Connect with us

EDUCATIE

INTERVIU/ HORIA ONIȚA, președintele al Organizațiilor Studențești. ”Transportul studenților nu ține de moftul guvernanților”

Publicat


Prim-ministrul României, Florin Cîțu, a ridicat problema limitării transportului feroviar gratuit al studenților și a ajuns la concluzia că reducerea de 50% este în acest moment cea mai bună soluție. Horia Onița, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) împreună cu celelalte forme de reprezentare a studenților se opun ferm acestei decizii și solicită Guvernului încetarea imediată a demersurilor.

Mai mult, nici oficialii nu pot rămâne la o hotărâre clară, dat fiind faptul că propunerile lui Cîțu diferă de ce cele ale lui Ludovic Orban și Dan Barna. Astfel, se poate trage concluzia că nici Guvernul nu poate declara concret că vor anula gratuitatea cu privire la transportul feroviar.

Contactat de redacția cluj24, Horia Onița răspunde la câteva întrebări pentru a explica în ce mod vor acționa studenții, care sunt nemulțumirile acestora și oferă detalii despre protestele care vor avea loc. Mai mult, explică și statisticile oferite de Guvern și le compară, precum a făcut și actualul prim-ministru cu cele din afară.

R: Ce ne poți spune despre gratuitatea de care beneficiau studenții cu privire la transportul feroviar?

H.O:  Situația din perspectiva noastră efectiv este una foarte simplă. Măsura actuală sau facilitatea are beneficii pentru studenți, fie că vorbim despre faptul că atunci când își aleg universitatea nu depind de ce disponibilități au cu privire la cheltuielile pentru transport și aleg ținând cont de dorința pe care o au prin raportare la ce oferă universitatea și astfel nu sunt constrânși de diferiți factori, fie că vorbim despre creșterea mobilității cu privire la schimburi de experiență, competiții, diferite manifestări academice și așa mai departe.

„Impactul bugetar este unul extrem de redus”

Aici adăugăm și aspecte care țin de turism. Toate acestea evident au un beneficiu direct și relevant pentru studenți, din multiple raționamente. În schimb, pe lângă acest lucru această inițiativă mai încurajează și politicile de mediu și în același timp au un impact mare asupra CFR Călători, pentru că până la urmă acești bani sunt bani de investiții.

R: Sunt justificate afirmațiile cu privire la impactul bugetar?

H.O: Impactul bugetar este unul extrem de redus, vorbim despre un impact bugetar care se află la sub 0,01% din PIB și mai puțin de un sfert din bugetul anual al Camerei Deputaților. Așa cum am spus are pe de o parte un avantaj direct pentru studenți și pe de altă parte este o cheltuială care reprezintă o investiție pentru CFR Călători. CFR Călători în ultimii 4 ani prin această facilitate a realizat diferite reabilitări ale unor vagoane, care evident sunt servicii destinate tuturor utilizatorilor, nu doar studenților.

„Consider că este o decizie strict politică”

Cu toate acestea, Guvernul a ales să se gândească la această limitare în mod incoerent, netransparent, fără să ne consulte, fără să discutăm așa cum ar fi normal. Prim-ministrul a venit cu o părere, vice-prim-ministrul a venit cu o altă situație, Președintele Camerei Deputaților a propus o altă variantă, evident că nu așa ar trebui să se discute lucrurile sau politicile publice. Cu atât mai mult cu cât toate partidele din coaliția parlamentară în opoziție au susținut această gratuitate. Prin urmare: impactul bugetar este mic, avantaje există, iar eu consider că este o decizie strict politică.

R: Ce spui despre inițiativa lui Orban care prevede că studenții vor avea gratuitate între localitatea de domiciliu și cea în care studiază?

H.O: Am vorbit cu Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, care a propus această variantă pe care o susține din perspectiva politicilor de echitate, anume pe lângă acel 50%, a oferi un număr de călătorii nelimitat pentru deplasarea de la domiciliu la centrul universitar. Cu siguranță este o măsură mult mai bună decât cea propusă de către prim-ministru, dar momentan nu avem nicio garanție despre ce și cum se va întâmpla.

„Noi suntem pe ultimul loc”

R: Revolta vine din cauza faptului că nu există o siguranță și pentru că au „lovit” în studenți?

H.O: Da, pur și simplu decizia este luată fără consultare, este vorba despre o decizie cu un impact bugetar extrem de redus și care aparent acum este gaura bugetului României. Referitor la statisticile date de domnul Cîțu, da, acele date sunt adevărate, dar să nu uităm că mai sunt încă pagini întregi de statistici care demonstrează situația dezastruoasă a educației din România și a situației materiale a studenților. Adică, să prezentăm o singură statistică trunchiat nu este corect din punct de vedere argumentativ pentru că toate cheltuielile pe care România le are cu fiecare student în standardul puterii de comparare pentru a fi echitabil cumva între țări, noi suntem pe ultimul loc.

Mai mult decât atât, fie că vorbim despre investiția în educație, fie că vorbim de dotări, fie că vorbim de servicii auxiliare, cămine, burse, România este pe ultimul loc în Europa. Faptul că la un singur exemplu suntem pe primul loc nu justifică faptul că „vai de mine, câte beneficii au studenții”, ceea ce este foarte fals.

„Voi cu trenul înainte, noi cu dreptul înapoi”

R: Am înțeles că în urma acestor nemulțumiri și revolte vor avea loc proteste în toată țara?

H.O: Da, de azi, joi, începând cu ora 10 în București la Gara de Nord, iar în restul țării studenții vor fi în special în fața Prefecturilor pentru a arăta faptul că nu suntem deloc mulțumiți de modul în care Guvernul ia decizii în România. Acest aspect înseamnă: lipsă totală de dialog, nu cum se pretindea înainte de alegeri, dar sperăm ca totul să se remedieze.

De altfel, am discutat cu Florin Cîțu, urmează să avem o întâlnire la începutul săptămânii viitoare, dar până atunci semnalăm faptul că studenții trebuie să fie implicați în procesele decizionale și trebuie să fie consultați. Nu poți să iei un drept al studenților doar pentru că e bine din principiu sau pur și simplu că așa se dorește.

R: Ar fi mulțumiți studenții dacă s-ar rămâne la 50% reducere pentru toți și gratuitate între domiciliu și facultate?

H.O: Este o variantă relativ rezonabilă, nu pot să neg asta, dar în continuare credem că există multe beneficii pentru gratuitatea nelimitată, este un drept pentru care am discutat împreună cu autoritățile și care are o justificare. Mai mult decât atât, nu așa. Semnalul nostru este că nu așa discutăm despre drepturile studenților ajungând în stradă pentru că Guvernul nu știe cum anume să discute, cum anume să vină cu propuneri, să justifice și să fundamenteze. Pur și simplu i se pare ca orice vrea se întâmplă automat.

La Cluj-Napoca, studenții se adună la ora 10:00 în fața prefecturii și scandează pentru eliminarea acestei decizii, dorind să revină la gratuitatea în mijloacele de transport de tip feroviar. Unele mesaje spun: „Voi cu trenul înainte, noi cu dreptul înapoi”, ”Să vă fie frică, studenții se ridică”, ”Vă rugăm să ne scuzați că nu suntem deputați”, „Transportul studenților nu ține de moftul guvernanților” sau „Educația e pe drumuri și studenții plătesc bilet”. Mai mult, studenții din țară distribuie pe rețelele de socializare mesajele publicate de ANOSR.

Karla FaneaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Salariul mediu net a depășit 6.000 de lei la Cluj, în martie. Locul 2 după București

Publicat

De

Salariul mediu net a ajuns la 6.117 lei, în județul Cluj, în martie 2024. Clujul rămâne pe locul 2 în topul celor mai mari salarii din țară, după București.

Clujenii au avut și în martie 2024 cele mai mari salarii din țară, după locuitorii Capitalei, arată datele Direcției Județene de Statistică Cluj. Salariul mediu net a crescut cu 375 de lei într-o singură lună, ajungând la 6.117 lei în martie.

„Câștigul salarial mediu brut în luna martie 2024, în județul Cluj a fost 9.997 lei, în creștere cu 628 lei față de luna precedentă și mai mare cu 1.046 lei față de luna martie a anului 2023.

Câștigul salarial mediu net în luna martie 2024, în județul Cluj a fost de 6.117 lei, mai mare cu 375 lei comparativ cu luna anterioară și cu 504 lei mai mare față de aceeași lună a anului 2023”, a transmis DJS Cluj.

Salarii cu 18% peste media națională

Față de media pe țară, salariul mediu net din județul Cluj, realizat în luna martie 2024, a fost mai mare cu 18%, ceea ce clasează județul Cluj pe locul 2 după Municipiul București .

Cele mai mari creșteri ale salariului mediu net în luna martie 2024 s-au înregistrat în domeniile Agricultură-Silvicultură-Pescuit, Industrie-Construcții și Servicii.

Efectivul salariaților din județul Cluj, la sfârșitul lunii martie 2024 a fost de 285.458 persoane, în creștere cu 1.634 persoane comparativ cu luna februarie 2024 și cu 5.633 persoane mai multe față de luna martie 2023.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ACCIDENT cu 2 mașini pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca. O femeie și un bărbat au ajuns la spital

Publicat

Muncii

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, miercuri dimineață, la un accident rutier petrecut pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca.

”În accident au fost implicate două autoturisme, iar în interiorul unuia dintre acestea s-a aflat un bărbat încarcerat. Acesta a fost extras în siguranță de către forțele noastre.

Ulterior, bărbatul a fost transportat la spital de către un echipaj SMURD. De asemenea, colegii de la Serviciul de Ambulanță Județean au transportat la spital o femeie”, au spus pompierii.

Cei doi sunt conștienți și cooperanți.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cod GALBEN de ploi torențiale și grindină, la Cluj. Până când e valabil?

Publicat

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ploi torențiale, descărcări electrice și izolat grindină, în mai multe județe din țară, inclusiv la Cluj.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben, valabilă de miercuri, 22 mai, ora 10, până joi, 23 mai, ora 10, în mai multe regiuni din țară.

În acest interval, în Banat, Oltenia, Maramureș, vestul Transilvaniei și al Munteniei, precum și în zona Carpaților Occidentali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Prețul gramului de aur a atins un nou maxim

Publicat

De

Prețul gramului de aur a atins un nou maxim

Uncia de aur a atins lunea aceasta un nou record de 2.449,80 dolari, la mai bine de o lună după creșterea la 2.431,90 dolari.

Aprecierea a ridicat prețul gramului de aur cu 8 lei la 359,4834 lei, care reprezintă un nou maxim istoric.

Prețul gramului de aur a atins un nou maxim

Evoluția ascendentă a metalului galben este stimulată de reziliența pe care a arătat-o economia americană la nivelul ridicat al dobânzilor practicate de Rezerva Federală, care cu 5,25 – 5,50% se află la maximul al ultimilor 23 de ani.

Tendința pozitivă a făcut ca indicele anual al preţurilor de consum din SUA să scadă de la 3,5% în martie la 3,4% în aprilie și a stimulat pariurile puse pe o decizie de reducere de către Fed a ratei de referință, ce a depreciat dolarul și a scăzut randamentelor titlurilor de stat americane.

Luni dimineață, la scurt timp după deschiderea pieței, mai multe ordine de vânzare de valută au coborât cotația euro la 4,972 lei, mișcare urmată de o creștere la 4,976 lei. În aceste condiții, cursul monedei unice a scăzut marginal de la 4,9751 la 4,9748 lei.

Indicele ROBOR la trei luni a stagnat

Piața monetară a dat semne că există, iar indicii ROBOR pe termen mediu au cunoscut ușoare modificări.

Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%, valoare stabilită la începutul lui aprilie.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut de la 6,07 la 6,06% iar cel la 12 luni a crescut de la 6,07%.

Prețul euro

Declarațiile date de unii dintre oficialii Rezervei Federale, referitoare la necesitatea păstrării dobânzilor din Statele Unite la valori ridicate pentru un timp mai lung, au limitat pierderile monedei americane.

Euro a urcat la 1,0865 – 1,0884 dolari, iar cursul a scăzut de la 4,5879 la 4,5777 lei.

Menținerea apetitului pentru risc a apropiat moneda elvețiană de pragul de 0,99 franc/euro, care nu a mai fost atins de peste un an, iar media a coborât în piața locală de la 5,0460 la 5,0370 lei. Lira sterlină a crescut, în schimb, de la 5,8059 la 5,8147 lei.

Piața maghiară a fost închisă cu ocazia sărbătoririi Rusaliilor. Media monedei poloneze s-a apreciat la 4,2575 zloți/euro.

Bitcoin a stagnat la 66.102 – 67.318 dolari, valori apropiate de cele de la sfârșitul săptămânii trecute. Ethereum fluctua în culoarul 3.050 – 3.138 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până luni, la ora 14:00.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax