EVENIMENT
INTERVIU/ Ionuț Poptelecan, fotograf CLUJEAN în topul mondial al fotografiilor de nuntă. De la a-ți dori la a ajunge
Fotografia este știință și artă. Totul este cumulat cu creativitate și muncă pentru a imortaliza cele mai frumoase momente și pentru ca acestea să rămână sub forma celei mai frumoase amintiri.
Dovada acestui fapt ne-o face tânărul clujean, Ionuț Poptelecan, care a început totul ca o joacă și a ajuns printre cei mai buni, astfel încât se află pe locul 43 în topul celor mai buni 100 fotografi de nunți din lume.
Ionuț are 25 de ani și a început această carieră în urmă cu 8 ani, în primă fază sub forma unei pasiuni, iar ulterior ajungând pe cele mai înalte „trepte” prin muncă și perseverență.
„Când vine vorba de fotografie, în general vorbim de o pasiune, cum probabil mulți practică un sport de performanță sau au o înclinație deosebită spre un domeniu în care excelează”, spune acesta.
Este fotograf, absolvent al Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) și are o firmă de marketing online. Totuși, declară că nu poate să își imagineze o zi fără fotografie și că de fapt, această muncă este stilul lui de viață.
Concurs câștigat
R: Când ai descoperit că pasiunea ta este fotografia?
I.P: Este o poveste destul de scurtă și deloc dramatică. Acum 8 ani am participat la un proiect organizat de UNESCO, pentru introducerea unor noi obiective turistice din județul Sălaj, loc de unde sunt de fapt, în patrimoniul național.
Această participare a fost oportunitatea vieții mele, dar la acel moment priveam totul ca pe o propunere sau poate o competiție. Până în acea zi nu aveam vreo dorință spre această latură sau probabil ea exista, dar era una ascunsă.
Bineînțeles că am câștigat concursul, moment care a fost marcant pentru mine, pentru că pe lângă poza mea mai erau încă 299 de fotografii. Atunci, juriul, care era format din profesioniști în domeniul vizual, a ales să-mi acorde premiul cel mare tocmai mie. Așa a început totul, a fost puntea de lansare emoțională.
R: După câștigarea concursului te-ai apucat de fotografie în adevăratul sens al cuvântului?
I.P: După ce am câștigat acel concurs a venit și prima investiție. Eram clasa a XI-a, nu aveam încă 18 ani și nu știam care este drumul meu în viață. Premiul a constat în câteva sute de euro și am ales să îmi achiziționez un aparat de fotografiat. La câtva timp după a apărut și dorința concretă.
Noua mea pasiune
R: Erai doar un copil atunci, cum ai reușit să-ți clădești perfect pașii încă de la început?
I.P: Atunci am acceptat ideea că noua mea pasiune, cu care nu avusesem tangență vreodată, îmi plăcea mai mult ca orice în lume.
Am ales să fructific timpul de stat în casă studiind fotografia și modul de funcționare al aparatului. Renunțasem la socializare, la jocuri pe calculator și la tot ce îți poți imagina că îi plăcea unui tânăr la vârsta mea.
Dezvoltare spre cunoașterea fotografică
R: Cum au acceptat prietenii și părinții tăi faptul că erai focusat doar pe fotografie și nimic altceva?
I.P: După finalizarea studiilor, bineînțeles că familia mea își dorea anumite direcții pentru mine, total diferite de ceea ce voiam eu. Am fost împotriva tuturor căilor și sfaturilor indicate de cei din jur, pentru că îmi doream o dezvoltare spre cunoașterea fotografică și totuși nu eram sigur de ea la vremea respectivă.
Aveam doar câteva proiecte, evenimente mici, totul era instabil. În cele din urmă, mi-am ascultat părinții și am ales să studiez la Cluj. În capul meu era totul super limpede, voi urma o facultate, iar în paralel îmi voi duce pasiunea mai departe.
R: Cum ai ajuns să transformi pasiunea în ceva profesionist?
I.P: An de an apăreau proiecte, reviste, cupluri, evenimente publice unde începusem să fiu chemat datorită seriozității mele.
Talentul și timpul pe care îl alocam pentru fotografie, era înzecit față de celelalte activități pe care le desfășuram, ceea ce nu era normal pentru că eram student. Am ales să investesc în mine și în educația mea prin workshop-uri în țară și în străinătate.
Acestea au fost punctul cheie în care pur și simplu luam toată informația și puneam în practică totul extrem de repede. Eram motivat pentru că îmi doream să fiu cel mai bun, îmi doream să am evenimente mari, să am un nume cunoscut.
Îi luam ca exemplu pe fotografii pe care îi plăteam să îmi inspire din munca și viața lor și după aceea îmi doream să fiu mai bun și ca ei.
”Am investit în mine”
R: Poți să dezvălui rețeta succesului?
I.P: Vă pot spune rețeta mea, dar nu pot să spun că este aplicabilă și în alte situații, deoarece fiecăruia în viață îi este scris ceva, iar eu sunt în acest domeniu o poveste de succes. „Secretul” meu e un fel de „2 în 1”.
Am fost tânăr, am crezut în mine, am avut o doză de nebunie și am cumulat totul cu dorința de a fi ca un burete, să absorb toată informația și la momentul potrivit, cel al stoarcerii să pun în aplicare ceea ce am învățat.
Încrederea este tot, probabil nu ajungeam aici dacă îi ascultam pe cei care mă sfătuiau în trecut.
Cu toate acestea, dacă e să vorbim pas cu pas despre drumul spre succes, sau mai bine spus despre o carieră cu rezultate, singurul lucru pe care mi-l amintesc a fost doar munca.
A durat și totul era zero până în momentul în care mi-am dat seama că trebuie să investesc în mine și emoțiile mele pentru a putea transmite și celorlalți ce se întâmplă.
Am mers pe ideea de a fotografia oameni care dau valoare muncii mele și în felul acesta am o evoluție continuă. Mă adresez unui public care dă valoare fotografiei și oamenilor care nu privesc fotografia ca pe o cheltuială la evenimentul lor, ci ca o investiție. E ceva foarte important pentru mine.
Foarte bun în fotografia de nuntă
R: Ce fel de realizări ai avut în cariera ta de până acum?
I.P: După ce am terminat facultatea au venit și primele rezultate vizibile care au constat în premii naționale la concursuri de fotografie de nuntă.
Am ales să fiu bun în fotografie, dar foarte bun în fotografia de nuntă! Asta mă inspiră cel mai mult, bucuria de a colabora cu cupluri și compasiunea în momentul în care fotografiez sentimentele oamenilor.
Munca mi-a adus în față pe lângă șansa de a fotografia artiștii de la main stage – UNTOLD precum: Martin Garrix, Armin Van Buuren, Dimitri Vegas & Like Mike, Tiesto și mulți alții, foarte mulți influenceri și cântăreți din România care au dorit să fiu alături de ei la evenimentele lor private: Alexia Eram, Irina Diaconescu, Bosquito, Adrian Păun sau Vlăduța Lupău.
În prezent sunt membru în 7 organizații internaționale, premiat în 2 dintre cele mai puternice agenții din lume în fotografia de nuntă. Mă aflu în topul celor mai buni 100 fotografi din lume pe locul 43. În acest top sunt pe locul I ca vârstă, deci sunt cel mai tânăr, iar conform topului din România mă aflu pe locul 20.
De curând am ajuns să jurizez și competiții de fotografie internaționale. Este o mare onoare pentru mine să pot face acest lucru, dar și o responsabilitate uriașă pentru că sunt pus să critic munca celor mai talentați fotografi din lume.
Faptul că am ajuns să fiu cel mai tânăr fotograf într-un top mondial e wow, pentru mine e la fel ca și cum ai lua un premiu Oscar, e comparația perfectă, nu e nici o diferență.
Firmă de marketing
R: Ce spun apropiații despre realizările tale?
I.P: Pe acest plan am avut pierderi mari, apropiații, relația cu familia, îi vedeam de câteva ori pe an, am păstrat cu majoritatea o relație telefonică și vrând nevrând, aceasta se răcește și îi îndepărtează de tine. Părinții mei au acceptat după foarte mulți ani această idee și nu e ceva de condamnat pentru că oamenilor le place stabilitatea și siguranța.
Pentru mine stabilitatea nu înseamnă un job cu program fix, pentru mine stabilitatea înseamnă să pot să cred în visurile mele, să pot să lucrez la proiecte mărețe pe care le doresc cu adevărat și cred că știm cu toții că acestea nu vin peste noapte.
R: Ai menționat ceva de o firmă de marketing, cum îmbini totul cu fotografia?
I.P: E foarte important să ai o imagine bună, să îți creezi un brand al propriei persoane, pentru că în modul acesta poți să duci totul la nivel înalt.
De aceea am decis în urmă cu 3 ani de zile să am o firmă de marketing online, împreună cu câțiva asociați. Pentru mine a fost ceva foarte important și un punct cheie în carieră.
Mediul online e completarea perfectă a imaginii mele așa că am investit foarte mult timp și resurse în aceasta. Antreprenorii de succes și workshop-urile lor m-au transformat în mare parte ca om, ca idealist. Citesc, fac sport,călătoresc, muncesc și totul pe repeat.
”Nu regizez nimic”
R: Este importantă relația dintre tine și persoana fotografiată?
I.P: Da, eu încerc să cunosc persoana, să văd ce îi place, care îi sunt manifestările, când zâmbește și de ce. Foarte multe persoane vin și îmi spun:„Hei Ionuț, am câteva fotografii de pe Pinterest, crezi că putem face și noi asta?”
Întotdeauna le-am spus oamenilor cu care am lucrat că eu nu regizez nimic. Creez în funcție de ce simt, de cum sunt oamenii, locația, lumina. E prea puțin probabil să fac o fotografie exact ca cea de pe internet, pentru că eu consider că nu ar ajuta la nimic.
Fotografia preferată
R: Ce sfaturi le-ai putea da celor care au ca pasiune fotografia?
I.P: Ca sfat pentru cei la început de drum? Să investească timp și pasiune. Studiați mult! Luați un mentor, pentru că o să vă scutească de multe greșeli, zile, luni sau poate ani de studiu. Iar cei care vor să aibă un boost în carieră, să nu irosească timp crezând că fac fotografii bune, pentru că nu e suficient.
Prin suficient mă refer la gândirea„oamenii mă caută, fac ceva bani din asta și e perfect”. Nu cred că vreodată știm suficient de multe.
Urmăresc și discut cu fotografi cunoscuți din lume care încă studiază și învață, chiar dacă fac asta de o viață probabil. Acesta e un stil de viață pe care ți-l asumi dacă vrei să ieși în față, dacă vrei ca imaginea ta și brand-ul tău să fie unul prosper.
Fie că faci fotografie de nuntă, de portret, fotojurnalism sau orice alt domeniu e important să o faci pentru tine cât mai bine, vei vedea niște rezultate clare în timp!
R: Care este fotografia ta preferată?
I.P: Este un cadru realizat pe un câmp, aproape de Cluj, un portret de care nu cred că o să mă despart vreodată pentru că îmi transmite mereu compasiune, iubire puternică.
Mie îmi place foarte mult să fotografiez mâini pentru că exprimă foarte multe. După cum se poate observa și în fotografia aceasta nu poți să vezi mimica ei, dar poți să simți ce transmite.
Din punctul meu de vedere, cam asta e și ideea în fotografii, să ai mereu o poveste de spus chiar dacă nu ai fost la evenimentul respectiv, să ai o trăire când vezi fotografia, să îți aducă aminte de ceva, pentru că până la urmă, asta înseamnă fotografia.
Karla Fanea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Candidatul USR la Președinția României, Elena Lasconi, a câștigat, duminică, cele mai multe voturi și la Cluj-Napoca, municipiu condus de liberalul Emil Boc.
Astfel, potrivit rezultatelor parțiale prezentate în noaptea de duminică spre luni pe site-ul Autorității Electorale Permanente, Lasconi s-a clasat pe primul loc în opțiunile alegătorilor din orașul de pe Someș, cu 40,32%, după numărarea voturilor din majoritatea secțiilor.
Lasconi a fost urmată de independentul Călin Georgescu cu 10,82% podiumul fiind completat de Mircea Geoană (independent) cu 9,66%.
Urmează candidatul UDMR, Kelemen Hunir, cu 8,71% și Marcel Ciolacu (PSD) cu 8,29%.
De altfel, Elena Lasconi a câștigat cele mai multe voturi și în comuna Florești (36,97%), condusă de primarul PNL, Bogdan Pivariu.
EVENIMENT
Elena Lasconi câștigă în județul Clujul. E urmată de Călin Georgescu și George Simion. Rezultate parțiale.
Elena Lasconi, candidata USR, a obținut cele mai multe voturi în județul Cluj la alegerile prezidențiale de duminică, 24 noiemebrie, conform rezultatelor parțiale prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă.
În jurul orei 22,30, după ce a început numărarea voturilor în secții, pe primul loc la Cluj se afla candidatul independent Călin Georgescu.
Rezultat final. Elena Lasconi câștigă în județul Clujul. E urmată de Călin Georgescu și George Simion
Elena Lasconi a reușit să câștige în județul Cluj, în primul tur al alegerilor prezidențiale. După numărarea majorității voturilor din județ, candidata URS este pe primul loc cu 30,1% din voturi.
Lasconi este urmată de candidatul independent Călin Georgescu,cu 15,5% din voturile clujenilor. Pe locul trei în preferințele clujenilor se află liderul AUR, George Simion cu 10,91% din voturi.
Aceștia sunt urmați de Marcel Ciolacu, candidatul PSD, care a obținut 10,65% din voturi și Nicolae Ciucă, cu 9,6% voturi.
Prezența la vot în județul Cluj, în primul tur al alegerilor prezidențiale, a fost de 57,40%.
EVENIMENT
Rezultate parțiale. Candidatul „surpriză” Călin Georgescu, pe primul loc. A preluat conducerea și în diaspora
Candidatul independent Călin Georgescu, se situează pe primul loc, după centralizarea voturilor din aproape 90% din secțiile de votare.
În urma lui se află Marcel Ciolacu, candidatul PSD.
Rezultate parțiale. Candidatul „surpriză” Călin Georgescu, pe primul loc. A preluat conducerea și în diaspora
După centralizarea a peste 94% dintre voturile exprimate în țară, Călin Georgescu continuă este pe primul loc, cu 21,15 %. El este urmat de liderul PSD, Marcel Ciolacu, cu 20,5 % și de Elena Lasconi, cu 17,6 %.
Pe următoarele locuri se situează George Simion (14,25%), Nicolae Ciucă (9,6 %), Mircea Geoană (6,15 %)
În mod surprinzător, Ludovic Orban a reușit să obțină, până la această oră, 18.544 de voturi, adică 0,23%.
Rezultatele parțiale în străinătate
Călin Georgescu a primit cele mai multe voturi și în străiătate, urmat de Elena Lasconi și George Simion, potrivit Mediafax.
În momentul de față, alegerile parțiale în Diaspora se prezintă în felul următor:
- Călin Georgescu: 33,41%
- Elena Lasconi: 30,81%
- George Simion: 11,61%
- Nicolae Ciucă: 8.36%
- Mircea Geoană: 5,66%
- Marcel Ciolacu – 4,51%.
Candidatul PNL la Președinția României, Nicolae Ciucă, a obținut, în județul Cluj, doar puțin peste 10% din voturi în primuk tur al alegerilor, cel mai slab rezultat al unui candidat de dreapta din ultimii 20 de ani.
La Cluj-Napoca, în orașul unuia dintre marii lideri ai PNL, Emil Boc, Nicolae Ciucă nu a obținut nici măcar 8% din voturi, fiind întrecut și de candidatul UDMR Kelemen Hunor.
Cum (n)-a fost votat Nicolae Ciucă la Cluj, în “fieful” PNL
Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidențiale, a obținut cel mai bun scor în comuna Recea Cristur, unde a fost votat de 61,78% dintre alegători.
Localitățile clujene unde Nicolae Ciucă a fost primul în opțiunile alegătorilor și procentele obținute sunt următoarele:
- Ciucea – 30,11%
- Mărgău – 22,55%
- Mărișel – 33,61%
- Sânpaul – 21,74%
- Așchileu – 34,38%
- Panticeu – 42,78%
- Bobâlna – 27,18%
- Vad – 35,56%
- Câțcău – 44,36%
- Chiuiești – 24,78%
- Cornești – 29%
- Borșa – 34,02%
- Tureni – 17,52%
- Săndulești – 24,91%
- Căianu – 26,51%
- Pălatca – 40,48%
- Țaga – 22,03%
- Cătina – 22,15%
- Sânmărtin – 49,14%.
La alegerile locale din iunie 2024, PNL a câștigat în județul Cluj un numă de 51 de primării de municipii, orașe și comune.