Connect with us

ACTUALITATE

INTERVIU. Dr. Radu Drașovean (Medicover Cluj): Tratamentul multidisciplinar presupune colaborarea între mai multe specialități

Publicat


radu drasovean

Domnul Doctor Radu Drașovean este medic primar cu specializarea chirurgie generală și coordonatorul Blocului Operator al Spitalului Medicover Cluj. Cu o experiență de peste 18 ani în chirurgia generală și cu stagii de specializare în Belgia și Germania, el acordă atenție deosebită și cercetării științifice, fiind asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Pasiunea pentru chirurgie și tehnologie avansată, grija pentru pacienți și munca în echipă sunt câteva dintre calitățile domniei sale. Vă invităm să îl cunoașteți mai bine prin intermediul următorului interviu.

  • Ce aduce alăturarea dumneavoastră echipei Spitalului Medicover Cluj?

Am pornit la drum în cadrul Spitalului Medicover Cluj alături de o echipă de medici cu care am colaborat în multe ocazii pe parcursul activității mele profesionale. Am considerat că experiența mea chirurgicală, acumulată pe parcursul a aproape 20 de ani de activitate va aduce un plus de valoare acestei echipe prin paleta largă de intervenții chirurgicale acoperite de specialitatea mea.

  • Care a fost motivația din spatele acestei decizii?

Am fost atras în primul rând de echipa medicală care s-a format ca nucleu al acestui spital de chirurgie si am considerat că specialitatea mea (chirurgia generală) poate contribui la asigurarea unor servicii medicale de calitate pacienților care se adresează Spitalului Medicover Cluj. Investițiile majore făcute pentru dotarea secțiilor și a blocului operator au reprezentat un alt criteriu important ce mi-a motivat decizia de a mă alătura echipei medicale, deoarece consider că este foarte important ca actul chirurgical să se desfășoare în cele mai bune condiții, fără constrângeri din rațiuni economice, astfel încât pacientul să beneficieze de un tratament la cel mai înalt standard.

  • Dețineți o experiență profesională bogată acumulată în Germania și Belgia. Cum evaluați infrastructura Spitalului Medicover Cluj față de cea din sistemele medicale din vestul Europei?

Infrastructura Spitalului Medicover Cluj reprezintă unul dintre atuurile sale majore. Dacă ne referim la partea de echipamente medicale și aparatură, spitalul poate concura cu succes cu spitalele moderne vest-europene. La nivel de bloc operator avem cele mai moderne aparate de coagulare și sigilare vasculară, echipamente de top pentru chirurgia laparoscopică și minim-invazivă, mobilier medical și mese de operație de ultimă generație.

Condițiile hoteliere sunt de asemenea de foarte bună calitate, pacienții fiind cazați în saloane mari cu unul sau două paturi, baie proprie adaptată nevoilor pacienților chirurgicali. Întreaga activitate medicală, atât cea de ambulator cât și cea de spitalizare continuă, se desfășoară cu respectarea unor protocoale riguroase ce garantează securitatea actului medical.

  • Ce provocări vă aduce poziția de coordonator al blocului operator al Spitalului Medicover Cluj?

spitalul medicover cluj

Am preluat poziția de coordonator al blocului operator având experiența unei poziții similare la locul anterior de muncă. Blocul operator al Spitalului Medicover este un bloc operator nou, modern, adaptat nevoilor tuturor specialităților chirurgicale. Provocările acestei poziții sunt în principal legate de caracterul multidisciplinar al acestui bloc operator, în paralel desfășurându-se intervenții chirurgicale din multe specialități chirurgicale (ortopedie, urologie, ORL, chirurgie generală sau chirurgie oncologică). Alocarea resurselor umane și materiale în blocul operator este esențială pentru ca activitatea să se desfășoare în cele mai bune condiții. De asemenea, pentru viitor vizăm extinderea serviciilor pe care le putem asigura pentru pacienții noștri, prin adăugarea unor noi specializări chirurgicale.

  • Pentru ce tipuri de interventii pot pacienții să apeleze la serviciile dumneavoastră?

Sunt medic primar în specialitatea chirurgie generală cu competență în chirurgia laparoscopică și minim-invazivă. Spectrul intervențiilor chirurgicale pe care le efectuez acoperă toată patologia abdominală digestivă, atât pentru afecțiuni benigne, cât și în cazul patologiei oncologice.

Este adevărat că am un interes deosebit pentru chirurgia laparoscopică, în special chirurgia defectelor parietale (hernii, eventrații), abordul miniminvaziv în această patologie fiind net superior abordului clasic. Chirurgia endocrină (glanda tiroidă) și chirurgia mamară (patologie benignă și malignă) sunt alte domenii în care pot asigura asistență chirurgicală. Nu în ultimul rând aș menționa chirurgia obezității morbide (chirurgia bariatrică), în acest domeniu având o experiență de aproape 2 ani la un centru de referință în chirurgia obezității din Germania.

  • Spitalul Medicover Cluj promovează abordarea multidisciplinară. Care sunt beneficiile acesteia pentru pacienții care se adresează Spitalului?

Tratamentul multidisciplinar este un concept inovativ al medicinei moderne. La începutul medicinei moderne (ultimii 100 ani) medicul acoperea toată patologia existentă. Treptat s-au creat ramuri medicale și chirurgicale, iar acestea s-au divizat ulterior în specializări și supraspecializări. Din păcate însă, bolile nu respectă diviziunile create de medici, iar mulți pacienți se regăsesc de multe ori la limita dintre două sau mai multe specialități. Abordarea multidisciplinară presupune colaborarea activă între mai multe specialități în vederea oferirii unui tratament optim pacienților. Acest concept este promovat în Spitalul Medicover Cluj, iar prezența specialităților chirurgicale și medicale în cadrul aceleiași structuri facilitează semnificativ comunicarea între echipele multidisciplinare.

Multidisciplinaritaea este esențială mai ales pentru pacienții oncologici, iar la Spitalul Medicover Cluj există săptămânal întâlniri de tip tumor-board (comisie oncologică), în care sunt prezenți medici de radiologie-imagistică medicală, oncologie și radioterapie precum și medici din diferite specialități chirurgicale. Toate cazurile oncologice se discută în aceste comisii și deciziile terapeutice se iau în comun, asigurând cel mai bun tratament acestor pacienți.

  • De ce ar opta cineva pentru o intervenție chirurgicală la Spitalul Medicover Cluj?

Sunt trei aspecte principale care recomandă Spitalul Medicover Cluj: echipa medicală, dotările materiale și condițiile hoteliere. Suntem un colectiv cu specialiști de top, din cele mai importante domenii chirurgicale, ne desfășurăm activitatea într-un spital modern cu echipamente medicale de ultimă generație, iar pacienții beneficiază de cele mai bune condiții de cazare pe parcursul desfășurării actului medical. Consider că aceste trei aspecte contribuie la asigurarea siguranței actului medical și a unei experiențe cât mai ușoare pentru pacienții care aleg să fie operați la Spitalul Medicover Cluj.

Pentru mai multe informații și programări

Call Center: 0264-933

Programări online: https://programare.medicover.ro/spital-cluj

https://www.medicover.ro/spital-cluj

Despre Medicover România

Din 1995, Medicover România a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de pe piața serviciilor de sănătate private, cu o rețea de 25 de clinici în București și în țară, patru spitale generaliste: în capitală, la Oradea, Craiova și Cluj-Napoca, 28 de cabinete on-site și peste 250 de unități medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale și deservesc o gamă largă de specialități medicale și chirurgicale.

Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.ro

Medicover România face parte din Medicover, companie internațională de servicii medicale și de diagnostic, înființată în 1995. Medicover operează o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată și laboratoare. Piețele principale ale Medicover sunt Polonia și Germania. În 2020, Medicover a avut venituri de 998 milioane de euro și peste 32.000 de angajați. Pentru mai multe informații, vizitați www.medicover.com

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Minor de 13 ani, dispărut dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca

Publicat

Un adolescent de 13 ani a dispărut dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca, marți seară. Poliția solicită ajutorul cetățenilor pentru a îl găsi.

La data de 3 decembrie, în jurul orei 19.50, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că în aceeași zi, în jurul orei 19.30, minorul LINGURAR FERNANDO, în vârstă de 13 ani, a plecat voluntar dintr-un centru de plasament situat în municipiu, iar până în prezent nu a mai revenit.

SEMNALMENTE: Înălțime aproximativă – 1,70 m, greutate aproximativă 50 de kg, ochii căprui, părul negru.

În momentul plecării, acesta era îmbrăcat cu pantaloni de blugi de culoare închisă, geaca de culoare gri și pantofi sport de culoare neagră.

„Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minor, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Mașină cu roțile în sus, în Vâlcele. Șoferul era beat la volan

Publicat

Un accident rutier a avut loc marți seară în localitatea Vâlcele. O mașină la volanul căreia se afla un bărbat beat a acroșat un parapet și s-a răsturnat pe partea carosabilă.

Marți, 3 decembrie 2024, în jurul orei 20:30, un accident rutier a avut loc în localitatea Vâlcele, județul Cluj. Un bărbat de 56 de ani, care conducea un autoturism în direcția municipiului Turda, a acroșat un parapet și s-a răsturnat pe partea carosabilă.

„La data de 3 decembrie a.c., în jurul orei 20.30, a fost înregistrat un accident rutier în localitatea Vâlcele. Conform primelor cercetări a reieșit că, un bărbat, de 56 de ani, care circula cu autoturismul înspre municipiul Turda, ar fi acroșat un parapet, ulterior răsturnându-se pe partea carosabilă”, a transmis IPJ Cluj.

Șoferul era beat

Din fericire, accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale. La testarea cu aparatul etilotest, șoferul a înregistrat o alcoolemie de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat.

„În urma evenimentului au rezultat doar pagube materiale. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultându-i o alcoolemie de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influeța alcoolului”, a mai arătat IPJ Cluj.

Sursa foto+video: Facebook/Ești din Feleac dacă

Citește mai departe

EVENIMENT

Cedevita Olimpija învinge U-Banca Transilvania într-un duel intens, scor 103-96

Publicat

Echipa clujeană U-Banca Transilvania a fost învinsă marți seară, 3 decembrie 2024, de Cedevita Olimpija Ljubljana, într-un meci disputat în capitala Sloveniei, în cadrul returului grupelor din competiția europeană.

Partida s-a încheiat cu scorul de 103-96 în favoarea gazdelor, după ce slovenii au dominat primele trei sferturi, în timp ce U-BT a câștigat ultimul act al întâlnirii.

Cedevita a dominat primele trei sferturi

Meciul a început într-o notă echilibrată, cu Cedevita adjudecându-și primul sfert la limită, scor 24-23. Gazdele au continuat să controleze jocul în al doilea sfert, pe care l-au câștigat tot cu avantaj minim, 26-23, intrând la pauză cu un avans fragil. În sfertul trei, echipa slovenă a reușit să se distanțeze semnificativ, câștigând secvența cu 25-17.

U-Banca Transilvania a avut o revenire notabilă în ultimul sfert, când a reușit să preia inițiativa, câștigând actul final cu 33-28, însă diferența acumulată de gazde în primele trei sferturi s-a dovedit decisivă.

Bilanț identic în grupă, înaintea confruntării

Cele două formații au intrat în această confruntare cu un bilanț identic în grupă, fiecare acumulând patru victorii și patru înfrângeri. Meciul era o oportunitate pentru clujeni să își ia revanșa după înfrângerea suferită în tur, la Cluj-Napoca, unde slovenii s-au impus cu 93-86.

Deși clujenii nu au reușit să obțină victoria la Ljubljana, meciul rămâne un semnal de luptă pentru echipă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Din 2025, copiii ar putea primi VOUCHERE de 1.500 de lei, pentru tratamente stomatologice

Publicat

stoma

Din 2025, aproximativ 10.000 de copiii ar putea primi vouchere de 1.500 de lei, pentru tratamente stomatologice prin programul „Un copil, un zâmbet”, propus de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

Prin acest program, copiii vor avea acces la consultații, investigații, tratamente și proceduri stomatologice pe teritoriul României.

Din 2025, copiii ar putea primi VOUCHERE de 1.500 de lei, pentru tratamente stomatologice

Programul acoperă și costurile pentru aplicarea aparatelor ortodontice, toate serviciile fiind realizate în conformitate cu prevederile legii.

Sprijinul se acordă copiilor cu vârste între 6 și 18 ani și este sub forma unui voucher digital menit să acopere costurile consultațiilor, procedurilor și tratamentelor stomatologice, inclusiv aplicarea de aparate ortodontice, în funcție de indicațiile medicului, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern.

Cum se obțin aceste vouchere

Voucher-ul poate fi obținut pe baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere depuse de părintele sau tutorele beneficiarului programului.

Declarația pe propria răspundere trebuie să ateste faptul că, pe parcursul anului 2025, nu s-a mai acordat un sprijin financiar similar prin intermediul altui program finanțat din fonduri publice.

Acordarea sprijinului financiar se realizează în ordinea cronologică a depunerii dosarelor complete şi declarate eligibile.

Condiții pentru a primi voucherul

– cel puțin un părinte trebuie să fie cetățean român și cu domiciliul în România;
– venitul familiei nu trebuie să depășească 8.000 lei net/lună.

Consultările, investigațiile, tratamentele stomatologice și aplicarea aparatelor ortodontice trebuie realizate într-o unitate medicală stomatologică autorizată din România.

În prezent, normele de aplicare ale legii nu au fost încă anunțate, iar pentru ca programul să devină funcțional, este necesar ca proiectul de Hotărâre de Guvern să fie aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.

Sursa: Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax