EVENIMENT
INTERVIU. Jozsef Varadi (CEO Wizz Air): România, o piață strategică. Investim 300 de milioane euro să evităm anulări de zboruri

Jozsef Varadi a înființat compania aeriană Wizz Air în urmă cu 20 de ani la Budapesta și a reușit să o transforme într-una dintre cele mai importante din Europa pe segmentul low-cost, un concurent serios pentru mai consacratele Ryanair și EasyJet.
Într-un interviu pentru Cluj24, Varadi, care este CEO al Wizz Air, a povestit de ce a pariat în 2003 pe low cost și a arătat importanța României pentru compania pe care o conduce. De asemenea, a anunțat ce investiții face Wizz Air în țara noastră pentru a nu se mai înregistra zboruri anulate sau întârziate.
Rep: Dle Varadi, de ce ați pariat pe low cost în 2003, când ați înființat compania Wizz Air?
J.V: A fost foarte clar la acea vreme că transportul aerian din Europa de Est este în schimbare, iar segmentul low cost câștiga tot mai mult teren în SUA în cadrul unor companii, dar și în Europa, prin Ryanair și EasyJet. Deci a devenit foarte clar că acesta este viitorul pentru că moștenirea în ceea ce privește călătoriile nu este să servești clasele privilegiate, ci pasagerii să poată să vadă lumea pe parcursul vieții lor și să li se asigure condiții de zbor.
Dar pentru asta era nevoie de infrastructură. Așa cum puteți vedea acum, jumătate dintre călătorii din Europa folosesc companii aeriene low cost.
Rep: Vă gândeați atunci că în 20 de ani compania se va afla acolo unde este acum? Ce scria în planul Wizz Air din 2003 despre anul 2023 și dacă realitatea v-a întrecut așteptările?
J.V: Nu cred că aveam în 2003 planuri pe 20 de ani, cu siguranță aveam un plan pe 5 ani. Dar cred că aveam așteptări în ceea ce privește recunoașterea nevoilor clienților care doreau să călătorească la prețuri mici, și care, probabil, sunt mai mari astăzi, în termen de volum, de scară.
Când am început, am început doar pe piețele din Polonia și Ungaria, iar acum operăm baze în 16 țări, din Europa, din Orientul Mijlociu, cum ar fi Abu Dhabi. Dar trendul în ceea ce privește apetitul pentru a călători a fost mai mare decât ne așteptam. Ce s-a îmtâmplat în Polonia și Ungaria ne-a arătat cît de departe putem merge. Deci, probabil, această dezvoltare este mai mare decât ne-am așteptat.
Rep: Care este secretul dezvoltării unei companii aeriene est-europene care concurează cu companii din Vest mult mai vechi pe piață, cum sunt Ryanair și EasyJet?
J.V: Cred că, în primul rând, am creat modele din ceea ce se cunoștea deja și le-am rafinat, fiind noi pe piața low cost. Ne-am concentrat foarte bine, și, venind din Europa de Est, înțelegem piața din această zonă și astfel am devenit puternici, am atins un nivel competitiv.
A fost o combinație între cele două și, astfel, am devenit o forță puternică pe această piață.
Piață strategică
Rep: Cât de importantă este piața din România pentru Wizz Air?
J.V: Este foarte importantă, România este un partener strategic pentru noi, este una dintre cele mai mari piețe. Avem peste 50% din cota de piață în România, creștem,și ne dezvoltăm, acoperim întreaga țară. Este, în mod absolut, o piață strategică.
Rep: Care sunt planurile pentru România în 2024 și în anii următori?
J.V: Vom continua să aducem mai multe aeronave, să angajăm mai multe persoane, să creăm mai multe locuri de muncă, să oferim noi rute și mai multe locuri low cost pentru cei care vor să zboare din România sau să vină în România. Este un proces continuu.
Rep: În ceea ce privește baza Wizz Air de la Cluj, ce planuri de extindere aveți? Să aduceți noi avioane, să deschideți noi destinații?
J.V: Cred că, deocamdată, am pus pe pauză pentru că avem inspecții la motoarele avioanelor și trebuie să vedem cum se finalizează acest program înainte de a continua. Pe termen scurt și mediu, interesul nostru este să ne dezvoltăm la Cluj.
Rep: Cota de piață a Wizz Air în România depășește 50%. Cât vă așteptați să ajungă anul viitor și cum vă veți atinge obiectivul?
J.V: Avem o cotă de piață de 54% în România, dar ținta noastră nu este de a măsura această cotă de piață. Este importantă, dar mai important este performanța financiară, să avem o afacere bună, să continuăm să satisfacem nevoile pieței, care se reflectă în preferințele publicului.
Wizz Air în 2030
Rep: Unde vedeți Wizz Air peste 20 de ani?
J.V: Avem o comandă de 450 de avioane care trebuie livrate până în 2030, deci avem un puternic angajament pentru creștere până atunci. Vom avea în 2030 o flotă de 500 de avioane, 170 de milioane de pasageri transportați pe an și 20.000 de angajați, ceea ce înseamnă de 3 ori mai mult decât înseamnă Wizz Air acum.
Rep: Wizz Air s-a confruntat recent cu critici ale pasagerilor români, nemulțumiți de numeroasele zboruri întârziate sau anulate cu care s-au confruntat. Care a fost cauza acestor probleme și ce soluții aveți pentru a preveni, pe viitor, situații similare?
J.V: Ceea ce s-a întâmplat a fost pe perioada verii, unde am avut anulări semnificative de zboruri. Situația s-a datorat unor probleme externe, la care nu ne-am așteptat și nu am fost pregătiți pentru ele.
Am ajuns să nu mai avem timp pentru zboruri pe parcursul zilei și au fost anulate la final. Am luat o decizie semnificativă să investim 300 de milioane de euro în operațiuni, să avem mai multe aeronave și să avem mai multe echipaje de cabină, pentru a evita anularea zborurilor. După cum se vede, în luna septembrie nu am mai avut nici măcar un singur zbor anulat în România, deci ne-am invățat lecțiile.
Rep: Ce puteți îmbunătăți pe partea de comunicare cu pasagerii români, în cazuri de zboruri întârziate sau anulate, în condițiile în care aceștia reclamă că nu primesc informații când sunt astfel de probleme și nu au la dispoziție un număr de telefon unde să sune?
J.V: Am creat mai multe capacități de call center, avem 3, iar acum avem 5, pentru a ne asigura că sunt accesibile pentru călători. Dar cel mai important este să investim pentru a ne asigura că nu mai avem zboruri anulate, deci nu va mai exista niciun motiv pentru pasageri să sune la call center.
Dar dacă totuși sună, acum avem o capacitate mai mare, deci un acces mai bun.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Rapid – ”U” Cluj, cel mai vechi duel din istoria actualului campionat. Primul meci a fost în urmă cu 92 de ani

Etapa a cincea din play-off-ul Superligii programează cel mai vechi duel din istoria actualului campionat: Rapid-Universitatea Cluj. Meciul se joacă sâmbătă de la ora 20.00 la București.
LPF notează că prima confruntare directă dintre cele două echipe a avut loc în cel de-al doilea sezon în care întrecerea internă s-a desfăşurat în sistem divizionar, 1933-1934. „Pe 26 noiembrie 1933, elevii lui Adalbert Molnar (U) s-au impus pe teren propriu cu 2-1 (Graţian Sepi, Silviu Ploeşteanu / Ştefan Boblea). În retur, la Bucureşti (21 aprilie 1934), ceferiştii au obţinut la rândul lor victoria cu 1-0, golul fiind marcat de Geza Medve, atacantul giuleştenilor aflându-se la debut. În ediţia amintită, ambele echipe au cumulat câte 17 puncte (U Cluj locul 3, CFR locul 4)”, scrie LPF în avanacronica partidei, citată de Mediafax
În total, cele două echipe s-au mai întâlnit în principala competiţie internă de 98 de ori, de 43 de ori s-au impus giuleştenii, de 39 de ori au câştigat studenţii ardeleni, iar alte 16 partide s-au terminat la egalitate.
Sabău a jucat la Rapid
Partida va fi specială pentru Ioan Ovidiu Sabău, care a evoluat ca jucător în Giuleşti timp de patru sezoane (1998-1999, 1999-2000, 2001-2002, 2002-2003), contribuind la ultimele două titluri câştigate de gruparea vişinie (a fost coleg cu Marius Şumudică în sezoanele 1998-1999 şi 2001-2002). De asemenea, acesta a antrenat-o pe Rapid în stagiunea 2012-2013 (16 meciuri în toate competiţiile – 9 victorii – 3 remize – 4 înfrângeri).
Marius Şumudică vs. Ioan Ovidiu Sabău, din postura de antrenori: 6 jocuri – 3 remize – 3 succese Sabău.
LPF scrie că ambele echipe au doar câte o victorie în ultimele șase runde, interval în care giuleștenii au mai înregistrat trei remize, în timp ce clujenii au pierdut patru jocuri.
EVENIMENT
Pieton accidentat pe o stradă din Cluj-Napoca. Transportat la spital de SMURD în stare gravă

Echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca a acordat, sâmbătă, îngrijiri medicale de urgență unui pieton accidentat pe strada Alexandru Vaida Voievod din Cluj-Napoca.
Potrivit pompierilor, a fost vorba despre un bărbat de aproximativ 65 de ani, transportat în stare gravă la spital.
Vom reveni cu detalii.
EVENIMENT
Accident cu două mașini la Fundătura. Un tânăr, consultat medical de un echipaj al Ambulanței Cluj

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Gherla au intervenit sâmbătă la un accident rutier petrecut pe raza satului Fundătura, aparținând comunei Iclod.
În accident au fost implicate două autoturisme, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un tânăr de aproximativ 20 de ani a fost evaluat de echipajul SAJ, dar a refuzat transportul la spital”, au spus pompierii ISU Cluj.
EVENIMENT
Ziua fără scroll, lansată la Cluj-Napoca. Eveniment pentru a scăpa de dependența de telefon mobil și de rețelele sociale

Festivalul HealthFEST lansează, în premieră la Cluj-Napoca, o campanie menită să reduc dependeța de telefonul mobil și de rețelele sociale, și anume ”Ziua fără scroll”.
”O zi fără scroll. O zi cu tine. Pe 11 mai, renunțăm la scrolling compulsiv și ne reconectăm la viață, la noi, la ceilalți.
Pe 11 mai lansăm Ziua Fără Scroll – primul pas către o Viață lungă fără dependențe.
Trăim în era dopaminei ieftine. Scrollăm compulsiv. Ne simțim conectați, dar suntem mai departe ca niciodată de noi înșine și de cei din jurul nostru. Această zi e începutul.
În 11 mai te invităm să lași telefonul jos, să respiri, să te reconectezi la viață. Pentru o ora pentru 3 sau pentru toată ziua.
Dacă simți la fel participa la acest eveniment și invită-ți prietenii”. arată organizatorii campaniei.
Festivalul sănătății
”O zi fără scroll” precede HealthFEST, cel mai amplu eveniment din România dedicat sănătății, longevității și prevenirii dependențelor care va avea loc în perioada 27-29 iunie 2025 în Parcul Central din Cluj-Napoca.
În cadrul festivalului sunt programate târguri, activități interactive și zone dedicate pentru toate vârstele și interesele, competiții și congrese pentru inovații în sănătate și networking profesional, totul într-un mix de locații acoperite și în aer liber pentru o experiență completă.
”Vom avea cervicii medicale, produse, longevitate, balneologie și inovații. Health Hunt, bătaia cu apă, zone pentru copii și jocuri sociale. Apoi, pentru mindfulness și relaxare, pregătim tehnici pentru echilibru emoțional, masaj, psihologie și energie vibrațională. De asemenea, vom avea un hackathon, o competiție pentru soluții digitale în sănătate și congres multidisciplinar pentru profesioniști”, au precizat organizatorii HealthFEST.