ACTUALITATE
INTERVIU/ blogging vs parenting cu Ioana Grama: „Cineva mi-a spus că speră să mor eu și copilul meu, după ce am născut”. Ioana ne spune cât câștigă un influencer în România
Ioana Grama, mamă, femeie de succes, content creator, vlogger, blogger, online influencer sau oricum am vrea să îi spunem, este deja foarte cunoscută pe plan național în domeniul de creator de conținut online.
A câștigat de-a lungul timpului și diferite premii, care îi răsplătesc munca depusă în această meserie și o plasează, totodată, pe o poziție în care peste 300.000 de persoane o urmăresc zilnic, admirându-i stilul de viață și, desigur, felul ei de a fi.
Astfel, în 2018 câștigă titlul de best lifestyle influencer, premiu care arată că lumea își dorește să vadă în detaliu cum arată viața Ioanei Grama, găsind în aceasta cel puțin o sursă de inspirație.
Ioana, „un om sensibil și totodată puternic”
Ioana Grama locuiește în Cluj-Napoca, în curând va împlini 28 de ani și a intrat în lumea online-ului în anul 2012, când în România noțiunea de blogger sau creator de conținut era relativ străină publicului. Însă, chiar și așa, a reușit până astăzi să strângă o comunitate de câteva sute de mii de oameni care caută să îi fie aproape în mod virtual în fiecare moment din zi.
Pe lângă a fi mama unei fetițe de un an, de curând a pus bazele unui business, devenind astfel și femeie de afaceri, însă mai presus de meseria ei, Ioana se consideră „un om sensibil și totodată puternic, un om căruia îi place să aducă zâmbete pe fețele oamenilor din jurul ei”, după cum ne spune chiar ea.
Ioana Grama, mamă și online influencer
Pe Ioana Grama o găsim pe Instagram și Youtube, dar Cluj24.ro a dorit să afle cine este omul care se află în spatele platformelor pe care ea postează zilnic, și mai ales, am vrut să vedem ce înseamnă să fii în 2020 influencer în lumea virtuală și mamă în viața de zi cu zi.
Dacă vreți să aflați cum se împacă statutul de mamă cu cel de content creator, vă invităm să aflați din interviul acordat de Ioana Grama pentru Cluj24.ro.
Reporter: Dacă ar fi să o iei de la capăt, ai alege aceeași meserie, de blogger/ig influencer?
I.G: Da, aș alege la fel, deși în momentul în care am început nu vedeam toată treaba asta ca pe ceva serios, ceva de viitor.
Aș alege la fel pentru libertatea pe care o am în ceea ce privește exprimarea și creativitatea, dar și pentru oamenii care au ajuns să îmi fie prieteni, unii chiar să devină parte din familia mea, datorită job-ului pe care îl am.
Schimbare în viața Ioanei
Rep: Ai o fetiță minunată de un an. Cum s-a schimbat viața ta de când a apărut Ayana?
I.G: Da, am un copil perfect, pentru care îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare seară când mă pun în pat. O privesc, și în gând îi spun lui Dumnezeu cât de recunoscătoare sunt pentru tot, în special pentru ea.
Am devenit mai calmă, mai bună, mai răbdătoare și mai muncitoare de când am devenit mamă.
Rep: E greu să împaci meseria de blogger/vlogger/ig influencer cu statutul de mămică?
I.G: Ușor nu este, iar aici mă refer strict la timpul pe care îl petrec cu Ayana. Tot ceea ce fac, proiectele pe care le am în ceea ce privește munca, iar acum și brandul personal, sunt time consuming, iar asta este frustrant.
Am totuși noroc cu bunicile și cu Alex, soțul meu, care sunt mereu acolo când am mai mare nevoie.
E multă muncă în spatele unui cont de Instagram
Rep: Știm cu toții că oamenii din online se confruntă cu un „val de hate”. De ce crezi că oamenii aleg să se poarte în acest mod cu persoanele publice de pe internet?
I.G: Din frustrare. Cred că asta este cea mai relevantă explicație. Frustrarea scoate ce e mai rău din oameni, iar unii nu pot înțelege ceea ce facem noi și nu îi condamn, îi înțeleg pe de-o parte.
Nu ai cum să apreciezi ceva ce nu înțelegi. Și nu ai cum să înțelegi câtă muncă e în spatele unui cont de instagram, decât dacă te apuci de creat content zi de zi.
Rep: Care a fost cel mai urât lucru care ți s-a spus de când ai devenit mamă, legat de fetița ta? Cum ai reușit să treci peste acel lucru?
I.G: Cineva mi-a spus că speră să mor și eu și copilul meu, la doar două săptămâni după ce am născut. Bine nu mi-a picat, dar nici în serios nu l-am putut lua.
Trebuie să fii bolnav psihic ca să tastezi așa ceva. Ignoranța este cea mai bună armă în astfel de situații.
Intervenție de mărire a sânilor
Rep: De curând ai apelat la o intervenție chirurgicală de mărire a sânilor. Cum ți s-a schimbat viața de când ai fost operată? Și, apropo de hate, au fost persoane care ți-au criticat decizia?
I.G: Mă bucur din suflet că am luat această decizie. Este incredibil câtă încredere îți poate da o astfel de intervenție.
A fost un pas mare pentru mine, pentru că nu am avut niciodata intervenții chirurgicale de niciun fel. Nu a existat hate, spre surprinderea mea. Toată lumea a reacționat foarte fain și au apreciat faptul că am avut curaj să iau această decizie.
Rep: Cum arată o zi din viața Ioanei Grama?
I.G: Este un haos total în viața mea, mai ales în această perioadă. Când am zile mai libere, stau acasă cu Ayana și cu Alex, facem ordine și curățenie, pentru că în rest, suntem numai pe fugă.
Mă trezesc, merg la birou să le ajut pe fete la colete, filmez, fac poze pentru campanii, iar seara stau cu Ayana.
Câteva mii de euro pe lună
Rep: Toată lumea e curioasă… Cât câștigă un influencer din România?
I.G: Nu există o sumă fixă pe care o câștigăm lunar, pentru că depinde foarte mult de numărul de campanii pe care le avem și de bugetele care ne sunt alocate. Fiecare avem bugete diferite, însă dacă ar fi să fac un calcul, ar fi undeva la câteva mii de euro pe lună.
Rep: Ce ai vrea să le transmiți persoanelor care au ales să te jignească pe internet, prin prisma statului tău de persoană publică?
I.G: Îi îmbrățișez, ca să le dau din energia mea bună și poate și un gram de bunătate.
Rep: Care este cea mai frumoasă parte din a fi influencer, dar și cea mai grea?
I.G: Cea mai frumoasă parte este, așa cum am spus, libertatea de exprimare, creativitatea și faptul că întâlnim și cunoaștem oameni minunați.
Partea grea sunt proiectele care necesită ore întregi de muncă, brainstorming, filmări, deadline-uri, edit și așa mai departe.
Brand extins în afara României
Rep: Ce planuri de viitor ai? Te vezi mereu activând în online?
I.G: Planurile mele sunt să construiesc un brand pe care să îl extind și în afara României, să construim o casă undeva pe un deal, înconjurată de copaci.
Totodată, îmi doresc să avem multe animale, încă vreo doi copii și o viață liniștită.
Rep: Cum crezi că ar trebui să procedeze părinții pentru a-și proteja copiii de lucrurile negative de pe internet? Tu cum vei proceda cu Ayana din acest punct de vedere atunci când va mai crește și va avea acces la rețele de socializare?
I.G: Nu m-am gândit până acum la asta… Trebuie să existe niște limite. Nu vreau să o obișnuiesc cu online-ul. O postez destul de des, pentru că mor de dragul ei și m-am obișnuit să împărtășesc totul cu urmăritorii mei, dar pe ea nu cred că am să o las prea mult în preajma telefonului.
Cel puțin am să încerc.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ECONOMIE
Aministie fiscală pentru cei care au câștiguri din criptomonede. Amendamentul, inițiat de deputatul clujean Sabin Sărmaș
Românii care realizează venituri din criptomonede vor beneficia de amnistia fiscală.
Parlamentul a adoptat un amendament la Legea privind amnistia fiscală, inițiat de deputatul neafiliat de Cluj, Sabin Sărmaș, care este un investitor pe piața cripto.
Aministie fiscală pentru cei care au câștiguri din criptomonede. Amendamentul, inițiat de deputatul clujean Sabin Sărmaș
Astfel, conform noii reglementări, câștigurile realizate din tranzacțiile cu criptomonede vor beneficia de o scutire de la impozitul pe venit de 10%, pe o perioadă limitată.
„Sunt scutiți de la plata impozitului pe venit contribuabilii persoane fizice, pentru veniturile realizate din diferența dintre veniturile din investiții în monede virtuale achiziționate în scopul revânzării și veniturile realizate și încasate în monede virtuale, până la 31 iulie 2025 inclusiv”, prevede amendamentul introdus Sabin Șărmaș, potrivit Curs de Guvernare.
Legea, adoptată cu 140 de voturi pentru va merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Flux de numerar suplimentar în economie
Sabin Sărmaș a argumentat, în amendamentul propus, că prin această măsură temporară, investitorii vor genera un flux de numerar suplimentar în economie.
Astfel, aceștia vor avea posibilitatea să transfere sumele câștigate din investiții în criptomonede, în instituții de credit din România.
“Prin acest cadru legal, instituțiile de credit vor avea încrederea de a permite transferul acestor sume în conturile curente, eliminând teama sau riscurile de fraudă care planează în prezent”, a mai arătat deputatul clujean.
Bitcoin a crescut la un maxim istoric după ce Donald Trump a fost ales președinte al SUA. Astfel, imediat după anunțarea rezultatelor alegerilor din SUA, Bitcoin a crescut de la 69.318 dolari, la un nou record istoric de 75.371,67 dolari. La rândul său Ethereum s-a apreciat la aproape 2.650 dolari.
Foto: pixabay.com
EVENIMENT
FOTO. Accident la Mănăstirea, în Cluj. Un șofer a zburat cu mașina de pe drum și a ajuns sub un pod
Un accident de circulație a avut loc în această dimineață în Cluj. Un bărbat a ajuns la spital.
Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit la accidentul rutier petrecut pe raza localității Mănăstirea, comuna Mica.
Accident la Mănăstirea, în Cluj. Un șofer a zburat cu mașina de pe drum și a ajuns sub un pod
Ajunși la fața locului, pompierii au găsit un autoturism ieșit în afara părții carosabile, sub un pod.
Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar un bărbat de aproximativ 55 de ani a primit îngrijiri medicale din partea echipajului SAJ. Ulterior, acesta a fost transportat la spital.
Forțele ISU Cluj au intervenit cu o autospecială cu modul de descarcerare.
Petrecerile de karaoke au devenit o atracție pentru tot mai mulți clujeni, fie că vor să se distreze cu prietenii, fie că au un talent pe care îl pregătesc pentru scene mai mari.
În mijlocul acestei efervescențe muzicale, Spațiu Music Pub s-a transformat într-un loc unde vocile celor obișnuiți să cânte sub duș se întâlnesc cu cele care au potențial de competiții mari.
Spațiul unde clujenii se antrenează pentru Vocea României
Ce face specială experiența de la Spațiu? Contrastele. De la interpretări pline de umor și energie, până la momente care te fac să te întrebi dacă n-ai nimerit la un concert al unui superstar, nu doar la o seară de karaoke. Unii dintre clienţii Spaţiu Music Pub chiar au trecut pe la Vocea României şi alte concursuri de cântat, şi aici vin mai degrabă să se relaxeze decât să se impresioneze, dar sonorizarea de calitate din bar şi publicul fain oferă cadrul ideal pentru un antrenament bun înainte de înscrierea în competiţie.
Cauţi Karaoke în Cluj? L-ai găsit la Spaţiu Music Pub
La final, indiferent dacă aplauzi prietenul care a transformat un hit clasic într-o parodie sau pe cineva care ar putea întoarce toate scaunele, atmosfera rămâne una de conexiune. Vocile ajung să fie doar un pretext pentru povești, iar serile de karaoke devin mai mult decât un simplu eveniment – o șansă de a cunoaște oameni noi şi faini.
Cauţi Karaoke în Cluj? L-ai găsit la Spaţiu Music Pub. Dacă vrei să afli când sunt următoarele petreceri, cei din Spaţiu le anunţă de fiecare dată pe paginile de Instagram şi de Facebook.
Cinema Dacia din Cluj-Napoca găzduiește o expoziţie de trenuleţe şi miniaturi în perioada 21 noiembrie – 12 decembrie. Conform organizatorilor, această expoziție ridică standardele la „următorul nivel” în comparație cu alte expoziții organizate până acum în țară.
Noutate în cadrul expoziției
Un lucru prin care această expoziție se diferențiază de restul este faptul că aduce interactivitatea printre participanți: „În sfârșit, poți testa și conduce chiar tu un trenuleț pe dioramele expuse”. Copiii și părinții vor avea misiuni de căutare pe diorama și, bineînțeles, vor fi recompensați la final.
În cadrul grupurile organizate, aceștia vor beneficia de ghidaj și informații detaliate, atât despre peisajul dioramelor, cât și despre tehnologia digitală folosită în realizarea lor și a locomotivelor.
Ce cuprinde expoziția?
Expoziția cuprinde zeci de locomotive, sute de metri de cale ferată, mii de figurine și detalii, integrate într-o dioramă de peste 150 mp, ce ilustrează cele patru anotimpuri. Există chiar și o zonă „Academy”, unde, cu ajutorul tabletelor puse la dispoziție de organizatori, vizitatorii pot controla trenulețele și garniturile.
Prețul biletului este de 25 lei/persoană, iar pentru grupuri organizate de minimum 20 de persoane, biletul costă 20 lei. Accesul la eveniment se face fie pe bază de rezervări la 0758.365.699. În zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie, locația va fi închisă, fiind zile de sărbătoare legală.
Vârsta minimă recomandată pentru vizitatori este de 4 ani, cu însoțitor adult. Proiectul Muzeul Trenuletelor Cluj este o inițiativă a Asociației Astronomice Pluto.
Andreea Ungur