Connect with us

ACTUALITATE

INTERVIU. Marius Turda, profesor de istoria eugeniei la Oxford: Ideile de îmbunătățire a rasei au dus la Holocaust

Publicat


ladeschidereaexpozitielondrasept2021

Românul Marius Turda predă istoria eugeniei și a rasismului la Oxford Brookes University, fiind directorul Centrului de Studii Umanisto-Medicale al aceleiași universități.

Reputatul profesor a acordat un interviu pentru Cluj24 în care a vorbit despre eugenie, o teorie care preconizează ameliorarea populațiilor umane prin măsuri genetice (alegerea părinților, sterilizarea, interzicerea procreării etc.), folosită de rasiști și fasciști.

Marius Turda va fi prezent în 31 martie la Cluj-Napoca, la expoziția “Nu suntem noi singurii: Moștenirile globale ale eugeniei” de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, care se deschide la ora 17.

Regele Carol al-II-lea a promovat mișcarea eugenică românească

Rep: Ce ar trebui să știe românii despre eugenie?

M.T: Mulți români deja stiu suficient despre eugenie, mai ales despre eugenia nazistă. Între 2018 și 2020, eu însumi am calatorit prin România cu două expoziții, una despre antropologia rasială și cealaltă despre eugenie și biopolitică. Ceea ce publicul larg știe mai puțin este istoria mișcării eugenice in România.

Mișcarea eugenică românească a luat amploare după Primul Război Mondial: au fost create societăți de eugenie la Cluj și la București, au apărut reviste care au popularizat ideile eugenice (precum Buletinul Eugenic și Biopolitic și Revista de igienă socială, au fost organizate conferințe publice, congrese și transmise emisiuni la radio.

Însuși Regele Carol al-II-lea a promovat mișcarea eugenică românească, pentru ca în timpul celui de al Doilea Război Mondial ideile eugenice privind protejarea familiei și națiunii române – prin eliminarea „raselor inferioare” și a „indivizilor disgenici” precum evreii și romii– să fie puse în practică, contribuind, astfel, la Holocaust.

Trebuie spus că pe lângă un eugenism românesc, în România interbelică a existat unul german și unul maghiar. După 1918, mișcările eugenice maghiare și germane din Transilvania și Banat, au fost re-definite ca mișcări etnice minoritare, dezvoltând strategii defensive pentru a proteja biologic aceste comunități.

Într-o manieră proprie, cele două grupuri etnice au formulat preocupări similare cu cele ale majorității românești în ceea ce privește ideea de protejare biologică a comunității, precum și nevoia de creștere demografică și de reînnoire etnică prin politici familiale.

Ce include expoziția de la Cluj

eugenie

Rep: De ce este importantă o astfel de expoziție la Cluj-Napoca?

M.T.: Înainte de 1918 la Cluj a existat o mișcare eugenică maghiară condusă de István Apáthy, un zoolog de renume. După 1919 s-a dezvoltat o mișcare eugenică românească condusă de Iuliu Moldovan și Iuliu Hațieganu, ambii profesori de la Facultatea de Medicină  și membrii importanți ai ASTREI.

În calitatea lui de creator de instituţii publice, profesor universitar, ministru, pedagog şi preşedinte al ASTREI, contribuţia lui Moldovan la dezvoltarea cercetării sociale şi biomedicale româneşti nu a fost egalată de-a lungul perioadei  interbelice decât de sociologul Dimitrie Gusti.

La începutul anilor 1920, Aurel Voina şi Odiseu Apostol au încercat să popularizeze ideii eugenice în ziarele locale din Cluj, ca de pildă Cultura Poporului. Tot atunci, Iuliu Moldovan a început să publice despre biopolitică în Societatea de Mâine şi Acţiunea Românească.

În 1921, Moldovan a înaintat o propunere la Inspectoratul Sanitar General din Cluj, solicitând deschiderea unei „facultăţi sau a unei academii de biopolitică” şi a unui institut de eugenie.

Clujul este aşadar un centru eugenic important în perioada interbelică.

Rep: Ce va conține expoziția de la Muzeul Etnografic?

M.T: Expoziția curentă de la Muzeul Etnografic se numește “Nu suntem noi singurii: Moștenirile globale ale eugeniei”. Ea completeaza discutia despre eugenie în România şi o conectează la istoria globală a mișcărilor eugenice.

La un secol de la organizarea celui de-al 2-lea Congres Internațional de Eugenie la Muzeul de Istorie Naturală din New York ( care a avut loc pe 22-28 septembrie 1921) invităm vizitatorii din Cluj să cunoască diferitele moșteniri istorice ale eugeniei și să reflecteze la ceea ce înseamnă eugenia pentru noi astăzi.

În expozitie arăt cum eugenia s-a dezvoltat inițial în Marea Britanie și Statele Unite în secolul al XIX-lea, dar a devenit o mișcare globală dupa Primul Război Mondial.

Apoi prezint câteva din temele preferate ale eugeniştilor, precum căsătoria, educația si dizabilitatea.

Eugeniștii considerau că persoanele cu dizabilități reprezinta un pericol la adresa majorității si propuneau instituționalizarea și adesea sterilizarea lor.

Dupa cum știm, in Germania nazistă, ideile eugenice de îmbunătățire a rasei au fost cele care au stat la baza elaborării programului ‘T4’ de eutanasie și au dus apoi la Holocaust.

Expoziția continua apoi cu perioada de după cel de-al 2-lea război Mondial şi oferă o scurtă prezentare a unora din acțiunile recente de a recunoaște mostenirea nefastă a eugeniei, precum compensarea femeilor rome din Cehia, a femeilor din Peru sau a bărbaților din Japonia care au fost sterilizați fără voia lor.

De exemplu, în Peru programul de sterilizare s-a încheiat ‘oficial’ abia în anii 2000. Aceste lucruri merită cunoscute și în România.

Extensie la Cluj

turda 2

Rep: Ați creat in 2006 Working Group in the History of Race and Eugenics, primul de acest gen din lume. Centrul are o extensie și la Cluj. De ce era necesară?

M.T: Am fondat acest „grup de lucru” specializat în istoria rasei și a eugeniei în Oxford în 2006.

Printre realizarile acestui colectiv de specialisti din întreaga lume amintesc o serie de cărți publicate în asociere cu editura Universității Central-Europene, podcast-uri și numeroase conferințe la diferite instituții din întreaga Europă, publicații deschizătoare de drum ale domeniului istoriei rasei, a eugeniei și biopoliticii.

În 2020, HRE a înființat filiala sa din România în Cluj-Napoca la Institutul de Istorie „G. Barițiu” al Academiei Române sub numele de „Centrul de Istorie a Eugeniei şi a Rasismului”.

Studiul eugeniei, biopoliticii și rasei trece în prezent printr-o transformare remarcabilă, una definită de nevoia societății de a promova toleranța și de a opri discriminarea, pe de-o parte, și de investigare a studiilor de caz neglijate până acum, pe de alta.

Mergând în acest sens, Centrul de la Cluj ilustrează cercetarea inovativă a noii generații de cercetători implicați în dezbateri publice despre memoria sclaviei, a anti-semitismului, rasismului și desigur a eugeniei.

Eu sper ca includerea acestui Centru pe harta globala a cercetarii istoriei eugeniei si a rasismului va contribui la diversificarea dezbaterii istoriografice din România.

Cred că o educație continuă despre moștenirile eugeniei, precum și condamnarea publică a acesteia, sunt componente esențiale ale efortului de a înțelege un trecut ascuns și tenebros, de vreme ce luptăm pentru o societate mai corectă și mai dreaptă.

Eugenia alimentează practici discriminatorii

Rep: Cum poate fi combătut eugenismul și rasismul în secolul al XXI-lea?

M.T: În România, la fel ca si in Marea Britanie sau Statele Unite, discutia publica despre istoria eugeniei este esentiala pentru a întări sentimentul de respect pentru viața umană, a crește gradul de acceptare și includere a tuturor membrilor societății, indiferent de culoarea pielii sau originea lor socială sau etnică, și mai ales pentru a respinge categoric orice formă de discriminare.

Eu cred ca publicul din Cluj este acum doritor sa știe mai mult despre acest subiect si este pregătit să confrunte moștenirile eugenice atat din perioada interbelică cât mai ales din comunism.

Eugenia continuă să alimenteze practici discriminatorii în ceea ce privește clasă socială, genul, dizabilități și vârsta cetățenilor.

Multe din atitudinile noastre sociale continuă să fie influențate de tradiția eugenică, care mai bine de un secol a reprezentat anumite grupuri de oameni ca fiind mai puțin demni de drepturi și de respect. Scoala si instituțiile statului au datoria fundamentală de a educa tinerele generatii si nu pot să-mi închipui cum putem să facem o educație civică reală fără a discuta si explica istoria eugeniei si a rasismului din România.

Biografie Marius Turda

Marius Turda (n. 1973) este originar din Maramureș și, în prezent, predă istoria eugeniei și a rasismului la Oxford Brookes University, fiind directorul Centrului de Studii Umanisto-Medicale al aceleiași universități.

Membru în numeroase asociații profesionale, printre care Royal Historical Society, Academia Europaea și Galton Institute. Este profesor asociat la Universitatea Sapienza din Roma și director fondator al Institutului „Cantemir“ de la Universitatea Oxford (2012- 2013).

După ce s-a stabilit definitiv în Marea Britanie (2002), a predat mai întâi la UCL, apoi la Oxford Brookes University și la University of Oxford. A fost profesor invitat la Universitatea Paris 7, EHESS, Universitatea Masaryk din Brno și la Universitatea din Corinthos din Grecia.

Prima lui carte, The Idea of National Superiority in Central Europe, 1880-1918, a apărut în 2005 (tradusă ulterior în limba română).

Este editorul colecției „Studies in the History of Medicine“ de la CEU Press (Budapesta–New York).

Printre cărțile sale recente se numără Religion, Evolution and Heredity (2018), The History of East-Central European Eugenics (2015, 2017), Latin Eugenics in Comparative Perspective (2014; 2016), Eugenics and Nation in Early 20th Century Hungary (2014; tradusă în limba română); Historicizing Race (2018; tradusă în limba română), Modernism and Eugenics (tradusă în limba română și limba franceză).

Este editorul general a colectiei A Cultural History of Race (în  6 volume) apărută  în 2021 și a creat portalul www.confront-eugenics.org

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Electric Castle, start spectaculos pentru ediția aniversară de 10 ani. Programul zilei de joi, 18 iulie

Publicat

De

Electric Castle 2024 a debutat spectaculos la Castelul Banffy din Bonțida, atrăgând încă din prima zi mii de participanți dornici să se bucure de muzică și experiențe memorabile.

Prima zi de festival a adunat mii de participanți pe domeniul Castelului Banffy de la Bonțida. De la adolescenți și tineri, la familii cu copii, cu toții și-au găsit câte ceva de făcut în festival, miercuri. Porțile s-au deschis la ora 16, cu două ore mai târziu decât ora programată inițial.

Un festival pentru toate vârstele

Electric Castle a demonstrat, încă din prima zi, că este mai mult decât un festival de muzică electronică, oferind activități diverse pentru toate categoriile de vârstă.

Electric Castle a atras miercuri numeroase familii cu copii, adolescenți și tineri, dar și persoane trecute de prima tinerețe. Atât cei mici, cât și cei mari, au jucat volei pe plajă, tenis de masă sau baschet în spațiile pentru activități sportive de dimineață până la apus.

Mai mult, copiii au un colț amenajat special pentru ei, unde se pot juca sau pot exersa cântatul la diferite instrumente.

Un festival prietenos cu persoanele cu dizabilități

Electric Castle adoptă o politică incluzivă pentru persoanele cu dizabilități, oferindu-le acestora și însoțitorilor lor acces gratuit la festival pentru cele cinci zile, în limita a 200 de locuri disponibile. Pentru a obține acest bilet, persoanele eligibile trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere și să furnizeze documentele doveditoare.

Doar persoanele cu dizabilități fizice, auditive, vizuale, neuromotorii severe sau cei cu surdocecitate severă pot aplica pentru acest bilet gratuit.

Festivalul privit de la înălțime

Participanții s-au putut bucura de o priveliște unică asupra festivalului, atât în timpul zilei, cât și pe timp de noapte, fie din baloanele cu aer cald, fie din roata panoramică amplasată în „inima” locației.

În toate cele patru zile de festival rămase, participanții pot participa la spectacole de stand-up comedy, proiecții de film, ateliere artistice sau activități sportive, puse la dispoziție de partenerii festivalului.

De asemenea, cei 18.000 de oameni cazați în camping au activități dedicate în fiecare zi a festivalului, de la sesiuni de fitness sau yoga, la concerte spontane sub duș.

Spectacole de comedie, întâlniri cu personalități și ateliere

Spațiul vechilor grajduri din castel a fost transformat, anul acesta, într-un club de comedie și film, unde în fiecare zi, de la ora 11:00, Teo, Vio, Costel și toți membri Comedy Box vor interacționa cu participanții. Seara, vor avea loc spectacole de stand-up.

Totodată, The Stables e spațiu de cinema, cu proiecții ale unor documentare despre cariera unor legende din muzică, propuse de DokStation.

De asemenea, la EC Talks, nu mai puțin de 30 de invitați, scriitori, jurnaliști, artiști, activiști sociali, vor purta discuții pe teme provocatoare, menite să creeze dezbateri și să schimbe mentalități.

Programul zilei de joi, 18 iulie, la Electric Castle

MAIN STAGE

 • DELIA 19:30 – 20:30
 • VIȚA DE VIE 21:00 – 22:05
 • REMA 22:45 – 23:45
 • KUNGS 00:05 – 01:35

HANGAR STAGE by Banca Transilvania

 • JURJAK 15:45 – 16:45
 • E.M.I.L. 17:15 – 18:15
 • GENESIS OWUSU 18:50 – 19:50
 • NIGHT LOVELL 20:25 – 21:20
 • CAVALERA 22:00 – 23:00
 • LEBANON HANOVER 23:35 – 00:35
 • APASHE WITH BRASS ORCHESTRA 01:00 – 02:00
 • DROELOE 02:15 – 03:30

BOOHA STAGE by glo

 • GRIG (DJ SESSION BY GLO) 13:30 – 15:00
 • RAOUL 15:00 – 16:30
 • UGLY ASTRONAUT 16:30 – 18:00
 • DODO 18:00 – 20:00
 • MIU 20:00 – 22:00
 • MISSILE 22:00 – 23:30
 • BONOBO DJ SET 23:30 – 01:30
 • EATS EVERYTHING 01:30 – 03:30
 • BLANILLA 03:30 – 05:30

BACKYARD STAGE by MobilaDalin

 • EC TALKS: DRAGOȘ ILIESCU 12:00 – 12:45
 • EC TALKS: VICTOR MIRON, LUCIAN BUTNARU 13:00 – 13:45
 • EC TALKS: CIPRIAN MUREȘAN & ȘERBAN SAVU 14:00 – 14:45
 • EC TALKS: MELINDA TEOHARI, DELIA ELENA 15:00 – 15:45
 • ANGÉLICA GARCIA 20:30 – 21:30
 • KAWALA 22:15 – 23:15
 • NIGHT BEATS 00:00 – 01:00

HIDEOUT STAGE by #unlockwonder

 • MARUSHA N 16:00 – 19:00
 • AFTERMATH 19:00 – 22:00
 • JAMIIE 22:00 – 00:00
 • AWEN LIVE 00:00 – 02:00
 • MIRA B2B CHRISTOPHER SCHWARZWÄLDER 02:00 – 06:00

THE BEACH STAGE

 • S-T-PHAN 13:00 – 15:00
 • ECLECTORS 15:00 – 17:00
 • SUGAR 17:00 – 19:00
 • RAPALA 19:00 – 21:00
 • DJ SAUCE 21:00 – 22:45
 • DJ KRUSH 23:00 – 00:00
 • CALIBRE 00:00 – 02:00
 • BOGMAN 02:00 – 04:00
 • BRÓDY & DR. PANDA 04:00 – 06:00

DANCE GARDEN

 • PAUL K 22:00 – 00:00
 • COSMJN B2B LIZZ 00:00 – 03:00
 • RARESH 03:00 – 06:30
 • ARAPU 06:30 – 10:00

DRIP STAGE by Burn Energy

 • CIUPE 14:30 – 18:35
 • N3POT 18:40 – 19:40
 • ON THE BLOCK DJ SET: DESVALIDO 19:45 – 21:45
 • DJ YODA 21:45 – 23:45
 • SO HARD DJ SET: LUZWIXA, NIKO P 23:45 – 02:45

RADIO STAGE by OMV

 • LUCA 12:00 – 13:00
 • SASKIA 13:00 – 14:30
 • VIO 14:30 – 16:00
 • STF 16:00 – 18:00
 • MURI 18:00 – 20:00
 • MIHAI DINU 20:00 – 22:00
 • DJ ANTENNA 22:00 – 00:00
 • DAN FRÎNCULESCU 00:00 – 02:00
 • ALEE WHO 02:00 – 04:00

ROOTS STAGE

 • IRIE WARRIORS 14:00 – 16:00
 • RIDDIM BANDITS CREW 16:00 – 18:00
 • KAZE 18:00 – 20:00
 • ZO 20:00 – 22:00
 • INJEKTAH 22:00 – 00:00
 • WRK 00:00 – 02:00
 • NOIDZSH 02:00 – 04:00
 • KUKILLA 04:00 – 06:00

STABLES COMEDY & FILM CLUB

 • LIVE BY COMEDY BOX: NU TE ÎMBĂTA, FRATE! 11:00 – 12:00
 • GIRL TALK CU MARIA SI ALUZIVA 12:00 – 13:00
 • FILM: SWAMP CITY (2021) 13:15 – 15:00
 • FILM – WHEN TIME STOOD STILL (2021) 15:15 – 16:30
 • FILM – THE WORLD ACCORDING TO RADIOHEAD (2019) 16:45 – 17:45
 • LIVE BY COMEDY BOX: UNA SCURTĂ 18:00 – 19:00
 • LIVE BY COMEDY BOX: RÂZI CA PROSTU’ 19:00 – 20:00

CAMPING STAGE

 • ALDARIS 13:00 – 16:00
 • SURPRISE ACT 16:00 – 17:00

Citește mai departe

CULTURA

Povești din folclor și un FILM cu detectivul Hercule Poirot, în acest final de săptămână, la Iulius Mall Cluj

Publicat

movie nights

Continuăm serile de vară pline de distracție în Iulius Parc, unde, unul dintre cei mai cunoscuți detectivi „vine” pe marele ecran să rezolve un caz misterios, la Movie Nights. Cei mici sunt așteptați la Teatrul de Păpuși, unde „îl vor cunoaște” pe cel mai mare păcălici – Păcală. Vino în Iulius Mall Cluj, unde au loc evenimente pentru fiecare membru al familiei!

Joi, 18 iulie 2024, începând cu ora 18:00, copiii sunt așteptați în Iulius Parc, unde vor putea afla povestea păcăliciului Păcală. Teatrul de Păpuși va prezenta cele mai cunoscute pățanii ale personajului din folclor, care reușește să facă haz de necaz în orice situație. Participarea este gratuită, iar partenerii de distracție sunt Anima Art.

movie nights

Povești din folclor și un FILM cu detectivul Hercule Poirot, în acest final de săptămână, la Iulius Mall Cluj

Începem weekend-ul cu un nou film, la Movie Nights. Vineri, de la 21.30, „ajungem” în Veneția, alături de Hercule Poirot, unul dintre cei mai cunoscuți detectivi din lume. După cel de-al Doilea Război Mondial, cunoscutul personaj participă, alături de un grup de persoane, la o ședință de spiritism, însă unul dintre invitați este ucis. Cine este criminalul? Vom vedea la Movie Nights în Iulius Parc! Pelicula „A Haunting in Venice” este bazată pe romanul „Hallowe’en Party”, scris de Agatha Christie. Partenerii Movie Nights sunt Gerovital și Radio Impuls.

Tu ce faci la final de săptămână? Ne vedem la Iulius Mall Cluj!

Citește mai departe

POLITICA

George Simion a semnat contracte pentru Planul SIMION cu românii din Spania

Publicat

Sute de români stabiliți în Spania s-au întâlnit luni, 15 iulie, cu președintele AUR, George Simion. Cu acest prilej, aceștia au semnat și contractele de înscriere în Planul SIMION, program ce are ca obiectiv înlesnirea întoarcerii acasă a românilor din diaspora.

„Avem o țară atât de bogată, cu munți, cu mare, cu Deltă, suntem în Grădina Maicii Domnului și, pe timp de pace, suntem țara care și-a alungat cetățenii. Peste 6-7 milioane de români locuiesc peste hotare. Noi, ca neam, ca țară, dispărem și în locul vostru, în România, sunt aduși indieni, pakistanezi, srilankezi sau nepalezi.

(…) Pentru că este ultima noastră șansă ca națiune să ne ridicăm în picioare și să avem o țară bogată, noi am pornit un proiect care vizează și românii din diaspora, ca statul să asigure terenul și utilitățile pentru cei care vor să își construiască o casă.

Am vorbit cu constructori și dezvoltatori imobiliari ca un apartament de 50 mp, cu două camere, să coste 35 de mii de euro, dând posibilitatea și oamenilor care au strânse puține economii să aibă un viitor”, a declarat George Simion, în cadrul întâlnirii cu comunitatea românilor stabiliți în Spania.

Creșterea natalității

Prin Planul SIMION, liderul AUR și candidat la alegerile prezidențiale, își propune să sprijine familiile de români și să crească natalitatea.

„Din ce în ce mai puțini copii se nasc în România. Se nasc mai mulți copii cu părinți români în afara granițelor și trebuie cumva să îi convingem pe acei oameni să se întoarcă în țară. Foarte mulți români lucrează în străinătate în construcții.

Pe aceiași bani ar putea lucra în construcții în țară, dacă există un program dezvoltat corespunzător. Noi trebuie să construim cartiere noi și să aducem familiile tinere să își trăiască viața, că nu este o bogăție mai mare decât oamenii”, a subliniat George Simion.

La finalul conferinței, românii prezenți la conferință au semnat contractul de înscriere în Planul SIMION pentru a beneficia de o locuință la prețuri accesibile.

 

 

 

Citește mai departe

POLITICA

Europarlamentarii AUR au VOTAT împotriva oricărei implicări militare a UE în Ucraina

Publicat

parlamentul european

Delegația AUR din Parlamentul European s-a poziționat împotriva unei rezoluții privind „necesitatea ca UE să sprijine Ucraina continuu”. Textul redactat de grupul Popularilor Europeni, din care fac parte atât partidul Ursulei von der Leyen, cât și PNL, propune aruncarea Europei în haos economic și aducerea frontului de luptă mai aproape ca oricând de casele noastre.

În loc să facă un apel la pace, Rezoluția îndeamnă la implicarea militară directă a NATO și UE în războiul din Ucraina, la antrenarea soldaților ucraineni de către statele membre UE și NATO, sau la acordarea de echipamente și tehnică militară în valoare de zeci de miliarde de euro Ucrainei. Scopul declarat este de a sprijini militar Ucraina la nesfârșit, „atât cât va fi nevoie”.

aur

Europarlamentarii AUR au VOTAT împotriva oricărei implicări militare a UE în Ucraina

Mai mult, rezoluția propune ștergerea completă a datoriei externe a Ucrainei, precum și o contribuție anuală din partea statelor membre pentru sprijin militar Ucrainei, în valoare de 0,25% din PIB. Pentru România, ar însemna încă 800 de milioane de euro donați în fiecare an, pe lângă miliardele de euro cu care țara noastră contribuie deja la bugetul comun al NATO.

Delegația AUR din Parlamentul European reiterează angajamentul nostru firesc de a sprijini Ucraina din punct de vedere umanitar, politic și, până la un punct, economic, însă nu putem fi de acord cu implicarea militară a României în acest conflict.

Cerem Uniunii Europene să discute mai mult despre pace și mai puțin despre perpetuarea unei stări permanente de război. Prelungirea cu orice preț a războiului nu va face decât să distrugă Ucraina și să ne facă pe noi, toți cetățenii Uniunii Europene, mai săraci și mai îndatorați pe zi ce trece, până la falimentul comun.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax