Connect with us

ACTUALITATE

INTERVIU VIDEO/ Cristian Bordei, candidat USRPLUS Cluj la Senat: Singura metodă de a schimba lucrurile este implicarea directă, nu să așteptăm de la alții (PE)

Publicat


Cristian Bordei ocupă primul loc la Senat pe lista USRPLUS Cluj pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie. Candidatul este antreprenor, este specializat în relații economice internaționale și a intrat în politică din dorința de a schimba ceva în România.

Rep: Dle Cristan Bordei, sunteți antreprenor. Ce v-a determinat să faceți pasul spre politică?

C.B.: În primul rând exasperarea că m-am săturat să văd cum, de 30 de ani, țara noastră ratează rând pe rând cam toate oportunitățile majore de dezvoltare iar, pe de altă parte, disperarea care m-a cuprins, mai ales în ultimii ani, începând cu 2016, când am văzut ce s-a întâmplat în viața noastră politică și mai ales în perioada așa numitului regim Dragnea când am început să revăd scene din anii 1990 la care sincer nu mai credem că vom mai reveni vreodată.

A fost ca un duș rece pentru mine pentru că mi-am dat seama cât sunt de fragile câștigurile de pe plan democratic pe care le-am obținut foarte greu în acești ultimi 30 de ani și cât de ușor pot fi întoarse.

Practic, am ajuns la concluzia că singura metodă de a schimba lucrurile și a face ca lucrurile să rămână pe făgașul care trebuie este implicarea directă și nu să așteptăm de la alții.

Rep: Să nu lăsați pe alții să decidă în locul dvs…

C.B.: Am participat la protestele care au fost în ultimii ani dar am ajuns la concluzia că protestele sunt foarte importante dar dacă nu ajungi acolo unde se ia decizia, până la urmă nu se întâmplă nimic.

Inspirat de Dacian Cioloș

Rep: Ați mai cochetat până acum cu politica? Cu vreun partid?

C.B.: Am avut o tentativă prin 2011 – 2012 când căutam o alternativă și mă gândeam că ar fi cazul să mă implic. A apărut un partid care se numea Noua Republică, părea la vremea respectivă o alternativă, ceva de perspectivă dar, după câteva luni, s-a dovedit că nu a fost chiar așa. Ulterior, Forța Civică, care tot după câteva luni mi-am dat seama că este tot un fel de vehicul pentru un lider.

Și atunci, din entuziasmul foarte mare pe care l-am avut, am rămas cu o dezamăgire și mai mare și am fost convins că asta a fost implicarea mea în politică.

Rep: Și totuși, ați făcut pasul în politică și ați ajuns la PLUS? De ce la PLUS?

C.B.: Foarte sincer, Dacian Cioloș a fost cel care m-a inspirat și m-a determinat să încerc din nou pe drumul acesta. Mi-a plăcut foarte mult de dânsul în postura de comisar european pentru Agricultură apoi în postura de prim-ministru în Guvernul technocrat când am văzut că se poate și la noi să fie o altfel de guvernare. Și m-am gândit încă de atunci că dacă dl. Cioloș ar vrea să înființeze un partid, atunci asta m-ar determina să ies din zona de confort și să încerc o implicare în ceva ce pare a fi, într-adevăr, ceva serios.

Rep: Deci dacă dl. Cioloș nu ar fi înființat partidul, nici dvs nu ați fi intrat în politică.

C.B.: Nu. În mod cert nu.

Consultant pentru parteneriate între IMM-uri din România și Coreea de Sud

Rep: Fiind mai nou în viața politică, vă rog să vă prezentați alegătorilor.

C.B.: Am 53 de ani, sunt căsătorit, de profesie sunt economist, dar cu specializarea Relații economice internaționale. Mi-am completat studiile și cu un master în Comunicare internațională și în prezent sunt doctorand în Relații Internaționale la Facultatea de Studii Europene a UBB. Din punct de vedere profesional, am 20 și ceva de ani de experiență în domeniul managementului comerțului internațional și în proiecte economice internaționale.

În ultimii ani am fost consultant pentru realizarea de parteneriate între IMM-uri din România și din Coreea de Sud. În rest, sunt un om normal, îmi plac ieșirile cu familia, chiar sufăr din cauza acestor restricții, din cauza pandemiei care ne ține izolați. Îmi plac concertele, festivalurile, ieșirile în are liber, îmi place sportul, să îl și practic și să îl și urmăresc.

Îmi plac foarte mult călătoriile și asta m-a și ajutat foarte mult, călătorind foarte mult și datorită profesiei, am putut observa diverse bune practici care funcționează foarte bine în alte țări și pe care mi-aș dori să le pot implementa și în România. Pentru că noi nu trebuie să descoperim apa caldă, trebuie să aplicăm ceea ce funcționează deja în alte părți.

Educația și sănătatea la pământ

Rep: Ce v-a nemulțumit, ce v-a dezamăgit la partidele vechi? Ce nu au făcut?

C.B.: Vedem care sunt faptele celor 30 de ani de politică de până acum, avem aproximativ 5 milioane de compatrioți care, practic, și-au luat lumea în cap, avem o problem majoră cu infrastructura, adică noi ieșim și tăiem panglica la bucăți de 10 km de autostradă și construim cam 30 și ceva de km pe an în ultima perioadă în timp ce țările din jurul nostru deja au distanțe mult mai mari acoperite cu autostrăzi noi și modern.

Vedem că educația e, practic, la pământ, cel puțin în zona preuniversitară funcționează același sistem ca acum 30-40 de ani, sănătatea e la pământ. În general vedem că ne cam târâim la coada Europei în toate clasamentele pe domeniile esențiale.

Calitate a vieții ”ca afară”

Rep: Ce sperați să schimbați în România din postura de parlamentar?

C.B.: Scopul principal al implicării în politică este de a face în așa fel încât în România să existe o calitate a vieții similară cu cea din țările UE. Până la urmă, la toate protestele s-a strigat ”Vrem o țară ca afară” și cred că în asta s-ar traduce. Și eu, împreună cu ceilalți colegi din grupul parlamentar al USRPLUS asta țintim.

Și cum anume, prin promovarea și adoptarea unui cadru legislativ care să permită să punem România pe acel drum care să ne conducă la acest scop. În principiu, asta este esența implicării în politică. Am ajuns la concluzia că dacă tot lăsăm și tot așteptăm să facă alții, s-ar putea să se implice alții dar de care nu ne place. Soluția este să ne implicăm noi.

Parcuri industriale cu hub de inovare

Rep: Aveți proiecte pe domeniul economic, pentru antreprenori? Cum puteți sprijini mediul de afaceri?

C.B.: Noi, alianța USRPLUS avem un program de guvernare care are un întreg capitol dedicate economiei. Sunt măsuri pe care dorim să le promovăm în ceea ce privește reducerea birocrației și clarificarea și simplificarea legislativă mai ales reducerea acestei birocrații sufocante prin digitalizare, prin informatizarea completă a administrației publice și a tuturor entităților statului.

Avem programe care se referă la o nouă strategie de industrializare bazate pe fondurile europene, atât din fondurile de coeziune cât din fondurile care vor fi disponibile din noul exercițiu financiar și care vizează crearea unei rețele de parcuri industriale și hub-uri de inovare în domenii strategice. Avem iarăși măsuri legate de accesul la finanțare care este o mare problemă pentru companiile nou înființate, pentru IMM-uri, la care stăm extrem de prost în România.

În particular, eu doresc să vin cu o inițiativă legată de această rețea de parcuri industriale care să aibă o abordare nouă. Să fie parcuri industriale combinate cu hub-uri de inovare specializate pe un anumit domeniu și care să ofere mult mai multe servicii decât se oferă în momentul de față în parcurile industriale care există și care va avea ca scop stimularea dezvoltării IMM-urilor cu activități de producție unde, iarăși, stăm extrem de prost.

Stimularea cercetării

Și stimularea cercetării care este extrem de importantă. Iarăși, în domeniul finanțării, mai ales a firmelor nou înființate. Am văzut un model extrem de bun în Israel, Israelul este numit ”the start-up nation”. Ei au avut un program care s-a numit Yozma, care a fost un mare succes în acest domeniu și aș vrea, cumva, să îl copiem și în România, pentru că el a mai fost copiat și în alte țări. Să îl adaptăm la realitățile din România.

Rep: Pentru că spuneați că aveți conexiuni în Coreea de Sud, putem atrage firme din această țară la Cluj?

C.B.: Da, în mod sigur și acesta este unul din țelurile mele. Coreea de Sud este o țară de la care avem foarte multe de învățat și care a aplicat niște politici publice extrem de bune în domeniul stimulării IMM-urilor.

Politici publice pentru cei trecuți de 40 de ani

Rep: Care ar fi primul lucru pe care îl veți face ca viitor senator al USRPLUS de Cluj?

C.B.: Eu, personal, îmi propun să ajung să activez în comisia de politică externă, fie în comisia de economie, industrie și servicii, sau în cea de energie și resurse minerale. Doresc să încep la proiecte despre care am spus care vor avea impact și în Cluj. Eu în Cluj-Napoca văd un loc extreme de potrivit pentru un parc industrial și un hub de inovare în domeniul industriei bio-medicale. Aș vrea să promovez cât de mult se va putea acest proiect.

Mai am un proiect la care mă gândesc de ceva timp legat de o problemă despre care nu prea se vorbește în România și anume problema dificultății de a găsi un loc de muncă pentru persoanele trecute de 40 de ani.

Dacă vedem care este media de vârstă în companiile private și ce categorii de vârstă sunt angajate e undeva foarte îngustă, între 25 și peste 40 de ani. Aici trebuie venit cu o politică publică care să susțină aceste categorii de vârstă mai ales în contextul în care vârsta de pensionare tot crește dar oportunitățile pentru acești oameni sunt destul de puține.

Rep: Ce mesaj le transmiteți locuitorilor din județul Cluj?

C.B.: Dacă au ca scop, ca dorință, schimbarea fundamentală și reală a modului în care este condusă această țară, atunci înseamnă că avem scopuri comune și dacă vor ca acest lucru să se întâmple, atunci îi încurajez să voteze candidații alianței USRPLUS și, implicit, să mă voteze și pe mine la Senat și pe ceilalți colegi la Camera Deputaților.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

165,4 milioane de lei a plătit Ministerul Finanțelor pentru microgranturile pentru IMM-uri, PFA-uri și medici de familie

Publicat

Ministerul Economiei a plătit 17.093 de microgranturi de 2.000 de euro până la finalul lunii februarie. 

De asemenea, Ministerul Finanțelor a finanțat și 3.009 granturi pentru capital de lucru de până la 150.000 de euro.

Valoarea totală a microgranturilor plătite a ajuns la 165,4 milioane de lei, iar cea a granturilor pentru capital de lucru se ridică la 1,05 miliarde de lei, potrivit Mediafax.

În ultima săptămână, Ministerul Economiei a plătit 153 de microgranturi de 2.000 de euro şi 72 de granturi pentru capital de lucru.

29.250 de companii au aplicat pentru un microgrant de 2.000 de euro, dintre care 19.564 au fost admise, 9.626 au fost respinse, iar 60 sunt în curs de clarificare până la data de 26 februarie.

Microgranturile de 2.000 de euro se acordă IMM-urilor fără salariaţi, dar şi PFA-urilor sau cabinetelor medicale pentru susţinerea cheltuielilor cu stocurile, chiriile sau pentru acoperirea datoriilor faţă de furnizorii de utilităţi.

22.226 de IMM-uri au aplicat pentru un grant pentru capital de lucru de până la 150.000 de euro, dintre care, până pe 26 februarie, 19.459 au fost procesate, 2.640 au fost respinse, iar 16.630 au fost admise.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

În plină pandemie, se dezvoltă segmentul rezidențial. A crescut numărul autorizaţiilor de construire eliberate

Publicat

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate luni, numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale a crescut cu 10,2% în ianuarie 2021, comparativ cu aceeaşi lună din anul anterior.

Potrivit sursei citate, în prima lună a acestui an s-au eliberat 2.558 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, cu o suprafaţă utilă totală de 657.687 mp (+37,7%). Din totalul documentelor eliberate, aproape două treimi (65,6%) au fost pentru zona rurală.

Datele INS relevă faptul că, în ianuarie, s-a evidenţiat o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (+237), comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent.

În profil teritorial, această creştere este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+119 autorizaţii), Sud-Muntenia (+85), Vest (+65), Centru (+53) şi Sud-Est (+36).

Pe de altă parte, scăderi au fost consemnate în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-58 autorizaţii), Nord-Vest (-38) şi Sud-Vest Oltenia (-25).

La capitolul clădirilor nerezidenţiale, statistica oficială arată că, în luna ianuarie a acestui an, s-au eliberat 382 de autorizaţii de construire, în scădere de 5%, faţă de luna similară a anului precedent, în suprafaţă utilă totală de 284.611 mp (+150,9%).

Pe acest segment, în profil teritorial, această creştere este reflectată în toate regiunile de dezvoltare: Vest (+64.010 mp), Bucureşti-Ilfov (+21.890 mp), Nord-Vest (+21.025 mp), Sud-Est (+17.078 mp), Sud-Muntenia (+13.402 mp), Centru (+13.269 mp), Nord-Est (+11.752 mp) şi Sud-Vest Oltenia (+8.759 mp).

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Horoscop săptămânal. Vezi aici cum va fi săptămâna 1-7 martie și cine va avea succes și noroc

Publicat

Berbec

Este o săptămână în care eforturile tale încep să dea roade, chiar din prima zi a săptămânii. Lumea din jur, atât prietenii, cât și familia te vor aprecia pentru reușitele tale. De asemenea, fii alert deoarece oportunităţile pot apărea oricând. Nu lăsa entuziasmul să te păcălească totuşi pentru că vei avea nişte acte de semnat şi îţi va trebui multă atenţie, deoarece unii nu se bucură prea tare de realizările multiple din ultima vreme.

Taur

Relațiile de familie vor deveni mai bune. Toată lumea te roagă să fii mai înțelegător și ascultător. Iertarea este cheia în această săptămână. Mai mult, pentru a avea succes trebuie să acționezi cu maturitate și seriozitate în toate situațiile si să te remarci prin ambiție și curaj.

Gemeni

Această săptămână îți aduce în viață o persoană nouă cu care vei petrece mult timp și îți vei da seama că te poate ajuta în rezolvarea a foarte multe probleme. Eşti foarte concentrat pe propriile dorinţe şi cauţi să te bucuri cât mai mult de pasiunile tale. Weekendul e dominat de romantism alături de persoana iubită și poate și niște prieteni de familie.

Rac

Cel mai bun sfat pentru această săptămână este să rămâi cu picioarele pe pământ. Toată energia pe care o ai și o dobândești din reușitele tale trebuie să o canalizezi spre ceva mai bun. Totuși, îți recomandăm să iei în calcul și ceea ce îți spun alte persoane pentru că ar putea să te ajute.

Leu

O idee s-ar putea materializa într-un proiect de success, poate un birou, o casă sau ceva ce ți-ai dorit de mult, dar va fi nevoie de multă muncă. Intuiţia te va ajuta toate aceste zile. Aspectele sentimentale cer o atenţie suplimentară şi ar fi bine să nu mai amâni rezolvarea lor. Amânarea duce la distanțare și multe regrete pe viitor.

Fecioară

Achiziționarea de lucruri materiale pe care le-ai dorit în trecut nu te mai interesează așa mult, dar exact din această cauză ajungi să primești ceea ce îți dorești. Aspectele sociale sunt foarte bine evidenţiate şi profită de toate evenimentele care apar pentru a lega noi prietenii. Acestea te vor ajuta cu siguranță în viitor și vei crește și evolua alături de acele persoane.

Balanță

Aveți o săptămână perfectă. Se pare că ai foarte mult bun gust la îmbrăcăminte şi vei atrage toate privirile. Te vei simți extrem de bine în pielea ta și vei avea multe realizări. Pe plan sentimental relația este mult mai bună ca în trecut. Vă puteți aștepta la o veste mare, precum o nuntă, un copil sau o locuință nouă.

Scorpion

Şi tu vei avea parte de oportunităţi în carieră şi nu ar trebui să refuzi nimic. E o şansă la o mie, ce îţi apare săptămâna aceasta. Trebuie să profiți și să fii cât mai deschis, dar și dedicat muncii. Ar fi bine să începi să strângă bani pentru că viitorul înseamnă multe planuri de călătorii.

Săgetător

Eşti plin de inspiraţie şi predispus la a schimba ceva în viaţa ta. Dorești să îți îmbunătățești situația financiară și să fii din ce în ce mai apreciat de cei din jurul tău. Pui foarte mare accent pe viața social și cum te privește lumea, așadar, cel mai bine ar fi să fii focusat pe ceea ce îți dorești.

Capricorn

E posibil să primeşti un bonus sau niște bani sub forma unei moșteniri ce te vor încânta peste măsură. Dacă ai vreun credit, atunci vei putea să îl gestionezi mult mai uşor de acum încolo. Ar fi bine dacă ţi-ai exprima sentimentele şi ai fi sincer în comunicarea lor. Relaţia ta de dragoste va avea doar de câştigat.

Vărsător

O ofertă de nerefuzat se va arăta săptămâna aceasta. Totuși, fii atent și gândește de mai multe ori mișcările pe care urmează să le faci.  Trebuie să fii alert şi să ceri nişte sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie. Nu întotdeauna ceea ce este ambalat frumos, este şi potrivit. Acum te definește proverbul, „nu da cioara din mână pentru pasărea de pe gard.”

Pești

Cu finanţele vei sta mai bine în această săptămână. Vor începe proiecte sau contracte noi şi vei avea mai mult de muncă însă vei derula totul cu plăcere. Relația sentimentală este una bună, dar ar trebui să poți să îți apreciezi partenerul sau partenera de viață mai mult.

Karla Fanea

Citește mai departe

ACTUALITATE

S-au decernat Globurile de Aur. Vezi care au fost marii câștigători

Publicat

Filmul Nomadland, regizat de Chloe Zhao, a câștigat Globul de Aur pentru cel mai bun lungmetraj dramă, The Crown este cel mai bun serial TV dramă, Schitt’s Creek este cel mai bun serial de comedie iar The Queen’s Gambit este cea mai bună miniserie.

Gala decernării Globurilor de Aur a avut loc într-un format restrâns, iar gazdele evenimentului au fost Amy Poehler și Tina Fey. Premiile sunt aacordate pentru 25 de categorii și sunt votate de memberii Asociației Presei Străine de la Hollywood.

Cele mai importante premii acordate au fost:

Cel mai bun serial TV dramă: The Crown
Nominalizate: Lovecraft Country, The Mandalorian, Ozark, Ratched

Cea mai bună actriță într-o serial dramă: Emma Corrin, The Crown
Nominalizate: Olivia Colman, The Crown; Jodie Comer, Killing Eve; Laura Linney, Ozark; Sarah Paulson, Ratched

Cel mai bun actor în serial de comedie: Josh O’Connor, The Crown
Nominalizați: Jason Bateman, Ozark; Bob Odenkirk, Better Call Saul; Al Pacino, Hunters; Matthew Rhys, Perry Mason

Cel mai bun serial TV musical sau comedie: Schitt’s Creek

Nominalizări: Emily in Paris; The Flight Attendant; The Great; Ted Lasso

Cea mai bună actriță în serial TV: Catherine O’Hara, Schitt’s Creek
Nominalizări: Lily Collins, Emily in Paris; Kaley Cuoco, The Flight Attendant; Elle Fanning, The Great; Jane Levy, Zoey’s Extraordinary Playlist

Cel mai bun actor în serial TV – musical or comedy: Jason Sudeikis, Ted Lasso
Nominalizați: Don Cheadle, Black Monday; Nicholas Hoult, The Great; Eugene Levy, Schitt’s Creek; Ramy Youssef, Ramy

Cea mai bună miniserie: The Queen’s Gambit
Nominalizări: Normal People; Small Axe; The Undoing; Unorthodox

Cel mai bun film, dramă: Nomadland

Nominalizări: The Father; Mank; Promising Young Woman; The Trial of the Chicago 7

Cea mai bună actriță în lungmetraj dramă: Andra Day, The United States vs. Billie Holiday
Nominalizări: Viola Davis, Ma Rainey’s Black Bottom; Vanessa Kirby, Pieces of a Woman; Frances McDormand, Nomadland; Carey Mulligan, Promising Young Woman

Cel mai bun actor în lungmetraj dramă: Chadwick Boseman, Ma Rainey’s Black Bottom

Nominalizări: Riz Ahmed, Sound of Metal; Anthony Hopkins, The Father; Gary Oldman, Mank
Tahar Rahim, The Mauritanian

Cea mai bună comedie: Borat Subsequent Moviefilm
Nominalizări: Hamilton; Music; Palm Springs; The Prom

Cea mai bună actriță într-un musical or comedie: Rosamund Pike, I Care A Lot
Nominalizări: Maria Bakalova, Borat Subsequent Moviefilm; Kate Hudson, Music; Michelle Pfeiffer, French Exit; Anya Taylor-Joy, Emma

Cel mai bun actor într-un musical sau comedie: Sacha Baron Cohen, Borat Subsequent Moviefilm
Nominalizări: James Corden, The Prom; Lin-Manuel Miranda, Hamilton; Dev Patel, The Personal History of David Copperfield; Andy Samberg, Palm Springs

Cel mai bun regizor, lungmetraj: Chloe Zhao, Nomadland
Nominalizări: David Fincher, Mank; Regina King, One Night in Miami; Aaron Sorkin, The Trial of the Chicago 7; Emerald Fennell, Promising Young Woman

Cel mai bun scenariu: The Trial of the Chicago 7
Nominalizări: The Father; Mank; Nomadland; Promising Young Woman

Sursa: Mediafax

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate