Connect with us

EDUCATIE

INTERVIU. Rector Daniel David: Nu e important ca UBB să fie cea mai mare universitate, ci să fie cea mai atractivă și accesibilă

Publicat


Rectorul Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, Daniel David, reales recent în fruntea universității pentru un mandat de 5 ani, vorbește într-un interviu pentru Cluj24 despre provocările perioadei următoare, despre cum se poziționează instituția pe care o conduce la nivel național și interrnațional.

În viziunea sa, nu eeste important ca UBB să fie cea mai mare universitate din România, ci să fie cea mai atractivă și accesibilă.

Universitate ”world – class”

Rep: D-le Daniel David, ați câștigat un nou mandat de rector al UBB Cluj-Napoca. Ce proiecte de dezvoltare a universității aveți în vedere?

DD: Nu pot avea decât proiectul susținut de comunitatea UBB cu mine rector, și anume “Programul UBB Q – Optimum (2024-2029) – O Universitate europeană de clasă mondială („world-class”)”.  (http://danieldavid.ro/).

Așadar, viziunea, simplu formulată, este că, odată ce a atins deja statutul de universitate “world-class”, UBB trebuie să se proiecteze acum ca universitate “world-class” europeană. Detaliile privind statutul actual și viziunea/strategia de viitor sunt prezentate în programul propus (https://danieldavid.ro/wp-content/uploads/2024/01/Program-UBB-Q-Optimum-2024-2029-RO.pdf.).

Explicit sau implicit UBB a fost mereu un model pentru alte universități din țară, mulți dorind să o ajungă sau să o întreacă.

Din 2016 (de când s-au făcut astfel de analize) UBB ocupă prima poziție în metarankingurile naționale, este pe poziția 15 în Europa de Est conform rankingului QS (prima în țară) și a fost acceptată în GUILD – organizația unora din cele mai importante universități “world-class” europene (https://www.the-guild.eu/) – ca universitatea reprezentativă din Europa de Sud-Est.

Noi nu ne-am uitat și nu ne uităm la cine este în spate sau alături de noi, ci ne-am urmărit viziunea, dar la modul realist și serios.

Așadar, în acest demers de dezvoltare nu avem complex de inferioritate și nici nu-l ducem caraghios în unul de superioritate (ridicolul fabulei lui La Fontaine grevează multe universități în țară, adesea mai mici/mijlocii, care au ambiția “broaștei” din fabulă, iar noi vrem să-l evităm în angajamentele noastre la nivel internațional).

Cea mai complexă universitate europeană

Rep: UBB continuă să fie cea mai mare și prima universitate din România. Ce trebuie făcut în continuare pentru a se menține pe acest onorant loc?

DD: Pentru mine nu este important ca UBB să fie cea mai mare, ci vreau să fie cea mai atractivă și accesibilă. Atractivă înseamnă că este una dintre cele mai bune din Europa de Est și relevantă în Europa (acum este pe poziția 260 în Europa, adică între primele 38% din 690 de universități incluse din 46 de țări europene), cu un profil multicultural unic în Europa.

Când fostul comisar european Marya Gabriel a vizitat UBB la sărbătorirea tradiției seculare a acesteia (începută în 1581) a punctat că probabil UBB este astăzi cea mai complexă universitate europeană multicultural vorbind, cu cele trei limbi academice oficiale (română/maghiară/germană) care onorează istoria universității și a Transilvaniei.

Accesibilă înseamnă că implementează eficient conceptul de “excelență incluzivă”: mai multe “creiere”, adică mai mult potențial valorificat pentru valorile noastre de “Tradiție” și “Excelență”.

Cercetare științifică avansată

Rep: Cât de mult contează prezența UBB în rankinguri internaționale? Credeți că poate urca în clasamente astfel încât să ajungă în top 500? Și cam în cât timp? Este acesta un deziderat viabil?

DD: Pentru noi rankingurile sunt mijloace de comparație necesare, mai ales cu cei din față noastră, pentru o autocunoaștere cât mai realistă, nu un scop de poziționare în sine.

Rankingurile nu epuizează nici complexitatea, nici valoarea unei universități. Până la semnarea CoARA (https://coara.eu/) le-am și promovat public mai frecvent, deoarece în lumea colectivistă românească unii se prefăceau infantil și/sau defensiv că nu văd/înțeleg poziția UBB în peisajul academic românesc.

Și atunci a trebuit arătată! Dar, în esență, noi avem angajamentul să facem o cercetare științifică avansată în care se dezvoltă apoi o educație de calitate și o relație inovativă cu societatea, într-un cadru multicultural unic și într-o logică a excelenței incluzive!

Dacă atingerea acestor obiective ne va poziția și bine în rankinguri este foarte bine, dacă nu, alegem atingerea obiectivelor.

Al doilea oraș al Clujului

Rep: UBB este unul dintre cei mai mari angajatori clujeni, cu mii de angajați. Cât de greu este să manageriezi o astfel de instituție? Ce simțiți din interior, dacă mai trebuie schimbat la mentalitatea unor cadre didactice?

DD: UBB este ca mărime, metaforic spus, al doilea oraș al județului Cluj și se află între primele 13% orașe ale României. Așadar, dincolo de succes, ca orice mare universitate a lumii, UBB a avut, are și va avea și probleme, atât academice, cât și administrative.

Important este să le ținem la un nivel minimal – prin prevenție și educație -, iar când apar să le tratăm cu celeritate, transparență și după setul de bune practici internaționale.

Centru de referință

Rep:: Care sunt atuurile UBB în competiția națională de atragere a studenților din țară și chiar din străinătate?

DD: Până la apariția universităților românești, UBB a fost prima/singura instituție universitară de învățământ superior de pe teritoriul actual al țării (ca Universitas Claudiopolitana, cu istoria începând în 1581), iar după apariția universităților românești la Iași (1860) și București (1864), a devenit (din 1919) și una dintre cele trei universități istorice românești ale țării.

Așadar, UBB este în cultura din România zilelor noastre un centru universitar istoric de referință, “școlile Clujului” atrăgând, prin calitatea lor, la modul natural studenți din toată țara (acum adăugându-se și contribuția importantă a celorlalte universități publice clujene).

În ceea ce privește studenții internaționali, noi nu avem șansa altor domenii care au în țară mulți studenți internaționali mai ales deoarece există locuri limitate în țările lor de origine (și/sau pentru că țintesc programatic studenți din unele zone românești din alte țări).

Nu facem judecăți de valoare. – deoarece aceștia primesc totuși în țară o educație bună la costuri accesibile -, dar trebuie pornit de la realitate.

Așadar, dacă avem studenți internaționali – în mandatul 2020-2024 UBB a atras cel mai mare număr de studenți internaționali din istoria sa -, aceștia vin pentru că chiar doresc să studieze la UBB, îmi place să cred pentru că avem o cercetare științifică avansată în care facem o educație de calitate și avem o relație inovativă cu societatea, într-un cadru multicultural de excelență incluzivă.

Lipsește angajamentul Guvernului pentru universități ”world-class”

Rep: Cum apreciați măsurile guvernamentale pentru sprijinirea învățământului superior? Ce lipsește și ce poate fi îmbunătățit? Și dacă credeți că există interes pentru dezvoltarea universităților de top, sau de încurajare a unor universități mai slab cotate?

DD: Guvernul tratează universitățile mai ales ca școli superioare de predare, necesare în formarea de resursă umană (mai ales înalt calificată).

Acest model de universitate este important într-o țară.

Lipsește, însă, angajamentul major al Guvernului și pentru universități “world-class” ca UBB, care au ca funcție principală generarea de cunoaștere avansată, iar doar în acest proces se formează resursa umană prin educației co-creată cu studenții (buni specialiști și buni cetățeni) și se dezvoltă relații inovative cu societatea.

Trebuie susținut și acest model – acum reprezentat plenar de UBB -, deoarece numai astfel dobândim avantaje competitive pentru țară.

UBB, peste 5 ani

Rep: Unde vedeți UBB peste 5 ani, la final de mandat?

DD: UBB va avea ca esență academică o cercetare științifică avansată, în care se va dezvolta dinamic și flexibil o educației de calitate co-creată cu studenții și o relație inovativă cu societatea, într-un cadru multicultural unic și într-o logică a excelenței incluzive.

Mottoul nostru academic este “Traditio Nostra Unacum Europae Virtutibus Splendet”.

Așadar, mai simplu spus, văd UBB ca o universitate europeană “world-class”, adică o universitate în care istoria noastră seculară strălucește în context european!

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cum arată PLAJA din Grigorescu? Copii și adulți se bucură de festivalul Vamos a la Playa

Publicat

plaja

Vineri a început cea de-a șasea ediție a festivalului Vamos a la Playa. Timp de 10 zile, între 26 iulie și 4 august, litoralul se mută pe malul Someșului Mic, pe plaja din Grigorescu.

Copii și adulți s-au bucurat încă din prima zi de momentele de relaxare oferite de vremea frumoasă și răcoarea apei.

plaja

plaja

VIDEO FOTO. Cum arată PLAJA din Grigorescu? Copii și adulți se bucură de festivalul Vamos a la Playa

Sâmbătă, la ora 17 are loc deschiderea campionatului de table, iar de la 18 va urca pe scenă trupa Dean Klooge. De la 20, pe malul Someșului vor cânta cei de la Luna Amară.

plaja

plaja

plaja

Duminică, tot de la ora 17, va avea loc finala campionatului de table, iar atmosfera va fi întreținută de Bogdan Roșca.

De la 20, va avea loc concertul celor de la Om la lună.

plaja

plaja

plaja

Festivalul continuă cu activități interesante și diverse pe parcursul întregii săptămâni. Sunt programate întâlniri, ateliere și dezbateri, iar weekend-ul viitor aduce noi trupe și spectacole pe scena din Grigorescu. Programul integral poate fi vizualizat aici.

plaja

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cine e traficantul de DROGURI prins la Cluj. E un temut MAFIOT italian

Publicat

mafiot

Procurorii DIICOT anunțau, vineri, că un bărbat, cetățean străin, a fost prins în flagrant în timp ce vindea cocaină în Cluj-Napoca. Acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

mafiot

Este vorba de un sicilian, Vito Cocimano, membru al temutei mafii siciliene, care încerca să-și facă o piață de desfacere în România, vânzând cocaină la jumătate de preț.

VIDEO FOTO. Cine e traficantul de DROGURI prins la Cluj. E un temut MAFIOT italian

mafiot

Sicilianul a fost depistat de către un polițist sub acoperire pe când încerca să-și piardă urma la Hunedoara. Din cercetările efectuate a reieșit faptul că italianul a procurat drogul din Italia și l-a introdus în țară prin intermediul unei firme de curierat.

mafiot

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Parcul Feroviarilor, lăudat de Ordinul Arhitecților: Competiţiile nu frânează dezvoltarea, ci generează prosperitate

Publicat

De

Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca, realizat prin concurs internațional de soluții, este dat de Ordinul Arhitecților din România drept exemplu de bună practică. Proiectul, lansat în 2018 de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, a fost finalizat anul acesta.

Proiectul de revitalizare a Parcului Feroviarilor este un exemplu de bună practică în atribuire și implementare prin competiții de arhitectură, arată Ordinul Arhitecților din România (OAR).

„La începutul verii s-au finalizat lucrările de amenajare a Parcului Feroviarilor din municipiul Cluj-Napoca, prin implementarea soluției declarate câștigătoare în urma Concursului internațional de soluții organizat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România în anul 2018”, transmite OAR.

Competițiile nu frânează dezvoltarea locală

Proiecte precum revitalizarea Parcului Feroviarilor demonstrează, potrivit organizației, că astfel de metode nu frânează dezvoltarea locală, ci contribuie la crearea unui mediu urban prosper și sigur.

„Competiţiile de arhitectură îşi demonstrează importanţa prin creşterea calităţii mediului construit, lucru imposibil fără proiectare de calitate, oferire de instrumente adecvate noilor necesităţi din societate, economisire de timp şi resurse în implementare. Toate acestea se obţin prin discuţii iniţiale şi analize detaliate ale nevoilor autorităţilor contractante.

Prin exemplele de bună practică de acest tip dorim să aratăm că atribuirea proiectelor de investiţii se poate face prin competiţii de arhitectură care nu frânează sau întârzie dezvoltarea locală, ci devin generatoare de prosperitate, siguranţă şi calitate a vieţii în oraşele noastre”, mai arată Ordinul Arhitecților din România.

Patru obiective, urmărite prin lucrări

Lucrările de reamenajare a parcului au urmărit patru obiective majore:

  • reabilitarea propriu-zisă a parcului;
  • reabilitarea străzii Parcul Feroviarilor;
  • amenajarea malurilor râului Someș în dreptul parcului;
  • construirea a două pasarele pietonale peste râul Someș.

Proiectul a fost coordonat de arhitecții Vlad Sebastian Rusu, Octav Silviu Olănescu, Anamaria Olănescu și Anda Gheorghe, alături de o echipă de specialiști în diverse domenii. Echipa de proiect a inclus contribuții din partea specialiștilor în peisagistică, structuri de rezistență, hidrotehnică și topografie. Executantul lucrărilor a fost Nord Conforest SA Cluj-Napoca și Eco Garden Construct SRL Cluj-Napoca.

Noua amenajare a Parcului Feroviarilor este deschisă publicului, oferind locuitorilor un spațiu modern și funcțional.

Citește mai departe

EVENIMENT

Când excepțiile devin NORMALITATE. Întârzierile zborurilor din Cluj, la ordinea zilei. Opt ore pentru zborul de Cipru

Publicat

Ceea ce, până nu demult, erau excepții, se pare că au devenit normalitate. Întârzierile zborurilor pe aeroportul Cluj sunt la ordinea zilei. De la 30-40 de minute, s-a ajuns chiar la 8 ore.

„Bine că nu le-au anulat”, spune cu un zâmbet amar unul dintre cei care așteaptă să plece în concediu. Și ca el sunt mulți, din păcate. Haosul din transportul aerian este total și pentru unii, de neînțeles…

aeroport

Când excepțiile devin NORMALITATE. Întârzierile zborurilor din Cluj, la ordinea zilei. Opt ore pentru zborul de Cipru

„Sunt pe aeroport în Cluj cu destinația Larnaca Cipru… plecarea era la 18:55, acum s-a modificat e 3:20”, ne scrie un clujean.

„Am pierdut o noapte de cazare. Nimeni nu ne-a spus nimic despre motivul amânării zborului, dar avionul cu care trebuia să plecăm noi a plecat în Egipt. Așteptăm aeronava care va decola din Larnaca la 00,05. O bătaie de joc, suntem pasagerii dintr-un avion întreg, singurii rămași aici. Se închid cafenele, se face curat”, a spus un cititor Cluj24 din cursa de Larnaca.
Oamenii au primit de cină un sandwich și o sticlă de apă plată.

aeroport

Pasagerii au început să facă haz de necaz pe seama situatiei: Unde ati ieșit vineri seara? La aeroport…

Întârzieri au și zborurile de Madrid (3 ore), Bergamo, Valencia și Nisa (1 oră), toate operate de compania Wizz Air.

aeroport

De altfel, compania a trimis deja informări celor care au zboruri în zilele următoare despre modificările de program. E adevărat că acestea sunt de ordinul zecilor de minute însă, în realitate, vor fi ore.

aeroport

aeroport

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax