Connect with us

EVENIMENT

INTERVIU. “Cancerul poate să fie vindecat. Chiar şi în stadiile avansate putem vindeca. Dacă nu, să-l transformăm într-o boală cronică”. Prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, directorul medical al Institutului Oncologic din Cluj

Publicat


Cancer. Una dintre principalele cauze de deces în lume. O boală teribilă, la auzul căreia toată lumea ciuleşte urechile. O boală tot mai des întâlnită. Şi un verdict ca un trăznet. O sentinţă definitivă, uneori. Alteori, amânată. Dar există şi numeroase cazuri de vindecare. Da, cancerul este vindecabil. O boală care se pare că există de când e omul. Dar îl fac şi animalele. Nu toate. Rechinii, de exemplu, s-au adaptat. Încă se ştiu puţine despre cancer. Dar, tot mai multe. Şi, poate că, la un moment dat, va putea să fie ţinut sub control. Despre ce este cancerul, din ce cauze apare şi ce se poate face, explică un specialist, prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, directorul medical al Institutului Oncologic din Cluj-Napoca.

Cancerul apare tot mai des

Reporter: Conduceți unul dintre cele mai bine cotate institute de oncologie din țară, sunteţi, de multă vreme, specialist în domeniul oncologic. Ce este până la urmă cancerul? În esenţă, o înmulţire necontrolată de celule?

Patriciu Achimaş: Absolut corect. E vorba despre o situație patologică care apare din ce în ce mai frecvent, și vârsta este principalul factor de risc, deoarece, pe măsură ce îmbătrânim, acumulăm mutații în organism, care pot să conducă la această boală. Cum apar aceste mutații?

Sunt multipli factori de risc. Spunem că această boală, cancerul, este multifactorială. Factori fizici, chimici, infecțioși, pe care îi acumulăm în timpul vieții. Câteva exemple: acolo unde știm care este cauza… Fiindcă pacienții ne întreabă care este cauza bolii mele, și frecvent nu știm să le dăm un răspuns exact. Știm, de exemplu, cancerul de col este provocat de infecția cu anumite subtipuri ale virusului HPV. Deci, știm că o parte dintre aceste boli sunt infectioase. La fel, virusul hepatitei B poate să dea cancer hepatic.

Știm că anumiți factori fizici, radiațiile pot să provoace cancer și recomandăm ca vara, lumea să se ferească de soare, deoarece radiațiile ultraviolete pot să provoace cancer de piele. Și astfel de exemple ar mai putea să fie. O categorie specială, suntem întrebați dacă se transmite în familie. Știm că există și această variantă a unor cancere care se transmit, dar procentul lor nu depășește 10-15%. Iar restul sunt date de multipli factori din jurul nostru, din interiorul organismului nostru, combinați factori infecțioși cu factori fizici, chimici, care pot să provoace acest cancer.

Cu siguranță, având în vedere că omul este o specie apărută relativ recent în istoria pământului, deocamdată nu avem o variantă de a eradica această boală. Ea va apărea în continuare și se pare că apare tot mai mult.

Organismele, la un moment dat, se adaptează la condițiile de mediu și pot să ajungă să-și creeze factori de protecție sau mecanisme de reparare ale bolii. Dar deocamdată este o boală pe care o vedem frecvent și o vom vedea tot mai frecvent. Estimările ne arată acest lucru.

Anumite gene sunt responsabile de apariția anumitor cancere

Rep: V-aş ruga să reveniţi la cancerul care se poate transmite în familie, ereditar. E obligatoriu să se transmită ereditar? Sau există doar o predispoziţie, nu?

PA: Aşa este. Știm că anumite gene sunt responsabile de apariția unor anumite cancere. Care uneori se și pot grupa. Un exemplu este cel pe care îl legăm de o actriță celebră, Angelina Jolie. Acele gene și mutațiile de pe anumite gene fac ca la aceste persoane să apăra foarte frecvent cancere de sân și de ovar. Poate asociate, poate numai unul dintre ele. Din totalitatea cancerelor la sân sau din totalitatea cancerelor ovariene aceste paciente reprezintă un maximum de 10-15%.

Dar, la fel, putem găsi și alte asocieri care cuprind cancerul de colon cu cancerul de endometru și alte tipuri de cancere. Aşa cum aţi precizat, sigur, există o predispoziție din existența acestei gene mutante care poate să se exprime sau poate să nu se exprime. În funcție de fiecare tip de genă și de fiecare tip de mutație, exprimarea aceasta poate să se întâmple mai frecvent sau mai puțin frecvent. Dar atunci când există un risc semnificativ, deci procentual mare, poate să existe chiar și recomandarea de chirurgie profilactică. Cum, din nou, a existat acest celebru exemplu.

Perturbări în mecanismul de replicare a celulelor

Rep: Dar ce fac celulele respective, care produc cancerele, deviază e la programul lor genetic?

PA: Exact. Aproape toate celulele, în organismul nostru, se schimbă. Îmbătrânesc, mor, apar altele noi. În acest proces, din exterior sau din interior apar acești factori care pot să perturbe mecanismul acesta de replicare a celulelor. În același timp, organismele noastre au şi mecanisme de corecție a variantelor anormale. Dar, uneori, aceste mecanisme pot să fie afectate. Sau, uneori, replicarea poate să fie afectată. Şi, atunci, ajungem în astfel de situații.

Cu cât trăim mai mult, evident, suntem bombardați de tot mai mulți factori din aceștia care pot să afecteze mecanismele anterior menționate. Deci, riscul de apariție, în afară de cancerele transmise genetic, creste odată cu înaintarea în vârstă.

 

Ştim să acționăm pe anumite mutaţii ale unor gene; ajungem la medicina personalizată, probabil că acesta este viitorul

Rep: Cunoaștem destul cancerul?

PA: Cunoaștem foarte puțin despre aceste lucruri.

Rep: O să ajungem să-l stăpânim, să-l controlăm?

PA: E o întrebare la care răspunsul nu e unul simplu. Cunoaştem foarte multe lucruri despre el. Dacă acum câteva zeci de ani, tratam absolut empiric lucrurile -chirurgia fiind până la apariția radioterapiei, singura modalitate de tratament-, pe urmă sigur că a apărut radioterapia și ulterior s-au descoperit şi substanțele care acționează la nivelul întregului organism, deci tratamentele sistemice. Astăzi, învățam tot mai multe, știm să acționăm ţinit pe anumite mutaţii ale unor gene. Şi ajungem la medicina personalizată. Probabil că acesta este viitorul.

Probabil că viitorul tratamentelor sistemice va arată așa. Vom avea biopsii din tumoră. Biopsii la plural, pentru că mai este o încă o problemă: tumorile nu sunt omogene. În diverse puncte ale unor tumori mari pot sa apăra mutații diferite. Atunci, identificând şi punând cap la cap aceste mutații o să avem niște cataloage, hărți care ne vor indica tratamentul optimal. Sau combinația optimală de tratamente care sa fie țintite pe acele mutații și care sa dea rezultatele cele mai bune.

Lucrurile acestea sunt extrem de mult discutate și mulți oameni își pun speranța în aceste tratamente. Trebuie să vă spun că, din păcate, momentan, acele mutaţii sau această informaţie e  atât de redusă încât uneori la sub 10% din tumori putem să avem şi tratamentul specific pentru acea mutație specifică. Aceste lucruri vor fi dezvoltate.

Cancerul există de când e omul; rechinii s-au adaptat, nu fac cancer

Rep: Cancerul există de când există și omul?

PA: Cu siguranță că există, dar puţine au fost probabil puse în evidenţă. Pe de alta parte, dacă ne uităm în oncologia comparată, o sa găsim câteva explicații. De exemplu, există unele animale care nu fac cancer. Cum ar fi, de pildă, rechinii. Rechinii sunt niște animale care există în forma actuală de sute de milioane de ani. Şi, pe cale de consecință, au reușit să își selecționeze acele mecanisme de corecție, de apărare, astfel încât să nu facă cancer sau să facă extrem de rar.

Există și unele medicamente din cartilaj de rechin, dar aici e jumătate poveste, jumătate sau o mica parte adevăr, fiindcă în cartilajul de rechin există o substanța care teoretic ar putea să acționeze împotriva tumorilor maligne. Această acţiune e dovedită doar în vitro, în laborator, nu pe organism. Dar, chiar şi aşa, dacă ipotetic această substanţă ar funcţiona, ar trebui să luăm câteva kg din acel cartilaj, ca să aibă ipotetic efect.

Deci, deocamdată, rămâne doar o poveste foarte frumoasa. La fel, alte animale. Elefantul are un mecanism de corecție de mult mai multe ori exprimat decât la om. Şi cârtița este un alt animal care face extrem de rar cancer, printr-un alt mechanism la nivel celular.

Factorii favorizanţi pentru cancer s-au aglomerat în ultimii zeci de ani

Rep: Dar nu e un paradox? Spuneaţi despre rechin că, fiind vechi pe pământ, şi-a dezvoltat, în timp, un mecanism de corecţie. Omul este mult mai nou, dar, totuşi, vechi, iar pe măsură ce are mai multă vechime, face tot mai multe cancere.

PA: Da, e o discuţie foarte interesantă. Diferența dintre noi și rechini e de câteva sute de milioane de ani. Ei au câteva sute de milioane de ani, iar noi avem câteva zeci de milioane de ani. Rechinii au evoluat într-un mediu relativ identic, de la mileniu la mileniu. Noi, oamenii, avem aceste câteva zeci de milioane de ani. Dar, dacă ne uitam în istoria umanității, ultima sută de ani ne-a adus mai mulți factori perturbatori decât probabil am avut în tot restul umanității.

Ca factori cunoscuți, înafară de radiațiile ultraviolete, aveam la nivelul alimentelor sărarea și afumarea. Pe acestea le cunoașteam ca fiind factori perturbatori. Dar toţi ceilalţi factori perturbatori s-au înghesuit în ultimele decenii. Cu alte cuvinte, nu am apucat să ne adaptăm atât de repede la ceea ce se întâmplă.

Alte exemple, din sfera cancerelor la femeie. Dacă ne uităm la triburile primitive din Africa sau America de Sud, și la femeile care trăiesc în zonele industrializate. Perioada fertilă este mult mai scurtă, primul ciclu vine mai târziu la femeile din triburi și menopauza vine mai repede. Indicele de masă corporală al acestor femei este mai mic, nu exista obezitate, care, din nou, afectează. Deci, există o serie de explicații de ce la aceste triburi apare mai rar cancerul.

Cancerul este o boală, dar nu unitară

Rep: Din câte ştiu, cancerele evoluează diferit. Unele sunt galopante, în câteva luni, altele pot evolua în mulţi ani. Acest lucru depinde de viteza cu care se multiplica respectivele celule?

PA: Percepția generală e că e o boală cancerul. Este o boală, dar nu unitară. Fiecare organ, fiecare tip de țesut poate să dezvolte alte tipuri de cancer. Chiar și în cadrul aceluiași țesut, același cancer poate să arate diferit. Poate sa fie mai agresiv sau mai puțin agresiv. În spatele agresivității stau acele mutații. La fel cum avem ochi negri sau albaștri, iar de această culoare e responsabilă o anumită genă, și în spatele unei tumori stau niște mutații de genul. Acestea pot să determine caracterul mai mult sau mai puțin agresiv al acelei tumori.

Rep: Se poate vorbi de vindecare în cazul cancerului?

PA: Da. Cred ca este foarte important să spunem cu tărie că, da, cancerul poate să fie vindecat. Şi este vindecabil în stadiile lui incipiente. În aceste stadii, dacă este identificat, poate să fie vindecat și frecvent prin metoda chirurgiei. În stadiile avansate, chiar și acolo putem să obținem vindecări. Dar, dacă nu reușim asta, idealul este de a o transforma într-o boală cronică. Anume, de a-i găsi combinația de tratamente care să prelungească cât de mult viața pacientului. Cum am trata, de exemplu, un diabet, sau o hipertensiune.

Rep: Recidiva ce înseamnă, atunci?

PA: Dacă o definim temporal, în raport cu continuarea de evoluție, înseamnă reapariția cancerului. Înseamnă reapariţia cancerului sau repunerea lui în evidenţă. Fiindcă la nivel celular s-ar putea ca el să fi persistat tot timpul, dar, la un moment dat, vedem o masă care este suficient de mare ca să poată fi observată.

Bolnavul de cancer trebuie să ştie de boală

Rep: Cred că aţi dat multe verdicte… Cum reacționează oamenii care află că au o asemenea boală, cancer?

PA: E un domeniu extrem de complex. Gama e foarte diferită şi depinde foarte mult de pacient și de medic. De ce depinde foarte mult de pacient?! Deoarece aceștia sunt diferiți. Fiecare om are un bagaj cultural diferit, dar și o emotivitate diferită. S-ar putea să existe reacții absolut paradoxale la pacienți care ar putea înțelege extrem de bine ceea ce se întâmpla și să aibă o reacție extrem de negativă. Sau invers.

Aici intervine foarte mult rolul practicianului. De aceea este foarte important să avem și psihooncologi. Dar și medicii și asistentele să știe cum să transmită informația. Sunt reguli. Nu toată lumea se naște cu acest talent, dar se poate învață. Exista reguli prin care e bine să facem informarea pacienţilor. Sunt elemente prin care medicii pot contribui la o mai buna înțelegere a fenomenului și la o adaptare cât mai bună a pacienților la astfel de veşti, care nu au cum decât să creeze anxietate și depresie.

Rep: E mai bine ca bolnavul de cancer să știe sau să nu știe de boală?

PA: E o întrebare extrem de bună, mai ales în contextul nostru. Am trăit-o ca student și cred că există încă locuri în țara noastră în care nu se comunică acest diagnostic. Şi este extrem de greșit. Iar legal este înafara normelor. Pacientul trebuie să își cunoască boala, evident, din multiple motive. O data, cele medicale, pentru a creşte complianța la tratament.

Altfel, de ce ar trebui să faci o operație și chimioterapie dacă nu înțelegi pentru ce… E important și pentru a ști de ce e atât de important să mergi cu tratamentul până la capăt. Dar, dincolo de asta, sunt problemele juridice ale fiecăruia, ce țin de moștenire.

Puterea gândului în lupta cu cancerul

Rep: Poate pacientul să lupte psihic cu boala?

PA: Poate sau trebuie să fie ajutat. Din nou, subliniez importanța psihologilor. Dincolo de psihologi, este important ca întreaga echipa multidisciplinară să vorbească aceeași limba și să conlucreze la această stare de bine pe care ne-o dorim pentru pacienții noștri.

Rep: Se vorbeşte mult de puterea gândului. Ar putea un pacient să lupte cu ajutorul gândurilor lui împotriva bolii? Să se vindece? Sau să o ţină sub control?

PA: Dovezi de acestea sunt greu de obținut. Ar trebui făcute diferite studii prin care să măsurăm în ce măsură la grupuri asemănătoare de pacienți, având aceeași patologie și același status general, în funcție de starea psihică, de nivel de depresie, anxietate, lucrurile stau într-un anumit fel. Nu prea avem astfel de studii. Dar există unele care sugerează acest lucru. Însă metodologia e atât de complexa încât e foarte dificil de a trage concluzii ferme.

Rep: Ați avut cazuri de remisie, inexplicabilă din punct de vedere științific?

PA: Nu, acest lucru nu există. Odată instalat, un cancer progresează. Celelalte, care sunt prezentate ca fiind miracole, intră în categoria ori a greșelii de diagnostic, care apare frecvent, ori în zona șarlataniei, unde diverși indivizi vor să demonstreze că au capacitate de a vindeca această boală.

Dramele sociale cauzate de cancer

Rep: Ce caz v-a impresionat cel mai mult de când sunteți medic oncolog?

PA: Pacienții noștri sunt pacienți pe viață. Se pierde legătura doar în cazuri cum ar fi cele în care se mută în alte orașe şi merg la alţi medici. Altfel, urmărind pacienți de-a lungul anilor, cele mai impresionante cred că sunt dramele sociale care însoţesc această boală. Boala aceasta aduce mari suferințe sociale și evoluția ei o știm. Îi ştim istoria naturală, nu ne place deloc când recidivează, când metastazează, dar acesta este eșecul tratamentelor noastre și limitarea noastră în a înțelege boala sau în a avea capacitatea de a o trata.

Dar când ajungem la problemele sociale, acolo sunt adevăratele drame. Şi le vedem zi de zi din păcate și vedem familii destrămate sau copii abandonați sau alte situații de acest gen. Bătrâni care nu au capacitatea de a se îngriji sau să mai aibă rude care să îi îngrijească. Aici cred că e drama reală.

M-am alăturat unui proiect medical pentru politici de sănătate

Rep: Sunteţi medic oncolog, chirurg oncolog… Ați văzut în societatea românească vreun cancer pe care să-l trataţi? Sau de ce ați intrat în politică?

PA: E frumos spus, dar nu aş extrapola la nivel de societate cuvântul și nici boala. Ar fi o autocritică mult prea dură, cred. M-am alăturat unui proiect medical, dacă doriți, la un grup de profesioniști care își propun să miște ceea ce se poate mișca în acest moment în sistemul de sănătate. Şi să-mi duc mai departe experiența și munca din zona politicilor de sănătate, pe care eu o fac zi de zi, pe care am învățat-o în ultimii 20 de ani.

Rep: Ați făcut un plan de bătaie în ce priveşte activitatea de politician?

PA: Sigur ca dă. Fiecare își face niște calcule și se gândește unde poate să contribuie cel mai mult. Tocmai de aceea, așa cum spuneam și anterior, mă gândesc cel mai mult la zona mea de competenţă. Respectiv, la planul național de cancer, pe care la un moment dat l-am pus pe masă sub forma de proiect, cu o echipa extrem de inimoasă. Dar care poate fi adus la zi și poate să ajute mult pacienții noștri.

În al doilea rând, la sănătatea femeii, prima mea specialitate, care este ginecologia. Dar aici mă gândesc la o abordare mult mai vastă, în care să se îmbine aspectele sociale cu cele de sănătate. Un al treilea punct este medicina primară, de familie, care reprezintă baza piramidei din sistemul de sănătate. Şi care cred că poate să fie mult susținută în acest moment. Fiindcă, altfel, riscăm ca întreaga noastră piramidă să se prăbușească.

CV

Patriciu Achimaş-Cadariu este director medical al Institutului Oncologic din Cluj-Napoca. A fost ministru al Sănătăţii, manager al Institutului Oncologic din Cluj, medic primar Ginecologie Oncologică și Chirurgie Oncologică la acelaşi institute. Este profesor universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca.

Printre altele, a făcut specializări şi a activat la Charite, Humbold Universitaet Berlin; Preston, Marea Britanie; Dundee, Scotland; Ulm (Germania), Klinikum rechts der Isar der Technischen Universität München, Germania, Clinica de Ginecologie; Wiesbaden, Germania, Clinica de Ginecologie şi Clinica Ginecologie Oncologică . De asemenea, a fost Președinte la Comisia de Medicină – Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, Ministerul Educției Naționale. A participat şi a organizat numeroase conferinţe şi congrese de specialitate şi a publicat numeroase studii în ţară şi în străinătate.

(M. Avram)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Ultima dezbatere din USR Cluj-Napoca înaintea desemnării candidatului la Primărie. Prioritățile lui Viorel Băltărețu

Publicat

Viorel Băltărețu USR

USR a organizat, miercuri, ultima dezbatere din cadrul alegerilor interne pentru desemnarea candidatului la Primăria Cluj-Napoca, între cei trei membri rămași în finală, Viorel Băltărețu, Mihaela Nia și George Trif.

Candidatul la primărie va fi anunțat duminică, 3 martie, în cadrul adunării generale a USR Cluj-Napoca.

Ultima dezbatere din USR Cluj-Napoca înaintea desemnării candidatului la Primărie. Prioritățile lui Viorel Băltărețu

Unul dintre cei trei finaliști, deputatul Viorel Băltărețu, care este și președintele USR Cluj-Napoca, a arătat care sunt prioritățile sale pentru dezvoltarea orașului.
”Construirea centurii ocolitoare în patru ani, construirea de școli, grădinițe și creșe în fiecare cartier, iar pentru acest proiect începem cu Bună Ziua și Borhanci. Voi susține un urbanism fără compromisuri și favoritisme”, a spus Băltărețu.

Acesta afirmat că va pleda pentru un smart city adevărat, ceea ce presupune ca 99% din administrația locală să fie digitalizată, iar colectarea și utilizarea datelor de interes public să se facă în folosul comunității.

USR, cea mai importantă forță a opoziției locale

Viorel Băltărețu USR

”Cluj-Napoca are nevoie de un Aqua park și de un patinoar tot anul, de parcări moderne în cartiere și park and ride la intrările în oraș. De asemenea, sunt pentru un mediu de afaceri competitiv, susținut și implicat în decizii”, a precizat Viorel Băltărețu.

Deputatul de Cluj a mai spus că USR este cea mai importantă forță politică de opoziție la Cluj, capabilă să soluționeze problemele cronice ale municipiului și să coaguleze în jurul ei pe toți clujenii care vor mai mult de la Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. „U” Cluj-Farul Constanța, 1-0. Clujenii obțin cele 3 puncte cruciale pentru CALIFICAREA în play-off

Publicat

„U” Cluj și Farul Constanța s-au întâlnit miercuri, 28 februarie, pe Cluj Arena în etapa a 28-a din Superliga României. Partida s-a încheiat cu victoria crucială obținută de clujeni, păstrând astfel reale șansele la calificarea în play-off.

Echipele de start:

„U” Cluj: Gorcea – Chipciu, Masoero, Mitrea, Roger – Silaghi, Simion, Bic, Roguljic – Popa, Nistor

REZERVE: Iliev – Anselmo, Chintes, Doukoure, Fossati, Gheorghe, Ilie, Oancea, Pițian, Rus

ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău

FOTO. „U” Cluj-Farul Constanța, 1-0. Clujenii obțin cele 3 puncte cruciale pentru CALIFICAREA în play-off

Farul Constanța: Buzbuchi – Boli, Larie, Popescu, Kiki – Vina, Queiros, Grameni – Ganea, Munteanu, Budescu

REZERVE: Musat – Banu, Cojocaru, Deaconu, Doicaru, Dussaut, Nedelcu, Rivaldinho, Sirbu, Stoian

ANTRENOR: Gheorghe Hagi

ARBITRU: Istvan Kovacs

 „U” Cluj obține cele 3 puncte care o duc printre favoritele la ultimul loc de play-off

Prima repriză a început cu Farul Constanța protagonistă care beneficiază de o lovitură liberă în minutul 11 executată foarte bine de Vină, mingea fiind mai apoi deviată de atacantul Luis Munteanu care trimite puțin pe lângă poarta apărată de Gorcea.

Prima ocazie a gazdelor vine în minutul 19 când Simion a trimis o minge lungă pentru atacantul Daniel Popa care s-a luptat și a reușit să tragă periculos, dar Buzbuchi a intervenit salvator cu piciorul drept și păstrează tabela la 0-0.

Clujenii continuă atacurile și în minutul 29 Dan Nistor recuperează la 30 metri și balonul ajunge la Roguljic care trage în forță, dar Buzbuchi intervine din nou salvator și păstrează tabela neschimbată.

Scorul este deschis în minutul 34 când căpitanul Farului face o greșeală colosală în defensivă și Daniel Popa recuperează crucial, urmând să îi paseze lui Dan Nistor care îndeplinește o simplă formalitate și trimite balonul în poarta goală, scorul devenind 1 la 0 în favoarea clujenilor, acesta fiind și scorul pauzei.

Verificare VAR la o intervenție a lui Gorcea

Repriza secundă începe tot cu gazdele pe atac, în minutul 46 o deviere a lui Robert Silaghi îl lasă pe Ante Roguljic singur cu portarul constanțean, dar acesta intervine salvator și menține scorul 1 la 0.

Primul șut pe spațiul porții al Farului s-a lăsat așteptat până în minutul 48 când Budescu trimite în forță, dar Gorcea intervine fără prea mari probleme.

În minutul 83 o intervenție a portarului Gorcea a fost verificată la VAR, dar arbitrii au decis că intervenția portarului nu a fost destul de dură pentru a fi dictată lovitură de la 11 metri.

Ultima ocazie a partidei a aparținut Farului prin Ionuț Cojocaru care a avut o fază individuală în urma căreia a trimis spre poarta lui Gorcea, dar acesta intervine fără prea mari probleme și scorul rămâne 1 la 0 pentru clujeni care obțin a patra victorie din acest sezon pe teren propriu și ajung pe locul 6 cu 38 de puncte.

Cosmin Olaru

Foto: Sergiu Răzvan

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Emil Boc s-a întâlnit cu ministrul Justiției, Alina Gorghiu. S-a discutat MUTAREA secției penitenciarului din Cluj-Napoca

Publicat

Primarul Clujului, Emil Boc, s-a întâlnit, miercuri, cu ministrul Justiției, Alina Gorghiu. Printre alte subiecte s-a discutat și despre posibilitatea mutării secției externe a penitenciarului Gherla de la Cluj-Napoca într-o altă locație.

„Am avut plăcerea de a mă întâlni astăzi cu ministrul Justiției, Alina Gorghiu, iar în cadrul discuției pe care avut-o am abordat următoarele teme:

FOTO. Emil Boc s-a întâlnit cu ministrul Justiției, Alina Gorghiu. S-a discutat MUTAREA secției penitenciarului din Cluj-Napoca

1. Sprijinul pentru realizarea investiției care vizează modernizarea Palatului de Justiție Cluj, o investiție de 100 milioane euro;

2. Colaborare în vederea realizării de către Primărie, pe baza modelelor de bune practici existente la nivel național și internațional, a Centrului de prevenire și tratare a adicțiilor;

„S-a discutat MUTAREA secției penitenciarului din Cluj-Napoca”

3. Posibilitatea mutării secției externe a Penitenciarului Gherla din municipiul Cluj-Napoca într-o altă locație.
De asemenea, am abordat și alte aspecte tehnice care vizează colaborarea instituțională între administrația locală și Ministerul Justiției”, a scris Boc pe Facebook.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ”Breasla lingurarilor”. Clujenii care cioplesc linguri din lemn, hobby pentru deconectare și a scăpa de stres

Publicat

linguri din lemn

Mai mulți clujeni, cu preocupări și meserii diverse, și-au descoperit un hobby care îi ajută să scape de stresul vieții cotidiene, să se deconecteze, să învețe lucruri noi, dar și să își descopere abilități de care nu credeau că sunt capabili. Aceștia sunt lingurarii, care cioplesc linguri din lemn pe care, ulterior, le folosesc acasă, le dăruiesc sau le vând.

Edmond Kreibik, unul dintre membrii ”breslei lingurarilor” din Cluj-Napoca, a povestit pentru Cluj24 cum a prins drag de acest meșteșug manual și cum a ajuns dintr-un novice, să se perfecționeze astfel încât din mâinile sale să iasă adevărate bijuterii din lemn.

”Breasla lingurarilor”. Clujenii care cioplesc linguri din lemn, hobby pentru deconectare și a scăpa de stres

linguri cioplite din lemn

”Este un hobby pentru mine, pe care l-am descoperit în iarna anului 2020, când am sortat niște lemne la țară și am descoperit o bucată de prun intact, neafectată de dăunători, cu o culoare roșie, de care mi-a fost pur și simplu milă să o pun pe foc.

Și atunci m-am gândit să fac din ea o lingură de lemn, deși nu aveam decât niște scule rudimentare. Nu a ieșit ceea ce mi-am propus, nu era o lingură nici pe departe, dar am insistat, am mai dat lemnului o șansă.

Am mai vorbit cu unii și cu alții și am format un grup de 6-7 persoane cu care ne întâlneam într-un cadru organizat, la un atelier, iar acum, la sfârșitul lui februarie 2024 am făcut o demonstrație de cioplit linguri din lemn”, a spus Edmond.

Acesta susține că un asftel de hobby este o soluție perfectă de a-ți goli creierul de problemele cotidiene, de a scăpa de stres și de probleme, iar în plus vezi că iese ceva din mâinile tale și înveți lucruri noi.

Cuțit de cioplit din Suedia

linguri din lemn

Pasiunea sa pentru cioplit linguri din lemn a început cu folosirea unor scule vechi, dar încet-încet, pe parcurs, și-a cumpărat unelte mai bune.

”Am un cuțit curbat de cioplit care a costat 400 de lei, am stat 6 luni după el, făcut de un fierar din Suedia. Cei care făuresc cuțite speciale de cioplit, că sunt drepte sau curbate, lucrează mult, pentru un astfel de produs din oțel de înaltă calitate, călit și ascuțit, uneori, trebuie să aștepți și 2 ani, sunt chiar liste de așteptare”, a mai explicat clujeanul.

Edmond zâmbește și arată spre degetele cu mici cicatrici, martore ale activității de cioplit unde ”nu există să nu te tai”, dar e vorba de tăieturi minore.

Ce soi de lemn folosește

linguri din lemn

”Facem această activitate de cioplit în lemn cu mare drag și suntem mândri de ceea ce iese din mâinile noastre.

Unele linguri se vând, altele se dăruiesc, depinde. Eu am și vândut prin târguri anul trecut, am mai recuperat din banii dați pe scule.

Din lingurile din lemn făcute de mine mănânc acasă”, a subliniat Edmond.

În afară de linguri, acesta mai cioplește manual, ”din topor, firez și cuțite” căni, solnițe, boluri, spatule, polonice, toate fiind șlefuite ulterior și date cu ulei.

Ca soiuri de lemn, Edmond preferă măr, prunul, cireș, arin sau mesteacăn.

Edmond Kreibik spune că i-ar plăcea ca cei din ”breasla lingurarilor” să se constituie, cândva, într-o asociație, care să popularizeze acest meșteșug în rândul clujenilor și nu numai.

linguri din lemn

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax