Connect with us

ACTUALITATE

INTERVIU. Marius Turda, profesor de istoria eugeniei la Oxford: Ideile de îmbunătățire a rasei au dus la Holocaust

Publicat


ladeschidereaexpozitielondrasept2021

Românul Marius Turda predă istoria eugeniei și a rasismului la Oxford Brookes University, fiind directorul Centrului de Studii Umanisto-Medicale al aceleiași universități.

Reputatul profesor a acordat un interviu pentru Cluj24 în care a vorbit despre eugenie, o teorie care preconizează ameliorarea populațiilor umane prin măsuri genetice (alegerea părinților, sterilizarea, interzicerea procreării etc.), folosită de rasiști și fasciști.

Marius Turda va fi prezent în 31 martie la Cluj-Napoca, la expoziția “Nu suntem noi singurii: Moștenirile globale ale eugeniei” de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, care se deschide la ora 17.

Regele Carol al-II-lea a promovat mișcarea eugenică românească

Rep: Ce ar trebui să știe românii despre eugenie?

M.T: Mulți români deja stiu suficient despre eugenie, mai ales despre eugenia nazistă. Între 2018 și 2020, eu însumi am calatorit prin România cu două expoziții, una despre antropologia rasială și cealaltă despre eugenie și biopolitică. Ceea ce publicul larg știe mai puțin este istoria mișcării eugenice in România.

Mișcarea eugenică românească a luat amploare după Primul Război Mondial: au fost create societăți de eugenie la Cluj și la București, au apărut reviste care au popularizat ideile eugenice (precum Buletinul Eugenic și Biopolitic și Revista de igienă socială, au fost organizate conferințe publice, congrese și transmise emisiuni la radio.

Însuși Regele Carol al-II-lea a promovat mișcarea eugenică românească, pentru ca în timpul celui de al Doilea Război Mondial ideile eugenice privind protejarea familiei și națiunii române – prin eliminarea „raselor inferioare” și a „indivizilor disgenici” precum evreii și romii– să fie puse în practică, contribuind, astfel, la Holocaust.

Trebuie spus că pe lângă un eugenism românesc, în România interbelică a existat unul german și unul maghiar. După 1918, mișcările eugenice maghiare și germane din Transilvania și Banat, au fost re-definite ca mișcări etnice minoritare, dezvoltând strategii defensive pentru a proteja biologic aceste comunități.

Într-o manieră proprie, cele două grupuri etnice au formulat preocupări similare cu cele ale majorității românești în ceea ce privește ideea de protejare biologică a comunității, precum și nevoia de creștere demografică și de reînnoire etnică prin politici familiale.

Ce include expoziția de la Cluj

eugenie

Rep: De ce este importantă o astfel de expoziție la Cluj-Napoca?

M.T.: Înainte de 1918 la Cluj a existat o mișcare eugenică maghiară condusă de István Apáthy, un zoolog de renume. După 1919 s-a dezvoltat o mișcare eugenică românească condusă de Iuliu Moldovan și Iuliu Hațieganu, ambii profesori de la Facultatea de Medicină  și membrii importanți ai ASTREI.

În calitatea lui de creator de instituţii publice, profesor universitar, ministru, pedagog şi preşedinte al ASTREI, contribuţia lui Moldovan la dezvoltarea cercetării sociale şi biomedicale româneşti nu a fost egalată de-a lungul perioadei  interbelice decât de sociologul Dimitrie Gusti.

La începutul anilor 1920, Aurel Voina şi Odiseu Apostol au încercat să popularizeze ideii eugenice în ziarele locale din Cluj, ca de pildă Cultura Poporului. Tot atunci, Iuliu Moldovan a început să publice despre biopolitică în Societatea de Mâine şi Acţiunea Românească.

În 1921, Moldovan a înaintat o propunere la Inspectoratul Sanitar General din Cluj, solicitând deschiderea unei „facultăţi sau a unei academii de biopolitică” şi a unui institut de eugenie.

Clujul este aşadar un centru eugenic important în perioada interbelică.

Rep: Ce va conține expoziția de la Muzeul Etnografic?

M.T: Expoziția curentă de la Muzeul Etnografic se numește “Nu suntem noi singurii: Moștenirile globale ale eugeniei”. Ea completeaza discutia despre eugenie în România şi o conectează la istoria globală a mișcărilor eugenice.

La un secol de la organizarea celui de-al 2-lea Congres Internațional de Eugenie la Muzeul de Istorie Naturală din New York ( care a avut loc pe 22-28 septembrie 1921) invităm vizitatorii din Cluj să cunoască diferitele moșteniri istorice ale eugeniei și să reflecteze la ceea ce înseamnă eugenia pentru noi astăzi.

În expozitie arăt cum eugenia s-a dezvoltat inițial în Marea Britanie și Statele Unite în secolul al XIX-lea, dar a devenit o mișcare globală dupa Primul Război Mondial.

Apoi prezint câteva din temele preferate ale eugeniştilor, precum căsătoria, educația si dizabilitatea.

Eugeniștii considerau că persoanele cu dizabilități reprezinta un pericol la adresa majorității si propuneau instituționalizarea și adesea sterilizarea lor.

Dupa cum știm, in Germania nazistă, ideile eugenice de îmbunătățire a rasei au fost cele care au stat la baza elaborării programului ‘T4’ de eutanasie și au dus apoi la Holocaust.

Expoziția continua apoi cu perioada de după cel de-al 2-lea război Mondial şi oferă o scurtă prezentare a unora din acțiunile recente de a recunoaște mostenirea nefastă a eugeniei, precum compensarea femeilor rome din Cehia, a femeilor din Peru sau a bărbaților din Japonia care au fost sterilizați fără voia lor.

De exemplu, în Peru programul de sterilizare s-a încheiat ‘oficial’ abia în anii 2000. Aceste lucruri merită cunoscute și în România.

Extensie la Cluj

turda 2

Rep: Ați creat in 2006 Working Group in the History of Race and Eugenics, primul de acest gen din lume. Centrul are o extensie și la Cluj. De ce era necesară?

M.T: Am fondat acest „grup de lucru” specializat în istoria rasei și a eugeniei în Oxford în 2006.

Printre realizarile acestui colectiv de specialisti din întreaga lume amintesc o serie de cărți publicate în asociere cu editura Universității Central-Europene, podcast-uri și numeroase conferințe la diferite instituții din întreaga Europă, publicații deschizătoare de drum ale domeniului istoriei rasei, a eugeniei și biopoliticii.

În 2020, HRE a înființat filiala sa din România în Cluj-Napoca la Institutul de Istorie „G. Barițiu” al Academiei Române sub numele de „Centrul de Istorie a Eugeniei şi a Rasismului”.

Studiul eugeniei, biopoliticii și rasei trece în prezent printr-o transformare remarcabilă, una definită de nevoia societății de a promova toleranța și de a opri discriminarea, pe de-o parte, și de investigare a studiilor de caz neglijate până acum, pe de alta.

Mergând în acest sens, Centrul de la Cluj ilustrează cercetarea inovativă a noii generații de cercetători implicați în dezbateri publice despre memoria sclaviei, a anti-semitismului, rasismului și desigur a eugeniei.

Eu sper ca includerea acestui Centru pe harta globala a cercetarii istoriei eugeniei si a rasismului va contribui la diversificarea dezbaterii istoriografice din România.

Cred că o educație continuă despre moștenirile eugeniei, precum și condamnarea publică a acesteia, sunt componente esențiale ale efortului de a înțelege un trecut ascuns și tenebros, de vreme ce luptăm pentru o societate mai corectă și mai dreaptă.

Eugenia alimentează practici discriminatorii

Rep: Cum poate fi combătut eugenismul și rasismul în secolul al XXI-lea?

M.T: În România, la fel ca si in Marea Britanie sau Statele Unite, discutia publica despre istoria eugeniei este esentiala pentru a întări sentimentul de respect pentru viața umană, a crește gradul de acceptare și includere a tuturor membrilor societății, indiferent de culoarea pielii sau originea lor socială sau etnică, și mai ales pentru a respinge categoric orice formă de discriminare.

Eu cred ca publicul din Cluj este acum doritor sa știe mai mult despre acest subiect si este pregătit să confrunte moștenirile eugenice atat din perioada interbelică cât mai ales din comunism.

Eugenia continuă să alimenteze practici discriminatorii în ceea ce privește clasă socială, genul, dizabilități și vârsta cetățenilor.

Multe din atitudinile noastre sociale continuă să fie influențate de tradiția eugenică, care mai bine de un secol a reprezentat anumite grupuri de oameni ca fiind mai puțin demni de drepturi și de respect. Scoala si instituțiile statului au datoria fundamentală de a educa tinerele generatii si nu pot să-mi închipui cum putem să facem o educație civică reală fără a discuta si explica istoria eugeniei si a rasismului din România.

Biografie Marius Turda

Marius Turda (n. 1973) este originar din Maramureș și, în prezent, predă istoria eugeniei și a rasismului la Oxford Brookes University, fiind directorul Centrului de Studii Umanisto-Medicale al aceleiași universități.

Membru în numeroase asociații profesionale, printre care Royal Historical Society, Academia Europaea și Galton Institute. Este profesor asociat la Universitatea Sapienza din Roma și director fondator al Institutului „Cantemir“ de la Universitatea Oxford (2012- 2013).

După ce s-a stabilit definitiv în Marea Britanie (2002), a predat mai întâi la UCL, apoi la Oxford Brookes University și la University of Oxford. A fost profesor invitat la Universitatea Paris 7, EHESS, Universitatea Masaryk din Brno și la Universitatea din Corinthos din Grecia.

Prima lui carte, The Idea of National Superiority in Central Europe, 1880-1918, a apărut în 2005 (tradusă ulterior în limba română).

Este editorul colecției „Studies in the History of Medicine“ de la CEU Press (Budapesta–New York).

Printre cărțile sale recente se numără Religion, Evolution and Heredity (2018), The History of East-Central European Eugenics (2015, 2017), Latin Eugenics in Comparative Perspective (2014; 2016), Eugenics and Nation in Early 20th Century Hungary (2014; tradusă în limba română); Historicizing Race (2018; tradusă în limba română), Modernism and Eugenics (tradusă în limba română și limba franceză).

Este editorul general a colectiei A Cultural History of Race (în  6 volume) apărută  în 2021 și a creat portalul www.confront-eugenics.org

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Concert de pricesne, muzică religioasă și cultă la Cluj-Napoca. Spectacol la Muzeul Etnografic. Rafila Bărbos, invitat special

Publicat

De

concert pricesne

Un concert de pricesne, muzică religioasă și cultă vaa vea loc la Cluj-Napoca în așteptarea sărbătorii Învierii Domnului. Intrarea este gratuită.

Evenimentul Confluențe Creștine este organizat de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Concert de pricesne, muzică religioasă și cultă la Cluj-Napoca. Spectacol la Muzeul Etnografic. Rafila Bărbos, invitat special

Pe scenă vor urca orchestra Cununa Trasilvană, Mariana Morcan, Amalia Decean și Corulul „Vox lucis” al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca. Invitatul special este Rafila Bărbos.

Evenimentul Confluențe Creștine va avea loc joi, 6 aprilie 2023, de la ora 14.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, de pe strada Memorandumului nr. 21.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Jandarmeria Cluj a organizat „Cupa Mărțișorul” la PESCUIT, dedicată doamnelor și domnișoarelor. Vezi CÂȘTIGĂTOARELE

Publicat

4

Sâmbătă, 1 aprilie 2023, la ora 09:30, s-a dat start primei ediţii după pandemie a concursului „Cupa Mărţişor la pescuit”, un eveniment dedicat doamnelor şi domnişoarelor.

6

7

8

„La competiţie s-au prezentat 12 concurente, care au participat la toate ediţiile anterioare. Evenimentul s-a desfăşurat pe Lacul I Gheorgheni din municipiul Cluj-Napoca.

După ședința tehnică, luarea la cunoștință de instructaj, tragerea la sorți a standului, fiecare domnișoară sau doamnă și-a instalat cartierul general de luptă.

S-a auzit…FIR ÎNTINS!!! 4 ore s-a pescuit pe lac.

La ora 13.30 s-a strigat stop competiție și s-a trecut la cântărirea peștelui prins, pentru a putea face departajarea în clasamentul final.

9

10

Concurentele au fost sărbătorite de către organizatori cu flori, prăjituri şi sucuri până când comisia a deliberat câștigătoarele.

La final, au fost anunțate câștigătoarele:

· Locul I –Anica Abrudan – 1085 grame;

· Locul II –Eniko Noemi Kiss – 860 grame;

· Locul III –Kinga Kerekes – 840 grame.

Pe locurile 4 şi 5 ale competiţiei s-au clasat fiica şi mama ei, Rozalia şi Iudit Barta, cu o diferenţă de 5 grame.

Premiul “ Cea mai mare captură” i-a revenit doamnei Florica Gabor.

3

Competiţia sportivă a fost organizată de Asociația Județeană a Pescarilor Sportivi Cluj în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj şi Primăria municipiului Cluj-Napoca”, se arată în comunicatul Jandarmeriei Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Chris Norman, fostul vocalist al trupei britanice Smokie, concertează în vară la Cluj-Napoca

Publicat

De

chris norman

Chris Norman, cea mai populară voce a trupei Smokie concertează în această vară la Cluj-Napoca. “Living Next Door To Alice”, “I’ll Meet You At Midnight” sau “Midnight Lady” se vor auzi la BT Arena.

Vocea inconfundabilă a trupei britanice Smokie din anii ‘70 revine în România și va susține un show la Cluj-Napoca. Concertul va avea loc pe 15 iunie 2023, de la ora 20.00.

YouTube video

Chris Norman, fostul vocalist al trupei britanice Smokie, concertează în vară la Cluj-Napoca

Chris Norman a devenit celebru în anii ‘70, fiind primul solist al formației Smokie.

Primul lor album, “Pass It Around”, a fost lansat în 1975, dar primul hit, “If You Think You Know How To Love Me” a venit abia un an mai târziu. Piesa a ajuns No1 în majoritatea țărilor europene. Au urmat hituri precum “Don’t Play Your Rock’n’roll To Me”, “I’ll Meet You At Midnight”, “Needles And Pins” sau “Living Next Door To Alice”

Chris Norman a fost influențat încă din copilărie de muzicieni precum Elvis Presley, Little Richard, The Beatles, The Rolling Stones sau Bob Dylan. A debutat pe scenă la începutul anilor ‘70, dar succesul a venit alături de trupa Smokie. În 1978 a înregistrat un duet cu Suzi Quatro, “Stumblin’ In”, piesă ce avea să ajungă până pe locul 4 și dincolo de ocean, în Billboard Hot 100.

Anii ‘80 au venit cu oportunitatea unei cariere solo care a debutat cu un super hit, “Midnight Lady”. Piesa a fost un succes, s-a vândut în mai bine de 1 milion de exemplare, iar în Germania a stat 6 săptămâni pe primul loc. Au urmat piese precum “Some Hearts Are Diamonds” “Fearless Hearts” sau Broken Heroes”.

În 1994, Chris Norman a primit distincția „Starul video internațional al anului” de la CMT Europe pentru videoclipurile „Jealous Heart”, „The Growing Years” și „Red Hot Screaming Love”. În același an, Chris Norman a format o nouă trupă și a plecat în turneu pentru prima dată în ultimii șase ani.

Anii 2000 au venit cu participări la numeroase festivaluri și emisiuni de televiziune, cea mai cunoscută fiind “Comeback Show” de la televiziunea germană, unde a interpretat “Stumblin’ In” în duet cu C.C. Catch.

În decembrie 2021, a lansat noul său album numit „Just A Man”, pe care l-a scris și înregistrat împreună cu vechiul său mentor și prieten Mike Chapman ca producător.

Artistul va încânta publicul cu hituri precum “Living Next Door To Alice”, “Mexican Girl”, “Stumblin’ In”, “I’ll Meet You At Midnight” sau “Midnight Lady”, te așteptăm pe 15 iunie 2023 la BT Arena din Cluj Napoca.

Biletele se găsaesc pe iabilet.ro și costă între 100 și 500 de lei

 

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT la Săndulești, județul Cluj. Mașină RĂSTURNATĂ

Publicat

Un accident a avut loc, sâmbătă seara, la Săndulești, în jud. Cluj. Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile.

ISU Turda a intervenit cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță.

În autoturism se afla un singur bărbat care a refuzat transportul la spital.

Sursa: ISU Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax