Connect with us

ACTUALITATE

INTERVIU. Marius Turda, profesor de istoria eugeniei la Oxford: Ideile de îmbunătățire a rasei au dus la Holocaust

Publicat


ladeschidereaexpozitielondrasept2021

Românul Marius Turda predă istoria eugeniei și a rasismului la Oxford Brookes University, fiind directorul Centrului de Studii Umanisto-Medicale al aceleiași universități.

Reputatul profesor a acordat un interviu pentru Cluj24 în care a vorbit despre eugenie, o teorie care preconizează ameliorarea populațiilor umane prin măsuri genetice (alegerea părinților, sterilizarea, interzicerea procreării etc.), folosită de rasiști și fasciști.

Marius Turda va fi prezent în 31 martie la Cluj-Napoca, la expoziția “Nu suntem noi singurii: Moștenirile globale ale eugeniei” de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, care se deschide la ora 17.

Regele Carol al-II-lea a promovat mișcarea eugenică românească

Rep: Ce ar trebui să știe românii despre eugenie?

M.T: Mulți români deja stiu suficient despre eugenie, mai ales despre eugenia nazistă. Între 2018 și 2020, eu însumi am calatorit prin România cu două expoziții, una despre antropologia rasială și cealaltă despre eugenie și biopolitică. Ceea ce publicul larg știe mai puțin este istoria mișcării eugenice in România.

Mișcarea eugenică românească a luat amploare după Primul Război Mondial: au fost create societăți de eugenie la Cluj și la București, au apărut reviste care au popularizat ideile eugenice (precum Buletinul Eugenic și Biopolitic și Revista de igienă socială, au fost organizate conferințe publice, congrese și transmise emisiuni la radio.

Însuși Regele Carol al-II-lea a promovat mișcarea eugenică românească, pentru ca în timpul celui de al Doilea Război Mondial ideile eugenice privind protejarea familiei și națiunii române – prin eliminarea „raselor inferioare” și a „indivizilor disgenici” precum evreii și romii– să fie puse în practică, contribuind, astfel, la Holocaust.

Trebuie spus că pe lângă un eugenism românesc, în România interbelică a existat unul german și unul maghiar. După 1918, mișcările eugenice maghiare și germane din Transilvania și Banat, au fost re-definite ca mișcări etnice minoritare, dezvoltând strategii defensive pentru a proteja biologic aceste comunități.

Într-o manieră proprie, cele două grupuri etnice au formulat preocupări similare cu cele ale majorității românești în ceea ce privește ideea de protejare biologică a comunității, precum și nevoia de creștere demografică și de reînnoire etnică prin politici familiale.

Ce include expoziția de la Cluj

eugenie

Rep: De ce este importantă o astfel de expoziție la Cluj-Napoca?

M.T.: Înainte de 1918 la Cluj a existat o mișcare eugenică maghiară condusă de István Apáthy, un zoolog de renume. După 1919 s-a dezvoltat o mișcare eugenică românească condusă de Iuliu Moldovan și Iuliu Hațieganu, ambii profesori de la Facultatea de Medicină  și membrii importanți ai ASTREI.

În calitatea lui de creator de instituţii publice, profesor universitar, ministru, pedagog şi preşedinte al ASTREI, contribuţia lui Moldovan la dezvoltarea cercetării sociale şi biomedicale româneşti nu a fost egalată de-a lungul perioadei  interbelice decât de sociologul Dimitrie Gusti.

La începutul anilor 1920, Aurel Voina şi Odiseu Apostol au încercat să popularizeze ideii eugenice în ziarele locale din Cluj, ca de pildă Cultura Poporului. Tot atunci, Iuliu Moldovan a început să publice despre biopolitică în Societatea de Mâine şi Acţiunea Românească.

În 1921, Moldovan a înaintat o propunere la Inspectoratul Sanitar General din Cluj, solicitând deschiderea unei „facultăţi sau a unei academii de biopolitică” şi a unui institut de eugenie.

Clujul este aşadar un centru eugenic important în perioada interbelică.

Rep: Ce va conține expoziția de la Muzeul Etnografic?

M.T: Expoziția curentă de la Muzeul Etnografic se numește “Nu suntem noi singurii: Moștenirile globale ale eugeniei”. Ea completeaza discutia despre eugenie în România şi o conectează la istoria globală a mișcărilor eugenice.

La un secol de la organizarea celui de-al 2-lea Congres Internațional de Eugenie la Muzeul de Istorie Naturală din New York ( care a avut loc pe 22-28 septembrie 1921) invităm vizitatorii din Cluj să cunoască diferitele moșteniri istorice ale eugeniei și să reflecteze la ceea ce înseamnă eugenia pentru noi astăzi.

În expozitie arăt cum eugenia s-a dezvoltat inițial în Marea Britanie și Statele Unite în secolul al XIX-lea, dar a devenit o mișcare globală dupa Primul Război Mondial.

Apoi prezint câteva din temele preferate ale eugeniştilor, precum căsătoria, educația si dizabilitatea.

Eugeniștii considerau că persoanele cu dizabilități reprezinta un pericol la adresa majorității si propuneau instituționalizarea și adesea sterilizarea lor.

Dupa cum știm, in Germania nazistă, ideile eugenice de îmbunătățire a rasei au fost cele care au stat la baza elaborării programului ‘T4’ de eutanasie și au dus apoi la Holocaust.

Expoziția continua apoi cu perioada de după cel de-al 2-lea război Mondial şi oferă o scurtă prezentare a unora din acțiunile recente de a recunoaște mostenirea nefastă a eugeniei, precum compensarea femeilor rome din Cehia, a femeilor din Peru sau a bărbaților din Japonia care au fost sterilizați fără voia lor.

De exemplu, în Peru programul de sterilizare s-a încheiat ‘oficial’ abia în anii 2000. Aceste lucruri merită cunoscute și în România.

Extensie la Cluj

turda 2

Rep: Ați creat in 2006 Working Group in the History of Race and Eugenics, primul de acest gen din lume. Centrul are o extensie și la Cluj. De ce era necesară?

M.T: Am fondat acest „grup de lucru” specializat în istoria rasei și a eugeniei în Oxford în 2006.

Printre realizarile acestui colectiv de specialisti din întreaga lume amintesc o serie de cărți publicate în asociere cu editura Universității Central-Europene, podcast-uri și numeroase conferințe la diferite instituții din întreaga Europă, publicații deschizătoare de drum ale domeniului istoriei rasei, a eugeniei și biopoliticii.

În 2020, HRE a înființat filiala sa din România în Cluj-Napoca la Institutul de Istorie „G. Barițiu” al Academiei Române sub numele de „Centrul de Istorie a Eugeniei şi a Rasismului”.

Studiul eugeniei, biopoliticii și rasei trece în prezent printr-o transformare remarcabilă, una definită de nevoia societății de a promova toleranța și de a opri discriminarea, pe de-o parte, și de investigare a studiilor de caz neglijate până acum, pe de alta.

Mergând în acest sens, Centrul de la Cluj ilustrează cercetarea inovativă a noii generații de cercetători implicați în dezbateri publice despre memoria sclaviei, a anti-semitismului, rasismului și desigur a eugeniei.

Eu sper ca includerea acestui Centru pe harta globala a cercetarii istoriei eugeniei si a rasismului va contribui la diversificarea dezbaterii istoriografice din România.

Cred că o educație continuă despre moștenirile eugeniei, precum și condamnarea publică a acesteia, sunt componente esențiale ale efortului de a înțelege un trecut ascuns și tenebros, de vreme ce luptăm pentru o societate mai corectă și mai dreaptă.

Eugenia alimentează practici discriminatorii

Rep: Cum poate fi combătut eugenismul și rasismul în secolul al XXI-lea?

M.T: În România, la fel ca si in Marea Britanie sau Statele Unite, discutia publica despre istoria eugeniei este esentiala pentru a întări sentimentul de respect pentru viața umană, a crește gradul de acceptare și includere a tuturor membrilor societății, indiferent de culoarea pielii sau originea lor socială sau etnică, și mai ales pentru a respinge categoric orice formă de discriminare.

Eu cred ca publicul din Cluj este acum doritor sa știe mai mult despre acest subiect si este pregătit să confrunte moștenirile eugenice atat din perioada interbelică cât mai ales din comunism.

Eugenia continuă să alimenteze practici discriminatorii în ceea ce privește clasă socială, genul, dizabilități și vârsta cetățenilor.

Multe din atitudinile noastre sociale continuă să fie influențate de tradiția eugenică, care mai bine de un secol a reprezentat anumite grupuri de oameni ca fiind mai puțin demni de drepturi și de respect. Scoala si instituțiile statului au datoria fundamentală de a educa tinerele generatii si nu pot să-mi închipui cum putem să facem o educație civică reală fără a discuta si explica istoria eugeniei si a rasismului din România.

Biografie Marius Turda

Marius Turda (n. 1973) este originar din Maramureș și, în prezent, predă istoria eugeniei și a rasismului la Oxford Brookes University, fiind directorul Centrului de Studii Umanisto-Medicale al aceleiași universități.

Membru în numeroase asociații profesionale, printre care Royal Historical Society, Academia Europaea și Galton Institute. Este profesor asociat la Universitatea Sapienza din Roma și director fondator al Institutului „Cantemir“ de la Universitatea Oxford (2012- 2013).

După ce s-a stabilit definitiv în Marea Britanie (2002), a predat mai întâi la UCL, apoi la Oxford Brookes University și la University of Oxford. A fost profesor invitat la Universitatea Paris 7, EHESS, Universitatea Masaryk din Brno și la Universitatea din Corinthos din Grecia.

Prima lui carte, The Idea of National Superiority in Central Europe, 1880-1918, a apărut în 2005 (tradusă ulterior în limba română).

Este editorul colecției „Studies in the History of Medicine“ de la CEU Press (Budapesta–New York).

Printre cărțile sale recente se numără Religion, Evolution and Heredity (2018), The History of East-Central European Eugenics (2015, 2017), Latin Eugenics in Comparative Perspective (2014; 2016), Eugenics and Nation in Early 20th Century Hungary (2014; tradusă în limba română); Historicizing Race (2018; tradusă în limba română), Modernism and Eugenics (tradusă în limba română și limba franceză).

Este editorul general a colectiei A Cultural History of Race (în  6 volume) apărută  în 2021 și a creat portalul www.confront-eugenics.org

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Peste 800 de absolvenți de liceu din Cluj s-au înscris la BAC. Sesiunea de toamnă începe marți

Publicat

De

bacalaureat

Sesiunea de toamnă a examenului național de Bacalaureat se va desfășura în perioada 16 august – 3 septembrie 2022. La cea de a doua sesiune de examen din acest an, la Cluj s-au înscris 802 absolvenți de liceu.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Cluj, 555 dintre candidații înscriși la exemene provin din promoţia curentă 2021-2022, iar 247 sunt candidați din promoţiile anterioare.

Calendarul BAC-ului de toamnă

Probele scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea august- septembrie 2022, încep marți, 16 august 2022, cu proba scrisă la Limba și literatura română (proba E.a), urmată miercuri, 17 august 2022, de proba scrisă obligatorie a profilului – proba E.c).

Joi,18 august 2022 este programată să se desfășoare proba scrisă la alegere a profilului și a specializării – proba E.d), iar vineri, 19 august 2022, va avea loc proba scrisă la limba și literatura maternă – proba E.b)., pentru candidații care au studiat în limba minorităților naționale.

Comisia județeană de organizare a examenului național de Bacalaureat. din cadrul IȘJ Cluj, a aprobat un număr de 9 solicitări, referitoare la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, care vizează prelungirea timpului destinat redactării lucrărilor scrise, susținerea probelor de examen cu suportul unui interpret al limbajului mimico-gestual propus de unitatea de învățământ, cu respectarea condițiilor de incompatibilitate prevăzute de legislația în vigoare, precum și susținerea probelor scrise la domiciliu.

Condițiile în care se desfășoară examenul

La nivelul județului Cluj, în această sesiune sunt organizate 4 centre de examen, 2 în Cluj-Napoca, unul la Turda și un centru la Dej. La acestea se adaugă un centru zonal de evaluare a lucrărilor scrise.

Atenție! Probele scrise încep la ora 9:00, iar accesul candidaților în săli este permis până la ora 8:30.

Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui candidat. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.

Mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen. Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloace electronice de calcul, de stocare a informației sau de comunicare (telefoane, tablete, căști, smartwatch etc).

Candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de către aceștia ori de către alți candidați. Drept consecință, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului național de Bacalaureat.

Afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor

În perioada 22-29 august 20222 se vor desfășura probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă, într-o limbă de circulație internațională, precum și evaluarea competențelor digitale.

Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 31 august 2022, până la ora 12:00.

Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în centrul de examen, în intervalul orar 12:00–18:00 sau pot fi transmise prin mijloace electronice, pe adresele afișate la avizierele centrelor de examen, sens în care candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (perioada 1-2 septembrie 2022), vor fi comunicate sâmbătă, 3 septembrie 2022.

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă scrisă, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului național de Bacalaureat este cel puțin 6.

Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Cluj pun la dispoziția celor interesați liniile TELVERDE, pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Examenului Național de Bacalaureat 2022, sesiunea august-septembrie – Ministerul Educației – 0800 801 100, IȘJ Cluj – 0800 816 264.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ECONOMIE

Consiliul Concurenței: Prețurile la carburanți au scăzut față de luna iulie. Cât costă, în medie, litrul de benzină și motorină

Publicat

De

protest benzina 2

Preţurile la carburanţi practicate de marile lanţuri de benzinării au scăzut comparativ cu finele lunii iunie, cu 58 de bani pe litru în medie la benzina standard şi cu 56 de bani pe litru la motorina standard, conform datelor centralizate de Consiliul Concurenţei.

Astfel, la Gazprom, Mol, OMV şi Rompetrol preţul litrului de benzină a scăzut de la 8,69 lei în data de 30 iunie la 8,12 lei în 12 august, la Lukoil de la 8,62 lei la 8,04, la Petrom de la 8,62 lei la 8,05 şi la Socar de la 8,63 lei la 8,08 lei.

În cazul motorinei, scăderea a fost, la Gazprom şi OMV de la 9,26 lei/litru la 8,71 lei, la Lukoil de la 9,19 lei la 8,66 lei, la Mol şi Rompetrol de la 9,25 lei la 8,71 lei, la Petrom de la 9,19 la 8,64 şi la Socar de la 9, 23 lei la 8,67 lei.

Prețurile nu includ compensarea

„Preţurile nu includ compensarea de 50 de bani pe litru”, au precizat cei de la Consiliul Concurenţei, menţionând că acestea sunt preţurile medii pentru fiecare reţea, preţurile variind de la o benzinărie la alta.

Începând cu 1 iulie a intrat în vigoare Ordonanţa privind reducerea cu 50 de bani a preţului la carburanţi, 25 de bani fiind suportaţi de bugetul de stat, iar 25 de bani reprezentând o reducere comercială pe care, voluntar, o aplică lanţurile de benzinării în cazul în care doresc să obţină şi reducerea de 25 de bani de la bugetul de stat.
Potrivit reprezentanților Guvernului va rămâne în vogoare până la sfârșitul lunii septembrie, așa cum a fost anunțat.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Marcel Ciolacu și Vasile Dîncu au fost în vizită de lucru la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii

Publicat

De

vasile dincu facebook2

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, însoțit de ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a efectuat vineri o vizită de lucru în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

Echipa de comandă a bazei a prezentat celor doi înalți demnitari o informare cu privire la principalele obiective stabilite pentru anul în curs, activitățile planificate pentru perioada imediat următoare, pe domenii de responsabilitate, precum și detalii privind starea tehnicii din dotarea bazei.

Cei doi oficiali au discutat despre planurile de modernizare a infrastructurii existente și extinderea Bazei 71 Aeriană, programul de investiții fiind deja în derulare.

Marcel Ciolacu a mulțumit militarilor unității pentru profesionalismul cu care își fac datoria și i-a asigurat de sprijinul său necondiționat pentru Armata României, atât în calitate de președinte al Camerei Deputaților, cât mai ales din cea de fiu de pilot militar.

La rândul său, Vasile Dîncu, a asigurat conducerea Bazei 71 Aeriană de întreaga disponibilitate a echipei pe care o conduce la vârful MApN pentru sprijinirea derulării importantelor programe de investiții și pentru îndeplinirea obiectivelor încredințate.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Fântâna arteziană de pe Bulevardul Eroilor, piscină în aer liber. Este a doua oară când se întâmplă

Publicat

De

copii fantana1

La scăldat în inima orașului. Câțiva copii au făcut baie în făntâna atreziană din centrul Clujului, sub privirile trecătorilor.

Nu este pentru prima dată când fântana arteziană de pe Bulevardul Eroilor, care este destul de mare, este folosită ca un bazin de copii.

copii fantana2

La scăldat în centrul Clujului

Vineri, trei copii, probabil toropiți de căldură, și-au dat jos tricourile și au intrat în fântâna atreziană pentru o baie.

Citește și: VIDEO. La scăldat în fântâna de pe Bulevardul Eroilor. În Clujul smart, de 5 stele

Imaginile au fost surprinse de un cititor Cluj24.ro, care s-a arătat deranjat că astfel de lucruri se întâmplă în centrul orașului.

„Chiar nu este prima dată când se întâmplă, iar Poliția Locală nu e nicăieri, nu face nimic”, a spus cititorul.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate