai mare și am fost convins că asta a fost implicarea mea în politică.

Rep: Și totuși, ați făcut pasul în politică și ați ajuns la PLUS? De ce la PLUS?

C.B.: Foarte sincer, Dacian Cioloș a fost cel care m-a inspirat și m-a determinat să încerc din nou pe drumul acesta. Mi-a plăcut foarte mult de dânsul în postura de comisar european pentru Agricultură apoi în postura de prim-ministru în Guvernul technocrat când am văzut că se poate și la noi să fie o altfel de guvernare. Și m-am gândit încă de atunci că dacă dl. Cioloș ar vrea să înființeze un partid, atunci asta m-ar determina să ies din zona de confort și să încerc o implicare în ceva ce pare a fi, într-adevăr, ceva serios.

Rep: Deci dacă dl. Cioloș nu ar fi înființat partidul, nici dvs nu ați fi intrat în politică.

C.B.: Nu. În mod cert nu.

Consultant pentru parteneriate între IMM-uri din România și Coreea de Sud

Rep: Fiind mai nou în viața politică, vă rog să vă prezentați alegătorilor.

C.B.: Am 53 de ani, sunt căsătorit, de profesie sunt economist, dar cu specializarea Relații economice internaționale. Mi-am completat studiile și cu un master în Comunicare internațională și în prezent sunt doctorand în Relații Internaționale la Facultatea de Studii Europene a UBB. Din punct de vedere profesional, am 20 și ceva de ani de experiență în domeniul managementului comerțului internațional și în proiecte economice internaționale.

În ultimii ani am fost consultant pentru realizarea de parteneriate între IMM-uri din România și din Coreea de Sud. În rest, sunt un om normal, îmi plac ieșirile cu familia, chiar sufăr din cauza acestor restricții, din cauza pandemiei care ne ține izolați. Îmi plac concertele, festivalurile, ieșirile în are liber, îmi place sportul, să îl și practic și să îl și urmăresc.

Îmi plac foarte mult călătoriile și asta m-a și ajutat foarte mult, călătorind foarte mult și datorită profesiei, am putut observa diverse bune practici care funcționează foarte bine în alte țări și pe care mi-aș dori să le pot implementa și în România. Pentru că noi nu trebuie să descoperim apa caldă, trebuie să aplicăm ceea ce funcționează deja în alte părți.

Educația și sănătatea la pământ

Rep: Ce v-a nemulțumit, ce v-a dezamăgit la partidele vechi? Ce nu au făcut?

C.B.: Vedem care sunt faptele celor 30 de ani de politică de până acum, avem aproximativ 5 milioane de compatrioți care, practic, și-au luat lumea în cap, avem o problem majoră cu infrastructura, adică noi ieșim și tăiem panglica la bucăți de 10 km de autostradă și construim cam 30 și ceva de km pe an în ultima perioadă în timp ce țările din jurul nostru deja au distanțe mult mai mari acoperite cu autostrăzi noi și modern.

Vedem că educația e, practic, la pământ, cel puțin în zona preuniversitară funcționează același sistem ca acum 30-40 de ani, sănătatea e la pământ. În general vedem că ne cam târâim la coada Europei în toate clasamentele pe domeniile esențiale.

Calitate a vieții ”ca afară”

Rep: Ce sperați să schimbați în România din postura de parlamentar?

C.B.: Scopul principal al implicării în politică este de a face în așa fel încât în România să existe o calitate a vieții similară cu cea din țările UE. Până la urmă, la toate protestele s-a strigat ”Vrem o țară ca afară” și cred că în asta s-ar traduce. Și eu, împreună cu ceilalți colegi din grupul parlamentar al USRPLUS asta țintim.

Și cum anume, prin promovarea și adoptarea unui cadru legislativ care să permită să punem România pe acel drum care să ne conducă la acest scop. În principiu, asta este esența implicării în politică. Am ajuns la concluzia că dacă tot lăsăm și tot așteptăm să facă alții, s-ar putea să se implice alții dar de care nu ne place. Soluția este să ne implicăm noi.

Parcuri industriale cu hub de inovare

Rep: Aveți proiecte pe domeniul economic, pentru antreprenori? Cum puteți sprijini mediul de afaceri?

C.B.: Noi, alianța USRPLUS avem un program de guvernare care are un întreg capitol dedicate economiei. Sunt măsuri pe care dorim să le promovăm în ceea ce privește reducerea birocrației și clarificarea și simplificarea legislativă mai ales reducerea acestei birocrații sufocante prin digitalizare, prin informatizarea completă a administrației publice și a tuturor entităților statului.

Avem programe care se referă la o nouă strategie de industrializare bazate pe fondurile europene, atât din fondurile de coeziune cât din fondurile care vor fi disponibile din noul exercițiu financiar și care vizează crearea unei rețele de parcuri industriale și hub-uri de inovare în domenii strategice. Avem iarăși măsuri legate de accesul la finanțare care este o mare problemă pentru companiile nou înființate, pentru IMM-uri, la care stăm extrem de prost în România.

În particular, eu doresc să vin cu o inițiativă legată de această rețea de parcuri industriale care să aibă o abordare nouă. Să fie parcuri industriale combinate cu hub-uri de inovare specializate pe un anumit domeniu și care să ofere mult mai multe servicii decât se oferă în momentul de față în parcurile industriale care există și care va avea ca scop stimularea dezvoltării IMM-urilor cu activități de producție unde, iarăși, stăm extrem de prost.

Stimularea cercetării

Și stimularea cercetării care este extrem de importantă. Iarăși, în domeniul finanțării, mai ales a firmelor nou înființate. Am văzut un model extrem de bun în Israel, Israelul este numit ”the start-up nation”. Ei au avut un program care s-a numit Yozma, care a fost un mare succes în acest domeniu și aș vrea, cumva, să îl copiem și în România, pentru că el a mai fost copiat și în alte țări. Să îl adaptăm la realitățile din România.

Rep: Pentru că spuneați că aveți conexiuni în Coreea de Sud, putem atrage firme din această țară la Cluj?

C.B.: Da, în mod sigur și acesta este unul din țelurile mele. Coreea de Sud este o țară de la care avem foarte multe de învățat și care a aplicat niște politici publice extrem de bune în domeniul stimulării IMM-urilor.

Politici publice pentru cei trecuți de 40 de ani

Rep: Care ar fi primul lucru pe care îl veți face ca viitor senator al USRPLUS de Cluj?

C.B.: Eu, personal, îmi propun să ajung să activez în comisia de politică externă, fie în comisia de economie, industrie și servicii, sau în cea de energie și resurse minerale. Doresc să încep la proiecte despre care am spus care vor avea impact și în Cluj. Eu în Cluj-Napoca văd un loc extreme de potrivit pentru un parc industrial și un hub de inovare în domeniul industriei bio-medicale. Aș vrea să promovez cât de mult se va putea acest proiect.

Mai am un proiect la care mă gândesc de ceva timp legat de o problemă despre care nu prea se vorbește în România și anume problema dificultății de a găsi un loc de muncă pentru persoanele trecute de 40 de ani.

Dacă vedem care este media de vârstă în companiile private și ce categorii de vârstă sunt angajate e undeva foarte îngustă, între 25 și peste 40 de ani. Aici trebuie venit cu o politică publică care să susțină aceste categorii de vârstă mai ales în contextul în care vârsta de pensionare tot crește dar oportunitățile pentru acești oameni sunt destul de puține.

Rep: Ce mesaj le transmiteți locuitorilor din județul Cluj?

C.B.: Dacă au ca scop, ca dorință, schimbarea fundamentală și reală a modului în care este condusă această țară, atunci înseamnă că avem scopuri comune și dacă vor ca acest lucru să se întâmple, atunci îi încurajez să voteze candidații alianței USRPLUS și, implicit, să mă voteze și pe mine la Senat și pe ceilalți colegi la Camera Deputaților.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Efectele benefice ale florilor şi plantelor. Campanie pentru susţinerea domeniului floristic

Publicat

Asociaţia Antreprenorilor din Domeniul Floristic din România (AADF) lansează o campanie de susţinere a celor din domeniu. Aceasta, în contextul scăderii vânzărilor de flori din cauza pandemiei de COVID-19.

Susţine şi tu floriştii români

“Susţine floriştii din România, fă din decembrie luna cadourilor florale! Anul acesta, sărbătorile de iarnă vor fi și mai calde! Decembrie devine luna cadourilor florale în cadrul campaniei de susținere a floriştilor din România, organizată de A.A.D.F. – Asociația Antreprenorilor din Domeniul Floristic din România. În contextul scăderilor înregistrate în domeniul floristic, scădere cauzată de pandemia COVID-19, A.A.D.F lansează o #campaniepentrufloristi.

Adresată consumatorului final, campania își propune să-i sensibilizeze pe aceștia și să îi îndrepte spre achiziționarea de flori, plante, aranjamente și decorațiuni specifice de iarnǎ. Domeniul floristic din Romȃnia este greu încercat de perioada pandemiei”, arată AADF.

Efectul antistres al florilor

Printre altele, iniţiatorii campaniei oferă şi câteva motive pentru a achiziţiona flori şi plante.

“Florile au efect antistres. Studiile subliniază efectul calmant al florilor. De altfel, un studiu major efectuat de Universitatea Harvard arată faptul că florile sunt un calmant natural. Acestea au capacitatea de a spori fericirea și creativitatea. Florile și plantele, în general, oferă schimbări pozitive atât în comportament, cât și în stările emoționale”, mai arată AADF.

“Florile aduc zâmbete și cresc moralul în cazul vȃrstnicilor

Florile sunt foarte potrivite și pentru vârstnici.  Un studiu realizat de Universitatea de Stat din New Jersey arată că florile contribuie la menținerea unei stări pozitive a  persoanelor în vârstă. Florile îi ajută să facă mai ușor față unor probleme cauzate de îmbătrânire. Studiul arată că astfel de cadouri florale scad depresia, ajută la îmbunătățirea memoriei și le oferă o stare de bine, inclusiv celor afectați de excluziunea socială.

Îți arăți dragostea – Sărută-mă sub vâsc! De ce vâscul nu trebuie să lipsească de sărbători

Pandemia și distanțarea socială cresc senzația de însingurare. Departe de prieteni și de cei dragi, partenerul și copiii sunt singurii pe care îi putem avea aproape de Sărbători. Tocmai de aceea, păstrează tradiția și, de sărbători, bucură-te de dragostea familiei tale și de pupicii primiți sub vâsc.

Masa de Crăciun va fi mai elegantă

Aranjamentele din flori sau decorațiunile cu brad, așezate pe masă de sărbătoare îi conferă un aer festiv, elegant și rafinat. De ce să nu te bucuri de un décor festiv și în seara de Crăciun? Florile preferate, coronița cu brad și lumânări sau alt décor de iarnǎ își vor face loc printre bucatele alese, gătite în casă, sporind bucuria Crăciunului.

Oferi un cadou de sărbători înmiresmat – Abonamente de flori

Nu uita de prietenii și de rudele tale și, anul acesta, fă-le și lor un cadou floral. Alege un abonament de flori/plante care să îi ajute să treacă mai ușor peste perioada de stat în casă și care să îi bucure în fiecare zi. Parfumul florilor pline de culoare, vivacitatea plantelor, frumusețea decorurilor de sărbătoare cu brad și lumânări și bucuria primirii unui cadou deosebit le va face timpul petrecut în casă mai plăcut.

Cadoul floral, o dublă faptă bună

Ce spui de un Crăciun înflorit pentru tine și cei dragi? Susține campania și bucură-i pe cei dragi în același timp. Cumpără flori/plante sau decoruri specifice de iarnă, pentru tine şi pentru a le oferi apropiaților tăi și ajuți în același timp micii antreprenori din domeniul floristic să reziste în perioada pandemiei. Dacă luna decembrie e luna cadourilor și a faptelor bune, acum ai ocazia să ajuți și să bucuri printr-un singur gest. Fă-le cadouri florale celor dragi și, în același timp, susține #campaniapentrufloristi”, mai arată iniţiatorii campaniei.

#campaniapentrufloristi

“Traversăm o perioada dificilă, dar aceasta nu ne împiedică să ne unim forțele, să strângem rândurile și să ne ajutăm reciproc pentru a o traversa cât mai creative. Desigur, domeniul floristic este afectat de perioada pandemică, încă în curs, dar noi membrii asociației, considerăm necesar să îndemnăm pe toți colegii noștri, florişti români,  antreprenori în domeniul floristic, să privim cu speranțǎ viitorul, să ne eficientizăm resursele și să reușim, cu ajutorul clienților noștri, să ne continuăm activitatea.

Am apreciat #campaniapentrufloristi inițiată de Diana Bolcaș și avem deschiderea să o îmbrățișăm și autoritatea să o transformăm într-o campanie, la nivel național. Florile nu vor dispărea niciodată din obișnuințele de consum ale oamenilor, noi suntem doar datori să găsim calea potrivită de a ajunge la cât mai mulți dintre ei, mai ales în această perioadă”, spune președintele AADF, Filomena Brisc. (MaAv)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Lights On lansează competiția de eseuri “Lights On Words”

Publicat

Lights On Romania, împreună cu Betfair Romania Development, organizează competiția de eseuri „Lights on Words”.

Tema pe care trebuie s-o ilustreze cei interesați să se înscrie în competiție este “Lucrurile pe care le-am regăsit în pandemie”. Eseul trebuie să aibă maximum 500 de cuvinte și poate fi trimis până în data de 6 decembrie 2020, prin intermediul formularului de AICI.

Toate eseurile vor fi citite de juriul special al concursului, iar cel mai bun dintre ele va primi premiul de 500 de Euro. Alte două mențiuni speciale vor fi acordate, în valoare a câte 250 de Euro fiecare. Premiile și numele câștigătorilor vor fi anunțate în data de 15 decembrie 2020 pe paginile de Facebook ale organizatorilor.

Regulamentul competiției poate fi consultat în întregime pe website-ul Lights On Romania.

“Lights On Words este menit să aline, cât de cât, starea cauzată de ceea ce se întâmplă și ceea ce nu se întâmplă acum în lume. Prin așezarea gândurilor pe hârtie, poate cei care se vor înscrie vor reuși să și le ordoneze în gând. Credem, așa cum credem că lumina vindecă, că scrisul eliberează. Și sperăm că lucrurile pe care le-am regăsit în pandemie sunt mai de preț decât cele pe care le-am pierdut și nu le-am găsit… încă”, a spus Larisa Jitaru, PR & Comunicare Lights On Romania.

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ghiduri UBB pentru pandemie, sărbători și vaccinare

Publicat

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) pune la dispoziția comunității și a autorităților patru ghiduri menite să ofere informații și posibile abordări ale problemelor legate de pandemia de COVID-19, mai ales în perioada sărbătorilor și în contextului dezbaterilor legate de posibilitatea lansării campaniilor de vaccinare în viitorul apropiat.

Documentele realizate de UBB, care pot fi consultate integral la adresa cuprind:

(1) un Ghid general de recomandări de sănătate publică adaptate condițiilor prezente ale pandemiei și de principii psihologice care facilitează asimilarea lor în comportamentul individual (inclusiv pentru vaccinare), principii care pot fi utilizate și pentru alte recomandări de sănătate care urmăresc modificări cognitiv-comportamentale pe scară largă, și trei ghiduri de autoreglare emoțională, cognitivă și comportamentală în pandemie, și anume

(2) un Ghid de autoreglare psihologică în pandemie;

(3) un Ghid de reglare comportamentală – Schimbarea rutinei de viață;

(4) un Ghid psihologic pentru sărbătorile de iarnă în pandemie.

Declarația rectorului UBB, Daniel David

„Prin misiunea asumată în Carta proprie, UBB are și responsabilitatea socială de a sprijini autoritățile și societatea în condiții de criză, așa cum este și condiția de pandemie.

Specialiștii în sănătate publică sunt cei care prescriu intervențiile necesare la nivel social în cazul pandemiei.

Psihologii și specialiștii în modificări cognitiv-comportamentale sunt cei care trebuie să favorizeze asimilarea acestor prescripții în comportamentul individual, adăugând propriile recomandări cu relevanță psihologică.

Specialiștii în comunicare, în colaborare cu experții în sănătate publică și psihologie, transferă apoi eficient aceste cunoștințe către populație.

Din păcate, până acum măsurile luate la acest nivel s-au bazat mai ales pe o psihologie de simț comun, cu minimă informare din partea psihologiei științifice.

Paradigma trebuie schimbată radical, pe coordonatele prezentate ca exemplu în ghidurile UBB”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Ghidurile pot fi consultate aici

Citește mai departe

ACTUALITATE

EXCLUSIV Decontările CJAS pentru spitalele clujene s-au dublat de la apariția pandemiei de coronavirus. Vezi ce sume le-au fost decontate

Publicat

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Cluj a decontat sume duble pentru spitalele clujene implicate în lupta cu virusul SARS-CoV-2, în comparație cu perioada dinaintea declanșării pandemiei.

Conform informațiilor furnizate de CJAS Cluj pentru Cluj24.ro, pentru două dintre spitalele clujene implicate în lupta COVID-19, decontările CJAS Cluj au fost aproape dublate în luna octombrie, față de aceeași perioadă a anului trecut, când pandemia nu era declanșată.

Decontări de câteva milioane de lei pentru spitalele Covid

Pentru alte două spitale clujene care îngrijesc bolnavii de COVID-19, decontările în luna octombrie au fost de asemenea mai mari cu până la peste 1.000.000 de lei, față de aceeași lună a anului trecut.

Astfel, conform CJAS Cluj, Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca i-au fost decontați în luna octombrie a anului curent peste 4.200.000 de lei, în comparație cu aproximativ 2.300.000 de lei în octombrie 2019.

Spitalului de Recuperare i-au fost decontați mai puțini bani

Totodată, CJAS Cluj a decontat Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca anul acesta, în octombrie, peste 2.100.000 de lei, în timp ce în aceeași perioadă a anului trecut i-au fost decontați în jur de 1.300.000 de lei.

Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca i-a fost decontată suma de aproape 3.500.000 de lei în luna octombrie a acestui an, cu peste 1.200.000 de lei mai mult față de octombrie 2019.

Spitalul Militar clujean nu se află în relații contractuale cu CJAS Cluj

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca a avut decontată de CJAS Cluj suma de peste 2.700.000 de lei, cu aproape 400.000 de lei mai mult față de aceeași lună a anului precedent.

Spitalului Militar de Urgență din Cluj-Napoca nu îi sunt decontați banii de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, acesta având contract cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate